Yapay Zeka Güncesi (2024 Nisan)

  Рет қаралды 14,050

Oğuz Ergin

Oğuz Ergin

Күн бұрын

Пікірлер: 94
@quelstriless6712
@quelstriless6712 4 ай бұрын
Hocam Singapur o Malezya değil 24:18. Çok faydalı oluyor videolarınız saolun
@oguz_ergin
@oguz_ergin 4 ай бұрын
Evet ya yanlış söylemişim 🫣
@kemoxplus
@kemoxplus 4 ай бұрын
Umarım bir sonraki yapay zeka güncelerinde Türkiye'yi çok daha üretken görürüz.
@giuseppegaribaldi5198
@giuseppegaribaldi5198 4 ай бұрын
Güzel bir hayal maalesef :D
@Kut-d9x
@Kut-d9x 4 ай бұрын
Hocam çok faydalı ve keyifli akış için çok teşekkürler, zaman zaman yaptığınız aksiyon alınmasının gerekliliği ilgili kısımları vurgulamanız önemli! Uğur Geniş ve Selin Ersan’a ayrıca teşekkürler, ellerine sağlık:))
@bursadahiliye5403
@bursadahiliye5403 4 ай бұрын
"Yapay Zeka Güncesi " çok iyi bi format olmuş.Emeğiniz için teşekkürler.Muhtemelen aylık videolar yaparsınız.(Yani her ay en az 1 tane bekliyoruz 😊)
@elTIRco
@elTIRco 4 ай бұрын
Video başlığı bu ay ülkemiz kaç yıl geri kaldı olmalıydı. Zira toplum olarak gündemimiz bunların yakınından bile geçmiyor.
@nejlayuruk1085
@nejlayuruk1085 4 ай бұрын
Bu kadar hızlı değişen YZ gündeminde ben de günceyi 2 hafta bir yapmanızın faydalı olacağı kanaatindeyim. Emeğiniz için teşekkürler.
@alperbektas7131
@alperbektas7131 4 ай бұрын
Hocam emeğine sağlık, AI hakkında hazine değerinde bilgiler, videoya zaman damgası da eklemen de çok iyi olmuş saygılarımla
@ginkosakata3492
@ginkosakata3492 4 ай бұрын
gemini 1.5 modelinin mr gibi görüntüleri okumadaki başarısı çok iyi kendim kullanıyorum gayet başarılı tespitler ve sonuçlar çıkarıyor
@ahmetcanertr7475
@ahmetcanertr7475 4 ай бұрын
hocam detay verebilirmisiniz
@ginkosakata3492
@ginkosakata3492 4 ай бұрын
@@ahmetcanertr7475 herhangi mr görüntünüz ya da röntgen görüntünüz var ise kendiniz deneyip sonuç alabilirsiniz
@ginkosakata3492
@ginkosakata3492 4 ай бұрын
@@ahmetcanertr7475 çok detaylı o yüzden xray ya da mr görüntüleriniz var ise kendinizin denemesi daha faydalı olur
@muhammedvakyol
@muhammedvakyol 4 ай бұрын
Kıymetli paylaşımız için teşekkürler, elinize sağlık hocam.
@Voidd32
@Voidd32 4 ай бұрын
Elon'un cevabı çok güzel
@yakubkadriilhan7591
@yakubkadriilhan7591 4 ай бұрын
Ellerinize sağlık hocam.
@MrAquila35
@MrAquila35 4 ай бұрын
emeğinize sağlık, çok verimli bir video olmuş, yenilerini dört gözle bekliyoruz.
@mehmetakifcevahir61
@mehmetakifcevahir61 4 ай бұрын
Teşekkür ederiz Ufkumuza büyüteç🔍 tutuyorsunuz 🟢
@omerakinlarfx
@omerakinlarfx 4 ай бұрын
Hocam bizim ülkede nasıl bi ilerleme var veya var mı bir ilerleyiş veya bir ekip var mı
@lymon1768
@lymon1768 4 ай бұрын
Böyle bir türkçe içerik ürettiğiniz icin teşekkürler hocam
@digitalistan
@digitalistan 4 ай бұрын
Tebrikler Oğuz bey, çok faydalı bir çalışma olmuş.
@musmurstarcraft1083
@musmurstarcraft1083 4 ай бұрын
1 aydaki gelişmelere bakınca, Türkiye 100 yıl daha geride kaldı. Yeni eğitim modeline bakmamız yeterli. 30 saat dersin 17 saati din, peygamberin hayatı.
@mustifanci
@mustifanci 4 ай бұрын
Sen ne yaptın. Din düşmanı. Git dünyada kilise okulları var. İkisi arsında organik bir bağ var mı? Savunma sanayi patlatı gidiyor ona ne diyeceksin? Uzaya gittinde camiden mi tuttular seni? ODTÜ Boğaziçi Bilkentte de mi dersler senin dediğin gibi?
@QuodNescio
@QuodNescio 4 ай бұрын
Dünya bambaşka bir yöne gidiyor. Bizim sihir , büyü , masal diyebileceğimiz konularda bilimsel çalışma yapıyor adamlar..
@salihgumusbuga4248
@salihgumusbuga4248 4 ай бұрын
İşte düşün 17 saat anlatsan bile o vizyonu alamiyor milletimiz veya bizimkiler anlatamiyor puh
@eulerscat
@eulerscat 4 ай бұрын
Hocam emeğinize sağlık su gibi aktı video kesintisiz izledim :)
@oguzhanercan4701
@oguzhanercan4701 4 ай бұрын
Hocam Tubitak'ın işi Llama 3 finetune etmek olmamalı sanki... AGI çalışıyor olmamız gerek. Dİl bu görev için çok zayıf çünkü insanlar tarafından oluşturulmuş çok basit bir abstraction. İnsan üzerinden örnek vermek gerekirse saniyede 4 byte dil verisi tüketirken 20mb video verisi tüketiyoruz. Tubitak'a bir görev düşüyorsa Video-dünya etkileşimi üzerine çalışmak gerek.
@berkertaskiran
@berkertaskiran 4 ай бұрын
İyi de insan I/O'suyla AI'ı kıyaslamak? LLM'ler zaten bunun çok üzerinde. Birkaç saniyede terabytelarca veriyi alıp işleyip sana cevap verebiliyor. Claude 3 veya Gemini 1.5 ikisinden birisi mesela (hangisiydi şu an hatırlamıyorum) 6 veya 7 tane Harry Potter kitabının arasına sıkıştırılmış bir soruyu bulup cevaplayabiliyor. Bunu hangi insan yapıyor? Zaten insan beyni dahi o 4 byte dediğin veriyi dışarı vermek için kafasındaki petabytelarca veriyi kullanıyor. LLM'ler de dil modellerinden ötede şu an. LMM denmeye başladı. Düşünce dediğin şey nasıl oluşur ki? Var mı bir teorin? İnsanlar bu sayede neural network üretiyor ve bir şeyler yapıyor. Ve çalışıyor da. Önemli olan bu. Şu ana kadar üretien tüm kodlama dillerinden daha etkin. Çok basit abstraction dediğin dil sayesinde şu an yapay zeka diye bir şey konuşuyoruz. Başka nasıl yapay zeka üreteceksin sen yap görelim. Çünkü Deep Mind yıllarca uğraştı başaramadı. AGI'ı zaten böyle elde edeceğiz. Ama fine tune ile olmaz kısmına katılıyorum çünkü modellerin geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye'de bundan ötesi yapılabilir mi? Bence zor. Daha fazla imkanları olan ülkelerde bile böyle bir yetenek yok. Bu işin ülke bazında, kamusal anlamda yapılması pek mümkün görünmüyor. Ama iş o kadar hızlı ilerliyor ve ihtiyaç duyulan işlem gücü o kadar fazla ki Türkiye'de veya başka bir ülkede bu ortam hazır olsa bile işlem gücü yok. Paranızın olması da yetmiyor, satın alamıyorsunuz. Birkaç hafta önce Google içinden bir sızıntı oldu ve Deep Mind CEO'su Demis Hassabis Sora'yla rekabet etmenin zor olacağını söylediğini öğrendik. Bu devler bile böyleyken biz ne yapabiliriz ki? Kaldı ki bu tür algoritmalar LLM'ler ile entegre çalışıyor. Video verisini veya ses verisini alıp dönüştürüyor. Yani LLM diye başlayıp evrilen sistemler bu işin çekirdeği. Bu olmadan hiçbir şey yapamazsın. AGI'a ulaşmanın yolu bu. Sora çıkana kadar video generation işinin böyle bir yere geleceği de düşünülmüyordu mesela. Şimdi dünyayı anlama, yorumlama ve üretme anlamına geldiğini keşfettik. Dil denilen basit şey de hem insan düşüncesinin hem de yapay zekanın bir yerlere varmasının yolu. Hiçbir şey değilse bile insan üretimi bilginin yattığı kaynak. Yapay zekanın da bizden iyi şeyler üretebilmesi için önce bizim ürettiklerimizin %100'ünü anlaması gerekiyor. Bunları da ona bu böyledir diyerek değil, onun ürettiğimiz her şeyi kendi kendine keşfetmesiyle sağlayabiliriz. İşte ondan sonra zaten kendi kendine düşünüp sorulara cevap bulurken zaten daha low level bir düşünce biçimi geliştirecek. Bizimle iletişim kurması gerektiğinde ise insan dilinde konuşacak. Ama oraya ha diye ulaşamayız.
@levon5491
@levon5491 4 ай бұрын
iyi çalışmalar hocam emekli bir elektronik mühendisi olarak sizi ilgiyle takip ediyorum ve hobi amaçlı yapay zeka ile ilgileniyorum video da bahsettiğiniz llama 3 nasıl indirilir bukonuda bir video yapabilirmisiniz? saygılarımla hocam
@ertasemre
@ertasemre 4 ай бұрын
Bir zaman sonra kodlananında ortadan kalktığını görebiliriz. AI modellerin doğrudan binary üretmesi daha mantıklı, nede olsa kodlama insanlar için... İnsan faktörü aradan kalktığında bu durumda kodlamaya da gerek olmaz. Kural tabanlı çalışan compilerların programın işleyişine olan etkisi de aradan kalkmış olur böyllikle. Daha etkin optimize çalışan uygulamalar doğrudan makine tarafından hedef makina için yaratılmış olur. Bu durumda başta script dilleri olmak üzere ortam bağımsız yorumlayıcılar üzerinde çalışan dillerinde sonu gelir mi?
@creativelectronics
@creativelectronics 4 ай бұрын
Debug yapamazsın 😁
@ertasemre
@ertasemre 4 ай бұрын
Yazılimcilik bitecekse Ihtiyaç olmayacak demektir
@mertozcelik484
@mertozcelik484 4 ай бұрын
Hocam sürekli Aselsan v.s diyoruz ama Vestel v.b şirketlerden herhangi bir atılım duydunuz mu?
@yakuptekirdag
@yakuptekirdag 4 ай бұрын
Bence iki haftada bir olmalı yapay zeka güncesi
@workhardandneverstop3184
@workhardandneverstop3184 4 ай бұрын
Hocam bu insanlı robotlar için hangi mühendislikler bir arada çalışıyor hangi mühendislikler daha çok ihtiyaç duyuluyor. Mesela ilerde bu robotlar çok geliştiği zaman ve şirketlerin kullanımına izin verildiği zaman bu robotlar illaki bozulacak ve tamir edilmesi gerekecek bu tamir işini hangi tür mühendisler yapacak?
@berkertaskiran
@berkertaskiran 4 ай бұрын
Bu bozulan robotları tamir işi yapan robotlar tamir edecek. Şu anda şirketler zaten robot kullanıyor. İlk hedef insanların yapmak istemediği ağır işler. Amerika'da bu alanda milyonlarca iş açığı var.
@delimezun25
@delimezun25 4 ай бұрын
Hocam üniversitelere başvuru için metin yazarken gpt 4'ten baya yardım alıyorum sizce sıkıntı çıkarır mı?
@oguz_ergin
@oguz_ergin 4 ай бұрын
Bilmem ki. Çıkmaz herhalde.
@delimezun25
@delimezun25 4 ай бұрын
@@oguz_ergin bir baba gibisiniz hocam parlayan bir yıldız belki.. ağlayan çocuklar koşar peşinizden bir neslin özgürlük umutlarısınız hocam....
@delimezun25
@delimezun25 4 ай бұрын
@@oguz_ergin hocam yanlız şunu belirtmek isterim ki; yapay zeka, verimliliği acayip absürt bir şekilde arttırıyor. ben lise öğrencisi olduğum için ders çalışırken pek yapay zekaya ihtiyaç duymuyorum ama amele işi, form doldurma gibi konularda 1 haftada yapamadığım işi kılçıksız bir şekilde iki saatte sallana sallana yaptım. gerçekten büyük nimet...
@ohanguler3866
@ohanguler3866 4 ай бұрын
Ağzınıza sağlık
@civanandak9889
@civanandak9889 4 ай бұрын
Hocam hayali robotistan olanın sonu hurdalık olur ❤
@potansiyel7021
@potansiyel7021 4 ай бұрын
hocam sanki 3 haftaya mı indirsek? aylık da yetmez gibi duruyor
@dogalozgurtarim
@dogalozgurtarim 4 ай бұрын
Yapay zeka savaşları yaşanıyor resmen...
@instructionpointer
@instructionpointer 4 ай бұрын
boşuna uğraşmayın hocam sizin ömrünüz yetmeyecek biz daha çok ekmek yeriz.
@tahsinyentuz3320
@tahsinyentuz3320 4 ай бұрын
Türk gibi düşünecekse sıkıntı
@epinexe7705
@epinexe7705 4 ай бұрын
Onca robot haberi dinledik, bizim uzun yıllardır Robotic alanında çalışan Akın Robotik'ten en ufak haber, bilgi, yenilik duymuyoruz... Acaba yeni bir şirket bu işlere el atıp yürüse iyi olmaz mıydı? Çünkü Akın Robotic bu işlere ilk başlayanlardan olup en geride kalanlar arasına girmiş gibi... yazık.
@zek_de_ed6389
@zek_de_ed6389 4 ай бұрын
Boşa bekleme derim
@youtubekullancs7590
@youtubekullancs7590 4 ай бұрын
Hocam video direk atmak yerine Haluk Tatar gibi editli atarsanız daha çok izlenir
@oguz_ergin
@oguz_ergin 4 ай бұрын
Nasıl oluyor “editli”?
@empatikokumalar8202
@empatikokumalar8202 4 ай бұрын
@@oguz_ergin hocam yaşlanmışız ya!!!! işin içinde olanlar bile anlamıyorsa artık.. ipin ucu fena kaçmış demektir
@oguz_ergin
@oguz_ergin 4 ай бұрын
Bu video da "editli", demek istediğim, nasıl bir güncelleme istiyorsunuz, öneriyorsunuz anlamında. Beklentinin ne olduğunu anlayayım diye diyorum.
@lymon1768
@lymon1768 4 ай бұрын
Hocam arkadaşların "editli" den kastettiği, "hap gibi tüketecekleri" 3-5 dakikalık videolar. Cümle araları kesilmiş, boşluksuz videolar. Mazallah odakları dağılacak diye korkuyorlar 😄
@lymon1768
@lymon1768 4 ай бұрын
Bu işi ciddi olarak takip eden insanlar ayrıntılıları da dinlemek istiyor o yüzden bu yoruma ben hic katılmıyorum bu hali daha güzel
@tier1turks
@tier1turks 4 ай бұрын
Yazık kendi sonunu getiren bir insanoğlu :).
@empatikokumalar8202
@empatikokumalar8202 4 ай бұрын
hayır. Zorunlu tekamül. Gidemeyen kalamayacak artık.
@tier1turks
@tier1turks 4 ай бұрын
@@empatikokumalar8202 tamam kendi soy ağacınız bunlardan birisi olsun o zaman göreceğim. Rast gelsin. Bu kadar basit olmamalı...
@giuseppegaribaldi5198
@giuseppegaribaldi5198 4 ай бұрын
Karanlık dinlerden kurtulur ve tatlı bilim hüküm sürer :) (Dan Brown'un "Da Vinci Şifresi" adlı romanından alıntı yaptım)
@empatikokumalar8202
@empatikokumalar8202 4 ай бұрын
@@tier1turks ne alaka !!! soyla inançla aidiyetle olacak iş değil. Binlerce yıldır 1 adım bile gidemiyorsan geleceğe gidemezsin o kadar.
@tier1turks
@tier1turks 4 ай бұрын
@@giuseppegaribaldi5198 Dante's inferno
@bahargok7621
@bahargok7621 4 ай бұрын
Sayın hocam muhteşem bir yayın olmuş , harika bir derleme.Hürmet arz eder kabulünü istirham ederim ❤ Emeğinize sağlık.
@brooqs
@brooqs 4 ай бұрын
llama-3 ile şu anda kendi bilgisayarımda chatgpt 3.5 in aynısını kullanabiliyorum. Evimdede çocuklarımın kullanımına da açtım. Ayrıca arayüz sayesinde ai modelin vereceği cevaplarıda filtreliyorum. Öyle direk ödevi çıkart diyemiyor.
@fikretalagoz4802
@fikretalagoz4802 4 ай бұрын
Hocam merhabalar, bu seriyi abonelere özel tavsiyeler de olacak şekilde 15 günlük periyotlarla yapabilir miyiz ? Üyelerin de faydalanabileceği şekilde daha etkili olacağı düşüncesindeyim, iyi çalışmalar dilerim.
@Leonardo-bb7yl
@Leonardo-bb7yl 4 ай бұрын
hocam ekonomi bölümü 3.sınıf öğrencisiyim yapay zeka ve veri biliminden faydalanıp iş fırsatlarımı arttırmayı düşünüyorum courseradaki ibm data analyst sertifikası başlangıç için yeterli midir yoksa daha başka yetenekler de kazanmam gerekir mi?
@potansiyel7021
@potansiyel7021 4 ай бұрын
hocam adamsınız ya, harikasınız. bu gelişmeleri ben takip etmek istesem çok zor ama siz resmen paket yapıp sunmuşsunuz.
@lymon1768
@lymon1768 4 ай бұрын
Yapay zeka imam olsa bizde yanlış cevap verince serverları yakarlar sanırım 😄
@tamer-yigit-00
@tamer-yigit-00 4 ай бұрын
çakma video
@dorukilhan4329
@dorukilhan4329 4 ай бұрын
Hocam bu haberlere hangi kaynaklardan erişiyorsunuz ? twitterdan veya google'a yapay zeka news yazarak mı
@oguz_ergin
@oguz_ergin 4 ай бұрын
Değişik kaynaklardan önüme düşüyor, ben de bir kenara yazıyorum :)
@rozabay
@rozabay 4 ай бұрын
Hocam bu programı haftalık yapıp biraz daha ayrıntılı yapsanız daha güzel olabilir. Yinede güzel bir derleme olmuş. Elinize sağlık.
@dk07tr
@dk07tr 4 ай бұрын
Hocam farkındalık tokatlarınız için çok teşekkürler.umarım devlet kurumlarımız uyanır hem yazılım hemde robot kısmında gerekli atılımlar yapılır.
@darkfighter35
@darkfighter35 4 ай бұрын
10:55 y...rrra yedik O zaman. Türk gibi düşünürse işimiz var. Ayvayı yedik desenize.
@cemkaradeniz4675
@cemkaradeniz4675 4 ай бұрын
Devin butun isleri toplamis kimseye gerek kalmamis diyolla hocam
@sekerlersekeri
@sekerlersekeri 4 ай бұрын
yapay zeka çalışmalarının küresel ısınmayı arttırdığı doğru mu?
@berkertaskiran
@berkertaskiran 4 ай бұрын
Enerji tüketen her şey küresel ısınmaya etki eder. Yani evet, doğru. Ama verimliliği arttırdığını düşünürsen aslında tersine etki yapıyor. Tabii bir noktada komple küresel ısınmayı çözeceğini ve dünyayı terraforme edeceğini söylemiyorum bile.
@sekerlersekeri
@sekerlersekeri 4 ай бұрын
@@berkertaskiran yüzde kaç yararlı yüzde kaç zararlı sence yapay zeka
@berkertaskiran
@berkertaskiran 4 ай бұрын
@@sekerlersekeri İnsanlığı yok etmediği takdirde %100 yararlı. :)
@furkanselek
@furkanselek 4 ай бұрын
Hocam kolmogorov-arnold temsil teoremi yetişmedi sanırım.
@yakupkose1831
@yakupkose1831 4 ай бұрын
Günce ne demek??
@oguz_ergin
@oguz_ergin 4 ай бұрын
Günlük demek: sozluk.gov.tr/?ara=g%C3%BCnce
@alperbektas7131
@alperbektas7131 4 ай бұрын
@@oguz_ergin ''günce yazılır günlük tutulur'' derler hocam arada ince bir fark var
@hakanyks24
@hakanyks24 4 ай бұрын
Hocam 2 haftaya indirseniz periyodu çok iyi olur 😃
Yapay Zeka Güncesi (2024 Ocak-Mart)
42:10
Oğuz Ergin
Рет қаралды 13 М.
Yapay Zeka Çağında Meslek Seçimi
1:00:26
Oğuz Ergin
Рет қаралды 25 М.
Bike Vs Tricycle Fast Challenge
00:43
Russo
Рет қаралды 98 МЛН
OpenAI'ın Yeni Oyuncağı GPT-4o Nelerin Habercisi?
1:03:00
Oğuz Ergin
Рет қаралды 14 М.
Yapay Zeka Güncesi (2024 Haziran)
37:23
Oğuz Ergin
Рет қаралды 7 М.
How will we adapt to artificial intelligence?
29:11
Barış Özcan
Рет қаралды 750 М.
Yapay Zeka Devin "Balon" mu?
1:03:56
Oğuz Ergin
Рет қаралды 10 М.
Yapay Zeka: Kariyer Fırsatları ve Geleceğin Trendleri - Cenk Sidar ile Söyleşi
40:56
Teknofest Çip Tasarım Yarışmasını (yine) Kazandık
46:59
Oğuz Ergin
Рет қаралды 3,6 М.