Foarte bine gestionate lucrarile într-o singura fam.pe perioada intrgului sezon.multumim si sărbători fericite. Cand aveti timp poate incercati sa faceti o miere crema din miere de floarea-soarelui. Am incercat si nu am reușit. Poate la experienta dv in domeniu o sa realizati acest sortiment de miere crema.
@Stuparul4 жыл бұрын
Am in lucru acum un lot de miere crema facut prin insamantare si contine partial si miere de floarea soarelui. Voi prezenta in viitorul apropiat. Daca sunteti interesat de cum a continuat sezonul la stupii prezentati in acest film, nu de mult am postat episodul 2 retrospectiv: kzbin.info/www/bejne/r2KpY6mFeqeJbrs
@aurelpopescu19694 жыл бұрын
@@Stuparul am urmarit si episodul 2.foarte bine a -ti prezentat tehnica mer cu 2 matci.a fost ceva de lucru la stupii mer datorita faptului ca fam au iesit slabute din iarnă dar in final s-a meritat.dupa munca si răsplată. Felicitari. La multi ani cu sănătate.
@Stuparul4 жыл бұрын
@@aurelpopescu1969 A fost de munca! In 2021 am in plan sa reduc timpul de lucru prin planificare mai buna.
@jenicapricope794 жыл бұрын
Frumos spus și explicat. Succes și in continuare.
@Stuparul4 жыл бұрын
Multumesc Jenica. La multi ani si multe impliniri in noul an! Sanatate multa!
@mariancreata4103 Жыл бұрын
Te ai maturizat și tu trece vremea.Ereai un copil când vb de stupi prima data.Sanatate
@salapadanut30884 жыл бұрын
Buna seara, se poate aplica aceasta metoda și pe stupiii verticali 12 r
@Stuparul4 жыл бұрын
Sigur. Cred ca initial metoda a fost creata pe rama mare. Merge si pe rama Dadant.
@salapadanut30884 жыл бұрын
@@Stuparul mulțumesc pentru răspuns, cu siguranță o să o folosesc și eu
@Stuparul3 жыл бұрын
@@salapadanut3088 iernare buna si dezvoltare exploziva in primavara!
@NeluMuresan_official4 жыл бұрын
Frumos👍🖐️
@Stuparul4 жыл бұрын
Multumesc. Numai bine!
@fatihagilonu50084 жыл бұрын
Eu am stupi de vreo 3 luni adica sunt foarte nou . Sunt medic veterinar , nu le dau tratamnte chimicale nu le dau turta cumparata de la magazin tutu fac eu . Momentan sunt bine albinle dar sunt forte forte curiuos . Am o gramda intrebri in cap . De exemplu cand am cmparat eu stupii nu am avut ocazie sa le vrific daca au matca sau nu . Daca nu are de unde pot sa mi dau seama . Asta o data . In iarna ce slutie am sa le fac , sa oua matca ? Sa ies la prima vara puternic . Vreau sa le verifi daca au probleme sa nu dar nu stiu daca va fii problema pt iei . ?
@Stuparul4 жыл бұрын
Daca nu au matca in iarna e cam greu sa gasiti matca de inlocuit. Daca aveti hrana din toamna probabil cel mai bun sfat e sa le lasati in pace pana incep sa aduca polen din natura. Atunci interveniti cu supliment proteic si energetic daca e cazul. Daca nu au hrana suficienta trebuie intervenit cu hrana energetica.
@marianruta76124 жыл бұрын
Daca vrei răspuns la întrebări poți să mă suni și îți dau toate detaliile necesare.0720009125.
@poppies50953 жыл бұрын
Buna, in ce limba vorbiti de la un moment dat?
@Stuparul3 жыл бұрын
E engleza. Am avut cateva filme in engleza facute si acum cand am facut rezumatul, am prins secvente si de acolo.
@marianbrk51934 жыл бұрын
Mihai ce te omori sa dai cu lichid nu ai aflat că oxalicul prin picurare are eficienta doar 20%?
@Stuparul4 жыл бұрын
Daca e puiet in stup sunt de acord cu acest procent, care de altfel e si procentul la Varachet sau la orice altceva in afara de acid formic cu aplicare de durata, insa daca nu e puiet procentul e undeva la 95%. Daca aveti documentatie care sa spuna altceva va rog sa ne prezentati si noua.
@marianbrk51934 жыл бұрын
Și în limba română apiexpert.ro/tratament-anti-varroa-acid-oxalic-sublimare/
@Stuparul4 жыл бұрын
@@marianbrk5193, il cunosc personal pe Radu Gutescu si apreciez mult munca de documentare pe care a facut-o si faptul ca a prezentat ce a invatat si altora. Daca inteleg eu bine ce spune Radu in acest articol e ca atunci cand se administreaza mai putin AO pe stup decat doza recomandata ajungand pana la doar 0.56 g pe stup, singura metoda eficienta e sublimarea. Insa, atentie, e vorba de doze mai mici decat cele recomandate. Nu spune ca AO prin picurare la doza recomandata nu are eficienta aproape de 100%. Legat de sublimator, eu nu zic ca nu e bun, insa la o stupina mica pare o investitie deplasat de mare. In plus exista mereu pericolul de inhalare si lucrul cu masca pe fata. Acum au mai aparut si versiuni la 12V, dar pana acum aveai nevoie de 220V in stupina. Dureaza destul de mult o sublimare cu tot cu incarcat AO si asteptat sa sublimeze. In stupinele mari se lucreaza cu mai multe sublimatoare deodata. Acum au aparut si sublimatoare cu autoincarcare dar sunt extrem de scumpe. Puse toate in balanta, am decis ca la mine in stupina voi merge pe picurare pentru tratamentul de iarna. Mi-a luat o ora de lucru la cati stupi am eu, cu tot cu filmat.
@Stuparul4 жыл бұрын
@@marianbrk5193 e bine ca ati facut referire la articolul ApiExpert. E un articol bun, chiar daca e scris deja de cativa ani.
@gabrielmaizel59424 жыл бұрын
Este adevărat o tona de miere,însă sa nu uitam ca beneficiezi de o zona melifere foarte bogata și de asemena clima te ajuta mult.
@Stuparul4 жыл бұрын
Foarte adevarat. Am spus-o in mai multe randuri si o sa mai repet: doresc oricarui stupar macar zona mea.
@Stuparul4 жыл бұрын
Totusi pe aceeasi zona, anul acesta am dublat media de productie fata de statistica din anii precedenti, iar stupii mi-au fost mai slabi in primavara ca si de obicei. Conteaza si cum intretii albinele, pe langa zona!
@gabrielmaizel59424 жыл бұрын
De data aceasta te-ai ocupat mai bine de stupi.Ai lucrat cu doua mărci și asta a făcut diferența.Hristea spunea despre un stupar francez ca a realizat producții de peste 150 kg per familie in aceeași zona și deasemenea cu doua mătci.Respect munca ce o depui și mulțumesc pentru faptul ca ne prezinți rezultatele muncii tale.Îți urez ți-e și celor dragi ți-e un an nou fericit,sănătate și La mulți ani!
@Stuparul4 жыл бұрын
@@gabrielmaizel5942 multumesc Gabriel si multumesc ca ma urmaresti. Si in ultimii 2 ani am mai aplicat metode de lucru cu doua matci dar nu la atat de multi stupi si alte metode. Am aplicat cu succes metoda podisorului Snelgrove, dar la mine parca a mers mai bine metoda aplicata de anul acesta. An nou fericit si succes in noul an!
@gabrieltanase41454 жыл бұрын
LA MULTO ANI!
@Stuparul4 жыл бұрын
Un sincer multumesc. Asemenea!
@danielastan57064 жыл бұрын
Sunteți băiatul lui Victor Mateș?
@Stuparul4 жыл бұрын
Ha ha! Nicidecum.
@nastasianegrut87564 жыл бұрын
La multi ani binecuvantati cu multa sanatate si împliniri.M -am prins cui datorati producția mare de miere de anul trecut: baietelului dvs care v- a facut prima vizită la stupina si se vede ca a fost de bun augur.
@Stuparul4 жыл бұрын
@@nastasianegrut8756 un mesaj frumos. Multumesc. S-ar putea sa aveti dreptate. Sa vedem daca vrea sa vina si anul acesta 🙂
@danielcostina943 жыл бұрын
👍👍🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝
@Stuparul3 жыл бұрын
Multumesc, Daniel!
@wilhelmgodri63414 жыл бұрын
Toate cele bune,,, rezolvă cu sonorul,
@Stuparul4 жыл бұрын
Am rezolvat acum. De prin vara filmez cu un alt aparat, insa acestea sunt filme mai vechi. Imi pare rau pentru calitatea sonorului.
@gheorgherosu55933 жыл бұрын
Buna seara părerea mea sar putea sa greșesc dar o familie de albine are o singură matcă ! Restu trageți dv. Concluzii cu cantitatea extrasă de la 9 ( famili)
@Stuparul3 жыл бұрын
Plusul la miere acumulata este exponential in raport cu cresterea pupulatiei in stup, de fapt in raport cu cresterea numarului de albine lucratoare fata de doici. Un roi sau o familie slaba poate nu va strange nimic fiindca se dezvolta - are multe doici si putina albina lucratoare si tot aportul de nectar si polen este consumat pentru dezvoltare. O familie normala va face 1-2 caturi. O familie foarte puternica necesita scara pentru a pune ultimul cat - a se vedea fermele de productie din Canada in sezon. Aceasta e teoria si aceasta e si practica. Nu vreau sa va contrazic, sper sa nu credeti ca raspunsul meu e dat din inganfare. Fiecare crede si face ce vrea. Nu ma deranjeaza sa existe pareri in contradictoriu.
@Sorinchescu94 жыл бұрын
Încet mai vorbești
@Stuparul4 жыл бұрын
Incet sau rar? 😀 Daca e vorba de rar, puneti derulare la viteza 1.5 din youtube, de la cele 3 puncte 😉. Aceasta e functionalitate implementata de yutube expres pentru ardeleni.
@Stuparul4 жыл бұрын
@Catalin Ciprian , incercam sa ajutam pe fiecare cu orice problema ar avea. Mi s-a mai spus ca vorbesc rar, dar nu ma pot abtine. 😀
@apiculturasinaturacusamit4 жыл бұрын
🤣🤣👍
@georgesirius7124 жыл бұрын
Cum scapi in Franta de 1 tona de miere?
@Stuparul4 жыл бұрын
@@georgesirius712, sincer inca nu stiu. Nu am avut timp sa ma ocup de partra asta si ce am vandut la borcan la baza mea de clienti care e la inceput nu e destul fiindca mai am miere si de anii trecuti. Voi vedea la inceputul anului ce ne bate la usa ce imi ofera procesatorii pe ea.
@filipvernica2584 жыл бұрын
Don't mess up men speak Romanian
@aluparaschiv3 жыл бұрын
Salut Eu.... am facut o retrospectiva la primele 3 episoade, imi este mai usor de urmarit: Ep.1 Iernare si primavara timpurie 10.11.2019 - verificare dupa tratament cu varachet (cu fitile); 07.01.2020 - tratamentul de “Craciun” - poate fi facut si mai devreme, sa nu existe puiet. Se aplica acid oxalic ( 600g zahar, 600ml H2O si 35 g acid Oxalic ) cu seringa printre rame, 5ml printre ramele de stupi si 2,5ml printre ramele de roi. Dupa tratament se lasa suberele inchise, pentru a nu se crea curenti de aer rece; 12.01.2020 - se verifica rezultatele tratamentului de dupa “Craciun”, se verifica fffff repede daca matca a inceput sa depuna (nu este indicat, dar daca esti curios rau o poti face); 15.02.2020 - se face stramtorarea cuibului, prin reducere pe un singur corp. Se aplica metoda Blinov - prin aceasta metoda se stramtoreaza cuibul foarte tare (1 rama+1diafragma+3rame - cu matca+1diafragma+3rame cu miere+diafragma+rame). Se va verifica peste 10 zile si daca este cazul i se va mi da spatiu - prin mutarea unei rame in cuib. Acum i se atribuie o turta proteica (Podisor proteic boost cu hive alive), pentru situatia in care daca vin cateva zile de rece si nu au cules, albinele sa aiba de unde consuma proteina si sa continue cresterea cuibului. Se acopera cu folie, ca sa tina caldura jos; 23.02.2020 - se verifica cuibul si daca ramale sunt pline cu puiet se mai adauga o rama; 29.02.2020 - la doua saptamani de la stramtorarea cuibului, prin metoda Blinov. Cu aceasta metoda se consuma mai multa turta proteica concluzie. Se extinde cuibul, daca este cazul. Reclama: Se stropeste fiecare rama introdusa cu sirop “moale” cu 10ml hive alive/l de sirop. Cuibul se completeaza cu turta, daca nu exista polen si daca vremea nu permite cules. Asa va ramane inca o saptamana, pana va fi verificat din nou;
@Stuparul3 жыл бұрын
Multumesc Cristian. Foarte bun rezumatul.
@aluparaschiv3 жыл бұрын
Salut @@Stuparul L-am facut pentru a fi mai usor de urmarit pasii/luna. :)