Salut. Eu sunt incepator deci asta a prima iarna ca apicultor. lamureste-ma, te rog. Urdinisul il inchid de tot peste iarna? de la altii eu am auzit ca trebuie lasate atatea jumatati de cm in functie de cate rame ai pe cat.din video asta am inteles ca de tot vine..eu nu mai inteleg. La mine e pe 2 caturi si in ultimele 2 saptamani cand am trecut pe acolo, nu prea am vazut multa activitate la urdinis. Tin sa mentionez ca sunt in Germania(in caz ca punctul asta cantareste mult. nu stiu cata diferenta e intre apicultura de aici si cea din Romania). Stiu doar ca nah, clima e putin diferita.
@Laur_19.4 жыл бұрын
Interesant video
@viorelpatras53764 жыл бұрын
Livia
@florinmatyas47454 жыл бұрын
Foarte frumoasă prezentare, 🎀🎄🌟🌛🥂🍾👍
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Multumesc pentru apreciere domnule Florin
@dorelstepan70404 жыл бұрын
In zona Clujului unde locuiește Radu s-ar putea să fie benefic (a dat explicații),dar unde am eu stupina lîngă Craiova vreau să vă spun că am închis și eu urdinișurile dar fiind multe ferestre de zbor nu se poate, rodeau la urdiniș de ziceai că-i unul cu o autofiletanta in stup,și am avut ce scote la albine moarte la următoarea fereastră de zbor,deci luați aminte din pățania mea și voi,repet locuiesc în sud lîngă Craiova și stupina e chiar pe malul Jiului,vă doresc la toți iernare ușoară.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Asa este Dorele. Urmareste continuarea videoului. Cred ca a fost programat pentru vineri.
@ilieandreighilescu4 жыл бұрын
Vă mulțumesc
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Va multumim si noi pentru apreciere, insa atentie mare le toate aspectele
@catalinconstantin86014 жыл бұрын
Citește cartea de apicultura ,e diferita total de ce zici tu, înveți apicultorii la tampeni , dacă în toate cărțile de apicultura spune clar ca tu trebuie sa forțezi ieșirea albinelor la curățenie, dacă observi ca stupi care ies primi la zbor ei sunt primi care oferă producții mari ...
@toroklaszlo84004 жыл бұрын
Bravo
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Am citit stimabile, insa ce sa fac daca sunt cercetator si gandesc dincolo de principii? Ti-am explicat ca asa facem noi ... si nu trebuie sa faca nimeni asa ... decat cei care gandesc. Cand sa le stimulez sa iasa pe Campia Transilvaniei unde ceata se instaleaza din noiembrie si se risipeste in martie? Am mai cunoscut un destept care explica cun trebuie sa se procedeze fara sa tina cont ca el avea albinele in sudul judetului Vaslui si nu stia ce inseamna aia ceata care sa acopere cerul mai multe saptamani sau chiar luni de zile. Acum te rog sa mai urmaresti si tu o data videoul si sa fi putin mai atent la detaliile care dau factorii de influenta ... eventual pune mana pe un creion si o foaie si ia notite sa intelegi contextul. Astept raspunsul la intrebarea de mai sus stimabile.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
@@toroklaszlo8400 stiu ca tu nu gandesti. Insa raspuns la intrebarea pe care i-am pus-o lui Catalin, astept si de la tine. Te rog fa un efort si raspunde-mi la intrebare :)
@catalinconstantin86014 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 chiar m ai făcut sa zâmbesc, omule când ma uit la puterea familiilor tale ma apuca mila de bietele albinuțe, cu rame negre ca cărbunele un adevărat focar de infecție cu celule mici în care nu are cum sa iasă albina sănătoasă, eu fac apicultura de minim 30 de ani cu peste 150 fam.de albine și nu am pierdut niciodata o familie de albine , în afara de matci picate, nu are legătură ce zici tu acolo cu realitatea , păsările sălbatice mănâncă albinele doar cele care mor și e un lucru bun , plus ca marea majoritate a albinelor când simt ca mor ies ele pe urdinis afara și nu raman acolo ca să infecteze stupul, poți sa ai albinele și în Rusia nu are legătură cu ceata ,un " cercetator " ca tine care a calculat niște profituri asa mari din apicultura nici măcar nu ar trebui sa se coboare la nivelul celor mulții ..încearcă măcar sa fi sincer dacă vrei sa îți vinzi produsele pe site , ca tara e plina de naivi , multi apicultorii vor prin anumite schimbări sa arate ca sunt cu un pas în fata celorlalți dar de fapt ei nu fac altceva decât sa răspândească tampenii la începătorii care nu știu și le iau sfaturile de bune .
@gabrielionescu56474 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 ....si o radiera eventual...?!
@filipascaru30014 жыл бұрын
Aștept video următor
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Vineri. Esti singurul care a inteles ca mai urmeaza multa informatie. Te felicit
@ioaneftimie69564 жыл бұрын
Daca inchizi urdinisurile, ce se intimpla cu aerul din stup?explica asta?
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Foarte buna intrebare. Raspunsul il vei afla intr-un video care va urma la inceputul saptamanii viitoare.
@ioaneftimie69564 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 Astept si te urmaresc in continuare si ce cred ca nu este bine am sa spun parerea, daca nu te superi.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
@@ioaneftimie6956 daca ne si spui ce nu este bine si daca si argumentezi afirmatiile tale, putem evolua. Altfel vorbim degeaba
@apiculturasinaturacusamit4 жыл бұрын
E ça si cum ar fi bagate intr-un local la o temperatura rece pe perioada de .... noi decidem. 👍
@timolazarescu7604 жыл бұрын
Bună Radu am câteva familii care ma tentează să le inchid din toamnă până acum zboară ca vara dar nu se mai întorc în stup din cauza temperaturi sunt curios dacă până în primăvara mai rămâne vreo albină în stup Crăciun fericit alături de cei dragi.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Vineri continuam cu aceasta tehnologie. Important este sa te decizi sa le si inchizi si pe urma sa continui sa gandesti ce nevoi au. Asigura-le nevoile.
@petrumoruzi76224 жыл бұрын
🐝🐝🐝🐝🥂🐝🐝🐝
@pacaliciable4 жыл бұрын
Despre urdinisul superior ne poti spune ceva?Prietenii de la rasarit il folosesc mult.
@curpassamuelalin67514 жыл бұрын
La mine, daca inchid urdinisurile (de fapt, am lasat o gaura cat pentru o albina-doua) in noiembrie spre sfarsit, albinele incep sa roada lemnul din zona urdinisului, sa isi faca loc.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Gandeste-te ce ar trebui sa faci ca albinele sa nu mai faca treaba asta.
@victornenu66844 жыл бұрын
Cum curățăm fundul stupului iarna?
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Interesanta intrebare. De ce vrei sa cureti fundurile iarna ?
@ioaneftimie69564 жыл бұрын
ITI SPUN EU: PUI RAMELE GOALE IN CORPUL DE JOS si o folie peste cu o fanta de 5cm in fata si cuibul sus, si cind vrei sa cureti scoti folia ,o cureti si pe urma o bagi la loc si de preferinta sa o inlocuiesti cu alta imediat.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
@@ioaneftimie6956 O idee buna. Insa totusi, intrebarea era "DE CE SA CURETI FUNDURILE IARNA ?"
@victornenu66844 жыл бұрын
Curățăm fundul stupuli pt a scoate din albinele căzute pe fundul stupului
@victornenu66844 жыл бұрын
Vă mulțumesc
@nelugancea77094 жыл бұрын
Bine faci eu inchid pe pavilion de hhhhhhhăăă ,ani buni ,,si e fb,,fiecare face ce vrea cu animalul lui ,,,adica -nui treaba magarului de unde beau oile apa asa ca,,,,,
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Multumim pentru sustinere Te rog impartaseste-ne mai multe din experienta ta. Spune-ne motivele tale pentru care inchizi urdinisurile
@nelugancea77094 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 Ar fi o istorie de spus pe tema asta ,,,ar incepe in urma cu 40 de ani cand eu aveam 11 ani si bunica mea nascuta la 1901 imi dadea primele lectii de apicultura,apicultura traditionala practicata stationar in cosnițe din curpen impletit, La noi aici pe crisul alb iernile erau reci si batea vantul tare adica erau curenti de aer fff reci si de aceia si atunci se practica,,,legare stupilor,,adica captusirea urdiniselor cu carpe si era un ritual ,,,se legau stupii de la inceputul postului de craciun pana sabatoare celor 40 de sfinti ,,,mucenici,, care e prin 9 martie daca nu gresesc si atunci se dezlegau stupii,eu avand stupii p pavilion mi am amintit si am pus in practica si nu am probleme ,stim ca si bioxidul de carbon acumulat in partea de jos tine albinele putin anesteziate sa zicem.asa si asta le incetineste putin metabolismul.da nu cred sa le afecteze,,si nici consum de hrana nu au prea mare ,,Asta e parerea mea si nu sfatuiesc p nimeni sa faca ca mine ,,,respect parerea fiecaruia da nu mi plac oameni rautaciosi ""prea destepti""si de aceia nu postez nimic dragule nu vreau sa atrag nici un fel.de negativisme spun doar la cine intreaba ceia ce stiu ,,te respect si iti multumesc in numele celor e stiu sa aprecieze pe cei ce vreau sa aprinda o lampa in capul celor ce vreau sa invete,,sarbatori in pace sa ai cu familia ta .
@garrinchas.96694 жыл бұрын
Cum zicea Moromete "e un punct de vedere"
@miticaprodanu36964 жыл бұрын
Moromete spunea asa : de ce tai salcamul ba ? Asa sa intrebe prosti !😂
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Nu doar Moromete spunea asta. Toata lumea ar trebui sa spuna asta.
@ardeleannicolae4 жыл бұрын
Dc va obositi sa comentati negativ?!?! Daca prin metoda asta iese cu stupii cu bine in primavara , si a argumentat suficient ca e pt zona Cluj plus particularitatile inainte si dupa inchiderea urdinisului la ce aspecte trebuie atentie. Asteptam video-ul urmator Radu !:)
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Multumesc pentru sustinere Nicolae. Cum de ce ... ca asa i-a invatat un destept de pe onlineul apicol: sa critice fara sustinere; sa contrazica fara argumente; sa se planga fara sa caute solutii.
@ardeleannicolae4 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 constat ca unii oameni in loc sa taca si sa asculte daca ii intereseaza subiectul, afirma lucruri fara acoperire(argumente) doar sa se afle in treaba, o fi aroganta "anilor" de experienta a lor. Ei sunt cei mai in verva comentatori, ceilalti apreciaza sau nu si merg mai departe. Exponenti din " gura lumii " :)
@ioaneftimie69564 жыл бұрын
Vrajeala de doi bani cu inchiderea urdinisurilor.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Ioan ... explica-ti afirmatia. La noi pe canal este o singura regula ... argumentam tot ce spunem. Eu am argumentat, te rog sa argumentezi si tu.
@ioaneftimie69564 жыл бұрын
Lasind la oparte cartile si apicultorii cu experienta spun ca urdinisurile trebuiesc deschise cu atiti cm cu cite rame ai in stup(in ghem) sau chiar mai mult si daca se poate podisorul intors invers cu fanta de aerisire in jos, in al doilea rind spui ca se poate din noiembrie si pina in aproximativ martie in functie de temperatura si zona ia dupa spui ca ponta incepe la 15 ianuarie sau chiar spre sfirsitul lui decembrie si trebuie sa deschizi urdinisul, ceiace este adevarat, atunci ce spui in prima parte cum ramine?Eu te urmaresc si stiu ce trebuie facut, dat un incepatir, ce sa creada? asa ca atentie ce spui si astept sa vad ce spui la a doua intrebare.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
@@ioaneftimie6956 eu NU am spus ca deschid urdinisurile in ianuarie. Eu am spus ca stupii mei stau grupati pana in martie cu urdinisul inchis. Eu vorbeam despre deschiderea aerisirilor nu ale urdinisurilor. Apicultura nu se invata dintr-un video scos din context. Ce spun apicultorii cu privire la fanta in podisor, curent ascendent in stup, curent turbionar in stup si alti curenti din stup ... chiar nu-mi pasa. Noi facem apicultura fata curenti in stupi pe timp de iarna :) Cei care ierneaza cu urdinisurile deschise, trebuie sa fereasca urdinisul de curenti ... asta spun cartile de specialitate. Dar, fiecare face cum doreste.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
@@ioaneftimie6956 inca astept argumentele tinand cont de situatia pe care am prezentat-o eu ... nu ce prezinta alti "mari apicultori"
@ioaneftimie69564 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 Fiecare cu ideile si practica lui, dar pe incepatori i-ai bagat in ceata.
@toroklaszlo84004 жыл бұрын
Cuvîntul imperativ i-mi dă stare de vomă
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Ma mir ca doar acest cuvant. Este un cuvant romanesc care intradevar da aceasta stare mai multor oameni. Daca starea persista, iti recomand sa mergi la baie si sa schimbi canalul. Ti-am mai recomandat acest lucru de fiecare data cand ai scris comentarii.
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
Torok ... ai terminat de vomat?
@toroklaszlo84004 жыл бұрын
@@viitorsanatos6279 da
@viitorsanatos62794 жыл бұрын
@@toroklaszlo8400 no ma bucur ... inseamna ca esti apt sa raspunzi tuturor intrebarilor pe care ti le-am pus de-a lungul timpului cu privire la comentariile neargumentate. Altfel raman cu certitudinea ca esti tembel