Linux minti en azından 3 4 senedir kullanıyorum. Şöyle söyleyebilirim linuxu az çok çözmeye başladığımda anladığım şu oldu bilgisayar kullanıyorum diyen insanlar aslında windows işletim sistemini kullandığının farkında değiller. Bilgisayar bir derya deniz windows buraya bir delikten geçen çubukla dokunmak gibi
3 жыл бұрын
Linux u gündelik hayatımda kullanıyorum son derece memnunum.
3 жыл бұрын
Belirtmekte fayda var, GNU/Linux'ta kullandığınız komut satırındaki (veya terminaldeki) yazılımlar ile Windows'takiler aynı değiller. Yani Windows'ta komut satırını kullanıyor olmak, direk olarak GNU/Linux terminalini kullanabilmek anlamına gelmiyor. Ancak GNU araçlarını (yazılımlarını) kullanabilmek için, Çoşkun hocamızın da bahsettiği gibi, WSL kullanabilirsiniz.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Tabi ki Windows ve Linux ayrı dünyalar. Giderek ortak noktalar artıyor ama.
@cemilerdem56943 жыл бұрын
Ne zaman gelecek dediğimiz video geldi.Yeni videoyu merakla bekliyoruz. Embedded için Hangisini kullanıyorsunuz?
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Geliştirme ortamı olarak Ubuntu kullanıyoruz. Embedded Tarafta Yocto kullanılıyor.
@Efeaajajajaj3 жыл бұрын
Birsey sormak istiyorum benim telefonumda Linux diye bir bilgisayar Gmail e erişmiş kaldıramıyorum napicam lütfen
@umutkarataban58363 жыл бұрын
Mr. Çoşkun Taşdemir, Please! Could you put English translation on the your videos.
@ergun52763 жыл бұрын
hocam gömülü yazılım mühendisi iş ilanlarında geçen embedded linux hakkında tecrübe beklentisi ne üzerine? linux içerisinde bir uygulama yapmak mı, kendi linux tabanlı işletim sistemlerini geliştirmek mi yoksa stm gibi mcu larda yaptığımız gibi çevre birimlerini kullanarak yazılım geliştirmek mi ve bu yaptığınız şeyi hangi dilde gerçekleştiriyorsunuz
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Ergün bu firmadan firmaya değişebilir, Linux'un üzerinde bir sürü iş yapılıyor bunların hepsini tek bir kişinin bilmesi de zor olabilir. İlanlar genelde yapılan iş ve istenilen özelliklere dair fikir verir.
@enessimsek42323 жыл бұрын
Hocam merhabalar, LoRa teknolojisi hakkında bilginiz var mı? Öğrenmeyi çok istiyorum ancak yeterli kaynaklar bulamadım bununla ilgili bilgilendirme yapabilir misiniz?
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Genel olarak bir bilgim var ama çalışma konularım arasında olmadığı için derinlemesine değil. Ama çalışmam gerektiğinde neleri öğrenmem gerektiğini biliyorum. Bu nedenle böyle bir soru ve yorum aldığımda merak ettiğim şey şu oluyor, belki bu konuda bir video çekebilirim: Aramalarını nasıl yaptın, nereleri denedin ve bulamadın? Bunu ayrıntılandırırsan bu konuda çekeceğim videoaya yardımcı olursun.
@sezginkorkmaz9763 жыл бұрын
Merhaba bende lora ile proje yapmaya calisiyorum bilgilendirirseniz sevinirim. korkmaz.sezgin@hotmail.com
@enessimsek42323 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin Tekrardan merhaba hocam. Elimde RYLR907 LoRa modulü mevcut. Bu modulü STM32F407 ile kullanarak karşı tarafta aynı modul olmak şartıyla, bu moduller arasında haberleşme yapabiliyorum. Aynı şekilde bu modulü başka mikroişlemcilerle de çok rahat bir şekilde kullanabiliyorum, STM32L011 gibi. Bu modulü kullanırken, modul üretici firmanın(REYAX) Lora AT COMMAND GUIDE ve datasheetinden faydalandım. Bu dökümanlar bu modulü kullanmam için yeterli oldu ancak elimde LoRa E5 mini adında STM32WLE tabanlı bir geliştirme kartı da mevcut. Bu kart doğrudan LoRaWAN protokolüne bağlanma imkanına sahip. Bu kartta daha önce bahsettiğim modulde olduğu gibi sx126x LoRa çipi var. Bu kartı kullanabilmek için gezmediğim forum kalmadı. ST, SEEED, STACKOVERFLOW gibi bir çok community dolaştım fakat tatmin edici bir cevap bulamadım. Onun dışında www.st.com/content/st_com/en/support/learning/stm32-education/stm32-online-training/stm32wl-online-training.html sitesinde STM32WL hakkında online training var. Tabi ST'nin Reference Manual, Application Notes, Datasheet gibi dökümanlarını saymıyorum onlar ilk başvurduğum kaynaklar. LoRaWAN ile ilgili internette ücretsiz döküman ve kurs desteği çok fazla var ancak hepsi yüzeysel ve somut bir örnek vererek açıklama yok ya da herhangi bir mikroişlemciyle yapılmış basic bir uygulama görmedim (wiki.seeed sitesinde bulutla yapılan bir uygulama var ancak çok anlaşılır değil). Son olarak lora-developers.semtech.com sitesinde online kurs ve uygulama buldum fakat tam inceleyemedim. Aslında detaylı olarak öğrenmek istediğim konu LoRaWAN protocol. Bunun dışında sizin de cevabınızda belirttiğiniz gibi neleri öğrenmem gerektiği hakkında bir döküman veya ipucu verirseniz çok memnun olurum.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
@@enessimsek4232 Sen bayağı ilerlemişsin Enes ama işte çok spesifik konulara geldikçe bilgi kaynakları azalabiliyor. Lorawan hakkında çok bilgim yok maalesf. Modül AT komutları ile kontrol ediliebiliyorsa hangi işlemci ile kullandığının da pek önemi kalmıyor. Arduino ve mbed için farklı kütüphaneleri var gördüğüm kadarıyla belki onlara bakabilirsin.
@enessimsek42323 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin Görüşleriniz için teşekkürler hocam. İleride LoRa ve/veya LoRaWAN hakkında video yayınlarsanız ben de şimdiye kadar öğrendiklerimi ve o zamana kadar yaptıklarımı paylaşmak isterim sizinle. İlginiz için çok teşekkürler. İyi çalışmalar.
@alperbektas71313 жыл бұрын
ssd mi ikiye böldüm internet için linux ıvır zıvır diğer işler için offline windows kullanıyorum kafam rahat
@kadirguzel92193 жыл бұрын
Günümüzdeki çoğu yeni model arabalarda multimedya ekranı mevcut. Bu ekranlar ya da "bilgisayarlarda" ki grafik ara yüz, menü ve diğer benzeri programları çalıştıran işletim sistemi olarak embedded linux mı kullanılıyor?
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Evet Embedded Linux da kullanılıyor, bunun yanında farklı işletim sistemleri de var tabi.
@mehmetcakar41492 жыл бұрын
Yeniden discord linki paylaşabilir misiniz acaba?
@coskuntasdemirYoutube2 жыл бұрын
Linki güncelledim: discord.com/invite/qcDGkCxCnw
@blckviolin3 жыл бұрын
👍👍👍
@basebetter38653 жыл бұрын
Ubuntu candır
@muratpolat39563 жыл бұрын
Ebbedded Linux fpga için elzem
@stark93972 жыл бұрын
Nasıl bir ilişkisi var biraz daha açabilir misiniz Murat Hocam?
@muratpolat39562 жыл бұрын
@@stark9397 özellikle medikal(mdr ve class 2 a 2b 3 cihazlar) askeri ve bazı üst düzey endüstriyel uygulamalarda açık kaynak kodu ve yazılım doğrulama ve bazı iso standartları isteniyor...yazılım yaşam döngüsü ve her kodun açıklaması ve test edilebilirligi gerekiyor...yani kodu yazdim çalışıyor diyemiyorsun...kod doğup gelişip ve ölüyor ölünce ne olacak ona kadar bir süreç işliyor. Embedded Linux bu konuda daha efektif umarım yardımcı olabildim