Hukuk fakültesi son sınıftayım. alanımla aşırı bağlantılı olmadığı hâlde bilim ve teknik konulara merakım ve ilgim var. Nitekim her Türk gencinin milli bilincini bilimden yola çıkarak oluşturması gerektiği kanaatindeyim. Fatih Altaylı Bey'e benim gibi sosyal bilimler alanında çalışacak insanlara bilim alanında da birikim sahibi olma imkânı sunduğu için kendi adıma teşekkür ederim. Umarım reyting yüzünden böyle kaliteli programları sunmaktan vazgeçmezsiniz. Bu programların gençlerde bi' karşılığı olduğunu bilin istedim.
@Patriota_Rhone2 жыл бұрын
üzgünüm ama alanınızla aşırı değil hiçbir alakası yok. Hukuğun içinde evrensel bilgiye dair hiçbir arayış yoktur. İnsanlar arasındaki asayişi belli bir sistematiğe ve otoriteye bağlama uğraşıdır o kadar.. ötesi değil.
@ilbertunga8532 жыл бұрын
@@Patriota_Rhone Alakalı olmasına gerek yok. Teke Tek Bilim konuları bütün detayıyla olmasa da her vatandaşın biraz bilgi sahibi olması gereken konular. Zaten Türkiye yaşadığı sorunları eğitimsizliğe borçlu büyük ölçüde. Hiçbirimiz bu programları izleyerek bilim insanı olamayız. Ancak en azından bilim insanlarını bir nebze olsun anlamaya ve bilime göre hareket etme olgunluğuna erişebiliriz. Genç yaşta bilime bu program sayesinde ilgi geliştiren bir çocuk da bilim insanı olabilir tabii ki.
@Patriota_Rhone2 жыл бұрын
@@ilbertunga853 bana neden cevap verdiğinizi anlayamadım..sizin bu cevabı vermenize olanak sağlayacak tek bir kelimem yok. benim ilk yorumum ota boka hukukçu olduğunu belirtme ihtiyacı hisseden arkadaşla ilgiliydi.
@investing66692 жыл бұрын
@@Patriota_Rhone yarrama bak sana mı soracak ne belirteceğini
@begum2742 жыл бұрын
Fiziğin anlaşılması belki de ne güç olduğu konularından biri için muazzam bir program olmuş. İbrahim Hoca’mın farklı bakış açıları ve efsane çizimleri, Erkcan Hoca’mın basite indirgemek üzere yaptığı açıklamaları ve örnekleri, Emre Hoca’mın görselleriyle desteklediği konuşmalarıyla zaman konusunda meraklı herkesin izlemesi gereken bir lezzet şöleni. Tebrik ederim 👏👏👏
@aknunal77402 ай бұрын
Evet çok lezzettli konular ama ,konukların bence bilgileri yetersiz :)
@rtr865393 жыл бұрын
Bilimsel içerikli programlar umarım artar . İzlemesi çok keyifli oluyor .
@10BLKSR2 жыл бұрын
Fatih Altaylı da yaşlanmış be zaman geçiyor. yılların programı konu zaman aklıma geldi yazayım dedim çocukluğumdan beri takip ederim yeni videolarda genç fatih yok Allah sağılıklı uzun ömürler versin. Fatih Altaylı'ya bu tarz programlar için bilimi bizlere gerçek bilim insanları ile ulaştırdığı için onlarla bizi buluşturduğu için teşekkür ediyorum iyi ki varsın Fatih Altaylı !
@EmreMotovlogveOyun3 жыл бұрын
Böyle bilimsel programların daha çok olması dileğiyle. Özellikle kuantum fiziğininin baş döndürücü dünyasını tüm insanların bilmesi gerek bence.
@mezemax3 жыл бұрын
Akıllı insanlar aşı olanlar değil Fatih Bey, akıllı insanlar sorgulayan ve soru soran insanlardır. Saygılar
@ahmetozkan3843 жыл бұрын
Erkcan hocanın bilim tarihi anlatıcılığı mükemmel
@muhammedtemiz43343 жыл бұрын
Sayın Fatih Altaylı , harika bir iş yapıyorsunuz. Programlara hazırlanışınızı , yönetişinizi bir kenara bırakıyorum. Sadece bu programı istikrarla devam ettiriyor oluşunuz bile harika bir iş. Tüm memleket adına size teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun.
@embracehumanity43972 жыл бұрын
Ülkenin TEK kaliteli programı.
@NAZIMKOPUZ3 жыл бұрын
Çok teşekkür ediyorum, harika program olmuş. Zaman kaybetmeden bu önemli konuyu tekrar ekrana taşımanızı arzu ederim.
@utku833 жыл бұрын
Çok değerli bir program teşekkürler.Aynı kadroyu daha sık görmek isteriz.
@ahmethakantasdemir3 жыл бұрын
En iyi hoca erkcan hoca çok net
@Ali_bayindir3 жыл бұрын
Şampiyon Beşiktaş
@polatkavalci21542 жыл бұрын
Yasasin iyiler
@retra90872 жыл бұрын
Berkcan hoca mı ?
@ylmazbay9445 Жыл бұрын
Celal hoca ve İlber hocanın değerini bir kez daha anladım anlatabilmek bambaşka bir şey İbrahim hoca üzerine alınabilirsin.....
@oguzkagan81339 ай бұрын
Anlattıkları şeyin farklılığını anlayamamandan anlamaınında bambaşka birşey olduğunu gösteriyorsun
@emresipahi83923 жыл бұрын
Fatih Bey selamlar cok cok tesekkurler bu program icin Allah razi olsun iyiki biri cikiyorda boyle programlar yapiyor.
@SepyaSızıntısı3 жыл бұрын
Bu arada İbrahim hocayı ilkkez izledim ve Modern fizikden biraz uzak kalan düşüncelerini çok beğendim..Hayal kurabilenler,benim için herzaman bilenlerden daha değerlidir..Bunun dışında diğer iki hoca da çok iyi ikisini de daha önce izlemiştim..İyi bir bilim insanı ikisi de ama kurallara çok uygunlar..Kendi fikirlerini de beyan etselerdi keşke İbrahim hoca gibi...
@theanimekid54072 жыл бұрын
felsefe yapmıyorlar bilim bu ibo felsefeci takılıyor diğerleri bilim adamı gibi
@serpilkim873 жыл бұрын
Tam anladım derken, İbrahim Semiz'in çelişkili açıklamalarıyla beynim yandı 😇
@sinanyldrm89183 жыл бұрын
İbrahim mal olduğu içindir kardeşim🤗
@sinanyldrm89183 жыл бұрын
Harbiden bizim eşşekten daha bilgisiz bu tür mallaraı bu programa nasıl çıkarıyorlar hayret 😂
@halilkural99582 жыл бұрын
@@sinanyldrm8918 Sen fizikçisin galiba adama mal dediğine göre yok eğer fizikçi değilsen dostum , kusura bakma ama konuyu bilmeden o konu hakkında emek vermiş birine mal diyorsan senden mal bir insan yok
@sinanyldrm89182 жыл бұрын
@@halilkural9958 🧠🤏
@oktayaday34342 жыл бұрын
Mekanik zamanlama düşünce hızına göre kararlaştırılmış bir düzenektir.Daha büyük boyutun daha büyük canlısı daha ağır(yavaş düşünür).Onun için akıp geçen zaman sabittir değişmez.Kavramdır.
@uvrcnk56852 жыл бұрын
Bu programlar hiç bitmese günlerce dinlesek. Vallahi bıkmam.
@ozgeascozel75122 жыл бұрын
Bu tarz programlar çoğalsın harika 🙏bizim artık aydınlanmaya ihtiyacımiz.var
@elakaradag85962 жыл бұрын
Zamandabizimelimizde
@makif1233 жыл бұрын
Umarım Celal Şengör lü teke tek bilim programlarını tekrar görürüz
@denizatlantis90163 жыл бұрын
Erkcan Özcan devamlı çağırın bilimi öğrenelim güzel anlatıyor hep o konuşsun ))
@sevincergiydiren11823 жыл бұрын
Disiplinlerarasılığın önemi ne kadar açık şekilde burada da kendini gösteriyor. Fizikçiler felsefe, edebiyat ve psikanaliz ile biraz daha ilgili olsalardı, kavramları ve teorileri ifade kabiliyetleri daha da artacağı için daha zengin bir anlaşılırlığa ulaşabilirlerdi. İzleyici açısından bu eksikliği gidermek için, konuyla yakından ilgili felsefeciler, nörologlar, psikanalistler, edebiyatçılar davet edilebilirdi. Ama böylesi bir muhtevası olan programlara Türkiye 'de yer verilmediğini dikkate alırsak çölde vaha mesabesinde bir program olmuş. Teşekkürler... Bir sonraki programda belki dilediğimiz zenginlikte olur inşallah.. Bu arada, dünya ölçeğinde yankı bulan makalelerin sahipleri olan hocalarımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.
@vedatturhan1747 Жыл бұрын
psikanaliz ne alaka? yıldızların çocukluğuna falan mı inilmesi gerekiyor anlamak için? ya da kara deliği saldırgan yıkıcı dürtüleri olan bi baba olarak sembolize edilmesi mi? fizik ile psikanalizin ne alakadı var kardeshevvvvvvv
@sevincergiydiren1182 Жыл бұрын
@@vedatturhan1747 en basitinden görecelilik teorisinin dahi psikolojik yönüne bir bakmak yeterli.. çift yarın deneyinde, gözlemcinin etkisi de, psikolojinin dışında tutulamaz. Bilim insanları da dahil, algı mekanizmalarının ve bilgiyi işlemleme süreçlerinin subjektifliği, yanısıra bazı verilerin niçin öne çıkarıldığı, bazılarının ise niçin gözden kaçırıldığı/ kaçtığı gibi noktalar bilinçli ilgili olduğu kadar, hatta belki daha fazla olarak bilinçdışı süreçlerin ne kadar etkili olduğu ortaya konduğu düşünülürse... Ayrıca insan, rasyonel davranan bir varlık mı? Birçok davranış ve düşünce süreçlerinde irrasyonel olduğu gerçeği, nasıl reddedilebilir?
@baranucar6979 Жыл бұрын
@@sevincergiydiren1182 Hayatımda duyduğum en alakasız yorum, çift yarık deneyinde meydana gelen hadisenin insan zihni ile hiçbir bağlantısı olmadığı, tamamen ölçüm veya gözlem yapabilen herhangi bir AYGIT ile alakalı olduğu bugün fizik dünyasında çok tartışmasız, bariz ve net bir bilgidir. Bir de kalkmış edebiyatçı çağıralım yazmışsınız yahu edebiyatçı adam genel göreliliği nasıl anlamlandırıp insanlara anlatabilir? böyle saçma sapan bir görüş görmedim. Evet, bu programın diğerlerine göre daha karmaşık olduğu aşikar ama zaten bu öyle hazırlanmak istediği için öyle sunulmuş bir program. Herkesin anlayabileceği basitlikte "FİZİK" istiyorsanız Celal Şengör 'ün anlatımlarına ve Erkcan Özcan hocamızın "Olmaz Öyle Saçma Bilim" serisine göz atabilirsiniz. İnsan psikolojisi ile fiziksel deneylerin sonuçlarının ve göreliliğin zerre bir alakası yoktur, element uydurmayalım.
@baranucar6979 Жыл бұрын
Fizik bilimini matematiksiz anlayamazsınız zaten. Eğer tamamen arındırılmış yüzeysel bilgiler istiyorsanız bu popüler bilimin hikaye anlatıcılığıdır. Hocalarımız az bile girmiş işin tekniğine sırf karmaşık bir hâl almaması için.
@baranucar6979 Жыл бұрын
Ayriyeten psikolojinin ve insan temelli, benmerkezci bakış açısının ve özellikle de edebiyatın iddia ettiğinizin aksine fizikten ayrılması gerekir. Çünkü makro ve mikro evrenlerde meydana gelenler insanın dar görüşünden çok daha komplike ve üst düzey dir. Bir insanın evrenin işleyişini anlamak için en azından lise düzeyinde calculus bilmesi gerekir. Öyle edebiyatla psikolojiyle evreni anlamlandıramazsınız, ancak kendinizi avutabilirsiniz. Gerçekten bu işleyişi kavramak ve anlamak isteyen bir insanın en azından şu yayında anlatılanlar kadar karmaşıklığı normalize etmesi şart. Çünkü evren böyle işliyor. Nörobilimin çalışma alanından da tamamen farklıdır bu olay. Sadece felsefeyle ilgilidir ki zaten orada bulunan çoğu hoca bu işin felsefesine de hakimdir dilerseniz araştırır, izlersiniz.
@gri9271Ай бұрын
hangi dualar okunursa zengin olacağımızı söyleyenlerin bilim adamı sayıldığı bu zamanda gerçek bilim insanlarına söz verdiğiniz ve onlardan gerçek bilim dinlememize ve öğrenmemize sebep olduğunuz için teşekkürler FATİH ALTAYLI.
@zetareticuli93913 жыл бұрын
Böyle programların hastasıyım ancak neredeyse tüm konuklar eeeee,ooooo diyerek konuşuyor ve esas meseleye odaklanmak mümkün olmuyor. Dili kullanmak ve bildiklerini aktarmak çok başka meziyet
@ekremertem68323 жыл бұрын
Bunların nedeni dostum tamamıyla basit bir anlatım .adamlar seyircilere nasıl anlatabilir basit bir anlatım sergilemeleri lazım olayın derinine girmiyor anlatsa anlatır ama seyirciler anlamaz anlattığından o yüzden eeee ııııı
@Quynn-Oneal3 жыл бұрын
en iyi bildigin konuyu dusun ve bu konu hakkinda 10 dakikalik bir konusma kaydet. duraklamadan, eee, ooo demeden anlatabilecegini zannetmiyorum. hicbirimiz spiker degiliz.
@tahaarslan71193 жыл бұрын
Arkadaşların eklediğine ek olarak: Bu adamlar dersleri ingilizce olarak veriyorlar ve bilimin dili ingilizce olduğu için terimleri de ingilizce oluyor. Bu programdaki amaçları da lise seviyesindeki eğitimli birine birşeyler anlatmak olduğu için kolay birşey değil. Ben gine de dinlerken çok zevk aldım.
@solaris8673 жыл бұрын
İbrahim tam bir bilimadamı değil hiçbirşeyi sorgulamıyor kendi bildiği doğruları var sadece ama erkcan ve emre bey daha sorgulayıcı bir yaklaşımla anlatıyorlar
@baranucar6979 Жыл бұрын
sorgulamamaktan çok maceracı yaklaşmıyor fazla realist diye yorumladım
@baranucar6979 Жыл бұрын
ama kendi doğrularına biraz fazla düşkün onda hemfikiriz
@solaris867 Жыл бұрын
@@baranucar6979 bilim savaş yada ekonomi yönetimi değildir ki macera ve realizm gibi tabirleri içersin. Koltuğunu korumak için bilim yapanlar zaten bilim yapmıyordur. Doğrular için gerekirse bazı bilimadamları hayatını riske eder. Bilimde tez, anti tez ve sentez vardır.
@mambamentality85132 жыл бұрын
şu konuların türkiyede konuşulmasını sağladığın için teşekkürler fatih altaylı.
@mustafa.yildiz3 жыл бұрын
Yalnızca Erkcan hocanın olduğu bölümlere atlayarak izledim. Teşekkürler 👏
@Ali_bayindir3 жыл бұрын
Ben Fatih Altaylı dahil herkesi dinledim.
@bilalberkan3 жыл бұрын
Öyleyse çok şey kaybettin.
@dasuniversum58752 жыл бұрын
Niye?
@sinankul830 Жыл бұрын
Yemin ederim Celal hoca anlatimini cok aradim.
@therealsciencesearcher22353 жыл бұрын
Çok teşekkürler Fatih Altaylı beyfendi; Bu tür videolar yapmanızı istiyoruz Hergün siyaset haberlerinden ve kısır döngü içindeki olayları seyretmekden bıktık BİLİM İSTİYORUZ BİLİM...
@75li403 жыл бұрын
Boğaziçi fizik öğrencilerine sabır diliyorum.
@emre429603 жыл бұрын
neden ki hocalar iyi
@lcnlvc20523 жыл бұрын
@75li Kesinlikle katılıyorum
@emre429603 жыл бұрын
@@lcnlvc2052 neden?
@kaanakyuz45893 жыл бұрын
neden ühü
@bgdtlbrs3 жыл бұрын
Deli misiniz İbrahim hocaya kim katlanır djfkf
@oralakipek92662 жыл бұрын
programın başında saniyenin ilk ortaya çıkışını anlatamayınca, diğerleri düzeltince kompleks yapmış , bütün program bakın ben de bilgiliyim der gibi o golü çıkarmaya çalışmış resmen koca adam :) yani inş öyledir normal hali buysa daha beter.
2 жыл бұрын
12, sümerlilerin tek el ile kolayca sayabildikleri en büyük sayı olduğu için. 4 parmak kemiğinin toplamı baş parmak burada pivot oluyor. 60 da yine aynı şekilde 12 saydıktan sonra diğer elin parmaklarını kullanarak 5 ile çarpımından elde ediliyor. böylelikle iki el kullanarak kolayca ulaşılabiliyor. Abaküs icad olmadan önce gayet zekice ve verimli bir sayma metodu. Bizim 10luk sistem de aynı parmakları kullanıyor ve sadece 10a kadar kolayca sayılabiliyor.
@kaan_Askin3 жыл бұрын
24:00 Quantum ile ilgili kitaplar ve oyunlar var zamanın bükülmesi veya esnetilmesi gibi . İnsan 3.0 İsmail Hakkı aydın Yeni Kitapları mevcut beyin matematiği ile zaman Algısı veya Quantum break Gibi hem eğlenip hemde donup kalabileceğiniz enteresan bir oyunda örnek olarak verilebilir .
"Art alan ışınımı" deniyor. "Arkaplan ışınımı" ' da denir.
@216-y5z2 жыл бұрын
Şimdi yeni gelişmeler ışığında tekrar zamanla ilgili program çeker misiniz? Kuantum da böyle büyük bir gelişme olmuşken kesinlikle tekrar konuşulmayi hak ediyor zaman
@sertanserdaroglu9291 Жыл бұрын
Yayını yeni izledim çok beğendim,özellikle büyükbaba paradoksu iyiymiş Geleceğe Dönüş filmi gibiydi.
@faruk54872 жыл бұрын
Şapkalı cok bayıyor , gizemli bir konunun heyecanını öldürüyor
@maradona57232 жыл бұрын
severek takip ediyoruz. ufuk acici programlar yapiyorsunuz Fatih Bey. Degerli konuklariniza sevgi ve saygilar sunarim.
@BarsCimen-yw5ye7 ай бұрын
Bahsettigi oyundan bir sey anlamamistim meger mantigi baskaymis :)
@frederickbulsara3 жыл бұрын
Bir umuttu yaşatan insanı. Sadece güzel günlere inancımız bile yeter.
@frederickbulsara3 жыл бұрын
TV de gördüğümüz karıncalanmanın açıklaması olan beyaz gürültü evrenin gerçek sesi
@romakazandikupontotti4513 жыл бұрын
Bi reklam arası verselerde ibrahim hocam burnunu temizlesin diye bekledim. Reklam dönüşü daha cok firt firt burun çekti.
@lifelong63153 жыл бұрын
:)) aynı şeyi düşündüm ama hocayı seviyoruz yine de
@suleymanyildiz1453 жыл бұрын
mükemmel program olmuş, herkese teşekkürler
@cihanturgut70773 жыл бұрын
Fatih Altaylı,hocalardan daha hakim konulara.Seni büyük Bir keyifle dinledim Fatih Abi.
@nuritomruk13563 жыл бұрын
Çok güzeldi, teşekkürler... Bir kez daha izlenmeyi hak ediyor.
@xtrabitracing3 жыл бұрын
1:41:00 Senkronisite
@bortekagansan35113 жыл бұрын
Semiz hoca sayesinde dinlemek çok zorlaşıyor, öğrencilere kolay gelsin :)
@esadescobar69613 жыл бұрын
ibrahim bey insanların sözünü kesmeden konuşmayı öğrenmemiş.
@omeryavuz37433 жыл бұрын
Programda benim için en değerli fikir, kanıtlanmış bir fikir olmasa da, Erkan Hocanın "belki de özgür irade yerelde mecuttur. Büyük resimde ise her şey yazılıdır." dediği kısımdı. Zira Kur'an-ı Kerimde tarif edilen evren modelinin bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Yaratıcının gerçekliğinde her şey yazılı iken bizim gerçekliğimizde hala özgür irade mevcut gibi. Biraz anlaşılması güç bir konu. Son olarak hem Kur'an-ı Kerim'i hem de bilimi yakından takip eden biri olarak şunu görüyorum: Bilim ilerledikçe Kur'an-ı Kerim'in evren modeline yaklaşıyor ve yaklaşıcak.
@Gokhan_ANDAC3 жыл бұрын
Harika, devamini bekliyoruz.
@somesimrace3 жыл бұрын
Keşke İbrahim Semiz’e tahamül edebilsem…
@dimlinemuhendislik253 жыл бұрын
Bu güzel program için teşekkürler.
@barannoyan70833 жыл бұрын
Erkcan Özcan ve Kerem Cankoçak popüler bilimi sevdiren iki insan, alanım dışında olmasına rağmen ilgiyle dinliyorum ikisini de. Keşke Kerem Hoca da olsaydı bu programda.
@navigator0213 жыл бұрын
hocalarımızın ağzına sağlık müthiş program yine. Erkcan Hocayı daha fazla görmek isteriz Celal Şengör ile beraber bir programda görmek isteriz
@merkezmalimusavirlik41433 жыл бұрын
Prof olmuş kişilerin olgun ve yeri geldiğinde kenara çekilmeyi bilmesi gerekir. Alınan, gücenen bilim insanları yüzünden bilim alanında geri kalmış olabiliriz :))
@isiscamelot3 жыл бұрын
İbrahim Hoca'nın karmaşıklaştırdığını iddia edenlerin göremediği nokta şu: Erkcan hoca'nın somutlaştırabilme yeteneği, genel olarak soyut bir dünyada yaşayan fizikçilerin ortalamasının çok üstünde. Ancak iki hocanın aslında birbirini tamamlayıcı durumunu görmek yerine, hazıra konmaya çalışıyorsunuz. o farklı anlatımlar ve bakış açıları ile program daha zevkli hale gelmiş. biraz kafanızı zorlayın.
@kadir_kurtdemir2 жыл бұрын
Dakka 1, gol 1! Boyutları tek tek anlatırken dikine, enine, derinliğine gidebilirim ama zamanda gitmeme şansım yok dedi ya, orada notunu verdim. Boş adam. Neden mi? Gidebilirim dediği boutlarda durduğunu sandığı anlarda da gidiyor. Zaman, madde ile birlikte var. Gitmesine gerek yok, damarlarındaki kan gidiyor, hücreler gidiyor, atom zerreleri; elektronlar gidiyor. Dolayısıyla hangi boyutta olursan ol hiç durma şansın yok.
@MrCarburettor2 жыл бұрын
Kozmik ardalan ışınımi Tunceli den görükür mü?
@yagzalbayrak25603 жыл бұрын
İbrahim Semiz anlatıyor Erkcan Hocam açıklıyor. :D Flu TV kanalında Olmaz Öyle Saçma Bilim serisinde Erkcan Özcan, Serpil Özcan ve İlker Canikligil ile çok daha keyifli ve akıcı şekilde Zaman Nedir ? videosunu tavsiye ederim. Ayrıca Erkcan Özcan videoların yorum kısmında güzel soruları cevaplamaya çalışır.
@slowly20222 жыл бұрын
Zamanla alakalı dönemlerin 6 ve 6nın katları olmasının nedeni ilk kez zamanı düzenli periyotlara bağlayan Sümerlerin sayı sisteminin 6lı sayı sistemi olmasıdır. Bu arkadaşların bunu bilmemesine şaşırdım...
@riyricaat3 жыл бұрын
Yani herkes ibrahim hoca 'nın bencil olduğundan bahsetmiş ama bem gayey de uyumlu bir konuk ekip görüyorum.siz "osmanlı toprak kaybetti mi?"1:40:40 uzunluğundaki (teke tek programı)ilber ortaylı ve bir başka konuğun olduğu ve o diğer hocanın ilber hocaya nasıl saygısızca davrandığına bakın.
@amppower Жыл бұрын
Nur arapcada ışık demek. Melekler nurdan yaratıldı deniyor ve yaşlanmıyorlar deniyor. Işık hızında zaman duruyor. Bunu bir düşünmek lazım aslında.
@metioashour33183 жыл бұрын
Atom kütlesinin elektron ağından kayması zaman kavramını bir bütün halinde oluşturur
@ebruarman6673 жыл бұрын
Anlamak için kuantum bilgisi lazım Bize bu bilgi verilmedi malesef ...
@nitupoyzo80912 жыл бұрын
05:58 Saniye tarihinde, Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî unutulmamalıydı..
@batuhansaroglu74343 жыл бұрын
Erkcan Özcan kadar harika bir insan görmedim
@ozgur937 Жыл бұрын
Feynman'ın eski Tübitaktan çevrilmiş bir kitabı vardı, fizikçiler için agresif diyordu galiba , şapkalı abide var biraz agresiflik :)
@volkannazllar41083 жыл бұрын
fatih bey rica ediyorum erkcan hocayı tek olarak konuk alın. şu sinir bozucu ilker canikligil bu şekilde kanalına konuk alıyor ve sonuç harika. zira bu zamana kadar fizik bilimini benim gibi insanların anlayabileceği dilde anlatan tek kişi. selamlarımla.
@yzbdemir3 жыл бұрын
ibrahim hoca da belli bir birikimi olan insanlara hitab edebiliyor, programı sadece 'sizin gibi insanların' izlemediğini düşünebilmelisiniz
@volkannazllar41083 жыл бұрын
@@yzbdemir ibrahim bey cok sey biliyor olabilir ancak biliyor olmakla anlatabiliyor olmak arasında büyük fark mevcut, onu da zaten izleyen herkes tahlil etti.
@yzbdemir3 жыл бұрын
@@volkannazllar4108 erkcan hoca entropi kavramını bile açıkladığı için onu dinlemekten zevk alıyor olabilirsiniz ama ibrahim hocanın görsel anlatımları beni daha çok tatmin ediyor
@yzbdemir3 жыл бұрын
@@volkannazllar4108 ikisini karşılaştırıyor değilim ama yorumlarda herkes şu iyi bu kötü demiş
@volkannazllar41083 жыл бұрын
@@yzbdemir genel kanı -ki ben de aynı görüşteyim - diğer konuklardan ben daha fazlasını biliyorum tavrını sergilediği yönünde. Tamam bir miktar ego olmadan yani özgüveni beslemeyen ego olmadan kariyer yapmak zor. Ancak bu meslektaşlarınıza göstermeniz gereken minimum özeni ortadan kaldırmamalı. Dahası belirttiğim üzere çok çok iyi bilmekle bildiğini başkasına aktarabilme mahareti farklı konular, pedagojik formasyon eğitimi alsanız bile yeterli gelmiyor doğrusu örnekte görüldüğü gibi.
@ahmetkarakartal95633 жыл бұрын
İbrahim Semiz : ııııı, ııııı, ııııı
@celalkosalay35333 жыл бұрын
Erkcan hoca tek katılsa daha iyi olurdu. İbrahim hoca araya girip girip olayı karmaşıklaştırarak anlatmaya çalışıyor kendince. Boynuz kulağı geçmiş ama farkında değil.
@muratsensei13 жыл бұрын
Deneysel fizik ve Teorik fizikçi olmakla alakalı anladığım kadarıyla. Erkcan hocanın alanı anlamaya daha kolay.
@niyaziertem60283 жыл бұрын
Dönüşü olmayan yol. Güzel tanım.
@solucanavar3 жыл бұрын
Şapkalı bey niye diğer katılımcılara karşı saygısız?
@MrCarburettor2 жыл бұрын
27:14 hocaaa simdi yi birak ondan sonralara ne oldu??
@mucahithhgol65693 жыл бұрын
Şu en sağdaki değerli hocamızı İlber'i Celal'i bir de emrah sefa gürkan'ı aynı probleme alırsanız muhteşem bir şey olur
@gulsen80153 жыл бұрын
Zaman yok, Carlo Rovelli , Zamanın Düzeni ( kitap)
@chemistp12363 жыл бұрын
6 ay sonra 1 milyon izlenmeye ulasırsa haber edin de sevinecek sebebimiz olsun
@LaGrendeAquilaeMorta3 жыл бұрын
Peki ben hatirladirim :)
@werther90482 жыл бұрын
Olmadı
@TurkerTUNALI3 жыл бұрын
25:40 keşke devam etselerdi tartışmaya.
@m.e88203 жыл бұрын
Zamanın ölçü birimi atom titremesidir
@muntekimgicirbey3 жыл бұрын
Tüm hocaların emeklerine sağlık. Fatih beye de bize hocaları ulaştırdığı ve soruları için teşekkürler. Kişisel görüşüm programı tek hoca ile yapmak daha verimli olabilirdi. Erkcan hoca konuları basitleştirmekte ve güzel analojiler kurmakta daha başarılı gibi. Tek başına Erkcan hocamızla program ne güzel olurdu.
@bekirtufan13302 жыл бұрын
Erkcan hocanın özgür iradeye verdiği örnek tam olarak ehli sünnet inancında cüzi ve külli iradenin açıklaması.
@KorayBasoglu3 жыл бұрын
istediğin kadar bilgin olsun İbrahim hocamsı kişilik, saygı kazanacak kadar bilgi edinememişsin. Öğrencilerine Allah sabır versin. Kibirinle başbaşa kal, sohbetlere katılma olur mu? Bir tek seninkisi doğru çünkü
@dunyabenim63483 жыл бұрын
Kim o kanka
@GgG-su1si2 жыл бұрын
Zaman entropi azalsa da artsa da ileri gider çünkü zaman entropiye bağlı değildir, eğer öyle olsaydı evren kapanmaya başlarsa doğmadan önce ölmeniz gerekirdi, Hawking de zamanın geriye akcağını düşünüyordu fakat hatasını kabul etti.
@comarsavasr67903 жыл бұрын
İbrahim Hoca'nın anlatmaya çalıştığı şey şudur arkadaşlar. Diyor ki şuanki bilgimizle ve fizik kanunlarıyla zamanda geriye yolculuk yapamayız. Çünkü zaman uzayla birlikte ileriye doğru ivme kazanmaktadır. Bu sebeple zamanda geriye yolculuk ya da solucan deliklerini anlamsız buluyor. Çünkü '' evrensel '' fizik kuralları olduğunu düşünüyor kendisi... Şahsen ben de öyle düşünüyorum. Genelde bu tarz söylemlerde insanlık daha yolun başında diye yorum yapılıyor. Fakat insan zekası bence artık maksimum seviyesine ulaşmış durumdadır. Bundan ötesinin olabileceğini düşünmüyorum. Kapasitemizin nirvanasındayız. Bu sebepten ötürü evrenin kanunlarının ne olduğunu belirleyebilecek zekamız olduğunu düşünüyorum. Teori olarak her şey mümkün fakat paralel evrenler, çoklu evrenler, dünya dışı zeki yaşam formu gibi durumlarla bilimsel olarak herhangi bir ize rastlanmış değildir. Gerçekten de sonsuz evrenin sonsuz gezegenlerinin içinde yalnız olabiliriz. Çünkü evrimimizi incelediğimizde çok şanslı olduğumuzu görebilirsiniz. Dinozorlar yok olmasaydı bugün biz yoktuk. Bunun gibi milyonlarca yıl süren evrimimizde şansla atlattığımız birçok süreç var. Diğer gezegenlerdeki formlar bu süreçleri atlatamamış olabilir. Keza yalnız olmasak bile birbirimize ulaşabilmemiz mümkün değil. Evrende başka bir zeki canlı formu aramak kumsalda en açık renkli kum tanesini aramak gibi bir şey bence...
@delidivane16163 жыл бұрын
İnsan zekasının nirvanasında cümlesi hem yanlış hem eksik . Öncelikle insan zekası potansiyel olarak daha fazlasına ulaşabilir. Ayrıca 200bin yıl önceki insanla şuanki insan nasıl aynı değilse ileride de daha zeki varlıklara dönüşeceğimiz kesin.Bu gelişimi teknoloji ile dışardan temasla da hızlandırabiliriz belki.
@themagicshopsihirdukkani3 жыл бұрын
Zaman ölçülerinin temeli döngüden çemberden daireden gelir, birimler ise açıdan. 360 derece temeldir.
@mustafa17342 жыл бұрын
30:00 *BU SÖZ GÜZEL Dİ İŞTE ..* *BU BİZİM ANLAMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ FELSEFİ BİR GÖRÜŞ MÜ ! YOKSA BİR GERÇEKLİK Mİ !* *BURADAN OK VE HEDEF OLAYINI HATIRLAYALIM ... bir ok yaydan çıktıktan her saniye sonra bir önce kinin yarısı kadar hızla gitse hedefi vurabilir mi ?* *Matematik Ve Felsefeye göre OK HİÇ BİR ZAMAN HEDEFİ VURAMAZ !!* *AMA GERÇEKLİKTE HEDEFİ VURUYOR !* *DEMEK Kİ FELSEFİ OLARAK BİR* *HATA YAPIYORUZ !
@tutkurza23073 жыл бұрын
Zaman dediğimiz şey aslında evrenin hareketi olabilir mi acaba? Çünkü biz sabit dursak bile o kendi düzleminde hareket etmeye devam ediyor, hızlandığımız zaman zamanın yavaş akması da görelelikle uyuşuyor çünkü evrenin hızına yaklaşıyoruz. Ama mesela ışık hızına ulaşsak bile yaşlanmaya devam edeceğiz çünkü evren ışık hızından hızlı genişliyor.
@alaylmunevver32113 жыл бұрын
Zaman, sabit ivmeye sahip, yani iki vektör arası mesafeyi düzenli kateden, iş yapan, hareket eden her şey olabilir. Eskinin su, saati kum saati gibi. Örneğin her sabah 6 da öten bir horoz bize sabahın başlangıcı söylen bir saattir. Kendimizi ve horozu değişken alarak bir saat türetmiş oluyoruz. Ancak bu değişkenin neler olacağı bizim uğraşacağımız işle ilgilidir. Evrendeki her şey bir kümedir. Tanım kümesinin ne olacağı ve buna göre değer kümesinden nelerin görüntü kümesinde yer alacağını bizim fonksiyon kuralımız belirler. Tanım kümemiz evrende yer alan tüm cisinlerdir. Ama biz tarım yapmak istiyorsak fonksiyon kularını takvimsel olarak belirleriz ve dünyanın güneşin etrafındaki haraketlerine göre türettiğimiz, geniş zaman aralıklarına göre yapılmış takvimleri kullanırız. Ama bir spor müsavakasındaki fonksiyon kuralı kronometre yani dünyanın kendi etrafında dönüşü hesaba katılarak her türlü dış etkenden arındılarak yapılmış sarkaçlar bize zamanı verir. Zaman değişkendir yani.
@Karagozesr3 жыл бұрын
Işık sabit bir şey,evrene görede sabit, yani evren 500 bin km hızla genişlese bile evrene gore ışık hızı yine 300 bin.evrene göre zaman yavaslamaz.
@emresipahi83923 жыл бұрын
zamanla evreni ic ice gecirerek dusunmemiz belkide normal cunku hepimiz maddeyiz ve bildigimiz kadariyla zaman sadece bu alemde madde olanlar icin etki eden bir ''boyut'' bence kimse bilmio ne bok oldugunu ama hadi hayirlisi...lakin isik hizina ulasirsan madde olmakdan cikiyorsun isik oluyorsun o baska bir alemin kurallarinin gecerli oldugu bir durum u sebepten anladigim kadariyla yaslanman yada yaslanmaman pek mumkun degil.
@SepyaSızıntısı3 жыл бұрын
Zaten söylediğin şey göreliligin en temel ilkesi : " Kendisinin değilde etrafındakilerin hareket ettiğini söyleyen tüm gözlemciler eşit derecede haklıdır".
@omercim_3 жыл бұрын
konuşurken ııııııııııı eeeeeeeeee oooooooo demeleri çok kulak tırmalıyor
3 жыл бұрын
100 ışık yılı uzaklığa tam ışık hızıyla yolculuk yapan kişi 100 yıldamı gidiliyor? bence dünyada gözlemleyen kişiye göre 100 yıl olabilir ama tam ışık hızıyla yolculuk yapan kişiye göre anlık gitmiş olmazmı ?
@BilgeninEvi3 жыл бұрын
Bir ışık yılı 9,46×10 üzeri 12 km'dir. Yani 9,46'dan sonra 12 sıfır eklemeliyiz. 100 ışık yılı için ise 9,46'dan sonra 14 sıfır eklediğinizde okuyabildiğiniz km'dir. =946.000.000.000.000 km.
3 жыл бұрын
@@BilgeninEvi 1 ışık yılının kaç km olduğunu biliyorum ama benim söylediğimle ne alakası var.
@BilgeninEvi3 жыл бұрын
@ 100 ışık yılı uzaklığa tam ışık hızıyla yolculuk yapan kişi 100 yılda mı gidiliyor? diye sormuşsunuz. Gidilmiyor, gidilemez, demek istedim. Çünkü kişiler ışık hızıyla hareket edemez. 100 ışık yılı uzaklığa yakarıda yazdığımı km'ye gidebileceğimiz hızı bölüp bulabiliriz demek istedim
3 жыл бұрын
@@BilgeninEvi bende gidilmesi mümkün olsaydı dedim. Burda kastettiğim zaman yani zaman ve mekan yolculuğunu demek istemiştim tam ışık hızıyla yolculuk yapan anlık olarak hem zamandan hem mekan yolculuğu yapabilir ama dışardan izleyene 100 yıl gibi süre geçer.
@rodionromanovicraskolnikov74532 жыл бұрын
Evet ışık hızı ile seyahat eden bir gözlemci için anlık oluyor ama dünyada kalan bir gözlemci için 100 yıl geçmiş oluyor
@barscalikusu65313 жыл бұрын
Siz aşılı olabilirsiniz Fatih Bey aşı olup olmamak insanın kendi tercihidir ben de kendi fikrimi söylemek istiyorum AKILLI İNSAN onayı ve ruhsatı olmayan ileride ne getirip ne götüreceğini kimsenin bilmediği bir sıvıyı vücuduna zerk ettirmez nokta
@gokceralp2 жыл бұрын
"Zamanda geriye gitmek" bence tamamıyla yanlış kullanılan bir deyim. Zamanda geriye gidilmiyor, sadece ışıktan daha hızlı giderek, bundan -misal- 10 yıl önce oluşmuş görüntüleri görmenin teorik olarak mümkün oluğundan bahsediliyor. Ben 10 yıl önceye gidersem 40 yaşındaki halimi görürüm, ama bunu sadece bir yayın izler gibi izlerim, daha fazlası değil.
@Themosthatedman3 жыл бұрын
programın yarısı iiii-ıııı diye geçmiş
@nurdansakizli8622 Жыл бұрын
İbrahim hoca , diger hocaların sürekli sözünü kesmesi çok can sikici.
@halilibrahimcoci97392 жыл бұрын
peki bizim buradan baktığımız gibi başka bir gezegenden de dünya ya bakılıyor olablir mi? olabilirse bizim gezegenimizden gelen ışıkların ne kadar uzaktan geldiğiyle paralel olarak geçmişimize bakmış olmuyor mu?
@ThePolitissa3 жыл бұрын
Türkiye'deki hocaların bir kısmının hocalık yapmak yerine araştırmacı olmaları gerektiği. Kendi ne anlamış ne anlatıyor diyorsunuz şunları dinleyince. Bazı insanlar gerçekten hoca olma vasfına sahip değil. Bu akademisyenleri ABD'deki gibi iki grupta düzenlemek lazım hakkaten.
@ccosmoss2 жыл бұрын
“Akıllı insanlar aşı oluyor!” .. Vay anasını!
@Asf5423 жыл бұрын
16:21
@codydakotah27993 жыл бұрын
Bir alanda uzman olmak ve bilgi birikimine sahip olmak baska bir sey, uzman olunan konuyu bilmeyenlere anlatabilmek cok daha baska bir sey.
@bekiralbay93574 ай бұрын
Hiç bir şey anlamıyorum ama saatlerce izliyorum bu ne anlama geliyor :)
@alirzadurak24913 жыл бұрын
Harikasınız Fatih bey bu ülkeye lazım ender entelektüelllerdensiniz
@mustafayuksel29802 жыл бұрын
Eistayn yanıldığını düşünü yorum. İşık bükülmez. Çünkü fotonlar kütlesiizdir......ışık.kirilır...peki nasıl kırılır. 1.aynada. 2.suda. 3.atmosferde Işığın atmosfere giriş anında kırılmasını ışık bükülmesi olarak düşünmek bizi yanlışa götürür. Dünyanın atmosferi ışığı sadec kırar ışığı bükmez.