No video

Η Νέα Γυναίκα | Καλλιρρόη Παρρέν

  Рет қаралды 752

PainKiller

PainKiller

Күн бұрын

"Η Νέα Γυναίκα" της Καλλιρρόης Παρρέν
Η Καλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος φεμινίστρια, αγωνίστηκε για ισότητα και χειραφέτηση των γυναικών. Ίδρυσε οργανισμούς, διεκδίκησε δικαιώματα και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Η Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού, αποτελεί μια εμβληματική μορφή στην ιστορία του ελληνικού φεμινισμού. Γεννημένη το 1861 στο Ρέθυμνο και εγκατεστημένη στην Αθήνα το 1867, η Παρρέν διακρίθηκε όχι μόνο ως δημοσιογράφος και λογοτέχνης, αλλά και ως πρωτοπόρος αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ξεκινώντας την καριέρα της στα τέλη του 19ου αιώνα, η Παρρέν ίδρυσε το 1888 την "Εφημερίς των Κυριών", την πρώτη γυναικεία εφημερίδα στην Ελλάδα. Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας, η Παρρέν ασκούσε κριτική στις κοινωνικές ανισότητες και προωθούσε την χειραφέτηση των γυναικών.
Παράλληλα, η Παρρέν συμμετείχε ενεργά σε διεθνή φεμινιστικά συνέδρια, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Παρίσι και το Σικάγο. Ήταν, επίσης, ιδρύτρια της "Ένωσης υπέρ της Χειραφετήσεως των Γυναικών", η οποία εστίαζε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των γυναικών.
Εκτός από τον αγώνα της για τα γυναικεία δικαιώματα, η Παρρέν ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία, γράφοντας μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Στα έργα της, η Παρρέν θίγει συχνά ζητήματα που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.
Η Καλλιρρόη Παρρέν άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ελληνική κοινωνία. Η αστείρευτη ενέργεια, η οξυδέρκεια και η αφοσίωσή της στον αγώνα για ισότητα άνοιξαν τον δρόμο για μελλοντικές γενιές γυναικών.
Σπούδασε στο Αρσάκειο, έλαβε πτυχίο δασκάλας το 1878. Ανέλαβε Διευθύντρια της ελληνικής κοινότητας του Παρθεναγωγείου στην Οδησσό. Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και ξεκίνησε την "Εφημερίς των Κυριών" το 1888, της πρώτης γυναικείας εφημερίδας στην Ελλάδα, με στόχο την εισαγωγή φεμινιστικών προβληματισμών και αφύπνιση των γυναικών.
Υπήρξε ιδρύτρια της "Σχολής της Κυριακής" (1890) για άπορες γυναίκες και κορίτσια, του "Ασύλου Ανιάτων Γυναικών" (1896) μαζί με την Ναταλία Σούτσου, του "Ασύλου Αγίας Αικατερίνης" και "Ένωσης των Ελληνίδων", καθώς και του "Πατριωτικού Συνδέσμου" (1898).
Στους αγώνες της για τα δικαιώματα της γυναίκας ξεχωρίζει η πίεση για φοίτηση γυναικών σε Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο, που τελικά επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση Θ. Δηλιγιάννη αλλά ήταν και η πρώτη που έθιγε το θέμα ψήφου για γυναίκες (δεκαετία 1890), που υλοποιήθηκε 70 χρόνια μετά.
Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Βίλμα Κύρου
Τζένη Σαμπάνη
Βιολέτα Αντωνίου
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Ανδρέας Μπάρκουλης
Μαρία Αλιφέρη
Κούλα Αγαγιώτου
Αντιγόνη Γλυκοφρύδη
Νίκος Κικίλιας
Φραγκούλης Φραγκούλης
Ραδιοσκηνοθεσία: Αρτέμης Μάτσας

Пікірлер
''Η νέα γυναίκα'' της Καλλιρρόης Παρρέν (1915)
1:34:03
Lehanga 🤣 #comedy #funny
00:31
Micky Makeover
Рет қаралды 30 МЛН
Happy birthday to you by Tsuriki Show
00:12
Tsuriki Show
Рет қаралды 10 МЛН
My Cheetos🍕PIZZA #cooking #shorts
00:43
BANKII
Рет қаралды 27 МЛН
Λ.Ε.Α. 2022 Νο. 1: Τσιφόρος - Ελληνική Μυθολογία
1:06:06
Κατερίνα Καϊμάκη
Рет қаралды 6 М.
Oscar Wilde    Το ρόδον και η αηδών
1:00:00
Tilemachos ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Voulgaris ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Рет қаралды 948
Μαθηματική Δομή και Νοημοσύνη της Ελληνικής Γλώσσας
1:30:16
Lehanga 🤣 #comedy #funny
00:31
Micky Makeover
Рет қаралды 30 МЛН