Misa ia un sfat daca vrei sa-ti mearga bine .Numai pune folie peste rame .Albinele creeaza CO2 (bioxid de carbon ) care trebuie eliminat.Nu e loc de aierisire ,deasupra foloseste o prelata de bumbac necauciucat or patura de lina ,acestea tin de cald dar dau voie la tirajul CO2.De asemenea sus fa un mic urdinis superior,o gaura cu diametru de 2 cm ,iar albinele il regleaza cu propolis functie de nevoia de aier.Aierisirea stupului ,scade stresul albinei si ai puiet mult,miere multa si nu fac barba ,caci cele doua urdinisuri aierisesc stupul ,au oxigen si lucreaza fara sufocare si presiune.
@eugeniuarnautu26005 жыл бұрын
de mii de ori s a zis...co2 e pe fundul stupului nu sub folie!!! mergi cu folia inainte...succes
@geanitsucuneli47915 жыл бұрын
Mai omule Eu pastoresc 2000 de stupi aici in statul Arizona si peste 1000 de nuclee pe 5 rame ,crede-ma ca oamenii care au vazut la voi folie pe rame (filmele pe KZbin) au spus ca sinteti cel putin nebuni.Lucratorii mei au peste 15 ani experienta.Au absolvit cursurile facultatii de Apicultura in Filipine(5 ani) si oamenii se topesc de ris, cind vizioneaza filmarile unor apicultori romani, ce au transformat stupii in minii sere,crezind ca albina creste precum ciupercile Champion.Eu cred ca este timpul sa mai citesti ceva fizica si ulterior ceva cursuri de apicultura,caci unii dintre voi sinteti de o prostie crasa.Dar stii.... cum spuni baietii cititi,Mama prostilor este mereu gravida.Mergi la scoala numai oparii albinele mai EUGEN!
@faneVenin58045 жыл бұрын
Geani Tsucuneli Ca bine le zici Geani ,, ia sa stea și ei sub o folie vara la soare sau intr un solar și sa mai și muncească ,, bhăă e logic ca te sufoci , dar sa mai faci treaba
@ovidiusangeorzan57475 жыл бұрын
Geani Tsucuneli daca ne mutam cu albinele în Arizona sau Filipine sigur urmam obiceiul locului adica gaura de 2 cm sus. La noi folia pastreaza o anumita caldura si umiditate în stup, în anumite perioade e necesara. Gaura sus primavara face ca puietul sa fie mai putin si sa faca puiet varos. Asta am patit. În zone foarte calde sigur e foarte bun urdinisul mic sus la stupi puternici. Am avut gaura în partea de sus la coltul lazii si faceau furtisag. La noi cea mai grava problema e lipsa culesului care poate aparea în orice perioada a anului si poate tine mai mult de o luna. Am aerisire pentru eliminarea umezeli la partea din spate si fata la capac acoperita cu plasa de sarma. Peste rame plasa de nailon toamna tarziu si iarna ca se iasă umeziala excesiva. Peste cuib la mijloc adica peste ghemul de iernare nailonul vine împaturat, paturica si poliester de 2 cm. Ramane plasa de plastic pe rame de cuib stanga dreapta si spate sa iasa umezeala. Aveam înainte podisoare (scandurele) sau podisor de lemn sau PFL care se uda sau mucegaia diasupra cuibului iarna. In zone cu mai multe stupine în 200÷800 m, mai multe urdinise creaza usor furtisag din cauza ca apicultori diferiti în perioade lipsite de cules se apuca de umblat în stupi sau de extras. Aș fi cuios să văd cât rezistă un stup puternic la mine cu 2 urdinișe, adica al doilea sus. O să încerc la anul în iulie si august ( singura perioada cand clima e asemanatoare cu cea din Arizona presupun ).
@ovidiusangeorzan57475 жыл бұрын
ZonaVerde cuAlbine albinele muncesc cel mai bine pe caldura care la om e pria mare. Atunci cand e mai rece primavara si toamna folia face bine. O fi mai bune podisoare de lemn, dar la stupii de pastoral nu mai folosesc. La campie e de preferat podisorul care formeaza un strat de aer peste rame. La munte folia peste rame izoleaza de curenti si frig de primavara pana toamna.