Рет қаралды 31,178
Τα μέτρα που πήραν οι αυτοκράτορες της Νικαίας υπέρ των αγροτών δεν άρεσαν καθόλου στους αριστοκράτες. Όταν, λοιπόν, πέθανε ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις (1258) και άφησε τον ανήλικο γιό του στον θρόνο, οι αριστοκράτες ξεσηκώθηκαν και ανάγκασαν την αυτοκρατορική οικογένεια να ορίσει κηδεμόνα του ανηλίκου αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Παλαιολόγο, τον πιο δυνατό εκπρόσωπο των αριστοκρατών.
Ο τελευταίος πέτυχε σημαντικές στρατιωτικές νίκες εναντίον και των Ελλήνων της Ηπείρου και εναντίον των Φράγκων της Πελοποννήσου αποσπώντας τον Μυστρά, την Μάνη και την Μονεμβασιά.
Εν συνεχεία, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην ανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως. Έστειλε, λοιπόν, εκεί τον στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο με μια μικρή στρατιωτική δύναμη. Αυτός, όταν έφτασε, πληροφορήθηκε ότι ο στόλος των Βενετών έλειπε από τον Βόσπορο. Τότε με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να συναντήσει αντίσταση μπήκε στην Πόλη στις 25 Ιουλίου 1261.
Ο Λατίνος αυτοκράτωρ Βαλδουίνος Β΄ (Baldwin II) εγκατέλειψε την Βασιλεύουσα και διέφυγε στην Δύση. Έτσι, στις 15 Αυγούστου 1261 ο Μιχαήλ Παλαιολόγος εισήλθε θριαμβευτικά στην Πόλη και στέφθηκε, τον Σεπτέμβριο, στον ναό της Αγίας Σοφίας αυτοκράτωρ Ρωμαίων (Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος). Με αυτόν άρχισε η τελευταία δυναστεία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η δυναστεία των Παλαιολόγων.
Μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας, κάθε Τετάρτη στις 20:00 με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το μάθημα είναι διαθέσιμο και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές για την εξ΄αποστάσεως παρακολούθηση.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314
info@ellinikiagogi.gr
Ellinikiagogi.gr