Μάρμαρα του Παρθενώνα: Η πειστική ομιλία του Στίβεν Φράι (2012) | Ελληνικοί υπότιτλοι

  Рет қаралды 195

STEC Sport

STEC Sport

Күн бұрын

Στις 11 Ιουνίου 2012, στο Cadogan Hall του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση (debate) για την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Συμμετείχαν δύο ομιλητές υπέρ της επιστροφής: α) ο Άντριου Τζορτζ (Andrew George), πολιτικός και πρόεδρος της Βρετανικής καμπάνιας για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και β) ο Στίβεν Φράι (Stephen Fry), Βρετανός κωμικός ηθοποιός, συντάκτης, συγγραφέας, τηλεπαρουσιαστής και σκηνοθέτης καθώς και δύο ομιλητές κατά της επιστροφής: α) ο Τρίστραμ Χαντ (Tristram Hunt), Βρετανός ιστορικός, δημοσιογράφος και πολιτικός και β) ο Φελίπε Φερνάντες-Αρμέστο (Felipe Fernández-Armesto), Βρετανός καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι (Zeinab Badawi).
Παρακολουθήστε την ομιλία του Στίβεν Φράι, υπέρμαχου της επιστροφής στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, που κατά κύριο λόγο οδήγησε στη μεταστροφή της γνώμης του κοινού που παρακολούθησε το ντιμπέιτ.
Έτσι ενώ η ψηφοφορία του κοινού πριν το ντιμπέιτ έβγαλε ελαφρώς περισσότερους ψήφους κατά της επιστροφής, μετά το ντιμπέιτ και τη συζήτηση των ομιλητών με το κοινό που ακολούθησε, η νέα ψηφοφορία έβγαλε συντριπτικά περισσότερους ψήφους υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
=========================
Κατά της επιστροφής:
Τι είναι όλες αυτές οι ανοησίες σχετικά με την αποστολή των Γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα;
Αν ο Λόρδος Έλγιν δεν τα είχε σώσει από τον Παρθενώνα στην Αθήνα και δεν τα είχε παρουσιάσει στο Βρετανικό Μουσείο πριν από σχεδόν 200 χρόνια, αυτά τα εξαίσια γλυπτά -η καλύτερη ενσάρκωση του κλασικού ιδεώδους της ομορφιάς και της αρμονίας- θα είχαν χαθεί από τη φθορά της ρύπανσης και του χρόνου. Επομένως, έχουμε κάθε δικαίωμα να τα κρατήσουμε.
Πράγματι, η επιστροφή τους θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες για κάθε αιγυπτιακή μούμια και ελληνική τεφροδόχο, ώστε να αφαιρεθούν από τα μουσεία του κόσμου και να σταλούν πίσω στη χώρα προέλευσής τους.
Είναι τα μεγάλα ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο, που έχουν καθιερώσει τέτοια αντικείμενα ως αντικείμενα παγκόσμιας σημασίας. Περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο από ότι επισκέπτονται την Αθήνα κάθε χρόνο. Γιατί να τα στείλουμε πίσω στη σχετική αφάνεια;
Υπέρ της επιστροφής:
Αλλά δεν είναι αυτά τα επιχειρήματα αρκετά ιμπεριαλιστικά;
Όλη αυτή η συζήτηση για τον αριθμό των επισκεπτών και τα επικίνδυνα προηγούμενα, δεν ακούγεται σαν δικαιολογία για τη Βρετανία να κρατήσει αμφίβολα αποκτηθέντες θησαυρούς που αφαιρέθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού στον οποίο ανήκουν πολιτιστικά και ιστορικά;
Αυτό σκέφτηκε ο Λόρδος Βύρων και τώρα ο Στίβεν Φράι αναλαμβάνει την υπόθεση.
Θα πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στην οικονομική της δυσπραγία, λέει ο Φράι, καθώς κι ως ένδειξη σεβασμού για το λίκνο της δημοκρατίας και τη γενέτειρα της ορθολογικής σκέψης.
Παρακαλώ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ στο κανάλι.

Пікірлер
💩Поу и Поулина ☠️МОЧАТ 😖Хмурых Тварей?!
00:34
Ной Анимация
Рет қаралды 1,8 МЛН
An Unknown Ending💪
00:49
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 53 МЛН
Η "Κολομβία" της Ευρώπης | Greekonomics #45
19:58
How the Modern Computer Was Really Invented
8:40
Newsthink
Рет қаралды 60 М.
Rachel Reeves Challenged on Public Outrage Over Labour Party Donations Row
11:01
The Eureka Moment of Linguistics
18:10
Indo-European
Рет қаралды 202 М.
Labour reveals plan to save UK economy and reject austerity
29:41
Channel 4 News
Рет қаралды 27 М.