Nauwkeurig draaien op een draaibank. Hoe doe je dat?

  Рет қаралды 112,094

crispyn

crispyn

7 жыл бұрын

Nauwkeurig draaien op een draaibank vergt een bepaalde werkmethode, zo schakel je alle toeval uit.

Пікірлер: 86
@Dalekoeb
@Dalekoeb 23 күн бұрын
Wat een fijne uitleg, veel dank.
@crispyn
@crispyn 22 күн бұрын
Dankjewel 👍
@anthonybrongers8961
@anthonybrongers8961 2 жыл бұрын
Heel goede uitleg, mijn theorieboeken op school kunnen wat vaag zijn dus deze filmpjes helpen enorm! bedankt!
@sivodesilva9866
@sivodesilva9866 5 жыл бұрын
Ik snap in iedergeval hoe de machine werkt nu....ik denk dat ik na deze geweldige cursus wel een conventionele draaibank kan gaan kopen....want dit is echt duidelijke taal en visi....super bedankt voor deze video
@dirkjansen5583
@dirkjansen5583 6 жыл бұрын
Ben al jaren aan het hobby draaien en begrijp niet altijd hoe fouten tot stand komen ,maar na deze goede uitleg begrijp ik het al een stuk beter.
@crispynbvba
@crispynbvba 6 жыл бұрын
Dat is leuk te horen. veel draaiplezier Dirk
@hansevers6407
@hansevers6407 3 жыл бұрын
Leuke video zeker voor de hobbyisten. Ik heb als ex gereedschapmaker met redelijk veel conventioneel ervaring toch wel een opmerking over het begin van de video. Als je nauwkeurig wil draaien en je begint met ruw materiaal is het ten zeerste van belang dat je het in te spannen stuk net “schoon” draait. Het werkstuk moet van een centergat worden voorzien indien nodig en dan de walshuid wegdraaien voor zover nodig. Deze actie is nodig om de nauwkeurigheid van de klauwplaat te behouden. Bij het omspannen kan men dan de klauwplaat goed vastzetten om trillingen en slingeringen te voorkomen. Men kan dan ook makkelijker grotere snededieptes en voedingen gebruiken en het komt de nauwkeurigheid ten goede.wij zijn ook gewend om voor te draaien op een 0,5 tot 1 mm, afhankelijk van de diameter, tolerantie en materiaal. Nadraaien gebeurt altijd met de juiste beitel, grotere radius, andere snij en voedings-snelheden, afhankelijk van de gewenste oppervlakte gesteldheid. Nog een tip voor nauwkeurig werken, laat je werkstuk afkoelen voor het nadraaien. Voor kunststof bewerken geldt, dat er eerst moet worden voorgedraaid en het werkstuk minimaal 24 uur laten rusten voor het nadraaien. Nog een veiligheidstip voor zij die PTFE (TEFLON) willen gaan draaien. PTFE dampen zijn zeer GIFTIG GEBRUIK GOEDE AFZUIGING EN PAS OP MET TE HOGE SNIJSNELHEDEN!!!! Veel plezier met jullie hobby
@crispyn
@crispyn 3 жыл бұрын
Txs voor de extra tips
@eddiedevlugt9974
@eddiedevlugt9974 4 жыл бұрын
Het is natuurlijk een instructievideo op een nieuwe bank, maar normaal draai je met snijolie, om de as te koelen. Vooral voordraaien geeft veel hitte. Als je gaat meten, dan is je maat goed, maar na koeling gaat dat teminste 0,02 schelen. Maar dat zei hij ook, dat je dat eigenlijk moet doen, ook om het oppervlak glad te verkrijgen.. Maar een zeer goede uitleg :-)
@adriealting7360
@adriealting7360 Ай бұрын
Als hobby man heb ik hier veel aan. Mijn probleem is altijd. De juiste Snelheid. En de Slinger in m’n Matiriaal Ik ben een RC Ripsaw Tank aan het bouwen Gaat nog niet soepel HBM 250x550 Profi Vario .
@jacvanhaverbeke
@jacvanhaverbeke 6 жыл бұрын
Beste Jan, mooie video, even professioneel gebracht als uw uitleg. Jij bent een vakman pur sang. Dat zie je zo. Ik heb zelf ooit enkele jaren "gedraaid" op verschillende conventionele banken en zie in jouw video alles terugkomen. Dat ze dit maar eens leren in de "vakschool". Top man!
@crispyn
@crispyn 6 жыл бұрын
Bedankt Jacques!
@petercornelis3720
@petercornelis3720 4 жыл бұрын
Jan heeft dit geleerd bij ons op het Provinciaal Technisch Instituut te Eeklo.
@lowiedekerf7775
@lowiedekerf7775 3 жыл бұрын
Groetjes aan meneer vaes van TISP in Mol!
@filipvanwonterghem2782
@filipvanwonterghem2782 3 жыл бұрын
Goetjes aan DJ vaes!
@joostgudde1989
@joostgudde1989 3 жыл бұрын
Beste Jan, Het is een zeer informatieve video met handige tips. Ook duidelijk verteld. Ik draai al jarenlang op een AI Hembrug DR1 zonder digitale uitlezing, dus alles met de schuifmaat/schroefmaat en nonius. Ik heb 1 opmerking hieromtrent in je video. Op 9:37 geef je aan dat je niet aan de dwarsslede moet komen als je de slede terugbrengt na de voorlaatste gang. Dit ben ik met je eens. Maar vervolgens zie ik je op 10:21 de nonius van de dwarsslede bijstellen. De kans dat je bij deze actie (per ongeluk) ook de dwarsslede iets verplaatst is groot. Bijvoorbeeld de nonius die wat schroef loopt, of juist de dwarsslede die wat te gemakkelijk loopt. Dit uit ervaring. In jou situatie heb je digitale uitlezing en zie je aan de waarde hiervan of het mis is gegaan. Voor mensen, net als mij, die zonder digitale uitlezing draaien is het verstandiger om ook niet meer aan de nonius van de dwarsslede te komen op dit moment. Dan maar iets meer hoofdrekenen. Mocht je toch graag de nonius op 0 hebben staan na de voorlaatste gang (wat ik graag doe), doe dit dan voorafgaand aan de voorlaatste gang. Wat is jou mening over bovenstaand? Met vriendelijke groet, Joost Gudde
@crispyn
@crispyn 2 жыл бұрын
Bedankt voor uw reactie en inbreng 👍 Als de nonius inderdaad een beetje stroef loopt dan heb je dat risico. Het is een goeie tip om dat niet op de laatste pas te doen. Beter geen risico lopen.
@jangeusens7987
@jangeusens7987 5 жыл бұрын
Jan heel erg bedankt
@mattijskramer1986
@mattijskramer1986 7 жыл бұрын
Altijd zeer waardevolle video's, alsmede ook uw boek! Dank u!
@crispyn
@crispyn 7 жыл бұрын
Bedankt Mattijs.
@audiokees4045
@audiokees4045 3 жыл бұрын
IK heb geprobeert met de gekocjte machine en draaide een asje af, maar het ging een stukje goed mooi glad en ineens ging het heel ruw met stukjes op de as waar het een stuk dieper ging ineens, de bijtel staat niet op de juiste hoogte maar te laag, ik moet een plaatje maken en of andere beitelhouder.
@mversantvoort
@mversantvoort 7 жыл бұрын
Inderdaad leuk dat je weer een video gemaakt hebt, bedankt!
@crispyn
@crispyn 7 жыл бұрын
Bedankt, dat motiveert mij enorm om nog van dergelijke films te maken.
@pjt1965
@pjt1965 7 жыл бұрын
Leuk dat je weer een video gemaakt hebt 👍👌
@crispyn
@crispyn 7 жыл бұрын
Bedankt Peter, het was veel te lang geleden dat ik nog iets had gepost.
@ediecog.c.v.vanrompaey7907
@ediecog.c.v.vanrompaey7907 Жыл бұрын
1* Opspannen werkstuk over de volledige lengte van de harde klauwen geeft problemen met uitlijning( rechtzetten losse kop) Draai een partie waar je gaat opspannen op een lengte van 15MM, dan zit je op een egaal spanvlak met kant dan kan je stuk niet opschuiven. 2* Brutten met een finiseermes not done, gebruik een W- plaat met radius 0.8 voeding = 3X de radius van de plaat. 3* Draai alle diameters + 1,8 MM voor op de opgegeven lengte. 4* Koel je stuk na brutten. 5* Stel je punt terug in ( uitzetten stuk door warmte van het brutten. 6* Finiseren met finiseermes met plaatradius 0,4. 7* Vlak je werkstuk op de kop. 8* Zet je digital Z op 0. 9* Ga naar de partielengte die opgegeven is steek met je finiseermes tot op de voordraaiØ 9* Finiseer voor met aanzet 0.9MM voeding 0.12M/Min. Laat je mes staan op het einde van de pas. 10* Meet vooraan + achteraan, neem de kleinste maat zet aan +0.02 mm boven de kleinste maat die je meet. 11* Finiseer tot de opgeven lengte. 12* Meet. 13* Schuur de patie op maat.
@LuisEnriqueMartinez-rc7km
@LuisEnriqueMartinez-rc7km 6 жыл бұрын
Fantastisch!! Hope meer te kunnen leren van je videos, Blijven doen!!
@crispyn
@crispyn 6 жыл бұрын
Bedankt. Ik probeer binnenkort nog meer te posten. dank je voor uw reactie. Dat motiveert enorm.
@BjornPicavet-HLW
@BjornPicavet-HLW 5 жыл бұрын
Ik zoek hier zelf als hobbyist mee te starten. Blij dat ik zo'n goede uitleg kan vinden. Bedankt
@crispyn
@crispyn 5 жыл бұрын
Zelf bedankt voor de leuke reactie. Veel draaiplezier.
@boydkletter
@boydkletter Жыл бұрын
Thanks 😎👊🏼
@lacaver64
@lacaver64 5 жыл бұрын
het beste is hoe minder de werkstuk beweegt hou beter zo gaat alles goed
@Wazztheweasel
@Wazztheweasel 6 жыл бұрын
Is dit een leuk beroep ? wat verdient het ?
@bartmaenhoudt3122
@bartmaenhoudt3122 6 жыл бұрын
mooie leerzame video, ik ben dus ook zo iemand die ook altijd te weinig afneemt met te weinig voeding, en dan de laatste pas nog maar eens een klein pasje ; afleren dus ; het koelsysteem met vernevelen van snijolie met perslucht is dat ook een goede oplossing?
@crispyn
@crispyn 6 жыл бұрын
Bedankt voor de reactie Bart. Vernevelen is al iets beter dan gewoon droog draaien, maar de koellucht van zo een toestel brengt niet zoveel koeling als je zou denken, de snijolie is dan weer wel goed. Je kan dan ook gewoon snijolie gebruiken. www.crispyn.be/webwinkel/contents/nl/d35_koeling_en_toebehoren.html Vernevelen wordt wel veel gedaan bij zaagmachines, om bijvoorbeeld kokers te zagen. Nadeel bij een draaibank is de rookontwikkeling van die snijolie want draaien is een veel intensievere verspaning dan zagen, en de nevel is ook niet zo heel gezond voor de luchtwegen.
@martijnvdr4020
@martijnvdr4020 6 жыл бұрын
Bedankt voor uw duidelijke video's! Erg handig en duidelijk!! Zou u misschien ook een video kunnen maken over het afsteken op de draaibank?
@crispynbvba
@crispynbvba 6 жыл бұрын
Bedankt voor de reactie Martijn. goeie tip.Afsteken is één van de moeilijke bewerkingen op een draaibank. ik zet het in mijn lijst, ik probeer dit te maken voor het einde van dit jaar.
@killuminatii1
@killuminatii1 Жыл бұрын
Goede uitleg alleen een klein vraagje. Wat doe je als de proefpas van 10mm lang onder de tolerantie zit van de uiteindelijk diameter? Vlak je dat gedeelte dan weer af? Maar dan klopt de lengte weer niet..
@crispyn
@crispyn Жыл бұрын
Inderdaad als je geen 10mm kan opofferen omdat bijvoorbeeld het lager dat er op moet komen niet zo breed is dan moet de prozfpas wel minder zijn. Of het wordt er op of er onder. Met een nauwkeurige draaibank is de voorspelbaarheid heel goed. De voorlaatste pas kan je gebruiken om alles exact in te stellen en dan doe je de laatste pas zonder proefpas.
@2684dennis
@2684dennis 3 жыл бұрын
als je nu voor de 2e keer over de proefpas gaat heb je kans dat weer minimaal wat afpakt wat je onder de maat brengt.
@crispyn
@crispyn 3 жыл бұрын
Dat klopt. Daarom net ver genoeg zodat je kan meten. Andere keuze is om 2 finiseerpassen te doen. En er op vertrouwen dat de laatstz pas zich net zo gedaagd als de voorlaatste. Bij oudere draaibanken kan het dan wel eens mis gaan.
@2684dennis
@2684dennis 3 жыл бұрын
@@crispyn ik ben 36 en ben 2 jaar geleden de opleiding allround verspanen gestart, ik zit nu in me laatste jaar en ben net veranderd van stage plek waar ik nu ook conventioneel leer draaien, maar als ik uw films ziet had ik ook graag van uw praktijk les gehad, van een echte vakman.
@ronnypauwels2963
@ronnypauwels2963 Жыл бұрын
Hallo Jan ik zit ingedraaid hihi, als ik gaatjes in aluminium boor vb. voor boutjes van 4 / 5 / 6 en daarin draad moet trekken start dat trekken van draad niet zo goed van mij 😕(ook niet gewoon van doen), ik heb nog een vraagje ik wilde onlangs de draaiklemmetjes omdraaien om iets in grootere diameter te klemmen maar die klemmen kom ik niet in de klauwplaat aandraaien ? 🙄
@crispyn
@crispyn 8 ай бұрын
Hey. Bedankt voor uw reactie. Ik vermoed dat je met ‘klemmetjes’ de klauwen bedoelt van uw klauwplaat. Bij een zelfcentrerende plaat met spiraal kan je die niet omdraaien. Dat komt omdat die klauwen in een spiraalvormige flens draaien. Daarvoor heb je nog een stel klauwen. De omkeerklauwen.
@tomtiedom2
@tomtiedom2 7 жыл бұрын
Het lange wachten wordt beloond, heel leerzaam!
@crispyn
@crispyn 7 жыл бұрын
Dank u wel. Ik probeer nu wel iets vlugger een video te maken. De volgende is inmiddels in de maak , het zal gaan over de freesmachine.
@MyTubeSVp
@MyTubeSVp 7 жыл бұрын
Knap filmke, paar leuke dingen bijgeleerd ! "We moeten gaan ondersteunen met onze losse kop". Ik heb mijn draaibank al eens laten crashen omdat ik het niet deed ... 😢 Vanaf wanneer is ondersteuning nodig ? En is het materiaalsafhankelijk ?
@crispyn
@crispyn 7 жыл бұрын
Bedankt voor uw reactie! Wanneer je moet ondersteunen hangt van verschillende facturen af. Ik schat dat wat in. Een vuistregel is 1,5x de diameter als uitsteeklengte. soms kan dit net iets langer of korter als je het werkstuk bijvoorbeeld niet degelijk kan inklemmen of als het werkstuk bijzonder zwaar is.
@jangeusens7987
@jangeusens7987 5 жыл бұрын
Beste Jan, Ik heb ook op mijn draaibank een digitale uitlezing staan, maar als ik u een bepaalde maat zie ingeven op uw digitale uitlezing dan zie ik maar 2 cijfers na de coma, bij mij zijn dat drie cijfers na de komma, wat is het verschil, graag uw uitleg.
@crispyn
@crispyn 5 жыл бұрын
2 cijfers na de komma is nauwkeurig genoeg, zo draai je al op één honderdste van een millimeter. De nauwkeurigheid waar een draaibank op is gemaakt. dat er soms digitale uitlezingen zijn die nog een getal verder gaan heeft te maken met de resolutie van zo een liniaal. al is het compleet overkill.
@henkanneke55
@henkanneke55 5 жыл бұрын
Leuke Video maar moet je niet eerst alle maten voordraaien en pas daarna naar de eindmaat toe werken? Want als je de diameter van 50 al op maat hebt en daarna pas aan de maat 35 begint, krijg je extra warmte in het materiaal en kan de eindmaat niet meer volgens tolerantie zijn
@crispyn
@crispyn 5 жыл бұрын
Warmte is inderdaad van belang als je nauwkeurig wil draaien. Koelen met emulsie (water-snijoliemengsel) zal al veel helpen. de juiste voeding gebruiken helpt ook om de warmte in de spaan te krijgen. Wat je ook doet probeer het werkstuk rond de 20° te houden. iets afwijken mag maar als je werkstuk zo warm is dat je het niet kan vasthouden dan kan het in afgekoelde toestand al een paar hondersten verschillen. Goed dat je de temperatuur even aanhaalde wat dat is inderdaad belangrijk.
@alexandertk5127
@alexandertk5127 3 жыл бұрын
ik ben werk meer dan 4jaar en mij land .torinio.welk plaat deze bedrift
@Novice1943nl
@Novice1943nl 6 жыл бұрын
Waarom moet er gekoeld worden met koelvloeistof? Op Amerikaanse of Engelse filmpje zie ik nooit een koelinstallatie in gebruik. Hoogstens wat olie op het werkstuk. Graag reactie
@crispyn
@crispyn 6 жыл бұрын
Novice1943nl Zonder koeling draaien kan perfect als je aluminium af andere zachte materialen bewerkt. Draai je in materialen zoals staal dan kan het enkel als je een hardmetalen snijgereedschap gebruikt. Al moet je wel rekening houden dat uw beitel iets minder lang zal standhouden, de oppervlakteruwheid iets minder zal zijn en dat je werkstuk kan opwarmen. Een warm werkstuk zet uit en daarmee kan je ook niet super nauwkeurig werken. Op een cnc machine is koeling gemakkelijk. Kap dicht en de koeling blijft binnen. Op een conventionele bank is koeling een gedoe. Ik draai ook niet altijd met koeling, behalve als ik zwaar zou verspanen en/of als ik echt heel nauwkeurig wil gaan werken waarbij ik geen rekening wil houden met eventuele uitzetting.
@Novice1943nl
@Novice1943nl 6 жыл бұрын
Dank voor uw reactie. Ik gebruik een Myford S7 en kan sowieso niet zwaar verspanen. Heb wat geïmproviseerd met koeling, maar dat werd een zootje: alles zat onder!! Doe maar weer zonder...
@Seky10
@Seky10 2 жыл бұрын
wie moet dit ook kijke voor school
@mattetten
@mattetten 7 жыл бұрын
Toffe video! Geven jullie opleidingen voor hobbyisten?
@crispyn
@crispyn 7 жыл бұрын
Bedankt voor uw rectie. Onze hoofdbezigheid is handel in machines en toebehoren. Opleidingen geven doen we enkel in uitzonderlijke gevallen, zoals bijvoorbeeld bij het leveren van een nieuwe gestuurde machine. Ik zou zeggen abonneer u op ons kanaal, er komen nog video's aan en mijn boek helpt u zeker goed op weg : www.crispyn.be/webwinkel/
@anoniem3960
@anoniem3960 5 жыл бұрын
Als zeer ervaren conventioneel draaier wil ik u graag wijzen op een aantal fouten: Voordraaien doe je met een beitel die enige diepte kan hebben. Een kopieer/evt. nadraai-beitel zoals u hier gebruikt is daar niet geschikt voor. Van 60mm naar 51mm moet op een gemiddelde draaibank gemakkelijk in 2 keer kunnen. Meten bij voordraaien kan met een (digitale) schuifmaat. Voordraaien doe je overmaats (+/- 1 mm+) op alle diameters. Daarna moet het werkstuk eerst afkoelen om daarna op een juiste maat na te kunnen draaien. Waarom? Omdat bij het voordraaien het werkstuk erg warm (zonder koeling soms erg heet) wordt. Dat houdt in dat het materiaal gaat uitzetten en er bij onmiddellijk nadraaien daarna geen exacte maten kunnen worden bepaald omdat het materiaal daarna bij afkoelen nog gaat krimpen!!! Zelfs bij koelen moet je hier rekening mee houden! Je gaat nooit een maat (rond 50) op enkele hondersten van mm nadraaien om daarna nog grof te gaan verspanen naar de 35mm. Eerst ga je naar bv 51 mm (in 2x) over de gewenste lengte en dan naar 36 (van 51 naar 36 in 3x) over de gewenste lengte. Daarna laat je het werkstuk afkoelen. Bij nadraaien ga je nooit meer uit van een (digitale) schuifmaat en meet je alleen nog met een schroefmaat/micrometer. Dan niet over en cm maar over de gehele lengte zodat je zeker weet dat alles klopt of dat je nog even bij moet stellen. Nadraaien doe ik meestal in drie keer: De eerste ronde over de kleinste diameter; van 36 naar 35,6 en dan meten over de gehele lengte. Het digitaal of nonius bijstellen. Dan 35,3 en weer meten. Als het verschil klopt dan de diameter afstellen en nadraaien. Dan over naar de 50mm; van 51 naar 50,6. En dan zul je vaak ervaren dat de nulmaat van de 35 hier niet klopt. Dat is correct omdat de beitel, zoals in deze film wel juist beschreven, een andere druk ervaart. Digitaal of nonius bijstellen en dan 50,3. Als de maat nu klopt nadraaien op maat. Conventioneel draaien (en frezen) wordt erg onderschat maar is wel een kunst en het is helaas dat deze kunde nu langzaam uitsterft. Als dat wordt gepromoot, zoals bij deze film, dan is het wenselijk dat het wel juist gebeurt!
@crispyn
@crispyn 5 жыл бұрын
Bedankt An Oniem om te reageren en om uw inbreng te doen op deze video. Temperatuur is inderdaad van belang, als je uitrekent wat het verschil is tussen 20°C en 60)C dan is er al 0,02mm verschil in diameter. Bij kleine diameterverschillen haal ik zelf nooit een ruwbeitel uit. Dat vind ik de moeite niet om te doen, daarom wou ik het ook niet moeilijker maken dan dat het is in deze video. Ruwen met een CNMG of een WNMG wisselplaat gaat dan inderdaad een stuk sneller maar dan kijk ik altijd of die snellheid wel loont.
@anoniem3960
@anoniem3960 5 жыл бұрын
Dank en leuk voor uw antwoord. Ik heb uw bedrijf bekeken. Wel gaaf dat u een demonstratie geeft van conventioneel draaien. U doet dat verder goed. Een uitstervend beroep. Ik had laatst een conventionele machine totall loss. Moest wel een nieuwe (andere) hebben in mijn werkplaats. Ik sprak daar over met een collega dat (gebruikte) conventionele machines niet zo duur meer zijn. Hij maakte een zeer zinnige opmerking: Deze machines zijn niet meer zo duur omdat er gewoon en simpel geen mensen meer zijn die ze kunnen bedienen. Wat een stelling... maar wel waar... Wat ik ook weet is dat er heel veel werk is waar cnc nooit een oplossing kan zijn. En dat is juist het werk wat ik doe. Vandaar dat ik heel veel weet van conventioneel draaien en frezen.
@ediecog.c.v.vanrompaey7907
@ediecog.c.v.vanrompaey7907 Жыл бұрын
@@anoniem3960 Ha nog een witte raaf
@ronaldomeivogel6777
@ronaldomeivogel6777 6 жыл бұрын
Vakman !
@ZeroGamer-ng4tu
@ZeroGamer-ng4tu 5 жыл бұрын
ís er ook een apparaat waar je de afmetingen doorgeeft dat het zelf zijn ding doet en jou eindproduct geeft?
@crispyn
@crispyn 5 жыл бұрын
jazeker, zie www.crispyn.be/prototrak-draaibanken
@thatdutchtoolboy1994
@thatdutchtoolboy1994 3 жыл бұрын
Jazeker. Dat noemen we een CNC draaibank.
@kvlasblom
@kvlasblom 3 жыл бұрын
Mag ik wat vragen? Ik zie dat U een werkjas draagt met lange mouwen, wilt U daar iets over zeggen? Is dat een speciale jas?
@crispyn
@crispyn 3 жыл бұрын
Dag Kim. Onze werkkleding huren we bij Mewa. Deze werkkleding komt Mewa op afgesproken tijden afhalen om te wassen.
@kvlasblom
@kvlasblom 3 жыл бұрын
@@crispyn Ik hoor vaak dat lange mouwen afgeraden worden, maar aan de andere kant beschermen deze wel tegen hete scherpe spanen... Heeft U hier een mening over?
@crispyn
@crispyn 3 жыл бұрын
@@kvlasblom loshangende kleding kan gevaarlijk zijn inderdaad. Maar bedenk dat je nooit in de buurt moet zijn van draaiende delen op geen enkele machine. Met korte mouwen kom je potentieel risico lopen op brandwonden. Ik zou niet graag in een werkplaats werken in mijn t-shirt.
@fr9807
@fr9807 4 жыл бұрын
Productietechnieken en systemen labo be like
@crc_mircea
@crc_mircea 6 жыл бұрын
Stef i still dont understand
@aspe1213
@aspe1213 6 жыл бұрын
Slurpy Durpy you are really special arent you?
@crc_mircea
@crc_mircea 6 жыл бұрын
aspe121 fuck off aspe , you said u didnt understand as well XD
@ruudsegers6733
@ruudsegers6733 7 ай бұрын
X as is toch van links naar rechts oftewel langs 🤷🏽‍♂️
@crispyn
@crispyn 7 ай бұрын
Nee. De X as is de dwarsslede. Bij een manuele draaibank spreken we meestal van de Y as maar volgens de norm moet dit de Z as noemen. Daar is een norm voor:DIN 66217
@Red_beta
@Red_beta 3 жыл бұрын
like deze coment als je van pts boom bent
@dirkkorpershoek92
@dirkkorpershoek92 3 жыл бұрын
Luistert lekker weg deze man 👍
@fransvermeulen3287
@fransvermeulen3287 6 жыл бұрын
Waarom draai je een as met een plus tolerantie ?Bij het asstelsel heeft een as altijd een negatieve tolerantie.
@crispyn
@crispyn 6 жыл бұрын
Dag Frans, In deze video ga ik uit van een vrije tollerantie, gewoon omdat ik er het passingstelsel nog niet wou bij betrekken.
@franklammers5676
@franklammers5676 6 жыл бұрын
Hoezo alleen een negatieve tolerantie? Als je bv een 30p6 draait is die toch niet negatief...
@bryandebruyn6559
@bryandebruyn6559 2 жыл бұрын
Hangt van lagermaat af,of er een krimpmaat of een koppeling of lagermaat is.
@thatdutchtoolboy1994
@thatdutchtoolboy1994 3 жыл бұрын
Een werkstuk tot op 0,01mm draaien vind ik persoonlijk geen precisie. Op mijn Hembrug Ergonomic draai ik zonder problemen op 0,003mm precies. En zelfs dat stelt mij niet tevreden.
@crispyn
@crispyn 3 жыл бұрын
Dat is heel mooi dat u in staat bent om tot die nauwkeurigheid te werken. Maar een doorsnee draaibank is niet ontworpen om zo nauwkeurig te gaan draaien. Er zijn daarom normen geschreven voor de fabrikanten om aan te voldoen. DIN 8606 spreekt over de Normale nauwkeurigheid voor draaibanken tot een draaidiameter van 800 mm. Deze norm wordt in de meeste gevallen gehanteerd. Die norm bestaan uit een heel aantal metingen en daarin bijvoorbeeld een evenwijdigheid van 0,02 (2 honderdsten) over een lengte van 300mm. Zo een rapport bestaat uit 3 delen met in totaal 18 metingen en alles draait zo rond die 2 tot 4 honderdsten. Dat rapport is ooit gemaakt in functie van de gewenste stukken dat zo een draaibank moet produceren. Met het idee: 'als het nauwkeuriger moet dan moet je gaan slijpen' Dus met microns werken en dit kunnen repeteren op een draaibank is eigenlijk niet wat een doorsnee draaibank voor is gemaakt. Wel tof dat je dat kan.
@ediecog.c.v.vanrompaey7907
@ediecog.c.v.vanrompaey7907 Жыл бұрын
Dan zul je toch een grote scrapbak hebben met al die stukken die niet voldoen.
Hoe snij je een schroefdraad op de draaibank?
19:04
crispyn
Рет қаралды 80 М.
De 5 meest gemaakte fouten op een draaibank
9:42
crispyn
Рет қаралды 240 М.
СҰЛТАН СҮЛЕЙМАНДАР | bayGUYS
24:46
bayGUYS
Рет қаралды 336 М.
The Noodle Stamp Secret 😱 #shorts
00:30
Mr DegrEE
Рет қаралды 66 МЛН
Square Holes - 5 Methods To Make Them in Metal
13:46
Artisan Makes
Рет қаралды 1,2 МЛН
Een beitel van een metaaldraaibank goed afstellen hoe doe je dat.
20:30
Harrytheferryman
Рет қаралды 27 М.
De 7 meest gemaakte fouten op een freesmachine
9:13
crispyn
Рет қаралды 70 М.
Hoe moet je kartelen op een draaibank?
13:05
crispyn
Рет қаралды 53 М.
Woodturning - Battenberg Baseball Bat
8:24
Ray Whitby
Рет қаралды 2,8 М.
Hoe moet je een losse kop van een draaibank exact uitlijnen?
12:02
Manual Mill Tutorial
20:04
Learn@MINES
Рет қаралды 450 М.
How To Align The Tailstock To The Headstock On Your Lathe
7:02
Travers Tool Co
Рет қаралды 37 М.
КАК СПРЯТАТЬ КОНФЕТЫ
0:59
123 GO! Shorts Russian
Рет қаралды 1,6 МЛН
Волшебные козы Монголии
1:00
Nas Daily Russian
Рет қаралды 13 МЛН
Шкаф для садового инструмента. Часть 1
0:12
Mikhail Melnikov
Рет қаралды 4,7 МЛН