Matematiikka on kaunista... sanoo monet ja ovat iihan oikeessa :) Fractint on kovasti tuttu ohjelma, jonka parissa on tullut ooteltua aikas pitkiäkin aikoja... Joskus skolessa oli maikka laittanut wanhan IBM PCn (8088) laskemaan jotakin kuvajaista ja tuli hieman sanomista, kun valjastettiin kone muuhun käyttöön :) Kotona oli hieman modernimpi 286 masiina, joka laski nuita ripeämmin. Fractint softa kehittyi ja se osasi hieman "juksata" tuossa laskennassa ja ei laskenut kaikki lukuja ja näin zoomaus oli jopa melkein siedettävää oottelua... Edelleen tulee joskus fiilisteltyä nuiden kuvajaisten laskentaa, mut juutuubasta todella löytyy paljon kivoja videoita. Nyt on myös kotimaista tarjontaakin saatu aikaan :)
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Mäkin käytin kohtuupaljon aikaa ”huijaamiseen” eli varmasti mustiksi tiedettyjen pisteiden laskennan sivuuttamista. Netistä löytyi aika helposti kaavoja noille suurimmille mustille plänteille.
@leopiipponen76932 жыл бұрын
Netti helpottaa näissä tunnettujen kohtien kiertämisissä ja kun se tieto on helpommin saatavilla... Se matikka menee jo pahasti yli ymmärryksen ainaskin iteltä :)
@slaya832 жыл бұрын
Hei, hyvä video!! Miten tuo sukellus lasketaan matemaattisesti? Mennäänkö siinä desimaaleissa vaan tarkempiin lukuihin vai miten?
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Joo, niin siinä just mennään. Merkitään muistiin, montako askelta kesti päästä 2-säteisestä kiekosta ulos (vai eikö päästy). Väriskaalojen säätämiseen näteiksi meni sikana aikaa.
@leijona65862 жыл бұрын
Hyvä video
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Kiitos, kiva kuulla! 😄 Sen tekemiseen menikin paljon aikaa. 😅
@ilpokantonen61292 жыл бұрын
Laiskuus on keksintöjen alku. Tai vapaa-aika. Tällä kerralla fokuksessa on Benoît Mandelbrot 1924 - 2010. Hän työskenteli IBM:llä ja hänellä oli pääsy tietokoneeseen, joka pystyi tuolloin vaativaan numeronmurskaamiseen. Ja ilmeisesti oli myös vapaata aikaa omiin kokeiluihin. Idean jälkeen keksinnöt ovat paljon uutteraa tutkimista ja myös julkaisemista. Romanesco-kukkakaali on esimerkki luonnon fraktaalirakenteista.
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Naulan kantaan! 👍🏻
@GunnarMunktroja2 жыл бұрын
TKK:lla Ohjelmointikielten kääntäjät -kurssin viimeinen testi oli piirtää M-joukko ohjelmalla, joka oli käännetty sillä itse koodatulla kääntäjällä. :)
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Mahtavaa! 👍🏻👍🏻👍🏻Päheä tehtävänanto.
@sepposyXIV2 жыл бұрын
Meikä teki laskennan yliopiston VAX-tietokoneella ja teki visualisoinnin pc:n C:llä. Välissä oli 19200 bps pääteyhteys, data koodattuna kirjoittuviksi merkeiksi run lenght encoding -pakattuna. Kaverit hämmästeli, miten PC laski kuvat niin nopeasti :)
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
😂Huikeaa! 👍🏻👍🏻👍🏻
@apartom2 жыл бұрын
Nämä kommentit tulee nyt ihan täydeltä maallikolta (vaik pitkän matikan taistelin läpi): olisipa jännä kuulla, miten ihmeessä Mandelbrot on tämän löytänyt, ilmeisesti vain kokeilemalla jos lukee tuon yhden kommentin. Mut silti tarkempi ajatusketju olisi mielenkiintoinen. Ja sit piti kysymäni, että tuo kuvioon porautuminen, se siis on mahdollista laskemalla aina vaan pienemmillä c arvoilla? Vai ymmärsinkö oikein?
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Porautuminen tehdään ottamalla c:n arvoja aina vain pienemmästä suorakaiteesta, jonka keskipiste pysyy samana. (Tai oikeastaan videoissa ajoin keskipistettäkin eri kohtaan suorakaiteen pienentyessä, että sain "kamera-ajon" aikaiseksi.) Mandelbrot aikoinaan piirteli tuollaista kuvaa ja luuli printterin olevan rikki. Mutta useampien tulostussessioiden kautta hän huomasi, että pahus sentään, se kuviohan ON tuollainen! :-)
@jormaoikarinen90852 жыл бұрын
Silloin, kun grafiikka tuli kotikoneisiin tein Turbo Paskalilla ohjelman, joka piirsi näytölle Mandelbrotin kuvion. Mulla se oli puna-vihreä. Kaunis.
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Vau! Muistan myös koodailleeni jotakin Turbo Pascalilla. Mutta en Mandelbroottia silloin.
@sepposyXIV2 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/fHfJpaCNiN-ao80 Numberphilen video "What's so special about Mandelbrot set?" näyttää asiasta lisää.
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Joo, mä kans katselin joitakin Numberphilen videoita omani pohjaksi. Ne on mahtavia!
@veikkokekkonen16262 жыл бұрын
Meille tavallisille tallaajille ei-matemaatikoille Mandelbrotin joukko on oivallinen havainnollistus siitä, että joukko voi olla itsensä osajoukko. Hankala olisi ilman tätä esimerkkiä ymmärtää moista omituisuutta.
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Tuo Mandelbrotin joukon ”itsesimilaarisuus” on ammattimatemaatikonkin silmille aina yhtä kiehtovaa! 😀
@thebasisti24822 жыл бұрын
Syvä sukellus!
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Noissa oli muuten laskemista! 😅😂
@guillermocantillo27642 жыл бұрын
How I would like to be able to understand mathematics and understand them but I don't know what I should do for this, to others it is easy because of the talent and but those who don't have this talent suffer to study this like me my friend. 😢
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
I feel you! But let me assure you that most of the mathematical understanding comes from practice. Of course talent plays a role, but it’s small compared to the power of solving a lot of exercises and progressing that way. 😃👍🏻
@guillermocantillo27642 жыл бұрын
@@Samuntiedekanava My friend what great advice you have given me the best I have ever heard I thank you, I send a hug from Colombia my friend! I'm curious to ask you something else my friend about understanding in mathematics 😃, my question is How could I conduct myself in the understanding of mathematics? In what way and in what manner?
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
One nice smartphone app is Brilliant. Also, open courses like Khan academy is worth trying.
@guillermocantillo27642 жыл бұрын
@@Samuntiedekanava Thank you my friend for your advice today I will download this app, it is excellent.
@ems-project65082 жыл бұрын
Muistan itsekin tuon fractint-ohjelman. konetehot olivat aikoinaan vaan niin vaatimattomia silloin -90- luvun alussa.
@Samuntiedekanava2 жыл бұрын
Aivan! Todella kauan piti odotella uutta rajausta kuvaan. 😂