Tratamentul sindromului de intestin iritabil

  Рет қаралды 53,337

MedLife

MedLife

3 жыл бұрын

Sindromul de intestin iritabil cuprinde o serie de manifestări ce semnalează alterarea funcționalității intestinului, fără existența unei leziuni la nivel organic. Principalul simptom al sindromului de intestin iritabil este prezența unei dureri abdominale recurente, care apare la anumite intervale de timp. Durerea abdominală este cronică și apare aproximativ o dată pe săptămână și este legată de actul defecației, de modificările specifice frecvenței și consistenței scaunului.
Dr. Carmen Lamatic, medic primar gastroenterologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița și Life Memorial Hospital, spune că pe lângă durerea abdominală resimțită în cazul sindromului de intestin iritabil se poate simți precum o arsură, crampă sau o presiune și apare de cele mai multe ori ziua, după masă. Se extinde pe tot abdomenul și este însoțită de modificări ale tranzitului intestinal (constipație, diaree, alternanța dintre scaunul normal și acestea), de balonarea abdominală, modificări psiho-comportamentale. Dr. Carmen Lamatic spune că persoanele mai anxioase, depresive sunt mult mai dispuse la sindromul de intestin iritabil.
O parte din pacienți se confruntă cu urinări mai frecvente sau mai rare, prezintă tulburări ale somnului sau ale aparatului genital.
Sindromul de intestin iritabil nu are o cauză clară sau o serie de factori de risc ce pot favoriza apariția sa, dar s-a dovedit că există unele mecanisme ce pot produce intestinul iritabil. Persoanele care au tulburări la nivelul motilității, ce explică durerile care apar sub forma unor spasme musculare, tulburările de tranzit, apariția diareii sau constipației. Dr. Carmen Lamatic spune că există o comunicare slabă între sistemul nervos central și sistemul nervos periferic.
Tratamentul în cazul sindromului de colon iritabil este multimodal. Primul pas este reprezentat de schimbarea stilului de viață prin menținerea unui echilibru între muncă, odihnă, mese regulate și sport.
Dr. Carmen Lamatic afirmă că se pot face unele recomandări generale legate de tipul de tulburare cu care se confruntă. Pacienții care prezintă constipație trebuie să suplimenteze volumul de fibre consumate și să consume apă în cantități corespunzătoare. Consumul de cafea și alcool nu este interzis, dar o recomandă în cantități moderate. Le recomandă pacienților să evite dulciurile, produsele de patiserie și alimentele cu pH extrem sau gusturi extreme, așa cum sunt condimentele.
Etapa a doua presupune tratamentul farmacologic și se adresează simptomelor cu care se confruntă pacientul sau în vederea influențării florei intestinale prin intermediul probioticelor și prebioticelor.
A treia etapă este reprezentată de terapia cognitiv comportamentală deoarece majoritatea pacienților care dezvoltă sindromul de intestin iritabil sunt anxioși, se confruntă cu un nivel ridicat de stres pe care nu îl pot gestiona corespunzător.
Lamatic Carmen, medic primar gastroenterologie - medlife.ro/med...
Specialitate - medlife.ro/gas...

Пікірлер
Webinar: Dieta în cazul sindromului de colon iritabil
20:35
DigestMed
Рет қаралды 12 М.
pumpkins #shorts
00:39
Mr DegrEE
Рет қаралды 65 МЛН
iPhone or Chocolate??
00:16
Hungry FAM
Рет қаралды 48 МЛН
ДЕНЬ УЧИТЕЛЯ В ШКОЛЕ
01:00
SIDELNIKOVVV
Рет қаралды 3,3 МЛН
Dr. Monica Pop luptă cu cancerul de colon de peste 10 ani
21:14
Emisiuni Prima TV
Рет қаралды 13 М.
Ai suficient Colagen? Cel mai important mineral pentru mai mult Colagen
17:43
Hashimoto, mon amour
Рет қаралды 85 М.
Sindromul Colonului Iritabil și Dieta FODMAP
15:21
Hashimoto, mon amour
Рет қаралды 20 М.
Sindromul de colon iritabil. Dieta Low FODMAP te poate ajuta!
6:42
Doctor Damian
Рет қаралды 10 М.
Ce consumăm pe stomacul gol când avem intestin iritabil
5:59
Antena 3 CNN
Рет қаралды 136 М.
Adio colon iritabil. Solutii naturale eficiente
18:16
Abonat la Sănătate
Рет қаралды 51 М.
pumpkins #shorts
00:39
Mr DegrEE
Рет қаралды 65 МЛН