MULCIREA CU IARBĂ este PERICULOASĂ pentru legumele din grădina mea???

  Рет қаралды 42,274

Cristian Negoiţă

Cristian Negoiţă

Күн бұрын

Пікірлер: 122
@TheEden51
@TheEden51 3 жыл бұрын
Iarba aceea se va descompune lent deoarece nu este stratul suficient de gros pentru a se dezvolta bacteriile termofile. Zona este destul de aerisita pentru a nu se creea o situație de mediu fungic, deci atâta timp cât nu se sufoca tulpina plantelor, nu ar trebui sa fie probleme. Cu șoarecii nu vor fi probleme decât dacă iarba se va usca complet și va rămâne afanata. Pe lângă păstrarea umidității și împiedicarea germinarii semințelor de buruieni, firele de iarba care se descompun in apropierea solului vor hrăni organismele benefice, organisme care fac disponibili pentru plante nutrientii. Așteptăm și anul acesta filmările din gradina mulcita cu iarba!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Exact asa am spus si eu, atat in acest clip cat si in celelalte clipuri despre mulcirea solului cu iarba verde. Doar ca, din pacate, sunt destui oameni care, ascultand sfaturile unor "specialisti" care nu au mulcit in viata lor o gradina, au impresia ca mulcirea face rau solului, plantelor cultivate si gospodariei in sine. Ma bucur cand vad ca sunt oameni care chiar inteleg avantajele mulcirii. :)
@doragligor5718
@doragligor5718 Жыл бұрын
Buna ziua, aveti dreptate d-l Negoita si eu fac de ani si este un procedeu foarte benefic,nu se usuca solul in jurul plantelor, tine solul mai umed si nici buruienile nu cresc,va doresc mult succes in tot ce faceti.
@crucinanca8050
@crucinanca8050 Жыл бұрын
Arată super grădina ta . Multă sănătate și spor !
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Mulțumesc! Asemenea!
@petroneladudulac2932
@petroneladudulac2932 3 жыл бұрын
FOARTE INTERESANT SI MULTUMESC PTR CA NE ARATI ACEASTA METODA,CHIAR E MINUNATA
@deeoxana
@deeoxana 3 жыл бұрын
Ce gradina frumoasa 💚 eu nici nu m-aș mai chinui sa explic la cei ce comentează aiurea, cine o sa încerce va vedea rezultatul singur... eu n-am atâta iarba pt mulcit și prima tura am pus in strat cam subțire cred, dar voi reveni peste cu un strat nou. Am vrut sa pun video sa vezi ce a ieșit dar nu-i așa frumos ca la tine și roșiile mele sunt micuțe.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Și roșiile mele sunt micuțe. Nu mă chinui cu cei care comentează aiurea, însă nu vreau să-i influențeze pe alții cu comentariile lor. Aștept filmuleț. 😉
@iulianstoica7438
@iulianstoica7438 2 жыл бұрын
Atâta timp cât spuneți și ce greșiți,și, vă asumați acest lucru pt.mine totul este super ok !!!Tot înainte.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 2 жыл бұрын
Cu toții greșim, important este să ne asumăm acest lucru.
@alexmilan55
@alexmilan55 2 жыл бұрын
Foarte multi isi dau cu parerea fara sa fi studiat vreodata macar un articol despre fertilizare, despre fertilitatea solului, mulcire, ingrasaminte verzi, nutrienti, etc. Inca exista atotstiutorii care dau foc la miristi, care dau foc la frunzele pomilor, care smulg vrejurile de mazare din pamant in loc sa le taie de jos si apoi sa le toace. Cel mai bogat sol e acolo unde exista rame, iar ramele exista acolo unde este materie organica, adica resturi vegetale. Felicitari pentru clip si pentru ideea de agricultura ecologica
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 2 жыл бұрын
Mulțumesc pentru acest mesaj. Așa este, mulți încă nu cunosc beneficiile mulcirii solului.
@danaciobanu5232
@danaciobanu5232 Жыл бұрын
Felicitari! M am abonat!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Mă bucur că v-a plăcut acest clip. Mai sunt câteva clipuri cu mulcirea solului cu iarbă verde. Le puteți urmări, să vedeți evoluția, avantajele, etc.
@MihaiVH
@MihaiVH 3 жыл бұрын
Cat e verde trebuie intinsa si intoarsa pana se usuca
@apostolanny
@apostolanny 8 ай бұрын
se mulceste imediat dupa plantarea rasadurilor? multumesc!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 8 ай бұрын
Se poate mulci oricând. Am publicat mai multe clipuri pe această temă, astfel că le puteți viziona.
@farcasfokala
@farcasfokala 2 жыл бұрын
As vrea sa va intreb ,as putea mulci cu paie?
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 2 жыл бұрын
Da, dar este riscul să aibă boabe de grâu și vor încolți.
@andreisendroiu9146
@andreisendroiu9146 Жыл бұрын
Se zice că mulcirea cu paie (carbon) e mai bună decât cea cu iarba verde (azot) doar că cea pe baza de azot da rezultate mai rapide.
@orbanjanos9987
@orbanjanos9987 3 жыл бұрын
Nu se ascund melcile fara cochilie sub iarba? Cum previi atacul melcilor? Eu am foarte multe melci fara cochilie in jurul plantelor.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu, eu nu prea am văzut limacși în zona mulcită și nici plantele afectate, dar în zona unde nu am mulcit, au cam făcut pagube.
@dumitracheviorelalexandru9113
@dumitracheviorelalexandru9113 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 am citit si eu, eu am pus pe pat nou de pamant iarba, mulci, cam 3 cm , deci putin , dupa ce sadisem ceapa arpagic. A iesit ceapa prin prin iarba insa limacsii pareau la fel de numerosi in zona cu iarba si in zona fara iarba. Insa imi era mie mai greu sa ii descopar si inlatur(intrand multi dintre ei sub iarba )
@robertatoader5934
@robertatoader5934 2 жыл бұрын
Daca pun iarba proaspăt cosita, cat ar trebui sa fie stratul de gros? Tot de 15-20 cm sau mai putin? Multumesc anticipat de răspuns!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 2 жыл бұрын
Eu așa pun când am deja răsaduri puse în grădină. Nu mai mult de 15-20 cm, astfel încât să nu fie stratul prea gros și să sufoce răsadurile. Vă rog să urmăriți restul clipurilor cu mulcirea solului cu iarbă proaspăt cosită, să vedeți exact cum fac, întrucât în clipul ăsta am abordat alt subiect al mulcirii.
@oanaandron6201
@oanaandron6201 3 жыл бұрын
Cum procedati toamna cu zona mulcita? Curatati si apoi sapati?
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu, în niciun caz nu "curăț" zona mulcită! Voi lasa iarba pe pământ exact așa cum este acum, iar ea se va descompune în timp. La toamnă va mai rămâne probabil 20% din ce este acum. Voi freza cu motosapa și toată iarba rămasă se va integra în sol, transformându-se în humus.
@nicutor
@nicutor 2 жыл бұрын
Salut. Ce parere ai despre mulcirea cu ace de molid/brad (nu de pin) uscate luate din padure? Multumesc!
@AlexaAdrian
@AlexaAdrian 2 жыл бұрын
acele de molid, care e un conifer, va produce un mediu acid. Iti aduce un beneficiu? Nu cred.
@victoriaiuga1010
@victoriaiuga1010 3 жыл бұрын
Va rog când aveți timp să- explicați și mie de la început prima operație care se face primăvară înainte de a pune răsadurile.La mine in gradina este multă iarba și trebuie arat.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Primul pas: kzbin.info/www/bejne/q2faY5J6abqgsKc Al doilea pas: kzbin.info/www/bejne/Zme0qJ-Nh5qEa7s
@victoriaiuga1010
@victoriaiuga1010 3 жыл бұрын
Mulțumesc.Credeam că fără arătură.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Se poate si fara aratura, insa va trebui sa tundeti bine de tot iarba, pana la nivelul solului (ideal cu o motocoasa), iar dupa sa mulciti solul intr-un strat de 20-25 cm de iarba. In acest fel va fi sufocata toata iarba si nu va mai creste, iar radacinile vor putrezi si vor fi mancate de rame. Asa am facut timp de doi ani, insa eu am avut foarte multa iarba cu care sa mulcesc.
@adivijulie7957
@adivijulie7957 3 жыл бұрын
Salut. Lucrul cel mai important la mulcire cu iarbă ar fi s-o punem la uscat cite a zile, sa se pălească la soare să nu mai aibă acea seva. În rest este o metodă pe care o folosesc și eu, și omoară buruiana. Nu puneți iarba foarte aproape de plantă, lăsați un cerc mai mare în jurul plantei pina se usucă iarba. Oseara buna
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Dvs. ați vizionat cu atenție clipul acesta și clipul în care am făcut mulcirea propriuzisă?
@maras5141
@maras5141 3 жыл бұрын
Este bun rumegus de pal? Dar de brad? Multumesc anticipat pentru sfaturi.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu, intrucat lemnul de conifere mareste foarte mult aciditatea in sol. Folositi rumegus, dar in niciun caz de pal.
@dumitracheviorelalexandru9113
@dumitracheviorelalexandru9113 3 жыл бұрын
Rumegusul de pal are si adezivii si substantele toxice din procesul de fabricatie. Cred ca toxicitatea va afecta solul si.microorganismele din el, fara rumegus de pal sau lemne tratate cu chimicale
@stefandeli8209
@stefandeli8209 3 жыл бұрын
La o grosime de pana la 30cm (echivalent cu 1 picior [ft] in unitati imperiale) stratul de iarba este aerat (primeste oxigen din aer) si biodegradarea are loc lent, gratie ciupercilor (fungilor), fara producerea amoniacului (NH3), cel urat mirositor. Un strat de peste 30cm poate crea probleme din lipsa de oxigen la suprafata solului, in acest caz favorizand aparitia anumitor boli.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Ar fi bine să înțeleagă asta și cei care îmi tot repetă că este periculos sau că nu este bine ce am făcut...asta în contextul în care fac asta de 3 ani...
@s1d3k1ckRO
@s1d3k1ckRO 3 жыл бұрын
Mulțumim pentru informații.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@s1d3k1ckRO, cu placere!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@s1d3k1ckRO Cu placere!
@gattonpc
@gattonpc 3 жыл бұрын
Eu fac ce se vede in acest clip de vreo 6 ani si nu am avut nici un fel de problema.. Atentie insa..ca mulcirea cu iarba proaspata trebuie facuta doar daca stratul de iarba nu este foarte gros. ca in cazul de fata. Nefiind strat gros fermentarea ierbi este foarte incetinita iar caldura creata de fermentare este foarte mica sau aproape inexistenta. Ciclul de fermentare a ierbi in conditiile din acest clip.. este foarte lent si se intrerupe si reincepe de nenumarate ori..in functie de clima din zona. Repet.. Eu in 6 ani de zile decand folosesc aceasta metoda de mulcire nu am avut probleme in gradina din cauza ierbii.. ba chiar ma ajutat foarte mult prin faptul ca nu a mai trebuit sa tot sap de buruieni sau sa ud gradina asa des.. solul fiind destul de umed sub iarba tot timpul. Atentie insa la tomate cand udati gradina incercati sa o faceti Dimineata.. si nu seara.. si pe cat posibil nu le udati frunzele. Tomatele sunt foarte sensibile la diferentele de temperatura dintre zi si noapte, de aceea eu le ud dimineata...si nici nu le place sa aibe prea multa apa la radacini...pentru ca se putrezesc radacinile.
@vasyahup1245
@vasyahup1245 3 жыл бұрын
Bună ziua și multa sănătate. ....iarba pe care o folosiți trebuie tocată,trebuie să fie mai mărunțită. ...datorita ploilor iarba a crescut la peste 50...70 cm. Am 5 ari cu o asemenea iarbă și vă rog frumos să îmi spuneți cum să procedez. O cosesc și apoi o toc sau se poate face și cu iarba mai lungă cum e la mine. ...Mult succes și SĂNĂTATE. !
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu are importanță lungimea firului de iarbă. Ideea este să nu aibă semințe, atâta tot. Urmăriți clipul cu mulcirea, ca să vedeți cum să faceți. Îl găsiți în descrierea acestui clip.
@filaretapintilie9929
@filaretapintilie9929 3 жыл бұрын
👍👍👍
@ionut-mihailmanea8746
@ionut-mihailmanea8746 3 жыл бұрын
Prin mulcire ai doar avantaje: păstrezi apa în sol, solul nu se compactează de la ploi și irigații, nu cad fructele direct pe sol pentru a primi boli de la sol, nu cresc buruienile scutești multă muncă, melcii nu mai ies să atace culturile,înmulțești râmele etc.
@ionut-mihailmanea8746
@ionut-mihailmanea8746 3 жыл бұрын
Materia organică a solului se reface, refacând în mod natural fertilitatea solului. Poți merge pe cultivare fără prelucrarea solului
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Și ar mai fi ceva avantaje, însă le voi enumera pe toate într-un clip pe care îl voi publica zilele următoare. 😉
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@ionut-mihailmanea8746, doi ani la rând am cultivat fără să ar/frezez/sap pământul din grădină, dar cum am schimbat locul roșiilor într-o zonă unde am avut iarbă, am fost nevoit să intervin cu motosapa. Pe viitor voi face în așa fel încât să nu mai deranjez solul. 😀
@wannabee8972
@wannabee8972 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 ce rezultate ai avut când ai cultivat fără să mai deranjezi solul? Eu abia am început, încă nu am rezultate "la rod", mi-ar plăcea să aflu de la cei care au măcar un sezon în spate 😁 Toate bune
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@wannabee8972, caută clipul cu roșiile pe care le-am avut anul trecut. Ca recoltă a fost ok, însă a fost mai greu cu plantarea răsadurilor și cu buruienile (chiar și mulcit solul, sunt câteva buruieni care trec și prin piatră).
@victoriaiuga1010
@victoriaiuga1010 3 жыл бұрын
Inca o întrebare,va rog.Am mulcit cartofii dar n-am apucat să-l bilonez. Au ceva?
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu, din contra, le va merge mai bine daca sunt mulciti. Acum doi ani, cand am pus ultima data cartofi, am mulcit pana aproape de tulpini cu multa iarba...si am avut o frumusete de cartofi.
@marinelasonei9576
@marinelasonei9576 3 жыл бұрын
adauga iarba!
@robertatoader5934
@robertatoader5934 2 жыл бұрын
Buna! La cât timp se adauga mulci?
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 2 жыл бұрын
Bună. Nu are importanță. Eu adăugam imediat ce aveam iarbă disponibilă, adică la o săptămână. Și în intervalul ăsta, primul strat deja se usca și se tasa.
@TicuConstantinCostin
@TicuConstantinCostin 2 жыл бұрын
Salut, în grămadă mare e risc să ia foc? Iarba semi uscată
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 2 жыл бұрын
Nu, in niciun caz, intrucat iarba a fost verde cand a fost tunsa si nu s-a uscat precum fanul imprastiat pe camp.
@farcasfokala
@farcasfokala 2 жыл бұрын
Dar de unde sa ia foc?
@cornelmesesan936
@cornelmesesan936 4 ай бұрын
@@farcasfokalaAutoaprindere…prin aglomerare și “fermentare”,să o numim…
@petrudragos1334
@petrudragos1334 3 жыл бұрын
Nici nu am știut de această metodă, voi încerca și eu. Iarba verde este ieftină.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
este chiar gratis!
@dumitracheviorelalexandru9113
@dumitracheviorelalexandru9113 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 pentru cine are vecini harnici care o tund regulat, fara sa faca seminte si buruieni cu seminte :) si o lasa la indemana spre a fi luata, fara sa o amestece cu gunoaie :(
@bumbacealucian1349
@bumbacealucian1349 3 жыл бұрын
Salut , la sf anului (iarna ) ce faci cu aceasta iarba ? O ingropi cand sapi asau o arunci ?
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Iarba rămâne pe sol, nu o iau, iar cu timpul se integrează în sol, se transformă în îngrășământ.
@dumitracheviorelalexandru9113
@dumitracheviorelalexandru9113 3 жыл бұрын
Se topeste usor usor si intra in sol. Daca nu, pana in primavara la topirea zapezii sigur e mancata de rame, pe sub zapada si dispare
@lucianciorascu8392
@lucianciorascu8392 3 жыл бұрын
Am auzit de compost dar vreau să aflu mai multe....
@danutplesu3352
@danutplesu3352 3 жыл бұрын
Am pus rosii cu iarba direct la tulpina. Nu s-a intamplat nimic pana acum, rosia chiar si-a intins radacini noi prin acel strat intrat in descompunere. Ramane de vazut...
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Eu nu prea as risca, intrucat mi-e cam teama de umezeala din iarba in zilele ploiase...sa nu care cumva sa creeze un mediu propice bolilor... Aici este si clipul cu mulcirea... kzbin.info/www/bejne/innOo6SMjM2Ajtk
@danutplesu3352
@danutplesu3352 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 Dupa ce ai mentionat intr-un clip trecut despre o posibila aparitie a bolilor, am indepartat iarba de la o parte din rosii (Valcea). La Olt, unde am si acolo niste randuri de rosii, nu am mai indepartat iarba si am si picurare sub iarba. Am semnale ca totul e ok. E de urmarit. Cu extract de urzici nu le stropesti?
@mariuspapa2986
@mariuspapa2986 3 жыл бұрын
Frumos! Singura problema întâlnită la mine a fost cu coropisnita. Peste tot unde am mulcit, s-au înmulțit exagerat. Cum scăpați de ele fără chimica? Mulțumesc.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@danutplesu3352, am stropit răsadurile cu macerat de urzică. Este clipul postat. 😉
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@mariuspapa2986, din fericire nu am văzut de 4 ani nici măcar o coropișnița la mine în grădină. Din câte știu eu, coropișnița ajunge în grădini odată cu bălegarul cu carw se îngrașă pământul.
@cristianrev8989
@cristianrev8989 3 жыл бұрын
Tocmai mulcirea protejeaza solul so impiedica degradarea acestuia. Permits dezvoltarea microorganismelor benefice plantelor. Bafta!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Pai exact asta am spus si eu in clipul meu, intrucat eu sunt adeptul mulcirii cu iarba. V-ati uitat cu atentie la clip?
@marinelasonei9576
@marinelasonei9576 3 жыл бұрын
eu am facut cartofi in iarba. Dar gramada aia mare de iarba, daca o pui undeva unde nu te incurca, uita de ea vreo 4 ani si o sa ai un suuuper compost!
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu e chiar asa, ca daca as fi lasat acei 4 mc de iarba asa cum era, sau o depozitam undeva in scopul de a face compost, acum as fi fost cu garda de mediu pe cap de la reclamatiile vecinilor. Ar fi inceput sa miroasa atat de urat incat nu as mai fi putut sta nici eu in curtea mea. :)) Am imprastiat-o pe sol in strat subtire si s-a incetinit atat ed tare procesul de descompunere incat nu mai mirosea deloc dupa 2-3 ore.
@dumitracheviorelalexandru9113
@dumitracheviorelalexandru9113 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 incepe sa miroasa a gunoi de grajd prospar, deci puternic si urat. Am testat si eu. Imprastiata, batuta de soare, aer oxigen si eventual spalata si de o ploaie, se duce complet orice miros urat.
@lety1329
@lety1329 Жыл бұрын
Fasolele se pot mulci🤔
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 Жыл бұрын
Da, dar dupa ce creste vrejul maricel, iar stratul de mulci sa fie in jurul plantei la o distanta de minim 10 cm,
@DinaA506
@DinaA506 3 жыл бұрын
Iarba lasata gramada a intrat in fermentatie nu in descompunere. Descompunerea incepe dupa momentule de fermentatie respectiv uscare, daca are un mediu propice descompunerii.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
In mijlocul gramezii, iarba a intrat in DESCOMPUNERE! Daca va uitati cu atentie la clip, veti vedea ca in mijloc iarba a mucegait in asa fel incat numai a iarba nu mai arata. In vecinatatea mijlocului gramezii a intrat in fermentatie, pentru ca si-a pastrat aspectul, nu a mucegait, ci doar si-a schimbat culoarea si mirosul. Oricum, ca idee, astea sunt detalii care oricum nu coonteaza. Important este mesajul pe care am vrut sa-l transmit.
@adrianatatomir6804
@adrianatatomir6804 3 жыл бұрын
Buna seara, Cand am decis sa pun si rasadurile de rosii in gradina (pe la 8Mai) am constatat ca nu prea mai aveam loc pentru cate aveam. Astfel, mica mea gradina aflandu-se langa gazon, am apelat la forta masculina 😅 sa mai sape cam vreo 3 randuri. Sa sape gazonul... Evident ca avea radacini cat China, era in tufe.. insa l-am intors in sol, unele radacini au fost inlaturate. Mi-a fost teama ca pe repede inainte asa, sa punem tomatele imediat in zona aia proaspat sapata, o sa le mearga rau. Insa, se prezinta bine, sunt destul de viguroase si unele au si fructe.😁 Spor la treaba sa aveti!
@cathisanda3678
@cathisanda3678 3 жыл бұрын
Sapati primavara si toamna? Dezavantaj:ar trebui sa avem un contract cu un stadion de fotbal ,pentru iarba fara buruieni cu seminte.Greu de gasit asa ceva.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Asa cum am spus in seria de clipuri cu mulcirea, eu fac asta pentru ca am avut posibilitatea sa mulcesc cu o cantitate atat de mare de iarba (anul asta am pus in gradina aproximativ 15 metri cubi de iarba verde proaspat cosita), insa esenta este ca cei care au gradini sa nu mai arunce iarba, ci s-o foloseasca la mulcire sau compost.
@tudosenicu670
@tudosenicu670 3 жыл бұрын
sa ne arati si peste 2 saptamani .....
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Urmariti acest canal de KZbin si veti vedea toata evolutia mulcirii solului cu iarba pana in iarna, cand aproape nu va mai ramane nimic din toata iarba. In seara asta (ora 20.00) voi publica un clip cu legarea rosiilor, astfel ca puteti vedea cum arata acum intreaga zona.
@engwatch
@engwatch 3 жыл бұрын
Heiii, ceea ce se creeaza acolo sub iarba unde iese fum si creste temperatura, NU este Periculossss!! Are loc: FOrmarea COMPOSTULUI sau Aurul negru, eXtraordinar de bun pentru plante!! Urmariti clipuri cu peoducerea compostului, si o sa vedeti cum se face! Bineinteles, trebuia amestecata iarba cu fan si cu alte cateva chestii, si intors continuu pana DiSpare temperatura! Poate o luna si mai bine! DOar cand a disparut temperatura, procesul de descompunere S-A incheiat, si S-a format compostul!! In care plantele efectiv rad........
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Doamnă dragă, îmi atrageți atenția asupra unui aspect pe care nu îl stăpâniți. Nu vă pricepeți nici la compost, nici la mulcire, deci mai ușor cu frigiderul pe scări că faceți mult zgomot degeaba. Și pentru că vă permiteți să mă luați cu "heiii", chiar nu-mi voi bate gura de pomană să vă povestesc despre carbon, azot, oxigen, umiditate, microorganisme și raportul de materie uscată cu materie verde. Mai studiați un pic despre compost și mulcire, mai exersați un pic cu respectul și reveniți. 😉
@dorumoco5513
@dorumoco5513 3 жыл бұрын
Nu este nimic greșit eu fac mulcirea cu iarba verde, uscata frunze și crengi tocate de 9 ani și am avut doar avantaje pana și melcii o descompun și nu prea se atinge de culturile mele.un mic dezavantaj ar fi ca atunci când ploua puțin apa nu trece de mulci deci pământul rămâne uscat
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Așa este...NU ESTE NIMIC GREȘIT, însă sunt oameni care chiar cred că este greșit (deși am îndoieli că au încercat vreodată). Cât despre ploaie și oprirea apei în mulci, cred că se întâmplă doar la ploi superficiale, că la o ploaie mai serioasă se scurge fără probleme în pământ, iar după rămâne solul umed. Probabil la mine în zonă, la poalele muntelui, sunt mai multe ploi și mai serioase decât la câmpie.
@florentinanutu3418
@florentinanutu3418 3 жыл бұрын
Sa ni le arătați și mai trziu după ce cresc.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Bineinteles! Pana atunci, puteti vedea in clipul de mai jos o parte dintre rosiile pe care le-am avut anul trecut, in sezonul 2020: kzbin.info/www/bejne/lYvKoGCDer6Bf6c
@florentinanutu3418
@florentinanutu3418 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 frumoase dar eu vreau să vad cum evoluează acestea de anul ăsta, nu am facut niciodată mulicire si mar interesa
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@florentinanutu3418, vă recomand să vă abonați la acest canal de KZbin și în acest fel veți fi la curent cu toate cele. 😊
@polixeniacodreanu3698
@polixeniacodreanu3698 3 жыл бұрын
Sunt galbene nu sunt bine rassdurile
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Răsadurile nu sunt galbene! Doar unele dintre răsaduri au câteva frunze care au suferit de arsuri solare după plantare.
@sandrinilie
@sandrinilie 3 жыл бұрын
in continuare e o prostie, altii zic exact invers, din punctul meu de vedere e o idee buna, doar ca iarba trebuie sa fie in strat subtire ca sa se usuce si sa se transforme in mulci, daca o lasi asa groasa ea o sa stranga boli si daunatori sub ea si limacsi, poate ai si tu alte metode sa scapi de astea atunci nu ar fi o problema dar sa vedem cum merge si in continuare.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Fiecare face cum dorește în curtea lui, întrucât eu nu oblig pe nimeni să facă ce fac eu. Este al 3-lea an când folosesc metoda asta, iar avantajele pe care le-am vazut cu ochii mei nu pot fi anulate de nicio parere în contra venită din partea celor care își dau cu parerea deși nu au aplicat niciodată această metodă...sau au folosit o mână de iarbă să mulcească 3 răsaduri (că tot este la modă acest subiect) și acum emit păreri. 😉
@filaretapintilie9929
@filaretapintilie9929 3 жыл бұрын
Nu le mai săpați. Mulțumesc.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Nu inteleg comentariul dvs.
@filaretapintilie9929
@filaretapintilie9929 3 жыл бұрын
Dat cu sapa.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@filaretapintilie9929, așa este, nu mai trebuie să dau cu sapa.
@geta707
@geta707 3 жыл бұрын
Un mediu propice pentru rozătoare.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
Sa-mi fie cu iertare, insa va inselati! Cum sa stea un soarece in acel strat de iarba tasat de cativa centimetri, care se descompune din primele momente in care este pusa pe sol? Este strat iarba proapsat cosita, nu balot de paie. Si de-ar fi strat de paie pe sol, tot nu ar sta soarecii, intrucat soarecii stau unde este gramada mare, unde isi pot face cuibul, unde pot face pui. Va dati cu parerea in necunostinta de cauza!
@geta707
@geta707 3 жыл бұрын
@@cristiannegoita80 am muncit și eu cu un strat de paie cu iarbă între gardul vecinilor și primul rand de pomi fructiferi,rezultatul;14 pomi fructiferi pierduți, anul 4 ,pur și simplu mi-au rămas în mina .au întrat în vegetaie și sau oprit.am dat săi mișc, ridica tupina mi-au rămas în mina. Este o experienta nefericită. Am săpat terenul și am dat de galeri cit.mina.Am pus otravă, Fumigene, carbid, acum.astept să-mi trimită pomii săi înlocuiesc.
@cristiannegoita80
@cristiannegoita80 3 жыл бұрын
@@geta707, ce ati patit dvs. nu este de la mulcirea cu iarba, ci foarte probabil de la mulcirea cu paie de grau, intrucat este posibil sa fie ramas foarte multe boabe de grau care au atras rozatoarele in acea zona. Eu mulcesc gradina cu legume de 3 ani cu multa iarba verde, proaspat cosita, insa nu am avut absolut nicio problema. Nu are cum sa se ascunda ceva in stratul de iarba care se usuca si se taseaza, transformandu-se precum un covor. Nici macar furnicile sau limacsii nu stau in zona mulcita.
@oanaandron6201
@oanaandron6201 3 жыл бұрын
Cum procedati toamna cu zona mulcita? Curatati si apoi sapati?
Mulcirea cu iarba proaspăt cosita este DĂUNĂTOARE?
17:16
Secretele Gradinarului
Рет қаралды 38 М.
GIANT Gummy Worm #shorts
0:42
Mr DegrEE
Рет қаралды 152 МЛН
How to have fun with a child 🤣 Food wrap frame! #shorts
0:21
BadaBOOM!
Рет қаралды 17 МЛН
JISOO - ‘꽃(FLOWER)’ M/V
3:05
BLACKPINK
Рет қаралды 137 МЛН
MULCIREA SOLULUI CU FRUNZE USCATE, AVANTAJE ŞI BENEFICII
10:50
Cristian Negoiţă
Рет қаралды 9 М.
Mulcirea solului cu iarbă - metodă 100% organică!
13:48
Cristian Negoiţă
Рет қаралды 113 М.
Vine rooting test
13:04
Manolescu Aurelian
Рет қаралды 7 М.
The Truth About Using Yeast in the Garden as a Fertilizer!
10:03
GRĂDINA PENTRU TOȚI
Рет қаралды 360 М.
AM PUS FOLIE ANTIBURUIENI LA ROŞII ŞI MURI. MULCIREA SOLULUI CU AGROTEXTIL
19:47
COPILIREA ROŞIILOR este esenţială în dezvoltarea plantelor!
12:17
Cristian Negoiţă
Рет қаралды 278 М.
Ingrasamant natural pentru pomii și legumele tale!
6:39
Tibi Tips
Рет қаралды 36 М.