Çok memnun oldum, Mühendishane'nin yeni video yüklemesine.. En son üniversitede iken izlemiştim. Malzeme mühendisliğine dairdi. Elinize sağlık.
@muhendishane7 ай бұрын
Çok teşekkürler. Selamlar…
@yagzozgor70436 ай бұрын
Değerli hocam merhaba. Entropiyi atomların düzensizliği ile ilişkilendirerek anlatırken adyabatik genleşme ile entropinin arttığını fakat Carnot çevrimi ile anlatırken adyabatik genleşmede ısı geçişi olmadığı için entropi değişiminin 0 olduğunu söylediniz. Nerede yanılıyorum yada nereyi yanlış anlıyorum.
@muhendishane6 ай бұрын
Bu gerçekten çok güzel bir soru. Dikkatiniz için tebrik ederim. Ayrıca konuyu derinleştirme imkanı sunması açısından da güzel bir noktaya temas ettiniz. (10-15 dakikalık videolarda bu derinliğe inmek mümkün olmuyor.) Buradaki ifade karışıklığı (belki benim de daha net ifade etmem gerekirdi), entropi kavramına iki farklı perspektiften bakıyor olmamızdan kaynaklanıyor. İstatistiksel mekanik perspektifi, sadece sistemin içsel (intrinsic) özelliklerine odaklandığı için, adyabatik genleşmede her ne kadar çevreyle ısı alışverişi olmasa da, sistemin sahip olabileceği mikro durum sayısı arttığı için sistemin entropisinin arttığını söylüyoruz. Carnot çevriminde ise çevreyle bir ısı alışverişi olmaması nedeniyle ΔS= ∫δQ/T ifadesi, yani entropi değişimi sıfır değerini alıyor. Ancak buradaki fark, istatistiksel mekanik perspektifinde sadece sisteme odaklanırken, Carnot çevrimindeki termodinamik değerlendirme, tersinir (reversible) bir süreç için sistem + çevrenin toplamındaki entropi değişiminin sıfır olduğunu söylüyor bize. Videoda 15:42 de bu konunun netleşmesi için bir açıklama yapmıştım. Umarım daha net anlaşılmıştır.
@yagzozgor70436 ай бұрын
@@muhendishane hocam değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Fakat hala entropiyi anlamış değilim. Son bir yıldır entropiyi öğrenmeye odaklandım (hatta takıntı haline geldi) Ancak henüz anlamış değilim.
@muhendishane6 ай бұрын
😊 farklı kaynaklardan da okuma yaparsanız mutlaka yardımı olur.