Mendeley Eğitimi - 3 - Atıf yapma ve kaynakça oluşturma

  Рет қаралды 44,150

Hakan Academy

Hakan Academy

Күн бұрын

Пікірлер: 139
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Herkese merhaba, Ben videoyu çektikten bir süre sonra varsayılan indirme olarak yeni yazılım (Mendeley Reference Manager) sunulmaya başladı. Bilgisayarımda hem eski hemde yeni yazılım yüklü olmasına rağmen yeni yazılımdaki bazı farklılıklardan dolayı zaman zaman eskisini kullanıyorum. Her iki sürümün indirme bağlantılarının aşağıda bulabilirsiniz. Eski sürümü sevenler için bir de kötü haber vereyim; 1 Eylül 2022'den sonra eski sürüme ait indirme seçenekleri siteden kaldırıldı. Aşağıda OneDrive bağlantısını paylaşıyorum. Bir süre daha uygulama yüklü olan bilgisayarlarda çalışmaya devam edecekmiş ancak henüz açıklanmayan bir tarihte tamamen kullanılmaz hâle geleceğini de belirmişler. Mendeley Desktop (Klasik sürüm): bit.ly/MendeleyClassic Mendeley Reference Manager (Modern sürüm): www.mendeley.com/reference-management/reference-manager Mendeley Cite (Modern sürümün eklentisi, Office 2016 ve sonrasında çalışır): www.mendeley.com/cite/word/install
@seyma7096
@seyma7096 3 жыл бұрын
Hiç uzatmadan kısa ve net anlatım için çok teşekkürler
@serkanf61
@serkanf61 2 жыл бұрын
Teşekkürler sayenizde online sözlüğü nasıl kaynakça olarak ekleyeceğimi öğrendim.
@esmamelisaparlar2452
@esmamelisaparlar2452 2 жыл бұрын
Çok güzel, detaylı ve kısa bir anlatım olmuş inanılmaz işime yaradı teşekkür ederim
@OzlemO_
@OzlemO_ Ай бұрын
çok çok iyi bir video olmuş hocam ellerinize sağlık, sonunda atıflardaki & işaretinden kurtuldum.. :)
@bayramdagdelen1388
@bayramdagdelen1388 2 жыл бұрын
TEŞEKKÜRLER ANLAŞILIR FAYDALI BİLGİ
@fatmaazgin8911
@fatmaazgin8911 2 жыл бұрын
Teşekkürler, çok yararlandım
@hayallerinedokun
@hayallerinedokun 2 жыл бұрын
Türkçe APA'yı ararken sizin videonuza denk geldim ve çok işime yaradı. Teşekkürler hocam
@hidayetsayramoglu7883
@hidayetsayramoglu7883 2 жыл бұрын
hocam. ağzına, emeğine sağlık. çok çok teşekkür ederim
@aliyazici1214
@aliyazici1214 7 ай бұрын
Çok teşekkür ederim. Çok güzel bir anltım olmuş. Çözüm aradığım soruları cevaplamışsınız
@metronom_81
@metronom_81 2 жыл бұрын
THNKS
@1881ulu
@1881ulu 3 жыл бұрын
Çok teşekkürler
@kardelenabaci
@kardelenabaci 3 жыл бұрын
Çok faydalı bir video yapmışsınız. Size çok teşekkür ederim.
@MsSkrn
@MsSkrn 3 жыл бұрын
Teşekkürler
@cigdemdemir2888
@cigdemdemir2888 2 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz hocam
@gulbikeyildirim7611
@gulbikeyildirim7611 3 жыл бұрын
Çok anlaşılır bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık hocam.
@ElifinTarifDefteri
@ElifinTarifDefteri 8 ай бұрын
Sonunda derdime derman olan biri çıktı çok şükür. Abone olmaya değer bence. Teşekkürler🌺
@bircantas3138
@bircantas3138 2 жыл бұрын
çok teşekkürler hocam, çok açıklayıcı olmuş
@seherkaya129
@seherkaya129 3 жыл бұрын
Çok faydalı oldu. Manuel Mendeleyimi oluşturmuştum resmen canım çıkıyordu:) Emeğinize sağlık
@talhatopac1107
@talhatopac1107 3 жыл бұрын
Faydalı olmak ne demek hocam. Sempozyum öncesi çok işime yaradı. Aracılığınızla öğrenmiş oldum. Emeğinize yüreğinize sağlık.
@semihakadioglu
@semihakadioglu 3 жыл бұрын
Çok teşekkür ediyorum sayın hocam, çok anlaşılır ve faydalı bir video olmuş, emeğinize sağlık ⚘
@eliffiliz2008
@eliffiliz2008 2 жыл бұрын
Hocam allah razi olsun bu gun gece tez onerisi odev teslimim var yeni basladim cok yardimci oldunuz 😁
@nur-or4wo
@nur-or4wo 3 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş, elinize sağlık Hocam.
@enerjikmuhendis4121
@enerjikmuhendis4121 4 жыл бұрын
hocam merhaba masaüstümdeki mendeleyimin içeriği ile web mendeleyimin içeriği aynı değil . Daha doğrusu çoğu yüklediğim pdfler web de yok hocam sizce nedeni ne olabilir ?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 жыл бұрын
Merhaba. İki içerik birbrini tutmuyorsa senkronizasyon sorunu vardır. Dosya sayısı fazla olunca kesintiler de yaşanabiliyor. Araç çubuğundaki "Sync" butonuna tıklayarak işlemin tamamlandığından emin olun.
@halilpolatkelesoglu7387
@halilpolatkelesoglu7387 3 ай бұрын
merhaba, tez yazımında tıimes new roman stilini kullanıyorum fakat atıfların stili kullandığım stille aynı olmuyor, genelde Calibri Light oluyor bunu nasıl düzeltebilir uyumlu hale getirebilirim?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 ай бұрын
Genel yapılan bir hata olarak normal şablonu güncellemek yerine paragraflarının yazı tipini değiştirdiğiniz için dosyanın varsayılan yazı ayarları (yani normal şablonu) Calibri olarak kalmış. Mendeley de normal şablonu kullandığı için bir fark oluşmuş. Şablonu güncelleyince düzelir.
@halilpolatkelesoglu7387
@halilpolatkelesoglu7387 2 ай бұрын
çok teşekkür ederim​ @@HakanAkademi
@ElifinTarifDefteri
@ElifinTarifDefteri 8 ай бұрын
Hocam ben sectiğim cumlenin kaynagını yükleyince cümle siliniyor ve yerine sadece parantez icinde kaynak ismi kaliyor. Bunu nasil duzeltebilirim. Lutfen cevap yazabilirmisiniz
@HakanAkademi
@HakanAkademi 8 ай бұрын
Atıfta bulunurken cümlenin seçili olmaması lazım. Aksi takdirde seçili metni sizde olduğu gibi atıfla değiştirir. İmleci cümlenin sonuna getirmeniz yeterli olacaktır.
@ysf4531
@ysf4531 4 жыл бұрын
Hocam çok faydalı bir video oldu. Çok teşekkür ederim.
@ST-ed4ie
@ST-ed4ie 2 жыл бұрын
Hocam merhaba,bir şey soracaktım,tezimin giriş kisminin atıflarıni kendim manuel numaralandirip kaynakcayi da kendim manuel hazirladim.simdi giristen itibaren 15 kaynakcam var ve devamini mendeley uzerinden yapip 16.atifla devam etmek istiyorum fakat mendeley 1den numaralandirmaya basliyor. Tam anlatabildim mi bilmiyorum. Giris kismini mendeleyden bastan duzenlemek disinda yapabilecegim bir sey var midir. Cevap verirseniz cok sevinirim.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Merhaba, maalesef biraz elle biraz mendeleyle yapmanız mümkün değil. Tamamının mendeleyle yapılması gerekiyor.
@gulizar2494
@gulizar2494 3 жыл бұрын
hocam merhabalar Mendeleyi yeni yeni kullanmaya başlıyorum bir sorum olacak. kullandığım makalelerin kaynakçalarından atıf yapmak istiyorum mendeleyde böyle bir imkan mevcut mudur cevaplarsanız sevinirim. sağlıklı günler dilerim.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba, mendeley ve diğer kaynakça yönetim sistemleri sadece makalenin kendisinin eklenmesine aracılık ediyor. Makalenin kaynakçasındaki eserleri elle, tek tek eklemeniz gerekiyor.
@gulizar2494
@gulizar2494 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi anlıyorum hocam ilginiz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻
@YemekEşkiyası
@YemekEşkiyası 3 жыл бұрын
Hocam mendeleye ilgili pdf i yükleyip kaynakça oluşturmak istediğimizde mendeley hangi sayfadan alıntı yaptığımızı nasıl anlıyor? sayfa numarasını doğru bir şekilde ekliyor mu yoksa biz manuel olarak mı eklemeliyiz?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Sayfa numarası sadece metin içi atıfları etkilediğinden ve bir kaynağın birden fazla sayfasına farklı cümlelerde atıfta bulunulması mümkün olduğundan Mendeley'in sayfa algılaması söz konusu değil. 02:17'de gösterildiği gibi her atıf için elle sayfa numarasını eklenmesi gerekiyor.
@filiztaspinar
@filiztaspinar 2 жыл бұрын
iyi günler, not (annotation/sticky note) yerini değiştiremiyorum. Highlight ı geri alamıyorum. yardımcı olur musunuz?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
İyi günler, Mendeley içinden eklediğiniz notları ilgili alana tıkladıktan sonra açılan seçenekler arasından çöp kutusu simgesini seçerek kaldırabilirsiniz.
@goncauymaz7675
@goncauymaz7675 2 жыл бұрын
Merhaba hocam öncelikle video için teşekkürlerimi sunarım, bir sorum olacaktı size.. Alıntılama yaptığımda yazı tipi bu şekilde oluyor () yazı tipini değiştiriyorum ancak yinede düzelmiyor, bu kutucukları nasıl düzeltebilirim
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Merhaba. Anladığım kadarıyla PDF dosyalarından metin kopyalamaya çalıyorsunuz. Bu gibi sorunların sebebi genelde pdf biçiminin desteklediği dosyaya gömülü yazı tipleri oluyor. Standart dışı bir yazı tipi kullanılmış olabilir. Dosyayı Adobe Acrobat Reader gibi başka bir programda açıp bir de oradan çalışmayı deneyebilirsiniz.
@yaseminsahin9272
@yaseminsahin9272 3 жыл бұрын
merhaba. çok güzel anlatmışsınız. teşekkürler. bu programda kitap nasıl ekleyebilirim. internette kitabın içeriği olmadığından mendeley üzerinden tezimde atıfta bulanamıyorum.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Yayınların hesaba eklenmesini başka bir videoda anlatmıştım kzbin.info/www/bejne/jZmxapyAZrJqipI Kitaplar söz konusu olduğunda tek yazarlı kitaplar için book editörlü kitaplar için book section biçimini seçmeniz yeterli. Videoda ben PDF üzerinden işlem yaptım ama videonun sonunda gösterilen manuel giriş seçeneği ile de ekleme yapabilirsiniz.
@nuriyekulahl9644
@nuriyekulahl9644 4 ай бұрын
Çok teşekkür ederim açıklamanız çok yardımcı oldu ancak 1. ve 2. adındakileri yaptıktan sonra 3. adımda insert citation ve mendeley butonu yok. acaba karşılamıyor mu bu programı? Nasıl çözebilirim
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 ай бұрын
Rica ederim. Programın videodaki sürümü yüklü ise eklentiyi yüklememiş olabilirsiniz. Onun için de 1 numaralı videoya bakabilirsiniz kzbin.info/www/bejne/jpzXf6uJh9GgaZo Alternatif olarak Mendeley Cite da kullanbilirsiniz ama onu arayüzü biraz farklı.
@faziletertez2929
@faziletertez2929 5 ай бұрын
Anlatımlarınız için teşekkür ediyorum, çok faydalandım. İzninizle bir soru sormak istiyorum. Bir dergiyi pdf olarak ekledim. İçinde farklı makaleler var ama hepsi benim konumla ilgili. mendeleyden atıf yaparken aynı dökümandan farklı makalelere ve yazarlara nasıl atıf yapıcam her yazar için ayrı ayrı mı aynı dökümanı yüklemeliyim.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 5 ай бұрын
Rica ederim. Mendeleydeki her girdi atıf yapılabilecek bağımsız bir eseri temsil ettiğinden ayrı ayrı yükleme yapmanız gerekir. İsterseniz dosya yüklemeden de girdi oluşturabilirsiniz. Böylece karışıklık da olmaz.
@azakman42
@azakman42 3 жыл бұрын
Hocam merhabalar. Mendeley üzerinden bir tezi, worde aktardığım zaman kaynakça kısmında Tez türü, Enstitü ve Şehir kısmı çıkmıyor. Sadece üniversite adı çıkıyor. Bunu nereden düzeltebiliriz? Teşekkürler.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba kzbin.info/www/bejne/jZmxapyAZrJqipI videomuzdaki örneklerden biri de tezlerle ilgili. Onu örnek alarak yapabilirsiniz.
@azakman42
@azakman42 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi hocam çok teşekkür ederim. Tam istediğim bilgi idi. Kolaylıklar diliyorum.
@betulaydemir5426
@betulaydemir5426 3 жыл бұрын
Merhaba hocam,enstitümüz referansları[1],[2] şeklinde verip kaynakçayı da bu şekilde yapmamızı istiyor.Mendeley programıyla bunu nasıl düzenleyebilirim? Teşekkürler
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba, ben videoda örneği eğitim bilimleri alanında kullanılan APA tarzı üzerinden verdim ama her alan fark atıf tarzları kullanıyor. Kılavuzda hangi tarzın benimsendiği yazıyordur. Yazmıyorsa bile hocanızdan öğrenebilirsiniz. Ayarlardan doğru tarzı seçince Mendeley numaralandırmayı otomatik olarak yapacaktır.
@betulaydemir5426
@betulaydemir5426 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi Teşekkür ederim
@alperenceylan5951
@alperenceylan5951 3 жыл бұрын
merhaba betül hanım sorunu çözebildiniz mi hangi apa tarzı kullanmak gerekiyormuş acaba bizim kılavuz da numaralı istiyor
@OzlemO_
@OzlemO_ Ай бұрын
hocam izninizle bir sorum olacaktı; mendeleye yüklediğim ingilizce dosyayı okurken Türkçe'ye çevirebilmem mümkün mü?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 17 күн бұрын
Merhaba. Bildiğim kadarıyla Mendeley'in kendinde çeviri özelliği yok. Belki www.mendeley.com/reference-manager/library adresinden çevrim içi sürümü kullanırken web tarayıcının çeviri özelliğini kullanmanıza izin verir.
@aycaates2404
@aycaates2404 3 жыл бұрын
Merhaba, kaynakçayı eklemek istediğimde otomatik olarak kaynakçayı oluşturmuyor ve "insert citation" butonuna beni yönlendiriyor. Ayrıca referans eklemek istediğimde aralık silinemez gibi bir hata çıkıyor sürekli. Bu sorunla ilgili bir bilginiz var mıdır? Şimdiden teşekkürler.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Dosyanızda ya da Mendeley kurulumunuzda sorun var gibi duruyor. Eğer videolarda gösterdiğim klasik MEndeley'in yanında Mendeley Cite gibi eklentileri de kullanıyorsanız sorunun sebebi o da olabilir. Eski ve yeni sürümler ortak veritabanı kullansalar da birbirleriyle uyumlu değiller.
@aycaates2404
@aycaates2404 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi Çok teşekkür ederim, tekrar kurmayı deneyeceğim.
@elifgulmek4633
@elifgulmek4633 Жыл бұрын
Sayın hocam; adı geçen eseri mendeleyde nasıl yapabilirim? Apa7 için
@HakanAkademi
@HakanAkademi Жыл бұрын
Adı geçen eser nedir bilmiyorum ama kaynağı kütüphanenize ekledikten sonra APA7 dâhil birkaç farklı tarza atıflayabilirsiniz.
@ayus706
@ayus706 Жыл бұрын
Hocam benim word de mendeley görünmüyor başvurular kısmında. başka yolu var mı kaynak göstermenin
@HakanAkademi
@HakanAkademi Жыл бұрын
Mendeley'in ve eklentilerinin kurulu olduğundan emin olun kzbin.info/www/bejne/jpzXf6uJh9GgaZo Videodaki eski sürümdür. İlk yorumdaki açıklamada kurumlum bağlantısını bulabilirsiniz.
@zelihaerturk6462
@zelihaerturk6462 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim, kaynak gösterirken (Tanıdır and Mukaddes 2016) and olarak atıyor. Nasıl düzeltebilirim.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
"More styles" seçeneğine tıklayınca gelen pencerede (07:50) bulunan "Citation and bibliography language" seçeneğini Turkish yaparsanız sorun çözülür.
@zelihaerturk6462
@zelihaerturk6462 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi Teşekkür Ederim hocam.
@abdullahaslangoz4653
@abdullahaslangoz4653 3 жыл бұрын
Merhaba Hocam öncelikle böyle bir video hazırladığınız için teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı bir kitaptan 1 bölümün özet içeriğini hazırlıyorum. Ancak kaynakça listeleme de sorun yaşadım. Metin içi atıfları mendeley kullanmadan kendim yazmıştım. Şuan sadece kaynakça listeleme bölümüne ihtiyacım var fakat kaynak olarak sadece kitabı gösteriyor. Nasıl bir yol izleyebilirim ?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba, Mendeley'in elle yazılan atıfları tespit edip kaynakça oluşturma özelliği maalesef yok. Metin içi atıfları mendeley ile tekrar eklemeniz gerekiyor.
@pnrerturk
@pnrerturk 4 жыл бұрын
benim kurduğum mendeley ile sizinkinin masaüstü ekran görüntüsü farklı. mendeleyin sitesinden mendeley reference manager programını kurdum. şimdiye kadar çok güzel çalıştım notlar aldım kaynaklarımı sınıflandırdım fakat atıf verme bir türlü olmuyor ben de word eklentisi kurulmuyor. Tools menüsünde word plugini yok. onun yerine mendeley cite var. epey uğraştım sonunda wordde başvurular bölümünde yanda mendeley cite çıktı fakat orada da mendeleyle bağlantı kurulamıyor. Hatanın nereden kaynaklandığını bir türlü bulamıyorum. yoksa programımı yanlış kurdum.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 жыл бұрын
Siz yeni sürümü yüklemişsiniz. O sadece güncel Office sürümleriyle çalıştığı için önceliği classic sürüme verdim. Bu videoda kullandığım sürümün kurulum işlemlerini bulabilirsiniz kzbin.info/www/bejne/jpzXf6uJh9GgaZo
@numankara6307
@numankara6307 2 жыл бұрын
hocam elinize sağlık çok güzel anlatım olmuş fakat bir konuda eksik var. örneğin kaynağı yazarken (Akademi H. 2022) yerine sayı olarak [1] veya [15] gibi nasıl yazabiliriz. bu konuyla ilgili açıklık getirirseniz çok memnun olurum. teşekkürler
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Ben videoda APA stilini örnek verdim ama video sonunda gösterdiğim menüyü kullanarak istediğiniz stili kullanabilirsiniz. Metin içi atıfları numaralandıran birden fazla atıf stili (Vancouver, AMA, IEEE vb.) olduğundan en doğrusu tez yazım kılavuzuna ya da hocanıza danışmanız. Aksi takdirde kaynakçadaki gösterimler istediğiniz gibi olmayabilir.
@huzeyfebilge2863
@huzeyfebilge2863 2 жыл бұрын
Merhaba hocam. Bir kitabın farklı bölümlerine atıf yapmak istediğimde bunu yapamıyorum. Her defasında sağdaki bilgilerde ilgili bilgileri değiştirmem gerekiyor. Tek seferde kitapların bütün bölümlerini atıf olarak nasıl gireceğiz yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Merhaba. Bölümleri farklı yazarların hazırladığı editörlü kitapların her bölümü için book chapter şablonu ile ayrı bir girdi oluşturmak gerekiyor. Ancak bir veya daha fazla kişinin ortak olarak yazdığı ve bölüm bazında yazarlık bilgisi barındırmayan kitaplarda book şablonu ile hazırlanmış tek girdi yeterli.
@h.b.8560
@h.b.8560 2 жыл бұрын
@@HakanAkademi Hocam dediğinizi yapmaya çalışıyorum ancak olmuyor. Mesela A kitabı var. Bunu yeni bir book chapter yapmak için mendeleye tekrsr sürüklediğimde ve bilgileri girdiğimde A kitabının eski bütün bilgilerini değiştiriyor metin içinde. Aynı kitabı farklı bölümler için iki kere yüklememe izin vermiyor hocam.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Aynı dosyayı farklı bölümler için sürükleyip bıraktığınızdan uygulamanın kafası karışıyor olabilir. Sizin durumunuzda manuel kayıt girmek daha mantıklı diye düşünüyorum. Kitap adı, editör ve yayın evi gibi ortak bilgileri tekrar tekrar girmesi biraz sıkıcı da olsa karışıklık çıkma riski ortadan kalkacaktır.
@h.b.8560
@h.b.8560 2 жыл бұрын
@@HakanAkademi Tamam hocam, yardımınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar
@fatmasarcam8525
@fatmasarcam8525 3 жыл бұрын
emeğiniz için çok teşekkürler, cevaplarsanız memnun olurum. Hocam yazacağım tez yazım yönergesine göre metin içi atıf yaparken sayfa numarasını şöyle istiyor, örnek, (Mendeley,2021:40). ama program üzerinden atıf yaptığımda (Mendeley,2021,s.40) şeklinde oluyor. Manuel mi düzeltmem gerekiyor? Kaynakça oluştururken sıkıntı yaşar mıyım?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
En sorunsuz yöntem tez yönergesiyle uyumlu bir atıf stili bulmak ama her zaman mümkün olmayabiliyor. Şablonları düzenlemek de bir seçenek ama biraz karışık olduğu için çok tavsiye etmiyorum. Eğer tek uyumsuzluk sayfa numarası biçimiyse atıf ekleme ekranında page kutusu yerine suffix kutusuna :40 yazarsanız sorun çözülür. Kaynakçayı yine olması gerektiği gibi oluşturacaktır.
@fatmasarcam8525
@fatmasarcam8525 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi suffix kutusu ile sorun çözüldü :) çok teşekkür ederim.
@azakman42
@azakman42 2 жыл бұрын
Hocam, bizim üniversitede metin içinde atıf vermek için şöyle bir şey yapıyoruz: (Akman, 2019: 5). Hocam sayfa numarası 5'i böyle gösteriyoruz. Mendeley ise APA 6 Turkish stilini seçtiğimizde ise: (2019, s. 1) olarak atıf yapılıyor. İlk gösterdiğim şekilde iki nokta üst üste şeklinde nasıl atıf yapabiliriz? Teşekkürler.
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Videoda dolaylı atıfları yaparken kullandığım sona yazı ekleme seçeneği ile istediğiniz biçimde sayfa numarası ekleyebilirsiniz.
@mugesari6936
@mugesari6936 3 жыл бұрын
Merhaba Hocam teşekkürler emeğinize sağlık. Bir sorum olacaktı, google scholar dan Mendeley kütüphanesine eklediğim makaleleri, yazdığım makalede atıf yaparken eklediğimde çoğunun yılı, bazısında da yazar adları doğru gelmiyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba. Mendeley'e kütüphanesini oluştururken kullanılan pratik yöntemler her zaman doğru bilgi vermiyor maalesef. Ben de geçmişte EBSCO üzerinden aldığım atıfların doğruluğuna güvenip hata yapmıştım. Kaynağı ne olursa olsun kütüphaneyi elle kontrol etmekte fayda var. Onunla ilgili videomuza bakmanızı tavsiye ederim kzbin.info/www/bejne/jZmxapyAZrJqipI
@mugesari6936
@mugesari6936 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi Çok teşekkür ederim yardımınız için
@nazlsucu2465
@nazlsucu2465 2 жыл бұрын
merhaba hocam, mendeleyde metin içi atıf yerine genelde kullanılan numerik atıfı APA stiliyle yapmak mümkün mü? yoksa APA stilinde numaralı kaynak gösterme yok mu? teşekkürler
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Merhaba, Mendeley kullanırken atıfların nasıl göründüğünü seçilen atıf stili belirliyor. APA ağırlıklı olarak Yazar Adı (Yıl) şablonunu kullanıyor. Numaralı atıflar için Vancouver gibi stiller tercih ediliyor ama en doğrusu kendi alınınızda kabul gören stili tanımak ve çalışmanızı teslim edeceğiniz kurumun istediği stili kullanmak olacaktır.
@ozgenurseker6590
@ozgenurseker6590 2 жыл бұрын
hocam video için çok teşekkürler. Ancak 2 sorum olacak. Hazırlanan kaynakçada bağ koparma işlemi yapabiliyor muyuz? Diğer sorum ise, atıf yaparken (Soyad, Yıl, sayfa) şeklinde alırken sizin örneğinizde p. diyerek devam ediyor ancak bende sadece sayfa numarası veriyor. (xxx, 2022,52) gibi
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Bağ koparma Mendeleye ait girdilerin normal yazıya dönüştürülmesi yoluyla yapılıyor. Onun için Word'deki Mendeley seçeneklerinden Export as > Without Mendeley Fields seçeneğini kullanabilirsiniz. Yalnız bu seçeneğin bütün düzenlemeler bittikten sonra bir dergiye ya da tez merkezine yüklemeden önce kullanılması daha mantıklı olur. İkincisi ise aktif olan atıf stili ile ilgili, farklı stillerden istediğinize uygun olan bir tanesini tespit edip kullanabilir ya da önceki sorudaki yöntemi kullanarak düz yazıya çevirdikten sonra elle düzeltebilirsiniz.
@ozgenurseker6590
@ozgenurseker6590 2 жыл бұрын
@@HakanAkademi teşekkürler hocam
@kadircnar2741
@kadircnar2741 2 жыл бұрын
Hocam teşekkürler öncelikle. Bir sorum olacak çeviri kitapları eklerken nasıl bir yol izleyebilirim acaba
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Mendeleyde çeviri eserler için ayrı bir şablon yok. O bakımdan veri tabanın oluştururken biraz hile yapmak gerekiyor. Çeviri eser pek kullanmıyorum ama genelde APA stilinde basım yapılan şehirden önce çeviren diye yazılıyor. Bundan hareketle çeviren bilgisini şehir ismiyle birlikte City kısmına yazarsanız kaynakçada da gözükür. Önceki videoyu izlediyseniz tezleri eklerken ben de benzer bir şey yapıyorum. Size tavsiyem kullandığınız yayın kılavuzunda istenen biçimi öğrenip bahsettiğim kısımları denemeniz olacak.
@kadircnar2741
@kadircnar2741 2 жыл бұрын
@@HakanAkademi tesekkurler
@rucanpolat3703
@rucanpolat3703 3 жыл бұрын
Hocam tools bölümünden word plugin i ekle yaptığımda hep Hata veriyor bu sorunu nasıl aşabilirim
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Eklentinin yüklenebilmesi için Word, Outlook vb. Office yazılımlarının kapalı olması gerekiyor. Onlar kapalı olmasına rağmen hata veriyorsa Office kurulumunuzda bir sorun olabilir. Onarma ya da silip yeniden kurma yolunu deneyebilirsiniz.
@fatmasarcam8525
@fatmasarcam8525 3 жыл бұрын
Hakan hocam bir sorum daha var, yardımcı olur musunuz lütfen. TDK dan veya mevzuattan bir atıf yapmam gerekirse, eklerken hangi başlığı seçmem gerekiyor?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Sözlük girdileri için Book Section veya Encyclopedia Article türleri kullanılabilir. Mevzut konusunda emin değilim ama Bill şablonu kullanılabilir sanırım. Birebir örtüşmeyen durumlarda oluşan kaynakçayı kontrol etmek şartıyla Generic şablonu da kullanılabilir.
@htckndkrk5241
@htckndkrk5241 3 жыл бұрын
Teşekkürler çok faydasını gördüm, bir sorum olacak: çeviri makalelerde çevirmen adını nereye eklemem gerekiyor?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Rica ederim. Söz konusu APA ise resmi tavsiyeye uygun olarak orijinal yazara atıfta bulunup kaynakçada çevirmenin adına yer vermek gerek. Maalesef standart şablonlarda çevirmen adının yazılacağı bir alan bulunmuyor. Onun yerine sıralama olarak uygun olan başka bir bilginin yanına eklenebilir. Mesela yayının adının yanına (Çev. H. İslamoğlu) gibi bir ekleme yapılırsa genelde doğru şekilde ekliyor. Siz yine de sonucu uymanız gereken yazım kılavuzuyla karşılaştırmayı ihmal etmeyin tabi.
@htckndkrk5241
@htckndkrk5241 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi Herhangi farklı bir yere eklemeyi düşünmemiştim, deneyeyim. İSNAD için sorumuştum. Teşekkür ederim.
@didemylmaz9472
@didemylmaz9472 3 жыл бұрын
Merhabalar hocam, ben mendeley cite'ı kullanıyorum. Laptop'um mac. Son zamanlarda dosyayı kapatıp tekrar açtığımda gösterdiğim kaynaklar birbiriyle yer değiştiriyor. Örn; (Akın, 2020) yazoyorum, kaydedip kapatıp tekrar açtığımda aynı yerde( yılmaz, 1999) çıkyor. Manual düzeltme yapmadığım halde bunu yaşıyorum. İkinci sorum ise, word dosyalarının boyutunu mendeley yükseltir mi? Örn: 25 sayfalık bir word dosyasının boyutu mendeleyden sonra 13 mb'a kadar çıkıyor. Mail gönderemiyorum rarlasam bile yüksek gitmiyor. Ne önerirsiniz? Güzel videolarınız için teşekkürler)
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba. İlk hata bariz bir yazılım hatası. Söz konusu Mac sürümü olunca birçok sebebi olabilir. Tecrübelerime göre Catalina, BigSur gibi büyük sistem güncellemeleri Office ve benzeri yazılımların sapıtmasına neden olabiliyor. Öncelikle Office paketini güncellemenizi tasviye ediyorum. O da çare olmazsa videolarda kullandığım classic sürümü kullanıp Mendeley Cite yerine onunla gelen eklentiyi kullanmayı deneyebilirsiniz. Mendeley Cite daha modern bir uygulama olsa da henüz classic sürüm kadar stabil değil. İkinci sorunda belirttiğiniz boyut artışının ise olmaması lazım. Kendi tezimde yüzden fazla atıf ve çeşitli görseller kullanmama rağmen dosya boyutu 7mb civarında kalmıştı. Eğer sizinki görsel ağırlıklı bir dosya değilse yazılımsal bir sorun olabilir. Dosyanın atıflar eklenmemiş hali duruyorsa Mendeley'in stabil sürümü ile eklemeyi deneyebilirsiniz.
@didemylmaz9472
@didemylmaz9472 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi cok tesekkurler🙏tavsiyelerinizi dikkate alacagim, umarim duzelir☺️
@necip_
@necip_ 3 жыл бұрын
Hocam kafama takılan bi soru var. Bilgisayardaki dosyalarımızı mendeleye yükleyerek wordde atıf yapabiliyoruz fakat ben fiziksel olarak okuduğum kitaptan alıntı yapacaksam bunu mendeleye nasıl entegre edebilirim.Normalde wordden manuel olarak yapılıyor fakat bu sefer kaynakça göster dediğimizde hem mendeyin kaynakçası hemde wordden manuel yaptığımız kaynakçalar birbirine karışmaz mı ?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Eğer Mendeley kullanıyorsanız Worddeki sınırlı atıf özelliğini kullanmanıza gerek yok. Mendeley kütüphanenize kaynak eklemek için de pdf dosya kullanmak zorunda değilsiniz. Wordde olduğu gibi kaynakları kütüphanenize eklemeniz mümkün. Bir önceki videonun sonunda elle kaynak eklemeyi de göstermiştim, ona bakabilirsiniz.
@necip_
@necip_ 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi teşekkürler hocam gözümden kaçmış demekki 👍
@emre_saygin
@emre_saygin 3 жыл бұрын
Merhabalar hocam Fırat Üniversitesinin Mendeleyde kaynakça sytle yokmuş ancak istediği atıf biçimini nasıl oluşturabilirim acaba. Birçok atıf biçimini denedim istedikleri seklide değil. Aşağıdaki atıf biçiminin stilini biliyorsanız eğer çok mutlu olurum. aşağıda örnek kaynakçaları veriyorum. "Karakuzu, R., Orhan, A. ve Sayman, O. (1992). Yarı dairesel çentikli kompozit levhaların elasto-plastik zorlamalar altında mukavemetlerinin artırılması, V. Ulusal Makina Tasarım ve İmalat Kongresi, ODTÜ, Ankara" Otsuka, K. ve Shimizu, K. (1986). Pseudoelasticity and Shape Memory Effects in Alloys, International Metals Reviews, cilt 31(3), ss. 93-113
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Maalesef ülkemizdeki enstitülülerin çoğu faaliyet gösterdikleri alanda yaygın olarak kabul gören atıf ve yazım tarzları yerine kendi belirledikleri tarzları kullanıyor ve 3-5 yıl arayla tez yazım kılavuzlarını değiştiriyor. Haliyle standart tarzları kullanmak her zaman mümkün olmuyor. Tavsiyem kılavuzda adı geçen uluslararası bir atıf tarzı varsa (APA, MLA, Chicago vb.) onları seçip dosyanın son halinde elle düzeltme yapmanız. Alternatif olarak editor.citationstyles.org/visualEditor/ adresinden yeni bir tarz da tanımlayabilirsiniz ama birebir örtüşen bir tarz oluşturması zaman alabiliyor.
@emre_saygin
@emre_saygin 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi çok teşekkür ederim bilgilendirme için 🙂
@seyfeddin5543
@seyfeddin5543 4 жыл бұрын
İyi günler hocam Kültür bakanlığı yayınlanan e kitaplar var. Onlara nasıl atıf yapıp kaynakça oluşturabilirim?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 жыл бұрын
İyi günler, e-kitapların normal kitaplardan bir farkı olmaması lazım. Book şablonuna göre ekleyebilirsiniz.
@aydogan8255
@aydogan8255 2 жыл бұрын
Sn. Hocam, daha önce Word'de hazırladığımız kaynakçayı Mendeleye aktarabiliyor muyuz?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Word'ün ya da Mendeley'in bu tarz bir aktarım özelliği maalesef yok. İnternette metin biçimindeki kaynakçaları bibtex (.bib) gibi kaynakça formatlarına çeviren uygulamalara denk geldim ama deneme fırsatım olmadı.
@Nur78900
@Nur78900 4 жыл бұрын
merhaba hocam, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. hocam, sonda anlattığınız şekilde hocanın hazırladığı stili indirdim ancak "ve diğerlerini", "ve ark." olarak manuel düzeltme dışında nasıl değiştirebilirim?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 жыл бұрын
Mevcut stiller tam karşılık olmadığında çevrim içi stil düzenleyici ile kişiye özel bir stil türetmek mümkün. Ancak onu kullanarak yeni bir stil oluşturmak yazıları elle değiştirmekten daha karışık bir süreci gerektiriyor. Pratik bir yolunu bulursam ayrı bir video ile anlatmaya çalışırım ama dönem sonu evrak işleri yüzünden vakit bulamıyorum :(
@Nur78900
@Nur78900 4 жыл бұрын
@@HakanAkademi manuel düzelttim hocam. video için tekrar teşekkür ederim. kolaylıklar dilerim.
@semraarkan3117
@semraarkan3117 3 жыл бұрын
Hocam çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler. Sizin yaptığınız gibi APA türkçeyi kullandığımda & işareti 'and' oldu 've' olmadı. Bilgisayarımın dili ingilizce onunla bir ilgisi var mı? Yoksa 've' olarak değiştirmek için bu işlemi manuel mi yapmalıyım?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
O şablonda sadece Türkçe kurallarına göre kullanım olması lazım. Word'de de aynı şablonun seçildiğinden emin olun. Bazen sadece Mendeley'de seçilince Word'ü etkilemiyor.
@semraarkan3117
@semraarkan3117 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi atıf dilini türkçe yapınca düzeldi hocam teşekkür ederim
@mekanikbeyin615
@mekanikbeyin615 3 жыл бұрын
Hocam İEEE alıntı yaptığımdaki pp, vol gibi yerleri nasıl türkçe yapabilirim
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Aslında Mendeley'in standart şablonlarında Türkçe dil desteği var ancak gönüllü biri tarafından o atıf stilinin Türkçe uyarlaması yapılmadıysa birebir dönüşüm yapılamayabiliyor. Yine de 07:34'ten sonra gösterilen adımları takip ederek "More Styles" dedikten sonra gelen pencerede "Citation and Bibliography Language" kısmından Türkçeyi seçebilirsiniz. Bu şekilde atıfları kısmen de olsa Türkçeleştirebilirsiniz. Yalnız uyuşmayan yerlere karşı kaynakçayı kontrol etmeyi unutmayın.
@ysf4531
@ysf4531 4 жыл бұрын
Hocam mendeley proğramında yönetmeliklerden alıntı nasıl yapabiliriz ?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 жыл бұрын
Daha önce yönetmeliklere hiç atıfta bulunmadım. Yayın türleri içinde bir karşılığı yoksa Generic diye işaretlemek genelde işe yarıyor.
@meryemerkan7171
@meryemerkan7171 4 жыл бұрын
merhabalar ben bir çok makaleyi kaynakça olarak yazmak istiyorum atıf yapmadan bunları mendeleye attım ama kaynakçalarını çıkaramıyorum :(
@HakanAkademi
@HakanAkademi 4 жыл бұрын
Merbaha. Metin için atıf yapmadan kaynakça oluşturma istiyorsanız boş bir Word dosyasında Mendeley kullanarak kaynakçada bulunması gereken makalelerin atıflarını ekleyin. Sonrasında oluşacak kaynakçayı kopyalayıp lazım olan yere yapıştırırsınız.
@esperanto6933
@esperanto6933 3 жыл бұрын
Mendeley Türkçe kullanılabiliyor mu hocam?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Uygulamanın Türkçe dil desteği yok.
@sedaesra4216
@sedaesra4216 3 жыл бұрын
Merhaba bende insert citation yok neden acaba?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Merhaba. Mendeley'i yükledikten sonra uygulama içinden Word eklentisini yüklemek gerekiyor. Eklenti yüklü değilse nasıl yapıldığı başka bir videomuzda mevcut kzbin.info/www/bejne/jpzXf6uJh9GgaZo buradan bakabilirsiniz.
@sedaesra4216
@sedaesra4216 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi teşekkür ederim ☺️
@ozkanaksakal4282
@ozkanaksakal4282 2 жыл бұрын
MacBook için worde mendeley nasıl eklenir
@HakanAkademi
@HakanAkademi 2 жыл бұрын
Eklenti kurulumu Windows ve MacOS sürümlerinde aynı şekilde gerçekleşiyor. Windows örneği için kzbin.info/www/bejne/jpzXf6uJh9GgaZo adresinde bakabilirsiniz.
@ilknurkaratasuysal3271
@ilknurkaratasuysal3271 3 жыл бұрын
Formating citiation hatası alma sebebi nedir ?
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Aldığınız hatada tam olarak ne yazıyor?
@ilknurkaratasuysal3271
@ilknurkaratasuysal3271 3 жыл бұрын
@@HakanAkademi formating citiation
@HakanAkademi
@HakanAkademi 3 жыл бұрын
Şahsen karşılaştığım bir hata değil maalesef. İnternetteki yorumlarda sebebinin hatalı kaydedilmiş ya da bozulmuş bir atıf olabileceği yazıyor. Çözüm olarak Mendeley eklentisinin silinip tekrar yüklenmesi, yeni bir dosya açıp dosya içeriğinin oraya kopyalanması ve üst menüdeki Mendeley eklenti penceresinde bulunan Refresh butonuna tıklayarak atıfların yenilenmesi gibi öneriler bulunuyor.
@erolchelik
@erolchelik 18 күн бұрын
Mendeley eklentisi word gelmedi birtürlü
@HakanAkademi
@HakanAkademi 17 күн бұрын
Uygulama içinden eklentiyi kurmanız gerekiyor. İlk videoda nasıl yapıldığının örneği var kzbin.info/www/bejne/jpzXf6uJh9GgaZo
Mendeley Eğitimi - 1 - Hesap oluşturma ve kurulum işlemleri
8:00
ПРЯМОЙ ЭФИР. Золотой мяч France Football 2024
4:41:06
SISTER EXPOSED MY MAGIC @Whoispelagheya
00:45
MasomkaMagic
Рет қаралды 19 МЛН
Friends make memories together part 2  | Trà Đặng #short #bestfriend #bff #tiktok
00:18
WORD ATIF SİSTEMİ
14:44
Tez Akademisi
Рет қаралды 13 М.
Sıfırdan Mendeley Kullanımı
55:39
Selman Almis
Рет қаралды 24 М.
Mendeley Nasıl Kullanılır?
5:44
AKADEMİK GELİŞİM
Рет қаралды 105 М.
Mendeley 03: Kaynak gösterim stilini değiştirmek
12:30
Gökhan Telatar
Рет қаралды 8 М.
Mendeley 02: Kaynak eklemek ve kaynakça oluşturmak
19:01
Gökhan Telatar
Рет қаралды 18 М.
Mendeley Eğitimi
17:56
Ali KAPLAN
Рет қаралды 4,3 М.
Mendeley Eğitimi - 2 - Makale, tez vb. yayınların hesaba eklenmesi
18:51
Mendeleyde Atıf Yapma ve Kaynakça Oluşturma
10:32
uludagkutuphane
Рет қаралды 50 М.
ПРЯМОЙ ЭФИР. Золотой мяч France Football 2024
4:41:06