Teşekkür ediyorum, faydalı bulmanıza memnun oldum.
@cm205064 ай бұрын
Hocam video için teşekkurler. Sirkülasyon Pompa hesabında statik yükseklik hesaba katılmaz diye biliyorum. Sizin bu videodaki sistemde pompa 3-4 bar hesaplandı diyelim. Dolayısıyla sistem çalışma basıncı 3-4 bar olur. Kazana bir zararı olmaz. Ama sistemi sizin bölme sebebiniz, sistem çalışmıyorken oluşacak statik basınç kazana zarar verebilir. O yüzden mi?
@mekaniktesisatdanismanim4 ай бұрын
Merhaba, evet kapalı devre sistemlerde sirkülasyon pompasında statik yükseklik basınç kaybı olarak hesaba katilmaz. Sirkülasyon pompası da 3-4bar basınç kayıplı çıkmaz bahsettiğiniz çok büyük bir değer. Bu kısmı tam olarak anlamamış olsamda. Yüksek binalarda sistemi bölme sebebi kazanı yüksek basınçtan kurtarmaktır.
@cm205064 ай бұрын
@@mekaniktesisatdanismanim Hocam bu videodaki tesisat için konuşursak; pompa basıncı düşük dediniz. Diyelim ki 0,8 bar olsun. Yani kapalı devrenin sistem basıncı da 0.8 bar olur. Yani kazanı neyden koruyacağız? 0,8 bar birşey yapmaz. 6 bara kadar dayanıklı. Acaba, pompa çalışmazken devredeki suyun statik basıncı kazanı etkiler diye mi ? Yani hangi basınçtan kaçındığımızı anlayamadım. Tesekkurler.
@mekaniktesisatdanismanim3 ай бұрын
@@cm20506 eşanjör ile sistemin ayrılmasının sebebi direkt olarak statik yüksekliğin kazanı zorlayacak olması. sirkülasyon pompasının bu kısımda bir ilgi ve alakası bulunmuyor. Örnek binada teras kat ile kazan dairesi arasında 60m'den fazla kot farkı bulunuyor. Özetle dediğiniz gibi devredeki suyun statik basıncı kazana zarar vereceği için eşanjör ile sistem ayrılıyor.