Importanța INSTALAȚIILOR și a confortului adus de ele în casa ta

  Рет қаралды 7,167

Marius Soflete

Marius Soflete

Күн бұрын

Am vorbit mult despre termoizolație, structură, fundații, arhitectură și multe altele dar simt nevoia să începem o nouă serie în care să discutăm despre INSTALAȚII. Vreau să abordez cât mai multe subiecte din acest domeniu și din acest motiv am nevoie de sugestiile voastre. Lăsați în comentarii toate întrebările sau curiozitățile pe care le aveți iar pe viitor le vom aborda în materialele video ce vor urma.
Materialul este făcut alături de Nandor de la Renso pe care îi puteți găsi aici:
Facebook: / revolutionaryengineeri...
Site: renso.ro
sau le puteți scrie pe: rensocluj@gmail.com
_________________________
Află mai multe despre cum poți gestiona singur șantierul casei tale eficientă energetic, durabilă și mai ales accesibilă prin Programul de Asistență în construcția casei din cadrul Academiei Șoflete: programasisten...
Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
/ @mariussoflete
Link spre Sfaturile lui Șoflete: / sfatulluiȘoflete
Nu uita sa ne urmărești și pe:
Facebook: / marius-soflete
Instagram: / marius.soflete
Site: soflete.ro/
Material realizat de Marius Soflete, Darius Bogdan și Vlad Florea.

Пікірлер: 52
@ct04cea
@ct04cea 3 жыл бұрын
Am avut o comunicare excelenta cu Nandor. Într-adevăr ne-a oferit cele mai bine soluții, proiectul a fost foarte bine optimizat.
@DanielaHobaj
@DanielaHobaj 3 жыл бұрын
Fain dialog și prezentare, mulțumim !!!👏 Fără aer-condiţionat, sobe, cenuşă, şeminee ... romantismul ăsta 🤣 şi eficienţa nu sunt compatibile Intrebare sau subiect de dezbătut: spațiu ocupat de ventilația cu recuperare de căldură in tavanul fals, dimensiuni minime- maxime, probleme principale, optimizarea traseelor
@iulianscintei4204
@iulianscintei4204 3 жыл бұрын
Super invitat!!! Ținem aproape!!!
@georgepatrascu9312
@georgepatrascu9312 3 жыл бұрын
Am si eu o propunere pentru un viitor episod: Ce fel de hota alegem la bucatarie intr-o casa eficienta energetic care are un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?
@utzdeac
@utzdeac 3 жыл бұрын
O hota care nu trebuie sa scoti evacuarea afara :) dealea pe carbune, nu stiu cat de eficiente sunt, dar eu asa o sa pun
@georgepatrascu9312
@georgepatrascu9312 3 жыл бұрын
@@utzdeac multumesc!
@DrVladislavGyebnar
@DrVladislavGyebnar 3 жыл бұрын
Îmi place acest episod! Util
@mihaiionut1840
@mihaiionut1840 3 жыл бұрын
Am cateva propuneri de intrebari pentru viitoarele episoade: - Cum se stabileste volumul bazinului de retentie apa pluviala ? - Cum se calculeaza pierderile de caldura prin conductele de apa calda ? - Dupa ce criterii se alege izolatia conductelor de alimentare cu apa ? - Cand porneste pompa de circulatie apa calda calda de consum? - Ce software foloseste in procesul de proiectare?
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Mă bucur să văd că cineva este foarte curios. :)
@Andy-gd1jx
@Andy-gd1jx 3 жыл бұрын
Apreciez foarte mult ceea ce faceti.Va rog sa imi dati un sfat, doresc sa izolez casa cu polistiren de 10cm, recomandati-mi va rog ce polistiren sa aleg calitate pret si daca e diferenta intre eps 100 si 80.Multumesc.
@xmindk
@xmindk 3 жыл бұрын
Fascinanta discutia!..😲
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Și mai vin. Deja am filmat și alte episoade cu Nandor.
@startimob_ro
@startimob_ro 3 жыл бұрын
🎯 Un interviu...la țintă !
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Mă bucur să aud asta! Mai vin materiale
@nemeseduard4736
@nemeseduard4736 3 жыл бұрын
Video-ul potrivit la momentul potrivit! 🙂
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
whooohooo!
@mihailuk8579
@mihailuk8579 2 жыл бұрын
Bună ziua. De vreo doua săptămâni, vizionez toate materialele dvs.avand în vedere faptul ca intentionez sa construiesc o casa pe structura metalica. Mica, cel mult 100mp. Va multumesc pentru munca dvs. Acum întrebările pentru un material viitor, asta dacă vi se par interesante. - câteva opinii despre centrala pe peleti și "inpactul" ei. - despre șemineu, este o punte termica ? Trebuie sa renunț, în principiu, la el. Enjoy.
@MariusSoflete
@MariusSoflete 2 жыл бұрын
Salutare! Ne bucurăm că materialele video postate îți sunt de folos. Noi despre casele pe structură metalică ușoară am mai vorbiut în câteva materiale video: kzbin.info/www/bejne/r3jFhXyknd2ghaM kzbin.info/www/bejne/d6aYiq2le65oia8 kzbin.info/www/bejne/gpOlamiXgdJja9U kzbin.info/www/bejne/rGWunZyAd7yWadk Despre impactul unui șemineu am discutat în turul șantierului lui Vlad Baltagi: kzbin.info/www/bejne/fny9ZqZsaJiZf68
@mihailuk8579
@mihailuk8579 2 жыл бұрын
@@MariusSoflete bună seara, va multumesc pentru raspuns. Voi viziona toate link-rile trimise de către dvs. Voi încerca să construiesc o casa cât mai corect. Nu voi "sari" peste arhitext, structutist, ori inginerul de instalații.
@mihailuk8579
@mihailuk8579 2 жыл бұрын
...Am văzut link-ul cu șemineul. Eu, ca trăitor în UK, am cultura șemineului. Inteleg ca nu-l voi putea avea, asa cum a fost el inventat. Altceva nu vreau, adică un simulacru. Sunt conștient ca sunteți foarte ocupat, tocmai de aceea va mărturisesc ca am fost plăcut surprins, găsind răspunsul dvs. Nu am cuvinte, suficiente, ca sa va multumesc.
@livia-mt5yw
@livia-mt5yw 3 жыл бұрын
Echipa mea ar vrea sa stie totul despre degivrare, intrucat nu in fiecare an "iarna e ca vara". Multumim ! Si care este problematica la situatiile in care avem invelitori din panouri termoizolante (tabla + inima din poliuretan), cu panta mica, 4-6-8 grade. Multumim !
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Am notat întrebarea. :)
@doityourselfprojects5744
@doityourselfprojects5744 3 жыл бұрын
Vorba lunga ,saracia omului,ai tot vorbit despre teorie dar practica mai putin..multe proiecte pe hartie nu prea ies asa usor in realitate 😉
@utzdeac
@utzdeac 3 жыл бұрын
Liniaritatea la incalzire se rezolva prin: proiectarea necesarului de caldura pe baza de calcule, pasi diferiti la tevi nu clasicul pas de 10, echilibrarea hidraulica a instalatiei si o centrala care are un raport de modulare mare, avand astfel puterea minima cat de mica, centralele pe gaz sub Pmim
@emanueldutu5867
@emanueldutu5867 3 жыл бұрын
La un termostat extern îți trebuie și senzori de pardoseala? Mă aflu la stagiul instalației in pardoseala și mă intereseaza sistemul.
@luk5827
@luk5827 3 жыл бұрын
Exista standarde / normatice pentru ( aproape ) orice . Incalzirea in pardosea se proiecteaza dupa standardul EN 1264 . Shapa ( ciment sau ipsos ) se dimensioneaza dupa standardul EN 13813 , adica shapa F4 sau F5 , cu valori de 4N/mm2 rezistenta la incovoiere la F4 si 5N/mm2 la F5 . Restu' e cancan ! Baumit Solido E225 + Fibre Şapă de ciment cu fibre E225 baumit.ro/files/ro/pdf_files/pdbl_solido_e225.pdf Manual Tehnic Rehau : www.stocon.ro/download/tehnic-rehau-incalzire-in-pardoseala-rehau.pdf Paginile #54 si #55 Calculul sarcinii termice [kW] se realizeaza dupa standardul EN 12831 sau SR 1907 ( care sint calcule statice realizate la temperatura minima exterioara de calcul ) Daca vrei un calcul ( dinamic ) mai exact poti apela la softul Casei Pasive care se bazeaza pe standardul EN ISO 13790 Pentru calculul necesarului energetic [kwh] , si NU al sarcinii termice [kW] , factorul cel mai important pentru localitatea ta e variabila : Gt , adica Grade Ore exprimata in : kKh/an ( kilo Kelvin ore / an ) Calculul sarcinii termice = Peak Load = calcul pentru dimensionarea sursei de caldura ! PHPP is the heat balance software to design passive buildings, developed by the Passivhaus Institut on the basis of ISO 13790
@utzdeac
@utzdeac 3 жыл бұрын
@@emanueldutu5867 nu trebuie, simplul este noul complicat :)
@florinb2562
@florinb2562 3 жыл бұрын
Salut, Utz!!! Și eu am încălzire în pardoseală,dar după ce am montat automatizarea,cu termostat în fiecare cameră,a scăzut consumul de gaz.
@utzdeac
@utzdeac 3 жыл бұрын
@@florinb2562 si termostatele arata tot timpul temperatura setata? nu ai fluctuatii pe termostat? inchide la 22, dar urca pana la 23, apoi astepti sa scafa la 21.5 sa porneasca termostatul dar defapt coboara pana la 21....
@floi5399
@floi5399 3 жыл бұрын
Intrebare: Cum se dimensioneaza pufferul/boilerul pentru o casa dotata cu pompa de caldura si incalzire in pardoseala, unde boilerul/pufferul e conectat si la panouri solare pt un aport suplimentar de energie termica ?
@JordacheM
@JordacheM 3 жыл бұрын
Filosofia bate știința și culmea funcționează. Un inginer înțelept, cu el as face instalațiile acasă. Baftă multă.
@andreilesan2668
@andreilesan2668 3 жыл бұрын
Este foarte importanta Filosofia.. Cum spunea presedintele american Kennedy : "'Avem o mie de specialisti care stiu sa construiasca o piramida, dar nici-unul care sa stie la CE ne-ar folosi ! "" Filosofia si in instalatiile termice este importanta. Spre exemplu, sobe cu acumulare de caldura care sunt proiectate de mine acum 30 de ani functioneaza si astazi, iar pompe de caldura proiectate de mine acum mai bine de 15 ani in urma raman in functiune tot mai putine.. De ce? NU pentruca ar ceda partile mecanice, ci pentruca se uzeaza partile electronice..Cati dintre noi mai folosesc calculatoare personale vechi de 15 ani ? Si atunci DE CE producatorul pompelor de caldura ar mai tine ca piese de schimb calculatoarele modelelor de acum 15-20 de ani? ..Voi renunta oare eu sa promovez in continuare sisteme cu pompe de caldura? Nu! Ca doar acestea au avut, au si vor avea domeniul lor de aplicare. Dar parafrazand o expresie: ""Cu cat monitorizez mai multe sisteme pline de electronica - cu atat m-is mai dragi sobele performante..'" Sobele cu acumulare de caldura (pentru interlocutorii care nu sunt initiati) sunt sobele care respecta prevederile Normativului C107/7 in ceea ce priveste amplitudinea oscilatiei temperaturii aerului interior. Prevederi care sunt ignorate de multi proiectanti de instalatii termice, Slava Domnului ca NU de toti ! :)
@guenoleadamantu8939
@guenoleadamantu8939 3 жыл бұрын
@@andreilesan2668 Am o astfel de sobă în casa de la țară. Dacă fac un foc pe zi cu jumătate de roabă de lemne, stai în chiloți prin casă chiar dacă afară bate crivățul. Deci un foc la 24 de ore și soba este fierbinte de nu poți ține mâna pe ea. După 24 de ore este doar caldă. Atunci când cade curentul iarna pentru că zăpadă și chestii - ăștia cu pompe de căldură și centrale pe gaz și finețuri moderne - văd spectrul înghețat al disconfortului accelerat, în timp ce eu beau un pahar de vin șezând pe chez-long în bermude și maiou. Nu mai menționez că lemnele mă costă nimic. Hai, dacă vreau totuși să cumpăr și bricheți din Dedeman probabil că 500ron ar fi suficienți / 3 luni de sezon rece. Pe de altă parte vecina mea cu pompă de căldură aer-apă Mitsubishi și încălzire în pardoseală plătește curentul electric 1000ron / luna de iarnă iar la ea acasă este cam răcoros după standardele mele. Dar nu a costat mult răcoarea asta, doar 20 000euro. Și încă o chestie mișto: lemnul este considerat resursă regenerabilă, deci nu este ca gazul, benzina și motorina. Și încă o chestie și mai mișto de care cei doi care vorbesc mai sus se pare că nu știu: sobele bine făcute nu poluează mai deloc. Sunt sobe pe combustibil solid (peleți) care au randament de peste 92%. De exemplu la coșul meu nu se vede fum decât doar când se aprinde, apoi nu se vede mai nimic. Și nu iese fum deloc în casă, pentru că fumurile sobei sunt bine proporționate și tirajul este optim. Și încă ceva: mi-a făcut-o un prieten și nu m-a costat mai nimic, materialele și transportul - până în 1000 de euro acum 20 de ani.
@SebastianMorosan
@SebastianMorosan 3 жыл бұрын
@@andreilesan2668 cum putem avea acces la astfel de sobe? Multumesc!
@andreilesan2668
@andreilesan2668 3 жыл бұрын
@@SebastianMorosan Este necesar de tinut cont ca sobele performante, cu acumulare de caldura, sunt limitate ca putere termica, adica (conform standardului european aferent) ele NU pot oferi mai mult de cca 12 kW. Astfel pentru cladiri cu necesar termic de peste 12 kW ori se vor folosi mai multe sobe, dar asta ar putea insemna multiplicarea costurilor de investitii, ori se va folosi un singur cazan (cazanele cu biomasa pot avea puteti considerabil mai mari). Revenind la cladirile performante energetic, spre exemplu, pentru o locuinta incadrata in standardul nZEB valoarea necesarului termic specific ar putea fi pana in 30W/mp ceea ce ar insemna ca pentru 150 mp utili incalziti ar putea fi folosita o singura soba performanta, cu acumulare de caldura , de pana in: 150 mp x 30 W/mp = 4500W sau 4,5 kW. Inca un aspect important la incalzirea cu sobe performante, cu acumulare de caldura: acestea pentru a respecta prevederile Normativului C107/7 cu privire la mentinerea temperaturii aerului interior la o valoare cat mai aproape de o constanta (nu sa ne culcam la +28 si sa ne trezim de frig la +12 :) ) vor avea o anume masa de acumulare, spre exemplu pentru o soba de 4,5 kW greutatea poate ajunge la peste 3 tone. Ceea ce impune implicarea si a unui inginer de rezistenta, care sa-si de avizul pentru locul din casa unde se va construi o astfel de soba.
@andreilesan2668
@andreilesan2668 3 жыл бұрын
@@guenoleadamantu8939 Felicitari pentru viziunea de acum 20 ani si investitia judicioasa in Securitatea Energetica ai locuintei dvs. Este foarte important sa urmarim si pretul energiei termice cand ne dorim sa decidem care va fi sistemul de incalzire a unei locuinte noi, aflate in stadiul de proiect. Daca pretul unui kWh energie electrica era in sezonul trecut cca 0,14 Euro, ceea ce ar insemna ca folosind o pompa de caldura aer apa se poate obtine un cost al energiei termic de cca 0,047Euro/kWh, pretul energiei termice generate arzand bricheti din paie, spre exemplu, intr-o soba performanta, cu acumulare de caldura a carei randament este de cca 90% ajunge la 0,032 Euro/kWh. Asta inseamna ca pentru o locuinta de 150 mp, adusa in exemplu colegului de discutie @Sebastian Morosan, a carei consum anual de energie aferent incalzirii poate fi 7500 kWh/an s-ar putea plati, consumand bricheti din paie, 240 Euro/an. Daca, insa, esti fermier si ii ai in batatura - si mai bine.. :) Da, va dau dreptate, o soba performanta are emisii de cele mai multe ori invizibile cu ochiul liber. Legislatia din Romania a stabilit valoarea factorului de emisii echivalente CO2 la incalzirea cu lemne (provenite din exploatari forestiere in maniera sustenabila) la nivel de 19 g/kWh, sobele performante pot aduce valoarea factorului de emisii la 2g/kWh. Daca facem comparatie cu bricheti, atunci legislatia la noi prevede 39 g/kWh, iar sobele performante pot reduce valoarea aceasta la 9 g/kWh.
@octavianteodosiu6864
@octavianteodosiu6864 3 жыл бұрын
Marius & Nandor, care considerați că ar fi în ziua de azi o suprafață utilă minimă pentru camera tehnică a unei case moderne? Având în vedere că este cea mai "scumpă" încăpere per metru pătrat din casă, dar în același timp trebuie alocat suficient spațiu pentru o planificare și execuție de calitate a instalațiilor?
@empyrionin
@empyrionin 3 жыл бұрын
Depinde foarte mult de instalații... Daca ai pompa căldură cu răcire încălzire, aport de apa calda de la tuburi solare, și mai ai și sistem de ventilație cu recuperare căldură și umiditate, te uiți probabil la 33k euro și vreo 5-6 mp (că sa ai acces la ele) :))
Mituri în construcții - INSTALAȚII
52:29
Marius Soflete
Рет қаралды 12 М.
1 сквиш тебе или 2 другому? 😌 #шортс #виола
00:36
Mom had to stand up for the whole family!❤️😍😁
00:39
小蚂蚁会选到什么呢!#火影忍者 #佐助 #家庭
00:47
火影忍者一家
Рет қаралды 117 МЛН
Cum se PROIECTEAZĂ CORECT un sistem de VENTILAȚIE?
33:15
Marius Soflete
Рет қаралды 24 М.
Cum etansam corect ferestrele!?!
7:29
Pro Ferestre
Рет қаралды 25 М.
Tot ce trebuie să știi despre automatizare - #casabuhnici [REVIEW]
37:36
Cum se realizează SUBSOLUL unei case?
50:00
Marius Soflete
Рет қаралды 57 М.
Cum apare MUCEGAIUL în casa ta și cum îl găsești?
34:17
Marius Soflete
Рет қаралды 33 М.
Încălzim #casabuhnici cu instalația de ventilație - CaseBune.ro
7:30
Case Bune (CaseBune.ro)
Рет қаралды 19 М.
1 сквиш тебе или 2 другому? 😌 #шортс #виола
00:36