Şahane içerik. Avrupada cadılık versiyonunu da isterik.
@furkanuctepe1056 жыл бұрын
Bu kadar derin bir kültürün popüler kültürde, filmlerde, dizilerde, oyunlarda, yeri olmaması çok şaşırtıcı.
@alierenp.53534 жыл бұрын
Bilmiyoruz, tanımıyoruz -belki de tanımak istemiyoruz-. Dolayısı ile de tanıtamıyoruz. Özüm adına ben bunun bilinçli bir şekilde yapıldığını düşünmekteyim, tanıtılmıyor.
@aylaktavsan3 жыл бұрын
Sayenizde gündüz çeviri yaparken bir sürü şey öğreniyorum. Buradan öğrendiğim birçok mitolojik Türk varlığını umarım bir gün önüme gelen ilginç oyun çevirilerinde değerlendirebilirim. İyi ki varsınız.
@enescakr42035 жыл бұрын
normalde böyle videolar sıkıcı olur ama ilginçtir ki gözümü kırpmadan izledim, çok keyifliydi
@tulaymetin50572 жыл бұрын
Dinlerken dinlenmek ve güzel şeyler öğrenmek...çok teşekkür ederim.
@duygugruz34856 жыл бұрын
İye inanışlarını Japon animelerinde özellikle Miyazaki'nin anime hikayelerinde işlendiğini görüyoruz. Örnek olarak ; Yerdeniz öyküleri, Pompoko, Prenses mononoke, komşum totoro, ponyo, ruhların kaçışı. İzlemeyenlere tavsiye ederim. Çok güzeller... :)
@Birevinbikedisi3 жыл бұрын
Babaannem Bulgaristan göçmeni ve programlarınızda bahsettiğiniz Şamanlarla ilgili çoğu şeyi hem yaşadık hem de dinledik diyebilirim. Tabii biz o zamanlar pek anlam veremezdik. Süpürge konusu dikkatimi çekti. Babaannem bu konu ile ilgili ilginç bir aktarım yapmıştı. Bebeğiniz olduğunda, kırk farklı hanenin süpürgesinden çalı alıp, süpürge çalılarını birbirine bağlayarak bir demet yapın, bu demeti yenidogan bebeğin beşiğine asın. Bu topladığımız çalı demeti bebegi koruyacak. Ohoo biz nereden bulalım ot süpürgesini kimse onlardan kullanmaz artık dediğimizi hatırlıyorum:) Mesela yılan konusu ile ilgili de hep şunu söylerdi her evin bir yılanı vardır . Evin temelinde yaşar ve o evi korur. Kesinlikle yılan öldürülmez, sıcak su veya kirli su incir dibine dökülmez, ateşe su atılmaz, bir de soğan kabuklarına cin gelir o yüzden dışarı atılmaz derdi, evin köşelerine tuz serperek kötü ruhları kovardı.. Kediye ve yılana dönüşen Cin hikayeleri anlatırdı,saçları örülen atlar, düğün yapan cinler vs vs Çok fazla şey var, sizler anlattıkça ben sürekli Aaa evet bunu hatırlıyorum diyorum ve canım babaannemi sevgiyle anıyorum. Kültürümüzün motiflerini daha iyi anlıyorum ve bu keyifli konuları bizlere aktardığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar. Sevgiler.
@tugbacenikli94246 жыл бұрын
Dün canlı yayını kaçırdığım için üzülmüştüm.Bugün KZbin'a koymuşsunuz.Çok teşekkürler 🤗❤️
@s.gurbuz85966 жыл бұрын
Muhteşemsiniz :) soluksuz izliyoruz. Kıyamet inançları hakkında da bir program yaparsanız harika olur. Nacizane isteğimiz tabiki :)))
@tobiasrieper_6 жыл бұрын
Yaltırık hocam sizi burdaki eski vidyolarınızdan tanıdım. Çok sevdim sizi. Kitabınızi sipariş verdim o yüzden.
@davincimetoduileingilizcek62126 жыл бұрын
Mükemmel videolar ya hitap şekli falan.Hep üretin hocam siz , çok teşekkürler video için ayrıca.
@gravity65913 жыл бұрын
Süpürge ile ilgili yaşadığım ve hala anlamlandıramadığım bir anı: cocukken elimde siğiller çıkıyordu. Annem bi hocadan akıl almış, bir gün dolunay varken, hava tam kararmadan yalınayak toprak üstünde dikildim, annem de bir tane eski süpürgeyi ayaklarıma değdirdi. Bi kaç gün içimde siğilller kayboldu. Agnostik bi insan olarak bu olayı hala bilimsel bi yere koyamadım. O zaman çocuğum inanç vs zaten yok. Hadi psikolojik olsun, ellerim nasıl iyileşti? Yoksa köklerime, şamanizme dönüp dolunay ve süpürgeye teşekkürlerimi mi sunsam ne yapsam:)
@thebutimar2 жыл бұрын
Paganizmde (şamanizmle arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum) ay önemlidir. Ananem ay büyürken ağda vs yaptırmaz dolunayda ağda yapılınca kılların azaldığını söylerdi
@tomris73296 жыл бұрын
Tarih eğitimim içinde bir başka bilgi kanalı oldu benim içinde emeğinize sağlık...
@karga83356 жыл бұрын
Üç videoyu da arka arkaya izledim ve her yeni konu açılışında aklıma Kral Katili Güncesi kitabı geldi. Bildiğiniz göndermelerle dolu bu kitap dedim. Sohbetler harikaydı dilinize, emeğinize sağlık.
@sophiejenkins67494 жыл бұрын
İye inanışı ve Japon Kami inanışı birbirine çok benziyor. Eski Japon inanışlarında da dağ, orman, ağaç vs doğadaki her varlığın ruhu vardır, bunlar tanrısal özellikler taşır ve hepsine saygı duyulur.
@sukiyakime3 жыл бұрын
özellikle iyiyken kötüye dönmesi iyelerin kamilerde de olan bir şey gerçekten çok benziyor
@kutalir6 жыл бұрын
Kayseri'de evlerin dış kapısının üzerine sığır, koç, at kafatası koymak yanında; bağ, bahçelerde de ağaçlara kaplumbağa kabuğu asılır.
@yenilisan423 жыл бұрын
Annem her evin bir yılanı olur evin sahibidir derdi .Köydeki eski evi yeniden yaptırmak için yıktığımızda çatı katından kocaman bir yılan çıkmış gerçekten de :)Öldürülmez bu yılanlar yavruları beddua edermiş.
@victory38346 жыл бұрын
çok güzel program olmuş. konuşulan konuların çoğu yerli izmirlilerin bildiği şeyler.
@serhatoz6 жыл бұрын
harika.6 da 6 yı dinlerken bu da kaymak oldu.
@ebruduman59343 жыл бұрын
Annemin babaannesi her evin temelinde bir yılan olur, o yılan ev halkına zarar vermez o yüzden öldürülmesi uğursuzluk getirir derdi. Şimdi ev iyeleri/yılan konusunu dinleyince bir ışık yandı.
@burlahatun Жыл бұрын
Annemin babaannesi biz küçükken yaramazlık yapınca "Harkıt, torbanı sarkıt. Bu çocukları al da git!" diye bağırırdı. Yaşlı bir kadın (karı) gibi gibi görünürmüş damdan dama hoplarmış ve yaramaz çocukları torbasına katıp evine götürür ve kazanında kaynatıp yermiş. 116 yaşında iki sene önce rahmetli oldu kendisi. Onun yüzünden tuvalete (anneannemlerin evinde tuvalet dışarıdaydı) gidemezdik. Köy yeri (Mersin'in dağ köylerinden) olduğu için yağmurlu havalarda sürekli elektrikler kesilirdi ve lüküs lambalarıyla tuvalete gitmek zorunda kalırdık. Korku filmi sahnesi gibi olurdu ortalık.
@r.y5786 Жыл бұрын
Tuvaletler dışarıda olmalı, ahhh şimdi çok sıkıntıdayiz o sebeple
@frknkan20016 жыл бұрын
Dağın taşın gülün vs gibi nesnelerin iyesi(ruhu)olması bana Japonların Şintoizm inancını hatırlattı dilimizin belirli bir akrabalığı söz konusu dinimizinde bu küçük benzerliği beni çok şaşırtı🧐
@burakt35696 жыл бұрын
Süpürge ile ilgili şöyle bir şey söylemek istiyorum, anne tarafım Özbekistan göçmeni ve sülalecek neredeyse hepsi evlerine süpürge asarlar. Nedeni ise bereket ve koruma olarak söylenir bize. Ayrıca babaannem de süpürge tohumlarını bir ipe dizer ve onları kapılara asardı. Ben ıspartalıyım ve bu olayın sadece bizde değil diğer evlerde de olduğunu gördüm, işin garip kısmı ise köyümüze gelen insanların çok farklı bölgelerden göç etmesine rağmen nerdeyse hepsinin bu inanca sahip olması. Şu anda kütüğümüzün kayıtlı olduğu köy çok yeni kurulan köylerden biri ve mübadele öncesi o bölgede hep Rumlar yaşıyormuş. Durum böyle olunca ben de bu inancın rumlardan bize geçtiğini düşünüyordum. Ancak şamanizmden bize miras kalan bazı inançları taşıdığımızı görünce bu düşüncem biraz zayıfladı. Bu taraftaki insanların çoğu aslında yeni yerleşik hayata geçmiş ve uzun zamandır göçebe hayat sürdürmüş insanlar olduğu için bu kültürü devam ettirmeleri daha kolay oluyor çünkü diğer kültürlerin daha az etkileniyorlar. Ben kendimi bildim bileli köydeki evimizde bir kaplumbağa asılıdır mesela ve Uğur getireceğine inanılır. Ayrıca Ömer beyin de bahsettiği şekilde evlerde demir eşyalar tutmak ve yanında bulundurmak da bir gelenek bizde. Küçükken köye gittiğimizde hep kapıların arkasına orak veya balta gibi aletler koyulurdu. Yine aynı şekilde iyelik inançları ve animizm de çok yaygın bu taraflarda.
@Tarih_Obası6 жыл бұрын
Bu harika bilgiler ve anlatımınız için çok teşekkür ediyorum 🌼 😊
@aslhanylmaz29426 жыл бұрын
Çok güzel cümle kurmuşsun
@serkan15975 жыл бұрын
keyifli bi video oldu
@berat96422 жыл бұрын
Diyarbakır'da yaşlı bir teyze su falı bakıyordu babasından öğrenmiş, bir odaya geçip kitaptan bir şeyler okuyor ve hep siyah bir ceketi üzerindedir daha sonra sizin daire içine yazdığınız kağıdı yakıyor ve suya bakıp o yazıp merak ettiğiniz şeyi söylüyor.Sadece çarşamba günleri öğle ezanına kadar bakıyordu.Ve 15 lira gibi çok cüzi bir rakam alıyordu zaten paraya ihtiyacı olan biri de değil.Dediklerinin çoğu da tutuyordu.Kayıp bir kızın hangi semtte tutulduğunu vs. bilmişti.Bir kız arkadaşım o kitabın olduğu odaya göz ucuyla bakmaya çalışınca bir enerjiden tokat yemiş gibi hissetmişti.Erkeklere yüz yüze kesinlikle bakmıyordu beni de avludan kovmuştu arkadaşıma telefonumu ve merak ettiklerimi yazdığım kağıdı verip oradan ses kaydına aldırtmıştım.
@thebutimar2 жыл бұрын
Bu konuda bana bilgi verebilir misiniz, nerede ve ya hangi yılda olduğuna, devam edip etmediğine dair. İnstagram adım aynı
@tomris73296 жыл бұрын
Viyana da tarih bölümüyle ilgili bilgileriniz veya yurt dışında akademisyen olmak isteyenleride bilgilendirirseniz çok faydalı olur.
@taylan55793 жыл бұрын
Holy historical Trinity
@ho0kie15 жыл бұрын
Anlatılanların tamamı the last airbender serisinin temelini oluşturuyor. İlginç kısmı bi çizgi film için bu kadar detay bu kadar zenginlik fazla :D avatarı şamana benzetsek anlatılan bilgilere göre yanlış olmaz sanırım :) Akşam akşam nerden nereye hehe
@balbalproduction28636 жыл бұрын
Muhteşem bilgiler ...
@qqqqqq12213 жыл бұрын
24. Dakikada geçen koguç, korecede de uğuç olarak geçer. Karabasan etkisinden çıkamayan, kendi gibi davranmayan, bilinci açık ama davranışlarından korkulan kişiler yüzüne soğuk su çarpılarak uğuç uğuç denilir ve onu rahatsız eden kötü ruhun gittiğine inanılır. 20.yy'nin başlarına kadar olan çoğu geleneksel Kore hikayesinde bu olayı bulmak mümkündür ama şuan kullanımı yok
@Tarih_Obası3 жыл бұрын
Mükemmel bilgi, teşekkürler.
@suleymansahin46824 жыл бұрын
Kim kızdırdı Erlik Han'ı, yaklaşık bir senedir evden çıkamıyoruz be!
@fatmaa29566 жыл бұрын
harika muhteşem içerikler çıkartıyorsunuz. dinlemesi çok keyifli
@cloudblood363910 ай бұрын
Emeğinize ve ağzınıza sağlık.
@tomris73296 жыл бұрын
Korunmayla alakalı aynı konuklarla bir program yapılsa aslında çok iyi olur.
@Tizinindünyası4 жыл бұрын
Karaorman benim köyümde var. Çok sık ormanlık sarmaşıklar sarmış durumda yürüyerek girmek mümkün değil. 50 dönüm falan genişliğinde. Yabani hayvan haricinde hicbir canlıya izin yok zaten amazon ormanları gibi. Ordan kuru dallar veya odun parçalarını eve getirirsek ya ağaçlar olduğu yerde tuterek alev alıyor, ya da ağacı alan kişiyi gece uykusunda odunlarla birlikte ormana getiriyor. İnsanlar orda uyanıyor gecenin bir vakti. O orman sadece köy okuluna odununu veriyor.
@oguzkaanekmekci4 жыл бұрын
Bahsettiğiniz köy nerede?
@mehmetakif57134 жыл бұрын
Bahsettiğiniz hangi ormanda?
@hadikalk72173 жыл бұрын
Bahsettiğiniz köy okulu nerede?
@natashasouliere178610 ай бұрын
Bu videonun transkripsiyonu var mı? Bir kitap için Djinn hakkında araştırma yapıyorum ve bu işime yarayabilir. Bunu sadece soruyu sormak için Google çevirmenine yazıyorum. Çok teşekkür ederim! Türkçem gerçekten kısıtlı. Podcast'lerinizi yardım almadan dinleyecek kadar bilgi sahibi olana kadar sabırsızlanıyorum.
@almond72555 жыл бұрын
İnsanların tüm yaşantısı orta dünya havasında geçiyormuş :d Her bir karakter toplanıp bir araya gelse yeni bir başyapıt bile çıkabilir belki
@remzire88326 жыл бұрын
Bunlar ları öğrenebileceğimiz kaynaklarıda yazabilir misiniz?
@Kanturali6 жыл бұрын
Yılanın tıpla ilişkilendirilmesi ve mitlerdeki değeri Babil'e kadar uzanıyor. Marduk, Tiamat(yılan-ejderha) ile savaşıyor; Musa peygamber herkesin bildiği üzere yılanlar ile savaşıyor, asası ejderhaya dönüşüp hepsini yiyor. Gerçekten enteresan bir mevzu.
@OznurErbir8 ай бұрын
Ahsap bir evde buyuduk. Temel yilanimiz vardi. Hic korkmazdik sadece tek bir yilandi..hic korkmadann yillarca ayni binayi paayylastik hic rastlamadan biribirimize degistirdigi deriyi. gorecegimiz. yere birakirdi .....
@rekrebrekre80886 жыл бұрын
valla çok güzel kanal ya çok teşekkür ederim güzel içerikler için
@esrasonmez7699 Жыл бұрын
27.30 Karabük'lüyüz bizim köydeki evimizde kapımızda ölen bir ineğimizin boynuzlu kafatası bsn kendimi bildim bileli asılıdır. İyeleri, cinleri bilmem ama ben çocukken ondan çok korkardım 😂. Çok iyi bir yayın. Emeğinize sağlık ❤
@patika.rebetika4 жыл бұрын
bir de yellerin oklarından sığınmak için çadırlara sığınmaları, yıldırım düşmesinin mecazı gibi. kara kuzey, ak güney ile ilişkilendirilir. bük, körfezin küçüğü olan bir kıyı şeklidir. sığınılacak güvenli bir doğal limandır. yellerden sakınmak için uygun mekandır.
@ozgklc6 жыл бұрын
Annem de hoşlanmadığı insanlara ‘hıbılık’ der. Bu güne kadar hiç merak etmemiştim anlamını öğrenmiş oldum 😊 Mesela bana da kızınca ‘acuze’ der🙄
@bayramgeldibayriyev6 жыл бұрын
Orta Asya'da her şeyin bir üyesi yani sahibi olduğu söylenir. En azından Türkmenistan da öyle
@user-in9gu1mm5u5 жыл бұрын
Şamanizm inancından gelen mavi inancı İzmirin bazı köylerinde izini devam ettiriyor. Akrep ve yılanların mavi renkten korktuklarını / yaklaşmadıklarını ileri sürerek evler maviye boyanmış. Akrep ve yılanın da farkında olmasalar da görünmeyen varlıklar olduğu inancından dolayı böyle bir şey yaptıklarını düşünüyorum.
@nisa-ps8cr2 жыл бұрын
Akrep yılan mavi rengi kırmızı gibi görüyorlarmış ve ateş sanıp yaklaşmıyorlarmış o sebeple mavi boyanıyormuş ev kapıları ben de böyle duymuştum
@suleymansahin46824 жыл бұрын
Kahramanmaraş'ta biz bük kelimesini içerisine girmenin zor olduğu çalılıklar için kullanıyoruz.
@me.cugdem6 жыл бұрын
Serinin tümünü notlar alarak izledim ve daha da araştıracağım, bu konuların tarihsel bağlamda incelenmesi gerçekten çok değerli, herkese hitap edecek şekilde hazırlamanız özellikle :) Çarşamba günü 20.30'da radyo programımda bu konudan bahsedeceğim beni dinlerseniz çok sevinirim ( eforizma.fun/radio/ :) Başarılar kolaylıklar dilerim!
@batuhilal13634 жыл бұрын
Benim annenem de bayramlardan önce sabah kalkar evde ada çayı ve bunun gibi bitkiler yakar evin içinde gezdirirmiş sanırım bunu da kötü ruhlardan korunmak için yapıyorlarmış
@batuhilal13634 жыл бұрын
@Halil İbrahim Çelik annanem şaman değil ailesinden öyle öğrendiği ve gördüğü için yapıyormuş ama annemler büyüğünce bırakmış bugün sabah sorduğumda uzun zamandır yapmadım biraz ama hatırlıyorum dedi sanırım buhu yada buğu gibi bir adı varmış tam yapılışını bilmiyorum ama
@deniz020105 жыл бұрын
Bizim burada(Anamur) nazar için çaltı dikeni kullanılırlar. Eve asan da oluyor cebinde taşıyan da görünür bir şekilde takan da var.
@yusufsekerci7897 Жыл бұрын
20:30 Babanem de biz hastalanınca hastalığın kendisine geçmesini isteyen bir dua ederdi ve göbeğimizi cevirirdi
@theodoregabranth18005 жыл бұрын
Yanlış hatırlamıyorsam galiba Batı kültürlerinde peri, elf türevi varlıklar da cold iron denilen şeylerden kaçınır, ürker. Cold Iron muhtemelen dövülmüş demir olduğuna göre perilerin metallerle bir sıkıntısı var, sanırım :D
@ibocan45495 жыл бұрын
Bulgaristanda anlatılanların hepsine halà inanılıyor, daha fazlasıda var.
@pnaryazrozgur356 Жыл бұрын
Ayrica mutfakta kırıntı ve lavaboda bulasik birakilmaz mutfagin sahibi onlar toplanmadan uyumayacagi yorulacağı için Lavaboya sıcak su dökerken izin istenir ...
@khazarmossen6306 жыл бұрын
"İye" sözüne biz yerli ağızda "Yiye" diyoruz. Yiye sözünün kökeni Nene ua Nine ile bağlıdır. Biz büyük anneye Yeye ya yaya da deyiz. Yeye ve nine nene sümerce ve türkçe bir kelimedir. Yeye yiye ve iye bizde evin yöneticisi, evin kurucusu ve koruyucusu, baş görevlisi ve sahibi anlamı verir. İlk başta iye ya yeye'ler kadın olurmuş. Erkek iye olunmaz mış. Benim düşünceme göre çoğu olumsuz düşünceler ve algılar bize başka kültürlerden geçmiştir. "Saçma" güzel anlamı olan bir söz iken islaml dini ile tanıştıktan sora bir küfür sözüne dönüşmüştür. Türkler Kadını güneşe benzetir saçlarınıda güneşin ışınlarına benzetirmişler. Kısa kesim, Saçma ve saçmalama gibi sözlerin kökü örtünme ile bağlantılıdır. Bizde bir çeşit kurşuna "saçma" kurşunu denilir. Bu çeşit kurşun ateş açıltıktan sora kurşunun pükesi açılır ve içinde küçük küçük toplar saçılır be dağılır. Bu yüzden adına "saçma" demişiz...
@hasenakkhaya5 жыл бұрын
adamlar öyle bi emin ve hararetle anlatıyor ki hop diye inanası geliyor insanın.
@EminAghaPulseChain Жыл бұрын
Azərbaycanda gelinin beline kırmızı lent 🎀 bağlayırlar.. Bağlayan da bəyin qardaşı olmalıdır.Köy yerlerinde evlerin önüne buynuzlu və ya buynuzsuz büyük baş hayvan başı qoyurlar.
@CayBilgesi5 жыл бұрын
Korumak istediğiniz bir yeri, kişiyi veya objeyi daire çizip Ya Hafız ismiyle mühürlenir. Hatta yine hamile anneyi korumak için de eşi bir dua ederek annenin karnı üzerinde daire çizer.
@farukaydinsteel6 жыл бұрын
Yalnız izlemeyin çok korkunçlu bir video. Az önce damarlarım çatladı.
@sisifosis6 ай бұрын
13:16 dağ iyesi
@pnaryazrozgur356 Жыл бұрын
Supurge ile ev zemine degmeden hafif hafif süpürülür kotu ruhları uzaklaştırır...
@eylcvn96196 жыл бұрын
KİMİN İYESİİİ BUUUU
@merideko92122 жыл бұрын
46.23 tavaf’ı aklıma getirdi.. acaba?
@dehe2499 Жыл бұрын
Çocukken köyde bağda bahçede çişi gelince orada tenha bir yere bir ağaç dibine çişini yapmak normaldir babannem de şunu öğretmişti çişini yapmadan önce üç kere "tü destur" de. De ki eğer orada bir peri, üç harfli vesaire varsa izin almış haber vermiş ol ve kızıp sana karışmasınlar. 😅😅 Paylaşmak istedim hafif utanarak. 🙈😅
@firds_lady3 жыл бұрын
Nohuttan yapılan nesneler, mısır kurutup asma, süpürgeyi süsleme benim gördüğüm şeyler. Ama her zaman sebebi bilinerek yapılmıyor.
@philia50303 жыл бұрын
Almanya'nin Kara Ormanlari da unludur. Alakasi yok ama yazayim dedim
@hakantoptas7133 жыл бұрын
Demir: kötü ruh. Nazar boncuğu: mavi şeytanın rengi kurt tırnağı: vahşi yaşam in simgesi yani bizde sizdeniz bize zarar vermeyin gibi
@patika.rebetika4 жыл бұрын
hocalarım, Karagöz Hacivat neden öldürüldü? filmindeki cinin "osuruklu" olması, yani diğer bir deyişle yelleniyor olması, cin ve yel eşanlamlılığı ile ilişkilendirilebilir mi acaba?
@Tarih_Obası4 жыл бұрын
Pek zannetmiyorum.
@philia50303 жыл бұрын
Annem kardesimi dogurunca bas ucuna supurge koydular, annemi ve kardesimi korumak icinmis. Bende merakli bir cocuktum, ben israr ettikce, annem sus konusma sorulmaz, konusulmaz gibi bir tepki gostermisti. Sanki diabolik bir sey her an atak yapabilirmis gibi.
@aysenurakkoc20686 жыл бұрын
Halamgil tuvalete girerken tu destur tu destur tu destur diye 3 kere dersen musallat olmaz diyorlardı da bana acayip ve komik gelmişti, hatta kahkaha ile gülmüştüm. Nereden bilebilirdim bunun orta asyalardan gelen bir şamanizm inancı olduğunu 😀
@EminAghaPulseChain Жыл бұрын
Azərbaycan dilinde yiye sahib demək.Orta Asya türkləri işqal etmek sözün iyelenmek olaraq deyirler
@aysun16816 жыл бұрын
kara orman babamin koyunde de var biz kucukken koye gidimizde korkardir ordan gecerken orayi telorgu ile cevirmisler di ordan evine bir yere dusen cam kozalagi yada kurumus kirilmis agac dallari goturup yakarsan evin bacasi tutusup yanarmis hakikaten de olmus cok sוk buyuk agaclar kara orman
@neslihancetin20176 жыл бұрын
hocam makaleleri unutmayın
@aysenurozdemir54034 жыл бұрын
Özür dilerim CS. Karına aşık oldum.
@aleyna37734 жыл бұрын
Rize'de kışın bazı özel günlerine goncolos derler
@Kanturali6 жыл бұрын
Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun'unda da 'hazineleri koruyan ejderha' diye bir beyit var.
@batuhanburak89946 жыл бұрын
Gılgamış destanında da orman koruyan bir ejderha vardı humbaba olabilir ismi tam hatırlamıyorum şuan
@chocolattejesus67825 жыл бұрын
Kloroforum doğru destanda Humbaba var,fakat ejderha değil.Dev gibi bir şey.
@aysun16816 жыл бұрын
nazar degenlere ellerinde bicak la okuyorlar ,bicagi cocugun alnina ve cenesine bicagi deydirerek okuyorlar ama ne okuduklarini bilmiyorum hatta okuyan yasli kadin yuksek sesle arka arkaya esner gozunden yasgelir hatta ha unutmadan evliya turbelerinden cikarkenden de arka arka hafif one egilerek kapidan cikilir saygi ile .....
@turgayrmak58963 жыл бұрын
kedilerin göz perdesi yok tur derler... her türlü insan gözünün görmediği varlıkları gördükleri bakışı ile onları rahatsız ederek onları kaçırdıkları için ev de kedi beslenmelidir diye inanılır Anadoluda.....
@r.y5786 Жыл бұрын
Babamnemler Gürcü kökenli. Bircok uyguladığı sey nekadar uyuyor. Ben en cok iye kısmına takıldım yayında. TURK iye ..vs vs .beynim yandı. Birde isminde iye gecenler ozel ruhmu oluyor .bilgisi olan.yada kaynak bilen.varsa yardimci olursa sevirim
@cilgin-oyuncu4 жыл бұрын
Ceren abla 20:57 Cengiz Han' da neredeyse dünyayı ele geçirdi ama ona iyeler neden kötülük yapmadı ?
@hakankilic29925 жыл бұрын
japon budizminde de var dağları kutsal görme, film tavsiyesi vereyim narayama türküsü.
@Tarih_Obası4 жыл бұрын
Yo dağları kutsal kabul etme Altayda da Japonda da var.
@temelbaltaoglu4671 Жыл бұрын
Süpürge konusunda çok şey sòyleyebilirim.
@suleymansahin46824 жыл бұрын
Aydınlanma yaşadım, Kurban grubunun Sahip isimli parçasında "iye iye iye, iye" dediği bir kısım var, ben onu rapçılar "ah" demesi gibi bir nara zannediyordum, meğerse sahip diyormuş.
@sinemsinem89813 жыл бұрын
Bir taşın bile iyesi olabilir dediniz. Pembe panter çizgi filminde ve family guy çizgi filminde kahramanları sokakta buldukları küçük bir taşı sahipleniyor ona evcil hayvan gibi bakıyorlardı. Batı kültürüne has bir inanış sanmıştım. Hala Pembe panter kanalında videosu var o bölümün. Belki de taşlar aslında canlıdır.
@ertugrulkarslioglu42715 жыл бұрын
Nusaybin cinleri de var anadoluda çok böyle söylemler.
@uykumufrezesi96386 жыл бұрын
guzel ablam bolmeden paylaşsqn olmazmi
@Tarih_Obası6 жыл бұрын
Olmaz.
@muratcandemircandemir65315 жыл бұрын
Türkmenistan tam bizlere uyuyor
@mehmetdeveci61673 жыл бұрын
Süpürgeyi boyadım Kapardına bağladım
@halilozel35032 жыл бұрын
Makaleleri göremiyorum
@bakdakal6 жыл бұрын
"itting iyesi börining Tengeri bar" Kazak atasözü.
Bu arada yazmayı unutmuşum buradan sizi tanımama vesile olan tüm geek ekibine selamlar :)
@leylakarahan99374 жыл бұрын
0:10 😂😂
@rehavet15 жыл бұрын
Son zamanlarda çok sıkıldığım youtube kanallarından sonra bu kanal bahar esintisi gibi geldi vallahi ( süpürge ile ilgili olarak iki söylence bilgisi vermek isterim ben de 1. Babaannemden duymuştum. eğer sana gelen bir veya bir kaç misafirden çok sıkılır ve bir an önce kalkıp gitmesini istersen süpürgenin tepesine bir veya iki tane toplu iğne batırırsın ve orada bırakırsın çok az bir zaman sonra istenmeyen misafir kalkıp gider. 2. Sevilmeyen istenmeyen bir misafirin gitmesinden sonra süpürge ile yerin bir kaç cm üzerinden kapı eşiğinden dışarı doğru hava süpürülürse o kişi artık ya çok seyrek ya da artık hiç sana gelmezmiş. Şahsen ben 1.sini denedim gerçekten oluyor ama 2.sini pek deneme fırsatım olmadı. )
@oguzkaanekmekci4 жыл бұрын
Teşekkürler bilgiler için :D fırsat olunca denicem
@nisa-ps8cr2 жыл бұрын
Çok iyi deniycem bunu 😄
@aliozel25413 жыл бұрын
37:19 Dakikayı bir daha aramamak icin.
@halilkaratas2346 жыл бұрын
Hocam bizim köyde naip dede diye bir evliya var onun mezarı olduğu yere bir testi su ve havlu koyarlar. Tamamen köyü ve doğada ki varlıkları koruduğuna inanırlar. Yaşanan olaylarda köylülerden biri bir ağaca bakarak bu ağaçtan at arabası için güzel bişey olur der içerisinden bunu geçirir. Gözünü açtığında kendisini karşıda ki dağda bulur. Bir yaşanmış olay da bir kadın dağda çalı çırpı bulur onları keser ve evine götürürken o dede karşısına çıkar ve kestiklerini bırak der. Kadın korktuğu için çalılarla kaçmaya başlar kadın daha sonra delirir o kadını çarptı derler. Son olarak da dedemin başından geçen bir olay var . Dedem köyde çobanlık yapıyormuş rahmetli. Köydeki arkadaşları bir tane gebe koyun çalmışlar ve dedemin yanına gelerek bu hayvanı dedeme kestirmişler. Dedem kestikten sonra hayvanın gebe olduğunu anlamış ama iş işten geçmiş. Bir iki gün sonra köydeki hayvanları yayarken bu naip dede dedemi kovalamış ve yakalayarak yere düşürmüş ve kaba etlerini ısırmış ve bir daha hayvan kesmeyeceğine söz almış. Dedemin anlattığına göre kısa boylu ve ak sakallı imiş. Naip dede bir de geceleri kır atıyla dolaştığı söylenir. Naip dede nasıl bir varlık merak ettim ve paylaşmak istedim
@batuhanburak89946 жыл бұрын
Muhtemelen evliya motifiyle donatılmış bir dağ iyesi nerede yaşıyorsunuz Trakya mı? Ege mi yoksa?
@halilkaratas2346 жыл бұрын
Balıkesir
@batuhanburak89946 жыл бұрын
Kazdağına yakın mı köy?
@halilkaratas2346 жыл бұрын
1 saatlik mesafe neden ki
@batuhanburak89946 жыл бұрын
Kazdağı çevresinde yaşayan Türkler eski inanç ve ananelerimizi baya korumuşlar ve bu tarz anlatılar hala yaşaya gelmiştir. Edremit bölgesinde buna benzer koruyucu evliyaların olduğuna dair inanışlar çok fazla var aslında.