Рет қаралды 14,514
Meditasyon Müziği - Çeng (Pentatonik) - E.B.Kanikey Güvenç Akçay
Doğanın sesi..
Çeng, tarihte aşıkların sazı olarak geçer. Sevgilinin hasretiyle boynu bükülmüş aşığı anlatır. En eskisi Orta Asya’da bulunan Çeng, tarih boyunca Orta Asya, Mezopotamya, Mısır, Yunan, Uzak Doğu’da ve Selçuklu , Osmanlı dönemlerinde de icra edilmiştir. Çeng çalgısı, Arp çalgısının atasıdır. Türkler’in Çengi, milattan önce en geç VI. yüzyıldan beri dini günlerde, ayinlerde, tedavilerde, bayramlarda, kutlamalarda ve özel zamanlarda icra ettiklerine dair bilgiler vardır.
XV. yüzyıl Osmanlı şairi Ahmed-i Dâî’nin Çengnâme isimli mesnevisinde “Üzerindeki kuş simgesinin dut ağacının dallarına konan kuşların hikayelerini, ipek tellerin Hz. Eyüp (a.s)’ın sabrını ve sırrından haber vermesi, her daim gönüllerdeki sevgiliyi anması onun aşk ile derin muhabbetinden, hasretinden olduğu” geçer. Hz. Mevlânâ’da Mesnevi’de Çeng’den bahseder. Mevlevi & Klasik Türk Musikisinde icra edildiği gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki şifahanelerde çengin sesi, tedavi amacıyla da kullanılmıştır. Günümüzde, müzik terapist, bilim insanı, mutasavvıf Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç'in bu önemli çalgıda yaptığı yeniliklerle tekrar icra edilmeye başlanmıştır.
Çeng hakkında detaylı bilgi:
www.youtube.co....
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Emine Begüm Kanikey Güvenç Akçay
1989 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Maltepe Üniversitesi Görüntü Sanatları Bölümü’ nde lisansını tamamladıktan sonra aynı üniversitede 2016 yılında Sanat Politikaları ve İşletmeciliği Bölümü’nde yüksek lisans programını bitirerek “Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ndeki Şifahaneler ve Bu Şifahanelerde Uygulanan Tedavi Metotları” konusunda bir tez hazırladı. Sinema Sanatta Yeterlik Programında doktora yaparken 2018 yılında Üsküdar Üniversitesi’nde Dans ve Hareket Terapisi, Türk Müziği Çalgıları Eğitimi, Sufi Müziği Eğitimi derslerini verdi. Buluşum (Yüksek Değerleri Araştırma, Geliştirme ve Tanıtma) Derneği başkan yardımcısı olarak kültürel ve manevi duyguların canlanmasına yönelik faaliyetler düzenlemeye devam etti. Dr. Rahmi Oruç Güvenç’in kurduğu Tümata (Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma) Grubunun üyesi olan Kanikey Güvenç Akçay Ud, Çeng, Bendir, Rebab, Gubuz, Dombra, Rebab gibi Orta Asya ve Türk kökenli esntrümanların icrası ve icraatı ile ilgileniyor. Tümata ile birlikte dünya çapında Altaylar’dan Anadolu’ya Türk Müzik ve Hareket Tedavisi Geleneği konularında seminer, konser, müzik kursu, sempozyum, kongre gibi faaliyetleri sürdürüyor. Eşi Sabri Sertaç Akçay ile birlikte kurdukları Alişler Yurdu Ekoköyü’ nde Türk Kültürü’ne ait tedavi değerleri üzerine periyodik seminerler düzenliyor. Yazar ve masal anlatıcısı Beyza Akyüz’ün Şifahen Masallar buluşmalarında Çeng, Ud, Kopuz, Dombra, Rebab enstrümanların icrasıyla eşlik ediyor.
Yazdığı kitaplar: Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemindeki Şifahaneler ve Bu Şifahanelerde Uygulanan Tedavi Metotları, Türk Kültüründe Müzik ile Tedavide Kullanılan Enstrümanlar (Dr. Oruç Güvenç ile birlikte).
Belgeseller: Baksı Dansı (Türklerin en eski şifa dansı), Arşetipikal Hareketler.