Ei kannata lannistua! Ainakin viime talvien harvojen pilkkireissujen perusteella 40-47-senttisiä ahvenia ui edelleen alla, joskin niiden paikat eroaa hieman näistä, missä kalastelette. Samoilla hehtaareilla liikutaan toki, mutta tähän aikaan suurahvenet alkavat parveutua hieman toisaalle tuosta - tämä siis oma havainto viime talvien lisäksi noin 20 vuoden takaa, jolloin suurhaukia kalasteltiin Kaukaanselältä ja isompia ahvenia syrjemmästä. Mutta sitä nyt ei käy kiistäminen, että kalasto on muuttunut. Sen muutoksen huomasi jo 2002-2005, jolloin isoja kuhia alkoi paukata useammin uistimiin. 90-luvulla noilla vesillä yleisin viehesaaliskala oli ylivoimaisesti hauki, jonka melko yleinen parempi saaliskoko huiteli metrin tuntumassa. Kuusikiloista luupäätä tuntui olevan loputtomasti vähän joka reissulle. Parhaat ajat suurhauen saantiin sattuivat ainakin itselle kesäkuun ja lokakuun ensimmäisillä viikoilla - kesäkuussa kutu oli ohi ja Kaukaanselällä iski jättihaukikin välivedestä vaappuun hyvin. Sama alue lokakuussa antoi myös hyviä syöntipiikkejä, kun jättihauki saattoi napata veneeseen kelattuun pienempään haukeen. Mikä sitten on ajanut kuhan yleistymiseen? Ainakin yleisesti lämpimät kesät. Videon vesillä vedet ovat varmasti lämmenneet, mutta myös kirkastuneet vuosikymmenten takaisesta. En tiedä muun Pien-Saimaan tilasta, mutta talvella mittasin tuolla näkösyvyydeksi vajaa kolme metriä, mikä oli yli kaksi metriä enemmän kuin 20 vuotta sitten. Eihän se paljoa vieläkään ole, mutta veden kirkastumisen ohella on kuha yleistynyt, mikä on hieman nurinkurista. Ennen sanottiin, ettei kuha ja hauki viihdy samassa vesistössä, että toinen vie valtataistelussa voiton. Nyt näyttää siltä, että hauki on joutunut taipumaan, mutta sittenkin tsemppaan vielä etsimään jättiahventa. Pidätän kolme paikkaa vielä itselläni, mutta vahva vinkkaus Pappilansalmeen, josta olen kuullut ja nähnyt kuvia sieltä saaduista suurahvenista viimeisen kymmenen vuoden janalta. Se oli ennen itsellä ainakin ns. varmoja paikkoja, mutta en ole kyllä vuosiin sinne saakka mennyt, kun on tullut liikuttua jalan jäällä.
@vehkeet_vedessa Жыл бұрын
Samaa mieltä useasta alueesta Pien-Saimaan puolella, kuhaa on järkyttävät määrät. Varsinkin juurikin tuolla suunnalla ja siitä itään/koilliseen päin. Isoja haukiakin toki on, mutta ahvenet loistaa lähinnä poissaolollaan.
@janiheinonen1026 Жыл бұрын
kuharalli lienee nimenä tavoitellut klikkauksia lisää eli katsojia, jos sananmuunnoksia mietitään...?? 😂komeita kaloja kuitenkin..!!
@yourdestiny88 Жыл бұрын
"kalastusta" onhan se hyvä että laiskemmatkin löytää kaloja :D
@Jupezku Жыл бұрын
Itseasiassa liven myötä saalismäärät on laskeneet. Kun on 30 vuotta kalastellut samoja vesiä, niin kalat kyllä löytäisi myös ilman liveä. 😊
@jannekoskela3313 Жыл бұрын
Voisitko tehdä videon pro sarjan laitteista? Kiinnostaisi nähdä viistokuvaa ym ym...?
@Jupezku Жыл бұрын
Hyvä idea, tätä on kyselty aiemminkin. Laitetaan suunnitteluun.
@jannekoskela3313 Жыл бұрын
@@Jupezku hieno homma 👍 videota odotellessa
@TheGhostfisherman Жыл бұрын
tietää että jupezku on asiamiehiä kun on gunkin lippis😃✌
@jonituominen2086 Жыл бұрын
Mikä setti käytössä ? Heittohyrrää ja vapaa meinaan
@Jupezku Жыл бұрын
SG8 kela ja SG Jerk Special vapa. 👌
@pikeflyfishing5166 Жыл бұрын
Kuinka paljon pitää syvyyden muuttua et scouttia tarvii säätää? Eli jos sen säätää esim. 4m vedessä sopivaksi niin luotaako vielä 7m vedessä🤔
@Jupezku Жыл бұрын
Jos säätää optimaaliseen kulmaan niin aika ison skaalan saa luodattua. Oleellisinta on hahmottaa keilan kulma, jotta tiedostaa kalojen sijainnin ja syvyyden.
@Niko-ds4cd Жыл бұрын
On tuo lowikan livenäkymä, jotenkin karkeen näkönen ku tottunu kattomaan garminia 34 anturilla.
@Jupezku Жыл бұрын
Nämä on näitä kuuluisia makuasioita. Molemmilla löytää kalat. 👌
@vehkeet_vedessa Жыл бұрын
Minulla on Garminin LVS34 ja Juhon veneessä useita kertoja näyttöjä tuijottaneena jonkinlainen vertailupohja löytyy. En tietty täysin ymmärrä mitä tarkoitat "karkeella", mutta aika vaikea on toista laitetta ainakaan selkeästi paremmaksi kutsua. Kalat ja struktuurit löytää molemmilla ja kuva on hyvin tasavertaista, joskin hieman erilaista. Lowrancessa kontrastia ehkä enemmän ja kohteet hieman pienempiä/tarkempia, Garminissa kuva pehmeämpi, mutta taas enemmän muuta suttua ruudulla. Lowrancen näyttö on todella puhdas kaikesta ylimääräsestä roskasta. Garminissa itseäni ärsyttää lähinnä hämärän tullessa "roskan" karmea lisääntyminen näytöllä. Toki samaa on havaittavissa Lowrancella, mutta ei lähelläkään samoissa määrin. Vaikka leikkimielisesti olen tuota valkotaustaista näkymää vastaan, on se huippu ja ehdoton kirkkaalla säällä, vaikka ei se minusta niin hyvää ja sexyä kuvaa tarjoakaan kuin "normaalit" taustat. Yritin käyttää samaa taustaa Garminilla(keltainen), mutta mustaa suttua tulee ruudulle niin paljon, että ihan käyttökelvoton käytännössä. Siltikin, minun papereissa on puhdas makuasia mikä silmää miellyttää. Kalastukseen tai kohteiden etsintään ei mitään merkitystä kumman omistaa tai hankkii.
@Ju-kka Жыл бұрын
Osaajathan vois pikkuhiljaa käydä ottamaan isojakin kuhia sapuskaks, jos kanta näyttää turhan runsaalta.
@pikeflyfishing5166 Жыл бұрын
Sillä tavalla saadaan ainakin kuhakannat kääpiöitymään ja se on katastrofi
@Ju-kka Жыл бұрын
@@pikeflyfishing5166 mie sillä, että jos näyttää silkkaa kuhaa olevan ja helposti tuollai nakkaa 80-senttisiä, niin kai niitä vois harventaa. missään nimessä en halveeraa toisissa paikoissa valikoivaa kalastusta.
@Ju-kka Жыл бұрын
sillee, ettei kaiken tarvis olla aina ylhäält säädettyä. että jos tietää tässä paikassa olevan liikaa kuhaa ja mikään sääntö ei sitä kiellä niin ottais vähä helpommalla himppusen liian ison kuhan evääks ja nauttis hyvällä omallatunnolla. ystävällisesti kommentoiden.
@MrBoxpro9 ай бұрын
@@pikeflyfishing5166 Kannattaa tutustua miten ja miksi kuha kääpiöityy. Jos yksittäisiä kuhia kalastaa esim. 75-80cm ei se aiheuta kääpiöitymistä. Täällä Saaristomerellä kääpiöitymistä aiheuttaa verkkokalastus joka poistaa kaikki kutupattien yli 37cm kuhat.