Ik ben ten zeerste geïntrigeerd door dit onderwerp en kijk ernaar uit om in de toekomst vergelijkbare thema's verder te verkennen.
@RudieVissenberg8 ай бұрын
Erg interessant en leuk voor de afwisseling.
@jacovanrijn73308 ай бұрын
Erg interessant!
@willyschobben17098 ай бұрын
leuk onderwerp jammer dat van rossem er weinig verstand van heeft
@richardheumann18878 ай бұрын
Erg interessant! Lees zelf veel over dit soort onderwerpen en het " Germs,steel and ...." boek staat op mijn verlanglijstje ! Heb al wel soortgelijke boeken gelezen en dan meer vanuit de pest epidemie en hoe dat de wereld heeft beïnvloed. Ben zelf trouwens wel van mening dat er wel degelijk contact geweest zou kunnen zijn tussen de verschillende volkeren in dit verhaal. We weten eigenlijk nog veel te weinig over hoe de wereld in elkaar zat in de vroege menselijke beschaving. We dachten bijvoorbeeld heel lang dat de Vikingen niet naar Amerika waren gekomen met hun boten. Dat blijkt ook wel degelijk gebeurd te zijn. We zijn veel te snel bereid om theorie voor bewijs aan te zien wat mij betreft en dat is ook wat ik de wetenschap kwalijk neem omdat ze vaak theorie aankondigen als feit. Omdat het op dat moment de stand van zaken is. We weten wat dat voor problemen opleverde in het verleden!
@ger464298 ай бұрын
Heerlijk om naar Maarten te luisteren.
@sevenprince8 ай бұрын
Hi Maarten, leuke podcast over de neolithische revolutie. Dit deed mij denken aan het boek 'Ondergang' van Jared Diamond, dit kan ik je aanraden en zal je zeker interessant vinden. Het gaat over vroegere beschavingen die zichzelf hebben laten uitsterven, zoals de Maya's maar ook de populatie op paaseiland die uiteindelijk de laatste boom omhakken voor vuur maar het eiland onbewoonbaar maakten. Groeten Ramon Schonhage, Hoofddorp
@torrawel8 ай бұрын
Beste Ramon Schonhage, Ik wil u er graag op wijzen dat Jared Diamond niet echt heel populair is bij historici en archeologen. Z'n populaire boeken zitten helaas vol met fouten. Zelf ben ik gespecialiseerd in de situatie in het oude Amerika en ik moet zeggen dat zowel Collapse (Ondergang) als Guns, Germs, and Steel (Paarden, Zwaarden en Ziektekiemen) idd vol met fouten, onnauwkeurigheden en slordigheden zitten. Ook de theorieën en conclusies die Diamond opstelt of eraan verbindt zijn zeer dubieus. Het is sowieso lastig om een wereldomvattend, populair boek te schrijven dat 100% accuraat is. Ik ken er iig geen. Over de Amerika’s is uiteraard 1491 van Charles Mann aan te bevelen (wel de nieuwste editie! :)) Vriendelijke groet, Lennert van Oorschot
@pietspijkers10068 ай бұрын
Goede samenvatting van het gebeurde. Zie ook Carl O. Sauer: Agricultural Origins and Dispersals (1952). Ook goed: Donald Lathrap, Our Father the Cayman, Our Mother the Gourd: Spinden Revisited, or a Unitary Model for the Emergence of Agriculture in the New World.
@johnshares4448 ай бұрын
Super bedankt!
@nikkivieler37618 ай бұрын
Ik wist niet dat Maarten van Rossem de neolitische revolutie had meegemaakt...
@Kalenelis8 ай бұрын
Mee gemaakt? Hij zat toen achterop een mammoet commentaar te geven op het gebeuren 😅
@nikkivieler37618 ай бұрын
😂@@Kalenelis
@andriesscheper20225 ай бұрын
De industriële ook niet. En dat bijbelse 'in het zweet des aanschijns z'n brood eten' kan ik me bij hem nauwelijks voorstellen: Maarten zoekt wel de schaduw op. In de auto gaat ie de ontberingen ook bij voorkeur uit de weg. Maar hij kan fascinerend zingen. ❤ 😊
@herbertvanleeuwen51828 ай бұрын
Fantastisch dit! Van Rossem op zijn best! .....veel waardevoller dan politieke betogen over Wilders etc.
@maartenpodcast8 ай бұрын
Het kan beiden, Herbert. Niet zo zwart-wit denken.
@herbertvanleeuwen51828 ай бұрын
@@maartenpodcast Nouja, mijn persoonlijke mening. Ik ken de opvatting van van Rossem over populisme en Wilders. 😆
@croozerdog8 күн бұрын
op de achterbank van n auto ook, heerlijk dit
@pietspijkers10068 ай бұрын
Over domesticatie van landbouwgewassen en Vavilovs theorie van Centers of domestication, lees Louise Fresco De plantenjager uit Leningrad
@arjaanpaulen69848 ай бұрын
Van Jagers en verzamelaars naar landbouwers. Ik loop er al jaren over te dubben, volgens mij is er een vergeten 'tussen' stap, jagers worden herders, en herders worden uiteindelijk landbouwers. Volgens mij is het niet zo dat het eten op was en we daarom zijn gaan landbouwen, ik denk dat jagers om wille van voedsel zekerheid langzaam maar zeker zijn veranderd in herders. Van rendierjagers die met de kuddes mee trekken, tot echte herders die voor vee zomer en winterweides hebben. Op het moment dat je het vee naar de zomerweide brengt loont het de moeite om aldaar bijvoorbeeld ook wat bessen struiken aan te planten zodat je ook nog eens wat anders kan eten. Volgens mij moet de verandering van Jagers naar Landbouwers zich met zo'n soort 'tussen' stap hebben voltrokken.
@aMeezingBigRivers8 ай бұрын
In mijn optiek zou het logischer zijn als ‘herder’ worden een gevolg is landbouwactiviteiten omdat je dan grotere gemeenschappen hebt waaraan je je product (vlees, wol, melk of kaas) kwijt kunt. Jagergemeenschappen waren hiervoor te klein..
@willemgroen87108 ай бұрын
mooi hand gebaar docter
@raymondbos21958 ай бұрын
Hallo maarten en tom. Kan maarten eens vertellen over zijn 2 ex katten. De verhalen over bert en de andere kat, zijn erg leuk en herkenbaar. Gr raymond
@pietspijkers10068 ай бұрын
Ik heb ook het gedeelte over Zuid Amerika van Andrea Matranga´s artikel gelezen en ik moet zeggen dat de onderbouwing uitermate zwak is.
@Ap-cm7mx8 ай бұрын
Boeiend verhaal over de neolithische revolutie. Maarten in zijn element.
@guuslange7258 ай бұрын
Een uitermate boeiend onderwerp. Maar..... geschreven door een econoom met verwijzingen naar publicaties in meestal off topic tijdschriften. De omvangrijke archeologische literatuur hierover wordt op twee uitzonderingen niet geciteerd. Zoals ook anderen hier schrijven: In de archeologische literatuur spreekt men niet langer van een revolutie. De aanwijzingen zijn dat domesticatie van plant en dier een proces is geweest steeds met verschillende oorzaken en onder verschillende omstandigheden en op verschillende momenten op verschillende plaatsen in de wereld. De dateringsgegevens heeft de auteur passend aan zijn theorie gemaakt. Dit artikel zou niet gepubliceerd zijn in een peer reviewed archeologisch tijdschrift. Het komt wel vaker voor dat een relatief buitenstaander met een sweeping statement de (pre)historie verklaart en de plank nogal misslaat. Moet Maarten wel bekend voorkomen, toch?! Overigens is klimaatstress in het Midden-Oosten wel als een van de oorzaken (of een te gelijkertijd optredend fenomeen?!) aangetoond door het palynologisch onderzoek van mijn ex-collega's Van Zeist, Bottema en Woldring (BAI-Groningen) in de regio.
@barthollevoetkbr9618 ай бұрын
Ik zou dat boek met een onsje zout nemen. De auteur bouwt zijn premisse op nogal wat aannames, vaagheden en foute vooroordelen.
@maartenpodcast8 ай бұрын
Onderbouw dat eens met argumenten. Waar zijn uw uitspraken op gebaseerd?
@pietspijkers10068 ай бұрын
Ik bedoelde, een goede samenvatting van het gebeurde door dhr van Rossem
@herbertvanleeuwen51828 ай бұрын
Wie wil er naar China emigreren!? Een Peking 🦆 eend misschien!? 😂😂
@Duisterruis8 ай бұрын
''Non-daramationele'' ethische kwesties uit Maartens brabbelbox, hoor ik als allerliefst. Dit omdat ik Maartens anachronistische interpretatie van de allesomvattende oudheid, als meest waar durf te beschouwen voor mij als louter leek!
@manuell35058 ай бұрын
Wat het niet gewoon de constatering dat afval begint te groeien als je het laat staan, en dan dat selectief veroorzaken voor voedsel... De1e boomgaard: hangplek waar ze 10 jaar lang de pruimpitten van zich af gooiden, en toen is het zo gebleven.
@herbertvanleeuwen51828 ай бұрын
We (de mensheid) heeft besloten om aan landbouw te gaan doen - 10 duizend jaar geleden. Werkelijk? Zou dat een bewuste keuze zijn geweest!? 😮 Merkwaardig! 😂 Lijkt me waarschijnlijker dat we er 'gewoon' ingerold zijn. Ben je eenmaal landbouwer kun je vrijwel niet meer terug naar jager/ verzamelaar
@barthollevoetkbr9618 ай бұрын
Je kan niet eens op skivakantie (Bijl, M., prof. dr -- Malle fratsn : De relatie tussen agrarische productie en dierenwelzijn in Nederland en recreatieve mogelijkheden voor ondernemers in de veeïndustrie ter hoogte van de Centrale Alpen, 1978).
@radejong0138 ай бұрын
Op Netflix zijn een paar aardige, begrijpelijke, docu's over de historische mens en opgravingen daarna.
@raartenvanmossem76388 ай бұрын
Welke
@raartenvanmossem76388 ай бұрын
Welke
@adriaanbertdeveldeharsenhorst7 ай бұрын
De Anunnaki waren over de hele wereld aanwezig beste Maartje. Die hadden ruimteschepen en de continenten zijn onderling verdeeld.