Рет қаралды 145
♥ Manevi hizmet Seyyidin, maddi hizmet Talibin hakkıdır.
♥ Hakk Dergahı TV, İlim İrşad muhabbetleri.
Dünyalık ve Ahiretlik olmak üzere iki türlü hizmet vardır. Dünyalık hizmet maddiyata ve Ahiretlik hizmet maneviyata dayalıdır.
Diğer bir deyimle Allah yolunda yapılan hizmet maneviyata ve insanlık yolunda insanlara yapılan hizmet maddiyata dayalıdır. Maddi hizmetin karşılığı rızık ve manevi hizmetin karşılığı mükafattır.
Seyyidin konumu…
Alevi inanç önderi olan Seyyid, toplumun inançsal manevi hizmetiyle yükümlü olduğu için, manevi hizmetin sahibidir.
Yolun kural ve kaydelerini öğreten, ilmiyle eğiten ve doğru yolu gösterendir. Taliplerin sorunlarını çözen, cevap bulan yani manevi hizmetten sorumlu ve yetkili kişidir. Toplumu yaptığı muhabbetiyle hoş eden, eğiten, doğru yolu gösteren, Hakk’ın doğru yolunda yürümelerini sağlayan inanç önderidir. Yapıcı, muhabbetçi ve adaletli davranandır.
Diğer bir deyimle bir kutbuyla Yaradana ve diğer bir kutbuyla da yaratılanlara bağlı olmasıdır. Yaratılanlara bağlı olan kutbu onları yolun ilim irfanıyla irşad etmek ve doğru yolu göstermektir. Yani nasip sahibi yapmaktır.
Kutub, bir Tasavvuf terimidir. Batın-i anlamda her haliyle Allah’a teslim olmuş ve zahiri anlamıyla bir topluluğun yöneticisi, önderi demektir.
Dolayısıyla Hakk Muhammed Ali yolunda, manevi hizmet gönüllü yani karşılıksız yapılan hizmettir. Yol maneviyata dayalı olduğu için, yol önderlerinin hizmetleri de onursal bir yapıya sahiptir. Eğer maneviyata para hükmederse o zaman gönüllü değil, para karşılığı yapılmış olan bir hizmettir.
Talibin konumu…
Talip; Ocakzade olmayan, isim şahtalibi yani Peygamber soyundan gelmeyen bütün Aleviler için kullanılan bir sözcüktür ve her talip, bir Pire bağlıdır.
Talip; Hakk’ın ilim irfanını talep eden, istekli, istiyen anlamına gelir.
Alevi inancına göre, yola talip olup Hakk ile hakikat yolunda yürümek isteyen, bir Pire bağlanması gerekir. Pire bağlanmak Pirin nasihatına, ilmine, edep erkanına uyacağına ve kendini pire teslim edeceğine dair Allah’a ikrar vermesidir.
Sonuç itibariyle Seyyid sahip olduğu makam gereği, fahri yani gönüllü veya karşılıksız veya hiç bir rızık talep etmeden hizmetini yerine getirme zorunluluğu vardır. Fakat Talibin, konumu gereği böyle bir zorunluluğu yoktur.
Dolayısıyla Seyyid ile Talip arasındaki fark, makam farkıdır. Seyyidlik makamı nasip verme makamı ve talip makamı ise, nasip alma makamıdır. Bu ilkeye bağlı kalındığı müdetçe, adaletin terazisinde yanlışlık olmaz. Aşkı muhabbetimleHuu…
Ehli Beyt yazarı ve Seyyid Seyfeddin Ocağı evlatlarından,
=Seyyid Hakkı=
Seyyid Hakkı, Sosyal medya takip hesaplarımız…
KZbin, Hakk Dergahı TV-Seyyid Hakkı kanalımız: / yedideryasohbeti62
Facebook, Hakk Dergahı muhabbet grubumuz: / 244039227002241
Fcebook, Hakk Dergahı Ilim Irşad sayfamız; www.facebook.c...
WEB sayfamız, Alevilikte Inanç-Seyyid Hakkı; www.alevilikte...
Facebook, Seyyid Hakkı SH özel sayfamız; www.facebook.c...