Hele toffe video! Leuk om te zien dat er meer partijen bezig zijn met kennis verschaffen van de markt
@michelweeren2 жыл бұрын
Duidelijk verhaal, bedankt daarvoor. Ik zou wel wat aan dat kroonsteentje doen. Is niet alleen gevaarlijk maar oogt ook erg onprofessioneel ;)
@koevlaas2 жыл бұрын
De airco is inmiddels weg daar, er komt een keuken en dan hang ik de airco ergens anders op. De kroonsteen komt dan niet meer terug.
@keesveldint18626 ай бұрын
Scherp opgemerkt !
@leonnelen1512 жыл бұрын
Betreffende de CO2 uitstoot. Is de COP 4 levert 1 kWh elektriciteit 4 kWh warmte. Die ene kWh elektriciteit wordt in het ongunstige geval (geen windstroom) opgewekt in een gascentrale. Een gascentrale heeft een rendement van 50 % (elektrisch, mogelijk nog hoger als de restwarmte benut kan worden) dus is er voor die ene kWh stroom dus 2 kWh aan aardgas nodig. met een warmtepomp verbruik je derhalve voor de zelfde 4 kWh warmte dus maar 2 kWh. De CO2 uitstoot is dus, ook als deze draait op stroom uit een gascentrale, dus de helft minder.
@davidmarkus77142 жыл бұрын
Bedankt! Nu heb ik net een nieuwe prefab woning zelf bebouwd, R waarde 7,5 van muren, dak en vloer, tripple beglazing en een WTW ventilatie D systeem... Ik sta nu voor het punt van of kiezen voor een warmte pomp of voor infrarood of pelletkachel.. Voordeel van infrarood is de lagere investering en het zelf kunnen plaatsen, geen buizen in de vloer en geen onderhoud, plus snel aan/uit en gemakkelijk zones kunnen verwarmen. Met een thermostaat staat infrarood maar 50% van de tijd aan en het huis heeft aardig wat glas op het zuiden om zo wat zonne warmte mee te kunnen pakken. In de zomer kan infrarood gewoon uit (warmtepomp niet heb ik begrepen) maar heb dan wel een warmtepompboiler nodig voor warm tap water.. Ik wil sowieso een pelletkachel erbij want het is lekker als je het koud hebt en de betonnen plaat met laag tempratuur verwarmen duurt veel langer. Het blijft toch nog een lastige keuzen want wat is nu echt comfort en hoeveel moet je het huis nu echt verwarmen. Wat is nou een goede vergelijking want het gaat niet alleen maar over verbruik maar ook over beleving, als ik slechts in één klein kamertje werk en voor de rest overdag het huis niet perce op 20 graden hoef te hebben bijvoorbeeld... Is er ervaring van vergelijking? Kan een warmte pomp uit of op minimaal vermogen of moet deze altijd laag tempratuur blijven leveren?
@koevlaas2 жыл бұрын
Ik zou lekker een warmtepomp op vloerverwarming aansluiten en de rest uit je hoofd zetten. Een pelletkachel bijvoorbeeld dan ga je een gat maken in je luchtdicht rc 7.5 huis en creëer je een tochgat. Er gaat niets boven warme voeten, infrarood misschien boven de werkplek voor erbij maar niet als hoofdverwarming.
@Mooorteeen3 жыл бұрын
Interessant verhaal. Het comfort is door de stabiele temperatuur een stuk beter en zonder radiatoren, alleen vloerverwarming, is het helemaal perfect. Helaas is het voor mij nu niet interessant (vanwege staat, waarde en locatie van het huis), maar ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen van de komende jaren en wellicht is een hoge temperatuur warmtepomp op den duur een aantrekkelijke optie. De auto heeft in elk geval al een warmtepomp.
@koevlaas2 жыл бұрын
Een huis die duurzaam gemaakt is en eventueel een energierekening van 0 euro heeft is in mijn ogen veel meer waard, op de huizenmarkt zie je ook dat duurzame investeringen wel terug te zien zijn in de prijs van de woning. Het scheelt gewoon 10duizenden euro's op lange termijn.
@standupray2 жыл бұрын
Vakman... Hier heb ik wat aan! Bedankt! En nu is gas drie keer zo duur als toen je dit plaatste ;-)
@koevlaas Жыл бұрын
Stroom ook inmiddels...
@reneverheij69383 жыл бұрын
Benieuwd naar de berekeningen!
@koevlaas3 жыл бұрын
Daar ga ik werk van maken, laat het wel voor mijn eigen situatie zien. Een situatie waar veel huishoudens inzitten qua type huis.
@hanoniem0073 жыл бұрын
Ik kan dit verhaal wel beamen.... In 2018 van het gas af gegaan in een jaren 30 woning. Zonnepanelen, warmtepomp, warmtepompboiler voor de douche, vloer- en wandverwarming, isolatie (vloer, dak, spouw, HR++ glas). Totale kosten, ik gok zo'n 30.000 voor de energiemaatregelen. 150.000 totaal voor de renovatie (huis volledig gestript en opnieuw afgewerkt), inclusief smarthome systeem. Overigens gekozen voor een extra stille warmtepomp. We betalen per jaar een paar tientjes electra bij. Zomers koeling aan, winter gewoon lekker warm binnen... Ik draai nooit meer aan een verwarming of thermostaat, klimaat is gewoon altijd prettig.
@JeroenBIG3 жыл бұрын
Tja, 30.000 is tot daar aan toe. Maar 150.000 dat was in de crisistijd (8 jaar geleden) de prijs van een kleine twee onder 1 kap, en in de huidige tijd de prijs van een nieuwe badkamer, keuken, tuin, en flinke aanbouw. Dat zijn geen bedragen die opwegen tegen een energierekening van 200 euro per maand.
@rvasilev932 жыл бұрын
mag ik vragen welke model warmtepomp u heeft aangeschaft?
@artofwebdesign Жыл бұрын
@@JeroenBIG Ik hoor dat hij 30.000 heeft uitgegeven aan energie maatregelen. Dat weegt wel op tegen een rekening van 400,- per maand inmiddels. Die andere 150.000 is renovatie en heeft niets met energie van doen.
@ruudpaquay95672 жыл бұрын
Hallo, van welke cop ga je uit bij de berekening van 1000 m3 en 2000 kWh . Want 10 kWh heeft dezelfde energie inhoud als 1 m3 gas.
@koevlaas2 жыл бұрын
Ik reken met een scop van 4 en per m3 gas weet je maar 8 kw warmte eruit te benutten.
Je verhaal gaat over warmtepompen welke energie uit de lucht halen. Een verhaal over geothermische pompen zou ook mooi zijn. Heb zelf zo'n ding, al in 2010, wat verder oostelijk laten aanleggen in huis schoonmoeder. Die werkt prima , ook bij min 35 graden celsius. COP van 6, niet 4. Want het grondwater aldaar is standaard 9 graden...zomer en winter.
@koevlaas2 жыл бұрын
Ik vertel het liefst verhalen uit de praktijk met hardware die ik zelf ook heb zodat ik geen onzin vertel.
@poeklot2 жыл бұрын
Hallo Koevlaas, raad jij aan om een buffervat te nemen voor de CV? Het gaat om een huis met vloerverwarming in de badkamer / woonkamer / keuken en radiatoren in de slaapkamers.
@koevlaas2 жыл бұрын
Als je niet de vloerverwarming groepen gaat naregelen hoeft een buffervat niet, een betonnen vloer is een ideale buffer.
@wardb65392 жыл бұрын
Bedankt Marnix. 1 punt, met die laatste opmerking 7a maak je jezelf er wel heel gemakkelijk vanaf. Dat is juist het knelpunt. In de winter maanden is de vraag hoog.. efficientie daalt + Digitalemeter -> veel duurdere prijs per kwh -> zonnepanelen geven veel minder stroom.. en nu ? Wat adviseer je hier ? Nogmaals dank mvg Ward
@koevlaas2 жыл бұрын
Dat is nu nog niet aan de orde, maar probeer zoveel mogelijk te besparen door de aanvoertemperatuur nog meer te verlagen als dit kan. Meer zonnepanelen installeren of nog beter een windmolen van ca. 5 kW, niet iedereen kan zomaar een windmolen neerzetten trouwens maar puur als het gaat om energie opwekken op 21 december.
@TobiasdeEerste2 жыл бұрын
Hoi Marnix, dank voor je heldere uitleg. Dat had ik ff nodig, even een vraag over de warmtepomp. In hoeverre levert deze nog warmte als het kouder wordt dan 3 gr Celsius ? Ik hoor allemaal verhalen dat een warmtepomp niks meer doet zodra het gaat vriezen etc. Hoe zit dat precies ? Enne, fijn om weer ff Amsterdams te horen.......😃👍
@koevlaas2 жыл бұрын
Het vermogen van je warmtepomp loopt wel iets terug maar dat gaat de machine compenseren met een hoger toerental en dus meer vermogens opname, als je hele systeem goed ingeregeld is geen enkel probleem.
@ReneArtoisMr Жыл бұрын
Ik vraag me af of in een woning met als hoofd verwarming een vloerverwarming met een zgn hoge temperatuur verdeler, het nodig is deze te vervangen door een midden temperatuur verdeler wanneer overgeschakeld wordt naar een warmtepomp verwarming (laag tot midden temperatuur) aanvoer.
@koevlaas Жыл бұрын
Dat hangt ervanaf, als er nog elders in het huisradiatoren zijn die op een iets hogere temperatuur moeten werken als de vloer dan is het enorm verbeteren van de aanvoer richting vloerverwarming niet gewenst. Maar kan dit wel dan ishet vervangen van de hoge temperatuur vloerverdeler door een pomploze met debietmeters een absolute aanrader. Let er wel op dat er voldoende dikke leidingen richting de verdeler gaan, 15mm is te dun, 22mm of groter (32mm kunststof) zijn prima. Een lus vloerverwarming stel je in op 2L per minuut.
@artofwebdesign Жыл бұрын
Hallo Marnix, Dank je voor het delen van je expertise en dat er ook een gesprek in de comments op gang komt. Ik ga verhuizen naar een vrijstaande woning uit begin 1900. Natuurlijk ga ik isolerende maatregelen nemen. Maar ik vroeg me af; kun je ook een warmtepomp installeren en zonnepanelen met de wetenschap dat je huis niet boven de 15 graden hoeft te komen in de koude maanden [nov dec jan feb mrt] en dat je dan gewoon bij stookt met bijv. een pellet kachel in je leefruimte/woonkamer ?
@koevlaas Жыл бұрын
Ja hoor dat kan wel.
@warnerbouma54752 жыл бұрын
Ik heb een delta T van zo'n 4 graden (40 uit, 36 in) in mn systeem, en tijdens de winterdagen krijgt de warmtepomp de woonkamer niet echt warm. Zou dit kunnen komen doordat de de flow te hoog staat ingeregeld? En is zoiets met instellingen op de warmtepomp zelf te regelen of moet ik dan meer hardwarematig bij de convectoren denken
@koevlaas2 жыл бұрын
Meer afgifte in je woonkamer creëren, bijvoorbeeld speedcomforts installeren of de radiatoren vervangen door grotere al dan niet icm speedcomforts. De delta t van 4 is verder prima.
@frankdirckx5387 Жыл бұрын
Wat is je mening over aardwarmtekorven in de kruipruimte van 4*10 meter in combinatie met een warmtepomp? Schat je dit haalbaar bij een gasverbruik van 1200 m3
@koevlaas Жыл бұрын
Ik weet niet of het zo slim is om je kruipruimte te gaan afkoelen, kan je dan beter in de tuin hebben. Je onttrekt dan warmte zeer dichtbij je pand en dat heeft altijd (negatieve ) invloed.
@notoriouspomegranate56122 жыл бұрын
Deze video gaat eigenlijk alleen over een apart huis, maar wat nou als je in een appartementencomplex zit? Is het dan mogelijk / voordeliger om allemaal apart een warmtepomp aan te schaffen? Of kan het dan ook voor het hele appartementencomplex worden geregeld? Het lijkt mij dat dat erg lastig wordt, vooral als je ook wilt koelen in de zomer.
@koevlaas2 жыл бұрын
Appartementencomplexen zijn natuurlijk een geval apart, meestal weinig ruimte, bemoeial van een VVE e.d. Toch niet onmogelijk ook hier iets mee te kunnen, wat dit is hangt van de situatie af, ik heb weleens een warmtepomp op een balkon gezet en de boiler op de gang. Iets uit handen geven of collectief is altijd gevaarlijk want dan verkoop je je ziel aan iemand en wat die ermee doet moet je maar afwachten. Persoonlijk zou ik iets individueel doen indien mogelijk.
@r3nszs2 жыл бұрын
Hi Marnix, Bedankt voor je heldere uitleg. Klinkt als iemand met veel ervaring en kennis. Zelf heb ik net een vrijstaande woning gekocht en durf ik de stap (nog) niet te maken aangezien de woning (ook nog) niet goed geisoleerd is. Wel wil ik beneden de nieuwe vloerverwarming, boven de radiatoren en de CV leidingen alvast voorbereiden op een warmtepomp. Kan je me wat advies geven waar ik op moet letten?
@koevlaas2 жыл бұрын
Let erop dat de hoofdleiding richting o.a de vloerverdeler dik genoeg is, zelf probeer ik deze altijd in 32mm kunststof uit te voeren. Installeer het liefst meteen een ltv verdeler zonder pomp en zet dan de cv ketel temperatuur niet hoger dan 35 - 40c.
@bram38372 жыл бұрын
Hoi Marnix, bedankt voor je video! Erg interresant. Ben zelf ook de opties voor toepassing van een WP aan het overwegen. Heb je toevallig ervaring en een mening over de monoblocks van Sprsun? En eventueel ook over de ubbink behuizing voor op het schuine pannendak?
@bram38372 жыл бұрын
Bijvoorbeld deze SPRSUN CGK030V2 9,5kw inverter warmtepomp Merk: SPRSUN |
@koevlaas2 жыл бұрын
@@bram3837 sprun lijkt aantrekkelijk vanwege de lage aanschafprijs, maar kent met een paar nadelen die de folder niet noemt. Er zit geen thermostaat bij/op, dus de warmtepomp draait altijd en het minimale vermogen word ook niet vermeld. Minimale vermogen is doorgaans zo'n beetje 30% van het max. vermogen en bij een 9 kw is dit dan 3 kw. Met temperaturen van 7, 8 graden buiten is dit voor de meeste huizen al veel te veel dus moet je weer wat verzinnen om dit probleem op te lossen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een buffervat waar de wp in draait en dan een aparte afgiftepomp en thermostaat. Mijn zege heeft een Sprun in iedergeval niet.
@YankeeVentura2 жыл бұрын
Hoi Koevlaas, heb je ook een website of iets dergelijks waar je werk te zien of en waar je contactgegevns van je bedrijf staan? Interesse in een WP
@koevlaas2 жыл бұрын
www.warmtepompcompleet.nl en dan word je naar mijn facebook pagina gestuurd.
@playtoimpress61623 жыл бұрын
Geluid is subjectief....Een warmtepomp maakt zeker geluid. Bij installatie zal dat 40 à 50DB zijn, door de jaren, als die ouder wordt, zal dat wellicht stijgen tot storend.
@koevlaas3 жыл бұрын
Geluid neemt niet toe, de compressor word goed gesmeerd met een voorraad olie die in het afgesloten circuit zit. Als een compressor stuk is dan wel een hoop herrie, maar dan werkt de machine ook niet meer.
@fredduvaloois39807 ай бұрын
Hoe ouder hoe dover
@Onze-warmtepomp3 жыл бұрын
Helemaal eens met je antwoorden! Wij hebben de stadsverwarming in 2020 laten afsluiten en zijn overgestapt op een full elektrische Viessmann warmtepomp (mono-block). Ons huis staat in de binnenstad en hebben er geen moment spijt van gehad en qua geluid horen wij én de buren niets. De propeller van het buitendeel gaat meestal alleen harder draaien als we het bad laten vollopen of de buitentemperatuur onder het vriespunt komt. Als het zo koud is dan zitten wij niet buiten, waardoor je geen last hebt van het geluid. In de zomer haalt het buitendeel al zo veel warmte uit de buitenlucht dat de propeller eigenlijk bijna nooit draait, hij toert dan alleen rustig op bij douchen of het vullen van het bad. Maar dan hoor je alleen het geluid van de wind wanneer je direct voor de buitenunit gaat staan.
@TheRealKuif3 жыл бұрын
Welke type warmtepomp heeft u als ik vragen mag? Hoeveel kilowatt?
@Onze-warmtepomp3 жыл бұрын
@@TheRealKuif wij hebben een 7KW buitenunit voor onze woning van 147m2 oppervlakte. In de maand november, met buitentemperatuur ‘overdag’ van +/-10 graden verbruiken wij, als thuiswerkende ouders met drie jonge kinderen, tussen de 12kW en 18kW aan stroom per dag (incl. Warmtepomp). Dan is het binnen wel 20 graden of warmer op alle verdiepingen/ kamers van ons huis.
@TheVierkes3 жыл бұрын
Hoe ging het met het afsluiten van de stadswarmte? Dit kost 3000 euro toch?
@Onze-warmtepomp3 жыл бұрын
@@TheVierkes in het verleden is hier wel spraken van geweest, omdat je een overeenkomst voor 30ste aan gaat bij aankoop van je woning(in ons geval). Wij hebben die van ons na 5 jaar laten beëindigen. Onze gemeente heeft uitgesproken dat ze mensen die verduurzamen niet tegen willen werken maar juist willen helpen en daarom de boete opgeheven. Wij moesten eenmalig €250,- betalen om iemand langs te laten komen die de stadsverwarming kwam demonteren en verzegelen. Het grote nadeel vind ik dat het tarief van de stadsverwarming samen hangt met de gasprijs, terwijl de stadsverwarming bij ons in de regio met afval wordt gestookt.
@alexdewit34293 жыл бұрын
Hoelang duurt de gemiddelde installatie van een warmtepomp?
@koevlaas3 жыл бұрын
Hangt ervan af maar meestal minimaal 2 dagen, waarvan ik dan probeer dat men maar 1 dag zonder warmte en warm water zitten.
@alexdewit34293 жыл бұрын
@@koevlaas komt dat dan omdat je ook de radiatoren meevervangt
@koevlaas3 жыл бұрын
@@alexdewit3429 vaak pas ik alleen een afgiftesysteem iets aan, bijvoorbeeld de maximaal thermostaat en het voetventiel uit een vloerverwarmingverdeler, maar verder ben ik een eenmansbedrijf dus dat werkt minder snel dan met z'n 2en. Bovendien haastige spoed is zelden goed, ik besteed aandacht aan het beperken van het warmteverlies bij bijvoorbeeld de boiler. Ook het inbedrijfstellen van een warmtepomp vergen soms meerdere uren ivm lucht in met name nieuwe vloerverwarming.
@alexdewit34293 жыл бұрын
Oke interessant om te lezen en te zien hoe jij hierin te werk gaat. Uit pure interesse: waar in het land zit je, ik ben mijzelf momenteel aan het oriënteren op een carrière switch.
@koevlaas3 жыл бұрын
@@alexdewit3429 ik woon in ilpendam, naast purmerend.
@poeklot3 жыл бұрын
Hoe zit het met douchen? Kan dit water ook (voor) verwarmd worden door de warmtepomp?
@koevlaas3 жыл бұрын
De warmtepomp beschikt over een 3wegklep waarmee een indirect gestookte boiler (boiler met spiraal erin) opgewarmd kan worden.
@MrWedge214 ай бұрын
@@koevlaas En die boiler draait op.....? Ik snap dat argument niet dat je met 1 kWh electriciteit 4 kWh warmte maakt, en dan vervolgens een electrische boiler nodig hebt om extra te verwarmen - guess what - daar maak je met 1 kWh electriciteit dus niet eens 1 kWh warmte. Jammer dat weer niet het complete verhaal word verteld. Ook "goedkopere" warmtepompen is onzin. Is je huis minder geisoleerd dan heb je meer vermogen nodig, dus een grotere warmtepomp, dus een duurdere warmtepomp.
@koevlaas4 ай бұрын
@@MrWedge21die boiler word dan door je warmtepomp verwarmt wat een cop van rond de 4 mogelijk maakt. De doorstroomverwarmer die ik erachter heb hangen doet alleen de koude start als het water in de leiding nog koud is. Krijgt de doorstromer warmer water moduleert deze terug en gaat zelfs uit. Een grotere warmtepomp zou je natuurlijk ook van ssprun kunnen kopen die zijn goedkoop.
@MrWedge214 ай бұрын
@@koevlaas dus de warmtepomp krijgt het water boven de 60 graden? Welke warmtepomp kan dit? De goedkope?
@koevlaas4 ай бұрын
@@MrWedge21 dat scrijf ik toch niet ? Mijn boiler heeft 45 graden warm water.
@cas-2212 жыл бұрын
Als leek zijnde vraag ik me een ding af,als met ketel temperatuur op Max 60 graden adviseert en zuinigst is en nog goed warmte geeft,,,maar een warmte pomp vind 60 graden niet leuk,dan vraag ik me ten zeerste af of je niet beter electrishe kachels met zonnepanelen kan hebben en gebruiken ?
@koevlaas2 жыл бұрын
Een warmtepomp is anders dan een cv ketel geen hollen of stilstaan systeem maar lang en traag opwarmen. Voor dit trage gedoe zijn geen hoge temperaturen nodig, integendeel met lager temperaturen veel comfortabeler en de wp draait er enorm zuinig door. Een warmtepomp heeft bij optimale omstandigheden een rendement tussen de 400 en 500% gemiddeld, electrische kachels ten hoogste 100% en een cv ketel ongeveer 80% gemiddeld. Een warmtepomp is dus ongeëvenaard qua rendement.
@luclambrechts30012 жыл бұрын
Welk merk is zeer goed voor lucht /water wp. Voor een nieuwbouw met warmteberekening van 29kwh/m2.
@koevlaas2 жыл бұрын
Slechte warmtepompen zijn er eigenlijk niet, wel fijner te bedienen en installeren exemplaren. Dure merken zijn ook duur in aanleg en onderhoud dus een goed budgetmerk isaan te raden. Bijvoorbeeld een Panasonic aquarea split of vaillant vwl serie. Die laatste is wel de stilste van de 2.
@robvossen80992 жыл бұрын
Hoi, Mooie duidelijke video, ik zit heel erg te twijfelen cv begint aan het einde te komen. Onze woning is begin 70jaren met radiatoren. Eigenlijk zie ik 2 opties hybride of full electric. Acht jij een full electric mogelijk met radiatoren? En zo ja waar ligt je voorkeur qua hardware panasonic monobloc?
@koevlaas2 жыл бұрын
Kan ook met één of meerdere Airco's
@markth82945 ай бұрын
Je had het over 2000 kwh op jaar basis. Is dat bij 24/7 dat de pomp aanstaat.
@koevlaas5 ай бұрын
Wij hebben een thermostaat in de woonkamer, lekker simpel aan indien te koud en uit wanneer op temperatuur. Met die modus operandi en het douchen meegeteld verbruiken wij jaarlijks ongeveer 2000kwh.
@fryske.tynster3 жыл бұрын
welke merken zou je aanraden?
@koevlaas3 жыл бұрын
Zelf werk ik met Panasonic Aquarea monoblock en Mitsubishi ecodan/zubadan als het om split warmtepompen gaat.
@jonasM9992 жыл бұрын
Dag Marnix, ik heb een appartement gekocht die zal gebouwd worden dit jaar en daarbij zijn er enkel zonnenpanelen en Vloerverwarming op geometrie. Ik moet binnenkort mijn vloer kiezen voor in de droge ruimtes en natte ruimtes. Welke soort vloer is afgeraden om te leggen? ik las dat dikkere laminaat zeker niet goed is voor vloerverwarming. mss dat u mij kan helpen
@koevlaas2 жыл бұрын
Hoe dunner de vloer hoe beter, ik heb zelf nu een dunne pvc laminaatvloer maar ga deze binnenkort vervangen door dikker pvc laminaat. Echt het allerbeste zijn plavuizen maar dat wil mijn vrouw niet.
@jonasM9992 жыл бұрын
@@koevlaas Top . Bedankt voor deze infi
@harmzegt80663 жыл бұрын
Inventum heeft nu een 5kw kleine (hybride) warmtepomp zonder buiten unit voor €4000. Dat is compleet andere kaas dan die onwijze machines met buiten units waarover gesproken wordt en welke 10.000den euro’s moeten kosten. Zo’n kleine unit kan prima zomer en winter op zonnepanelen stroom draaien, zolang je maar genoeg panelen plaatst. 😉👍
@koevlaas3 жыл бұрын
Een warmtepomp van 5 kw met alleen een binnenopstelling heeft waarschijnlijk weer dikke pijpen naar buiten nodig om de benodigde hoeveelheid lucht te verkrijgen, buiten dit alles heb je dan ook de compressor binnen en als je er met je oor naast ligt kan het zijn dat je er toch last van hebt. Nu zijn de meeste moderne systemen wel erg stil trouwens. Meeste ruimte neemt de voorraad warm water in, als hiervan 300 - 500L moet zijn dan is het binnen al snel een flinke opstelling, buitenunit is alleen erg groot als het vermogen ook groot moet zijn (>10kW). Heeft natuurlijk ook zijn charme, zo'n enorm Nikolae Ceaucescu apparaat in de tuin, zeker als ie staat te 'roken'.
@vriesvakkie13 жыл бұрын
Itho komt met de vincent, 4,5 kw, bij -10 is dat 3,5 kW. De grotere van inventum zit in de zelfde range. Beide met een bijstook e spiraal.
@harmzegt80663 жыл бұрын
@@vriesvakkie1 interessant! Bedankt voor de info.
@koevlaas2 жыл бұрын
@@vriesvakkie1 klinkt leuk maar 3.5 kw is voor mij (en een heleboel anderen) teweinig vermogen.
@vriesvakkie12 жыл бұрын
@@koevlaas 3,5 is orde grootte voldoende voor woning met 700m3 gas verbruik, jouw formule. Daar zit ik in mijn tussenwoning op. En als ik mijn slimme meter uilees voor het koudste moment van afgelopen 5 jaar dan kom ik ook op ca 3,5. Geluid binnen is wel een zorg. Helaas is achtertuin klein, dus ik ben er ook nog niet uit. Het bouwsysteem Elements had de wp en vat onder luik kruipruimte. Weet iemand al hoe dat draait?
@bryce1483 жыл бұрын
Ik sta met name te kijken van het stroomverbruik. We hebben een Alpha Innotec pomp van 10 jaar oud, en ons verbruik ligt rond de 4500kwh per jaar. Enig idee of dit te verhelpen is?
@koevlaas3 жыл бұрын
@bryce148 hoe ouder de warmtepomp hoe meer stroom deze verbruikt, dit zou zomaar de reden kunnen zijn buiten andere flow, temperatuur, gedrag en plaatsingsperikelen die ook van invloed kunnen zijn. Zelf ging ik van een oud type r410a Mitsubishi naar een nieuw r32 model en ik zie een cop die ik nog nooit gezien heb met de oude. Techniek verbeterd natuurlijk wel dus als je machine 10 jaar oud is is het wellicht het overwegen waard deze te vervangen. Begin volgend jaar komt er hogere subsidie per apparaat.
@TheVierkes3 жыл бұрын
Hoe groot is het huis/vloeroppervlakte? Wordt er ook warm water gemaakt? Dat zijn wel belangrijke zaken om mee nemen voor je hier iets over kunt zeggen?
@bryce1483 жыл бұрын
@@TheVierkes het vloeroppervlak is ongeveer 150m2 en naast de vloerverwarming verwarmen we er ook het tapwater mee.
@TheVierkes3 жыл бұрын
Ik denk dat het wel meevalt. Ik heb een 13 jaar oude danfoss brine- water warmtepomp. En die doet ongeveer 3000 kWh per jaar verwarmen en warmwater met 4 personen. 166m2, 644m3. Alles kan altijd beter als je maar aftikt. Ik zou een keer kijken naar je afgifte systeem en setting van je warmtepomp. Ik ben slechts een gebruiker van een systeem en geen deskundige als Koevlaas.
@vriesvakkie13 жыл бұрын
Kijk naar hoe tapwater in gesteld is, eenmalig per 24 u of direct reagerend, kijk ook of je e bij stookspiraal niet te snel aangaat. Bodemlus? , check de lus temperatuur., koel maximaal in zomer, ramen mogen dan ook open.
@The_Hat_Tim2 жыл бұрын
Je vergeet wel een belangrijke in deze rekensom. De afschrijving. 680 euro besparen op een afschrijving van 10jr is gewoon sparen voor een nieuwe warmtepomp en dus de installateur spekken.
@koevlaas2 жыл бұрын
Dat geldt toch voor alles, daar draait de economie op.
@dirkvanturennout96982 жыл бұрын
De meeste mensen verwarmen vooral de woonkamer. Is dat daarom in de meeste situaties niet veel beter om een airco te laten installeren inplaats van een warmtepomp hybride?? Een airco is een warmtepomp, veel goedkoper en ook nog eens beter beschikbaar!!
@koevlaas2 жыл бұрын
En kan nog beter koelen ook ;-), ja het is een optie. Enige wat ik bedenken kan is dat als je vloerverwarming hebt je deze liever behoud en niet inruilt voor verwarming van de lucht. Een niet standaard huis met veel aparte kamers kan het zijn dat er meerdere airco's op strategische plaatsen nodig zijn om overal een beetje comfort te krijgen.
@Xmoo123 Жыл бұрын
Wat is jouw mening over het plaatsen van de buiten unit op een dakkapel? Ik ga op mijn zolder een dakkapel plaatsen en mijn idee is om de buiten unit op de dakkapel te plaatsen. De Binnen unit op de zolder om zo de afstand tussen deze twee zo kort mogelijk te houden. Enige nadeel die ik zelf kan vinden, zou met onderhoud zijn. Dan moet iemand met een ladder 3 hoog, of vanuit de dakkapel naar boven klimmen.
@koevlaas Жыл бұрын
Het grootste nadeel zal zijn dat je de buitenunit in de kamer van de dakkapel gaat horen en dat wil je niet. Ik zou het niet doen, raad het ook mijn klanten af om de warmtepomp zo te plaatsen.
@erictoet68102 жыл бұрын
Interessant verhaal over de warmtepomp, maar hoe lang gaat een pomp gemiddeld mee? Ik woon in een huis uit 2013 met een Itho Daalderop pomp WPU. Wij wonen er nu dus negen jaar en hebben best een hoop problemen gehad, niet zozeer met de pomp maar met de aansluiting. Wij hebben geen bron vanuit de grond maar vanuit zee (project Zeemeeuw 2) dit ging in de eerste paar jaar zo slecht dat er in de winter grote generatoren moesten bijspringen om het hele systeem werkende te houden. Ook hebben wij al die tijd al problemen met onze bovenverdieping, wij bereiken boven nooit de warmte die wij beneden hebben.
@chewmonkey892 жыл бұрын
Ik denk dat dit met waterzijdig inregelen te maken heeft. Even Googlen, interessant! Succes.
@erictoet68102 жыл бұрын
@@chewmonkey89 bedankt voor de info 👍
@koevlaas2 жыл бұрын
Toevallig laatst zo'n Itho WPU bij iemand geïnstalleerd en die heeft precies hetzelfde probleem. Het is maar een warmtepomp met klein vermogen dus die verpompen ook niet zoveel liter per uur, ik heb geadviseerd beneden de groepen een beetje te knijpen en dan zou er boven meer aan moeten komen. Ook kan je kijken of de flowmeters boven wel helemaal open staan, deze flowmeters zijn als het goed is draaibaar en tegen de klok in tot ze niet meer verder kunnen dan staan ze helemaal open. Een ander probleem op de zolderverdieping kan zijn dat er daar nog een hoop licht in het systeem zit, beneden de verdeler helemaal dicht, 1e verdieping ook dan zal alle flow naar de zolder moeten, word de lucht ook meteen mee weggeblazen. Hierna weer zoals boven beschreven beneden dus iets knijpen, water zoekt de weg van de minste weerstand.
@erictoet68102 жыл бұрын
@@koevlaas bedankt voor de tip, echter zit er een Autotemp. Regelunit aangesloten op ons verdeelblok. Volgens mij kan ik dan niks aflezen of afstellen
@koevlaas2 жыл бұрын
@@erictoet6810 Ik werd niet zo heel blij van een WPU, je kan er weinig aan instellen en bent overgeleverd aan hoe de schepper het bedacht heeft. Hydraulische zaken zijn meestal nog wel aan te passen en te verbeteren.
@MRSFeeX2 жыл бұрын
Het zijn gevaarten... die productie, high tec is ook energievretend geweest,dat ligt over 15 jaar ook in de container vrees ik.Verder is de vraag erg groot en de grondstoffen voor deze techniek liggen vooral in de Oekraine..We zitten zelf op een gasbel, en we betalen een recordprijs door de btw. Is er geen betere alternatief van verwarmen? omgekeerde airco? ik vond je video trouwens wel informatief.
@koevlaas2 жыл бұрын
Heel diep boren en daar warmte omhoog halen, dan hoef je alleen te pompen. Maar dan verstoor je wel de grondlagen.
@artofwebdesign Жыл бұрын
@@koevlaas Gaaf om te horen. Je hebt er verstand van.
@koevlaas Жыл бұрын
@@artofwebdesign dankjewel voor het compliment.
@richardtenkate46932 жыл бұрын
Wat vind je van lucht lucht warmtepompen ? ( airco ) En dan vooral voor het verwarmen in de winter.
@koevlaas2 жыл бұрын
Goed gedimensioneerd verwarmen ze prima, de mijne is een 3.5 kW exemplaar en die verwarmt prima tot ongeveer -2c en dan krijgt hij het moeilijk. Niet dat we dan binnen meteen ijskoud zitten, voor volledige verwarming had ik simpelweg een zwaarder model moeten installeren, 4.2 of 5 kW. Maar destijds pastte dit model mooi op het wandje waar deze nu zit, 4.2 zou ook nog passen maar 5 die is te groot. Stel je hebt een woonkamer van 50m2 dan zou ik daar dus 4.2 of 5 kW ophangen. Mogen ook 2 apparaten eventueel want met name 5 kw is wel een groot apparaat welke veel lucht verplaatst.
@richardtenkate46932 жыл бұрын
Ik heb 14 dagen geleden een 5 kw lucht/lucht warmtepomp / airco in de woonkamer gehangen. ( 120m3) Het idee is dat de cv het werk gaat doen tot 18 graden ( dag en nacht ) op een ketel temperatuur van 55 graden en de vloerverwarming 33/ 35 graden. De rest van het huis deels de cv warmte met thermostaatkranen. Wat vind jij hier van ?
@koevlaas2 жыл бұрын
@@richardtenkate4693 zet de airco op 19 graden en de woonkamerdeur open dan word waarschijnlijk het hele huis wel warm echter de vloer word koud. De cv ketel zachtjes laten verwarmen met 35 graden aanvoer is misschien nog mogelijk of een lucht/water warmtepomp erbij.
@artofwebdesign Жыл бұрын
Wat ik al eerder schreef als comment. Een airco is vaak hoog opgehangen. Warmte stijgt dus de warmte blijft boven in de kamer hangen. Een vloerverwarming voelt veel comfortabeler en scheelt volgens mij de helft van je vermogen.
@moadiep1232 жыл бұрын
Hoi Marnix, Dank voor je informatie. Wil je alsjeblieft contact met mij opnemen want ik ben de cowboys in de markt helemaal zat. Iedereen moet verdienen maar de cowboys lichten je echt op. Groet Moa
@Mrjanbo112 жыл бұрын
Hoi Koevlaas, Interessante video’s! Vraagje jouw rekenformule voor het berekenen van je vermogen die je nodig hebt, betreft dit een hybride of full electric. Ik verbruik nu ongeveer de laatste jaren tussen de 1500-1700 m3 gas, dit is incl. Een warmwater gedeelte van 400m3 per jaar. We hebben vloerverwarming, en hebben de thermostaat staan 19-20 graden constant. Heb de cv ingesteld op een Max aanvoer temperatuur. Van 40-50 graden, hiermee kunnen we het huis op deze temperaturen brengen, we hebben een redelijk goed geïsoleerd huis. We willen dus full electric en denken aan het merk daikin, wat voor vermogen adviseerde u ons. Bij voorbaat dank! Groet Jan
@koevlaas2 жыл бұрын
Full Electric zou dit moeten worden 1700 x 8 /1650= 8.24 kW dus dan koop je een 9 kW model.
@tenij0002 жыл бұрын
hoe werkt dan als iedereen in de straat de warmte pomp fail avond zon weg valt en 0 graden buiten trek de stroom kabel dat dan wel ? in de straat
@koevlaas2 жыл бұрын
Ik ben geen netbeheerder natuurlijk maar ca. 1250 watt per huishouden moet je wel gelijktijdig kunnen verbruiken denk ik. Sowieso zie ik niet gebeuren dat iedere warmtepomp gelijktijdig opstart. Op 1e kerstdag als iedereen gaat gourmetten (1000 watt per strekkend toestel) gaat dit ook goed.
@Erikversprille19852 жыл бұрын
@koevlaas hier een grote fan van je 😅 Ik ben nog wel heel benieuwd naar een filmpje over het veel door installateurs geprezen buffertvat. Veel dhz passen hem niet toe en installatie schema’s zijn er voldoende te vinden waar hij ook niet in voorkomt. Ik krijg het gevoel dat men deze aanbeveelt om risico’s in installatie te voorkomen maar hierdoor voor onnodige kosten zorgen en nog erger veel verlies in het systeem opleveren…. Ben benieuwd of je daar een post aan wilt wijden!
@koevlaas2 жыл бұрын
Dat is een goed idee Erikversprille1985, een buffervat is namelijk geen wondermiddel om teweinig afgifte op te lossen maar word zo vaak wel aangeprezen.
@reiniernn90712 жыл бұрын
Bij een warmtepomp is het niet goed mogelijk om verschillende dag en nacht temperaturen in je huis in te stellen. Per slot kan je met die 30KW gasketel je huis snel op dag temp brengen maar niet snel met een bv 5 tot 8KW afgevende warmtepomp. Dit soort dag-nacht instellingen zul je met een buffervat mogelijk wel voor elkaar krijgen (als buffer groot genoeg is in opslag capaciteit). Wat je ook voor elkaar kunt krijgen is beter gebruik maken van daltarief stroom...dus bij daltarief de buffer opwarmen. En overdag huis warm houden vanuit je buffer ipv toptarief. Verder levert een buffervat energie verlies op als die niet in je huis zelf staat of op een slecht geïsoleerde zolder ruimte....anders komt de warmte lekkage uit je buffer gewoon in huis terecht...zolang je de buffer niet te warm stookt tenminste. Is overigens bij lage prijs verschillen tussen dag en nacht tarief niet meer interessant.
@Danny-pp8xz2 жыл бұрын
ben benieuwd hoe je dat reken sommentje maakt want volgens mij klopt die niet 1000M3 staat gelijk aan 2000kwh =33% goedkoper 1m3 = 9kwh
@koevlaas2 жыл бұрын
1m3 gas is bij mij 8kW warmte, anders kloppen mijn sommen niet.
@klaaskorte46812 жыл бұрын
Hallo Koevlaas, heerlijk om zo'n goede voorlichting te bekijken. Ik heb wel het idee dat je vooral praat over warmtepompen met een buiten unit. Heb je ook ervaring met lucht warmtepompen zoals de nieuwe Inventum modul blue air, of een NIbe F750?
@koevlaas2 жыл бұрын
Nee nog niet toegepast en als ik de prijzen zo zie dan is het ook niet echt weggelegd voor de gewone consument. De wat rijkere consumenten hebben grote huizen die meer vermogen vragen dan deze systemen kunnen leveren. Ik zie dus even de afzetmarkt niet.
@klaaskorte46812 жыл бұрын
@@koevlaas Top, dank voor snelle reactie! Wij hebben net een huis van 240 m2 uit 1890 wat helemaal gestript en goed geisoleerd wordt. Ook komt er in het souterain en woonkamer vloerverwarming (120m2). Op slaapkamers komen lage temp radiatoren. Is het ruwweg te berekenen hoeveel KW warmtepomp dan nodig is? Het is in de stad, dus buitenunit gaat m niet worden. hartelijk dank alvast voor nog een reactie!
@koevlaas2 жыл бұрын
@@klaaskorte4681 Het benodigde vermogen met de informatie die je geeft is lastig te bepalen, je zou een warmteverlies berekening kunnen (laten) maken dan weet je hoeveel warmte het pand verlies bij -10c. Hier kan je de WP op dimensioneren. Maar hoe gaat je dit doen zonder buitenunit, de systemen op ventilatielucht zijn allemaal laag qua vermogen en meerdere van dit soort systemen in cascade lijkt mij nou ook niet een ideale situatie. Kan water/water wel, is er ruimte voor een grondbron ? Een stille lucht/water op het dak zou misschien ook nog kunnen maar dit hangt erg van de situatie af ik zou in iedergeval niet zomaar een WP op een houten dakkapel zetten.
@aaronzyweg2152 Жыл бұрын
@@koevlaas na isoleren heb je jaartje later het lagere gasverbruik, daarmee maat warmtepomp op pakken is makkelijker en redelijk betrouwbare.
@koevlaas Жыл бұрын
@@aaronzyweg2152 hangt er natuurlijk vanaf hoe rigoureus het isoleren gaat en de ventilatie niet te vergeten, maar als je zover gaat dat je theoretisch een 5kw wp in een 300m2 huis kan stoppen zou ik er toch een grotere voor nemen.
@ottomanor14532 жыл бұрын
Hi Marnix, dank voor deze video allereerst. Je legt het helder uit. Ik verhuis binnenkort naar een aardgasvrij woning van bijna 50 jaar oud. Op het dak liggen er stuk of 20 zonnepanelen en het huis wordt met elektrische radiatoren verwarmd momenteel. Nu ik toch al enige renovatie zal laten doen in de woning binnenkort vraag ik me af wat de beste (en energiezuinige) oplossing zal zijn om mijn huis op te warmen. Eventueel in combinatie met een batterij om de opslag en zelfconsumptie van elektriciteit te verhogen. Wat zou jouw aanpak zijn in dit geval?
@koevlaas2 жыл бұрын
Indien er geen vloerverwarming is dan zou ik gaan voor Airco's icm een warmtepomp boiler.
@artofwebdesign Жыл бұрын
@@koevlaas Mijn ervaring met airco tov vloerverwarming is het volgende; ik heb namelijk een vloerverwarming van 3kilowatt en een pelletkachel van 12 kilowatt. Aangezien de vloerverwarming van onder je voeten komt, is dat erg comfortabel en qua gevoelstemperatuur komt het in de buurt van 6 kilowatt. Dus die voel ik veel beter dan de pelletkachel. Probleem van een airco is dat hij nog hoger blaast. Warmte stijgt, dus je gaat die warmte niet echt goed voelen, blijft hangen boven in de kamer. Iets om over na te denken dus.
@lkneepkens532 жыл бұрын
Zeg me aub dat de unit niet met dat kabeltje zonder aarding is aangesloten en ook nog met een kroonsteen. 😳
@koevlaas2 жыл бұрын
Kroonsteen wel maar wel met aarde, anders staat de buitenunit onder spanning. Maar de airco gaat daar weg en er komt een keuken voor in de plaats. De airco word verplaatst naar een andere muur en dan zal ik het kroonsteentje weghalen.
@martinvandernaald50932 жыл бұрын
Interessant verhaal. Wij zijn zelf met een redelijk oud huis (1931)nu volledig van het gas af. Hiervoor hebben we het een en ander gedaan natuurlijk (warmtepomp boiler, vloerverwarming benedenverdieping, goede isolatie, buffervat en stoken op pelletcv kachel) maar we zijn nu wel aan het kijken naar een warmtepomp, mogelijk ter vervanging van de pelletcv kachel. De bovenverdieping is echter wel geïsoleerd maar geen vloerverwarming (wel 4 radiatoren). Is het dan mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op het bestaande buffervat en zo te verwarmen?
@koevlaas2 жыл бұрын
Welke temperatuur draait de warmtepomp op met de vloerverwarming ? Radiatoren op hele lage temperatuur doen niet zoveel dus boven word het dan een beetje verwarmd doordat het huis een houten verdiepingsvloer heeft. Doorgaans willen.mensen het ook geen 20 graden op de slaapkamer hebben, radiatoren op lage temperatuur kunnen dan het laatste zetje geven maar wel wat koeler dan in de woonkamer.
@martinvandernaald50932 жыл бұрын
@@koevlaas er is nu geen warmtepomp aangesloten op de verwarming. We hebben alleen een losstaande warmwater voorziening met een warmtepomp die uiteraard blijft behouden. Als warmte voorziening nu is er een pelletcv kachel aangesloten op een buffervat (800 liter) en deze wordt gestook tot 50 graden. Die wordt gebruikt als bron voor de vloerverwarming en de (gewone hr ) radiatoren. Beide worden gescheiden aangestuurd (feitelijk dus 2 systemen met eigen aansturing en thermostaat) .
@koevlaas2 жыл бұрын
@@martinvandernaald5093 50 graden is voor een goed renderende warmtepomp wel wat teveel, sowieso heeft vloerverwarming maar net iets meer dan de helft van deze temperatuur nodig dus dan is het zaak de afgifte boven te verbeteren. Bijvoorbeeld met ltv radiatoren of grotere conventionele T33 bijvoorbeeld, mooiste is natuurlijk ook vloerverwarming boven.
@user-tj4vs8uj6d2 жыл бұрын
Zou je een elektrische boiler aanraden met een 9kW monobloc of een warmtepompboiler met een 7kW monobloc? Ik overweeg het voor de garage omdat het te veel lawaai kan maken in huis.
@koevlaas2 жыл бұрын
Ik zou een indirect gestookte met een voor een warmtepomp geschikte spiraal op de monoblock aansluiten, dan is er binnen helemaal geen geluid. Of dit 7 of 9 kw moet worden hangt af van de warmtebehoefte van het huis. Nu een gasverbruik van 1200m3 per jaar dan 7 kw (uitrekenen met de koevlaasformule) en bij 1500m3 9 kw.
@user-tj4vs8uj6d2 жыл бұрын
@@koevlaas Bedankt voor het antwoord. Zou je toch indirect een waterkoker aansluiten in plaats van een warmtepomp boiler als je die in de garage zet?
@ruudberendsen44122 жыл бұрын
Hallo Marnix, duidelijk verhaal, bedankt daarvoor. Ik ben mijzelf aan hetr orienteren voor PVT panelen zodat ik zowel zonne energie opvang en de energie uit de lucht haal middels de warmtewisselaars achter deze panelen. Heb jij hier ervaring mee en kan dit concureren met de lucht-lucht warmtepompen. Reden dat hier naar kijk is dat eigenlijk geen plaats heb voor een buitenunit maar wel 8 panelen op mijn dak kwijt kan.
@koevlaas2 жыл бұрын
Zelf geen ervaring mee maar weet wel dat dit ongeveer 2x zoveel kost als een lucht water warmtepomp, het rendement is fractioneel beter. Zelf zou ik het niet zo snel nemen als ik de tco en techniek er even in meeneem.
@helmaenpietstoel30042 жыл бұрын
Een goed verhaal Zelf zijn we naar een elektra Cv ketel gegaan Wel hebben we een 3 fasen leiding moet aanleggen vanaf de meterkast .Dat was bijna nog het duurste . Voor de rest prima.........
@1966MrAlex2 жыл бұрын
Warmtepomp is rendabel gemaakt door de gasprijs onnodig op te drijven.
@koevlaas2 жыл бұрын
Of je nu naar geld kijkt of efficientie, een warmtepomp die goed geìnstalleerd en ingeregeld is heeft gewoon 50% meer rendement. Toen ik in 2015 met een warmtepomp begon deed ik het niet voor het geld, ik deed het uit liefde/interesse voor de techniek.
@Hung942 жыл бұрын
Bedankt voor je informatieve video. Op een website lees ik dat de leidingen dik genoeg moeten zijn (hoofdleiding met minimaal 28 mm dikte). Ik heb een woning uit 1974 en voor zover ik heb kunnen zien zijn er geen leidingen van minimaal 28 mm dikte. Weet je of deze eis geldt voor alle (all-electric) lucht/water warmtepompen? Zou je meer kunnen vertellen over de mogelijkheden in het geval er geen leidingen van minimaal 28 mm beschikbaar zijn?
@koevlaas2 жыл бұрын
Als er geen 28 of 32 kunststof voorhanden is dan werkt het ook wel met de bestaande 22mm leidingen, bij nieuw trek ik het liefst 32 naar de verdelers.
@ireneirenebrug31232 жыл бұрын
Mijn buren hebben onlangs een warmtepomp en ik ben er nu al klaar mee. 😞
@koevlaas2 жыл бұрын
Teveel lawaai ?
@ireneirenebrug31232 жыл бұрын
@@koevlaas ja, te veel lawaai. Zowel binnen als buiten. (Combi unit)
@koevlaas2 жыл бұрын
@@ireneirenebrug3123 wat voor merk en soort apparaat is dit ?
@fryske.tynster2 жыл бұрын
zit er veel verschil in levensduur in warmtepompen ik hoor dat sommige maar 10 jaar meegaan en dat dan de omkasting er al aan is
@koevlaas2 жыл бұрын
Goedkopere warmtepompen die roesten doorgaans snel, de wat betere iets minder. Persoonlijk zou ik er een dagje boven maken, net even beter beschermt tegen nat worden scheelt natuurlijk in het roesten.
@fryske.tynster2 жыл бұрын
@@koevlaas bedankt kerel hoe kijk jij tegen atag en vailiant aan zijn dat goed opties?
@koevlaas2 жыл бұрын
@@fryske.tynster atag en vaillant zijn wel goede merken met mooie producten voor hun doelgroep.
@bremarne73903 жыл бұрын
Voor de duidelijkheid naar andere mensen toe, zet ik mijn reactie nog even hier neer…anders staat die zo verstopt en laten mensen zich misschien iets zomaar op de mouw spelden… Even luisteren naast een pomp zegt niets. Als ik een tijdje naast een pomp sta dan heb ik er ook geen last van. Het gaat om de lage frequenties die die dingen voortbrengen. Die hoor je vaak niet als je er stijf naast staat. Maar die lage frequenties dringen wel woningen binnen en ‘s nachts hoe zacht het ook is, dan is dat zeer storend, zeker voor mensen met een zeer goed gehoor. Buiten hoor je zo’n pomp dan niet of praktisch niet, maar binnen komt enkel nog dat gefilterde Laagfrequente geluid binnen. Alle hoger frequenties lijven buiten en de zeer lage komen dus binnen. Ter illustratie: ik had bv ook een gloednieuwe zeer stille dure inbouwkoelkast. Als ik naast de koelkast stond dan moest ik mijn oor er tegen aan leggen om te horen of die aan stond. Maar als ik op de bank zat 10 meter er vanaf dan werd ik gek van het laagfrequente drukkende geluid dat er vanaf kwam. En het vervelende met al die zeer zuinige apparaten is dat ze nagenoeg constant moeten draaien. Leveranciers stellen die apparaten juist moedwillig af op die zeer lage frequenties omdat dat zogenaamd buiten het gehoorspectrum valt. Alleen voor een heleboel mensen geldt dat echt niet. Verder bestaan er allerlei fabels als dat wanneer installaties op een dak worden geplaatst dat het geluid dan wegvalt in het omgevingsgeluid. Ja voor als je buiten staat klopt dat wel en de mensen waar dat apparaat van is zitten zelf lekker in de geluidsschaduw. Echter de lage frequenties bereiken andere huizen vanaf die dakpositie juist en dringen huizen binnen en geven op grotere afstand overlast en verwoesten het leven van mensen die wel een goed gehoor hebben. Bronnen zijn niet meer te achterhalen want ze staan lekker op daken of verstopt in tuinen. Verder heb je in de omgeving met reflecties te maken, tegen gevels, in nissen, onder overkappingen en dakoverstekken etc. Hier worden geluidsgolven juist versterkt. In woningen ontstaan vaak staande golven, zeker met die lage frequenties. Je hebt in de omgeving te maken met oudere huizen met slechtere geluidsisolatie en met huizen met natuurlijke ventilatie, met kozijnen (waar het geluid allemaal weer makkelijk door naar binnenkomt). Hier heeft geeneen installateur enig verstand van heeft of houdt daar rekening mee. Zelfs voor geluidsdeskundigen is dit uitermate ingewikkeld. Geluidsmodellen geven bewezen mildere uitkomsten dan wat de praktijk brengt (denk maar bv aan berekeningen van geluid van wegverkeer of windmolens). Heb je nu al de jaarrapportage gelezen van stichting laagfrequent geluid? Misschien moet je niet alleen maar je eigen kant van het verhaal bekijken en oprecht je eens even in de andere kant verdiepen. Ongefundeerd zeggen dat het meevalt, terwijl je niet weet hoe verwoestend het is voor diegenen die overlast hebben is wel erg makkelijk van je. En ik heb meerdere bronnen bekeken dan slechts een warmtepomp kan ik je vertellen. En natuurlijk zijn luchtwarmtepompen net als auto’s. De een maakt meer herrie dan de ander. Maar per slot van rekening maken ze allemaal herrie. Eentje die voorbij rijdt..een snelweg..ja daar kun je het wel mee vergelijken. Iedereen een warmtepomp in zijn tuin?? Dan heb je een warmtepompsnelweg…
@koevlaas3 жыл бұрын
Volgens mij heb jij persoonlijk gewoon een probleem met geluid, zoals jij omschrijft zou de telefoon bij mij roodgloeiend moeten staan met klagende mensen over het geluid, maar het tegendeel is waar.
@bremarne73903 жыл бұрын
@@koevlaas Nee ik heb gewoon een goed werkend gehoor en ik heb ook geen probleem met mijn gehoor of met gewoon geluid. Dat is echt wat anders dan een langdurig naar een laagfrequente brom te moeten luisteren. Heb je je eigen gehoor al eens laten testen? Ben benieuwd wat daar uitkomt. En heb je al eens gekeken bij stichting laagfrequent geluid. De mensen die zo’n ding laten plaatsen hebben niet zo snel last van het geluid, maar verder op hebben ze waarschijnlijk wel last. Daar waar het feest is hebben ze ook geen last van het geluid. De roker heeft ook nooit last van zijn rook. Heel raar. Steek je kop niet in het zand en kijk eens echt verder dan je neus lang is. Het is voor veel mensen wel degelijk een groot drama. Ik ben niet voor niets verhuisd. Daarvoor heb ik mijn kinderen weg moeten halen van school en van hun vrienden. Dat doe je niet zomaar kan ik je vertellen. Dan ben je inmiddels echt wanhopig kan ik je vertellen. Als je daar zo makkelijk over denkt dan zegt dat meer dan genoeg over jou. Waar verdien je ook alweer je geld mee?
@erictenwestenend8683 жыл бұрын
Wat indien je geen vloerverwarming hebt maar convectorputten?
@koevlaas3 жыл бұрын
Convectorputten kan je boosten dmv speedcomfort oid, maar je doet iedereen een plezier als je de moeite neemt (en het geld uitgeeft) aan vloerverwarming. Sowieso heb je met vloerverwarming direct een buffer in het systeem en warme voeten zijn natuurlijk onbetaalbaar in de winter.
@erictenwestenend8683 жыл бұрын
@@koevlaas Dank je, vloerverwarming is geen optie , ligt sinds 5 jaar een peperdure keramische vloer in ((72m2)
@koevlaas3 жыл бұрын
@@erictenwestenend868 zonde, ik zeg altijd: als je een vloer gaat vernieuwen leg meteen de vloerverwarming slangen erin, desnoods onaangesloten want je weet het nooit. Ook peperduur is trouwens te vervangen/afschrijven, warme voeten zijn onbetaalbaar en de cop van de warmtepomp dan ook (was cop 6.51 bij mij 2 dagen geleden).
@robinvanvelzen60543 жыл бұрын
@@koevlaas En wat denk je van wand / muurverwarming: is dat een goed alternatief voor vloerverwarming of niet?
@koevlaas3 жыл бұрын
@@robinvanvelzen6054 niets is zo lekker als vloerverwarming, maar als dit niet kan dan is wandverwarming ook een optie inderdaad.
@lm9380 Жыл бұрын
Hallo Marnix, Wij willen graag onze huis verduurzamen met een warmtepomp. Maar zien door de bomen het bos niet meer. Hebben in de woonkamer vloerverwarming, willen graag in de slaapkamers en op zolder kunnen koelen en verwarmen, wat is hiervoor een betaalbare warmtepomp. Wij beschikken ook over zonnepanelen.
@koevlaas Жыл бұрын
Als er enkel in de woonkamer vloerverwarming is en in de slaapkamers normale radiatoren is een lucht/water water warmtepomp niet instaat de hele woning te koelen. Hiervoor zouden boven dan of de radiatoren vervangen moeten worden of boven 1 of meerdere airco's ophangen. Sowieso zou ik nooit mijn vloerverwarming inruilen op lucht verwarming dus voor de basis is een lucht/water warmtepomp een prima middel. Aangezien het meestal ook om geld gaat ishet misschien zinvol de scenario's uit te rekenen, 1 met lucht water warmtepomp en vervangen radiatoren en 1 scenario met lucht water warmtepomp (full electric) met airco's erbij. Daarbij wel in ogenschouw nemen dat airco mooier koelt dan een lucht water warmtepomp. Zelf bevind ik mij in de bevoorrechte positie dat ik een lucht water warmtepomp heb en 5 airco's. Ik koel altijd met de airco.
@francescazuidema94433 жыл бұрын
Ons huis kan ik in 85% van het jaar verwarmen met bijv. 5 kW. Voor de overige 15% heb ik in totaal 9 kW nodig om het warm te krijgen. Is het dan slimmer om een grotere 9kW warmtepomp te kopen om het hele jaar af te dekken of koop ik een kleinere stel 5 kW en die 15% te kort neem ik voor lief en dek ik af met een mudulerende elektrische cv ketel van 1,5 tot 6 kW. Kleine warmtepompen zijn goedkoper, stiller, zuiniger. Heeft een betere dimensionering omdat het voor het grootste deel van het jaar beter in balans is. Te veel vermogen betekent veel pendelen. Is deze gedachte juist of niet?
@koevlaas3 жыл бұрын
Wat belangrijk is bij een warmtepomp zijn het maximale vermogen, het minimale vermogen en het vermogen bij -10c. Er is nog wel meer belangrijk zoals geluidsdruk e.d. maar daar hebben we het nu even niet over. 15% tekort bij een kleinere warmtepomp dat is nogal veel en dat opvangen met cop1 is een dure aangelegenheid qua stroomverbruik, buiten dit alles is de aanschaf en installatie van een 9 kW warmtepomp niet erg veel duurder dan 1 van 5 kW. Ook het rendement doet niet veel voor elkaar onder ivm dat een warmtepomp die veel in deellast draait zuiniger is als 1 die altijd op vol vermogen aan het werk is. Wel moet bij de grotere warmtepomp in ogenschouw genomen worden dat het minimale vermogen (meestal ca. 30% van het maximale vermogen) nog wel continue afgegeven kan worden. Is dit niet het geval zijn er nog mogelijkheden om de afgifte te vergroten, zoals het verhogen van de watertemperatuur maar dit is dan wel nadelig voor de SCOP. Op de langere duur is een warmtepomp met een zogenaamde betafactor van 1 (100% dekking) in iedergeval het goedkoopst in verbruik.
@francescazuidema94433 жыл бұрын
@@koevlaas Het opgenomen vermogen van 9kw tov 5 kw is op jaarbasis wel 50 tot 60% hoger. Terwijl de cop doet denken dat het ze gelijk zijn. Feit is dat grotere warmtepompen een elektrisch element hebben om warmte af te geven op zeer koude dagen, omdat het ook deze grote jongens niet lukt om warmte uit de omgeving te halen. Dit alles doet mij vermoeden dat een kleinere pomp slimmer is. En dan niet zo zeer qua opgenomen vermogen, want de elektrische ketel verbruikt hetzelfde als het elektrische element (cop1), maar de winst zit meer in minder pendelen, minder geluid en kleinere units (vergunningen ed).
@koevlaas3 жыл бұрын
@@francescazuidema9443 In boekjes staat een verbruik vermeld maar dat is slechts theoretisch, met een grotere warmtepomp gaat de fabrikant ervan uit dat je ook meer moet verwarmen en dus meer verbruik hebt. Deze gegevens zijn niet interessant, de warmtepomp gaat verbruiken wat het nodig heeft voor het verwarmen van het huis, dit kan veel zijn maar ook niet zoveel dat hangt van zoveel factoren af dat je niet in een folder kan zeggen wat het verbruik precies zal zijn. Wel is het zo dat als je nu bijvoorbeeld 1500m3 gas verbruikt en de warmtepomp is correct qua vermogen, afgiftesysteem is vrij goed en de temperatuur van de verwarming is mooi laag dan kan de 1:2 regel van toepassing zijn. Dan kunnen we rekenen op 1m3 gas vervangen met 2 kWh stroom dus in dit voorbeeld 3000 kWh. Een 5 of een 9 kW warmtepomp maakt qua vergunning niet uit, geluid is minimaal qua verschil en als de boel goed geïnstalleerd en ingeregeld word dan is pendelen ook geen issue. Een 5 kW warmtepomp kan per dag ongeveer 100 kW warmte leveren, een 9 kW ongeveer 170 kW.
@francescazuidema94433 жыл бұрын
@@koevlaas Bedankt, hier kunnen we wat mee.
@koevlaas3 жыл бұрын
@@francescazuidema9443 succes met het project!
@wouterbekkernens29252 жыл бұрын
2000kwh kost 1000 euro. Je betaald nu zon 50 eurocent per kwh. Rendement van elektrisch berwarmen is zo extreem laag. En je bent nog niet van het gas af. En de investering is enorm. Met watergedragen systeem met vloerverwarming.
@koevlaas2 жыл бұрын
Wat kost 1000m3 gas dan ?
@robgerrits2170 Жыл бұрын
Hallo Marnix, Bij ons nieuwbouw huis kunnen we een optie nemen om de lucht/water warmtepomp geschikt te maken dat deze ook kan koelen via de vloerverwarming. In de beschrijving wordt het actieve TOP-koeling genoemd, alleen kan ik online niet heel veel vinden over hoe goed dit systeem nu daadwerkelijk werkt, want de ene noemt het een verspilling van geld en zegt dat je beter voor een airco kan gaan, maar de ander zegt weer dat het geweldig werkt. Ik vroeg me af of jij hier meer ervaringen mee hebt en wat je aanbeveling zou zijn. De optie kost in totaal €3.475,- Alvast bedankt.
@koevlaas Жыл бұрын
Allereerst is het een hele dure optie, wat word er allemaal aangepast voor zoveel geld ? Koeling mogelijk maken op een wp die dit niet kan of een model kopen die dit wel ondersteund tov het standaard model is meestal maar een paar 100 euro duurder. In een goed geïsoleerd huis kan dit soort koeling best aardig werken maar verwacht er geen airco prestaties van. Een airco ontvochtigd namelijk ook en dit draagt bij aan de aangename koelte binnen. Een lucht water warmtepomp ontvochtigd niet, sterker nog de rv zal stijgen omdat koude lucht minder vocht kan bevatten. Dus buiten de kans op vochtproblemen (natte vloer en of verwarming leidingen) voelt het ook niet als een airco. Het heeft wel wat koele voeten maar zelf heb ik nog 5 airco’s in huis want mijn huis is niet zo geschikt voor vloerkoeling, vloerverwarming heb ik alleen beneden. De warme lucht zit toch boven en daar word dan ook het meest gekoeld.
@robgerrits2170 Жыл бұрын
@@koevlaas Bedankt voor de reactie. Dus als ik het goed begrijp zal het met deze koeling niet zo zijn dat het in de zomer altijd lekker 21/22 graden binnen is? Wat betreft de kosten, ik heb zelf niet veel verstand van dit soort zaken, dus ik heb even de beschrijving van optie gekopieerd: De technische aanpassingen: Regeltechniek warmtepomp geschikt maken/uitbreiden; Aanpassen regeling vloerverwarming voor zowel warmte. als koelvraag; Toepassen koelstop op groep badkamer(s); Watertemperatuur bij koeling 19 graden, dit in verband met het voorkomen van condensatie op leidingen; Inregeling en maatwerk.
@ElektroTechNL3 жыл бұрын
Heb je nou dat split systeem achter jou op een kroonsteentje aangesloten xD ?
@koevlaas3 жыл бұрын
Zeker, is al bijna 4 jaar de bedoeling in de doos boven de airco vast aan te sluiten maar dit is er nog niet van gekomen.
@pietermooiweer97062 жыл бұрын
Zie ik daar een airco via een ongeaard snoertje via een kroonsteentje in een ongeaard stopcontact zitten
@koevlaas2 жыл бұрын
Kroonsteentje klopt maar niet ongeaard, deze airco word tzt verplaatst want er komt daar een keuken.
@ansvanharten68772 жыл бұрын
Helder verhaal. Wij overwegen hybride waterpomp. Onze installateur meent, dat wij (zonder vloerverwarming en redelijk geïsoleerd huis) eigenlijk geen waterpomp zouden kunnen gebruiken. Hoekhuis uit 1952. Wat is uw commentaar?
@koevlaas2 жыл бұрын
Zonder vloerverwarming zijn Airco's een hele goede keuze, warmtepompboiler erbij voor het warme water.
@scott190873 жыл бұрын
Keteltje is nog steeds het beste joh. Ik installeer ook warmtepomp installaties, met bodem bronnen dan. Die krengen gaan zovaak kapot dat is gewoon niet grappig meer. Je vergeet ook te vertellen dan een WTW systeem ook nodig is, want de ramen moeten ten alle tijden dicht blijven, als je niet wilt dat dat ding in storing schiet. Het is een mooi systeem maar een ketel heeft nog zeker de overhand. Hopen dat ze snel met waterstof komen.
@koevlaas3 жыл бұрын
Hier kunnen de ramen gewoon open, soms als ik even wil luchten zet ik ze even open. Balansventilatie hebben we ook en in de winter sluit ik dan de roosters. Een warmtepomp werkt even goed ramen open of dicht dat maakt voor de cop niet uit. Toevallig vandaag een w/w warmtepomp geplaatst, gaan die zo snel kapot dan ? Wat zijn de defecten zoal ?
@buckets_full_of_bacon38212 жыл бұрын
Kan je nog een raampje opzetten 's nachts met zo'n warmtepomp?
@koevlaas2 жыл бұрын
Tuurlijk kan er een raampje open, ventileren met je toch blijven doen.
@lexreps56422 жыл бұрын
€500 euro per jaar goedkoper , aanschafprijs €27.000 .. dus over 54 jaar begint de besparing , ik denk dat ik zomaar op gas blijf voor de rest van mijn leven :)
@koevlaas2 жыл бұрын
Waar heb je het precies over want een L/W Warmtepomp is dan wel een dure installatie ?
@lexreps56422 жыл бұрын
@@koevlaas ik ben eigenlijk gewoon bang dat we over 5 jaar een prijs-stijging van 300% krijgen op electriciteit !
@koevlaas2 жыл бұрын
@@lexreps5642 Dat zou best kunnen natuurlijk maar gas zal ook niet ineens goedkoop worden. Sterker nog minder mensen op gas dan word de prijs per hoofd natuurlijk hoger ivm de productiekosten.
@lexreps56422 жыл бұрын
@@koevlaas daar ben ik het ook helemaal mee eens , gas zal absoluut duurder worden ! maar als 7.9 miljoen woningen aan de warmtepomp moeten ( excl. bedrijven ) dan zal het volledige electriciteits netwerk aangepast moeten worden , en dit zal extreme kosten met zich meebrengen !
@lexreps56422 жыл бұрын
@@koevlaas nou ik kom even terug op ons gesprek van 3 maanden geleden ;) hoe doe jij het nu zodra je over de 2400kwh stroom bent ? waar ik een beetje bang voor was is toch uitgekomen .
@WimHayabusa559 ай бұрын
Als een warmtepomp de water temperatuur van het water niet hoger krijgt dan 60 graden om te douchen, dan denk ik aan legionella besmettingen.
@koevlaas9 ай бұрын
Legionella ontwikkeld zich als water langdurig stilstaat bij (idealiter) temperaturen van 25 - 45, regelmatig je boiler gebruiken dan ververs je het water weer. De kans dat zich dan gevaarlijke concentraties legionella vormen is niet zo groot, hiervoor moet het water weken stilstaan.
@sliepspuit11 Жыл бұрын
Installateur 🤣 Kijk dat snoer met kroonsteen...
@koevlaas Жыл бұрын
Heb er inmiddels maar een keuken van gemaakt 😉
@sliepspuit11 Жыл бұрын
@@koevlaas een vakman een installateur gebruikt die rotzooi niet
@stefan27966 күн бұрын
De stroomkosten stijgen gigantisch na installatie van een (w)armtepomp. Blijf ervan weg mensen, laat je niet meesleuren in deze hype!
@koevlaas5 күн бұрын
Je gas is toch ook duur ? Ik realiseer hier 50% lagere kosten tov gas.
@stefan27964 күн бұрын
@@koevlaas Klopt, maar wij hebben het gasverbruik d.m.v. extra isolatie en tal van andere kleine ingrepen drastisch omlaag weten te krijgen. Ons jaarverbruik is nu max 600 m3. De investeringen waren minimaal.
@koevlaas4 күн бұрын
@@stefan2796dan is 1200kwh aan verbruik met een warmtepomp te realiseren.
@hb65422 жыл бұрын
Ik stook helemaal niet.
@koevlaas2 жыл бұрын
Die mensen zijn er natuurlijk ook, is dit omdat energie te duur is (maak ik weleens mee met klanten) of is het niet nodig ?
@esthermarye2 жыл бұрын
Alleen beetje jammer dat de overheid nu het salderen afschaft. Ik heb zelf 20 panelen en heb getwijfeld aan warmtepomp maar door deze saldeer kortings aktie van de roverheid zie ik daar nu van af .
@koevlaas2 жыл бұрын
Volgens mij is het afschaffen van de salderingregeling nog helemaal niet bekrachtigd, sowieso hebben zonnepanelen dan nog wel zin. Ongeveer 40% van mijn opgewekte energie verbruik ik direct, zonder warmtepomp zou dit percentage ongeveer 10% lager liggen. Al met al dempen zonnepanelen dus heel aardig de energie rekening en al helemaal als de rekening enkel uit electra bestaat.
@deeee7833 Жыл бұрын
ik hoor niks over split airco
@koevlaas Жыл бұрын
Dat is een vak apart en met een airco kan je niet douchen. Koelen/verwarmen daarentegen is top.
@Willard1970 Жыл бұрын
Deze video is gesponsord door de firma waterpomp? 😂
@koevlaas Жыл бұрын
Ik word door niemand betaald of op welke wijze dan ook gestuurd. Ben hierdoor 100% eerlijk.
@roepieroepie53332 жыл бұрын
Lawaai dingen
@koevlaas2 жыл бұрын
Niet als de boel goed geïnstalleerd en afgeregeld is.
@roepieroepie53338 ай бұрын
Ondanks de huidige techniek, kan er nog steeds niets op tegen een hr cv ketel. Die doen het altijd en heb je geen omkijken naar. Warmtepompen hoor je altijd en vind ik zeer lelijk aan het huis om te zien. Buren hebben er pas 1 en hebben zelf last van het geluid, en ook met de buren aan die kant. Ze zeggen nu achteraf dat zei spijt hebben en verkeerd zijn voorgelicht