Рет қаралды 39,524
Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul - Doxoloxie grabnică, glas 1 plagal, facerea lui Manuil Protopsaltul (+1819), potrivită pe românește de Ion Minoiu, dirijor Ion Minoiu
Moment extras din cadrul Festivalului Internațional de Muzică Bizantină - TRANSYLVANIA BYZANTINE - 2019.
Grupul “Nectarie Protopsaltul” a luat fiinţă în anul 2001, la iniţiativa unor tineri muzicieni şi teologi, din dorinţa de a face mai cunoscută muzica bizantină, păstrată prin tradiţia Bisericii Ortodoxe ca jertfă, slavă şi mulţumire aduse în dar lui Dumnezeu. Numele grupului este ales întru pomenirea Cuviosului Nectarie Schimonahul, unul dintre cei mai de seamă cantăreţi români de la Muntele Athos, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Membrii grupului sunt cântăreţi cu o bogată experienţă la strana bisericii, cei mai mulţi dintre ei fiind studenţi sau absolvenţi ai Facultăţii de Teologie sau ai Universităţii Nationale de Muzică din Bucureşti.
Grupul s-a alăturat în câteva rânduri cântăreţilor de la Muntele Athos, la invitaţia călugărilor Mănăstirii Vatoped şi a Schitului Lacu, şi a susţinut concerte cu ocazia mai multor evenimente, precum Festivalul de Muzică Bizantină Iaşi, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, Festivalul “Archaeus”, Târgul Meşterilor Cruceri.
Grupul a înregistrat până în prezent mai multe albume, precum Paraclisul Mare al Maicii Domnului şi Cântări la Praznicul Sfântului Mucenic Pantelimon, iar în Editura Nectarie Protopsaltul a publicat trei Antologii de cântări psaltice.
Cântările pe care le interpretează sunt scrise cu precădere de către psalţi români din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) şi de tineri alcătuitori ai zilelor noastre (diaconul Constantin Cornel Coman, Virgil Ioan Nanu), reînnoind tradiţia multiseculară a muzicii bizantine care “poate aduce şi pre cele nesimţitoare suflete spre umilinţă, nici o îndoială nu este la nimenea, ca una ce alcătuitorii cei dintâi ai ei au fost sfinţii părinţi, de Duhul Sfânt mişcaţi şi după aceea următorii lor au păzit şi păzesc drumul aşezării lor până în ziua de astăzi.”
Ion Minoiu
A absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti în 1994. În 1997 a absolvit Masteratul în Muzica veche, cercetare aplicata si vioara baroca la Royal College of Music din Londra. În 1999 a obtinut Diploma de Studii Post-Universitare Avansate în Dirijat de Orchestra la Royal College of Music. A absolvit de asemenea si Institute for Orthodox Christian Studies la Universitatea Cambridge în 2004.
Între 1994 si 1996 Ion Minoiu a fost membru al Orchestrei Baroce a Uniunii Europene. Între 1995 si 2008 a fost membru al ansamblurilor Orchestra of the Age of Enlightenment, Hanover Band si a evoluat de numeroase ori cu ansambluri precum Florilegium, English Baroque Soloists, Amsterdam Baroque Orchestra, London Strings sau Purcell Quartet. A sustinut recitaluri de vioara baroca solo sau ca lider al unui grup propriu de muzica de camera atât în Londra cât si la Sala de concerte a Radiodifuziunii Române din Bucuresti.
Ion Minoiu a dirijat Orchestra de Camera Radio la Bucuresti si diferite orchestre ale Filarmonicilor din România. Între 2001 si 2003 a efectuat numeroase expeditii etnomuzicologice în România, în urma carora a rezultat o considerabila arhiva fotografica, audio si video. A sustinut conferinte la British Museum, Institute for Orthodox Christian Studies - Cambridge, Centrul Cultural Românesc din Londra, Filarmonica din Timisoara (în cadrul Festivalului de Muzica Veche) si a realizat emisiuni radiofonice pt. Radio România Cultural. Între 1999 si 2008 a predat vioara la Holy Trinity School, Sloane Sq. Londra
Între 1995 si 2005 a fost psalt la Biserica Ortodoxa Româna din Londra, iar între 2005 si 2008 la catedralele Sf. Sofia si Sf. Ap. Andrei din Londra. În prezent preda psaltichia la Chiliile românesti Sf. Gheorghe - Colciu si Sf. Ipatie din Sf. Munte Athos.
Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină - TRANSYLVANIA BIZANTYNE s-a desfășurat la Brașov în perioada 11-15 Septembrie 2019 și a fost organizat de către Asociația Cultural - Crestină ”ORTODOXIA” din Brașov si Asociația ”NEAMUNIT” din Bucuresti, avându-l ca președinte al Festivalului pe domnul Ioan Ion (Kyrios).
Pentru mai multe detalii vă invităm să vizitați site-ul oficial al Festivalului: tbmf.ro/
Realizator
Cornelius Florin Stoica
Jurnalişti
Valeriu Florin Stan
Vasile Nederiţă
Colaborator:
Silviu Constantin Nedelcu
Sunet:
Paul Simon Esperando
Producție video: ANVERGURA
O producţie Lumina Cuvântului
/ lumina.cuvantului
/ lumina_cuvantului
/ luminacuvant
Email:
emisiunealuminacuvantului@gmail.com
Telefon/Whatsapp:
0728512588