Hocam Hayırlı akşamlar doğru mudur BMS bağlıyken piller 🔋kapasiteleri çok farklıyken kullanılabilir mi demek istediniz biri 3100ken biri 689 olduğunda da dengeyi sağlayabiliyor mu voltaj esaslı mı çalışıyor doluluk voltajını 4.2 gördüğünde mi kesiyor bu kadar farklıyken aralarında kapasite değerleri BMS varken Hepsini bir arada kullanabilir miyiz?
@hobielektronik558 ай бұрын
Kısmen doğru ama şöyle ki, piller bms ile yani 3 seri bağlantı yapılıp veya 10 seri bağlanacaksa tüm pillerin kapasitesi birbirine yakın olması gerekmektedir. Aksi halde 3 adet pilin bir tanesinin kapasitesi diğerlerinden çok farklı ise o pil bms nin kafasını karistiracaktir. Hem şarj olurken hemde kullanırken. Bms hakkında çok daha fazla bilgi için. 👉 bit.ly/3w2kyAt
@fatihdurmus83108 ай бұрын
En fazla kaç miliamper Öngörürsün hocam ne kadarı geçmemeli aradaki fark
@hobielektronik558 ай бұрын
@@fatihdurmus8310 En fazla 50mAh olması lazım aralarında ki farkın.
@fatihdurmus83108 ай бұрын
Sağ ol Hocam Bilgilendirdiğin İçin 😊
@ahmetizmir10819 ай бұрын
İnşaat ustasıyım. Videolarınızı çok faydası oluyor. İş için kullandığım su terazisinin üzerinde ki 3 adet şeffaf su terazisi gözü, biraz karanlık ortamlarda çoğu zaman görünmez ve böyle durumlarda cep telefonu ışığı ile teraziyi görmeye çalışırdım. Bu sorunu halletmek ve terazi düzecinin görülebilmesi için alüminyum profil gövdesinin içine şunları; 3 adet beyaz led, 3 adet 250R direnç, 1 adet anahtar (eski pc kasasından) 1 adet BL-5B Nokia Batarya 1 adet TP4056 ve PC anakartların takılan mini soketler, fişler, kablolar ve 90 derecelik pinler, minik vidalar, 1 parça dakota, 1₺ büyüklüğünde lastik bulaşık eldiveni parçası (düğmenin üzerini toz ve suya karşı yalıtmak için) Hızlı yapıştırıcı + silikon ... monte ederek teraziyi ışıklı hale getirmeye çalışıyorum. İçinde ki elektrik tesisatını çoğunu tamamladım sıra geldi batarya ile elektronik devreyi bağlamaya ve devre üzerinde ki direncin değerini benim bataryaya göre ayarlamaya. Bu video da iyi denk geldi 😊 İstediğim gibi verim alırsam terazinin içine su kaçıp devreyi bozmaması için su izolasyonunu da yapıp, içinde ki nemi emmesi için içine 1 tane nem çeken kristal paketlerinden atacağım. Pili yeniden şarj etmek için ise silikon ve vida ile kapatılmış bir kapağı vida ile açmak gerekecek. Yani gerekirse suyun altında bile çalışacak bu terazi.
@hobielektronik559 ай бұрын
Sizi tebrik ederim en azından bilmediğiniz işleri öğrenmeye ve bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz. Yardımımın dokunacağı bir durum olursa seve seve...Sizede kolay gelsin 😊
@ahmetizmir10819 ай бұрын
@@hobielektronik55 Teşekkür ederim.
@ugurse9 ай бұрын
Hocam Bms kartı ile oluşturduğumuz pil grubunu şarj ederken bms girişine herhangi bir adaptörden (akımı uygun olmak şartı ile) giriş verebilirniyiz yoksa adaptöre lityum uyumlu olmak zorundadır ??
@hobielektronik559 ай бұрын
Bahsettiğiniz gibi şarj işlemi sağlayabilirsiniz. Zaten her ne kadar akımı yüksek olan adaptör kullanmış olsanız bile, şarj olurken akım bir zaman sonra düşecektir. En mantıklı ve sorunsuz şarj işlemi için max. 1amper ve 13 VOLT değere sahip olan adaptör kullanırsanız daha iyi olacaktır. Örnek olarak Şarjlı matkap adaptörleri olabilir.
@emregonenli16269 ай бұрын
Hocam, TP4056'ya lityum pili bağladıktan sonra kenarlardaki + ve - uçlardan 5 Volt alabiliyor muyuz? Doğru mu anladım acaba. Yani TP4056 lityum pildeki voltajı 5 volta yükseltip, + - uçtan çıkışa mı verebiliyor mu?
@hobielektronik559 ай бұрын
Yok o durum şöyle ki, bahsettiğiniz + ve - uçları pil üzerinden gelen voltajı vermektedir. Pil şarj da iken de yine aynı yerden bu sefer adaptörden gelen voltajı vermektedir. Yani voltajı 5 e yukseltmez.
@emregonenli16269 ай бұрын
@@hobielektronik55 anladım hocam. Açıklamanız ve video için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.
@hobielektronik559 ай бұрын
@@emregonenli1626 Ben teşekkür ederim 🙏
@mertklck9 ай бұрын
Ustam emeğine sağlık güzel bilgiler peki ustam bu 18650 ler durup dururken bazen neden patlıyor kısa devre olmadığı halde patlıyor. Pilin yan sanayi olmasından dolayımı?
@hobielektronik559 ай бұрын
Teşekkürler. Öncelikle bu tip sorunlar orijinal olan pillerde kolay kolay olmuyor olmazda. Bu tip patlama gibi olayların olmasının nedeni ise piller guvenli bir şekilde şarj edilmemiştir yani bu pilleri öyle direk adaptör e bağlayıp da şarj edemezsin çok riskli. Birde bu pillerin iç direnci vardır yani bir nevi tansiyon diyebiliriz, bu iç direnç Arıza yaparsa yine aynıı sorunlar oluşabilir.
@mertklck9 ай бұрын
@@hobielektronik55 rica ederim ustam elimde 21700 5000 mahlık profesyonel el fenerimin pilleri ve yedekte çok fazla pili var elimde (pillerin hepsi orjinal) genellikle yazın kullanıyorum. Serin ortamda dolu şekilde saklıyorum umarım bir sorun olmaz
@hobielektronik559 ай бұрын
@@mertklck Lityum piller dolu olarak saklanmaz. Yarısına kadar boşaltıp o şekilde saklamalısın aksi takdirde pilin ömrü kısalır ve kendi kendini yemeye başlar. Pilin sağlığı ve uzun ömürlü olması için yarı dolu şekilde saklanması gerekir.
@mertklck9 ай бұрын
@@hobielektronik55 çok teşekkür ederim hocam o zamam yarıya düşüreyim şarjlarını 👍👍yine başka aldığım şarjlı piller vardı hep full şarjda sakladım ömürleri kullanmadan bitti demekki full saklamamak gerekir 👍
@hobielektronik559 ай бұрын
@@mertklck Rica ederim. Hiçbir lityum pil tam dolu şeklinde saklanmaz.
@MetinTetiker9 ай бұрын
Sayın Hocam ,Konu piller olunca en önemli olan güç kaynağı olduğunu kimse hesaba katmıyor.O matkap iyi bu matkap kötü şeklinde bir çok paylaşımları izliyoruz.Oysa gerçek tek.Güç kaynağı en önemli kriterdir.Deneyimler ve sorunlar böyle olduğunu gösteriyor.Şimdi konuyla ilgi sizin cevabınıza ihtiyacım var.Hocam elimde 2 adet çakma 12v 1,5 Ah şarjlı matkap aküsü Birde BİM mağazasından kampanyadan SGS marka 20v.1.3Ah olan tek akü ile aldığım şarjlı matkap.Her ikiside kısa aralıklı kullanımım sonrası duruyor.Ben cihaz kendini korumaya alıyor sanarak bira bekliyorum..Ama çalışmıyor.Şarja Multimetre ile ölçüyorum.Aküler 12v olanlar 10.49 20v olan 16.50 gösteriyor.Tekrar şarja koyuyorum.Matkaplr çalışıyor.Belli süre kullanımımda yine duruyor.20v sgs marka servis garantisi devam ederken.Servise gönderdim.2gün sonra geri gönderdiler.Sorun yine devam ediyordu.Tekrar servise gönderdim.Yoğunluktan dolayı 1 ay süre geçince yöneticiyi aradım.Siz merak etmeyin dedi.Yeni cihaz gönderdiler.Şu an cihaz kullanmıyorum.Pil tamir imalat yapan arkadaşlarla face book üzerind konuyu ortaya atarken bana 20v olan cihazım ile ilgili şarj süresi en az 6 saat olmalı dedi,Bende 6 saat şarjda bıraktım.Kullanmaya başladığımda akü bitinceye kadar çalıştyırmaya bakacağım.Şayet durmazsa.6saat şarj etmelisin diyen arkadaşımıa söylediğim halde cevap alamadığım bir hususta şarja koyuyorum içinde 16.50v kalınca tamamlamak için 1 saatte doldu.Yeşil ışık yandı.Arkadaşımızda yeşilde yansa 6saat şarj ediniz dedi.Birbirinden farklı 2 ayrı şarjlı matkabı istesek aynı arızayı verdiremeyiz.Bu sorun neden kaynaklanıyor?Şarj aletlerini multimetre ile ölçüyorum.12v olan 13.8 20 v olan 21.8 gösteriyor.Elektronik alanda amatörüm.Cihaz kullanımlarında kullanım hatam hiç olmadı.Ağır,güçlü,uzun süreli çalışma yükü olmadı.Şarjl matkaplarım yeni .Gerçekten üzülüyorum hocam.Bu sorunumu çözebilirseniz beni şahsen çok mutlu edersiniz.Teşekkürler.
@hobielektronik559 ай бұрын
Merhabalar, yaşadığınız sorun için üzgünüm fakat bu konuya şöyle bir açıklık getirecek olursak... Elektrikli tüm matkaplar özellikle yeni nesiller lityum pil kullanır. Eski tip matkaplar ise cadiyum pil kullanıyor. Şimdi her ne kadar yeni nesil olan matkaplar lityum pil kullanmış olsada video da da belirttiğim gibi bu piller öyle gelişi güzel şekilde kullanılmaz. Şimdi siz ölçüm yaptığınız da her ne kadar 12 volta veya 24 volta yakın bir değer almış olsanızda bu sizi her zaman yanıltır. Matkap servise gittiğinde yaptıkları işlem ise, tetiğe bastığında çalışıyor mu çalışıyorsa bunda sorun sorun olur. Fakat matkap boşta iken sorun olmaz ama birsey sıkınca hemen durur veya hiç çalışmaz. Buda işte pillerin arızalı olduğunu gösterir ve servis bunu anlamaz. Anlayabilmesi için pilleri tek tek tüm hücrelerden sokup cihaz ile kapasitesini ölmesini lazım veya iç direncine bakması lazım ve bunu asla hiçbir servis yapmaz çünkü o pilleri sökunce yerine montaj işlemi zor olur. Şimdi konuyu biraz toparlamak gerekirse diyelim ki matkap ı şarja bıraktığınız yeşil ışık yandı heh işte burası önemli, yeşil ışık yandıktan sonra daha şarj etmez çünkü lityum pillerin şarj işlemi bu şekilde yani şarj olduğu an şarjı kesmesi lazım eğer kesmezse sorun çok büyük piller çok fazla şarj ve ısı dan dolayı patlayabilir. Zaten mühendislerin de olayı bu pil dolduğu an şarj işlemi dursun. Yani siz 36 saat bile şarj da tutsanız hiçbir etkisi olamayacaktır telefon gibi düşünün şarjı dolunca işlem bitiyor. Şimdi eğer sizin matkap şardan aldıktan sonra daha ilk sıkma da duruyorsa tek sorun pil dır. Bunun başka açıklaması yoktur. Umarım biraz da olsa anlatabildim sizin için. Ve son olarak servis en kötü ihtimalle memnuniyet adına değişim yapar buda işinizi görür ama dediğim gibi sorun sadece pil, batarya çünkü bunları kontrol eden bms devresi algılıyor ve piller çok sağlıklı olmadığı için akımı kesiyor. Eğer ki dışarıdan veya bataryanın içinde ki piller devreden ayrılıp tek başına bağlanırsa matkap canavar gibi çalışır ama çok fazla dayanmaz. Çünkü bms pilleri kontrol etmiyor ve piller kafasına göre akım veriyor işte bms de tam olarak piller kafasına göre hareket etmesin hepsi eşit olarak akım versin ce eğer zorlama esnasında pilin voltajı çok fazla düşüyorsa akımı kessin pile zarar vermemek için..... TEK SORUN PİL ...
@hobielektronik559 ай бұрын
Çok daha fazla detaylı bilgi için 👉bit.ly/3w2kyAt
@uranyum92779 ай бұрын
Bu yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim . Tp4056 şarj devresini 18500 pili şarj etmek için kullanıyorum fakat şarja başladıktan hemen sonra tp4056 entegresi ısınmaya başlıyor bu bir sorun mu?
@hobielektronik559 ай бұрын
Ben teşekkür ederim. Isınması çok normal zaten entegrenin üstüne ufak bir soğutucu eklenilmesi öneriliyor. Eğer çok fazla ısı yoksa eklemeye gerek yok fakat ciddi anlamda ısınma varsa ufak küçük minik sogutucular var eklersen çok daha iyi olacaktır.👍
@yunusdemirtas24233 ай бұрын
Bu pillerin kaç amper oldugunu nasil ögrenebiliriz.mesela leptop piller var bende üzerinde kaç miliamper oldugunu yazmiyor.selam.
@hobielektronik553 ай бұрын
@@yunusdemirtas2423 Bunun için özel Ölçüm Cihazları var. Lityum pilleri başka türlü ölçme şansınız yok ve her üstünde yazan değer çoğu zaman aynı olarak çıkmaz.
@sabanaktas28309 ай бұрын
Degerli yorumcu arkadaş Sen el aleti pilleri degiştiriyormusun Cevap bekliyorum TEŞEKKÜRLER 🙋♂️
@hobielektronik559 ай бұрын
Maalesef ben pil değişimi yapmıyorum yani o kadar pilim yok zaten.
@sabanaktas28308 ай бұрын
@@hobielektronik55 TEŞEKKÜRLER 🙋♂️
@huseyinkabanka50809 ай бұрын
Teşekkürler
@hobielektronik559 ай бұрын
Rica ederim 🙏
@aydncalo73838 ай бұрын
Hocam güneş enerjili pileride 4056 modüle şarj ede bilirmiyiz
@hobielektronik558 ай бұрын
Her pil şarjı olmaz bu devre ile sadece lityum ve 4.2V olan piller için geçerli.
@inanbasar15 ай бұрын
muhteşem
@hobielektronik555 ай бұрын
Teşekkürler 🙏
@volkanyolcubal9 ай бұрын
faydalı bilgiler için teşekkürler
@hobielektronik559 ай бұрын
Dilimin döndüğü kadar. Teşekkürler 🙏
@hakanhakan119 ай бұрын
bms ile pil nasıl şarj edilir soylemedın
@lanigrenoir529 ай бұрын
Bms ile sarj edilmez..bms b-b+ya pili baglarsin..p-+ya sarj ve desarj kablolarini lehimlersin..bms pilin kritik seviyede sarj ve desarjini onler.
@hobielektronik559 ай бұрын
Şarj edilebilen yani şarj balanslı veya balanssız BMS devreleri olarak farklı farklı modelleri bulunmaktadır. Videoyu dikkatli izlerseniz nereden nasıl şarj edileceği hakkında kısaca bahsettim. Lakin BMS'nin amacı şarj etmek değil, pilleri korumak içindir.
@S.BRK.9 ай бұрын
Balans olayını tam anlayamadım, balans özellikli bms, balans özelliği olmayan bms farkı tam olarak nedir?