Neurotransmitters

  Рет қаралды 169,979

Juf Danielle

Juf Danielle

Күн бұрын

✅ Neurotransmitters Uitleg | Verpleegkunde Leren
In deze video bespreekt Danielle de belangrijkste neurotransmitters en hun rol in het zenuwstelsel. Leer hoe neurotransmitters zoals glutamaat, acetylcholine, GABA, serotonine, dopamine en noradrenaline werken in de hersenen en welke aandoeningen ermee geassocieerd zijn. Ontdek ook de basis van medicamenteuze behandelingen bij aandoeningen zoals depressie, Parkinson en schizofrenie.
⭐ Belangrijke onderwerpen in deze video:
Neurotransmitterfuncties en synapswerking
Rol in aandoeningen zoals depressie en epilepsie
Medicijnen die invloed hebben op neurotransmitters
🎁 Gratis Actieve Samenvatting bij deze video:
Wil je de belangrijkste inzichten uit deze video overzichtelijk uitwerken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de Actieve Samenvatting 🎯
→ jufdanielle.co...
⭐ Over mij:
Hoi, ik ben Danielle: Arts (niet praktiserend, want fulltime Juf Danielle) en ik maak begrijpelijke uitleg over het menselijk lichaam in korte uitlegvideo’s en leuke actieve lesmaterialen. Ik help iedereen met een hart voor de zorg (van student tot professional) om het menselijk lichaam nóg beter te snappen, om zo met zelfvertrouwen te kunnen klinisch redeneren.
⭐ Meer Juf Danielle:
🔹 Website: jufdanielle.com
🔹 Academie: jufdanielleaca...
🔹 Instagram: / jufdaniellevideos
🔹 TikTok: / jufdanielle
⭐ Disclaimer:
🔹 Alle informatie die hier wordt aangeboden, inclusief informatie gerelateerd aan medische zaken, gezondheidsklachten, behandelingen en producten, dient alleen voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld ter vervanging van het advies van jouw eigen arts of specialist. Bij lichamelijke of psychische klachten, vragen of het inwinnen van medisch advies, neem dan contact op met jouw eigen huisarts.
🔹 Bronvermelding is voor elke video beschikbaar via de Juf Danielle Academie, of op te vragen via info@jufdanielle.com
🔹 Ik doe mijn uiterste best om de geboden informatie correct en actueel te houden. Voor informatie die desondanks onvolledig, onjuist of verouderd is aanvaard Juf Danielle geen aansprakelijkheid. Voor verbeteringen houd ik mij natuurlijk aanbevolen.

Пікірлер: 34
@JufDanielle
@JufDanielle 5 ай бұрын
🎁 Gratis Actieve Samenvatting bij deze video → jufdanielle.com/actieve-samenvatting-neurotransmitters/
@MADartss1
@MADartss1 5 жыл бұрын
Beste filmpje dat ik ooit heb gezien heb geen college meer nodig
@josjebosman8737
@josjebosman8737 2 жыл бұрын
Wauw, ik wilde het weer een beetje opfrissen deze stof. Wat een goed filmpje, super duidelijk, kort en krachtig! Had ik het maar zo geleerd dan was het de afgelopen tijd vast beter blijven hangen hahaha. Bedankt voor je filmpje, echt top!
@nopejos1663
@nopejos1663 3 жыл бұрын
Zeer verhelderend mevrouw Danielle
@_makeupbylena_5022
@_makeupbylena_5022 11 күн бұрын
Er bestaat een boek het endorfine herstelplan. Best geen medicatie maar andere middelen kunnen van toepassing zijn die kunnen helpen de neurotransmitters terug in balans te brengen 🙏🏻 Medicatie kan ze permanent verstoren.
@glennbouler1
@glennbouler1 Жыл бұрын
Hoi Danielle, bedankt voor het filmpje.
@barano123hd
@barano123hd Жыл бұрын
Echt handig bedankt🙏🏻
@asiyabalochistan3558
@asiyabalochistan3558 3 жыл бұрын
Wat een duidelijke filmpje! Ik zou graag willen weten wat het effect van alcohol op deze neurotransmitters. Zou u dat kunnen uitleggen alstublieft?
@lauragodeschalk5391
@lauragodeschalk5391 2 жыл бұрын
Hoe zit dat bij mensen met ADD. Online lees ik ook dat daar de werking van Dopanime en noradrenaline verstoord is. Dit kan zorgen voor neerslachtig en/of depressieve gevoelens.
@Nora-ow5hj
@Nora-ow5hj 3 жыл бұрын
Hoe zit het met adrenaline en endorfine?
@daMacadamBlob
@daMacadamBlob 4 жыл бұрын
zeer duidelijke en leerzame video. chapeau om dat in maar 4:30 te kunnen doen passen :D wel staan de hokjes niet allemaal ingevuld: wat is er bij een tekort aan glutamaat, en wat bij een overmaat aan acetylcholine, gaba, serotonine, nordadrenaline?
@NickosdeKok
@NickosdeKok 4 жыл бұрын
Super duidelijk filmpje om het een beetje te verhelderen. Wel jammer dat je ingaat op de medicijnen en niet op de voeding.
@JufDanielle
@JufDanielle 4 жыл бұрын
Ik ben arts, geen voedingsdeskundige ;) Helaas is het in mijn opleiding zeer weinig gegaan over voeding. Wel kan je enkele artikelen vinden via Pubmed over neurotransmitters in voeding.. Lang verhaal kort: pas op met informatie via Google / influencers. Deze geeft denk ik een mooi overzicht: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29748506/ Conclusie is dat er sowieso weinig bekend is over neurotransmitters en hun werking in de hersenen: enerzijds omdat niet helemaal duidelijk is of ze 'werkend' aankomen in de hersenen, anderzijds áls ze dan aankomen welk (klinisch) effect ze dan daadwerkelijk hebben. Meer onderzoek is nodig om daar (gefundeerde wetenschappelijke) uitspraken over te doen. "the significance of dietary NTs intake needs to be further investigated as there are no significant data on their bioavailability, neuronal/non neuronal effects, or clinical implications. Evidence-based interventions studies should be encouraged."
@johnshelter4690
@johnshelter4690 3 жыл бұрын
Echt een mooie duidelijke filmpje. 👏 Hoe kan het dat je bij te veel dopamine kans hebt op een psychose? Dus je zou kunnen zeggen bij een te veel aan sporten (intensief) je de kans verhoogd ? Of is dat helemaal niet zo?
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Nee hoor dat is gelukkig niet zo ;) sporten is gezond en je krijgt er geen psychoses van
@johnshelter4690
@johnshelter4690 3 жыл бұрын
@@JufDanielle Ik vond het wel interessant omdat dopamine niet constant wordt geproduceerd, maar vrij komt bij bepaalde handelingen of situaties zoals eten, sporten, geslachtsgemeenschap of drugs. Zoals u in het filmpje aangaf. Daarom dacht ik het. Maar nu weet ik zeker dat het niet zo is. Dank u wel voor uw antwoord.
@daphneswinkels288
@daphneswinkels288 2 жыл бұрын
Hoi, ik begrijp nog niet goed waarom serotonine een remmende neurotransmitter is. Kun je dat uitleggen?
@JufDanielle
@JufDanielle 2 жыл бұрын
Hoi Daphne, op veel synapsen heeft serotonine een remmende werking (inhibitoire werking). Vandaar dat ie vaak geclassificeerd wordt als remmende neurotransmitter. Maarre zoals bij bijna alles in de biologie: er zijn hersengebieden waar serotonine juist exciterend werkt. Lang verhaal kort: Het brein is ingewikkeld ;)
@Gebruikerdanielle
@Gebruikerdanielle 4 жыл бұрын
Bij slaap tekort krijg je toch gebrek aan die stofjes binnen en krijg je klachten is dat met 6 7 uur al?
@JufDanielle
@JufDanielle 4 жыл бұрын
Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan slaap kan bijdragen aan bijvoorbeeld een depressie. Maar om te zeggen dat alle neurotransmitters dalen is te breed getrokken ;)
@walterwhite4207
@walterwhite4207 5 жыл бұрын
Wederom een boeiend filmpje. Ik las ergens dat remmende neurotransmitters het actiepotentiaal afremmen, en stimulerende een actiepotentiaal stimuleren. Als je dan naar GABA kijkt die een remmend effect heeft op angst en bij een tekort daaraan leidt tot angst lijkt dit inderdaad waar te zijn, maar is het bij elke neurotransmitter dan zo simpel? Aangezien ik bijvoorbeeld de relatie van het remmende serotonine op de stemming dat bij een tekort zorgt voor depressie nogal verwarrend vind. Of moet ik het gewoon zien als een remmende werking op interneuronen die deprimerende neurotransmitters afgeven haha.
@walterwhite4207
@walterwhite4207 5 жыл бұрын
Ik lijk ineens (wetenschappelijk) te beseffen waarom Bassie (de clown) altijd vertelde dat je altijd moet blijven lachen. Als je altijd positief blijft, Krijg je vaak positiviteit terug, Als je positiviteit terug krijgt , Ervaar je plezier. Plezier is een eigenschap van dopamine productie, wat op zijn beurt ook weer zorgt voor motivatie. Waarschijnlijk is het lang niet zo simpel, Aangezien serotonine ook weer invloed heeft op de stemming, En 1 neuron wel 1000 synapsen ergens heeft, Waardoor het ook weer door tig andere neurotransmitters beinvloedt wordt. En epilepsie o.a. daardoor moeilijk behandelbaar is. (?)
@dniekoop5783
@dniekoop5783 3 жыл бұрын
Is serotonine niet stimulerend?
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Serotonine is een remmende neurotransmitter ;)
@sarawardak6994
@sarawardak6994 4 жыл бұрын
Wat zijn exciterende en inhiberende neurotransmitters?
@JufDanielle
@JufDanielle 4 жыл бұрын
exciteren = prikkelen / stimuleren / aanzetten... inhiberen = remmen
@GustoTheGamer
@GustoTheGamer 3 жыл бұрын
Teveel neurotransmitters? Hoe meet je dat? Dopamine kan je bijvoorbeeld niet meten
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Dat meet je niet, maar zie je als symptomen ;) en die realisatie (dat een teveel aan neurotransmitters de oorzaak van de symptomen is) is dan weer een ingang voor behandeling: Bijvoorbeeld antidepressiva.
@GustoTheGamer
@GustoTheGamer 3 жыл бұрын
@@JufDanielle klopt dank voor het antwoord
@dion6615
@dion6615 3 жыл бұрын
Wat is de rol van de natuurlijke aanwezigheid van dmt
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Weten we nog niet zo goed. Als je het gebruikt als drug is het hallucinogeen. Er is een hypothese dat bij de endogene productie (lichaamseigen productie van DMT) met name effecten heeft in creativiteit, verbeelding, dromen, en near-death-experiences.
Ruggenmerg
5:06
Juf Danielle
Рет қаралды 103 М.
Zenuwstelsel: De Basis
3:58
Juf Danielle
Рет қаралды 21 М.
7 Fat Loss Secrets That Actually Work in 2025! |  Dr. William Li
1:04:26
Dr. William Li
Рет қаралды 1,3 М.
Actiepotentiaal
8:06
Juf Danielle
Рет қаралды 180 М.
Hersenen: Functies en stoornissen
4:04
Juf Danielle
Рет қаралды 246 М.
Farmacokinetiek: Wat doet het lichaam met een medicijn?
7:38
Juf Danielle
Рет қаралды 131 М.
Neurotransmitters | Nervous System
8:20
Dr Matt & Dr Mike
Рет қаралды 317 М.
Synaptic transmission I The Synapse I How Neurons Communicate
12:57
Psych Explained
Рет қаралды 54 М.
Demystifying Neurotransmitters: Serotonin, Dopamine, and Beyond
1:05:01
De neuromusculaire transmissie en de rol van neurotransmitters
9:38
Fun met Fysiologie
Рет қаралды 6 М.
Chronische Nierschade
11:03
Juf Danielle
Рет қаралды 25 М.
Herseninfarct
7:27
Juf Danielle
Рет қаралды 60 М.