Neden Kurban Bayramı? I Kurbanın Kökeni (Özet)

  Рет қаралды 830

Blind History

Blind History

Күн бұрын

Kurban videosunun bayrama özel olarak hazırlanmış özet halidir.
Dini kavramları anlamak ve tanımlamak için ritüel kelimesi hayati öneme sahiptir. Bu kelime, Latince "rota", Sanskritçe "rita" ve Proto-Hind Avrupa dilinde "rot" (yol, düzen) kökünden gelir. Bu dillerdeki kökeni "izlenecek yol" veya "düzen" anlamına işaret eder ve dinler tarihinde, insan ile ilahi güçler arasında doğru ilişkiyi kurmak amacıyla geliştirilen metotları ifade eder. Ritüeller, insan ile kozmik güçler arasındaki ilişkiyi kurma veya düzenleme aracıdır ve uhrevi amaçlara ulaşmada kullanılan bir sistemdir. Diğer bir deyişle, ritüel, ibadetin başka bir adı olarak da bilinir.
Ancak, dinler tarihinde ritüelin bir parçası olmasına rağmen ayrıca incelenen ve ritüelin içinde yer alsa da, çoğunlukla dışında olarak değerlendirilen özel bir uygulama vardır: Kurban. İnsanlık tarihi kadar eski olan kurban ritüeli, dini uygulamalar arasında benzersiz bir yer tutar ve hem içsel hem de dışsal yönleriyle dikkat çekici bir fenomendir.
Şimdi Kurban fenomenine gelin bir bakalım.. Ve yine bunu yaparken dinler tarihi çerçevesinde ele aldığımızı unutmayalım.
▶️ Büyü • BÜYÜ I SİHİR I DUA I S...
▶️ Şeytan • ŞEYTAN I SÜMER, BABİL,...
▶️ Deccal • DECCAL I SAHTE MESİH I...
▶️ Yaratılış ve İlk Günah: • YARATILIŞ VE İLK GÜNAH...
▶️ Harut ve Marut: • HARUT VE MARUT I İNANN...
▶️ Paganizm ve Hıristiyanlık: • HRİSTİYANLIK VE PAGANİ...
▶️ Paganizm Nedir?: • PAGANİZM NEDİR? I ANTİ...
▶️ Tufan Efsanesi: • NUH TUFANI I TUFAN EFS...
▶️ Mitoloji’ye Giriş: • MİTOLOJİ NEDİR? I TANR...
▶️ Kıyamet ve Mahşer: • KIYAMET I MAHŞER I KIY...
▶️ Örtünmenin Tarihi: • ÖRTÜNMENİN TARİHİ I TÜ...
▶️ Sümer Dini: • SÜMERLER VE DİNLERİN K...
▶️ Din ve Umut: • DİN VE UMUT I DİN VE K...
▶️ Din ve Korku: • DİN VE KORKU I ÖLÜM KO...
▶️ Din ve Kadın: • DİN VE KADIN I KADININ...
▶️ Din Nedir?: • DİN NEDİR? I DİN, TOPL...
KAYNAKLAR:
M. Eliade, Ebedi Dönüş Mitosu
Ali Şeriati, Dinler Tarihi 1-2
M. Eliade, Dinler Tarihi, İnançlar ve İbadetlerin Morfolojisi
M. Eliade, Din ve Fenomonoloji
Mustafa Boran, Kurban İbadeti ve Bazı Güncel Meseleler
Özer Çetin, Kurban ile İlgili İnanç ve Tutumlar
Ku'ran-ı Kerim, Elmalılı Hamdi Yazır Tefsiri
Kitab-ı Mukaddes
İslam Ansiklopedisi
Oxford Sözlük
Özer Çetin, Kurban Teorileri
Mehmet Naci Önal, Cansu Daşdemir, İnsan Hayvana Kurban Ritüelinin Dönüşümü
Kurban fenomeni üzerine düşünmeden önce, anlamamız gereken temel kavramlar var, bunların en önemlisi ise ritüel. Ritüel, sıkça ibadet kelimesinin bir alternatifi olarak düşünülse de, aslında ibadetten çok daha geniş bir anlam taşır. İbadet, insanı Tanrı'ya yakınlaştıran bir yol olarak tanımlanırken, ritüel bu tanımı genişletir ve insanı kozmik varlıklar, kozmik düzen ve metafizik alanlarla bağlayan evrensel bir köprü görevi görür. Monoteist dinlerde, tek bir kozmik otoriteye inanç, insan ile Tanrı arasındaki ilişkiyi daha spesifik bir ibadet formuna odaklar. Ancak pagan inançlarında, sadece insan ve Tanrı arasındaki ilişki değil, aynı zamanda evrenin geneli yani kendisi ile iletişim kurulması gerekliliği, ritüeli ibadetten öte, vazgeçilmez bir araç haline getirir. Ritüel, gerektiğinde insanı cansız nesnelerle dahi ilişkilendirebilen büyülü bir güce sahiptir. Dolayısıyla, ibadet bir yol iken ritüel, bu yolu da içine alan, kendi içinde özel bir boyuttur.
Her ritüel, toplumu birleştirici ve bir standarda kavuşturucu bir sosyal ve siyasal yapı oluşturur. Bu törenler sırasında, cinsiyet, yaş, sosyal hiyerarşi veya ekonomik ve sosyal farklılıklar gibi ayrımlar geçici olarak ortadan kalkar ve bir homojenlik sağlanır. Özellikle siyasal otoriteler için ritüel, varlıklarını meşrulaştıran bir araç haline gelir.
Ritüel, insanların tanrılar, demonlar, mitolojik varlıklar gibi ilahi alemden isteklerinin yerine getirilmesi sanatı olarak görülür. Bu istekler, bireyin kendi çıkarları doğrultusunda olabileceği gibi, kozmik düzenin gereklilikleri veya tanrıların emirleri gibi dışsal zorunlulukları da içerebilir. Böylece, ritüel sadece bireysel arzuların ötesinde, evrensel bir düzende uyum ve dengeyi sağlama işlevi görür.
Mezopotamya'da ritüel kavramı için kullanılan en yaygın Akadca terim "parşu"dur. Bu kelime, Akadlardan önceki Sümerce "garza" (tören) ve "me" (ilahi düzen, hesap) kavramlarının eşdeğeri olarak ortaya çıkmıştır. "Parşu" ve bu kökten türeyen kelimelerin anlamı, "hesap etmek, ölçmek, planlamak, çizmek" gibi faaliyetleri ifade eder. Kuzey Suriye'deki antik Emar şehrinde bulunan çivi yazılı tabletler, "parşu" kelimesi ile ilişkili "parisu" kelimesinin tahıl ölçümünde kullanıldığını göstermektedir. Bu terimin İbranice de dahil olmak üzere Batı Sami dillerinde ölçüm anlamında kullanıldığına dair pek çok kanıt bulunmaktadır.
Neden Kurban Bayramı? I Kurbanın Kökeni (Özet)

Пікірлер: 10
@kortarih
@kortarih 3 ай бұрын
Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutlarım. Bana göre kurban, kişinin gönlünde önemli yer tutan sevdiği şeylerle bağını kesmesidir. Sizin için kurban ne ifade ediyor?
@EmrahVolvox
@EmrahVolvox 3 ай бұрын
Hiç seyretmeden şunu diyim. Full Metal Artemis teki gibi bir sey kazanmak icin bir sey feda etmek gerekir .hayat bu olduğuna inanılır.
@mehmetacarlar7982
@mehmetacarlar7982 3 ай бұрын
Eski bir kameraman olarak söylüyorum. Renkler gadraj ses ve ışık miktarı ve ışık rengi neredeyse mukemmel.. bir çok KZbin içerik üreticisi örnek almalı..
@kortarih
@kortarih 3 ай бұрын
Çok teşekkürler
@EmrahVolvox
@EmrahVolvox 3 ай бұрын
Birazdan seyredecem 😇
@kortarih
@kortarih 3 ай бұрын
Uzun halini tavsiye ederim, kanalda görebilirsiniz.
@EmrahVolvox
@EmrahVolvox 3 ай бұрын
@@kortarih seyrettim . Kafamdaki bazı sorulara yardımcı oldunuz . Özellikle Hristiyanlarda kurban varsa günümüzde neden kurban kesmiyorlar çoğunlukla diye hep düşünmüştüm . Sorduğum din alimlerinden cevap alamamıştım. Akla uygun en net cevabı siz verdiniz . 😇 . Habil ile kabile değinmemişsiniz . Bekliyordum aslında . O zamanda şu ilginç gelmişti . Bir sorum olacaktı ? Kurbandan akan kanın toprağa değmesi ile toprağın bereketli olacağı ile ilgili bir bağ var mı sizce . Tarım toplumuna geçişle.
How did Eid al-Adha begin? | Mehmet Yıldız
17:28
Hayalhanem
Рет қаралды 134 М.
15)DİNLER TARİHİ-5 /Yahudilik 🔯 (dikab- dhbt- ihl- ilahiyat- mbsts)
28:42
Asya TEKİN / Dikab-Dhbt-Mbsts
Рет қаралды 990 М.
АЗАРТНИК 4 |СЕЗОН 3 Серия
30:50
Inter Production
Рет қаралды 874 М.
Angry Sigma Dog 🤣🤣 Aayush #momson #memes #funny #comedy
00:16
ASquare Crew
Рет қаралды 50 МЛН
Dinler Tarihi Açısından Kudüs | Prof. Dr. Ömer Faruk Harman
1:16:48
Eski Türk İnançları - Kürşat Demirci
1:28:57
KU AKMED
Рет қаралды 40 М.
Kürşat Demirci, Dinler Tarihine Giriş, 1.Seminer
1:33:35
Klasik Düşünce Okulu
Рет қаралды 249 М.
“Rabbin için kurban kes” ne demek?
1:53
Mustafa İslamoğlu
Рет қаралды 10 М.
АЗАРТНИК 4 |СЕЗОН 3 Серия
30:50
Inter Production
Рет қаралды 874 М.