Nitel YT-32: Betimsel ve İçerik Veri Analizi

  Рет қаралды 11,902

Oktay Bektas

Oktay Bektas

3 жыл бұрын

Bu videoda veri analizi açıklandı. Betimsel ve içerik analizi detaylı irdelendi. Betimsel analizin bilgiye dayalı analiz, içerik analizinin ise yoruma dayalı bir analiz olduğu ifade edildi. Teşekkür ederim.
Data analysis is explained in this video. Descriptive and content analysis was examined in detail. It was stated that descriptive analysis is an information-based analysis, and content analysis is an interpretative analysis. Thank you.

Пікірлер: 42
@emrahy.849
@emrahy.849 2 ай бұрын
Çok teşekkürler hocam 🎯
@salihademirel5882
@salihademirel5882 Жыл бұрын
Teşekkür ederiz hocam
@zabihullahsafi8572
@zabihullahsafi8572 3 жыл бұрын
Değerli hocam ağızınıza ve ellerinize sağlık.
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@muazgulsen4082
@muazgulsen4082 3 жыл бұрын
hocam elinize ve emeğinize sağlık
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
Cok teşekkür ederim Muaz Hocam
@mehmetyildirim8545
@mehmetyildirim8545 2 жыл бұрын
ne güzel bir ders
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@sibelozdemir4110
@sibelozdemir4110 2 жыл бұрын
Merhaba hocam, emeğiniz ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Kafama takılan bir çok soruya videolarınızla yanıt bulmuş oldum. Benim şöyle bir sorum var. Ses kayıtlarını döküman haline getirirken "hani, yani, işte" gibi kelimeleri cümle içerisinden çıkarmamızda bir sorun var mıdır? Ya da katılımcı tarafından yarım bırakılmış cümlelerin, anlamını bozmayacak şekilde araştırmacı tarafından tamamlanması yanlış mıdır? Genelde ses kayıtlarında cümleler birbirinden kopuk halde oluyor ve anlamsız görünüyor. Üzerinde düzenlemelerde bulunmamız bir sorun yaratır mı? Şimdiden çok teşekkürler
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
Merhabalar Cok teşekkür ederim öncelikle. Görüşme metinlerinde hani, yani, işte gibi ifadeler iç gecerligi yani inandırıcılığı artırır. Bu sebeple bulgularda direkt alıntı olarak verilmesi uygun olur. Ote yandan, anlam bütünlüğünü sağlamak amacıyla bazı ifadeler düzeltilebilir ama kelime ya da cümle eklenmesi cok uygun olmaz.
@Emir_-ws2yw
@Emir_-ws2yw 3 жыл бұрын
Değerli hocam emeğinize sağlık. Kategori ile tema birbirinin yerine kullanılabilir mi? Yani bu iki kavram aynı anlamami geliyor? Diğer bir sorum ise şöyle; diyelim ki görüşme sorumuz "öğrenme ortamını beğendim.Çünkü..." Burda tema veya kategori olarak "beğenme" kavramı alınabilir mi? Sonrasında belirlediğimiz bu temaya bağlı olarak varsa alt kategori (tema) ve kodlar yazılabilir mi?
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
Cok teşekkür ederim. Hiyerarşik olarak kod en altta, tema ise en üstte kullanılıyor. Kategori bu hiyerarşide ortada ama tema kategorinin yerine, kategori de temanın yerine geçebilir, önemli olan kodların birleşiminden kategori (isterseniz tema), kategorilerin birleşiminden tema (isterseniz kategori) oluşmasıdir. Diger sorunuz ile ilgili olarak ogrenme ortamıni beğenme kategori olur. Çünküden sonraki kısımdan gelen cevaplar ise kod olur. Burada hiyerarsinin en üstünde yer alan bir tema olmaz. Teşekkür ederim
@Emir_-ws2yw
@Emir_-ws2yw 3 жыл бұрын
Geri dönütünüz için çok teşekkür ediyorum...
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
@@Emir_-ws2yw Rica ederim
@yeldaatalay8563
@yeldaatalay8563 2 жыл бұрын
Merhaba Oktay Hocam, öncelikle yol gösterici paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Benim sormak istediğim bazı görüşme sorularında katılımcıların önce sorulanın dışında cevapları oluyor. Soruyu tekrar ediyoruz konudan uzaklaşmamak için mesela. Böyle durumlarda o ilk kısımda söylenenlerin de analizini yapmak gerekir mi dahil edip?
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
Merhabalar, güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Görüşme sorusuna odaklanmanizda fayda var. İlgisiz cevaplar sizin araştırma sorusuna cevap vermeyeceği için analize dahil edilmemelidir. Teşekkür ederim.
@yeldaatalay8563
@yeldaatalay8563 2 жыл бұрын
@@OktayBektas teşekkür ederim hocam
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
@@yeldaatalay8563 rica ederim
@rabiaerol8561
@rabiaerol8561 Жыл бұрын
Merhaba hocam, sadece doküman inceleme yöntemini kullanıyorsak araştırdığımız kuramlar üzerinden betimsel analiz yapabilir miyiz? Yani sadece literatür verisi ile bu yapılabilir mi?
@seymaaktas817
@seymaaktas817 10 ай бұрын
Merhaba hocam, araştırmada doküman incelemesi kullanılacak. Ayrıca öğretici görüşleri gözlem ve görüşme yöntemi ile değerlendirildiği bir çalışmada hangi analiz uygun olur?
@yusufbaskan9728
@yusufbaskan9728 3 жыл бұрын
Betimsel analiz ile içerik analizi beraber kullanılabilir mi? kullanılırsa temalar önceden mi belirlenmeli yoksa ortaya çıkacak ham verilerden mi tema, alt tema ve kodlar oluşturmalı ?
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
Kullanabilirsiniz, analiz cesitlemesi yapmış olursunuz. Bu da iç gecerligi yani çalışmanın inandırıcılığını artırır. Temalar ve kategoriler literaturden yararlanılarak ta bulunabilir, kendiniz de kodlardan yararlanarak oluşturabilirsiniz. Teşekkür ederim
@ipekberkant2253
@ipekberkant2253 Жыл бұрын
Sayın Oktay hocam öncelikle katkılarınız için teşekkür ederim. İzniniz olursa bir konuda danışmak isterim. Ben elde ettiğim verileri frekans tablosunda gösterdim ve daha sonra yorumladım. Frekans tablosunda görüşlere, katılımcılara ve frekans sayısına yer verdim. Katılımcılar öğretmen oldukları için Ö1, Ö2 şeklinde tabloda belirttim. Bu tabloda yalnızca görüşler ve frekansın olması mı daha doğru olur yoksa görüş belirten katılımcılara yer vermek gerekir mi? Şimdiden çok teşekkürler hocam, saygılarımla.
@OktayBektas
@OktayBektas Жыл бұрын
Teşekkür ederim İpek Hocam, tabloda bahsettiğiniz özellikleri verebilirsiniz herhangi bir sorun olmaz. Teşekkür ederim.
@ipekberkant2253
@ipekberkant2253 Жыл бұрын
@@OktayBektas Çok teşekkür ederim Oktay hocam. Tekrar emeğinize sağlık.
@ipekberkant2253
@ipekberkant2253 Жыл бұрын
Oktay hocam izninizle bir sorum daha olacak. Örneğin ''öğretmenlerin derslerde kullandıkları çalgılar nelerdir?'' sorusunda öğretmenlerin kullandıkları çalgılar başlığı tema, öğretmenlerin verdikleri cevapların (piyano, keman vb.)her biri kategori olur mu hocam? Yoksa kategori yerine kod mu demek daha doğru olur? Şimiden teşekkürler hocam.
@aysuylmaz1072
@aysuylmaz1072 Жыл бұрын
Bu hangi analize giriyor
@yusufbicer3016
@yusufbicer3016 2 жыл бұрын
Hocam hayırlı günler incelediğim bir makale çalıçmasının yöntem bölümünde aynen şu ifade kullanılmaktadır: ''Çalışmada yazılı bir araş olan kitap üzerinde çalışıldığı için değerlendirmede BETİMSEL ÇÖÜZMLEME tekniği kullanılmıştır.'' Hocam bu ifadenin yöntem bölümünü belirtmesi yanlış bir ifade değil midir yoksa bu ifadede farklı bir şey mi ifade edilmiş olabilir?
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
Merhabalar haklısınız ne yöntem belli ne de desen.
@tugbaertekin2347
@tugbaertekin2347 3 ай бұрын
Hocam “ ne kadar yeterli hissediyorsunuz?” Sorusu içerik analizi mi, olur betimsel analiz mi olur ?
@axinbicen12
@axinbicen12 3 жыл бұрын
İçerik ve betimsel analiz birlikte kullanılırken verilerin analizi kısmında " Bu çalışmada içerik ve betimsel analiz türü kullanılmıştır." Diye mi belirtmemiz gerekiyor acaba hocam?
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
Merhabalar, evet her ikisini de yazmaliyiz. Böylece analiz cesitlemesi yapmış oluruz. Bu da çalışmanın inandırıcılığını yani iç geçerligini artırır. Teşekkür ederim
@axinbicen12
@axinbicen12 3 жыл бұрын
@@OktayBektas Çok teşekkür ederim. 😊
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
@@axinbicen12 Rica ederim
@mehmetyildirim8545
@mehmetyildirim8545 2 жыл бұрын
hocam 5 kişiden 1 tanesi akademik gelişim diyince kod çıkmış olur mu? yoksa 3-4 kişi böyle derse mi kod çıkar?
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
Nitel araştırmada esas olan düşüncedir. Kişinin düşüncesi kod olur. Çok fazla kişi ile çalışıyorsanız, diyelim ki, 50 kişinin açık uçlu sorulara verdiği cevapları inceleyeceksiniz, o zaman belki, belirli bir cevap yüzdesine sahip olanı kod olarak kabul edebilirsiniz. Teşekkür ederim.
@ayseozcnr6121
@ayseozcnr6121 3 жыл бұрын
merhaba hocam betımsel analizde var olan kodlar üzerinden gidilmiyor muydu neden kod belilemeye çalışıldı içerik analizinden farkı pek kalmıyor sanki bu şkeilde yapılınca ? teşekkürler.
@OktayBektas
@OktayBektas 3 жыл бұрын
Merhabalar Var olan kod üzerinden de gitseniz, siz de belirleseniz, betimsel analizde önemli olan ne, kim, hangi gibi alt düzey sorulari cevaplayabilmektir. Araştırma sorumuz bu şekilde alt düzey olmalıdır. Teşekkür ederim
@cigdemdemir2888
@cigdemdemir2888 2 жыл бұрын
Hocam cahilliğimi bağışlayın. Nitel bazda bir bildiri yazarken de veri analizlerini bu şekilde yapabilir miyiz? Çok mu kapsamlı olur?
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
Olmaz tabii ki. Yine de bildiri de kelime sınırı varsa dikkat etmelisiniz.
@cigdemdemir2888
@cigdemdemir2888 2 жыл бұрын
@@OktayBektas Tamam hocam teşekkür ederim.
@OktayBektas
@OktayBektas 2 жыл бұрын
@@cigdemdemir2888 Rica ederim
Nitel YT-34: Veri Analizi Kısmı Nasıl Yazılır?
19:44
Oktay Bektas
Рет қаралды 7 М.
小宇宙竟然尿裤子!#小丑#家庭#搞笑
00:26
家庭搞笑日记
Рет қаралды 9 МЛН
Идеально повторил? Хотите вторую часть?
00:13
⚡️КАН АНДРЕЙ⚡️
Рет қаралды 5 МЛН
Nicel Veri Toplama Teknikleri Semineri
1:03:44
İstar Araştırma & Eğitim
Рет қаралды 800
"İçerik Analizi Nasıl Yapılır?" - Prof. Dr. Şükrü BALCI
55:53
Selçuk İletişim Dergisi
Рет қаралды 5 М.
Nitel YT-24: Görüşme Kısmı Nasıl Yazılır?
24:51
Oktay Bektas
Рет қаралды 4,6 М.
Nitel YT-7: Fenomenoloji
35:39
Oktay Bektas
Рет қаралды 1,8 М.
İçerik Analizi / Nitel Araştırmalarda Verilerin Analizi - Dr. Zeynep Kurnaz
56:36
Nitel Araştırma Yöntemleri
Рет қаралды 20 М.
小宇宙竟然尿裤子!#小丑#家庭#搞笑
00:26
家庭搞笑日记
Рет қаралды 9 МЛН