Mutator genler, hücrede DNA replikasyonu ve onarımının doğruluğunu sağlayan, kendilerinin mutasyona uğraması halinde veya hatalı çalışarak fonksiyonunu yerine getiremediğinde, DNA replikasyonu veya onarım mekanizmalarındaki hatalar nedeniyle mutasyon hızını artıran genlerdir. Bu genler, normal işlevlerini yerine getirmediğinde hücrelerde mutasyon birikimine yol açar, bu da hücrenin genetik stabilitesini bozar. Mutator genlerin normal işlevleri arasında DNA hatalarını tanıma ve düzeltme, replikasyon doğruluğunu sağlama ve hücre döngüsünü kontrol etme yer alır.
@AYCAERGUL5 жыл бұрын
HNPCC hastalığının diger adı Lynch hastalığı. Şurda bilgi var biraz: rarediseases.info.nih.gov/diseases/9905/lynch-syndrome
@erdi57595 жыл бұрын
Düzenli izleyerek buraya geleceğim anları bekliyorum.
@AYCAERGUL5 жыл бұрын
Erdi gel gel, konular ilerledikçe daha zevkli
@erdi57595 жыл бұрын
@@AYCAERGUL şu sıralar nenem hasta (hastaneden yeni çıktı) , birkaç aile dostu da hayatını kaybetti. Bu durumlarla maddi olarak uğraşmak , manevi olarak etkilenmek vb. durumlar derslerle etkileşimimi azalttı/azaltıyor. Bu durumlarda bakışımızı nasıl ayarlamalı ? , disiplini nasıl sağlamalıyız Ayça Hocam ?
@AYCAERGUL5 жыл бұрын
Erdi çok geçmiş olsun. Tabii hem maddi hem manevi olarak sarsıcı olaylar. Hastalık hem de zamanını talep ediyor, eğer hastaya bakan kişiysen. Ama hem kendi moralin icin hem de hastaya daha iyi destek olmak icin dikkatini başka şeylere vermek faydalı olur. Ders çalışmak ya da kitap okumak belki daha zor bu donemde ama tüm dikkatini vermesen bile zihnini yönlendirmek iyi gelecektir. Eger çalısmaya hiç vakit ayıramıyorsan da üzülmemek lazım. Bu süreç geçtikten sonra yeniden başlayabilirsin.
@AYCAERGUL5 жыл бұрын
Erdi biz yorucu bir durumdayken televizyon izliyoruz ya da telefon karıştırıyoruz ama aslında bunlar beynimizi yormadigi icin dinlenme sağlamıyor. Beynin yorulması iyidir, öyle gelişir. Kaslar icin nasıl yürüyüş yapmak iyiyse, beyin icin de yeni bir şeylerle meşgul olması iyidir. Televizyon ancak yoğun beyin aktivitesi yaptıysan dinlendirici olabilir. Hastanede hasta basında bile kitap okumak en iyisi. Ben de görüyorum hastanede, hasta refakatçileri de hastalar da kitap okumuyor. Halbuki bir şey yapmadıkça moralleri daha çok düşüyor.
@erdi57595 жыл бұрын
@@AYCAERGUL Sağolun hocam. Bunları uygulayacağım.
@bircanserin80475 жыл бұрын
Hocam Merhaba Gaziosmampaşa Ümiversitesi Mbg Bölümü Hakkında Neler Düşünüyorsunuz?Umarım Videolarınız Devam Eder 💜💜
@AYCAERGUL5 жыл бұрын
Bircan Serin tabii videolar devam ediyor. Gaziosmanpaşa’dan da mezun tanımıyorum hiç, az sayıda hocaları var ama hepsi güzel tecrübeler edinmiş, calışmalar yapmış gibi gördüm internetten bakınca. Bir de Bilkent’ten bir öğrencim orda asistan olmuş, o da akıllı bir çocuk. Hocaların tecrübelerinden faydalanmak lazım, o zaman verimli bir lisans olur bence.
@cansuuu70794 жыл бұрын
Hocam madem her hücrede 46 tane kromozom var o zaman her hücrede 46 tane mi DNA var? Ki histon proteinleriyle önce sarılsın somra da yoğunlaşıp kromozom oluşabilsin?
@AYCAERGUL4 жыл бұрын
bu çok kolay karıştırılan bir konu. Videoya yönlendireyim bulup.