Рет қаралды 12,993
Regi: L. Malmer, I. Romare, K. Romare, L. Westman
Från Svenskt Filmarkiv.
I rekordårens Sverige fanns inte plats för milsvida fjällvidder och brusande älvar. Istället skulle staten rationaliseras, fabriker flyttas dit folket bodde och hela samhället inordnas på ett så ekonomiskt optimalt sätt som möjligt. I den processen hamnade inte minst norrlänningarna i kläm. De förväntades flytta dit jobben fanns, snarare än att stanna kvar i skogarna och fjällen i obygden.
Elsa Nordendahl i jämtländska Undersåker hade klagat på fenomenet i en debattartikel i Dagens Nyheter, och i filmen Norrlandsproblemet får hon ventilera sina åsikter. Tänk om man en dag skulle bussa iväg alla Lidingöbor till Värmland, argumenterar hon. Det skulle väl inte de tycka var något roligt. Men precis så har det varit för norrlänningarna, menar hon. Södra Sverige har stulit Norrlands skogsbruk och vattenkraft, och nu vill man stjäla befolkningen också. Nej, tacka vet jag Kina, utbrister Elsa Nordendahl. Där har folk från olika samhällsklasser samma människovärde, och politkerna vet minnsann hur det är att leva som skogsarbetare eller bonde.
Elsa är en i mängden av debattörer som talat för norrlänningarnas sak, och tagit strid mot makten i Stockholm. 1970 hamnade låten "Vi flytt int'" på Svensktoppen, och Hasse Burmans visa kom att bli norrlänningarnas kampsång. Och striden pågår än idag, den mellan snöskoteråkande fjällöringsfiskare i Pajala och champagnevaskande stekare i Fjollträsk.
2001 gjordes en ekonomisk studie som klart och tydligt visade på det som Elsa Nordendahl och andra norrlänningar länge påstått - att Norrland står för en större del av nettoexporten än övriga delar av Sverige. Rapporten visade också att norrländska gruvor står för merparten av EU:s malmproduktion, och att den norrländska vattenkraften står för en betydande del av Sveriges kraftproduktion, men att hälften "exporteras" till södra Sverige. En aktuell utredning visade emellertid att Elsa Nordendahls missnöje tycks ha lagt sig något - norrlänningar (mest i kuststäderna, i mindre utsträckning på landsbygden) är numera i allmänhet nöjda med sitt liv, och med möjligheten att hitta jobb i regionen, enligt rapporten Medborgare i Norr 2010.