Hocam çok önemli bir konuya değindiniz. Bizim yöneticilerimizde malesef öz değerlendirme, sorunları tespit edip önlem alma diye bir şey yok. Vergi öderiz doğru düzgün eğitim alamayız. Sağlık sigortası öderiz ancak devletten sağlık hizmeti alamayız. Emeklilik primi öderiz ancak emekli olunca elimize geçen para karnımızı doyurmaz. Devlet tüm sorumlu olduğu alanlarda sınıfta kalıyor malesef.
@myetis19902 жыл бұрын
hocam Allah razı olsun benim için tercih anlamında iş işten geçmiş olsa da çocuğum için bunları dikkate alacağım. Bu arada yurtdışında eğitim için devlet imkanlarını anlatan ve yurtdışında hangi okulları tercih etmemiz gerektigine dair video yayınlarsanız çok makbule geçer Allah sizin gibilerin sayısını arttırsın inşallah. iyi çalışmalar dilerim
@a.fratcobanoglu55262 жыл бұрын
Bravo hocam. Sizden çok faydalanıyoruz.
@whxper16202 жыл бұрын
Çok yararlı bir anlatım olmuş hocam. Emeğinize sağlık
@ahmetberkkucuk35202 жыл бұрын
Elinize sağlık istatistik çalışması için . Fakat bu çalışmada büyük sorunlar mevcut. Birincisi 2008deki 50bine giren öğrenci ile 2021 deki 50bine giren öğrenci ayni yüzdelik dilime denk gelmiyor. Hacettepe itü tablosunda ya da gazi üniversitesinde verdiğiniz örnek çok mantıklı bir çıkarım değil bu yüzden. İkincisi 2008 ile 2021 arasında vakıf üniversitelerinin sayısı aynı değil. Aynı olmaması zaten doğal olarak vakıf universite tercih oranini arttıran bir faktör çünkü ögrencilerin önünde daha çok seçenek olmuş oluyor. Son bir konu da öğrencilerin tercih sıralaması evet o universitenin öğrenci kalitesini gösteriyor. Fakat akademisyen kalitesi gibi daha bir çok faktörü göstermiyor. Yani bunların hepsi harmanlanarak bir universite yargılanabilir diye düşünüyorum. Benim gözümde bu istatistikler gerçeği söylemek gerekirse hiçbir şey ifade etmedi.
@Deniz-ky8qy2 жыл бұрын
hocam kısaca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi matematik ve bilgisayar bilimleri bölümü hakkında yorum yapabilir misiniz?
@mattam5402 жыл бұрын
İlk 100'e girip İTÜ seçerseniz yıllık yaklaşık 80.000 civarı para alacağınızı unutmayın lütfen. Sırf bazı üniversitelerin tıp seçince fazla para verecek diye hayallerinizden vazgeçmeyin
@instructionpointer2 жыл бұрын
Karşılaştırma yaparken yüzdelik dilim kullanmalısınız.Örneğin yüzde 1'deki öğrenci vs. Eskiden elli bininci olmak, şimdi elli bininci olmaktan daha kötüydü. Yıllara göre sıralamaya etki eden net sayısı farklı oluyor.
@oguz_ergin2 жыл бұрын
Yüzdelik dilim kısmen haklı bir nokta; ne yazık ki ÖSYM verisi puan türlerine göre ayrı verilmemiş. Bu yüzden ayırmak mümkün değil. Ben bu yüzden başta puan türlerine göre kaç kişi olduğunu verdim, böyle bir eleştiri gelebileceğini öngörerek. Yalnız öğrencinin ilk 500'de olması bir sonraki seneki ilk 500 için bir gösterge mi değil mi konusu karışık. Puanı hesaplanan kişi sayısı değişiyor, sınava 2 milyondan fazla kişi girip baraja takılan çok olduğu, yıllara göre baraj puanı da düşürüldüğü için ilk 1000 gibi sıralamaların gösterge olarak kullanılmasının hata payının düşük olduğunu düşünüyorum. Eğer sınava 10 bin ile 40 bin kişi arası girmiş olsaydı evet bu üst sıralamaların hata payı daha yüksek olurdu.
@badboyxj43632 жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Boğaziçi odtü itü gsu dışında devlet üniversiteleri kalitesizlesti iyice
@tanjantx2 жыл бұрын
Hocam oranları verirken devlet üniversitelerine bedava diyorsunuz peki vakıf üniversitelerinde bedava (burslu okuyanların) oranlarını neden vermediniz. vakıf ümiversiteleri bu öğrencilere burs vermeseydi ilk yüze, bine ... girenlerin kaçı vakıf üniversitelerini seçerdi. Bunları neden göz ardı ediyorsunuz. Derece yapıp vakıf üniversitelerini tercih edenler çok büyük bir oranı burslu programa yerleşenlerdir.
@tmarlsipahi54942 жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum burada devlet üniversitelerini savunacak değilim fakat vakıflara giden öğrencilerin artmasında ekonomik sebepler başta olmak üzere birçok sebep var.
@oguz_ergin2 жыл бұрын
Evet doğru ama bu savı anlamadım ben. Sonuçta burslu demek iki taraf da bedava, öğrenci parayı bir ölçüt olarak düşünmeden karar verdi demek. Burs dediğimiz üste para vermekse, videoda söyledim devletler de veriyorlar. Kaldı ki bu şartlar yıllardır aynı, aynı şartlar varken oranlar devlet için kötüye gidiyor. Bu ÖSYM'nin açıkladığı veri, bende başka bir veri yok. Sonuçta paralısı burslusu hep birlikte bakınca bazı vakıflar, ücretli öğrencisiyle birlikte, devletlerden daha üstte. Bir de bu tablolar 2021'e göre sıralı. Eğer bir devlet/vakıf tabloya giremediyse tablodaki en alttaki üniversite kadar bile o dilimden öğrenci almıyor demektir.
@tanjantx2 жыл бұрын
Öğrencilerin vakıf üniversitelerini tercih etmesi yada etmemesi Türkiyenin ekonomik göstergesi olamaz. Belki bu gelir dağılımının göstergesi olabilir ama ülke ekonominin olumlu yada olumsuz yönde gidip gitmediğini gösterceğini düşünmüyorum. Kaldıki benim bu videoya bıraktığım yorum dereceye girip burslu programlara yerleşen öğrencilerle alakalıydı.
@oguz_ergin2 жыл бұрын
@@tmarlsipahi5494 Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor, satın alma gücü artıyor mu insanların ? Ekonomi kötüye giderken vakıfa giden öğrenci oranının artması bu "ekonomik sebepler" açısından daha üzücü bir gösterge bence.
@tmarlsipahi54942 жыл бұрын
@@oguz_ergin Benim de değinmek istediğim nokta bir nevi oydu. Bir kısım öğrenci bu ekonomide maddi olanaksızlıklardan vakıf tercih ederken bir kısım ise maddi olanağı olduğu için tercih ediyor. Yani olanağı olan ile olmayan, diğer bir değişle zengin ile fakir arasındaki uçurum artıyor.
@antikahraman42582 жыл бұрын
Vakıfa karşı olan ön yargı hakkında da video var mıdır hocam?
@ercanakkus18455 ай бұрын
Tam burslu olunca harç ücreti ödenir mi artı dersten kalınca ücret ödenir mi
@aliiucer2 жыл бұрын
hocam güzel yorumlamissiniz ancak ilk 100'den 1000'den kaç öğrenci aldı diye bakmak bana anlam ifade etmiyor, çünkü sayısaldan ilk 100'e girmek sözel'den ilk 100'e girmeye göre çok daha zor ve kayda değer bir olay. bunun yerine puan türlerinde ayrı ayrı inceleyebilirdiniz
@oguz_ergin2 жыл бұрын
onu yayınlamıyor YÖK ne yazık ki.
@muhammeteminbasok54322 жыл бұрын
Hocam İtü ilk 100e 7,5 bin tl verdi dediniz ya ona yurt fiyatını da mı dahil ettiniz? Çünkü 5 bin tl yazmışlar
@oguz_ergin2 жыл бұрын
5000 yazmışlar, sonra o ilk 100'e giren çocuklardan birisi bizi ziyaret etti, Rektör 2500 daha verdi dedi. Oradan biliyorum :). Yurt dahil değil buna. Bir de yazın yurt dışında staj, yurt dışı İngilizce eğitimi gibi şeyler de vermişler sanırım. Toplayınca 7500'ün çok üstünde bir rakam çıkıyor.
@muhammeteminbasok54322 жыл бұрын
@@oguz_ergin Ooo maşallah valla Hocam :) Ben de sınava hazırlanıyorum ve şayet ilk 100e girersem Koç Sabanci Bilkent Tobb eğitim olarak daha cazip gelse de maddi imkanlardan ötürü İTÜ yazacağım. Bu burslar olmasa vakıf değil devlet istesem bile Boğaziçi Odtü varken asla itü yazmazdım ama işte şartlar malum :) Çok teşekkürler Hocam
@nehirsancar83712 жыл бұрын
Kanalda politik olarak nitelendirilebilecek içeriklerin sayısı giderek artıyor, acaba Oğuz hoca ileride siyasete atılmayı planlıyor da bu videolar ile mesaj verip yavaştan bizleri mi hazırlıyor?
@bora95192 жыл бұрын
Hocam ben sınava hazırlanmadım arada bir matematik testi çözerek ayt matematikte 18 net yaptım (2021 AYT) ve devlet üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliğine yerleştim. 30 40bin civari alan mühendisliklere baktım onların ortalaması 21-22 civarı matematikte. Açıkçası matematik yeteneğime güveniyorum. Diyebilirsiniz "18 net yapmışsın ne yeteneği?" ama dediğim gibi toplasanız 400 matematik sorusu ya çözdüm ya çözmedim. Sorum şu sizce bölümüme abansam iyi bir mühendis olabilir miyim yoksa fabrikada mühendislik yapmaktan öteye gidemez miyim? fena bir ingilizcem de yok tabii ki ingilizcemi de geliştireceğim. iyi okullarda okuyan arkadaşlar da cevaplarsa sevinirim fikirleriniz değerli benim için. Bu arada elinize sağlık çok güzel bir video olmuş.
@yazmrt2 жыл бұрын
Olabilirsin bence
@myetis19902 жыл бұрын
keşke geriye dönebilsem dediğim dönemdesin hiçbirşey için geç değil önemli olan mesleği sevmek ve meslekte ilerlemeyi istemek hocalar hiçbir zaman kendilerinden istenilenin fazlasını yapamaz çünkü buna vakitleri yok çogunun da endustrinin ihtiyacı olan pratik bilgi yok. Buyüzden iş sana düşüyor. sinavlari geçmek için ders dinleme sakın. projeler yapmaya calış kafanı soru işaretleriyle doldur, okula git ve hep bu soruların cevaplarını derslerde ara ingilizceni ilerletmeden mezun olma. bu kadarı bile Türkiye çapında işler yapmana yetecektir, başarılar
@zeynettin91032 жыл бұрын
Kesinlikle olabilirsin, kendini ne kadar yetiştirebildiğine bakar hepsi...
@bora95192 жыл бұрын
@@zeynettin9103 umarım, çabam bu yönde teşekkürler desteğiniz için
@bora95192 жыл бұрын
@@myetis1990 çok güzel yazmışsınız abi teşekkür ederim. elimden geleni yapacağım