No video

Leren filmen: Frame rate versus Shutter speed of sluitertijd | Wat moet je weten?! | de Videomakers

  Рет қаралды 7,023

de Videomakers

de Videomakers

5 жыл бұрын

Wat is frame rate en wat is shutter speed (sluitertijd)? Op hoeveel fps moet je filmen? Wat is fps eigenlijk? Wat is de 180 graden regel?
Als je dit ingewikkeld vindt klinken, kijk dan vooral even deze video!
We leggen uit wat al deze termen betekenen en waarom het handig is dit te weten als beginnend filmmaker.
STARTERSGIDS
Als je beginnend filmmaker bent helpen wij jou graag bij je eerste stappen! We hebben de beste tips die wij hebben voor je op een rijtje gezet in onze Startersgids.
► Startersgids: www.devideomak....
VIND ONS ONLINE
► Blog: www.devideomak...
► Volg ons op Facebook: / devideomakers
► Volg ons op Instagram: / devideomakers
KIJK OOK
► De basis van KZbin (voor iedereen die net begint!): goo.gl/DnJY87
► Apparatuur & Camera’s: bit.ly/2XEcXmg
► Leer monteren: goo.gl/Xf3xnc
► Filmen met je Smartphone: bit.ly/2HdygVM
NUTTIGE ARTIKELEN
► Gratis rechtenvrije muziek voor je video’s: bit.ly/2SStAb8
► Onze favoriete montage programma’s - betaald en gratis: bit.ly/2x3deCD
► Websites die elke KZbinr zou moeten kennen: bit.ly/2Tggsk4
WAAR WIJ MEE FILMEN
Riske en Grietje hebben beiden een eigen setup.
We filmen (bijna) altijd met Riskes materiaal.
► Hier bespreken we Riske’s apparatuur: bit.ly/2D7Y2ZR
► In dit blog kijken we in Grietjes cameratas: bit.ly/2QZ7QcM
MUZIEK
Wij gebruiken Artlist.io voor al onze video’s. Voor een vast bedrag per jaar mag je onbeperkt muziek gebruiken voor je projecten. Echt een aanrader!
We kunnen je 2 maanden gratis geven als je een jaarabonnement afsluit:
bit.ly/2IQR6UA
TENSLOTTE
Laat het ons weten in de comments als je vragen hebt! We horen het graag.

Пікірлер: 71
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Een MUST SEE voor iedereen die z'n film skills naar een hoger plan wil tillen! Als je (nog) geen idee hebt wat Frame rate en Shutterspeed eigenlijk zijn.... kijk dan vooral! Daarna weet je het en kan je met nieuwe kennis aan de slag :)
@janglaubitz6954
@janglaubitz6954 4 жыл бұрын
Het is weer duidelijker geworden. Dit zijn van die filmpjes die je een paar keer moet bekijken. (en dat verveeld niet). Mijn dank voor de informatie en de wijze waarop.
@NatureWildlifeVoornePutten
@NatureWildlifeVoornePutten 5 жыл бұрын
Duidelijk verhaal. draai zelf altijd 50 fps met 1/100 sluitertijd. Maar als ik een vliegende vogel film zal deze onscherp worden en oplossen. daarvoor trek ik de camera naar boven en stel de sluitertijd opnieuw in, dit is dan meestal 1/1000, en regel daarbij de overbelichting met mijn ND filter, en mijn focus op de hand om scherp te stellen. 80 % mislukt, maar die overige 20 is wel mooi.
@jos9678
@jos9678 2 жыл бұрын
Dank je voor de duidelijk uitleg
@deVideomakers
@deVideomakers 2 жыл бұрын
Graag gedaan Jos! 😄
@nicotrap6880
@nicotrap6880 5 жыл бұрын
Helemaal goed en helder uitgelegd. Super informatief! Dank.
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
😃😃
@TaurusPresents
@TaurusPresents 5 жыл бұрын
Wederom weer een goed gemaakte leerzame uitleg. Thanks.
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Dank TaurusPresents!
@HansRossing
@HansRossing Жыл бұрын
Duidelijke uitleg, bedankt! Maar kun je de instellingen achteraf nog ergens terug zien, zoals de EXIF-data bij foto's?
@deVideomakers
@deVideomakers 11 ай бұрын
Ah deze opmerking is er even tussendoor geglipt. Het hangt af van je camera! Vaak wordt het wel ergens opgeslagen in de metadata, maar soms heb je daar speciale software voor nodig om te lezen. Bijvoorbeeld bij mijn Sony FX6 kan ik speciale software van Sony gebruiken om dat uit te lezen, Adobe Premiere kan dat niet(niet alle info in elk geval) Maar ik doe het bijna nooit.
@chrisbiesheuvel3779
@chrisbiesheuvel3779 5 жыл бұрын
Super uitleg, dankjewel!
@chrisbiesheuvel3779
@chrisbiesheuvel3779 5 жыл бұрын
Hoi, ik wil om mooie videofilms te maken een goede camera kopen, nu ben ik al weken in twijfel wat te doen. Ik twijfel tussen een Sony A7 IIS of een echte filmcamera Panasonic HC-X1 filmcamera. Wat is uw advies ?
@inekeoerlemans7622
@inekeoerlemans7622 4 жыл бұрын
Wat een heldere uitleg! Fantastisch! Dank jullie wel!
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
:D
@MusicPlayer1
@MusicPlayer1 2 жыл бұрын
Wat een bijzondere goede uitleg! Ik zit alleen een beetje met het volgende... Ik wil graag vuurwerk filmen. Nu is dit gelijk een lastige volgens mij. Wat kan ik het beste doen kwa settings? ik heb het volgende genoteerd.. is dat een beetje juist? ISO: 100 of 200 Diafragma: F8.0 Sluitertijd: 1/10 ( dit kan nog lager mocht dat nodig zijn ) Daarnaast wil ik graag overdag race/cross autos filmen. Daar heb ik het volgende: ISO: 800 Diafragma: F6.3 Sluitertijd: 1/1250 Ik hoor graag!
@deVideomakers
@deVideomakers 2 жыл бұрын
Hi! Bij filmen werkt het met de sluitertijd iets anders dan bij fotografie :) In deze video (wel Engelstalig) worden er zeker een aantal goede dingen over gezegd! kzbin.info/www/bejne/hqiwqIKLqLF0g5Y
@weeardguy
@weeardguy 2 жыл бұрын
Vuurwerk filmen is cool! Maar als je het wil filmen is een lage sluitertijd niet wat je wil. Ga voor 25 beelden per seconde (op z'n minst) en stel de sluitertijd in op het dubbele van je beeldsnelheid. Hoe hoog je ISO of diafragma moet staan is experimenteren en verschilt van camera tot camera. Wil je het vuurwerk een hoog 'professioneel' gehalte geven: film dan bij 50 beelden per seconde (sluitertijd = dubbel de beeldsnelheid) en vertraag het twee keer. Op die manier wordt consumentenvuurwerk ineens veel imposanter ;). Bij een race/autocross hangt het er vanaf of je veel bewegingsonscherpte wil of niet. Zelf zou ik in ieder geval niet voor een sluitertijd van 1/1250ste kiezen, maar gewoon 1/50ste aanhouden bij 25 beelden per seconde. Diafragma zou ik zo hoog mogelijk nemen (niet zodanig dat het je beeldkwaliteit beínvloed, maar dat moet je proefondervindelijk vaststellen). Met een hoog diafragmagetal heb je namelijk minder last dat iets extreem onscherp wordt. En als er iets is waar je bij een cross weinig tijd voor hebt, is het wel scherpstellen. Wil je indrukwekkende slow-motions, dan zul je vooral je beeldsnelheid moeten verhogen, maar naar mijn mening wordt dat wat teveel gedaan terwijl het niet zoveel toevoegt vind ik.
@MusicPlayer1
@MusicPlayer1 2 жыл бұрын
@@weeardguy bedankt! Hier heb ik echt wat aan.
@weeardguy
@weeardguy 2 жыл бұрын
@@MusicPlayer1 Astu ;)
@marwies
@marwies 4 жыл бұрын
Mooie uitleg Frame rate versus Shutter speed . Maar ik mis nog iets in het verhaal. Mijn camera een SonyFDR-AX53 filmt met 50 interlaese, 25 zit er niet op. Adobe pro 6 en finalcut werkt met 25 interlaese. (upper-lowerfield order probleem?) Wat is beter voor het eind resultaat werken met interlaese of progresief (50i of 50p) Heb het idee dat met snelle beweging 25-50i beter is dan 50p maar 50p scherper is en beter van kleur. Dan hebben wij nog het probleem met Rollingschutter zijn daar nog tips voor. Bij voorbaat dank voor uw reactie. Met video groeten Burdy.
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Hoi Mario! Interlaced filmen doen wij niet. Dat is iets van vroeger! Tegenwoordig filmt iedereen p :) Als het kan zou ik je aanraden om p te filmen en dan gewoon 25p - 50p film je als je slow motion filmt. Als je camera echt niet anders kan dan interlaced filmen of je wil het afspelen op een interlaced TV - dan kan je interlaced werken. Als alleen de camera interlaced is en verder niks, zou ik zeggen: zet het om in je montage programma naar p! Rolling shutter is weer een heel ander ding. Daar gaan we zeker nog eens een video over maken.
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Hai Mario, we reageren even hier op jouw vraag in de mail (Hallo, Mijn dank voor uw reactie, Ik ga nu over naar Progressief 50p Footage interlaese en progressief werkt dat samen op de zelfde tijdlijn? Apple final-cut en Adobe pro CS6. Windows met Bootcamp op een Apple platform (Adobe pro CS6 en premiere elements video prog.) Hebben jullie daar ervaring mee, werkt dat goed?. Hartelijke groet Mario ) >> progressief en interlaced gaat prima op dezelfde tijdlijn als het eindresultaat bestemd is voor KZbin. >> Waarom zou je Windows bootcamp gebruiken? Premiere Elements werkt toch ook gewoon op Apple?
@dykodesigns
@dykodesigns 5 жыл бұрын
Nooit geweten wat een shutter angle precies is. Dat met die sluitertijd, wat is wijsheid als ik het beeld van een beeldbuis tv wil filmen en/of fotograferen zonder artefacten? Ik neem aan de de framerates precies moeten matchen of een veelvoud moeten zijn? Trouwens, die framerate is ook wel belangrijk in combinatie met TL verlichting, het lichtnet is hier in europa 50 Hz, in amerika is dat 60. Als het e.a. niet matched krijg je een soort flikker effect door de TL verlichting.
@weeardguy
@weeardguy 2 жыл бұрын
De enige écht goede manier om een beeldbuis te filmen is zogenaamde gen-lock toe te passen: dan loopt de 'klok' van de camera exact gelijk met die van de TV en wordt, precies op het moment dat de sensor van begin af aan uitgelezen wordt, ook een nieuw TV-beeld geschreven wordt. Videocamera's en monitoren die dat kunnen zijn over het algemeen erg aan de prijs omdat het echt iets uit de professionele wereld is. Gelukkig zijn videocamera's redelijk vergevingsgezind en moet het niet al te moeilijk zijn om een beeldbuis TV te filmen zonder geknipper. Fotograferen is moeilijker, want dan moet je een punt vinden waarop precies beide velden geschreven zijn, want de fosforlaag van een beeldbuis blijft niet zo lang nagloeien na geraakt te zijn door een electron. Proefondervindelijk vaststellen (rekenen kan ook, want 50 halve beelden per seconde duren altijd even lang) en afdrukken wat het beste werkt, is het beste idee
@chriss2595
@chriss2595 5 жыл бұрын
Een auto-dynamische frameRACE Angle zou nog eens een goede uitvinding zijn. :-) (graptje he)
@jarnootje
@jarnootje 5 ай бұрын
dankjewel
@deVideomakers
@deVideomakers 5 ай бұрын
Heel graag gedaan! :D
@davidstremmelaar5819
@davidstremmelaar5819 3 жыл бұрын
Zou je voor green screen korte sluitertijden willen om het onderwerp uit te kunnen knippen? Want het lijkt me dat motion blur problemen geeft? Voor foto's doe ik dat wel altijd, maar in een foto's wil je meestal alles scherp hebben. tenzij je een experimenteel effect wil.
@deVideomakers
@deVideomakers 3 жыл бұрын
Zeker! Bij greenscreen is een 100e of hoger slim.
@beute0707
@beute0707 2 жыл бұрын
Wat moet je doen als je beelden combineert die met verschillende framerates zijn opgenomen? Ik combineer vaak smartphone beelden met andere beelden. De smartphone staat op 30 de andere camera op 25. Als ik ga monteren op 25 worden de panbewegingen heel schokkerig. Wat is de beste oplossing?
@deVideomakers
@deVideomakers 2 жыл бұрын
Hoi! Ja dat is een goede vraag. De meeste telefoons kan je ook instellen op 25 frames per seconde. Dan is het opgelost. Met je oude beelden helaas niet.
@manuquickie
@manuquickie 2 жыл бұрын
@@deVideomakers dankjewel ! Daar zit ik al een tijdje mee in de knoop....
@hilbertmichel2086
@hilbertmichel2086 2 жыл бұрын
Hoe werkt het dan met 25p of 50i, maakt dit nog verschil. Bij 50i is er toch ook een sensoruitvoer van 25 beelden/sec, anders dan bij 50p (sensoruitvoer 50 beelden/sec). En is 25p geschikter voor low light dan 50p, want de sluitertijd kan immers langer zijn, goed voor lagere ISO. Heb net een oude camera gekocht, dus ben benieuwd. Wel eens foto's gemaakt maar nooit video.
@deVideomakers
@deVideomakers 2 жыл бұрын
Misschien heb je hier wat aan: kzbin.info/www/bejne/a4G5n5uGi7-eapI
@hilbertmichel2086
@hilbertmichel2086 2 жыл бұрын
@@deVideomakers Hartelijk dank.
@arankavanlindert2694
@arankavanlindert2694 4 жыл бұрын
Dus: als je op handmatige functie filmt is het belangrijk om bij 25 pfs een sluitertijd van 1/50 te hebben, en dus te spelen met iso en diafragma? Maar hoe zit dat als je op automatische functie filmt? Dan gaat de sluitertijd ook naar andere getallen toch? En kan dat het beeld dus verslechten? Kan je dan wel filmen op automatische stand?
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Het ligt aan je camera, maar als de sluitertijd sneller is zal dit veel kijkers niet direct opvallen. Langzamer wel, dan gaat het haperen :)
@weeardguy
@weeardguy 2 жыл бұрын
Dat is (vaak) het grote verschil tussen videocamera's en fotocamera's. Videocamera's staan over het algemeen standaard ingesteld op 1/50ste van een seconde als de sluiter UIT staat (dat klinkt wat tegenstrijdig, maar zo werkt dat bij videocamera's nu eenmaal), de camera regelt in de automatische stand vooral met de iris (= diafragma in videoland) de belichting. Pas als dat niet meer lukt, wordt de sluitertijd aangepast (bij heldere omstandigheden). Dit omdat videosensoren over het algemeen niet elektronisch versterkt zijn, terwijl fotosensoren altijd een ISO-waarde hebben waarop ze het beste presteren en daarboven alles elektronisch versterken. Videosensoren beginnen over het algemeen bij 0 en kunnen alleen maar verder versterken. ISO wordt bij videocamera's 'gain' genoemd en wordt uitgedrukt in dB. In omstandigheden met weinig licht zal de camera eerst de iris verder openen, tot dat niet meer voldoende is voor voldoende licht. Dan wordt de gain verhoogd (vaak binnen vooraf ingestelde grenzen). Pas als dat niet meer lukt, gaat de sluitertijd (en daarmee eigenlijk het aantal beelden per seconde) omlaag. Bij het op een videocamera inschakelen van de sluiter kun je vervolgens een waarde kiezen. Bij videolenzen wordt bij handmatige belichting over het algemeen gewerkt met de iris. Als de iris niet meer toereikend is, ga je met ND-filters aan de gang, of, in redelijk uitzonderlijke gevallen, met de sluitertijd. Met alleen de iris regelen is het (bij videolenzen, fotolenzen gaan vaak verder) oplettten: bij erg hoge getallen (afhankelijk van de lens: F8-F11) wordt het beeld vaak 'wollig' kwa focus: niets is echt superscherp meer en vaak kun je dat aan het gebrek aan peaking ook duidelijk merken. Dat is omdat de iris dan asymmetrisch wordt of zelfs uit het brandpunt van de lens-elementen zijn beeld doorgeeft. Dit wordt in het Engels Small Aperture Diffraction genoemd en is een natuurkundig verschijnsel. Irissen/diafragma's met meer dan 6 bladen hebben hier vaak minder last van, maar alles valt en staat met de kwaliteit ervan. Of je een korte sluitertijd gaat zien hangt af van wat je vastlegt: een snel voorbijrijdende auto vastleggen bij een korte sluitertijd is niet aan te raden als je niet de indruk wil krijgen dat de auto in 'schokken' voorbijkomt. Een interview kun je best bij een kortere sluitertijd vastleggen, maar of het handig is de vraag: veel verlichting, computermonitoren of TV's kunnen dan interferentie veroorzaken met je beeldsnelheid en daar is later erg weinig tegen te doen (en als er wel iets tegen te doen is, is het tijdrovend)
@sachare5040
@sachare5040 5 жыл бұрын
Kan je meschien een video maken over hoe je beelden maakt op de ps4 en dan overmaakt naar iMovie bewerken en dan op yt zetten
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Hi Sacha! Dat is wel een heel specifieke vraag :) Ik ben bang dat we je daar niet direct mee kunnen helpen!
@arjangeluk
@arjangeluk 5 жыл бұрын
Kan je op elke filmcamera deze instellingen vinden?
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Nee! Alleen als er (genoeg) handmatige instellingen op zitten! Duurdere camera's: ja, goedkopera camera's wellicht niet
@PyroKalfje
@PyroKalfje 5 жыл бұрын
kan je een video maken over Interlace VS Progressive. ik begrijp het nog niet helemaal ik vind het nog niet echt een duidelijk voorbeeld video eenigste die ik tegen kom is van llt
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Die gaan we zeker ook op de lijst zetten! Dat zeggen we vaak natuurlijk maar we hebben dan ook al zo veel wat wr willen bespreken 😱 dit is zeker een goeie!
@janoesverburghgeffen4870
@janoesverburghgeffen4870 4 жыл бұрын
simpel uitgelegd een standaard regel is dat de shutterspeed het dubbele is van de frame rate is dus bij 25 fps is de shutterspeed 50
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Yes! :D
@tonvanderkris3816
@tonvanderkris3816 5 жыл бұрын
Hoi, ff een vraagje. Ik heb eenGoPro Hero 3. Wat is de beste stand om te filmen tijdens het mountainbiken?
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Hi Ton! Dat hangt af van wat jij wilt. Wil je veel wijdse beelden laten zien zet m dan op extra wide. Vind je grote bestanden niet erg en wil je nog inzoomen op beeld, ga voor 4k. Wil je vertragen, ga voor 50 fps :) of meer. Hoe meer je inzoomt, hoe meer het schudt! Wil je nog meer nabewerken voor kleur ga voor ProRes! Er is niet echt een beste stand. Met uitproberen zie je wat jij mooi vindt en wat voor jou werkt.
@tonvanderkris3816
@tonvanderkris3816 5 жыл бұрын
Dank je voor het antwoord! Ik ga er mee aan de slag!
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Succes! Stuur je n linkje naar t resultaat? Ben nu wel benieuwd!
@tonvanderkris3816
@tonvanderkris3816 5 жыл бұрын
de Videomakers ja doe ik zeker! Met een paar dagen staat ie er op! :)
@tonvanderkris3816
@tonvanderkris3816 5 жыл бұрын
@@deVideomakers kzbin.info/www/bejne/bna9aZ9sirSrpKM zoals beloofd de link. Dit filmpje is van voor jullie uileg. Enig idee hoe ik het beeld wat stabieler kan krijgen? Een helm gimbal is erg prijzig :(
@sachare5040
@sachare5040 5 жыл бұрын
Hoe Doe je liedjes in mijn media voor iMovie
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Als het goed is kan je die er gewoon inslepen of inslepen!
@tirtsazeegers1961
@tirtsazeegers1961 Жыл бұрын
Op zich interessant, maar ik heb hem uit moeten zetten vanwege het vreselijk irritante geluidje iedere keer bij een getal. Jammer dat
@deVideomakers
@deVideomakers Жыл бұрын
Oh dat is zeker jammer...
@bramvanzetten877
@bramvanzetten877 5 жыл бұрын
Ik hoop dat hen me helpt
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Wij ook 😊
@bramvanzetten877
@bramvanzetten877 5 жыл бұрын
@@deVideomakers willen jullie mischien op mijn youtube kanaal kijken en mischien tips geven dan weet ik ook wat ik beter kan doen
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Hi! We hebben helaas geen tijd om individuele kanalen te bekijken en feedback te geven :)
@beeldbarista
@beeldbarista 5 жыл бұрын
Jammer dat jullie in deze video voorbij gaan aan het gegeven dat wanneer je een sluitertijd instelt van 1/50e seconde dit behoorlijk problematisch is als je onder kunstlicht (bijvoorbeeld TL of gewone gloeilampen). filmt. Dat heeft te maken met het feit dat het lichtnet zoals we in Europa gebruiken is ingesteld op 50hz (in Amerika en Japan en sommige andere delen van de wereld is dat overigens 60Hz). Wij mensen merken dat niet, maar een lamp gaat daarmee steeds aan en weer uit. Je camera ziet dat wel en daarmee krijg je dan strepen of een flikkering op je beeld. Heel irritant om te zien. Dit is ook een goede reden om op 30fps te schieten en een sluitertijd te hanteren van 1/60e seconde. Hiermee loop je niet tegen dat probleem van flikkeringen en strepen aan. Filmen op een shutter angle van bijvoorbeeld 90 graden of sneller dan 60fps wordt door sommige mensen als vervelend ervaren. Een kleine groep mensen is namelijk extra gevoelig en door de grotere scherpte kunnen zij zich een beetje ziekjes gaan voelen (ze worden er letterlijk misselijk van) als ze naar een dergelijke opname kijken. Met name bij opnames die gemaakt zijn op 4K en deze afspelen op een goede 4K TV kan dit effect zich bij een enkeling voordoen. Een andere goede reden dus om te filmen met 30fps in combinatie met een sluitertijd van 1/60e. Succes met jullie kanaal. Altijd leuk om te zien.
@deVideomakers
@deVideomakers 5 жыл бұрын
Hi Greg, dank! Je kan het ook oplossen door de sluitertijd aan te passen. En jammer dat we eraan voorbij gaan... tsja. We vinden het altijd fijn als mensen in de comments nog eea aanvullen zodat we samen alle kijkers van info kunnen voorzien :)
@LennertBakker
@LennertBakker 5 жыл бұрын
Daar komen ook de standaarden van 25 (PAL) en 30 FPS (NTSC) vandaan. De framerate is gekoppeld aan de frequentie van de stroom omdat een beeldbuis TV gewoon op het ritme van de stroom de beeldlijnen wisselt. Intelaced video is eigenlijk 50 en 60 halve beelden per seconde en wanneer je dat weet zie je de link met de stroomfrequentie wat duidelijker . Nu filmen we meestal progressive en is die link lastiger te maken. Veel apparaten kunnen vaak ook op 24fps draaien en dan heb je misschien wat minder gedoe met kunstlicht dan bij 30fps (in PAL-landen). Sommige camera's doen idd geen 25/50/100 fps maar doen dan wel 24. Het web staat vol met mensen die 24fps filmisch vinden maar ik denk dat het verschil met de europese 25fps standaard te verwaarlozen is. Je kunt dus kiezen welke framerate het best past bij de locatie die je gaat bezoeken. Zoek de stroomfrequentie van het land, kijk wat je camera kan en stel hem in. Film dan wel alles op die framerate of een veelvoud van de basis omdat het combineren van framerates in de montage meestal een lelijk resultaat geeft. Een te korte sluitertijd zorgt wel voor een stroboscopische kijk-ervaring bij hoge snelheden. Je merkt dit vooral bij action-cams die vaak geen ND filter hebben maar wel bij veel en weinig licht kunnen filmen. Ik heb getest met een ND-filter op mijn Gopro en dat kijkt rustiger door de bewegingsonscherpte.
@weeardguy
@weeardguy 2 жыл бұрын
Uhm, in Nederland moet je echt absoluut niet op 30 of 60 beelden per seconde willen werken eigenlijk, júist vanwege de interferentie die dit met ouderwetse gloeilampen, standaard TL-buizen én slechtere LED-lampen kan veroorzaken. De netfrequentie is 50 Hz, dus dan moet je juist op 25 of 50 beelden per seconde werken. Elke andere beeldsnelheid gaat je in Europa gegarandeerd problemen opleveren. Een afwijkende beeldsnelheid laat de lichtbron en het beeld zelf vaak knipperen, een afwijkende sluitertijd zorgt vaak voor strepen, omdat in beeld de lichtbron meerdere keren in en uitschakelt. Ongecompenseerde CMOS-sensoren (tegen rollende sluiter) maken het probleem nog erger.
@WillyZonLievens
@WillyZonLievens 4 жыл бұрын
De kunst en kunde om iets helder en klaar voor te stellen: made by the videomakers... great. Als extra duiding voeg ik er graag nog het maltesisch kruisje aan toe (malta cross mechanism): kzbin.info/www/bejne/npCbdXiPaZyil6s Blijf vooral degelijke video's maken, ze zijn uiterst waardevol maar vertalen zich wellicht niet meteen in hoge kijkcijfers. But Who's care about it?
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Hoi Willy, dank! Nee klopt, niet onze kijkcijferkanonnen. Dat zijn de video's over montage en hoe je dingen op KZbin moet instellen over het algemeen :) Voor zij die wel doorklikken of in onze nieuwsbrief zitten en dus dit soort dingen krijgen voorgeschoteld, hopen we dat deze video's extra waardevol zijn :D
@lieuwegreidanus3758
@lieuwegreidanus3758 4 жыл бұрын
Mooi uitgelegd maar toch nog wel een dingetje
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Welk dingetje? 😊
@lieuwegreidanus3758
@lieuwegreidanus3758 4 жыл бұрын
@@deVideomakers Die frames per seconde dat snap ik maar de sluitertijd op mijn camera daar heb ik nooit bij stilgestaan of het gaat dat automatisch
@deVideomakers
@deVideomakers 4 жыл бұрын
Het kan zijn dat die automatisch staat. Als je het niet meteen kan vinden raden we altijd aan om even in het boekje van je camera te kijken. Hoe dit precies werkt verschilt echt per camera.
Wat is RAW en wat is JPEG? | Fotografie uitgelegd | de Videomakers
7:18
Kids' Guide to Fire Safety: Essential Lessons #shorts
00:34
Fabiosa Animated
Рет қаралды 11 МЛН
小蚂蚁被感动了!火影忍者 #佐助 #家庭
00:54
火影忍者一家
Рет қаралды 52 МЛН
My Cheetos🍕PIZZA #cooking #shorts
00:43
BANKII
Рет қаралды 22 МЛН
What is the Correct Frame Rate and Shutter Speed for Videos?
9:00
Saurav Sinha
Рет қаралды 163 М.
Filmen met weinig licht | Tips en tricks | de Videomakers
20:30
de Videomakers
Рет қаралды 1,7 М.
What Frame Rate Should You Be Filming In?
13:11
Potato Jet
Рет қаралды 1,9 МЛН
Creëer verbluffende SLIDESHOWS in DaVinci Resolve!
23:37
Robin Jongerden
Рет қаралды 1,7 М.
De balans tussen frame rate en sluitertijd | Kort & Krachtig
4:30
Kamera Express
Рет қаралды 2,6 М.
I Hate Doing Street Photography, But I Love It.
11:01
Thomas Heaton
Рет қаралды 36 М.
❌ ECHT NIET! ❌ Hier zeggen wij NEE tegen als filmmakers
20:07
de Videomakers
Рет қаралды 1,5 М.
Alles over LICHT tijdens het filmen | de Videomakers
11:09
de Videomakers
Рет қаралды 8 М.
Amsterdam wil een erotisch centrum bouwen | De Avondshow met Arjen Lubach (S3)
5:33
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 303 М.