Δυστυχώς για τον Μένανδρο οι σωζόμενες αναφορές σε αρχαιοελληνικές (ή ρωμαϊκές) πηγές είναι λιγοστές. Κύρια πηγή πληροφοριών μας αποτελούν οι ινδικές πηγές, καθώς και το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, όπου μεγαλούργησε ο ήρωάς μας. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, οι πληροφορίες για τον βίο και το έργο του είναι λίγες και συχνά αντικρουόμενες, για αυτό και παρατηρούνται διαφωνίες μεταξύ των σύγχρονων ιστορικών. Σε αυτό το βίντεο προσπάθησα να κάνω μια αξιολόγηση των όσων μελέτησα και να σας παρουσιάσω μια όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της ζωής του Μενάνδρου. Οφείλω, επίσης, να σας ενημερώσω πως δυστυχώς αρκετά συχνά το KZbin δεν καταχωρεί ή αυτόματα αφαιρεί σχόλιά σας στα βίντεο. Πολλές φορές μάλιστα λαμβάνω και ειδοποίηση για σχόλιο κι όταν πατάω να το διαβάσω δεν μου το εμφανίζει...Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο το δικό μου κανάλι, καθώς παρόμοια θέματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι. Μια λύση σε αυτό, λοιπόν, που μπορώ να προτείνω είναι, όταν γράψετε ένα σχόλιο μετά από λίγα λεπτά μπορείτε να επιστρέψετε στην δημοσίευση και να κάνετε έλεγχο αν όντως έχει καταχωρηθεί. Αν όχι, προσπαθήστε ξανά μέχρι να το δεχτεί (ίσως με κάποιες τροποποιήσεις)...! Σας ευχαριστώ πολύ.
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
Μπράβο, ΣΥΓΧΑΡΙΤΙΡΙΑ, γιατί δεν κάνετε στη συνέχεια για "τον πόλεμο των ουρανίων αλόγων" μεξυ Ελλήνων και Κινέζων; Είναι ακόμη ένα άγνωστο κεφάλαιο της Ιστορίας που αξίζει να γίνει βίντεο!
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
Ει, αυτό το κομμάτι στο τέλος του βίντεο με τον Μένανδρο και τον βουδιστή Σόφι μου θύμισε ένα άλλο άγνωστο περιστατικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Όταν ο μέγας Αλέξανδρος εκστράτευσε στην Ινδία, είχε ακούσει για τη σοφία των βραχμανων (ινδικών γυμνισοφιστων), και διέταξε να του φέρουν μια μέρα 10 βραχμανους στους οποίους για να δοκιμάσει τη σοφία τους, ο Μέγας τους έκανε 10 δύσκολες ερωτήσεις (μια στον καθένα), κάντε ένα βίντεο για αυτό το περιστατικό και ποιες ήταν οι 10 αυτές ερωτήσεις και απαντήσεις των βραχμανων!
@KonstantinosHSTR3 жыл бұрын
Μπράβο παρά πολύ ενδιαφέρον θέμα και χίλια μπράβο που κάνατε έρευνα μεγάλη για να καταλήξετε σε όσα μας παρουσιάσατε!
@ΠαναγιώτηςΜπλέτσιος-χ9ψ3 жыл бұрын
Σπουδαία προσωπικότητα πραγματικά δεν την ήξερα να είσαι πάντα καλά αγαπητέ ιστορικέ περιηγητή ❤️🙏
@DENVERTZ0073 жыл бұрын
@@ΠάρηςΔίγκας Υπαρχει βιντεο για το συγκεκριμενο ιστορικο θεμα,απο το"Kings and Generals",που εχει και Ελληνικους υποτιτλους.Το εχω παρακολόυθησει και εχει μεγαλομ ενδιαφερον.
@ΚωνσταντίναΚαπίτσα Жыл бұрын
Αξιόλογη αναφορά του Ελληνισμού Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
@conkei5226 Жыл бұрын
Έχουμε τέτοια ιστορία και μυθολογία και είναι ζήτημα αν γνωρίζουμε το 1%
@foivoslegrand5445 Жыл бұрын
Μεγάλη μορφή !!!
@rassitxc69362 жыл бұрын
Πόσο υπέροχη ιστορία υπάρχει άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Το ακομα πιο λυπηρό είναι οτι όχι μόνο δεν γίνονται κινήσεις απο το Ελληνικό κράτος για να εμπλουτίσουν τα ιστορικα βιβλία ώστε τα παιδιά μας να μάθουν για το μεγαλείο των παππουδων μας, αντιθέτως κάνουν οτιδηποτε ανθελληνικο για θάψουν βαθειά στην λήθη και την αμάθεια τον πολύπαθο αυτο λαο που διψάει για να νιωσει περήφανος και να νιώσει εθνική ανάταση. Να πάρει ανάσα και να βγει απο την ύπνωση. Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολα για κάποιο λόγο γίνονται. Ευχαριστώ πολύ παιδιά για το ιερό έργο σας αυτη την μαύρη εποχή συρρίκνωσης του Ελληνισμού
@xrtsit Жыл бұрын
ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΓΝΩΣΕΩΝ
@ΧΡΟΝΗΣΒΑΡΣΟΣ3 жыл бұрын
Θερμα συγχαρητηρια! Εξαιρετικο βιντεο για μια εντελως αγνωστη πτυχη των Ελληνιστικων χρονων σε μια περιοδο μαλιστα που ο μεσογειακος ελληνισμος ειχε υποταχθει στη Ρωμη.
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Βάρσο για τα καλά σας λόγια!
@mairymakra3847 Жыл бұрын
Συγχαρητήρια για το έργο σας και ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε!
@ntinosrodo86473 жыл бұрын
Ευχαριστω για τη Γνωση που μου προσφερεις καθε φορα......αρχιζω να αντιλαμβανομαι το μεγεθος του σημερινου μας ξεπεσμου με ολους αυτους τους καραγκιοζηδες μου μας κυβερνουν και χαριζουν σε μπαρ_μπαρ_ιανς τα ιερα και τα οσια της Φυλης μας.....συνεχισε την Περιηγησι σου.....
@DougAldrichFan3 жыл бұрын
Συγχαρητηρια για την εξαιρετικη επιλογη θεματος και την ακομα καλυτερη παρουσιαση του Οσο γινεται να μαθουμε περισσοτερο για την Βακτριανη και το Ινδο-Ελληνικο βασιλειο, δυστυχως γνωριζουμε απειροελαχιστα για τοσο σημαντικα κομματια του παρελθοντος μας Και παλι ευγε!
@ΓνωστικοίΤαξιδιώτες3 жыл бұрын
Με εντυπωσίασε ιδιαιτέρως το καινούργιο επεισόδιο! Το θέμα, η αφήγηση, η επεξεργασία, όλα καταπληκτικά, συγχαρητήρια! Ο Μένανδρος σίγουρα ήταν ένας απ' τους μεγαλύτερους στρατηλάτες που υπήρξαν κι η προσωπικότητα του, αν και άγνωστη δυστυχώς, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Ιστορία της Ασίας.
@diana-g1c Жыл бұрын
Ετσι πρεπει να διδασκεται η ιστορια στα σχολεια.
@ΠΑΥΛΟΣΠΟΥΛΑΚΟΣ11 ай бұрын
Εξερετικη ιδέα να κάνεις ένα τέτοιο βίντεο και πολύ ωραίο βίντεο μπράβο
@ΕυαγγελοςΠαπαζησης-ζ6β3 жыл бұрын
Εύγε!...
@ΝουληΨωμιαδου Жыл бұрын
Συγχαρητήρια για το ωραίο βίντεο άγνωστο σε μένα και μάλλον σε πολλούς .
@Dino-wd2ei3 жыл бұрын
BRAVO... 🏛☸🛕🪔📿🏛
@BlueStar-pp5lb3 жыл бұрын
Πολύ καλό και ωραίο το βίντεο για το Μένανδρο. Πράγματι είναι μια απο τις άγνωστες προσωπικότητες των Ελλήνων. Ωστόσο υπάρχει και ο Μένανδρος ο Κηφισεύς, ο ιδρυτής της Νέας Κωμωδίας. Ό,τι όμως θα ήθελα να πω είναι τα εξής δύο πράγματα: α) θα θέλαμε πολύ ένα βίντεο για το Κάλανο, τον άγνωστο Ινδό γυμνοσοφιστή και φιλόσοφο που πολλές φορές συμπαραστάθηκε σαν φίλος ή δάσκαλος στο Μ. Αλέξανδρο. Λεγόταν "Σφίνης", αλλά έμεινε στην ιστορία ως "Κάλανος" γιατί η πρώτη του λέξη ήταν το "κάλαν" (=χαίρετε) όταν πρωτοείδε τους στρατιώτες του Αλεξάνδρου. β) ένα βίντεο επίσης για τη μάχη στα Κοκκάλια Ευρυτανίας (279 π.Χ.) μεταξύ Ελλήνων και Γαλατών θα ήταν πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για μας που έχουμε ανάγκη μια νέα γνώση της ιστορίας.
@maritamaltezaki85883 жыл бұрын
Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος του ελληνισμού που, δυστυχώς, αγνοούμε οι περισσότεροι!
@dympnamou Жыл бұрын
Τα νομίσματα του Μενάνδρου έχουν βρεθεί μέχρι την Ουαλία !
@byzantinetales3 жыл бұрын
Θα αναρωτηθεί κανείς, και για πόσους άλλους, που οι ιστορικοί δεν έχουν αναφέρει καθόλου, δεν γνωρίζουμε πράγματα. Συγχαρητήρια πολύ ωραίο και εξελιγμένο οπτικά βίντεο.
@ΠετροςΧρυσικοπουλος3 жыл бұрын
πολύ ενδιαφέρον μου ήταν άγνωστο αυτό το ιστορικό πρόσωπό θερμά συγχαρητ'ηρια
@jorgedominquez93223 жыл бұрын
Αγαπητέ μού φίλε . Ό βασιλεύς Μένανδρος , καί οί προκάτοχοι τού , Βασίλισσα Αγαθόκλια , βασιλεύς Αγαθοκλής , καί βασιλεύς Δημήτριος , πού βασίλεψαν επί σειρά ετών στό κράτος τίς Βακτρίας , δέν είναι καθόλου άγνωστοι , γιά όσους ασχολούνται μέ τήν Ελληνική Ιστορία .
@ΓΕΩΡΓΙΟΣΔΡΕΤΑΚΗΣ-ω9β3 жыл бұрын
Μπράβο παιδιά !!!
@tasosdias88693 жыл бұрын
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ
@yoko21hc36 Жыл бұрын
Σ΄ Ευχαριστούμε .
@ΦιλιπποςΠολιδης3 жыл бұрын
Ο ξεπεσμός του γένους μας δν έχει όρια ανάξιοι ούτε καν γνωρίζουμε την ιστορία μας αυτή την τόσο πλούσια και γεμάτη σοφία και διδάγματα
@gerassimos.fourlanos3 жыл бұрын
Μήπως ξέρουν οι Έλληνες πως τον 18ο αιώνα ο βασιληάς της Ταϋλάνδης Ναράϊ ο Μέγας είχε πρωθυπουργό Κεφαλονίτη, τον Κωνσταντίνο Γεράκη, γνωστό ως Lord Falcon; Μήπως ξέρουν τίποτε για τον ελληνισμό στην Αφρική, και τις περίοπτες θέσεις και ρόλους, που κατέκτησαν; Αυτή τη στιγμή ο υπουργός γεωργίας του Ζιμπάμπουε είναι έλληνας, ο δε πιό σημαντικός σύμβουλος του Χαίλέ Σελασιέ και προσωπικός του γιατρός ήταν επίσης Έλληνας! Το μόνον που ξέρουμε είναι να τους βρίζουμε και να τους προπηλακίζουμε όταν οι Έλληνες της διασποράς έρχονται στην Ελλάδα (δεν ήταν και λίγες οι κακίες, που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση για ψήφο των αποδήμων), όπως ακριβώς κάναμε και με τους Μικρασιάτες. Διότι κατά βάθος είμαστε ένας Βαλκάνιος λαός, με ισχυρή αρβανίτικη φλέβα και απίστευτη στενοκαρδία και στενοκεφαλιά, που προσπαθούμε να δώσουμε αξία στον εαυτό μας κάνοντας τον σύνδεσμο με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (αν τους μελετούσαμε τουλάχιστον...).
@ΦιλιπποςΠολιδης3 жыл бұрын
@@gerassimos.fourlanos φίλε μου θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα δν είμασταν ποτέ ενωμένοι σε αντίθεση με τους ισραηλίτες γι'αυτό κυβερνάνε τον κόσμο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ολόκληρος ο ελληνισμός ενώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας μερικές αναλαμπές τα μηδικά ας πούμε και πάλι υπήρχαν διαιρέσεις πχ Θήβα με τους Ρωμαίους δν έγινε καμία ένωση ο καθένας κοιτάγε πως να πάρει την εξουσία για τον εαυτό του μετά τα μηδικά βάζω το έπος του 40
@veronicalogotheti54163 жыл бұрын
Oi neoi ellines den einai oi ellines Oi perissoteroi Auto leei to dna
@charadradam99853 жыл бұрын
@@veronicalogotheti5416 ακυρη τελειως και επιφανειακη.. μιλαμε για πολιτισμικη κυριως συνεχεια και οχι για τον καθενα προσωπικα.. αν και η πλειοψηφια η συντριπτικη ειναι. ασε τη νεοβαλκανικη προπαγανδα που ψαχνει ο καθενας το δικο του και καλα.. αυτα ειναι εθνικιστικες παπαριες. η επιβεβαιωση ως στιγμην ειναι η πολιτισμικη συνεχεια π ειναι αδιαπραγματευτη και την εχουν ελαχιστοι παγκοσμιως kαι στην ευρωπη συγκεκριμενα σχεδον κανεις..και επισης παντα η αλληλεπιδραση ειναι κανονας της ιστοριας μεταξυ λαων οπως ειναι φυσικο οπως και κατακτησεων.. το ισραηλ δημιουργηθηκε φερνοντας ισραηλιτες απο ακρη σε ακρη της γης που δεν ηταν στην πατρογονικη τους γη για σχεδον 2000 χρονια και ουτε καν ηξεραν τα εβραικα εκτος απο τους ιερεις παρολο που ειχαν και κλειστε καστες. και πας να πεις εσυ για τους ελληνες και τη συνεχεια την πολιτισμικη και γλωσσικη που εχουν κρατησει και που διατηρηθηκε σε πληθωρα κατακτησεων. αν ψαχνεις το ντι εν ει σου τοτε μπορει να μην κρατας απο εναν ιωνα η αιολο του 5ου αιωνα ναι, οπως ενας αιγυπτιος μπορει να μην κραταει απο την εποχη του τουθμωσι, οπως ενας ιρανος μπορει να μην κραταει απο την εποχη του κυρου και να ειναι απογονος ελληνων η αραβων, οπως ενας μογγολος μπορει να ειναι απογονος της περιοχης της χορασμιας και ουτω καθεξης. η ασχετοσυνη σου στη δημογραφικη ιστορια, στην κοινωνικη ιστορια, και γενικα στο πως λειτουργουν οι κατακτησεις και τι εχει γινει στον κοσμο ειναι εμφανης. απλα οταν εισαι ασχετη να μην μιλας δημοσιως γιατι εκτιθεσαι.
@veronicalogotheti54163 жыл бұрын
Autoi oi israelites den einai oi pragmatikoi Oi ellines einai aimatos opos oloi oi perissoteroi stin ellada den to exoun Einai se alla meri tis europis
@nikpelgr Жыл бұрын
Ωραίο βίδεο. Λάικ για τις πηγές
@akiratoriyama13203 жыл бұрын
Με εντυπωσιάζει που πολλές φορές φωτίζεις άγνωστες πτυχές του αρχαίου κόσμου. Ευχαριστούμε!
@amazonefencing63663 жыл бұрын
Εύγε. Πολύ καλή δουλειά.
@ElissavetSyllaidi Жыл бұрын
Επίσης υπάρχει και το βιβλίο > στα Ελληνικά από εκδόσεις Πύρινος Κόσμος. Ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό το υπέροχο βίντεο.
@georgessj6300 Жыл бұрын
Ξέρεις και κάποια άλλα παρόμοια βιβλία? Θα κάνω μια έρευνα και εγώ φυσικά αλλά δεν υπάρχει και πολύ πληροφορία.
@xarispappas19123 жыл бұрын
Μπράβο σου. Τρομερό video. Είναι πράγματα, που δεν τα ξέραμε. Μόλις πριν λίγους μήνες ακούσαμε στα πλαίσια της Ελληνο-Ινδικής φίλίας, ότι υπήρχε Ελληνο-Ινδικά αυτοκρατορία τον 1ο και 2ο π.χ. Αιώνα.
@giannispriftis9003 жыл бұрын
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΙΝΔΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ 1600 ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ!!!! ΕΔΩ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ.....
@SMK-SAS Жыл бұрын
@@giannispriftis900Ποιο ήταν αυτό;
@user-up8ghpur5542 ай бұрын
@xarispappas1912 ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.
@hrisk723 жыл бұрын
Πολύ καλή δουλειά
@guyrichy72153 жыл бұрын
Συγχαρητήρια για το βίντεο, πράγματι ο Μένανδρος θα έπρεπε να είναι γνωστός σε όλους. Ούτε στα σχολικά βιβλία δεν τον έχουν
@landiperolli444510 ай бұрын
Deri tash historia greke eshte numer njish ne Europe pore duhet me e vlersu edhe popujt e tjere rreth saje se edhe ato kane shume histoire dhe nuk ishin te mbrapa mbetur ne fund te fundit te gjithe popujt kane dhene dhe kane marre fjale dhe dituri prej njeni tjetrit greket prej e gjyptianve ,fenikasve dhe ilireve ,latineve etjer
@user-up8ghpur5542 ай бұрын
@@landiperolli4445 ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΗΡΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ;;; ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ'Σ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΚΑΚΟΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ'Σ.
@_Cosimo_093 жыл бұрын
Ο,τι καλύτερο έχω δει για τον Μένανδρο! Πολύ δυνατή προσπάθεια! 🥇
@Aristotles.daughter3 жыл бұрын
Πολύ όμορφα γραφικά, εξαιρετικό βίντεο!
@grigorissamaras93653 жыл бұрын
KEEP ON THE GOOD JOB , I JUST MADE SUBSCRIBE , MANY THANKS FOR THE INFORMATIONS YOU GIVE TO US ALL
@Πολεμιστης-μ7ξ3 жыл бұрын
Πράγματι αδικημένος από την ιστορία
@plafo54853 жыл бұрын
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, εξαιρετικά γραφικά! Συγχαρητήρια για την σε βάθος ιστορική έρευνα που κάνεις πάντα!
@Δημήτρης-ν2κ3 жыл бұрын
Υπέροχο βίντεο!
@chrisbakos3 жыл бұрын
ωραιος φίλε 👏🙏🙏
@nickbates83913 жыл бұрын
Εξαιρετική μορφή στρατηλάτη και ηγεμόνα αν και δυστυχώς λίγο γνωστός ο βασιλιάς Μένανδρος, επέκτεινε την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού ως τον Γάγγη ποταμό, ουτε ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατορθώσει να φθάσει μέχρι κει! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τούτο το υπέροχο βίντεο Ιστορικέ Περιηγητή, πρόκειται ακριβώς για ένα από τα θέματα που σου είχα ζητήσει στο προηγούμενο βίντεο για τον Αλκιβιάδη! Εύγε!
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Ευχαριστώ πολύ ειλικρινά για τα καλά λόγια. Όσο για τις ωραίες προτάσεις και ιδέες (τόσο τις δικές σου, όσο και των υπολοίπων) τις καταγράφω όλες κι αρκετές εξ' αυτών είτε τις έχω παρουσιάσει είτε θα τις παρουσιάσω μελλοντικά (αν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης από άποψη γραφικών κλπ, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υψηλού επιπέδου).
@nickbates83913 жыл бұрын
@@IstorikosPerihghths Και τα τελικά αποτελέσματα είναι όντως υψηλού επιπέδου! Σ' ευχαριστώ πάλι από καρδιάς και ανυπομονώ όπως πάντα για τα μελλοντικά σου βίντεο! 👏👏👏
@katerinakondylatou97233 жыл бұрын
...:δεν είχε κατορθωσει"... δεν ειναι ο δόκιμος όρος, "δεν προλαβε" είναι το σωστό νομίζω
@hebanker33722 жыл бұрын
Ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από την ηπειρωτική Ελλάδα και ο Μένανδρος από τη Γκαντάρα(σημερινό Πακιστάν).Λίγο άδικη σύγκριση,δεν νομίζεις;
@pseudomonas033 жыл бұрын
Ελληνιστικοι χρονοι ειναι η χρυση εποχη του Ελληνισμου, οπου εκτεινεται απο τον Γαγγη μεχρι το Γιλβραταρ, κι απο την Αζοφικη μεχρι την Λιβυη.
@harristheo Жыл бұрын
Πολύ καλό βίντεο, Καλό θα ήταν να αναφέρονται και τα σημερινά τοπωνύμια και πόλεις με τα σημερινά ονόματα τους
@vishtaspakushan1781 Жыл бұрын
Η αφγανική πόλη Balkh είναι το κέντρο του ελληνικού βασιλείου και εδώ ανακαλύφθηκε ο θησαυρός της Βακτρίας. Επίσης, το λογότυπο της τράπεζας και τα χρήματα του Αφγανιστάν είναι διακοσμημένα με τα νομίσματα του Ελληνικού Βασιλείου του Μπαλχ. Go to Wikipedia,,,,
@AvgerinouAna99 Жыл бұрын
Παροπαμισάδες: Στην περιοχή του Indu Kush του σημερινού Αφγανιστάν, κοντά στην Καμπούλ Τάξιλα: Στην επαρχία Punjab του Πακιστάν, ανάμεσα στην Peshawar και το Islamabad Σάγαλα: Sialkot, στην επαρχία Punjab του Πακιστάν Ματούρα: Mathoura, η γενέθλια πόλη του Κρίσνα στην επαρχία Uttar Pradesh της Ινδίας Σακέτα: Ayodhya, στις όχθες του ποταμού Saryu στην επαρχία Uttar Pradesh της Ινδίας Παλίβοθρα: Patna, στην επαρχία Bihar της Ινδίας Βαρύγαζα: Bharuch/Broach, παραθαλάσσια πόλη στην επαρχία Gujarat της Ινδίας Αυτή η ιστορία με το Ινδοελληνικό Βασίλειο της Βακτρίας μου είναι άκρως ενδιαφέρουσα
@strakanikcos2964 Жыл бұрын
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα,θα ήθελα περισσότερο βίντεο σαν αυτό σχετικά με τα βασίλεια των Ελληνιστικών χρόνων στις Ινδίες.Περισσοτερες εικόνες και ντοκουμέντα εάν γίνεται! Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το θαυμάσιο βίντεο!
@grec_o30083 жыл бұрын
👏👏👏🔥.... εξαιρετικό για μια ακομη φορά!!! Μια άλλη αξιόλογη προσωπικότητα που αξίζει να μελετηθεί ίσως είναι ο Αριστείδης ο Δίκαιος. Συνεχισε την καλη δουλειά 🙏🔥👏
@rixter692 жыл бұрын
Φοβερό video, μπράβο!
@YANNIS5363 жыл бұрын
Πραγματικά σαν λάτρεις της ιστορίας ήξερα μόνο τον Μένανδρο, τον εχθρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Αυτόν δεν τον ήξερα και σ ευχαριστώ για αυτά που μας διδάσκεις!!
@Kiriakos.P-3 жыл бұрын
Υπήρξε και ο μέγας Μένανδρος ,Ποιητής και κωμικογραφος,που έζησε κοντά στα χρόνια του Γίγαντα Αλέξανδρου..
@YANNIS5363 жыл бұрын
@@Kiriakos.P- σ ευχαριστώ πολύ φίλε!!
@elenilepouri72533 жыл бұрын
Λεγοταν Μεμνων ο ροδιος
@YANNIS5363 жыл бұрын
@@elenilepouri7253 ωω ναι χίλια ευχαριστώ, το χα μπερδέψει..
@elenilepouri72533 жыл бұрын
@@YANNIS536 Να εισαι καλα
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
Ει, αυτό το κομμάτι στο τέλος του βίντεο με τον Μένανδρο και τον βουδιστή Σόφι μου θύμισε ένα άλλο άγνωστο περιστατικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Όταν ο μέγας Αλέξανδρος εκστράτευσε στην Ινδία, είχε ακούσει για τη σοφία των βραχμανων (ινδικών γυμνισοφιστων), και διέταξε να του φέρουν μια μέρα 10 βραχμανους στους οποίους για να δοκιμάσει τη σοφία τους, ο Μέγας τους έκανε 10 δύσκολες ερωτήσεις (μια στον καθένα), κάντε ένα βίντεο για αυτό το περιστατικό και ποιες ήταν οι 10 αυτές ερωτήσεις και απαντήσεις των βραχμανων!
@thunderflower79983 жыл бұрын
Ποια πηγή το αναφέρει αν ξέρεις.
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
@@thunderflower7998 Ο Πλούταρχος!
@charadradam99853 жыл бұрын
δεν ξερω για αυτα που λες αλλα συγκεκριμενα ενας Βραχμανος ειναι γνωστος στον Αλεξανδρο που οι ελληνες ονομαζαν Καλανο. ο Καλανος ακολουθησε τον Αλεξανδρο και την εκστρατεια για καιρο και οταν ηρθε η ωρα του κατα τη γνωμη του να παραδωσει πνευμα ζητησε οπως και εγινε κατα τα εθιμα και της κοσμοθεωρησης του να καει στη νεκρικη πυρα ζωντανος.
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
@@charadradam9985 Και ομως το περιστατικό με τους δεκα βραχμανους υφιστατε σύμφωνα με τον Πλούταρχο, που μαζι με τον Αρριανο αποτελει τη ποιο αξιόπιστη πηγη για τη ζωη του Μεγα Αλεξάνδρου, οποτε δε σε παιρνει λοιπον να το αμφισβητείς. Οσο για τον Καλανο ισχιει πως υπηρξε και μπραβο σου που το ανεφερες. Σαν επιπλέον πληροφορία ο Καλανος ενω αποχαιρετουσε τον Αλέξανδρο, πριν ξεψυχισει, ειπε στον Ελληνα στρατατη: "Θα ξανα συναντιθουμε στη Βαβυλώνα"! Οπως και εγινε καθως εκει ο Αλέξανδρος αφησε τη τελευταια του πνοη.
@charadradam99853 жыл бұрын
@@ΠάρηςΔίγκας δεν αμφισβητησα τιποτα. φανηκε ετσι αποτομα στο γραψιμο οπως στο ειπα. ειπα οτι δεν ξερω για τους δεκα βραχμανους αλλα ξερω για τον καλανο θελοντας να αναφερω κατι παρομοιο. και οντως ισχυει αυτο με τη βαβυλωνα. τουλαχιστον ετσι λεγεται θεωρωντας το οτι και καλα ο Καλανος προεβλεψε το θανατο του με αυτο τον τροπο ! σορρυ αν καταλαβες λαθος εξαιτιας μ.
@nikostombris55053 жыл бұрын
Για τον Αντίοχο τον Μέγα να γίνει βιντεάκι θα πρότεινα .
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΚΑΠΡΑΛΟΣ-ο8χ3 жыл бұрын
Πάρα πολύ καλό.Συνέχισε.
@eleftheriadias51193 жыл бұрын
Πολύ ωραία εκπομπή ο ηρωάς της δεν μου ήταν γνωστός στο βίο του θερμά ευχαριστώ για αυτά που μαθαίνω
@hariszark73963 жыл бұрын
Το γελοίο της υπόθεσης είναι να ακούς την "επίσημη" ακαδημαϊκή άποψη να μιλάει ακόμα περί ινδοευρωπαϊκής θεωρίας τη στιγμή που σε όλη την ιστορία οι Έλληνες ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας....
@aokiaoki42383 жыл бұрын
Το γελοίο είναι ότι νομίζεις ότι οι ινδοευρωπαιοι ήταν απ την Ινδία
@hariszark73963 жыл бұрын
@@aokiaoki4238 το γελοίο είναι που ενώ δεν καταλαβαίνεις τί λέει κάποιος, θέλεις και να του απαντήσεις κιόλας...
@aokiaoki42383 жыл бұрын
@@hariszark7396 Αμόρφωτο
@georgiosdoumas24463 жыл бұрын
Καλά σου λέει ο Αοκι, η Ινδοευρωπαική θεωρία μιλάει για το τι γινόταν το 5000 πΧ και υποστηρίζει οτι ήταν ένας ενιαίος λαός με κοινή πρωτογλώσσα , που δεν είανι σίγουροι για την κοιτίδα του, αλλά μάλλον ήταν σχεδόν παντού αυτοί οι υποτιθέμενοι Ινδοευρωπαίοι, και εξαπλώθηκαν (δλδ πήγαν απο σχεδόν παντού σε ... σχεδόν παντού!) . Με απλά λόγια , θέλω να πώ οτι οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου, και του Μενάνδρου δεν είναι κάποια κατάρριψη της Ινδοευρωπαικής θεωρίας , όπως εσύ νομίζεις. Η κατάρριψη γίνεται αλλιώς, με αναζήτηση του τι γινόταν πριν το 3000 πΧ. νΔες τα βίντεο του Κώστα Σκανδάλη αν σε ενδιαφέρει για την γλώσσα.
@hariszark73963 жыл бұрын
@@georgiosdoumas2446 παλικάρι....θα σου το πω απλά. Την εποχή για την οποία αναφέρεσαι υπήρχε ΜΌΝΟ ΈΝΑΣ λαός που είχε τη γνώση για να κάνει ταξίδια και εκστρατείες από στεριά και θάλασσα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής που σήμερα λέγεται ΕΛΛΆΔΑ. Των οποίων απόγονοι είμαστε το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών Ελλήνων με απευθείας καταγωγή. Οπότε η ΜΌΝΗ γλώσσα που πήγε παντού σε ολόκληρο τον κόσμο, μαζί με τον πολιτισμό αυτών που τη μιλούσαν ήταν η ΕΛΛΗΝΙΚΉ. Τώρα τι κατάλαβες εσύ και το Αόκι-αόκι και τί πιστεύουν κάποιοι για τους ανύπαρκτους "Ινδο-ευρωπαίους" είναι άλλη κουβέντα.
@ΠαναγιώτηςΜπλέτσιος-χ9ψ3 жыл бұрын
Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα βίντεο σου συγχαρητήρια φίλε ιστορικέ περιηγητή που μέσα από τα καταπληκτικά βίντεο σου μου μεταδίδεις γνώσεις και με ταξιδεύεις στην αρχαιότητα είμαι σίγουρος ότι θα φτάσει πολύ ψηλά το κανάλι σου εκπληκτική δουλειά όπως πάντα άλλωστε χαίρομαι πολύ που είμαι συνδρομητής σου ειλικρινά συνέχισε δυναμικά είσαι φοβερός πραγματικά και αξίζεις πολλούς περισσότερους συνδρομητές είσαι κορυφή απλά αγαπώ πολύ το κανάλι σου το οποίο τα σπάει και απολαμβάνω να παρακολουθώ τα βιντεάκια που φτιάχνεις με τόση αγάπη και θέληση και με προσεγμένη δουλειά και πολλή έρευνα 💖😊🔥👏🥰🔝💪💯
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
Εάν ο Νεαρός δεν πέθαινε σε εκστρατεία και ζούσε περισσότερο θα είχε καταφέρει περισσότερα, θα γινόταν 2ος Αλέξανδρος! Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξανδρος εάν δεν πέθαινε νωρίς θα είχε αλλάξει το ρουλ της ιστορίας!
@nikostombris55053 жыл бұрын
Το ίδιο θεωρώ πως ισχύει για τον Αντίοχο Δ´ Επιφάνη ( 175-164 )
@hamdialinour67983 жыл бұрын
Μα τον αλλαξε
@giannastavros4653 Жыл бұрын
το ιδιο και για τον Σελευκο τον Νικατορα! Αν δεν τον δολοφωνουσαν δεν θα υπηρχε Ρωμαικη αυτοκρατορια!
@bivad72473 жыл бұрын
Είναι σωτήρας πραγματικός και μέγας θαυματουργός .
@astavrasta140 Жыл бұрын
Για σου εαν μπορεις να βαλεις Αγγλικους υποτιλους στα βιντεο σου να μπορουμε να τα προωθησουμε σε ξενους και σε ξενα καναλια. πολυ καλη εργασια εχεις κανει
@polinaloizidou4773 жыл бұрын
Πολύ ενδιαφέρον !!Ευχαριστουμε
@ΠάρηςΔίγκας3 жыл бұрын
Μπράβο, ΣΥΓΧΑΡΙΤΙΡΙΑ, γιατί δεν κάνετε στη συνέχεια για "τον πόλεμο των ουρανίων αλόγων" μεξυ Ελλήνων και Κινέζων; Είναι ακόμη ένα άγνωστο κεφάλαιο της Ιστορίας που αξίζει να γίνει βίντεο!
@Kiriakos.P-3 жыл бұрын
Το βασίλειον της Βακτριανής,με τα υπέροχα ουράνια άλογα..Πολύ ωραίο θέμα που δεν γνωρίζει ο κόσμος.. Επίσης να πάμε προγενέστερα,στην εκστρατεία του Διονύσου και του Πάνα εναντίον των μιαρων εθνών και τα ελληνικά βασιλεία της Σινικης,όπως ακόμη και σήμερα υπάρχει η επαρχία Γιουνάν (Ίωνες)..
@aokiaoki42383 жыл бұрын
@@Kiriakos.P- Δεν υπάρχει καμία πηγή για αυτά που υποστηρίζεις
@Kiriakos.P-3 жыл бұрын
@@aokiaoki4238 Αν ψάχνεις από το βικη αηδία δε θα τα βρεις. Πάνε στον μαλιαρρη και ζητά τα αναλόγως
@aokiaoki42383 жыл бұрын
@@Kiriakos.P- Σαχλαμάρες γράφεις
@bill5742 Жыл бұрын
Δεν θα πρεπε το βιβλιο με τα ερωτήματα του Μενανδρου να ειναι ηδη μεταφρασμένο στα ελληνικα;
@georgetosounidis55453 жыл бұрын
Δε τον γνώριζα παρότι έχω διαβάσει αρκετή ιστορία. Ωραίο βίντεο. Δυστυχώς στο σχολείο διδασκόμαστε λίγα για την Ελληνική ιστορία. Αξιόλογη είναι και η ιστορία των Ελληνικών βασιλείων της Μαύρης Θάλασσας.
@gioliak88863 жыл бұрын
Πότε δεν θα τα διδάξουν στα σχολεία δυστυχώς.
@vasilismarvakis1523 Жыл бұрын
Συμπληρώνοντας το βιντεάκι θα έλεγα ότι παρέμεινε Ελληνικό το βασιλείο στην περιοχή μέχρι το 200μ.χ. Υπήρχε δηλαδή εκεί καιρό, ακόμα και όταν ολα τα υπόλοιπα Ελληνιστικά βασίλεια κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους.
@giannastavros4653 Жыл бұрын
δεν νομιζω! Κατακτήθηκε το 10 μ.χ.! Δεν υπήρχε ελληνικό βασιλειο μετα το 10 μ.χ.!!! Μπορεί να υπήρχαν ελληνικές πόλεις ΑΛΛΑ ΟΧΙ ελληνικό κρατος! Οι ελληνικές πόλεις ήταν υπο την εξουσια μη ελληνων μετα το 10 μ.χ.
@anonymous-ph9jy3 жыл бұрын
Πολύ ωραίο βίντεο!!! Γιατί δεν κάνεις και ένα βίντεο με λίγο γενικότερο περιεχόμενο όπως σημαντικότητα του έθνους.
@cas30033 жыл бұрын
Τελικά..είναι ο 3ος που πήγε στις Ινδίες. 2ος ο Αλέξανδρος και πρώτοι ο Διόνυσος με τον Ηρακλή και στρατηγό τον Πάνα
@hebanker33722 жыл бұрын
Δεν μπορούν να γίνουν κατακτήσεις από πρόσωπα που δεν υπάρχουν.
@7sakaros2 ай бұрын
ο πάνας δεν αναφέρεται πουθενά
@cas30032 ай бұрын
@@7sakaros Από το όνομά του προέρχεται και η λέξη «πανικός» («ΠΑΝΙΚΑΣ ΛΕΓΕΣΘΑΙ ΤΑΡΑΧΑΣ ΤΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΟΓΟΥΣ» σημειώνει ο Κορνούτος) και ο όρος «πανείον δείμα», για τον απροσδόκητο και ανεξήγητο έντονο φόβο. Λέγεται (από τον Ερατοσθένη, «Καταστερισμοί» 37) ότι μαχόμενος με την πλευρά των Θεών κατά των Τιτάνων κατασκεύασε από κογχύλι μία ισχυρή σάλπιγγα, ο τερατώδης ήχος της οποίας έτρεψε τους Τιτάνες σε άτακτη φυγή. Σε άλλη εκδοχή, έτρεψε σε φυγή τους εχθρούς του εκστρατεύσαντος στις Ινδίες Θεού Διονύσου, εκπέμποντας μία μεγάλη κραυγή.
@Georgealfa213 жыл бұрын
Ωραία όλα αυτά αλλά στη σύγχρονη εποχή τι μαθήματα ιστορίας και αρχαίων ελληνικών κάνουν στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση?
@elenilepouri72533 жыл бұрын
Ουτε αναφορα στον συγκεκριμενο βασιλια αλλα και αλλους
@trafalgarlaw91253 жыл бұрын
👍
@STOIC-NESTOR3 жыл бұрын
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, άλλη μία πολύ καλή δουλειά.
@vishtaspakushan1781 Жыл бұрын
Το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής ιδρύθηκε το 250 π.Χ. από τον Έλληνα σατράπη της Βακτριανής Διόδοτο Α' το Σωτήρα, ο οποίος αποσχίστηκε από τους Σελευκιδείς. Αποτέλεσε -μαζί με το μετέπειτα Ινδοελληνικό βασίλειο- το ανατολικότερο άκρο του ελληνιστικού κόσμου, καλύπτοντας μία περιοχή μεταξύ της Βακτριανής και της Σογδιανής της κεντρικής Ασίας -σύγχρονο βόρειο Αφγανιστάν- από το 250 π.Χ. έως το 125 π.Χ. Η επέκταση του Ελληνοβακτριανού βασιλείου στη βόρεια Ινδία από το 180 π.Χ. εγκαθίδρυσε το Ινδοελληνικό βασίλειο που άντεξε μέχρι το 10 μ.Χ., και ήταν το κέντρο του Ελληνοβουδισμού.Το βασίλειο επί δύο περίπου αιώνες ανέπτυξε εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα και απλώθηκε στην κοιλάδα του Γάγγη. Στην Κίνα δε, οι κάτοικοι ήταν γνωστοί ως Νταγιουάν. Στο τέλος το βόρειο μέρος του καταλύθηκε από σκυθικές φυλές.Ο Διόδοτος, ο οποίος ήταν ο σατράπης της Βακτριανής και πιθανώς και των κοντινών περιοχών, ίδρυσε το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής όταν απόσχισε την περιοχή του από τη δυναστεία των Σελευκιδών το 250 π.Χ., και ανακηρύχθηκε ως Διόδοτος Α΄ της Βακτριανής. Οι αρχαίες πηγές που έχουν διασωθεί έρχονται σε κάποια αντίθεση μεταξύ τους και η ακριβής ημερομηνία της ανεξαρτησίας της περιοχής δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η απλή λύση που ακολουθείται είναι αυτή της υψηλής χρονολόγησης που αντιστοιχεί στο 255 π.Χ., και αυτή της χαμηλής που αντιστοιχεί στο 246 π.Χ. για το χρόνο απόσχισης των περιοχών του Διοδότου.[1]Η υψηλή χρονολογία έχει το πλεονέκτημα πως εξηγεί γιατί ο ηγεμόνας των Σελευκιδών της εποχής, ο Αντίοχος Β΄, εξέδωσε πολύ λίγα νομίσματα στη Βακτριανή, μιας και ο Διόδοτος θα είχε αντικαταστήσει την εξουσία του Αντιόχου εκεί.[2] Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή χρονολόγηση του 246 π.Χ. έχει το πλεονέκτημα πως συνδέει την απόσχιση του Διοδότου με τον Γ΄ Συριακό Πόλεμο, μια καταστροφική πολεμική σύγκρουση για τη δυναστεία των Σελευκιδών. Ο Διόδοτος, κυβερνήτης των χιλίων πόλεων της Βακτριανής (λατινικά: Theodotus, mille urbium Bactrianarum praefectus), αποστάτησε και κήρυξε τον εαυτό του βασιλέα, και όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ανατολής ακολούθησαν το παράδειγμά του και αποσχίστηκαν από τους Μακεδόνες (Ιουστίνος, XLI,4 [3]) Το νέο αυτό βασίλειο ήταν εξαιρετικά αστικοποιημένο και εθεωρείτο ως ένα από τα πλουσιότερα της Ανατολής (opulentissimum illud mille urbium Bactrianum imperium "Η εξαιρετικά ευδαιμονούσα αυτοκρατορία των Βακτρίων των χιλίων πόλεων" Ιουστίνος, XLI,1 [4]), και επρόκειτο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο σε δύναμη και γεωγραφική επέκταση προς ανατολή και δύση: Οι Έλληνες που προκάλεσαν την εξέγερση της Βακτριανής, έγιναν τόσο ισχυροί λόγω της γονιμότητας της γης της οποίας έγιναν οι κυρίαρχοι, όχι μόνο της Αρίας, αλλά και της Ινδίας, όπως ο Απολλόδωρος της Αρτεμισίας λέει, και περισσότερες φυλές κατέκτησαν αυτοί παρά ο Αλέξανδρος...Οι πόλεις τους ήταν τα Βάκτρα [επίσης και Ζαρίασπα, από το όνομα του ποταμού με το ίδιο όνομα που διατρέχει την περιοχή και ενώνεται με τον Ώξο], και τη Δαράψα, και αρκετές άλλες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ευκρατιδεία[5], η οποία ονομάστηκε έτσι από τον κυβερνήτη της. (Στράβων, XI.XI.I
@ItzGrexisPvP3 жыл бұрын
Υπήρχε ελληνικό κράτος όπου έφτασε στα Ιμαλάια, ουαουυ:D
@Mantzara3 жыл бұрын
Εύγε.
@veronicalogotheti1162Ай бұрын
Euxaristo
@ivogeas26833 жыл бұрын
Απαραίτητη ή προσπάθειά σας.Η παιδεία μας είναι ούτως ή άλλως ΕΛΕΙΠΗΣ.
@rodorodarakis74632 жыл бұрын
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@κωσταςΔΑΝΙΣΚΑΣ-κ8ζ Жыл бұрын
!!!!!!
@constander26643 жыл бұрын
Κανε και για την ιδρυση της Ρώμης
@ΔέσποιναΚοσμαδοπούλου Жыл бұрын
😃😃😃😃
@ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΚΩΣΤΟΓΛΟΥ Жыл бұрын
Αξιος.
@nadiamorou9357 Жыл бұрын
Συγχαρητήρια για το βίντεο! Όντως πουθενά δεν αναφέρεται ο Μένανδρος στα βιβλία της ελληνικής ιστορίας..Μήπως δεν είναι άξιος λόγου? Δεν νομίζω..
@emmanuelpapagrigorakis17823 жыл бұрын
Πολύ Ωραίο άρθρο!!! Χρειάζεται όμως να έχουμε μια αντιστοίχιση των Αρχαίων ονομάτων ..Πόλεων ,ποταμών κτλ με τις σημερινές ονομασίες...το ίδιο και για άλλες πόλεις πχ στ Αφγανιστάν ,Ιράκ Περσία ..κτλ
@slavasoldatou982 жыл бұрын
Μπορείτε να το κάθεται με τον Πτολαιμεο Α σωτηρ της Αιγυπτου
@SM-ih6dt2 жыл бұрын
ετσι ακριβως ηταν ο μενανδρος σιγουρα
@savvasavramidis22403 жыл бұрын
Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε ένα βίντεο με τον τελευταίο ηγεμόνα του βασιλείου τον Στράτωνα τον δεύτερο ή κατ άλλους τον τρίτο?(και τον τελευταία ηγεμόνα του αρχαίου ελληνικού κόσμου). Υπάρχουν πληροφορίες επαρκείς για τη δημιουργία ενός τέτοιου βίντεο? Αν αναλογιστούμε ότι ο ελληνικός κόσμος είχε πέσει στα χέρια των ρωμαίων πολλά πολλά χρόνια πρίν είναι απορίας άξιον πώς κατόρθωσε ελληνικό βασίλειο να διατηρηθεί μέχρι τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απο τον φυσικό του χώρο!
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Είναι λίγες οι σωζόμενες πληροφορίες, αν κι όντως ως θέμα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
@arisxatz53122 жыл бұрын
Σκέφτεσαι να κάνεις τον Αττίλα τον Ούνο??? Θα ήταν ωραίο.
@nikoskagioulis64593 жыл бұрын
Τι απεγινε το βασιλειο του ;
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Για έναν αιώνα και κάτι λίγο μετά τον θάνατό του συνέχισε να υπάρχει υπό την βασιλεία Ελλήνων διαδόχων του. Στη συνέχεια, καταλύθηκε.
@hebanker33722 жыл бұрын
Παρατηρώντας τα νομίσματα των διαδόχων του,φαίνεται πως σταδιακά,από τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ και έπειτα,το βασίλειο και οι άλλες ηγεμονίες της περιοχής,άρχισαν είτε να αποδέχονται την επικυριαρχία νομάδων που μετανάστευσαν από την Ασία,είτε κατακτήθηκαν από αυτούς.Και όταν οι Έλληνες ηγεμόνες που αποδέχτηκαν την επικυριαρχία πέθαιναν,οι νομάδες κληρονομούσαν τα εδάφη τους,όπως έγινε και με τα βασίλεια που απορροφήθηκαν από την Ρώμη.Γενικότερα,φαίνεται πως το τέλος της ελληνικής παρουσίας στην Ινδία ήταν περισσότερο σταδιακό και ήσυχο,παρά απότομο και αιματηρό,όπως αυτό της Βακτριανής.
@konstantinossamartzis8528 Жыл бұрын
Εδώ έχουν κρύψει και αλλάξει ιστορία 20000 ετών τα 300 χρόνια θα τους πείραζαν 🤔
@AlexanderAntonopoulos Жыл бұрын
Ινδοί: Οι κατακτητές της Μενάνδρου 😅
@connaaa Жыл бұрын
Πολύ καλή η δουλειά σας! Φωτιζετε πτυχές οι οποίες είναι επίτηδες ξεχασμενες.
@tasostac75133 жыл бұрын
Βακτριανής* μήπως;
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Η περιοχή ήταν γνωστή ως Βακτρία ή Βακτριανή, οπότε το εν λόγω βασίλειο μπορεί να αναφερθεί ως Ελληνικό Βασίλειο της Βακτρίας ή της Βακτριανής. Σωστές και οι δύο ονομασίες.
@tasostac75133 жыл бұрын
@@IstorikosPerihghths τέλεια, ευχαριστώ!
@Pantora10 Жыл бұрын
Πολύ ενδιαφέρον, όμως καλέ μου, βάλε και αγγλικούς υπότιτλους ώστε να καταλαβαίνει περισσότερος κόσμος αυτά τα άγνωστα ιστορικά γεγονότα!
@ΓιοςτουΔία3 жыл бұрын
Υποτιτλους πλιιζ
@ΧίλιαμυριαΧρήσιμα3 жыл бұрын
Γιατί επάνω στο πρόσωπο του έβαλλε στον χάρτη ! Πείραζε α ξέρουμε τοπροσωπο του
@stamatiospaxinos46363 жыл бұрын
Χρησιμοποιείς μια εικόνα του Μενάνδρου αλλά στον καλλιτέχνη δεν δίνεις credit. Επειδή γνωρίζω τον δημιουργό, θα έχεις θέματα με τα copyrights
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Η περιγραφή του βίντεο δυστυχώς έχει συγκεκριμένο όριο χαρακτήρων που συνήθως δεν επαρκούν για να εκθέσω ούτε καν όλες τις βιβλιογραφικές πηγές μου. Θα κοιτάξω να σβήσω, όμως, κάτι για να προσθέσω την αναφορά.
@ΙφιγενειαΚαρατζα-φ5χ3 жыл бұрын
Σήμερα σε πρωτοακουσα ευχαριστώ για την ιστορική γνώση που μου προσεφερες
@cactusfullmoon25973 жыл бұрын
Ηταν μαλλον ο πρωτος ελληνας βουδιστης βασιλιας και φωτισμενη προσωπικοτητα...
@vassilisbabaletakis34883 жыл бұрын
Υπερβολες! Ελληνικο βασιλειο δεν ηταν. Μπορει ο Μενανδρος και οι προηγουμενοι επιγονοι να ειχαν κληρονομισει τις κατακτησεις του Αλεξανδρου αλλα μονο μια ολιγαριθμη αρχουσα ταξη με μονον εν μερει ελληνικη καταγωγη ειχε απομεινει. Ουτε την γλωσσα, ουτε τα εθιμα των ντοπιων κατοικων, ουτε τον πολιτισμο επιρρεασε. Το ιδιο συνεβη με τα περισσοτερα ελληνιστικα βασιλεια αλλωστε που ηταν μακρια απο τον κεντρικο ελληνικο πυρηνα.
@IstorikosPerihghths3 жыл бұрын
Ατεκμηρίωτο το σχόλιο φίλε μου, καθώς δεν κάνεις καμία αναφορά σε κάποια πηγή που να δικαιολογεί τα παραπάνω (σε αντίθεση με τα όσα αναφέρω στο βίντεο, τα οποία στηρίζονται σε πηγές που παραθέτω στην περιγραφή του βίντεο). Δεν επηρέασε τον πολιτισμό της περιοχής ο Μένανδρος και οι υπόλοιποι Έλληνες βασιλείς της ευρύτερης περιοχής, λοιπόν; Ας αναφέρουμε λίγες μόνο αποδείξεις που αναιρούν το παραπάνω σχόλιο. 1. Το γεγονός πως αναφέρεται σε αρκετές ινδικές πηγές δείχνει πόσο σημαντικός ήταν για τους ντόπιους ο Μένανδρος και πόσο επηρέασε την ιστορία της περιοχής. 2. Είναι ο κεντρικός ήρωας στο Milinda Panha, σημαντικό ιερό κείμενο των Βουδιστών...! Και μάλιστα τον παρουσιάζουν ότι ασπάζεται τον Βουδισμό, γεγονός που καταδεικνύει την εκτίμηση που του έτρεφαν, ώστε να θέλουν να τον παρουσιάσουν ως "δικό" τους. 3. Οι κάτοικοι τον αγαπούσαν τόσο, ώστε φιλονίκησαν μεταξύ τους για το ποια πόλη θα έχει την τιμή να λάβει την τέφρα του. Όταν τελικά την μοιράστηκαν κάθε πόλη ανήγειρε ιερά μνημεία προς τιμήν του για να αποθέσει την τέφρα (όπως γράφει κι ο Πλούταρχος στα "Πολιτικά παραγγέλματα", 821ε). 4. Σώζεται παράσταση Έλληνα βασιλιά της Ινδίας (πιθανότατα του Μενάνδρου) με το Βουδιστικό σύμβολο "triratana" επί του ξίφους του. Πώς γίνεται, λοιπόν, να μην επηρέασε αυτός ο βασιλιάς και να τον αναπαριστούν με βουδιστικό τους σύμβολο; 5. Άσχετο με τον Μένανδρο, αλλά σχετικό με το πόσο επηρέασε η ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή είναι το γεγονός πως ακόμη και μετά το τέλος της παρουσίας των Ελλήνων βασιλέων, πολλές πόλεις διατήρησαν ελληνικό χαρακτήρα όσον αφορά την διοικητική οργάνωση και τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, μετά την κατάλυση του γειτονικού ελληνικού βασιλείου της Βακτρίας από τους νομάδες Τοχάριους και Σάκες, η ελίτ των Τοχαρίων "εξελληνίστηκε" πολιτιστικά. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος γνωστός Κουσάν (φυλή των Τοχαρίων) μονάρχης έφερε το ελληνικότατο όνομα Ηραίος! Επίσης, οι βασιλείς των Κουσάν έκοβαν νομίσματα με βάση το πρότυπο του αττικού τετράδραχμου (όπως έχει αποδείξει η αρχαιολογική έρευνα, καθώς πολλά τέτοια νομίσματα σώζονται), τα οποία έφεραν επιγραφές αρχικά στα ελληνικά (!) και στη συνέχεια στη γλώσσα τους, χρησιμοποιώντας όμως πάντα το ελληνικό αλφάβητο! Εκτός από διάφορες ιρανικές θεότητες, οι Κουσάν λάτρευαν και τους θεούς των Ελλήνων (σώζονται π.χ. αναπαραστάσεις του Ηφαίστου, του Ήλιου, του Ηρακλή)! Μπορώ να γράφω επί ώρες και για άλλα σωζόμενα στοιχεία, αλλά δεν νομίζω πως χρειάζονται περισσότερα για να αποδείξω το προφανές της μεγάλης ελληνικής επιρροής στον πολιτισμό της εκεί περιοχής για αρκετούς αιώνες.
@wankawanka30532 жыл бұрын
Και τι το θεωρείς περσικό ή ινδικο
@alexgian9313 Жыл бұрын
Αν και γενικά απεχθάνομαι τις ιστορικές υπερβολές, εν προκειμένω νομίζω οτι δεν έχεις δίκιο. Για παράδειγμα ο τοπικός ηγέτης του Swat μέχρι σχετικά πρόσφατα έφερε τον του Akhond, του Άρχοντα. Επίσης έχει ενδιαφέρον πόσες ορεινές φυλές, από το Swat μέχρι Hunza, Balti, Kalash, και Malana, κ.α. ισχυρίζονται καταγωγή από τους άνδρες του Μεγαλέκου (σωστά ή λάθος, δεν έχει σημασία, δείχνει όμως οτι υπήρχε μια αίγλη και ένα κύρος σχειτισμένο με τον Ελληνιστικό πολιτισμό). Ο Kipling μάλιστα είχε γράψει και το The Man who would be King, περιγραφοντας ένα τέτοιο σκηνικό.
@kyriakoszeibekis4829 Жыл бұрын
το βιβλιο 'Τα Ερωτηματα του Βασιλια Μενανδρου'' ειναι για πρωτη φορα διαθεσιμο απο τις εκδοσεις Πυρινος Κοσμος
@mspanos5193 Жыл бұрын
Γιασας.αυτο το βίντεο προσπαθήστε να το βγάλετε σε βιβλίο έτσι θα μαθεύτη σωστά η πραγματική ΙΣΤΟΡΊΑ.
@panayiotispanayides2519 Жыл бұрын
Ευτυχως που εχουμε ιστορια και ανεβαινη το ηθικό μας γιατι απο τους σημερινούς προδοτες τιποτα δεν γινετε