Modernizarea infrastructurii in Romania este un demers extrem de costisitor. Normal, dacă furați jumătate din fonduri și ailaltă jumătate se pierde a bate toaca e normal că este costisitoare. Ca și cum în alte țări nu este costisitor să menții sau sa construiești o cale ferată sau autostradă, dar cum este costisitor să te gândești la soluții, e mai bine sa freci menta pe banii poporului și să zici nesimțiri de genul ăsta. Ce javre... Ce nenorocire de reprezentanță, cu tupeul până pe galaxia vecină
@Alex1233192Ай бұрын
va rog sa puneti intrebari actualilor candodati la presidentie care ar fi dispus sa sustina o refacere a traseului? avem fonduri europene de ce sa nu le folosim
@alexandrugabrielpatac2958Ай бұрын
Eu zic ca ar trebui sa faceti un reportaj si cu calea ferata abandonata Harlau-Botosani. Acolo un alt proiect abandonat
@mihai-alexandrumerce22Ай бұрын
Hârlău-Botoșani, voiați să ziceți.
@alexandrugabrielpatac2958Ай бұрын
@@mihai-alexandrumerce22 da, am gresit eu. Multumesc pentru corectare
@FlorinJАй бұрын
Proiectul era mult mai amplu pt. ca se dorea și construirea liniei de cale ferată dintre Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu. Și din acest sector, în 1990 mai erau de construit 8 km între localitățile Seciurile (Gorj) și Alunu (Vâlcea). Acest sector prevedea 3 tuneluri și un viaduct, toate construite în mare parte. Astfel s-ar fi scurtat și traseul de la București la Petroșani cu 91 de km.
@Ovi327WАй бұрын
Da, împreună cu Bujoreni-Valcele și ai dreptate, trenurile care acum circula pe la Craiova-Videle ar fi luat-o pe Carbunesti-Alunu-Babeni-Rm Valcea-Bujoreni-Valcele-Pitesti-Titu-Bucuresti Nord, ar fi luat-o pe aici doar dacă schimba direcția
@ioanpopescu2492Ай бұрын
Unul din RELELE produse de "Revoluție" !
@Mr.ConnaisseurАй бұрын
Ce nu se spune despre aceasta legatura feroviara este nefezabilitatea acestui proiect executat cu orice pret. Tuneluri cu galerie simpla, viaductul Topolog executat din start cu un singur fir dar lasata amorsa pentru al doilea, debleele consolidate insuficient, in special in zona de portaluri ale tunelurilor samd. Intretinerea acestei linii simple ar fi costat enorm CFRul si asa falimentar. Cam asta a fost realitatea obiectiva de atunci.
@AdiMNETАй бұрын
Da, asta a fost atunci! Acum insa ce scuza au pentru atata incapacitate si nepasare? Fara fonduri europene n-au mai facut nimic nicaieri in tara in materie de trenuri si infrastructura feroviara. Praful s-a ales de toata reteaua! Valcele - Rm Valcea era doar cireasa de pe tort.
@mariusbalasa7487Ай бұрын
Ziaristi care nu cauta decat senzationalul. N-au avut nici cea mai mica intentie sa se documenteze despre ce s-a intamplat acolo.
@mariusnicolae300Ай бұрын
@@mariusbalasa7487 Tipic acestei campanii Euronews.90% din reportaje sunt prost documentate și spun aberații pentru a denigra ceva care oricum e denigrat de toți...Senzațional tipic canalelor românești de știri...Euronews ar fi trebuit să rămână în engleză, când si au făcut sediul local au pierdut mult.Sunt curios cum vor arăta reportajele din studioul de la Chișinău....
@virgilpuscasu9398Ай бұрын
Fals!
@Mr.ConnaisseurАй бұрын
@@virgilpuscasu9398 Ce anume este fals ? Ne puteti oferii detalii cu privire la motivul renuntarii operationalizarii liniei ?
@WinterSummerTrainspottingАй бұрын
Eh fix, ca ce buna a fost, reporterul nu isi da seama de ce a fost abandonata. Linia a fost construita in a doua jumatate a anilor 80 cand tot ce se facea se facea cu economie. ENORMA. Linia asta, trece prin zone argiloase, miscatoare. "Inginerii" de la vremea respectiva atat de bine au studiat geografia locului ca au stabilizat insuficient solul. Dovada faptul ca unii piloni de viaducte stau sa se clatine si sunt un pericol pentru locuitorii din zona. Apoi, materialul folosit pentru terasament, care a fost defapt reciclat din ce s-a sapat, din ce s-a adus din alte parti, din moloz, din caramida sparta, practic tot ce nu ar trebui sa faci, dar faci pentru ca trebe implinit cincinalul. Si apoi si sina care NU a fost noua ci a fost reciclata din alta parte. De utila e utila constructia, ar scurta distanta spre Sibiu, dar nu si cand calitatea lucrarii e atat de slaba incat circuli cu 70km/h. Da. Pentru atat a fost proiectata linia. Probabil ca distanta ar fi mai scurta, dar viteza nu o face o legatura economica viabila in contextul in care nu departe se afla valea oltului care permite viteze si mai mari. Nu are viaducte scump de mentinut, nu are alunecari de teren, nu are stiu eu ce panta dificila de abordat de locomotivele DA ca sa iti impuna limitari de tonaj. Caci da, o fi limitata la 70km/h, dar aveai si limitari de tonaj, deci de vrei sa duci un tren greu, in comunism, ar fi trebuit sa il rupi in doua. SI apoi is si tunelele, unul sapat cat mai lung, desi era alternativa de traseu mai la nord in soluri mai stabile, dar ar fi fost mai scurt. NU. Facem ala mai lung, sa dea bine la tovarasu' Ceasusescu. Asa ca l-au construit pe "Gibou" si terenul de la portalul vestic a fost si prima alunecare de teren din '90 ce a necesitat refactie. Am impresia ca era si singura care s-a facut, ca apoi s-a demontat. Si apoi e tunelul Plostina, construit intr-o zona inundabila, cu canale de drenare insuficient de adanci. Cica "omul a invins natura". Probabil. Dar prostia omeneasca n-a trecut testul timpului. O firma ce trebuia sa refaca linia a scos sina din teren, dar tot ce au pus au fost sonde de monitorizare a miscarii solului. Si a iesit... multa miscare. Pur si simplu cum a fost construita linia, nu e viabil. Da, se poate reconstrui cu tehnologia moderna, dar doar in baza unui studiu de fezabilitate. UE nu cred sa dea bani pentru asa ceva, in special pentru refacerea viaductului Topolog, cand linia se afla intre Valea Oltului si Prahovei, iar guvernele actuale sunt prea preocupate de pensii. Asta face dezvoltarea in tara noastra: pensiile si salariile nesimtit de mari fara un coeficient de performanta in spate. In fine, e bine ca a murit linia asta. Ar fi avut o sansa daca aveam guverne responsabile axate pe investitii in feroviar. Dar cand 9 din 10 lei merge la rutier, tacem. Mai vedem din 2030 cand nu mai da UE bani pentru autostrazi!
@AdiMNETАй бұрын
Linia era proiectata pentru 120 km/h. N-a apucat oricum nici un banal 30 km/h pentru ca a fost prea tarziu sa se mai intample. Vezi ca este Gibei, nu "Gibou". Nimic interesant ca lucrarea n-a fost gata si trebuiau destule remedieri. De ce n-a mai facut statul roman democrat dupa desteptii aia de comunisti? Am cunoscut oameni localnici care au dat prima lopata la tunelul Gibei. Oameni in urma carora multi dintre noi n-ar calca. Jalnic sa luati in deradere munca titanica a parintilor si bunicilor nostri. Ei sunt de vina? Sa iei in deradere inginerii de atunci la nivelul carora astia de azi doar viseaza sa mai construiasca . Pai ne cam meritam soarta.
@Bogdan21929Ай бұрын
esti paralel total. Linia aia nu a fost niciodata proiectata pentru 120 km/h.
@AdiMNETАй бұрын
@@Bogdan21929 dimpotriva, tu esti cineva foarte ignorant & ill informed. 120 km/h era viteza proiectata, e lucru dovedit. Asta o spunea seful de santier/proiect acum multi ani, dar chiar si pe ramasita pancartei santierului gasita la fata locului fix atat scria ca era viteza proiectata si se intentiona schimbarea tipului de sina tocmai din cauza asta - sunt si reportaje recente care arata treaba asta, sunt usor de gasit, dar e mai simplu sa fii ignorant si obraznic, asta tot datorita democratiei de succes in care toti au dreptul la pareri in necunostinta de cauza si care isi propaga aceleasi idei veninoase intr-o bula specifica de rautate si neghiobie.
@DJNyBeat26 күн бұрын
in train simulator e perfect functionala:))
@matkyt584628 күн бұрын
În loc sa se construiască în continuare pe traseul Vâlcele Vâlcea Sibiu Arad....Europa de vest, mai ' bine' lungesc traseul pe la Brașov.În nici o țară sănătoasă la cap nu se acționa în halu ăsta. Nu trebuie să ne mai plângem ca suntem săraci atâta timp cât folosim tot soluții neeconomice păguboase
@mihai-alexandrumerce22Ай бұрын
Vă rog să veniți și în județul Bihor, să vedeți în ce hal a ajuns porțiunea Holod-Cordău-Oradea din calea ferată Vașcău-Oradea, pentru că în unele locuri (în satele bihorene Rogoz, Tășad) s-a furat linia cu traverse cu tot, iar în altele au fost alunecări de teren (de exemplu în satele bihorene Cordău și Drăgești). Vă rog nespus să veniți și pe această porțiune de cale ferată din Bihor, pentru că între Oradea și Holod nu mai circulă niciun tren de călători de la sfârșitul anilor ‘90.
@Ovi327WАй бұрын
Știu situația, pana în 2020 circula InterRegional Calatori Oradea-Salonta-Ciumeghiu-Holod,nu putea sa o ia pe la Baile Felix-Cordau ca era abandonata dar acum sunt ambele,în zona aia sunt mai multe linii, alta se termina la Dobroesti, alta la Ștei, și alta se duce spre Beius
@mihai-alexandrumerce22Ай бұрын
@@Ovi327W din 2020 nu mai circulă trenuri între Holod și Vașcău, deși din 2007 până în 2020 circulase trenuri ale InterRegional Călători. La fel și între Holod și Ciumeghiu. Cum să spun altfel că linia ferată între Rogoz și Dobrești a fost scoasă din teren prin 2009, dar uitându-mă pe vechile mersuri ale trenurilor, ultimul mers al trenurilor pe porțiunea Rogoz-Dobrești era pe Mersul Trenurilor din 1976-1977.
@Ovi327WАй бұрын
@@mihai-alexandrumerce22 Nu știam, m-am uitat pe harta și am văzut mai multe linii pe acolo, totusi chiar dacă la Ștei e capat de linie, ar fi urmat sa facă o cale ferata pana la Brad și sa renoveze Brad-Deva sa lege Oradea de Craiova si pana în decembrie 2014 au circulat trenuri TFC între Oradea și Băile Felix..
@mihai-alexandrumerce22Ай бұрын
@@Ovi327W în fine. Mă uitasem în urmă cu ceva timp pe un articol de pe Adevărul că trebuia să se construiască inițial o linie feroviară între Vașcău și Hălmagiu (județul Arad) - în lungime de 35 km - dar în 1923 sau 1924 proiectul era aprobat atunci, dar nu a fost pus niciodată în practică. După aia, în 1988 sau cândva, se făceau studiile pentru o cale ferată între Vașcău și Vârfurile (județul Arad), dar trebuia să înceapă construcția în 1990, dar venise Revoluția din 1989 și nu s-a mai construit nimic. Nimic!
@transportromaniaАй бұрын
Ar fi trebuit să mergeţi de partea cealaltă a tunelului Gibei. Acolo a fost executată o haltă de mişcare, ce în 1990 s-a dus cu tot cu linie (la propriu). Până la urmă, s-a decis realizarea a două viaducte cu grinzi metalice, modificând traseul liniei şi renunţându-se la halta de mişcare. S-au început lucrările şi pilonii imediat s-au înclinat, astfel că nu s-a mai continuat. Şi nu e singurul punct de pe traseu cu grave probleme. Dar aşa e când Tovarăşul trage linii pe hartă şi nimeni nu-l contrazice. Şi exemple din astea se mai găsesc, aceeaşi situaţie e şi pe ce s-a reuşit a se construi din linia Băbeni - Tg. Cărbuneşti: pe Băbeni - Alunu se circulă cu MULT EFORT din partea CFR S.A. în a menţine linia pe poziţie, doar datorită carierei de la Berbeşti. Viteza e de 15 km/h (30 km/h pe câteva porţiuni), iar deraierile sunt la ordinea zilei. Mai departe, Alunu - Seciuri nici nu s-a mai realizat (au ieşit cu scutul de săpat tuneluri direct în hău), Seciuri - Albeni s-a închis în 2012 după nişte alunecări de teren care au distrus complet liniile la Albeni, iar restul liniei este "deschisă, fără trafic", probabil permiţând unui marfar să îşi târâie boghiurile cu 15 - 20 km/h. Ambele proiecte (Vâlcele - Rm. Vâlcea şi Băbeni - Tg. Cărbuneşti) au fost neterminate şi lucrate cu mari economii... de exemplu, semnalizarea se făcea cu instalaţii SBW (semafoare mecanice) "semibune" recuperate din modernizarea magistralelor (da, liniile nu au avut bloc de linie automat şi nici instalaţii de centralizare electrodinamică, deşi acestea erau deja "standard" pe liniile principale în 1989), la fel şi o parte din şine (care erau de tip 49, nu 60 sau 65) şi traverse. Balastul a fost preparat din piatra găsită în apropierea liniei, deci nu era de prea bună calitate (şi în materialul video se observă dimensiunea prea mare, total necorespunzătoare). Mai rău, aceste ambiţii prosteşti au ţinut în loc proiecte care ar fi fost utile şi azi, precum dublarea şi centralizarea liniei de pe Valea Oltului, lucrare finalizată pe relaţia Bujoreni Vâlcea - Cozia hm. (da, cu bloc de linie automat, centralizare electrodinamică, peroane şi gabarit de electrificare la poduri şi tuneluri) şi care trebuia să continue până la Vinţu de Jos. Cu toţi banii tocaţi pe Vâlcele - Rm. Vâlcea, Băbeni - Tg. Cărbuneşti şi alte câteva inutilităţi ale vremii s-ar fi putut dubla şi electrifica toată linia Caracal - Piatra Olt - Rm. Vâlcea - Sibiu - Vinţu de Jos. Şi acum nu mai aveam probleme cu marfa, nu mai trebuiau fracţionate trenurile la Predeal sau Balota şi nici locomotive împingătoare ca pe Valea Jiului.
@AdiMNETАй бұрын
N-a trasat Tovarasul linii pe harta! Linia a fost fundamentata, aleasa din vreo 11 variante la acea vreme! Pe Valea Tutanei fiind traseul optim ales de inginerii de atunci tocmai pentru a facilita transportul de marfa din toate punctele de vedere. Iar Valea Oltului era dublata in tandem cu acest proiect Valcele - Rm Valcea. A fost din start gandita ca un intreg ansamblu aceasta magistrala feroviara mai scurta (Bucuresti - Pitesti - Rm Valcea - Sibiu). Tovarasul n-a avut decat rolul sa ii limiteze cu banii si timpul, de asta n-au fost toate lucrarile facute complet si s-au refolosit elemente. Dar asta era cea mai mica problema daca statul roman mai intervenea si dupa Revolutie, nu sa o foloseasca doar ca propaganda pentru campaniile electorale. Dar tu continua sa ne spui cum e bine sa ocoleasca trenurile pe la Caracal, ca oricum calatorii tot pe la Brasov trebuie sa-si fixeze si ceasurile.
@transportromaniaАй бұрын
@@AdiMNET Da, am văzut câte de "fundamentată" a fost linia. Am luat la picior o porţiune din ea, inclusiv Tunelul Gibei. Ce este pe partea cealaltă a tunelului, unde e şi ironica inscripţie "Omul a învins natura" e de groază... alunecările de teren sunt la ordinea zilei, viaductele care trebuiau să înlocuiască terasamantul distrus nu au mai putut fi finalizate, pentru că pilonii s-au lăsat şi s-au înclinat şi când au venit grinzile metalice... ghinion, nu au mai putut fi aşezate pe piloni. Nu ştiu dacă nu s-au prăbuşit complet (în 2006 mai erau câteva grinzi) între timp. Dacă din 11 variante de traseu, au venit cu asta, înseamnă că proiectanţii îşi luaseră diplomele pe bază de apartenenţă la partid. Altfel, îmi e greu să cred că cineva competent ar fi proiectat şi executat asemenea lucrare.
@Ovi327WАй бұрын
Am auzit ca este posibil sa o renoveze prin 2026, totuși gara din Rm Valcea e cea mai moderna gara din Oltenia și nici nu e folosita, circula doar trenuri Regio și Regio Express cu navetisti si e linie secundara(odata la un an circula trenul sezonier Sibiu-Mangalia cu vagoane de tren Regio) și pe calea ferata Băbeni-Alunu a circulat și Regio Calatori Rm Valcea-Alunu dar au scos ruta in decembrie 2014 din lipsa de calatori, dacă ar fi terminat Valcele-Bujoreni și Alunu-Seciurile, ar fi scurtat distanta între București și Petroșani cu 90 de km, de exemplu trenurile de la Petroșani care acum circula spre Craiova-Caracal-Rosiori Nord-Videle-Bucuresti Nord ar fi putut sa o ia pe Tg. Cărbunești-Seciurile-Alunu-Berbesti-Popesti-Babeni-Govora-Rm Valcea-Bujoreni-Valcele-Pitesti-Gaesti-Titu-Bucuresti Nord doar dacă schimba direcția, cale ferata Rm Valcea-Valcele ocoleste gara din Rm Valcea(pentru ca prima data au planificat sa scurteze Sibiu de București si dupa au facut calcule cu alte rute)și se duce spre Bujoreni-Calimanesti, la fel și cu Alunu-Seciurile, linia se duce spre Tg. Cărbunești și trebuie sa schimbe direcția ca să meargă spre Tg. Jiu(ar trebui după ce renovează sa faca o linie directa) și în 2022 au planificat sa electrifice Rm Valcea-Podu Olt și Podu Olt-Vintu de Jos dar au renuntat, la podul de la Proieni e o linie doar pe o parte pentru ca ar fi urmat sa dubleze linia și după halta Cozia la fel si cu Bujoreni-Valcele, doar la anumite viaducte ar fi fost linie dubla și în rest una singura
@DianaIonete21 күн бұрын
Sunt interese între regionalele Brașov ,București și Craiova!
@florinsima2911Ай бұрын
Păcat de această investiție!🤦♂️
@ionutjivoin7695Ай бұрын
Sa vedeti ce i in timis , sute de kilometrii de cale ferata abandonata
@mihaicalugaru290128 күн бұрын
intrebatil pe ciorbea si constantinescu cat banet au bagat in buznar provenitii salarii compesatorii neplatite oamenilor pentru ca au desfacut contractele de munca cu doua saptamanii inainte de a aparea legea in reALITATE AM plecat in primavara vara . ne avand probleme la intocmirea dosarelor de somaj . cand au intrat la putere ....
@HDStudioManАй бұрын
Și niciun partid nu vorbește despre această cale ferată! Nici USR, nici PSD și nici PNL Iar toate 3 au fost la guvernare! Niciun proiect de reluare a lucrărilor, nu nimic!
@mihaiolaru1416Ай бұрын
Să-i mulțumiți lui gunoiul de Niculaiciuc și hoților din acele timpuri !
@VladVlad-ul1io26 күн бұрын
Păcat de proiect
@sabinsabin841029 күн бұрын
Parca a fost unul Nastase a spus ca linia nu corespunde si trebuie inlocuita prin VAORIFICARE
@DragosMihalacheАй бұрын
De ce nu intrebati cine a furat/valorificat sinele de cale ferata, cine a fost sau cine este responsabil cu acest lucru, de ce s-a facut asta si daca este o furaciune cine trebuie tras la raspundere. Pana nu o sa invatam ca pentru orice crima (daca e cazul) oricat de veche trebuie ca vinovatii sa plateasca nu vom deveni o democratie reala ci ne vom multumi cu parti de adevar si Dumnezeu cu mila! Iertare pacatosilor!
@AdiMNET29 күн бұрын
Se spune ca regionala Craiova le-a recuperat sa le utilizeze pentru refactia/intretinerea altor sectii avute in subordine, cel putin traversele (ultimele recuperate in 2019 de la fosta statie Valcele). Totodata se spune ca sina (daca n-a mai fost conforma) a ajuns in portul Constanta (probabil vanduta pentru fier vechi). Au fost si mici furturi dar putine in consideratie cu materialul descompletat "legal".
@skoldraft1909Ай бұрын
Eu nu înțeleg de ce nimeni nu mai zice că unul dintre tuneluri de la capătul viaductului trebuie refăcut total, pentru că este proiectat greșit? Plus că linia este gândită doar pentru un sens. Construcții fără cap și bani cheltuiți degeaba.
@mariusnicolae300Ай бұрын
Pai cine să zică....Ziaristul asta care nu s-a documentat o secundă sa zică adevărul.Mai multe știm noi care nu avem acces la documente...Halal de presă....
@AdiMNET29 күн бұрын
Ce "adevar" e in treaba asta si nu pare deja evident? Bani n-au fost cheltuiti degeaba, bani nu erau multi din start si nici dupa anii 2000 treaba n-a stat radical diferit, dezinteresul si nepasarea au ucis-o. Linia era prevazuta pentru dublare si electrificare. Asta urma doar cand se gaseau alti bani. Nu era nimic proiectat "gresit" in asa maniera incat trebuia refacut din temelii, pur si simplu proiectului ii lipseau multe lucrari hidrotehnice (adevarat era ca destule erau neprevazute in comunism - dar la orice constructie se mai intampla lucruri neprevazute, inclusiv azi cu firme si tehnologii mai moderne si experimentate).
@mariusnicolae30029 күн бұрын
@@AdiMNET Ai dreptate, dar nu am auzit vreun cuvânt despre alunecările de teren din zonă care au fost principala cauza pentru care linia n a fost dată în folosință....Nici un cuvânt și imagine, cu toate că au fost până acolo, despre inundarea tunelului Ploștina....Singurul interviu este al unui primar care probabil era puștan când s-a început construcția și a auzit și el unele fapte de la terți, și un altul de la un habarnist din minister....La CFR SA sau la proiectant sunt documente despre aceasta linie, schițe, studii geodezice daca și cum s-au făcut, testele care s-au făcut la viaduct...Greșeli se fac și azi, probabil mai multe decât atunci,dar operarea pe linie era mult prea costisitoare la momentul actual de atunci...Nu se mai spune motivul demontării liniei....Articolul trebuia să fie mai amplu, sa acopere și aceste aspecte...Daca tot faci un reportaj, fa-l cum trebuie...
@AdiMNET29 күн бұрын
@@mariusnicolae300 S-a discutat in alte reportaje mai vechi, chiar daca nu in acesta de la Euronews (nu cred ca mai reprezinta o noutate ca e un teren dificil), plus ca senzorii GPS de monitorizare din acele cutii metalice lipseau din unele (semn ca n-a fost cheltuit cat s-a pretins), daaaar poti sa cauti cum reactiona la acest lucru cu indiferenta si tupeu dl Valentin Dorobantu (un om foarte uracios si arogant - director de investitii la CFR Infrastructura in anul reportajului ProTV si a fost director ocazional si la Calatori poreclit ca ”Smart”). Faptul ca in zona pamantul are miscare nu e ceva uimitor, chiar se stia foarte bine, dar lucrari specifice se pot face destule. In cel mai rau caz mai deviau un pic sau construiau inca un tunel sau doua care ar fi opus rezistenta solului si calea ferata isi vedea mai departe de traseu. S-au mai facut studii in anii 2000 care sugerau alternative mentinand traseul original in cea mai mare parte. Desigur ca e degeaba daca bani nu s-au mai bagat (Romania nu are oricum niciodata macar pentru mentenanta actualei infrastructuri). A tot fost propusa sa fie inclusa in TEN-T, acum nici acolo nu o mai vor. Pana la urma si autostrada Pitesti - Sibiu va trece printr-o zona similara. Solutii se gasesc daca exista bani si interes (unde a fost doar conflict). Faptul ca aluneca terenul e mai mult un pretext, o scuza. Si la Gradistea au stat aproape 20 de ani dupa un nou pod, asta spune tot. Sau paguba recenta de la inundatii pe tronsonul de la Galati la Barlad...e mai rau decat ce a patit Valcele - Rm Valcea.
@skoldraft1909Ай бұрын
Ziariști de 2 lei care doar senzațional si cum să se mai pișe puțin pe România. Nu cumva să spuna adevărul ci doar să manipuleze.