Son derece anlaşılır ve detaylı bilgi için teşekkür ederim. Güneş enerjisini günümüz şartlarını da düşünerek mümkün olabildiğince çok kullanmaya çalışmalıyız. Sizin de bu konudaki gayretiniz gerçekten çok güzel...
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Tşk ederim
@muratcelik35072 жыл бұрын
@@KerimAkarpat abi bir iletişim numarası rica etsem uygun olur mu?
@seyyah39222 жыл бұрын
@@KerimAkarpat kac paraya cikti bu sistem
@korkuevreni11692 жыл бұрын
Fiyat nedir
@GaniseAntoinejazon2 жыл бұрын
P en op
@k.k.83762 жыл бұрын
Aküde toplam 100 amper değerinde kapasite mevcut maksimum 20 saatte tüketebilirsin demek. 100/20= saatte 5amperlik akım çekersen 20 saat kullanım alabilirsin demek. Hr = hour = saat, ona dikkat edelim. Güzel video olmuş, elinize sağlık.
@yunusemreozgun2342 жыл бұрын
10hr yazarsa saatde 10 amper çekebilirsin demek oluyor yani Bu mantıkla 10 hr yazan aküler daha kaliteli olmuş oluyor doğrumudur anlık daha fazla akım çekebilidiğimiz için değilmi?
@k.k.83762 жыл бұрын
@@yunusemreozgun234 hayır dostum tekrar şöyle izah edeyim. "12 volt 24 amper 20hour" bir jel akü alalım. Toplam kapasite 24 amper, bunu 20 saate kadar yavaş yavaş kullanabilirsin demek. Yani saatte 1.2 amper çekersen 20 saatte biter demek (24amper/saat = 1.2) Yok sen 24 amperlik bir yük bağlarsan bir saatte biter demek. Amper değeri arttıkça akünün kapasitesi artar. 12 volt 7 amper küçük, 12 volt 24 amper orta boy, 12 volt 100 amper büyük boyutlu bir aküdür.
@muratcelik35072 жыл бұрын
Kadir bey bir sorum olacak 4*330 watt tomatech marka monokristal panel 3 kw tomatech invertor 4*100 amper lexron marka jel akü var yeni kurduk sistemi anlattılar ama tam anlamıyla anlamadım Dolap var büyük boy saatte 160 watt çekiyor etikette öyle yazıyor şuan dolap ve iki lamba kullanıyoruz 2 saat kadar TV de ekliycem ilerde LED olcak şekilde bu şekilde aküler yeterli olur mu rahat bir şekilde kışın dolabı kullanmayın dediler tamam dedik şuan için sizin görüşünüz nedir?
@mehmetorcan67322 жыл бұрын
@@muratcelik3507 takın yeterli gelir
@muratcelik35072 жыл бұрын
@@mehmetorcan6732 cevap için teşekkürler
@alimorty69002 жыл бұрын
Öncelikle emeğinize sağlık. 2 küçük düzeltme: 1. Bu sistemdeki aküler SERİ bağlı (Bir yerde dil sürçmesi olmuş "paralel" denmiş 2. 100Ah in %10 u ile şarj etme kuralını uygulayacaksanız seri bağlı akü de 10 A max ile şarj etmelisiniz. Aküler Paralel bağlı olsyadı 20A max kullanabilirdiniz. Sizde zaten alt limit 20A olduğu için mecburen 20A yaptınız ama Ah in %10 u kuralı seri akü bağlantısında akü sayısından bağmsızdır.
@yukselhak2 жыл бұрын
Evet haklısınız. Önce paralel bağlı dedi ama sonuna doğru düzeltti. 2. düzeltmeniz de doğru çünkü 2 akü seri bağlandığında 24 Voltluk 100 Ah lik tek akü haline geldi. Dolayısiyle %10 kuralına göre 10 A ile şarj etmek normaldir. Ancak 20 A de daha hızlı şarj eder ve kabul edilebilir. Emek vermiş sağolsun...🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@nazankoza59892 жыл бұрын
EVET HEMEN SOYLUYIM ANLASILIR SEKILDE 12 LILI CALISAN SISTEMLERDE PARALEL BAGLARSANIZ 100 AMP /200 AMP OLUR SERI BAGLARSANIZ VOLT 12+12 OLUR 24 VOLT OLUR AMP KACSA O SABIT OLUR
@cuneyt501 Жыл бұрын
Seri ve paralel bağlantı konusunda, çok doğru size katılıyorum. 1 küçük düzeltmede ben yapayım naçizane; (+) kutupların bağlı olduğu K-otomat(3 faz) sigortaya ikili sarı-yeşil kablonun birini, tekli v-otomatada diğerini bağlarsanız, yüksek akım çekimi esnasında tekli sigorta atıp tüm yükün (-) kutup tek sarı-yeşil kablo üzerinden geçip kablonun yanmasına veya yangına sebep olabilir. Tabiki çekilen akım fazla değilse, tek kablo yüke dayanadabilir.. ama riske atmamak için, iki adet ikili bağımsız grup sigorta kullanmanız veya tekli yüksek amperli ayrı ayrı sigorta kullanmanız daha doğru ve sağlıklı olacaktır.. Saygılarımla
@Mert-cy4ef Жыл бұрын
@@cuneyt501 Zaten biri artarsa digeri de yükü kaldıramayacağı için atacaktır
@zaferdurusoy80736 ай бұрын
Bu tip aküleri çok iyi bilmiyorum ama li-ion pillerde pil üzerinden geçebilecek maksimum akımı/voltajı belirten bir ibare de var. Özellikler şarj olurken veya seri sonundaki akü/pil üzerinden geçebilecek maksimum akım/voltaj değeri için önemli bu. Bu tip akülerde bunu belirten herhangi bir ibare veya kodlama var mı? İlk başta lise fiziği ile çok çok basit bir bilgiyi bile yanlış veren bir videoyu kapatmadan önce yorumlara da bakayım dedim, sonra düzeltti yazmışsınız, bari izlemeye devam edeyim 🙂; yanlız bu bilgi, az veya hiçbirşey bilmeden bu işe girişenler için çok kritik bir temel hata ve ilerde parallel ve seri bağlantı yaparken insanları çok büyük hatalara yönlendirir(yazılı talimatla seri veya parallel bağlantı yapın diye bir ibarenin tam tersini yapma gibi durumlar oluşabilir).
@profezor22 жыл бұрын
Akü maliyetleri tüm tasarrufu alıp götürür, fazlasını da kat kat cabinizden ödersiniz. Hiç elektriğin olmadığı yerlerde mantıklı olabilir ancak şebeke elektriği olan yetlerde akü aşırı masraflıdır. 12.25V ta akülerden enerji çekmeyi keseceksek ,güneş yokken bu 2 jel akü 100amper den, ancak toplamda 1000watt saat altında faydalanabiliriz, sistemden 2000watt cekersek 30dk bile gitmeyecektir,Güneş yokken, 500watt bile çeksek 2 saat sonra sistem kendini akülerden kapatır. Normalde jel aküler 10 sene veya 7 sene gitmez. Tam kapasitede hergün kullanirsanız 2-3 yıl kadar gidecektir.Haa siz akülerin kapasitesinin %20 sini kullanırsanız o zaman bu ömürlere ulaşırsınız ama bu seferde çok az enerjiyle yetinmek zorundasınız, yani güneş olmadığında şebekeye mahkumsunuz, çünkü zaten inverterin kendisi bile günde 600watt tüketmekte. Bu sistemdeki akü sayısını 2 den, 10 adede çıkarırsak o zaman akülerden istedigimiz elektriği akülerin ömrünü kısaltmadan ve aküleri kapatmadan gece boyunca çekebiliriz. Sonuçta ne mi oldu? Hiç bir şey. Akülerin ömrünü uzatmak için akü sayısını 10 adet yaptık ve 10 yıl ömüre ulaştık diyelim. Zaten ben 2 akuye dip desarj yapip kullansam aküler 2 yıl gidecekti, böylelikle 10 senede 10 aküm telef olacaktı. Aküler ömrünü yemesin diye az elrktrik çeksin diye de 10 akü bağlarsam 10 sene sonunda yine 10 aküm telef olacak. Yani sonuç olarak aküm ölmesin diye akü kapasitesinin %20 lerini günlük kullanmak hiçte tasarruflu değil.Bu şuna benziyor, bir tane arabanız var, ömrü uzasın diye her gün sadece 10km yol yapıp kontağı kapatıyorsunuz, toplamda uzun yıllar araç eskimez belki ama faydalanmanız azalıyor. 3kw lik sistem kurup ben günde buradan güneş yokken 1000watt altında elektrik çekeceksem bana çokta tasarruf sağlamaz, çünkü aküler büyük maliyet. Panel sayısını 3kw yapıp güneşli havalarda sebekeden elektrik kullanmak faydalı, güneşin olmadığı zamanlarda ise sadece ufak yükler çekmek gerekiyor. Yine de sistemde akü varsa, şebeke elektriğine göre akü maliyetinden dolayı külliyen zarardasınız. Hiç bir zaman 3kw lik panel, inverter ve akü paralarını tasarruf edip kurtaramayacaksınız.
@manshet12 жыл бұрын
Cok guzel açıklamasınız. Kafama yatmayan şeylere cevap olmuş yazdığınız bir cok şey. Teşekkürler.
@profezor22 жыл бұрын
@@manshet1 Rica ederim, Faydası olduysa ne mutlu.
@ccicek29792 жыл бұрын
Görüşlerinizi tutarlı buldum bir konu hakkında da ne düşünürsünüz merak ettim. Ben normalde mining yapan biriyim yani anlık olarak üretileni büyük ölçüde kullanmayi eksik kalan kısmı veya geceleri de şebekeden cekmeyi planlıyorum bu durumda akü kullanımı nasıl olmalı
@profezor22 жыл бұрын
@@ccicek2979 Aslında en güzeli aküsüz sistem kullanmak. Binanızın çatısı veya araziniz müsaitse buraya panel sistemi kurup sebekeye aküsüz direkt bağlantı yapmak. Gündüz sizin ihtiyacınızın fazlası şebekeye satılır, gece ise mahsuplaşırsınız fazla kullanım olursa o kısmın faturasını ödersiniz.Bunu yapabilecekseniz araştırın en güzeli bu. Diger secenek akü kullanmak, normal akülerin ömrü cok az olduğu için bunun değişimi maliyetli. Ömür boyu akü sorunu ortadan kaldiracak piller LTO pillerdir. Bunu 1 defa kurarsanız artık akü değistirme ihtiyacıni' hiç olmayacak. Bu pilleri yurt dışından getirtmeniz lazım, Turkiyede cok pahalı.
@hkelektronik2 жыл бұрын
@@profezor2 lifepo4 piller normal aküye göre 10 kat uzun ömürlü ve 1c kapasite kullanıldığında akü gibi enerjisinin yarısını değil tamamını veriyor. Akü kullanmak aptallık, hiç değilse lifepo4 pil kullan akü yerine dimi?
@catalcairi7912 жыл бұрын
Kerim kardeşim bu şekilde bir sigorta bağlantısı çok tehlikeli olabilir. Sağ taraftaki tekli sigorta yerine 2 adet 2 li sigorta tercih etmelisin. Eğer tekli sigorta kapatılırsa veya atarsa tüm akım tek sarı kablo üzerinden geçmeye çalışıp yangın çıkarabilir.
@erkansepik97046 ай бұрын
Akü ile inverter arasına nasıl bi sigorta kullanmalıyız? 2 adet 200 amper jel akü ve 3kv akıllı inverter
@fatihcenkci86082 жыл бұрын
Merhabalar, Öncelikle emeğinize sağlık. Sadece ilk 5 dakikasını izleyebildim düzenlemeleri aktarayım 1- Akülerde yazan Hr değeri akünün 10 A 20 A vs vereceği anlamına gelmez. Şöyle ki 20 Hr 100 A bir akü bize, Saatte 5 ampere kadar 20 saat boyunca besleme yapabilirim demektedir. Fakat 10 Hr olan bir akü saatte 10 ampere kadar 10 saat besleme yapabilirim demektedir. Kalite farkı şu şekilde ortaya çıkar : Jel akülerin ömrü dolma-boşalma ile alakalıdır piyasadaki ortalama jel aküler 1000 döngü 2000 döngü gibi ömürlere sahiptir. Dolayısıyla 10 Amper ile 10 saat besleme yapabilen ile 20 saat besleme yapabilen 5 amperlik akü ömrü bir olmayacaktır. 20 Hr daha avantajlıdır sizin söylediğiniz gibi. Söylem doğru fakat desteği yanlış. 2- 3 kW'lık bir invertere 3 kWp güneş panelini; On grid sistem için PR Oranı yetersiz kalır, Off grid tarafında ise 3 kW lık bir cihaza 3 kWp güneş paneli bağlayabileceğiniz pek cihaz yoktur 1 elin parmağını geçmez. Off Grid inverterler kendi güç oranlarından daha az miktarlarda güneş paneli kurulumu kabul ederler çünkü Datasheet verilerine göre kabul ettikleri PV Güç ve Akım voltaj değerleri inverter güçlerinden düşüktür. Son yıllarda piyasaya çıkan voltaj aralığı geniş off grid inverterler ile bu durum mümkün olmaya başladı fakat videoda kullanılan inverterin öyle bir modeli yok. 2400 Watt ve 1800 Watt a kadar alan modelleri mevcut. Saygılarımla
@senersayn23718 ай бұрын
değerli meslektaşım muhteşem bir tesbit
@senersayn23718 ай бұрын
10 yıl olarakta biraz fala abartılı olmuş .invertöre doğru şarj ve deşarj verileri girilse bile max 5 yıl
@senersayn23718 ай бұрын
doğru şarj ve deşarj verileri girilse bile 10 yıl biraz abartılmış oluyor . Bakın bu yorumuma tezat birşey söylim 15 yılda kullanırsın .. ama artık o aküler 100 100 =200 Amper değil .50 50 = 100 amper olur 20 saat değil 4 saat olur .şimdi şu soru gelebilir % 50 yarısı dedin . 10 saat olmalı diyeceksin .maalesef orada da öyle olmuyor işte .bu sisteem bağlanacak panel tipi ve sayısına hiç girmeyeceğim o bambaşka bir alan .azıcık üstünden geçim .bu sistem in nerde kurulduğuyla alaklı biraz .2 gün bu sitemi kullanıp 5 gün kullanmayacaksan iki panel 500 w işe yarar .çünkü kullanmadığın o beş günde o aküler anca dolar ......ama aktif her gün kullancaksan en az 10 tane 300 w panele ihtiyacın var .fiyatlarda çok oynak ama galiba sadec 10 panele 70.000 ile 90.000 tl vermelisin bu gün kü fiyatta 02 03 2024 ....ama köyüne gidip haftada iki gün kalıyorsan senin olmadığın o 5 günde o aküler dolar . kullanır bitirir iki gün kalır dönersin 100 A 100A da azda hadi şimdilik geçtim orayı ...bakın arkadaşlar bu tip sistemleri kullananlar evlerimizde en çok enerji harcayan çihazları üretim var iken .aküler dolu iken .gündüz güneş varken lullanmalı yaşam şeklini ayarlamalı ..aküler dolu güneç var üretim devam ...çamaşır makinesi bulaşık makinası o sattlerde anlık depolama tamamlanmış dolacak bir akü yokken çalıştırılmalı 10 15b güneç panelin yok ise ..yoruldum valla .işallah anlatabilmişimdir .
@tugrulustaoglu2 жыл бұрын
❗️🙏Kerim bey tane tane çok açıklayıcı bir sunum olmuş sağolun,ve çalışma standartlarınız temiz ve düzen calışma bağlantıların düzeni dünya standartlarında,tekrar emeğinize sağlık örnek alınacak insanlardansınız,her sektör çalışanı sizi örnek almalı yaptığı iş ile ilğili....genelde bina girişlerinde telefon ve elektrik panolarını aklınıza getirirseniz ne demek istediğimi anlarsınız düzen çok çokk önemli.Kablo ekleme pabucu kullanırsanıź ve standart olarak alışkanlık kazanmak iyi olacaktır evet extra maliyeti artırmada etkisi olabilir ama daha güvenli bir iş çıkarmış oluruz,saygılar efendim
@atacelo63182 жыл бұрын
şuana kadar en açık anlatım dı sonuna kadar izledim burada alanyada olsaydınız bu sistemi size gözüm kapalı yaptırırdım yaylada ki evime,ağzınıza sağlık
@carlmartin96192 жыл бұрын
Aküler seri bağlanmış ve siz paralel diyorsunuz ?
@idriskalyoncu57858 ай бұрын
Arkadaşlar akülerin 20 hr olmasının önemli olduğunu öğrendim. imkanı olanlar akü alırken 10 hr değil de 20 hr alması akü ömrünün uzamasına sebep olur diye öğrendim. Mantıklı olarak da doğru geldi.
@gozlemkulesi47372 жыл бұрын
Kerim bey merhabalar. Videolarınızı ilgiyle takip ediyoruz. Benimde 3kw lık bir sistemim var. 1.5 senedir sorunsuz kullanmaktayım. 24 v 200 A batarya gücüm mevcut. Videonuzda bahsedilmesini düşündüğüm iki nokta var. 1 Bu tarz 3 kw tam sinüs inverterler kesinlikle MPPT sarj özellikli olmalı. Daha sonra extra masrafa girmemek için. 2- Mümkünse 24 V 5 kw bir inverter kullanılmalı. Herşeyi sorunsuz çalıştırabilmek için. 3- Jell aküler de hücre voltajı 1.85 v tan aşağı düşürülmemeli. 12 v luk bir akü 6 hücreden olustuğuna göre 11.1 V a kadar aküleri deşarj edebilirsiniz. 24 v luk bir sistemde de yaklaşık 22.2 V düşük voltaj seviyesidir. Ben 23 v a düşecek şekilde kullanıyorum. Aküler ne kadar dolu olursa ömürleri o kadar uzun olacaktır demişsiniz bu doğru bir tespit. Ancak 24 v ve üzeri değerlerde aküler zaten full dolu olmuş oluyor. Yani siz bu aküleri 24 v ve üzerinde sürekli neredeyse tam dolu tutuyorsunuz. Güneş batıp üretim kesildiği anda yaklaşık akü voltajı 25 V civarı oluyor. Ve az bir yüke binince bile 24.5 voltlara hemen gelecektir. Yani bence en az 23.5 v a kadar aküler deşarj edilebilir. Bu arada kullandığım batarya grubum Ritar markasının Lead carbon gell batarya tipidir. % 80 deşar edilince bile 2000 cycle ömre sahiptir. Video bence güzel olmuş.Ellerinize sağlık.Teşekkürler
@sametd.90942 жыл бұрын
selamlar usta. 2 bin cycle demek 2 bin deşarj omrümüdür ? yani 5 buçuk sene filan ?
@gozlemkulesi47372 жыл бұрын
@@sametd.9094 Evet 2000 kez % 20 te kadar deşaj edildiğinde dayanacağı ömür demek. Zaten garanti süresi de bu akülerin 5 sene. Diğer sıradan jel aküler 2 sene garantili yada 750 cevrim ömürleri var. Ben akülerimi % 50 deşarj ederek kullanıyorum ve 10 seneden daha uzun ömür beklentim var. Bu arada şu ana kadar 2MW yani 2000kws i aşkın enerji üretebildim. 18 aylık sürede. Ve her ay hepsini kayıt tutuyorum. Şu ana kadar kurulan sistem aküler % 50 deşarj edilerek evimizin ihtiyacının yaklaşık % 60 ını karşılamış....
@okan18082 жыл бұрын
Merhaba. Panel kapasiteniz kaç watt ve seri paralel kullanım konfigürasyonunu belirtebilirseniz çok sevinirim. Bir de şebeke elektriğiniz varsa, sistemi hibrit modda mı kullanıyorsunuz acaba?
@gozlemkulesi47372 жыл бұрын
@@okan1808 Arkadaşlar sistemle ilgili ve değişik videolarımın olduğu kanalım var. Orada detaylı incelemelerim mevcut. İsterseniz oraya göz atabilirsiniz. 1900watt monokristal panelim var. Paneller ikişerli seri bağlandıktan sonra 5 grup parelellenmiştir. 24V 3kw tam sinüs inverter 40A Mppt dahili şarj özelliği mevcut. Akülerim ise 5 yıl yada % 20 deşarj edildiğinde 2000 çevrim ömre sahip ritar lead carbon jell bataryadır. 12V 200A akülerim iki adet olup seri bağlanarak 24 v a çevrilmiştir....
@sametd.90942 жыл бұрын
Bilgiler icin cok ama cok tesekkur ederim. O zaman anladigim kadariyla aku sayisini yukseltsem paralel baglanti eklesem sizin yaptiginiz gibi yuzde 50 olarak kullansam dogru bi hamle olacak anladigim kadariyla
@mbilginx Жыл бұрын
Akülere bu şekilde sigorta bağlantısı olmaz. 2x100A kullanmanız iyi olurdu. Ayrıca kullandığınız sigortanın dc akım kesme özeliği de olması gerekir
@tufekcikonakhidroelektrik92382 жыл бұрын
İzlediğim en detaylı ve anlaşlır video. Tebrikler...Malesef ki mevcut döviz kuru sebebiyle hiçbir üretim tekniği ev kullanıcı için mevcut şebeke enerjisinden daha ucuza getirmez. -Enerji hatlarının olmadığı yerlerde MECBUREN kullanımı durumunda işe yarar. Bedava değil. PAHALI elektrik.
@ilyastunc5842 жыл бұрын
Akülerini önce "paralel" bağladım dedin.! Neyse ki, 21. dakika da "seri" dedin.! Bazen karıştırıyor insan.! Kolay gelsin.!
@rotblume Жыл бұрын
bu işe ilgi duyanlar için başlangıç seviyesinde bir çok kişiye referans olacak güzel bir uygulamalı çalışma. özellikle akü kapasitesi ve inverter parametreleri hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler ve tüm emeğiniz için sizi gönülden tebrik ederim
@olimpicsa8 ай бұрын
11:50 Aküleri paralel yaptım dediniz ama yanlış. Videoda aküleri seri bağlıyorsunuz. 2x12 v Akuden 24v alıyorsunuz. Bilginize. @Kerim Akarpat
@tugaykaraca9006 Жыл бұрын
Arkadaslar herkes yanlis biliyor koylere donus olmasi lazim elektrik kullanımı duser biz butun işimizi gunduz yapar gece gaz lambasiyla otururduk
@canalemdar37722 жыл бұрын
Küçük bir düzeltme yapayım. Akü üzerinde yazan 10 HR, 20 HR ibaresi akü kapasitesinin hangi standarda göre test edildiğini gösterir. 10 HR yazıyorsa anma kapasitesinin, örneğin 100 Ah ise 1/10 u yani 10 A yük ile boşaltma koşullarında 10 saat sonunda 10,5 V a düşeceğini gösterir. 20 HR yazıyorsa 20 HR yazıyorsa kapasitenin 1/20 si yani 5 A yük ile boşaltıldığında 20 saat sonra 10,5 V ta düşeceğini gösterir. Bu nedenle yüksek akım çekilen inverter sistemlerinde 10 HR yazan akü daha yüksek performans sağlar ve daha uzun ömürlü olur. Yeni nesil aküsüz akıllı inverter sistemi kurmak daha mantıklı.
@zaferyildirir2685 Жыл бұрын
Kolay gelsin yani 10 her yazan aküler daha mı iyi
@canalemdar3772 Жыл бұрын
@@zaferyildirir2685 aslında daha kaliteli olduğunu göstermez. Akünün iç yapısı biraz farklı. 10 hr - 20 hr ibareleri test protokolünü ifade ediyor. Fakat 10 hr yazan akü 20 hr yazan aküye göre kapasitesinin %10 u kadar yük altında biraz daha yüksek voltaj performansı sergiler. Yani tamamen aküyü kullanma amacıyla ilgili.
@erdoganhelva25905 ай бұрын
Ustadlar herkes ayniseyi soyluyor,10amp.le test edilen akuyu 20 amp.le bosaltorsan omru kisalir
@canalemdar37725 ай бұрын
@@erdoganhelva2590 Erdoğan Bey merhaba, kapasite testi, performans testi ve ömür testi farklı protokollere göre yapılmaktadır. Kasite testi akünün etiket değerini sağlayıp sağlamadigini belirlemek için yapılan testtir. Size bu durumu bir örnek ile açıklayayım. 60 Ah starter tip akünün kapasite testi 3 A deşarj ile yapılır. Akü voltajinin 10,50 V ta düştüğü noktada test cihaz tarafından otomatik sonlandırılir. Test süresi 20 saatin üzerindeyse akü anma kapasitesini sağlamıştır. Performans testi ise yine etikette yazan soğuk marş akımı ile yani 550 A ile yapılır. Akü 24 saat - 18 derecede tutulur. 540 A ile deşarj başlatilir. Akü Voltajinin 7,2 V a düştüğü anda test cihaz tarafından otomatik sonlandırılir. Test süresi 3 dk nin üzerinde ise akü testi geçer. Bu testler rastgele alınan akülerle TSE laboratuvarında da bu protokole göre gerçekleştirildi. Birde ömür testi var ama anlatması uzun sürer. Ancak gördüğünüz gibi kapasite testi 3 A ile yapılırken performans testi 540 A ile yapılıyor. Peki 540 A çekilmesine karşın akü hasar görüyor mu, hayır. Peki ömrü kısalıyor mu evet. Fakat artık araç aküleri çok kaliteli. Yaklaşık 8-10 sene problemsiz görev yapıyorlar. Akünün asıl düşmanı tam deşarj olarak bekletmektir. Plakaların sertleşip ölmesi için 1 hafta yeterlidir. 2. Düşmanı ise tipine göre kapasitesinin 1/10 veya 1/20 sinden yüksek akımla hızlı şarj edilmesidir. Her bir yüksek ısınma aküye vurulan bir çekiç darbesi gibidir. Ömrü hızla kısalır. Akü Ar-Ge sinde uzun yıllar çalışmış biri olarak umarım yeterince aydinlatabilmişimdir. İyi akşamlar.
@ZAkdor10 ай бұрын
En büyük masraf akü. Bunu bir halledebilsek tadından yenmez. Gündüz direkt ürettiğini kullanıyorsun ama gece için aküye muhtacız. Süper kapasitörler buna çözüm olabilir mi? 2-3kw olsa yeter.
@ofdfaydaliseyler41522 жыл бұрын
Çok eskiden berri takipteyim gerek anlatım gerek bilgi gerek görsel olarak basit ve anlaşılır olması sizi değerli kılıyor
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Bu izlenimi 10 dk içinde verdiğime göre 😁👍
@dogailebasbasa2 жыл бұрын
@@KerimAkarpat bu sistemin şuan güncel fiyatını ogrenebilirmiyim
@ofdfaydaliseyler41522 жыл бұрын
@@KerimAkarpat 10 dakika da değil eski videolarda merak uyandırman normalde sıkıcı konulardır elimde malzeme yok yapmıyorum ama izlemesi keyifli ve bilgilendirici videolar olması seni takipte olmama neden oldu hatta yeni yeni bende uğraşmaya başladım senin sayende cesaret verdin. Başarılarının devamını dilerim
@KevinSmith-os5yz2 жыл бұрын
Now he is gonna want more batteries and panels:)
@KevinSmith-os5yz2 жыл бұрын
Finally he got the closes thing to free energy we have available to us at this time.
@huseyinackgoz3793 Жыл бұрын
Bu İNVERTER nereden temin edebilirim. Yardımlarınızı bekliyorum. Videolar harika anlatım. Teşekkürler.
@SucukluCheeseCake Жыл бұрын
Çok faydalı bilgiler emeğine sağlık sigortalar 4 adet 220 v mu
@KerimAkarpat Жыл бұрын
Evet
@karavandoctordoctor92452 жыл бұрын
Akıllı inverterler voltajlarına göre panelden 12 voltta 22.3 , 24 voltta ise 46.6 volt geldiği an şarjı keser .yazılım aynen böyle. Yani sabahtan ve akşama doğru doldurur. Güneşin yoğun olduğu saatlerde devamlı şarjı keser bilginiz olsun. O yüzden ayrı bir şarj cihazı takmak en iyisi. Deneyimle sabit.
@karavandoctordoctor92452 жыл бұрын
Hele ki kış aylarında durum daha da vahim. O yüzden düşük voltajlı yani 12 voltta 22.3 ün , 24 volt 44.6 ya çıkmayan kaliteli paneller şart
@karavandoctordoctor92452 жыл бұрын
Şarj kesme olayını takip etme şansınız ise çok az . Çünkü aralıklarla kesiyor ve tekrar başlıyor . Onlarca yada yüzlerce kez. Ve bu olayı satan firmalar biliyorlar . Yeni yazılımlı falan diyerek geçiştiriyorlar . Bizler tam zamanlı karavanda yaşayan kişiler olarak bu deneyimleri edindik.
@Mucit_6 ай бұрын
@@karavandoctordoctor9245merhaba solar sistem kurmak istiyorum. Edinmiş olduğunuz tecrübelere dayanarak hangi cihazları almamızı tavsiye edersiniz acaba?
@hgursoy18 ай бұрын
Diline ve zekana kuvvet kardeşim. Harik BİR ANLATIM.
@hakanreyhani5852 жыл бұрын
Bir ara bu sistemleri hesaplamıştım. Kendini 15-20 yılda ancak amorti ediyordu. Bu sisteme peşin ödeme yapıyorsunuz. Sistem 15 sene sonra size kalsa da artık bir işlevi kalmıyor. Daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir dünya için herkesin bu sistemi çok daha uygun fiyata satın alabiliyor olması gerekiyor ama bu pahalı sistemi kullanmak ne derece mantıklı? Yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin!
@oneweirdman2 жыл бұрын
aküleri kendin ucuza kapatırsan bu dediğin sorunu aşıyorsun. asıl maliyet akü maliyeti. mesela ben hurda aküleri düzeltiyorum 8-10kw enerjiyi depolayacak aküleri çıkma akülerle 4-5 bine malediyorum.. akülerin ömrü yok. ömrü azaldıkça kendim yeniliyorum.
@abdullaheseler1062 жыл бұрын
@@oneweirdman bunu nasıl yapıyorsunuz?
@oneweirdman2 жыл бұрын
@@abdullaheseler106 karışık hocam. farklı işlemlerden geçiriyorum.
@hakancetin162 жыл бұрын
@@oneweirdman jel akü ve agm aküleri yeniliyor musunuz ? Yoksa eski tip akuleri mi yeniliyirsunuz
@oneweirdman2 жыл бұрын
@@hakancetin16 jellere ve agm lere henüz bulaşma fırsatım olmadı, sadece eski tip kuru akülerde başarı elde ettim. ama agm lerle eski tip kuru aküler arasında yapısal olarak fark yok diye biliyorum. tahminimce onları da yapabilirim ama elime hiç geçmediği için deneme fırsatı yakalayamadım.
@mrt284214 Жыл бұрын
güneş panelini 8 saat süreyle kullanabilirsin diye hesap ediyoruz 3 kw sisteme 3 kw güneş paneli bağlarsan aküne saat te 3kw güç verirsin buda akünü 6 ay sürmeden pert eder akü şarzın %10 olması lazım (12v100a x2 =2400w yapar yani akün 3000 değil 2400w) asenkron motorlar çamaşır bulaşık buzdolabı ve mutfak koku atan motorun ilk kalkınmaya başladığında 8 kat 10 kat akım çeker bunu engellemek için motorlarda PWM kontrol kullanman lazım yani 150 watlık buzdolabı motorum ilk çalıştığında minumum 1200w 1 saniyeden az sürede çeker inverterler için ise geri dönüşümlü sistemlerin grid inverterler kullanman lazım (yani 1kw kullanacaksan inverterin 1kw çalışacak 3kw kullanırsan inverterin 3 kw çalışacak yani inverterin dediğim gibi geri dönüşümlü çalışması lazım yani 1 kw kullanırken inverter 3 kw vermeyecek)
@yayser4 ай бұрын
Merhaba Kerim Bey. 20Hr (20 Hours=20 Saat) konusunda yanılıyorsunuz. 20Hr akünün düzenli olarak 20A verdiği anlamına gelmiyor. 20Hr değeri 100Ah 'lik akünün 20 saat boyunca 5A 'lik sürekli akım vermek üzere tasarlandığı anlamına geliyor. Yani bu aküden daha fazla akım çekmeye kalkarsanız akü iç direncinden ötürü daha hızlı tükenecektir. Yani anlık olarak daha fazla akım çekmekten bahsedeceksek 10Hr uygun olacaktır. Selamlar.
@naif065311 ай бұрын
11:59 da akülerimi paralel yaptım dediniz. Yanlış. Aküleri seri bağladınız. Ayrıca dc akımda kablo kalınlığı kadar kablo uzunluğu da çok önemlidir. Sigortaya inen kablo uzunluğu gerekenin iki katı oldu. Kesmeliydiniz.
@peterstrass38372 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, keşke topraklama kablosunu eksi için kullanmasaydınız.çekşminizi bilgisi az olan insanlarda izliyor.
@ramazanoda40858 ай бұрын
KRAL adamsın vesselam. bundan iyi anlatılamaz. teşekkürler.
@erhanozdogan45102 жыл бұрын
20Hr konusunda verdiğiniz bilgi yanlış. 20Hr'nin anlamı aküyü kaç saatte deşarj ederseniz iddia ettiği kapasiteyi verebileceğidir. 20Hr yazması bu aküyü 5A akım ile 20 saatte boşaltırsan 100Ah kapasite kullanabilirsin demektir. Yani 5 Amperden fazla akım çekerseniz 100Ah kapasite kullanamazsınız. Jel dahil kurşun asit temelli akülerin en zayıf noktası bu. Çektiğiniz akım arttıkça kullanabileceğiniz kapasite düşer. Mesela bu aküden 50A çekmeye kalkarsanız vereceği kapasite kabaca 60Ah i geçemeyecektir. Akülerin dokümanında bunun detayı vardır. Dolayısıyla 10Hr yazan aküler daha üstündür.
@oneweirdman2 жыл бұрын
aynen öyle dostum.
@emrekurtca Жыл бұрын
Bilmek ayrı bildiğini aktarabilmek ayrı şeylerdir. Harika anlatım tebrik ederim.
@azizaktay45572 жыл бұрын
Verdiğiniz değerli bilğiler için teşekkür ederim. Ağzınıza yüreğinize sağlık.
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Tşk ederim
@selamikucet14392 жыл бұрын
kerim kardeş siğortalardan biri bozulursa yük tek kabloya biner yangın çıkarır..sigortasız bir deney yapın.aküleri seri bağladınız.ama parelel dediniz.
@Caaglar062 жыл бұрын
Tam aradığım bilgiler Allah razı olsun
Жыл бұрын
Video çok iyi ve açıklayıcı. Yalnız bu sistem şehir elektriğinden çok daha maliyetli. Kendisini kaç senede amorti ettirip kara geçirecek. Evine 150 tl elektrik parası gelen biri için hiç bir zaman tasarruf sağlamaz. Zaten 150 tlden fazla elektrik parası gelen bir evede bu sistem yetmeyecek.
@KerimAkarpat Жыл бұрын
evine 150 lira elektrik parası gelen var mı?
@metin_hoca_012 жыл бұрын
Kerim bey emeğinize sağlık, Rezistanslı ev aletleri için çok verimli olmayacağını düşünüyorum, Gücü daha yüksek olan inverterler içinde daha fazla aküye ihtiyaç olacaktır diye düşunüyorum. Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyor, Faydalı bilgiler için tşk ediyorum.
@hasanpakim21742 жыл бұрын
Adam akılı bir anlatım çok teşekkürler insanlara böyle yardımcı olduğunuz için
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Tşk
@zeynepsahin30742 жыл бұрын
Solar panel kalite ve verimlileri, fiyat avantajları hakkında da bilgilendirebilir misiniz lütfen ?
@yusufpolat4957 Жыл бұрын
Muazzam, emeginiz için tskler. Sorum: Akü olmaksizin elektrigi dogrudan eve aktarmak mümkün degil mi ?
@ibrahimdundar39692 жыл бұрын
Ürünleri aldığınız yerin linkini de ekleseydiniz çok güzel olurdu
@capulcununbiri2 жыл бұрын
selamlar,kolay gelsin, ben de 3kw lık akıllı inverter kullanıyorum, bu invertere bağlayabileceğiniz panel gücü en fazla 1150w ve 60 dc volttur, 3000w lık panel bağlayamazsınız, seri-paralel bağlayarak 60 voltu ayarlayabilirsiniz ama watt değeri sabittir, seri-paralel değişmez, çamaşır veya bulaşık makinenizi bir saat civarı çalıştırabilirsiniz sonra gücünüz bitecektir, tecrübe ile sabittir, lambalarınızı, tv nizi, buzdolabınızı çalıştırabilirsiniz, güneş paneliniz sadece günde en fazla iki saat tam güçle çalışacaktır güneş takip sisteminiz yoksa, akülerdeki hr ingilizce haur yani saat demektir, yani bir saatte 5 amper çekerseniz akünüzden 20 saatte 100a kullanabilirsiniz demektir, haddim olmayarak videoyu izleyip acaba diyenlere tavsiyem yapacağınız masrafı hiç kazandırmayan aylık banka faizine yatırın, faturanız ödensin, ziraat bile onbin tlye113 tl veriyor, ben sitemimden bahsedeyim, 3kv akıllı inverter, 30a mppt şarj cihazı, 2 adet 100a jel akü, 800w panel, günlük 3kw üretim, lambalarımı, bilgisayarımı ve buzdolabımı kullanırsam sabah 10 dan akşam 12-1 saatlerine kadar idare ediyorum, tv açarsam akşam 9-10 arası bitiyor, yeni başlayacaklara umarım bir faydam olur, her işte olduğu gibi bu işte de az paraya randıman olmuyor
@capulcununbiri2 жыл бұрын
mersinde yaşıyorum
@mhbusiness74542 жыл бұрын
bir kaç video ve araştırma ile amorti etme süresinin bu fiyatlarla çok zor olduğu görülüyor. dediğiniz gibi şu an gereksiz masraf gibi
@capulcununbiri2 жыл бұрын
@@mhbusiness7454 yapabiliyorsanız, yeriniz müaitse büyük düşünün,on grid denen hem anlık kullanımınıza yarayan hem de devlete fazla elektriğinizi satabileceğiniz sistemler başta pahalı bile olsa çok daha kısa zamanlarda kendini amorti ediyor. paranız kısıtlı ise sadece piyasadaki onuda çalıştırır,bunuda çalıştırır diyen pazarlamacı arkadaşların ekmek parası kazanmalarına vesile oluyorsunuz, yetersiz bir sistem kurunca yada satın alınca acaba daha iyi olabilirmiydi,şunu alsaydım bunu alsaydım derken saçma sapan paralar ödeyip her seferinde hüsrana uğruyoruz. yani kendi etrafımızda dönüp duruyoruz. satın aldığınız sistemlerin iadesi yok, satayım derseniz herkes ölü fiyatçı. faturayı ödeyip oturmak çok daha hesaplı.
@col21332 жыл бұрын
12 volt iki aku serial bagla 24 volt eder...... 24volt x 20 amper =480 Wat. yapar.. Sen bu akulerle 3000Wat ı nasıl alacaksın.???? Senin aku 24 Volt ve 125 Amper vermesi gerekiyor, 3000 Watı (3 KW) alman icin..
@ismailyilmaz370811 ай бұрын
Merhaba Kerim Bey Aküler Nasıl Deforme olur dediniz yani Ölür. Bilgi verirseniz Sevinirim Teşekkür Ederim Kolay Gelsin.
@ahmetpehlivan7652 жыл бұрын
üstat, aküleri seri bagladın.videonun başında yanlış söyledin.sonrasında düzeltmişsin . 👏
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
👍🥴
@air-han41-472 жыл бұрын
COK IYI BIR VIDEO. BEN BILE ANLADIM. BIR SORUM VAR. MAKINELER MISAL BUZDOLABI, CAMASIR MAKIKNE, KURUTMA MAKINESI, BILGISAYAR FARKLI ODALARDA. ONLARA BEN NASIL CEREYAN VEREBILIRIM. ONA BIR CÖZÜM VAR MI? ONU ANLIYAMADIM.
@cengizhanyilmaz45502 жыл бұрын
Güneş enerjisi şu an kullanılan teknoloji ile çok pahalı. Daha değişik teknoloji kullanılması lazım. En azından akü ile olacak iş değil.Çok daha güçlü bir batarya gerekir. Mevcut güneş panelleri de (Bence) olması gerekenden çok geride bir teknoloji. En önemlisi de tek bir daire değil de büyük apartman ve sitelere uygulanabilir olması maliyet açısından çok daha ucuz olur.
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Bugün bu var elimizde…
@profezor22 жыл бұрын
O teknoloji bugün var ancak çok pahalı maliyetler çıkıyor, o kadar yatırıma girmek yerine sebeke elektriğine devam.
@oneweirdman2 жыл бұрын
@@profezor2 aküleri kendin ucuza kapatırsan bu dediğin sorunu aşıyorsun. mesela ben hurda aküleri düzeltiyorum 8-10kw enerjiyi depolayacak aküleri çıkma akülerle 4-5 bine malediyorum.. akülerin ömrü yok. ömrü azaldıkça kendim yeniliyorum.
@profezor22 жыл бұрын
@@oneweirdman Çıkma aküler 5 para etmez, iş görmez, eger iş görüyor olsaydı çıkma olmazdı. Akulerin bir ömrü var, döngü sayısı belli, akü kurtarma diye bir şey yok, sadece geçici işler bunlar. Akü yenileme diyorsan plakaları değiştireceksin, asitini, jelini yenileyeceksin, bu da zaten yeni fiyatını bulur. 500TL ye 2 yıl garantili 60 ah akü aldım 0.7kw/h eder, 10 adedi 5000TL, 7Kw eder zaten niye gidip 2.el akülerle ugrasayim, 2 yıl da garanti var, 1. Yıl bozulursa 1 e 1 satıcı degistiriyor, servise de gerek yok.
@oneweirdman2 жыл бұрын
sen çok hafife alıyon olayı. ezber bilgilerle hareket ediyon. bu kafa ile zaten istesen de bişey başaramazsın. gidersin sıfır akülere dünya para öder sonra burda sitem edip durursun. elimde 2004 üretimi hurdacıdan aldıgım akü var. aküyü düzeltip kapasite testi yaptım, 1.75 amper akım çekecek şekilde yük bagladım kronometre tuttum tam 2 saat 5 dk sonra akü voltajı 10.5 altına indi. bu akü 7 amper saat idi. hemen hemen kapasitesinin yarısı kadar enerjiyi tuttu. kilosunu 15 e aldım kütlesi 2kg geldi bana maliyeti 30 tl. şimdi sen söyle 42 watt enerjiyi 30 tl ye depoladım. 4.2kw 3 bin tl eder. 10kw enerji depolama maliyeti yaklaşık 7500tl eder. Aküler öldü mü tekrar işlemden geçiririm yeniden kazanırım tüm kontrol bende. Halen sıfır aküye dünya para bağlamak mantıklı geliyo mu sana?
@uttuta6 ай бұрын
Hakikaten çok faydalı bir anlatım olmuş. Ağzınıza sağlık.
@sinanoral77452 жыл бұрын
eyv hocam artık bu sistemlerin satış temsilciliği yakışır sana :)
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
😁👍
@erkansepik97046 ай бұрын
Akü ile inverter arasına bağlamış olduğunuz sigorta bilgilerini yazarmısınız
@emirordueri85712 жыл бұрын
Kullandığınız sigorta V ya da K otomat, AC gerilim için kullanılan sigorta elemanlarından bunu unutmayın. Artı ve eksi kutuplar için iki adet çiftli sigorta kullanabilirdiniz (N otomat). Bu arada aküleri "Seri" bağladınız. "Paralel" değil... :)
@ErtemYldz11 ай бұрын
Her yıl akü değişimi akü elektrik den bahali
@sevalkarabulut57202 жыл бұрын
Bi yanlışlık olmasın. 12 v100Ah/20hr nin açılımı: 20 saatte deşarj edersen sana 100 amper veririm demek diye biliyorum. Daha kısa sürede deşarj edersen sana 100 amper gücü vermeyecektir yanlışım varsa düzeltin
@evdekiminikatolyem98402 жыл бұрын
evet bende öyle biliyorum
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
5x20=100A bu aküden 5 saat boyunca 20 amper güç çekebilirsiniz 10hr aküden 5 saat boyunca 20A çekmeye çalışırsanız akünüz bozulur
@ergenekonsener67212 жыл бұрын
@@KerimAkarpat bilmiyorsun birde inatlaşıyorsun. 100 amper 20 hrs ( ingilizce hours Yani saat ) saatte 5 amper kullanırsan bu akü toplamda 100 amper verir. Eğer 1 saatte 10 amper kullanırsan 80 amper verir yani 8 saatte akü boşalır. Orada 10 hrs yazan senin dediğinin aksine daha kalitelidir.
@hatsunemiku578558 ай бұрын
yani saatte 5 amper çekerseniz akü 20 saat sonra biter demek, fakat aküler hiç bir zaman sabit akımda kalmaz sürekli kapasite eksileceği için en fazla 16 saat felan dayanır, hesap kolay 100 ah / 20 hr= 5 amper yani saatte 5 amper. saatte 10 amper çekerseniz süre yarı yarıya azalırı onun için genelde ağır işlerinizi güneşin en tepede olduğu zamanlarda yapın ki öreneğin çamaşır yıkama gibi akü akşama kadar tekrar dolma şansı olsun.
@tallese2 жыл бұрын
inverter, panel ve akü fiyatları nı bilgimize sunsaydınız çok iyi olacaktı. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
@engind.91252 жыл бұрын
Videoyu aylar veya yıllar sonra izleyen kişiler için fiyat yanıltıcı olacağından, genellikle videolarda fiyat verilmiyor. Bazı eski videolarda bu tür durumlara rastlamıştım. Videoyu çeken kişiye "milleti kandırıyorsunuz" diyen bile vardı. 🙂.
@ersin22487 ай бұрын
Güzel ama? YANLIŞLIKLAR: 1- Aküleri paralel değil, seri bağladın. 2-Kullandığın sigorta yanlış 1P+N Otomat kullanmalısın. 2- Negatif uç sarıyeşil kablo değil, siyah olmalıydı. 4-Aküleri yer değiştirip, kırmızı kablo ve diğer kabloyu daha az kullanabilirdin.
@Kombici_Kemal2 жыл бұрын
Seri bağlantı yapıyorsunuz videonun içinde 2 aküyü paralel yapcaz diyorsun.
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Evet canlı yayın gibi hatanın dönüşü yok , tekrar tekrar kontrol etsemde bazen gözden kaçıyor
@infoelectron17012 жыл бұрын
Bueno no es gratis, ¿por que donde dejas el costo de todo ese equipo (panel solar, baterias, entre otro)?, ¿donde dejas el reemplazo de las baterias cuando estas envejezcan? ¿Costo de mantenimiento?, tienes que hacer una análisis de costo operativos e inversión y disgregarlo en un año y lo comparas con tus facturación de la electricidad y así podras decir que es energía es mas económica. Mi recomendación un sistema mixto. Peki bedava değil, neden tüm bu ekipmanın (güneş paneli, piller, diğerleri arasında) maliyetini nereye bırakıyorsunuz? Piller eskidiğinde değiştirilecekleri nereye bırakıyorsunuz? Bakım maliyeti İşletme ve yatırım maliyetlerinin bir analizini yapıp bir yıl içinde ayrıştırıp elektrik faturanızla karşılaştırmanız gerekiyor ve böylece enerjinin daha ucuz olduğunu söyleyebilirsiniz. Tavsiyem karma sistem.
@hexxe2 жыл бұрын
Hatalı Bilgiler......1 - Aküler hakkında verdiğiniz teknik bilgiler doğru değil üzerinde 20HR yazan bir akü 20 Amper ile deşarj edilebilir anlamına gelmez. Ufacık akülerin bile üzerinde 20HR yazabilir çok daha büyük GERÇEK Deep Cyle kaliteli akülerinde üzerinde 20HR yazabilir. Bu ifade o akünün üzerinde yazan Ah kapasitesini tam olarak verebilmesi için ideal deşarj akımında 20 saat boyunca deşarj edilir ise yazan Ah kapasitenin tam olarak alınabileceği anlamına gelir. "Ayrıca" üzerinde 10Hr yazan aküler 20Hr yazanlardan daha iyidir. Yani sizin söyleminizin tam tersidir. Üzerinde 10Hr yazması, o akünün toplam Ah kapasitesinin istenilir ise 10 saat içinde tüketilebilecek şekilde yüklenebilmesini ifade eder. Yani 10Hr yazan bir aküye 20 Hr yazandan anlık olarak daha fazla yüklenebilirsiniz. 2 - Videoda ki akü markasını kötülemek istemiyorum ancak, o marka hiçbir akünün 10 yıl ömrü olduğunu görmedim. Şuan dünyanın en kaliteli (Gerçekten çok kaliteli) marka vermek istemiyorum aküleri bile ancak 10 yıl gibi dayanabilmektedir. Ayrıca bu 10 yıl değeri akünün standby kullanımında ve raf ömrü ile alakalıdır. Solar sistemlerde günlük kullanım ile ve %50 kapasite deşarjı ile o aküler bırak 10 yılı 2 yılı bile doğru düzgün çıkartamıyor. 3 - Yine üzülerek söylemek isterim ki videoda ki akünün bir çok modelinde Deep Cycle GEL yazmasına rağmen içini açtığımda sıradan bir SLA kurşun asit akü olduğunu gördüm. Yani akü üzerine JEL / GEL yazmak ile jel akü yada Deep Cycle akü olmuyor. Bu söylediğimi ispat dahi edebilirim. Söz konusu markanın üzerinde JEL yazan ama içinin jel ile alakası olmayan sıradan kalitesiz aküleri var. O firma kendini geliştirmeli ve öncelikle tüketiciye doğru bilgiler vermeyi prensip edinmeli. Yanı sıra web sitesi sadece satışa odaklı ve aküler hakkında hiçbir teknik bilgi yer almayan, akülerin DataSheetleri olmayan firma. Aynı konseptte bir çok firma var. Bunu üzülerek belirteyim. Son olarak şunu söylemek isterim. İnsanlara, özelliklede kendi halkınıza milletinize bir takım bilgiler, ürün tanıtımları, satışı yapar iken bilinçli ve vicdanlı olmak gerekir. Lakin insanlar bunları satın alabilir ve alacaktır. Fakat sonuç onlara pazarlandığı gibi olmayacaktır. Kendi insanımızı kandırmayalım. Sizi ve kanalınızı arada izliyorum ve sizi samimi girişken ve faydalı buluyorum. Fakat bu videoda ki akü ve hakkında verdiğiniz bilgilere katılmıyorum. Bunlar tecrübe ile sabittir.
@hexxe2 жыл бұрын
@Akif N. Mansur Hayır, o arabayı bu sistem yerinden bile zor oynatır.
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Aküleri yanlış kullanıyorsunuz , videodaki aküler 7 yıldır 1500W panelle yazın 7 saat boyunca 1000W sistemi problemsiz çalıştırdı taşındığım için yeni yere aynı sistemi kullanacağım , HR konusunda yanlış bilgi verdiğimi kabul ediyorum
@okan18082 жыл бұрын
Merhabalar. Sora sora en azından büyük bir hata yapmaktan kurtulacağız belki :) Size ve diğer ilgilenen tüm arkadaşlara sormak ve fikir almak isterim. 24V ile böyle bir sistem kurmayı planlıyorum. Akü konusu çok önemli olduğu için bu konuda biraz daha uzmanlık ve tecrübe sahibi arkadaşların desteğine ihtiyacım var. Tabii başlangıç seviyesindeki herkese bu konuda duyacakları değerli şeylerin araştırmaları konusunda yardımcı olacağını düşünüyorum. Kurmak istediğim sistem 3000w (MPPT charger’lı) ve sadece güneş panellerinin enerji üretemediği gece saatlerinde (akünün tam kapasite dolu olacağını varsayarak) 1600w gibi bir tüketim öngörüyorum. Bu ihtiyacı karşılayabileceğini düşünerek akü olarak Mexxsun 24 Volt-100Ah LifePo4 üzerinde yoğunlaştım. Sizin bu hesaplama veya ilgili markanın bu modeli hakkında fikirlerinizi almak isterim. İlgi gösterip cevap veren herkese şimdiden teşekkürler 🙋🏻♂️
@hexxe2 жыл бұрын
@@KerimAkarpat Peki tamam, öyle olsun. 10:03 iki akümüzü paralel yapacağız. YANLIŞ. O bağlantı paralel değil seri bağlantıdır. Verdiğiniz bilgilere ve ne yaptığınıza daha çok özen göstermenizi temenni ederim. Benim aküleri hatalı kullandığımı öne sürmeden önce kendi teknik hatalarınızı ve söyleminizi, verdiğiniz bilgileri gözden geçiriniz. Saygılar.
@hexxe2 жыл бұрын
@@okan1808 Paranızı çöpe atmak istemiyorsanız global olmayan markalardan uzak durunuz. Şimdilik söyleyeceğim bu kadar . Belki daha sonra cevap yazarım diğer bilgi talepleriniz için . Bir markanın ürününü satın almadan önce o markanın geçmişini ve gerekli global standartlarda ki belgeleri sunup sunamadığına bakın. Herkes çinden alt kalite ürün ithal ettirip üzerine bir marka bastırtmaya başladı. Zaten eskiden beridir öyle de....... son zamanlarda daha çok. Acımasızlık ve vicdansızlık gırtlak boyu. Adamlar çöp malları bize Xxx marka vurup satıyorlar. Yazık yani. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki , eğer xxx marka kendi sitesinde sattığı ürün hakkında veri veremiyor ise dataSheet yok ise o ürün çöptür. Tamamen piyangodur.
@ISAGOKBULUT-qr1ln6 ай бұрын
Teşekkürler, aküler SERİ bağlı değil mi üstad
@cesurkingturkkorkusuz77792 жыл бұрын
Mükemmel ya maliyeti de ucuz olnali ülkemde ama değil dünyanın en pahalı şeyleri bizde
@cesurkingturkkorkusuz77792 жыл бұрын
Amerika'da Ferrari alacağım parayla ülkemde Tofaş alamıyoruz
@mehmetc50502 жыл бұрын
@@cesurkingturkkorkusuz7779 Desene Tofaş,ferariden kıymetli girsene ülkemde Tofaşın girdigi yere ferariyle.😂
@gurhankaya-gk Жыл бұрын
Eline sağlık, anlatım da çok iyi olmuş. Gerçekten teşekkür ederim. Elektrk işinden çok anlamama rağmen bu bağlantıları kendim yapabilirim, öyle güzel anlatım olmuş. Sigorta kutusundaki işlem için bi elektrkçi mi çağırsam? orayı nasıl yaptınız? Üstad JEL yerine LPO4 lityum akü neden tercih etmediniz?
@muhammetac80142 жыл бұрын
Aküler paneller vahiy yoluyla ücretsiz olarak geliyor herhalde ev elektiriğinden daha pahalıya geliyor şu sistem
@muhammetac80142 жыл бұрын
O akülerin tanesi 5 10 k hadi 5 diyelim 2 tanesi 10k ayda 800 civarı bir şey yapar sadece aküler ve akülerin ömrü maksimum 2 3 sene falan
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Siz elektrik kullanmaya devam edin
@nks4594 Жыл бұрын
Bilmeyen arkadaşlar olabilir aküler paralel değil seri bağlandı .paralel bağlansaydı 12V ölçerdi çünkü aküler 12V luk.Yanlış iş yaparsanız inverter a zarar verirsiniz.
@nks4594 Жыл бұрын
ek olarak pabuc takarak ve böyle iki parça yerine tek parça kablo kullanmanızı tavsiye ederim elektrik direncin az olduğu yolu takip eder .Kablonun direnci kesitiyle ters orantılı.Düzgün bağlanmazsa ki muhtemelen öyle bağlandı . Kabloya fazla yük bindiğinden dolayı ısınacak ve muhtemelen yanacak.Evinizin yanmasını istemiyorsunuz bilinçsiz kalkışmayın bu işlere.
@delidilaver2 жыл бұрын
Elektriğin olmadığı yerlere göre verilen bilgiler bi nimet değerinde fakat elektrik şebekesinin olduğu bölgelerde gereksiz ve aşırı masraflı tesisatlara 💰 harcamak mantık işi değil eğer mantık işi olsaydı her yerde her bi birey sağa sola çatılara panelleri dizmişlerdi bile
@Cosinus3411 ай бұрын
Gördüğüm en detaytlı videolardan biriydi, emeğinize sağlık...
@Velazguez2 жыл бұрын
Ya bırakın bu ülkede böyle şeyler hayal. 400w mono yada poly fark etmez tanesi en ucuz 3500 TL aküleri saymıyorum bile.
@KerimAkarpat2 жыл бұрын
Evet ben bile şimdi baktım fiyatlara şok oldum 7-8 ay önce yarı fiyattaydı
@hakanvip722 жыл бұрын
şebeke ile akü arasına bir transfer panosu 3tf 42 watt lı bir kontaktör kullanmak iyi olur .. şebeke kesilince otomatik olarak solar sitemi devreye alır..aynı kontaktörden paralel açık kontaktan solar sistemide beslemek için ikinci bir normal kontaktör kullanabiliriz.. otomatik devreye girip solar sitemi şarj mümkün olabilir ..elinize sağlık
@yasin_akar10 ай бұрын
öyle sigortamı bağlanır yalan yanlış bilgi vermeyin insanlara sonra bunlara bakıp bağlantı yapıyorlar sonra anlık 20 amper 10 A diyorsun bunlarda yanlış bilgiler
@dogadaki.bahcem11 ай бұрын
bu sistem 2.2 kw dalgıç pompayı çalıştırırmı
@ademtas77562 жыл бұрын
Çok güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık benim 3 kw on grid inverterim var 8 adet 400 watt panelim var 4-4 seri grup yapıp sonra ikili paralel olarak bağlantı yapılmalı invertere
@omerylmaz63878 ай бұрын
Aküler bu şekilde seri bağlanmış oluyor parelel demişsiniz
@musab3438 Жыл бұрын
Kerim bey müthiş anlatımınız için teşekkür ederim. Bu inverter sayesinde solar panelle aküleri şarj edip, eğer panel yetersiz kalırsa (kapalı hava vb.) şebekeden gelen enerji aküleri şarj etmiş olacak. Ve böylelikle tüketim noktasında herhangi bir kesinti yaşamamış olacağız. Doğru anladım değil mi ? 🙂
@KerimAkarpat Жыл бұрын
Ever 👍
@memetozdemir64693 ай бұрын
ÖNCE VİDEOYU İZLEYİP ÖYLE KARAR VEREYİM DEDİM,AMA NE ZAMAN MONTAJA GEÇTİNİZ O ZAMAN YAPTIĞINIZ İŞÇİLİĞİ GÖRÜR GÖRMEZ ABONE OLDUM,TEK KELİMEYLE PROFESYONEL AMA KALİTELİ BİR İŞÇİLİĞİNİZ VAR HAYRAN KALDIM,ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜR EDERİM..
@Hayrullah3810 ай бұрын
Ustam arac akusu 12volt 72ah kullansak olur mi sulu yada jel
@samets864411 ай бұрын
Maiyet bilgisinide paylaşsaydın 10 numara olurdu dolar olarak
@OgwayDevs Жыл бұрын
Kolay gelsin. DC akü için sigorta nereden bulabiliriz?
@KerimAkarpat Жыл бұрын
Ben AC kullandım DC b7lamadım
@ahmetalberen69672 жыл бұрын
HR10 kullanıldığında sarj akımı 20A seçilirse akülerin %10 değerinden fazla olacağı için akülere zarar verecektir.Buna göre İnvertör ve akü seçimine dikkat etmekte fayda var ek bilgi olarak düşeyim dedim.(Bu modelde 10A seçeneği göremedim böylelikle buna uyumlu olmadığı görünüyor.) Anlatım ve teknik bilgiler için teşekkürler.
@cevabg11 ай бұрын
3kw ne gerekir off grid???
@larncico8811 Жыл бұрын
kerim abi 12v 24 mu tercih ediyorsun günes paneli sistemi icin... yada aralarinda ne gibi fark olur neye dikkat etmeliyiz
@erdalelieyoglu96612 жыл бұрын
2 akü kaç saat gider elektrik gittiğinde. Aynı tesisat birde çamaşır makinesi çalıştığını var sayalım. Cevaplarsanız seviniriz
@zekikoc62 Жыл бұрын
Çok güzel bir şekilde anlatmışsın. Tane tane. Emeğine sağlık. Teşekkür ederim.
@cihangirefe523111 ай бұрын
Harika video, teşekkürler. Şebeke olmayan yerde, benzinli jeneratörümüzü şebeke girişine aynı şekilde bağlıyoruz, değil mi?
@electroumit Жыл бұрын
Aylık 200TL elektrik parasını ödememek için 30.000TL ilk yatırım ve 5 yılda bir 10.000TL akü parası vermek akıl kârı değil.
@baturankozan1761 Жыл бұрын
Kerim kardeş yayla evi yaptırıyorum. Bitince senden rüzgar gülü ile elektrik üretmek için makina alacağım
@kuzeyegeden4 ай бұрын
Bu cihazda aküyü maksimum yüzde şu kadar şarj et diye seçenek var mı acaba
@hayrettinkesici73410 ай бұрын
bu sisteme otomatik sigorta devresi yapılabilir mi?
@hobiduragi2 жыл бұрын
Sizden çok şey öğreniyoruz elinize ağzınıza sağlık bu sistemi evdeki şebekeye entegre edebilirsiniz şöyleki gündüz güneşten gece şebekeden ev elektriğini besleyecek
@mehmeteminektiren62969 күн бұрын
Merhaba Aydınlatıcı detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Bizim için çok faydalı oldu. Konu ile ilgili bir sorum olacak. İnverterim 48 v 5,5 kw. Dört adet 210 a aküm var. Akü ile inverter arasına koyacağım şartelin değerleri kaç olmalı? Şimdiden teşekkür ederim.
@galipalacat67252 жыл бұрын
Bilgiler için teşekkürler fakat monefaze gelen hatta trifaze kesici koyamassiniz sigorta iniyor + kesiliyor evet ama - ninde 10 mm çapındaki 1 noktadan çıkan 2 ye ayrılan kablodan bir bölümde elektronlar akışı keserken Monefaze v ototmattan elektronlar akmaya devam edecek buda inverterde yıpranmaya yol açar enerji ac akıma endekslenmesi için kesinlikle - akması gerekiyor + ile kesilse dahi aslında zarar verir çünkü atomlar sürekli -den dönüyor atomlar olmasa beyin diye tabir edilen ana kart arizasina yol açabilir saygılarımla
@ekremcayr280410 ай бұрын
Tekirdağ çerkezköyden selamın aleyküm tavuk kümesi için yağlı petek sopası kullanacam zamanla ev için de kullanmayı düşünüyorum irtibata geçebilirsiniz saygılar
@1983emreyildirim10 ай бұрын
herşey güzel de ısrarla seri bağladığınız aküleri paralel bağlıyoruz diyorsunuz ard arda. yinede emeğinize sağlık
@omersener3009 Жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Akü değerini yanlış okuyorsunuz gibi geldi. 100ah/20h = 5a. Saatte 5amper çelirse şayet akünün %100 ü kullanılabilir demek değil mi?
@soprasvidigo8962 Жыл бұрын
Akü yu 4 5 yapsan ne olur depolamayi daha çok yapmak için
@AhmetAlhan-x4i Жыл бұрын
Ekranda çıkan yazı yüzünden işlemi goremiyoruz goremiyoruz
@umitbilgin41869 ай бұрын
İşyerinde gündüz kullanımı için aldım 3 panel 3kw akıllı inverter gündüz akülere yük binmiyor
@sfaktr6423 Жыл бұрын
Guzel anlatmissiniz ama sigorta o sekilde baglanmaz
@hasancandemir342810 ай бұрын
Hocam akü inverter arası kullandığınız sigorta değerlerini de paylaşırsanız cok seviniriz.
@vidaverdelapseki4 ай бұрын
Akü şarj cihazı gerek yokmu bu sistmede
@fatihtekin4953 Жыл бұрын
Kolay gelsin ustam yanlışım varsa affola aküler bu sekilde seri bağlı oluyor biliyorum siz paralel dediniz