Hocamız bu icra esnasında çok şık ezgiler yakalamış, herkes ne derse desin burada en az 3 tanesi hiçbir yerde duyulmamış bazıları da musiki birikimimiz içerisinde mevcut olan melodilerin titizlikle yorumlanarak bir araya getirilmesiyle özgün bir kompozisyon ortaya koyuyor. Klasik Türk ezgileri kadar Nihavent Makamına özgü 19 ve 20. yy bestelerinden tanıdığımız lezzetli batı esintileri var. İlkini Mesut Cemil Bey'den, Ercüment Batanay'dan, Necdet Yaşar, Cinuçen Tanrıkorur, Rakım Elkutlu gibi üstadlardan duyduğumuz ezgiler var. GİRİŞ - GÖVDE - FİNAL bölümleri birbiriyle mükemmel bir anlam uyumu içerisinde. Bölümleri oluşturan pasajlar ahenk içerisinde. GÖVDE kısmında 3 ayrı PASAJ var. Her birinin duygusal halleri farklı ve ANA TEMA'ya hizmet ediyor. FİNAL muhteşem. Melodiler ve icra şekilleri tarihsel olarak da birbiriyle uyumlu. Kısa ve uzun melodilerin her birisi kendi pasajına ve genel komposizyona teker teker anlam katıyor. Taksim arkasından gelen eserin ruhuna uygun. Bu bir taksim değil de bir şiir ya da hikâye olsaydı tüm şahısları tanıtıp, olayları ve sorunları anlatıp daha sonra çözümlerini ortaya koymuş olurdu, ihtişamlı bir final yapmış ve bittiğinde bir de hayat dersi vermiş olurdu. Teknik kusur olmadığını düşünüyorum, hocamızın manipülasyon tekniğini herkes beğenir zaten. Sadece estetik kısmıyla ilgili eleştirilere cevap vermek istedim naçizane. Öte yandan Murat Hoca gerçekten değeri anlaşılamayan birisi. Sadece şu taksimleri icra edebilen birisi batıda olsa sanat çevrelerinden çok büyük övgüye mazhar olurdu. Vangelis, Ennio Morricone, Hans Zimmer gibi adamlardan kesinlikle eksiği yok, fazlası var. Sıkıntı şu ki bu kadar yüksek estetik ihtiva eden musikîmizin tâlibi kalmadı maalesef. Süflî arzulara hitabeden; müzikten, estetikten, edepten haberi olmayan, insanlıktan çıkmış yaratıkların müzisyen zannedildiği ve iltifat gördüğü bir çağda yaşıyoruz, gerçek sanatçılar sahipsiz, sanat öksüz. Musiki uğrunda 50'şer yılını feda etmiş eşsiz iki sanat adamı göklerden akan ulvî tınılara şahit olmamız için uğraşırken, dinlemeye gelen nasipsiz telefonu sessize almak için kendini yormamış.
@sinansekban49589 жыл бұрын
Neyzen ve neyzencikler için ders gibi bir kayıt. Oldukça zor ve teknik zorluklarla dolu bir eser üstelik transpoze yaparak çalınmış. Sonra gel de Sadrettin hoca'yı dinleme. Ömrü uzun olsun hocamızın.
@ferhatozden5 жыл бұрын
Murat Salim Hoca'nın tanbur taksimleri etüd pratiği gibi. Ajilitesine laf yok ama taksimleri sarmıyor bir türlü beni.
@necipnalcaci55165 жыл бұрын
Binde biri kadar tanbur çalacak insanı ne duyduk ne de ömrümüz boyunca duyma ya da görme ihtimalimiz yok. Yüz yılda bir değil, Türk müziği tarihinde ilk ve muhtemelen son olarak dünyaya gelmiş bir mucize hakkında daha akılcı konuşmak lazım.
@ferhatozden5 жыл бұрын
@@necipnalcaci5516 Necip NALÇACI Mübalağa sanatlı olursa bir nebze katlanılır ama şu yorum çiğ bir abartının izhârı olmuş sadece. Ya da çok sıkı bir ironi ki bendeniz anlamamış olabilirim. Zira az biraz musikimizden behresi olan bir kulak bir çırpıda en az beş tane efsane tanburi sayabilir. "Mûsiki tarihimizde" Murat Salim Bey'den başkaca tanburiye tesadüf etmemiş olmak üzücü bir nasipsizlik. Sizi "akılcı" yorumunuzla başbaşa bırakıyorum.
@necipnalcaci55164 жыл бұрын
@@ferhatozden Anlamanızı bekleyerek yapmadım bu yorumu. Ben de bir çok tanburi biliyorum elbet. Ancak sadece hız değil tanburda icranın en zor yanı olan tonlama ve nüansa bakarsanız ne dediğimi siz bile anlarsınız. Bir de Özata Ayan dinlemenizi tavsiye ederim. İcra ne nüans zarafeti üst düzeydedir.
@aykutmentes76424 жыл бұрын
Haklısınız ney üflemesi daha haz verici geliyor şahsen banada
@serifokur3 жыл бұрын
Arkadaş meclislerinde tanbur icra etmeye çalışıyorum. Yaklaşık 25 yıldır öğrenmek ve ilerletmek için emek veriyorum. Taksim yapmak başlı başına bir mesele. Hazır bir taksim üzerinden gitmek belki en kolayı ama irticalen birşeyler icra etmek isteyince işler çok karışabiliyor. Bir ezgi aklınıza bir başka ezgiyi getiriyor, o da bir başkasını. Böyle giderken bir de bakmışsınız ki çok ters içinden çıkılmaz bir yere gelmişsiniz. Ya çok sevimsiz bir kaçış yapmanız gerekiyor, ya titizlikle ama biraz daha benzer ezgilerle devam edip dönüş yapmaya çalışıyorsunuz. Bu arada zaman geçmiş ve herkesin bilgi ve algı becerisine uymayabilecek pasajlar üretmiş oluyorsunuz. Ya da herşey aynı anda aklınıza geliyor, seçmek ve planlarken icra etmeye devam etmek gerekiyor. İzleyenler aslında sizin defalarca icra edip bıktığınız melodileri halâ duymamışlar. Siz yeni şeyler arayışındasınız. İster istemez kendi zevkinizi öncelikli olarak ortaya sunuyorsunuz ve anlaşılmayabiliyor. Hocamız muazzam bir üstad ancak yine de tenkidinizde haklı olabilirsiniz. Estetiği direkt olarak ifade edebilecek bir tanım ve üretebilecek bir prosedür henüz ortaya konulabilmiş değil. Bu nedenle beğenmemek için haklı nedenleriniz olabilir. Yine de ben daha iyilerine pek rastlamadım.
@dundarmuratdemiroz45895 жыл бұрын
Murat Abi ve Sadreddin Hoca... Bana Cinuçen Hoca'mdan tatlı bir esinti sunmuşlar... Ellerine sağlık...
@bilgix139 жыл бұрын
Gerçekten böylesine güçlü tavırlar ancak böyle üstâdlara yaraşıyor.
@CengizArslanpay7 жыл бұрын
yegah uzeri mansur ney :)
@ercumenta11 жыл бұрын
Çok güzel çalmışlar. Murat Bey bence taksime çok hızlı girmiş. Taksimin ortalarında yapabileceği şeyleri başta harcamış. Ama ayni Necdet Yaşar gibi çalıyor. Saz Semaisi gayet ustaca icra edilmiş. Ney çok iyi ve vakur. Ama bu makamda, bu eserde liderlik hep tanburda olmalı. Öyle.
@OpenmusicEs4 жыл бұрын
Great music and performance; congratulations!
@tulish4812 жыл бұрын
ustalrın ellerine sağlık..
@tanbelif Жыл бұрын
3:55
@necipnalcaci55164 жыл бұрын
Murat Salim Tokaç tanbur icrası mertebesinde neyzendir de aynı zamanda.
@bilgix139 жыл бұрын
Yerinden akort sanırım
@ercumentgumusel88154 жыл бұрын
Tanbur çok önde
@neyzencuneyt8 жыл бұрын
Kız ney ile yerinden transpoze icraa... Müthiş.. Elinize sağlık aziz dostum... Zaten yerinden ney ile pek tat vermiyor
@mazarat47686 жыл бұрын
Yerinden transpoze ne demek. Normal notanin alt veya üstünden üflemek mi
@velihanzambak84534 жыл бұрын
@@mazarat4768 Yerinden, bolahenk nısfiye yani mi karar diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen.