00:00 Giriş 02:57 Rap Polemiği 10:24 Sen Black Metali Savundun 30:52 Goa Trance 34:50 Saltuk'un Dini Geçmişi 39:47 Mert'in Dini Geçmişi 57:54 Bartu'nun Dini Geçmişi 1:29:24 Hintliler Neden Bokta Yuvarlanıyor 1:52:46 Tekno-Feodalizm 2:03:24 N.M. ve Türk Liberaller[...] 2:08:02 G.Z. ve Tövbekâr Solcular 2:16:44 Bartunun Ermeni Yorumlarına Eleştri 2:21:24 ESG'nin Kapitalizmin Doğuşu Yorumları 2:24:42 Politik Marksizm[...] 2:41:47 Sol Marksizm 2:58:35 Çıkış
@righteoussscalp80915 ай бұрын
hintliler neden bokta yuvarlanıyor kghjubjjjhff başlığa gel ya
@ozanyurdasahip4 ай бұрын
Bu nasıl bir hizmettir ya
@susamekmek31014 ай бұрын
Çok teşekkürler. Sayenizde rap ve metal gibi hiç umurumda olmayan kısımları atlayabildim.
@emreerdemir39325 ай бұрын
Üç harfli mağaza zincirlerinden birinin deposunda gece vardiyasında çalışan bir işçi olarak tüketebileceğim en doğru içerik. Emeğinize sağlık.
@mehmethanthecimmerian10095 ай бұрын
Saltuk'un troll powerı çok tehlikeli derecede yüksekmiş, bayıldım.
@subutaynoyan53725 ай бұрын
Hangi dalgayı seviyorsun?
@anlsahsvar3975 ай бұрын
Perinçekciler kısmında patladım
@izachu9042 ай бұрын
@@anlsahsvar397alt metni anlamamişsin gelip rape sövme kardeşim 🤓☝
@mehmethanthecimmerian10095 ай бұрын
Bartu'nun" zencileri taklit ediyorsunuz" sözünün tüm benliğim ile arkasında dururum.
@esatmesat15 ай бұрын
Mert Günhan'ın canı Ateş Meclisi çekmiş anlaşılan
@aizawathebot5 ай бұрын
çekiçcast spinoff'u olarak orak meclisi gelsin. Moderatör: Günhan Baş
@Gurkheim5 ай бұрын
"Biz kötü insan evladı mıyız?" - Saltuk Buğra Yurteri, 2024
@mertgunhan5 ай бұрын
Nitelikli eleştiriler ve yorumlar başımızın tacı. Hepsini okuyoruz ve programa dahil etme fırsatı olduğunda ediyoruz. Beğenip yorumlamayı unutmayınız.
@Archlunaticus5 ай бұрын
ohhh bartu yıllardır rap'e ve çevresinde kurulan kokuşmuş kültüre söylemek istediklerimi sapladıkça içimin yağları nasıl eridi belli değil. Varol bartu hocam
@ryanx12955 ай бұрын
Kaçıncı dakika
@taylan55795 ай бұрын
" ' " olmasaydı işler kesatmış.
@emreapaydn40645 ай бұрын
Maalesef çok önyargılı. Zamanında kendisiyle birebir aynı şeyleri düşünmüş, savunmuş biri olarak söylüyorum. Mert bir kere Kendrick Lamar diyor ama devamını getirmiyor. Rap yalnızca fakirliğin seksin silahın övüldüğü bir tür değil. Dışarıdan bakan öyle görüyor.
@ryanx12955 ай бұрын
@@emreapaydn4064 aynen öyle popüler tarafı o olduğu için herkes öyle görüyor
@beriath13 күн бұрын
Bartu'nun rape kaydığı bölümleri kahkaha atarak dinledim. Katıldığımdan değil, cahilliğinden :D Saltuk ve Günhan'ın trollüükleri çok keyifliydi ama tabi keşke 1-2 cümle bi şeyler deselermiş diye de istemedim değil.
@omeryunusdikmen5 ай бұрын
Din konusundaki kendi yolculuğunuzu anlatmanızı dinlemek çok keyifliydi. Ben de dinlerken sizinle beraber kendi geçmişime dönüp ruhani yolculuğumu takip ettim günümüze kadar. Her ortalama yüzü aydın Türk genci de benzer sorgulamalardan geçip kendi din ve ruhani açıklamasını buluyor. Bartu’ya dini bir sınıfa veya ekole ait olmak istememe konusunda katılıyorum çünkü herkesin yorumu çok öznel ve kendisine ait fakat o sınıflandırmadan da kurtulmak pek mümkün değil. Ben de Mert gibi deistim deyip geçiyorum ve bu soruya olan cevabın yıllar içinde değişmeyeceğini de düşünmüyorum. Çünkü hayatı anlamlandırma ve hakikat arayışı çok akışkan ve zamanın ilerleyişine, şahsi tecrübelere çok bağlı bana göre. Herkese kendi yolculuğunda başarılar ve cesaret diliyorum.
@kaantamer5 ай бұрын
ÇEKİÇCAST'i her dinleyişimde "ulan böyle şeyler de varmış" demek değerli, teşekkürler
@Turgut_t5 ай бұрын
6 yaşında okula başlamadan kuran kursuna gönderildim 10 yaşından beri oruç tutuyorum imamhatip lisesinde okudum artık bıkmıştım her gün namaz kıl diye baskı yapılıyor çok sabrım kalmamıştı 23 yaşımdayım 8 9 yıldır ateistim sizin hikayeleriniz bana gerçek bile gelmiyor dini baskı yapmayan aile var mı cidden
@sevgibekmezci21015 ай бұрын
Var 😞
@berkayyaldiz56075 ай бұрын
bu ülkenin aptal toplumsal yapısı sana bir çocukluk borçlu
@cerberus17595 ай бұрын
Var. Ben kendim öğrendim, kendim yaşıyorum.
@Turgut_t5 ай бұрын
@@berkayyaldiz5607sadece çocukluk değil geçmiş şimdiki hayatımı da etkiliyor
@user-tz6po8wp2j4 ай бұрын
@@Turgut_t aga 10 yasindan beri oruc tutuyorum demissin ondan sonra 14 yasimda ateist oldun demisin bu afra tafra 4 yillik ibadet sonucu mu
@mertmeripoletpolat35685 ай бұрын
Dolu dolu keyifli bir bölüm olmuş. Başlardaki rap muhabbeti çok keyifli olmuş. Saltuk Hocamın ne kadar da trolleşebildiğini görmüş olduk. Bir çiçek misali gitgide açıyor valla. Teşekkürler
@esen_oz5 ай бұрын
Ben Saltık hocanın trol olma potansiyelinin ayak seslerini Bartu beyin Ceren’le olan son yayınına gelip çete “bartu bey bekar mısınız?” diye yazdığında duymuştum :)
@anlsahsvar3975 ай бұрын
Ben müslüman değilim. Herhangi bir dine de mensup değilim fakat bir şeylere inandığımı seziyorum. Bartu'nun Ceren'le geçen günkü Budizm yayını bu konuda düşündürücü oldu. Erken Budizm için tanrısız bir din diye bahsediyorsu. Belki bazılarımıza böyle bir inanç şekli daha uygun geliyordur.
@MeltemBirbil5 ай бұрын
İzleyenlerden soru alıyor musunuz? Daha interaktif olabilir böylece. Dünya'da veya Türkiye'de size umut veren şeylerden bahseder misiniz? Her yerde karamsar bir ortam var ve insanlar paralize oluyor. Kendimde de gözlemliyorum. Siyasal olarak geçtim, özel hayatım için bile mücadele etmekte bazen zorlanıyorum. Düşüncelerinizi merak ediyorum, insanlara da iyi geleceğine inanıyorum. Çok güzel bir bölümdü emeğinize sağlık. Rap konusunda Bartu'nun sonuna kadar arkasındayım ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi ohh.
@brssk45 ай бұрын
Şahsen dinlediğim en iyi podcast bölümmlerinden biriydi. AYT'den önce çok iyi geldi. Teşekkürler ÇEKİÇCAST 🔨
@gideonlethal5665 ай бұрын
40-50 saat çekiçcast istiyoruz
@atakanaslanov5 ай бұрын
Çok iyi bilgilendirici bolumdu. Din kısmındaki samimiyetiniz için teşekkürler.
@AliAslan-pp3gt5 ай бұрын
Şu baştaki rap tartışmasına bir ek yapmak istiyorum. Bartu'ya karşı çıkmak için iki şey yapıldı: birincisi "dinledin mi?" argümanı ki o noktada, rap kültürünün zaten her yerde gözümüze sokulduğu cevabı çok haklı ve yerindeydi. İkincisi ise rap-black metal kıyası üzerinden bir whataboutism yapıldı Bartu'ya. Ben esasen bu kıyası sadeleştirmek istedim. Black Metal radikal ve ofansif bir müzik türü olarak, var olan bir düzeni yıkmayı amaçlar. Bu doğrultuda o düzene tabi olan insanlara ve düzenin kendisine en galiz şekilde saldırır, gücendirir ve şok eder. Rapçi ise ekseriyetle Bartu'nun dediği gibi düzenin ekmeğini yemeye başlayana kadar protesttir. Bunu yapabildiği yani sınıf atladığı an iş değişir. Rap kendisi yoz olduğu gibi küresel ölçekte müthiş bir kültürel yozlaşmanın da kaynağı durumunda maalesef.
@hzali66835 ай бұрын
Farklı farklı konulara girilmesine çok sevindim. Gerçekten muhabbetiniz ve kültürel altyapınız çok iyi. Ancak "şey"leri 3 konuşmacıdan da azaltmanızı rica edeceğim.
@theveznon5 ай бұрын
Önceki bölümlerden daha farklı ve biraz da daldan dala atlanılan bir bölüm olmuş. Bu bölüm daha podcast gibi hissettirdi. sanki. Bartu'nun Hint meselesiyle ilgili dediği kitap; Utanç İmparatorluğu: İngilizler Hindistan'da Ne Yaptı? Anında sipariş verdim. Bakalım. Son olarak Bartu GS'yi daha elitist-zümreci olduğu için sevmiyor sanırsam, FB özellikle 70li 80li yıllarda baya baya "halkın takımı" olarak anıldığı bir dönem var. Gerçi onların da o dönemi biteli yıllar yıllar oldu, dün TV'de yayınlanan horoz dövüşü bunu en büyük örneğidir.
@pecre5 ай бұрын
Girişteki 12 Mart Fahir Atakoğlu şovu için teşekkürler
@cangirayicel76395 ай бұрын
Ben Bartu sağolsun biraz daha okuma yaptıktan sonra kendimi seküler budist olarak tanımlıycam diye düşünüyorum. Zaten benzer fikirlerim vardı özellikle ölüm hakkında, daha da detaylanıp açığa kavuşuyor bu derya ya daldıkça.
@cansomer64335 ай бұрын
Bir program 71 kopuşunu Kürt kurtuluş hareketi bağlamında konuşabilir misiniz? Şahsen sol-Kemalizmi de Kürt kurtuluş hareketini de başlattıkları ilerici gelenekler ve perspektifler dolayısıyla önemli bulan ve ikisinin de günümüzün muhtemel herhangi bir devrimci hareketinde yerinin olduğunu düşünen bir komünist olarak sizden yani Kemalizmle devamlılığını, ya da "kesintisizliğini" vurgulayan komünistlerden dinlemek isterim. Özellikle Bartu abiden : )
@starcold73225 ай бұрын
Bartu bence Türkiye'de Komünist bir fikir önderi olmalıdır. Türkiye'nin böyle uzlaşılmaz bir Komüniste ihtiyacı var diğerleri çok yumuşaklar
@yagmur.63495 ай бұрын
Saltuk hocamın Malum şahsa başsağlığı hayalkırığını kadın dinleyicilerin atlatabilmesi için bölümü 3 saat yüklemissiniz teşekkürler. Günhan ve Saltuk hocam gerçekten teessüf ediyorum.
@yagmur.63495 ай бұрын
Bartunun da getto kültürüne bakış açısına da teşekkürler gerçekten. ✌
@yagmur.63495 ай бұрын
Zenci kültürü taklidi ifadesi gayet doğru bu arada. İnsan olarak sayılmamıs köle muamelesi yapılan adamla bu ülkenin getto bebesi aynı noktada mı gerçekten.
@yagmur.63495 ай бұрын
Yahu üretilen ürün ile gezi eyleminin ne ilgisi var. En öndeydi rapçiler doğru 50 güncel Türk rapçi teklemeden sayarım. Bu getto övücülüğü gerçeğini değiştirmiyor doğru tespit. Sayılı insan var gerçekten kariyerini bok etmemiş belirli bir çizgide ilerleyebilmiş. Mahvettin Saltuk hocam beni saç baş yoluyorum burda.
@ryanx12955 ай бұрын
@@yagmur.6349Buyur say sahne senin
@taylan55795 ай бұрын
malum şahıs?
@kertilmeyenkele61485 ай бұрын
En güzel bölüm buydu. Umarım haftaya fikrimi değiştirecek bir bölüm daha gelir :)
@jdjdehkdkdnd41624 ай бұрын
3 saat dinleyebildiğim sayılı programlardan, altyapısı ve tarihi değerlendiriş şeklinin materyalist ve diyalektik bir şekilde olması izlenmesini olumlu yapıyor: tebrik ederim.
@mehmeterturk16715 ай бұрын
Bartu çok iyi konuşuyor dini geçmişi kısmında ben de benzer "mistik"likte bir baba tarafından yetiştirildim ama babamın mevcut popülist sufi geleneklere bağlılığından dolayı bir kişilik krizi ve inkarcılığı vardı. ben çok daha rahatlıkla yaşadım bundan dolayı dini kopuşumu.
@null46645 ай бұрын
Müthiş bölümdü üçünüzünde ağzına sağlık özellikle Mert abinin önceki bölümlerin aksine daha aktif olması çok hoşuma gitti umarım böyle devam eder.
@mrkmalko5 ай бұрын
bartu hocam özellikle son yıllarda black metal scene'inde çok fazla birbirini tekrar eden gruplar gördüğünü söyledin, buna katılıyorum. ancak yine de kıyıda köşede kalmış, türün sınırlarını zorlayan ve bir ileri aşamaya taşımaya çalışan (özellikle beste anlamında) çok değerli gruplar/sanatçılar da var. özellikle son yıllarda çıkmış panopticon, thantifaxath, ashenspire, hoplites, deafheaven, liturgy, krallice ve oranssi pazuzu gibi gruplar/sanatçılar hala üzerine konuşulabilecek black metal albümleri yapıyorlar. genre fusionlarına girmekten de asla korkmuyorlar. burda da durum rap ile aynı sanki. mainstreamde görüp bu çöp demek kolay ama arkada kalan, sesini duyuramayan ve o genreyı anlayıp geliştirmeye çalışan birçok insan var olmaya devam ediyor...
@opiumdreamseternal5 ай бұрын
Deafheaven ne lan😂😂 hipster black metali. Black metal denir mi o bile tartışılır. Haricinde dediklerine kısmen katılıyorum.
@mrkmalko5 ай бұрын
@@opiumdreamseternal sırf sunbather için ekledim bence baya önemli albüm ama evet şu an black metalden tamamen koptular
@slidethroughmyfingers76495 ай бұрын
liturgy çok acayip şeyler yapıyor ya
@rise68445 ай бұрын
Katılıyorum zaten rap müziği monolitik bir şekilde eleştirmek imkansız Mozart bestesinin üstüne de rap yapılabilir ceza - türk marşı gibi yada metal/rock müziğin belirli elementlerini alarak da rap yapılabilir scarlxrd yada ghostemane gibi
@WexLoww5 ай бұрын
Mükemmel bir program olmuş, böyle devam.
@klynex38725 ай бұрын
F*ck that ayt son tekrar sh*t maaan. Burda daha önemli konularımız var.
@ranadayne18655 ай бұрын
Bu adam ayni ben
@cosettevaljean4344 ай бұрын
58.02 uzun hikaye karışık...Saltuk Buğra Yurteri'nin sinema vizyonu da muazzam.Bu adamlar hem fikren hem de sanatsal açıdan besliyor insanı.
@Ela-ov7kv5 ай бұрын
Mert abinin arkadaşları neden hep spor yapmayan tek düze bir hayat yaşayan tembel insanlar ya mert abi acil bi spor kanalı açıp sporcu arkadaşlar edinip onlarla takılmalısın
@gambursuluk5 ай бұрын
Elitist, "Norveçli, Finlandiyalı ne yaparsa odurcu" Bartu Bölükbaşına, 2pac ve Saltuk tokadı! Bu kadarı size 20 sene yeter❤
@mehmethanthecimmerian10095 ай бұрын
''Sen faşistsin ya''
@taylan55795 ай бұрын
@@mehmethanthecimmerian1009 ben senin yaşadığın bir dünyada müzik dinlemek istemiyorum
@Turanid.2095 ай бұрын
Boş yorum
@eyupgulen-jn9hj5 ай бұрын
Merhaba arkadaşlar, yine harika bir bölümdü. Teşekkürler. Rap bahsinde Bartu’nun eleştirilerini son derece haklı bulmakla birlikte küçük bir önerim var. Çağrı Sinci’yi veya onun “Hep Biz Öldük” şarkısını dinlemesini rica ederim. Bir zamanlar aynı okulda akademisyenlik yaptığım, emektar bir MC’dir kendisi. Bartu’nun eserlerinden yola çıkarak söyleyebilirim ki Sinci’nin şarkıları kendisinin estetik alımlamasına oldukça çekici gelecektir. Yeni bölümü iple çekiyorum. Selamlar.
@ulasselvi42795 ай бұрын
Sosyalist hareketlerin liberalleş(tiril)mesi ve liberal tezlerin ön plana çıkma süreci hakkında detaylı konuşabilir misiniz? Bu konuyu derinlemesine inceleyen bir kitap, makale vs. öneriniz varsa onu da alırım.
@mehmetmertsari4 ай бұрын
Merhabalar, En guzel bolumlerden biriydi. Kendi origin hikayelerinizi paylastiginiz icin tesekkurler. Rap muzik ile asla barisamamis muhafazakar metalci olarak da Sayin Bartu Bolukbasi dusunculerime tercuman olmus. Farkliliklar olacaktir, onemli olan konusabilmek :)
@pguler5 ай бұрын
1:01:16 cennet cehennem oyalamak için kısmını duyunca aslında biraz Alevi inancını yaşayan insanlarla benzer bir yer gibi geldi. Bektaşilikten ötürü sanırım. O yüzden anlatması zor oluyor ortodoks İslam anlayışını bilen insanlara. Bartu’nun zorlanmasını çok anlıyorum. Bizim aile Alevi, yörük Türk/Kürt/Zaza karışık. Anneannem gayet koyu alevi bir insan olmasına rağmen, cennete de cehenneme de küfür eden bir insan:D hani Bartu’nun babasının okuduğu şeylerin yanından geçmemiştir ya da o entellektüellikte bir eğitim alamamış maalesef, ilkokul mezunu olarak. Ama işte yetiştiği kültür inançlı bir koyu alevi olarak cenneti de cehennemi de ciddiye almıyor. İkisi de burda var zaten diye düşünüyor. Ötesi daha anlamlı bir şey için gibi bir inanç var sanırım. O yüzden Saltuk’un dediği ve başka ateistlerde ya da ortodoks inançlı (hristiyan ya da müslüman) dediği inancını kaybedince ölüm korkusunun gelmesi, sonrasındaki hiçlikten filan korkma kısımları bana çok yabancı geliyor. Yani inançlı olsan o sana ne getirecek ki kafasına geliyorum. Ama heralde bu ortodoks inançlarda kurtuluş olayı var ölümden sonra. Heterodoks inançlarda da ne önemi var ki kafasıyla yetişiyoruz sanırım. Tam açıklayamıyorum ama biraz sanırım bu dünyada anlam yaratma arayışı ile öbür dünya için de kendi kurtuluşunun ötesindeki anlama arayışı gibi bir şey sanırım. Bunun etrafında oluşmuş bir kültür galiba Alevilik ve Bektaşilik tarzı heterodoks İslam yaşayışları. Bir de mesela bunu Aleviliğin kökeni olarak görülen taa 14, 15. Yylarda yaşamış ozanların deyişlerinde bile görüyoruz. Cehennem ateşi ile korkutan mollalara, yanacak olan benim sana ne, Allah yanmamı istiyorsa o ateşte de seve seve yanarım şeklinde deyişleri var. Maalesef ozanı ve şiiri bulamadım, o yüzden yanlış aktarmış olabilirim, daha çok Alevi aile/dost masalarında uzun konuşmalar sırasında paylaşılanlardan aklımda kalanlar:) (bu konularda daha çok okumam gerektiğini de gösteriyor bu yarım yamalak hatırlamalarım). Yani özetle şeyi görmek hep ilginç oluyor: daha ana akım İslam inanışlarıyla yetişmiş insanlardaki bu ateistlik sonucu anlam kaybı yaşamaları vs. heterodoks inançlılardakilerdeki “bu anlamlı değildi ki zaten” bakışı. Dediğim gibi çok kötü anlattım, tarihçisi, ilahiyatçısı, Alevi/Bektaşi geleneklerini çalışanlar çok daha bilimsel açıklar ve eminim benim yanlış ifade ettiğim şeyler de vardır. Sadece kendi bakış açımdan yazmadan edemedim.
@boragurpnar80855 ай бұрын
Rap gömdü,galatasaray'ı sevmiyorum dedi, gün zileli gömdü senden razıyız Bartu en azından ben razıyım weofkwpekfwp
@spartakos5365 ай бұрын
Saltuk Buğra'nın ateistlik muhabbetinde aileye ateizmi üstelemiyorum yorumunda kendimi gördüm. Çok güzel bölümdü.
@nuryuzlucellat4 ай бұрын
Bartu'ya rap konusunda katılıyorum, aslında eleştirdiği yer tam doğru değil, daha çok popüler olanları görüyor, ancak sonuçta eleştimekte haklı. Vokal olmasa bana uyar. Yani enstrümantal beat tape'lerin gideri var, gayet de dinlenebilir, arada iyi gider. Bunun dışında, belki bazı parçalarda sözlerin iyi olduğu iddia edilebilir. Katılırım demiyorum, iddia edilebilir diyorum. Ama o sözler, en fazla "şaka" olabilecek, zaten şaka olarak ortaya çıkmış bir vokal tarzında, çok matahmış gibi ciddi ciddi söylenince, bunu ciddiye alıp üstüne böyle hayran olmak akıl alır gibi değil. Akıl işi de değil. Yazdıklarımı iyi okuyun, ömür kısa, yol yakınken dönün derim.
@yagmur.63495 ай бұрын
Aslolan hakikat ve marifettir kalıp bi cümle mi ya. Dinle ilgilenen biri değildim çocukluğumda ama hafız bir babanın kızı olmanın çorbası bende de var. Meğer babam sufiymiş şoktayım.
@ismailtaskran97405 ай бұрын
Dört kapı şeiat-tarikat-hakikat-marifet. Sufi olmasalar da sünni Türk’lerin çoğunda tasavvuftan izler var zaten.
@ilyasemre20135 ай бұрын
en keyif aldığım bölüm bu oldu teşekkürler
@yalcınbulut-x5i5 ай бұрын
06:25 orıspı yerine negihanalçi dendi 😂
@tunabirgun5 ай бұрын
Okuma önerilerini sıralayacak bir vatan evladı yok mu?
@esen_oz5 ай бұрын
Ben de yorumlara bakıp duruyorum bir saattir biri derlemiş midir diye? Bartu beyin önerdiği Şunyata konseptini anlatan filozof kim tam anlayamadım. Nagarjuna mı?
@furkancevik21075 ай бұрын
Yaşasın yeni bölüm!!!
@salihalbayrak-es8ky5 ай бұрын
abiler yine şahane bölüm. bir de acaba her böyle mesela 3 bölümde bir bi kitap belirlesek siz de o kitabı karşılıklı tartışsanız biz de okuyup gelsek çok güzel olmaz mı, kitap kulübü gibi yani.
@denizserkan16915 ай бұрын
57:00 ben bu "ilahi şeyleri kurguda tüketmeyi çok seviyorum çünkü belkide eksikliğini çekiyiroum" hissini bir deist olarak çok yaşıyorum. bu bir film olsun, kitap olsun, oyun olsun, masa üstü rol yapma olsun. neredeyse daima paladin yada cleric gibi figürler ilgimi en çok çeken karakterler olmuştur. bu karakterlerinin ibadetlerinin, günlük yaptıkları ve takip ettikleri "code of conduct" lar ile ilahi bir gücün ilgisini ve sevgisi kazanbilmeleri, en zor zamanlarında bu ilahi gücün onları koruyabilmesi ve bu karakterlerin en zor anda, en ters giden noktada ellerini düz duvara gösterip "yol burası" diyebilmeleri etkileyici olduğu kadar insanlığın bittiği yerde sana insanlığı veren varlığın seni koruması benim parçalanmış inancıma daima ilaç gibi gelmişti. bir paladinin mağsuma kılcını kaldırdığında kutsal ateşin mağsuma karşı yanması değil, code of conductı bozan ve sözünden geri dönen paladining kılıcını yakan bir ateş oalbilmesi gibi olduğun kişi olarak bu karakterlerin yargılanabilmesi belkide aradğım bir his oldu hep. Bu kurgu eserlerinde ilahiyatın bir mistik güç olmasının ötesinde ayrıca insan hayatlarınada saygı duyan ve sadece ama sadece inanç dahilind hareket etmesi gibi bazi basit kurallar günlük hayatımda çok aradığım ve hiçbir zaman gerçek olmamış birşey. Dinleri mahveden ve silahlaştıran orosupu çocuklarını çarpıcak bir kişi olması, yere kuran yığıp yakan adamın bunu yapmasını engelleyen bir varlık olmayışı (ki müslüman bir ailede büyüyen biri olarak çocuk yaştan itibaren bana öğretileninkuran bir artefact olarak görülüp tam anlamıyla hasar verilemez bir item olarak anlatılması ve bir yığın kuranın bu şekide yakılabildiğini ilk duyduğumda kalbim birkaç saniye durmuştu) bir insanın sadece inancını değil ama ayrıca ruhunuda sömürebiliyor. bir grubun onlarca yıl boyunca metafiziksel olmayan sözler ve vaatler aracılığıyıla yönetilebilmesi ve bu yöentimin başındaki kişinin manevi hiçbir yargı altına girmemsi çok koyuyor. en nihayetinde benim deizmimde aşırı tek boyutlu "bu evren hiçbirşey var olmuş olamaz" ile "yaratıcının tek görevi yaratmak, bir kişiliği yada isteği olan bir varlık değil, sadece bu yaşadığım evrenin var olmasına neden olmuş mutlak dengede var olan bir varlık" birşey olarak ortaya kalıyor
@furkanucarli5 ай бұрын
ohh, üç saat çekiçcast çok iyi geldi teşekkürler
@generalmukmuk5 ай бұрын
bu atatürk ve lenin'li arkaplanı wallpaper yapmak istiyorum, yazısız ve 1080x1920 versiyonu olsa keşke
@Khaostheory9185 ай бұрын
Bir sonraki bölümde yorumlara genel kitap önerileri yapıp sabitler misiniz meraklılar için. Eleştirileri nezaketle cevaplamanızıda takdir ediyorum ayrıca iyi günler.
@kent74955 ай бұрын
video olarak izlediğim tek podcast. o nece güzel bi font tasarımıdır yahu
@furkancimen31455 ай бұрын
Hocam aslında islamin mistik yani İran ve hindistan etkisinden önce de sınırlı şekilde var. Çünkü biliyorsunuz gnostik esseni tarikatından kopan ebiyonitler İslam'ın doğuşunda etkili oldu bkz hanifler,varaka, arafat meditasyonu. Kuranda da panenteist ayetler var merkaba mistisiszmindeki zulkifl var Hristiyanlık etkisi var vs. kuran tanrısı tevrat ve incile göre daha az antroformik mesela.
@ovuncturker31405 ай бұрын
Geçmişi okuyarak günümüzü aydınlatan muhteşem insanlar. YIllar sonra cahil olduğumu tekrar hissetim.
@pecre5 ай бұрын
Bartu ağabey o kadar güzel şey söyledikten sonra bir de üzerine Galatasaray'ı sevmediğini söyledi BİZ BU ADAMA AŞIĞIZ 💙💛
@righteoussscalp80915 ай бұрын
adam gönüllerin fatihi 🟦🟨
@thebestcelep63585 ай бұрын
Saltuk Buğranın bu kadar komik olduğunu bilmiyordum ahahaha
@ionurinanli5 ай бұрын
Yayın için teşekkürler. Harika bir söyleşiydi
@lonelytunes17894 ай бұрын
Dünya tarihindeki sosyalist ülkeler hakkında konuşabilirseniz çok sevinirim. Özellikle Sovyetler, Çin, Küba, Kamboçya gibi ülkeler hakkındaki düşüncelerinizi çok merak ediyorum.
@sevketyahya5 ай бұрын
Ağabeyler program, özellikle de bu bölüm harika, emeklerinize sağlık. Yalnız Bartu tam çok ilginç konulara geçecekken çok defa sözü kesildi bu bölüm, nolur dikkat edin buna.
@berketekcan66305 ай бұрын
ilk saati devirdim gercekten en guzel bolumlerinden birisi olmus elinize saglik
@npcconversation5 ай бұрын
The game lil wayne - my life şarkısında ghetto pisliğini iyi anlatıyor. Bide bu mücevher olayı Migos ile başladı hatta buna eskiden Migos rap falan denirdi, ve piyasaya bu şekilde yön verdi bu grup mücevher ve gösteriş şovuna döndü.
@Mai-yg1es5 ай бұрын
hintçe ismi olan kaynakları keşke yazsaydınız ya bazılarını bulamadım, okunuşuyla yazılışı farklı olanlar var muhtemelen
@mertadyaman91325 ай бұрын
bartu ağabey varoşluk düzleminde bana şu konuda hak verecektir ki, black metal elitist tabakası ile bana ve eminim birçok kişiye türk sanat müziği ile benzer şeyleri çağrıştırıyor
@yusuf59125 ай бұрын
çok güzel bir sohbetti harika konulara değinmişsiniz günhan ve değerli abiler, bu Almanya'daki doktor ayaklanması mevzusunda bahsedilen film ismi nedir izlemek istiyorum?
@kadirberkyagar71435 ай бұрын
Börek yaparken dinlemelik
@serencungurveevrenobas46383 ай бұрын
ya Bartu abim rap hakkında ne kadar güzel konuşmuş. elini ayağını öpem
@ha-suradan5 ай бұрын
Lenin ve Atatürk portresi benim aklımı fena karıştırdı. Saltuk konuşurken Lenin'in , Bartu konuşurken Atatürk'ün gözlerine bakıyorum.
@erkanaksoy90955 ай бұрын
"Çağrı Sinci - Neden hep biz öldük" ve "Siirbaz - Kazım abi" parçalarını dinlemeden rap hakkında karar vermeyin derim
@h0lyp825 ай бұрын
abi merhaba , son zamanlarda senin de yayınlarında tavsiyenle evangelion izledim ve gerçekten çok etkiledi .filmde ve anime de bir 12 sembolizmi var ve 12 sayısı da birçok dini veya felsefi alt metinde mevcut,12 apostle dan tut 12 imama bunların ortak bir bağlantısı var mi sizce. bir sonraki çekiçcastde din toplum community ve 12 sayısının bağlantısı üzerine kısa bir bölüm ayırırsanız gerçekten müteşekkir olurum.
@basutto4 ай бұрын
ortaokulda ramazanda her gün 1 cüz ve 100 rekat namaz sabah akşam ibadet ede ede en sonunda ben de hakikat kapısını araladım 7 senedir ateistim
@vincentlaw12615 ай бұрын
Abi ama Farazi&Kayra... #teamSaltuk&Günhan❤
@b9457-m7j5 ай бұрын
daha geniş kitlelere ulaşabilmeniz adına yorum
@baychowski5 ай бұрын
apple store yağmalamak ve kilise yakmak arasında çok fark göremiyorum rapci dostlara haksızlık yapılmış
@Surtur1x5 ай бұрын
Geldim, Gördüm, Abone oldum
@egajobz5 ай бұрын
Bartu abstract, jazz rap, Experimental rap gibi türlerden tamamen habersiz anladığım kadarıyla. Rap tanımı geniş bir müzik türü olduğu için çok farklı alanlara çekilebiliyor. Bunun vasat bir Türk grubuna bakarak çok geniş bir havzayı kapsayan rock müziği eleştirmekten bi farkı yok. Bartu gibi sevdiğim ve değer verdiğim bir insandan bu minvalde bir yorum beklemezdim. Üstelik kendisi de black metali savunurken, ben daha farklı grupları dinliyorum. dedi. Ha şunu da ekleyeyim bu işin teknik kısımlarının farkında olarak, ritim üzerine üç beş söz söylemekten ibaret olmadığını bilerek dinlemek apayrı bir haz verir. Flow teknikleri, kadans, kafiye şemaları, işin şiirsel boyutuna bakarsak entendreler ve metaforar... Ek olarak: Bartuya bi otonom piyade dinletmek lazım.
@Brtcfrkn5 ай бұрын
Herkesin inanis gecmisini anlattigi bolum keyif bombardimaniydi💙
@kemanistkopek5 ай бұрын
Bartu abi seni sonsuza kadar oturup dinleyebilirim 🥲💛
@AliAslan-pp3gt5 ай бұрын
Bartu bu kara lejyonlar konusunda Mütiilation'u ayrı tutuyorsundur umarım. Tutmuyorsan ayıp ettin. 8 yaşından itibaren klasik müzik eğitimi almış biri olarak söyleyeyim: Meyhna'ch çok iyi melodisttir. Black Metal'i aşan bir melodi üretme kabiliyeti var adamda. Sana piyanoda çalayım o parçaları çok daha net anlarsın. Ayrıca sosyal bilimci olarak rap konusunda söylediğin her şeye katılıyorum. Arabeskle arasındaki paralelliğe işaret etmen de çok yerinde olmuş.
@opiumdreamseternal5 ай бұрын
fransız black metal sahnesi seviye olarak çok üstlerde. her grupları birbirinden değerli.
@AliAslan-pp3gt5 ай бұрын
@@opiumdreamseternal Sahneden kastın gruplar/projelerse evet Province-Parisienne fark etmeksizin nitelikli projelerin yoğun olduğu bir ülke Fransa. İskandinav ülkelerinde çok geri dönüşüm ve ticarileşme yaşandı. Bu da müzik kalitesinin altını oydu. Müzikalite açısından bazı Fin grupları ayırmak gerek bu noktada. Çok beğendiğim Fin gruplar var. İlaveten bence Amerika da önemli projeler çıkardı mesela Xasthur benim en takdir ettiğim projelerden. Bence çok istisnai bir adam o da. Bartu'ya Türk black metal grupları konusunda katılmadığımı da belirtmem gerek. Kötü müzik yapılıyor demiyorum ama bu grupların seviyesine çıkabilmiş bir projenin de olmadığı kanaatindeyim.
@opiumdreamseternal5 ай бұрын
@@AliAslan-pp3gt sahneden kastım o idi evet. fransız grupları kesinlikle özgün ve ticaretten uzak kalmayı başardı keza kimi fin grupları da. fakat amerikan black metali için pek aynısını diyemem ve hatrı sayılabilecek grup tek ve tük var. GBS, xasthur ve bir iki tane daha vardır belki nitelikti... fakat fransaya gelince kesinlikle bir şölen. kpn, dso, baise ma hache, Mütiilationlar her biri birbirinden özgün ve harika. türkiyede de o sahne ancak kadıköyden yeni yeni çıkıyor/çıkacak (inşallah). (bkz. zifir, ep13) fakat genel olarak baktığımızda türkiyedeki bm grupları ucuz bir kopya.
@qweqwewqqweqw25215 ай бұрын
Ağam "Meyhna'ch" nasıl okunuyo
@AliAslan-pp3gt5 ай бұрын
@@opiumdreamseternal Yanlış anlama Amerika'da çok sayıda iyi grup var demedim zaten. Önemli dedim sadece. Çünkü bm gibi gücendirici müzik türlerinin üretimine zemin sağlayacak müthiş bir yozlaşma ortamı var Amerika'da. Düzen orada çok daha acımasız. Scott Conner, Jef Whitehead gibi adamların black metal yapma motivasyonları bu yozluktan neşet ediyor zaten. Şu veya bu şekilde sistemden dışlanmış tipler bunlar. Xasthur bu denli izole olmasa dsbm'i buraya taşıyabilir miydi mesela? Çok iyi bir besteci-gitarist olurdu ama bu türde iş yapmaz başka bir türe yönelirdi muhtemelen. Dolayısıyla nitelikli projelerin sayısının artacağını düşünüyorum. Fransa'da köklü bir protest kültür var üstüne bir de Province - Paris düşmanlığı eklenince bu alanda üretkenliği körüklemiş. Bize gelince, aslında memleketin siyasal islamcılar tarafından getirildiği nokta ve bu süreç çok uygun bir ortam sağlıyor bm gibi radikal ve ofansif müzik türlerinin üretimi açısından ama şimdilik vasatın üstüne çıkmış bir işe denk gelmedim ben. Playlistime "vaay" diyip bir Türk grup koy(a)madım şimdiye kadar. Aslında uzun uzun konuşulur da bunlar, şu an düşüncelerimi derleyip toplayamıyorum. Çok kabaca aktardım idare et.
@generalmukmuk5 ай бұрын
yanis varoufakis zamanında ekonomist olarak valve'ın yönetim kurulunda da yer almıştı, hatta microtransactions onun icadı sanırım
@yusuf59125 ай бұрын
bir ricam var bahsi geçen kitaplar ve filmleri biliyorum sizin için zor olacak ama kaynakça olarak yazılı ekleyebilir misiniz?
@mertadyaman91325 ай бұрын
bu podcastten sonra artık 2 3 bölümlük suficast isteriz
@AlipSahanKanadiniAvaGider5 ай бұрын
ilk kez dinliyorum, daha dün keşfettim. süper bişi lan
@fzeldursus42294 ай бұрын
Bulunduğum şehirde solcu kafe yok. Öyle bir lüksüm olmadı hiç
@radelfalcao93275 ай бұрын
Ömer baba şakası boşa gitti çok iyiydi
@ekindevrimtuğcu5 ай бұрын
Bartu'nun rap müziğe karşı duruşu da olmasa işte o zaman hangi dağa sırtımı dayasam tekme yiyorum derdim.
@visibledistortion3415 ай бұрын
bartu ağabey hiphopın göze soka soka protest olmasına ya da gangster kültürünü anlatmasına da gerek yok de la soul, a tribe called quest, j dilla ,lupe fiasco, mf doom, clipping, aesop rock falan da dinleyebilirsin popüler olan tarafı aşırı leş kesinlikle katılıyorum ama tupac bile ortalama bi sanatçı sayılır aslında kültürel etkisini bi kenara koyarsan. Çoğu hiphop yapan sanatçı düz güzel müzik yapıyo aslında çok da dava gibi bi şey yok o çok mainstream tarafı işin.
@subutaynoyan53725 ай бұрын
Kötü yahu o müzik formu. Arada başarılı örnekleri çıksa da, rapin müzikal olarak güzel bir yanı yok, ritim odaklı tekdüze işler işte
@XoRo-j3w5 ай бұрын
@@subutaynoyan5372dünyanın en iyi/önemli müzik prodüktörleri diye liste yapılsa ilk sıralara rap hiphop prodüktörleri girer
@visibledistortion3415 ай бұрын
@@subutaynoyan5372 arada çıkmıyo ki çok fazla güzel sanatçı var. Ayrıca rap bir müzik türü de değil rap bi vokal performansı formu müziğin ismi hiphop ve hiphopın rap içermesine gerek yok. Hiphopın eski köklerine bağlı olmak gibi bi zorunluluğu da yok experimental pek çok şey yapılabilir ve yapılıyo. Subjektif olarak tabi ki sevilmeyebilir jazz da sevmeyebilirsin de başarısız ve ilkel bi müzik formu gibi görmek ve müziğe etkisini anlayamamak kesinlikle bilmemekten.
@subutaynoyan53725 ай бұрын
@@XoRo-j3w Dünyanın en önemli müzik prodüktörü nasıl belirleniyor? Çok satılarak Eee? Piyasayı ele geçirdiler ve rapçilerin en iyi prodüktör olduğu günümüz dünyasında, mainstream müzik hiç olmadığı kadar boktan zaten
@visibledistortion3415 ай бұрын
@@subutaynoyan5372 abi o "rapci"ler zaten müzik türünün temsilcisi değil işte olay orda. Bu müzik türü de kötü albümleriyle iyi albümleriyle bi türdür rock piyasayı ele geçirseydi bugün mainstream müzikde hiçbir şey değişmiycekti ki bunu rock müziğin mainstream olduğu zamanların top hitlerine bakarak anlayabilirsin. Olay müzik türü değil yaratılan talep ve toplulukların vasat içerik tüketmeleri. Uzun zamandır müzik piyasası diye bi şey de yok bu arada. Eskiden record label kültürü ve müzisyenlerin küçük aileleriyle yaptıkları işlerle dönen bi yapı vardı ama bugün çoğu sektörde olduğu gibi büyüdükçe kapitalizmle dönüştü. Yani bayrak kapmaca gibi bi durum yok rapciler piyasayı ele geçirdi rockcılar aldı gibi olay sadece para ve bu bi müzik sektörü de değil aslında sadece multi medya bi içerik satılıyo müzik sadece bunun bi kısmı. Güzel müzik dinlemek isteyenler türden bağımsız şekilde güzel müziklerini dinlerler artık home studio çağındayız abletondan mix master öğrenip odada albüm çıkartabilirsin. Hiphop adam da değilim bu arada müzik sapığıyım sadece Gojira Meshuggah hayranıyım🦉
@ZeugmaBel5 ай бұрын
@onurkilec49634 ай бұрын
Goa trance playlist gelsin lütfen ▶️
@pecre5 ай бұрын
2:06:41 bartu ağzını öpeyim aklımdan geçen her şeyi söylüyorsun
@ElDarko7755 ай бұрын
geldi benim eşref saatim
@neonmoose3155 ай бұрын
35:30 küçükken ben de Saltuk Ağabey gibi düşünüyordum.
@HorasSaelingr5 ай бұрын
Günhan 32. Gün parodisi giriş süperdi
@subutaynoyan53725 ай бұрын
Ben de Warband oynarken ne dinlesem diyordum, Bartu'nun hırslı argümanları ve Saltuk'un teknik analizleriyle Swadia'yı fethedeceğim
@onat825 ай бұрын
bartunun bahsettiği, silahlı doktor kolektifinin tam adını duyan var mı? 4-5 defa geri sardım ama anlaşılmıyo. günhanın aynı konuda bahsettiği film de olur
@eratostenes95045 ай бұрын
10:30 Saltuk ekjfnsdjnfsjdf
@Kulusevski-mh1xk5 ай бұрын
Olum neee derin muhabbet dönmüş yaaaa
@egonloos5 ай бұрын
doğumgünüm de değil, dur yere hediye gibi içerik ❤️