Рет қаралды 8,307
KANTE SUBSCRIBE ΣΤΟ @LiFOTV
#lifopodcast #podcast #lifopolitics
Ακούστε το επεισόδιο και εδώ: bit.ly/3UXPeMb
Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
Ό,τι συμβαίνει στο Ιράν και στη Ρωσία έχει άμεσο αντίκτυπο στα Βαλκανια και στην Ελλάδα, λέει ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, καθώς η παγκοσμιοποίηση δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο και οι επιπτώσεις είναι άμεσες. Για τα προβλήματα των Βαλκανίων λέει πως δεν είναι σημερινά. «Πολλά από τα βαλκανικά προβλήματα του 1919 ξανάνοιξαν το 1991» μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Η διαπραγμάτευση με την τότε ΠΓΔΜ ήταν εξαρχής για ονομασία η οποία περιείχε πάντοτε τον όρο Μακεδονία. Ο κ.Μαλλιάς, ο οποίος έχει υπηρετήσει στα Σκόπια συνολικά 4,5 χρόνια, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα, αν πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε προηγηθεί μία προσπάθεια εμπιστευτικής ενημέρωσης (από την κυβέρνηση) ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί από το 1992-93 με αυτό το ζήτημα.
«Αντ’ αυτού, αν εξετάσετε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή του Ιουνίου 2017, 48 ώρες προ της υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες, θα δείτε ότι η τότε κυβέρνηση κάθε άλλο παρά θέλησε να χρησιμοποιήσει κατευναστικό λόγο. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος όλων, ανεξαιρέτως, των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με αυτό το θέμα από το 1991, δεν ήταν οι κατάλληλοι εάν ήθελαν να πετύχουν εθνική συνοχή». Εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών και να αποφύγει ορισμένες παγίδες, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή», αλλά αυτό δεν έγινε, όπως λέει.
Για τη δίκη του Φρέντη Μπελέρη, την οποία παρακολούθησε, αναφέρει ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του στο αλβανικό δικαστήριο. Κατά του Μπελέρη κατέθεσε μόνο ο αστυνομικός που τον συνέλαβε και ο μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος είπε ότι πήρε 7.000 ευρώ από την αστυνομία της Αλβανίας. Για μια αστήρικτη κατηγορία «ότι δωροδόκησε με το ποσό των 320 ευρώ συνολικά για κάποιες ψήφους, ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι εδώ και 380 μέρες φυλακισμένος σε αλβανικές φυλακές» αναφέρει ο κ. Μαλλιάς και υποστηρίζει ότι «η δικογραφία αθωώνει τον Μπελέρη».
Ο πρέσβης ε.τ. υποστηρίζει ότι «βάσει του κατηγορητηρίου ο κ. Μπελέρης δεν θα έπρεπε να προφυλακιστεί ούτε μία μέρα» και επισημαίνει ότι ήταν ο σύζυγος της πρώην υπουργού Εξωτερικών ήταν αυτός που ήθελε να τους πάρει τα σπίτια και να τα κάνει ξενοδοχεία: «Ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών πήγε να κλέψει τις ελληνικές περιουσίες με εντολή του πρωθυπουργού. Για τι κράτος δικαίου μιλάμε;». Παραδέχεται ότι η Αθήνα άργησε να καταλάβει το παιχνίδι του Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός έδινε άλλες διαβεβαιώσεις. «Ο Ράμα απεδείχθη κατεξοχήν εκπρόσωπος της σχολής αναξιοπιστίας. Με τέτοιους έχουμε να κάνουμε».
Ο κ. Μαλλιάς αναφέρεται και στην αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να περάσουν στα ευρωπαϊκά συμπεράσματα δεσμευτικότερες διατάξεις για το ζήτημα της Χειμάρρας και των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας. «Όταν από το 2013 συνεχώς λέμε ότι στηρίζουμε άνευ ανταλλαγμάτων την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ -ήταν η σημαία μας- και όταν η Ελλάδα αντιτάσσεται στις προτάσεις Μακρόν για να μπει ένας κόφτης στις συνομιλίες για ένταξη των χωρών που δεν σέβονται και δεν τηρούν τα υπεσχημένα, ε, πώς θέλετε μετά, όταν ανακύπτουν τα ζητήματα, να τους πείσουμε;» λέει, ενώ επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν ούτε ένα διοικητικό μέτρο εναντίον όσων έστησαν την υπόθεση Μπελέρη».
Για να μην χάνετε κανένα επεισόδιο της σειράς LiFo politics, εγγραφείτε:
Στο Spotify: bit.ly/3kaq4M0
Στα Apple Podcasts: bit.ly/3stsiKx
Στα Google Podcasts: bit.ly/3TYx11U