Mikä on invertteri?

  Рет қаралды 7,330

Sähkötekniikka 2021

Sähkötekniikka 2021

Күн бұрын

Пікірлер: 24
@iida4421
@iida4421 Жыл бұрын
eikös autohommissa yleensä laiteta aina plussa ensin kiinni ja sen jälkeen vasta miinus? sen takia kun kiristää akku kenkää niin jos avain osuu runkoon niin ei tuu sormille
@jontta9581
@jontta9581 2 жыл бұрын
mullaha itellä inverteri asuntoautosa. kun irrotan akusta käytän päällä sen verran virta häviää siis tyhjänä päällä
@jukkajussila9115
@jukkajussila9115 Жыл бұрын
Sähkökatkojen aikana tuollainen akkuun kytkettävä invertteri on hyvä varavirtalähde vaikkapa Jääkaappi-pakastimelle, niin pysyy eväät pidempään käyttökelpoisena, mutta akun koko saisi mielellään olla vähintään 100Ah
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka Жыл бұрын
Totta!
@juho1057
@juho1057 11 ай бұрын
Kannattaa huomata, että tuo 70Ah on akun teoreettinen nimelliskapasiteetti. 70Ah akkua ei yleensä pysty kuormittamaan yhtä tuntia 70A virralla. Kun tuollaista lyijyakkua käyttää invertterin kanssa, niin on myös todella tärkeää lopettaa sen purkaminen ajoissa. Käytännössä akkua ei koskaan kannattaisi purkaa paljoa yli 50% kapasiteetista, eli 70Ah akun tapauksessa kapasiteetiksi jäisi tällöin 35Ah. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että lyijyakun lepojännitettä ei kannattaisi päästää alle 12V. Liian tyhjäksi päästetty ja tyhjänä säilytetty akku sulfatoituu ja vahingoittuu pysyvästi.
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka 11 ай бұрын
Totta joka sana!
@SoWeird66
@SoWeird66 3 ай бұрын
No eipä lyijyakkuja enää kukaan energiavarastoina käytä kun huomattavasti parempiakin on tarjolla halvempaan hintaan.
@awarti
@awarti Жыл бұрын
Vielä sellainen kysymys. Invertterin asennus seinään. Pysty vai vaaka-asentoon, onko väliä?
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka Жыл бұрын
Ei mitään hajua suoraan sanottuna. JOs ohjeessa on että nimenomaan ei joku muu kun vaaka-asento. Laite sisältää pelkkää elektroniikkaa niin sillä ei ole väliä missä asennossa se on. Pääasia on kai sitten että jäähdytys toimii jos sattuu olemaan kovaa kuormaa.
@awarti
@awarti Жыл бұрын
Olisi vielä kysymys. Lataussäätimen tehtävä on myös estää akun ylilataus. Sähköä voi ottaa myös käyttöön "lennosta" ohi akun mm. lataussäätimen mahdollisesta usb portista tai säätimestä ulos tulevalla linjasta 12v laitteille. Mutta jos haluaa säästää akkua niin voiko lataussäätimen ja invertterin väliin tehdä kytkimen joka syöttää virtaa suoraan ohi akuston invertteriin ja kun tämä ei riitä, se ottaa akun virran käyttöön. Ajatus on akun säästäminen alituiselta purkamiselta ja lataamiselta. Onko tässä ylipäänsä järkeä? Toivottavasti sait kiinni ajatuksestani?
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka Жыл бұрын
Nyt on kyllä pakko sanoa että en tiedä. Mun osaaminen ei riitä valitettavasti näiden syvälliseen tutkimiseen!
@penaroskaposti8145
@penaroskaposti8145 Жыл бұрын
Taitaa aika pahasti myöhässä tulla vastaus, mutta kirjoitan kuitenkin jos jotain hyötyä olisi vaikka muille jotka harrastaa näitä 12V asennuksia. Ilmeisesti tarkoitat jonkinlaista mökin/asuntovaunun 12V aurinkosähköjärjestelmää, jossa aurinkopaneelit lataavat 12V akkuja ja akuilta otetaan virtaa sitten suoraan esim. valoille tai invertterin kautta pistorasioille / laitteille suoraan. Lataussäädinhän pyrkii pitämään yllä tiettyä jännitetasoa esim. 14,4V syöttämällä aurinkopaneelista virtaa niin että tämä jännitetaso saavutetaan. Lataussäädin itsessään ei tunnista sitä meneekö tämä virta kuormille (jotka on kytketty suoraan akkuun) tai itse akulle. Jos kuormitus pysyy lataussäätimen ja paneelin virransyötön rajoissa jolloin jännitekin pysyy siellä 14V tienoilla, ei akusta purkaannu virtaa, vaan itse lataussäädin syöttää kuormaa koska sen tuottama jännite on hieman suurempi kuin akun. Kovalla kuormalla tulee vastaan joko säätimen tai paneelin rajat jolloin akku alkaa syöttämään kuormaa osittain tai jopa kokonaan. Se lataussäätimen kuormalähtö on taas tarkoitettu siihen että sen kautta kytketyt kuormat ovat lataussäätimen ohjaamia. Eli lataussäädin voi pudottaa kuormat pois joko sisäisen releen tai transistorin avulla jos akku tyhjenee liikaa. Sille kuormalähdölle on usein sama nimellisvirta kuin latauksellekin, esim. 30A lataussäätimen kuormalähtö on usein myös 30A, eikä sitä tule ylittää. Isot kuormat kannattaa kytkeä suoraan akkuun tai sitten vaihtoehtoisesti käyttää jykevää relettä jota lataussäätimen kuormalähtö ohjaa, näin saadaan alijännitesuojausta jatkettua isommille kuormille. Toivottavasti tästä saa jotain selvää.
@juho1057
@juho1057 11 ай бұрын
@@penaroskaposti8145 Erinomaisesti selitetty. Eipä ole tullut mieleen, että lataussäätimen alijännitesuojausta voi tosiaan hyödyntää myös kuvailemallasi tavalla releen kanssa.
@awarti
@awarti Жыл бұрын
Modifioitu (kustannus syyt) vaiko siniaalto invertteri jos tarvitaan pieneen tilaan 230v sähköä radiolle, televisio ja 2x valaisin, sisä ja ulko ja hieman tabletin ja puhelimen lataamiseen?
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka Жыл бұрын
Tuo laite on modifioidulla aaltomuodolla eli kanttiaaltoa. Siinä kävi niin että mun piti ostaa tuolloin siniaaltoinvertteri ja kuis kävikään ja hätäisesti hommasin. Olisi ollut kalliimpi mutta kävi näin. Kyllä itse ostaisin siniaaltoinvertterin tuollaisten käyttämiseen koska jos kuitenkin ovat ronkeleita sähkön laadulle. Jos taas polttaa lamppua niin ei ole kai sitten niin väliä. Tutki ja testaa. Kiitos!
@seppjuhani666
@seppjuhani666 9 ай бұрын
Ei ikinä enää muuta kuin siniaalto invertteri ,aikoinaan käytin invertterillä sähköparranajokonetta(moottorit kranttuja virran puhtaudelle) sillä seurauksella ,seuraavan kerran ,kun käytin tv tä silloin rikkoutu tv, elokroni inssi sanoi p.kone vaatii puhtaan siniaalto virran ja se vauriotti inverrtterin ja sen myötä tv kin meni paskaksi,ja sen myötä minulla oli 3 rikkinäistä laitetta .
@panukarkkainen6052
@panukarkkainen6052 2 жыл бұрын
Sulake välissä olis kova sana...
2 жыл бұрын
Sulake tuossa 1500W inverterissä pitäisi olla vähintään 125A. Tuo sulake söisi tuossa välissä varmaankin useita kymmeniä vatteja tehoa. Tuossa kun kytkentää purettiin olisi ollut parempi ottaa ensin jompi kumpi akunnapa ensin irti.
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka 2 жыл бұрын
Kiitos kommenteista, ehkäpä teen joskus uusiksi tämän pätkän. Laitteen ohjeessa ei ollut sulakkeesta tietoakaan, mutta on kyllä hyvät pointit kiitos.
@jpuu123
@jpuu123 2 жыл бұрын
Mikä on tuon kokoisen invertterin tyhjäkäyntiteho?
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka 2 жыл бұрын
Ei se montaa wattia ole kun manuskan mukaan virta olisi 0,6 A.
@markosuikki5981
@markosuikki5981 2 жыл бұрын
Entäs jos kytkee tosta invertterin toisesta pistorasiasta akku laturin akkuun kiinni..eikös se silloin lataa akkua
@Sahkotekniikka
@Sahkotekniikka 2 жыл бұрын
Kyllä vain ja tulisi loputon virtalähde. No ei tulisi koska aina on jossain häviöitä ja ajan kuluttua systeemi ei enää olisi toiminnassa.
Sähkökatko, miten tehdä varasysteemi?
24:10
Omavarainen Elämä
Рет қаралды 20 М.
Mikä on nollavika?
15:49
Sähkötekniikka 2021
Рет қаралды 42 М.
REAL or FAKE? #beatbox #tiktok
01:03
BeatboxJCOP
Рет қаралды 18 МЛН
Гениальное изобретение из обычного стаканчика!
00:31
Лютая физика | Олимпиадная физика
Рет қаралды 4,8 МЛН
Invertterin akkujohdot
9:02
Valtekno Oy
Рет қаралды 18 М.
Powerant pörssisähkö rele asennus
4:37
Otto Akseli Miettinen
Рет қаралды 9 М.
Invertteri vertailua - modattu vai puhdas siniaalto?
21:46
Omavarainen Elämä
Рет қаралды 3,8 М.
20KW  BV77 Master Lämmittimen Vikahakua + Testiä
39:47
Rassooja
Рет қаралды 27 М.
3-vaihepistorasian asennus
15:52
Sähkötekniikka 2021
Рет қаралды 37 М.
Aurinkopaneelien asennus | Autotalli
18:57
Timpurilta Talo
Рет қаралды 19 М.
I make the world's most simple inverter 12V to 220V , no IC , 50Hz
11:31
Mikä on pihtiampeerimittari?
6:28
Sähkötekniikka 2021
Рет қаралды 4,6 М.
Aurinkopaneelijärjestelmän komponentit
10:41
Omavarainen Elämä
Рет қаралды 6 М.