Un fir textil nu o să fie niciodată mai rezistent la abraziune decât un monofilament. Mai demult pescuiam la somn , folosesc fire groase. Și că să mă conving care e mai bun din ele am făcut câteva teste. Cu fire textile de 0.40 0.50 și monofilamente de 0.50 0.60 0.70. Am luat o piatră mai măricică și am început să frec de el bucăți de fire de 50cm și 1m. Și înainte / înapoi, și stânga/ dreapta. Concluzia e că întotdeauna am frecat de 2 ori firul mono până s-a rupt decât firul textil. In felul acesta puteți testa acasă care dintre fire atât mono cât și textil sunt mai rezistente.
@MarelePescar4 жыл бұрын
Fiecare are libertatea să facă propriile teste și să tragă propriile concluzii. Rezistența la rupere se poate "măsura" și legând un capăt al firului de clanța ușii și de celălalt capăt un cântar. Tragem de cântar până să rupe firul și notăm valoarea. Întrebarea este ce relevanță au astfel de "măsurători" comparativ cu testarea realizată conform procedurilor ISO și cu echipamente specializate? În testele pe care le-ați făcut cu firele monofilament și textile: - ați măsurat diametrul real al firelor înainte de testare? - ați condiționat (ex. udat) firele înainte de testare? - ați tensionat de fiecare dată firele (eșantioanele) testate cu aceeași forță (ca valoare absolută sau ca procent din rezistența la rupere)? Dacă este ca procent, cum ați determinat rezistența reală la rupere pentru firele testate? - ați verificat că firele au fost în contact cu exact aceeași suprafață sau muchie a pietrei? - ați verificat că piatra și-a păstrat aceeași duritate de la un test la altul? Cele de mai sus sunt doar câteva elemente care ar putea vicia rezultatele și, implicit, concluzia că firul A este mai rezistent la abraziune decât firul B.
@_AmorFisH_4 жыл бұрын
De data asta cred că ați prea simplificat răspunsul, proprietățile materialelor pot produce un coeficient la uzură respectiv la abraziune
@MarelePescar4 жыл бұрын
În descrierea acestui capitul este menționat "Este firesc ca unele fire să fie mai rezistente la abraziune decât altele, din moment ce diferă materialele și diametrele firelor.". În lipsa informațiilor furnizare de producători, altele decât expresii de genul "rezistență crescută la abraziune", întrebarea este cum putem determina rezistența la abraziune, prin ce proceduri de testare și cu ce echipamente? Dacă luăm mai multe fire, ale căror producători declară că sunt rezistente la abraziune, nu înseamnă că toate rezistă la fel.