OYUN PAZARLAMA VE TANITIMI (Oyun Sektörüne Giriş #4)

  Рет қаралды 4,602

Disket Kutusu

Disket Kutusu

Күн бұрын

Пікірлер: 29
@mutluemre93
@mutluemre93 3 жыл бұрын
01:10 Faruk abi de güzel espriler yapmaya başladı :D
@yukokano22
@yukokano22 3 жыл бұрын
Bu videoyu izledikten sonra dünyadaki pazarlama seviyesinin her şeyin üretiminin önüne geçtiğini ve nüfusun bu denli arttığından her güzel şeyin her şeyin altında kalıp yok olduğunu da bildikten sonra bütün oyun yapma hayallerim sıfırlandı. En azından bir dertten kurtuldum, verdiğiniz bilgiler çok değerli, tutkulu insanların umarım işine yarayacaktır. Kolay gelsin dostlar işiniz zor
@ErolMazharAksoy
@ErolMazharAksoy 3 жыл бұрын
16:35 de cidden çok temel bir şekilde Kotler'in Pazarlama Karması dediğimiz 4P'yi anlatmışsınız. Bu genel olarak herhangi bir malın marketing/pazarlaması için üzerinde durulması gereken 4 önemli noktadır. Product - Ürün : Oyunun kalitesi, türü, yapısı vb Price - Fiyatlandırma : Oyunun fiyatı, masrafı, marjinal faydası Place - Konumlandırma : Oyunun satışa sunulacağı veya oynanacağı platformlar, dağıtımcılar aracılar, hedef kitle vb. Promotion - Tutundurma : Tüm satış sonrası hizmetlerden reklamlara halkla ilişkilere kampanya ve satış politikalarına kadar yazılı görsel işitsel medyada tüketicileri çekme faaliyetlerinin tamamı Sorusu olanlar aslında gerçekten Philip Kotler'den Principles of Marketing başucu eserine bir üstünkörü gözden geçirseler. (Ki hocanın Marketing 4.0 eseri de Dijital ve Hizmet Pazarlaması için muazzam vizyon içerir) Gerekli tüm temel bilgilere sahip olacaklar. Biraz teorik/akademik bilgiye sahip olmak sunarken daha profesyonel olmanızı sağlar. -Marketing&ProductionManagement MBA'li bir Elektrik Mühendisi :D
@burakcicek9953
@burakcicek9953 3 жыл бұрын
Bu mecrada 'KZbin' genelde oyun sektörüyle ilgili sadece 'tüketici' kimliğiyle ön plana çıkan insanlar hedef alınarak içerik üretiliyor ki bu çok anlaşılabilir bir sebep. Fakat siz, üretim sürecinde yer almak isteyen farklı disiplinlerden insanlara ışık tuttuğunuz bu gibi serilerle çok değerli bir şey ortaya koyuyorsunuz. Zaten hangi mecraya geçerse geçsin takip ettiğim değerli insan, Sinan abi'nin farkını ortaya koyması çok olağan dışı bir şey değil. Sizden ricam, gelecek video konularınızda konsept sanatçısı, karakter tasarımcısı gibi batı ve uzak doğu oyun sektöründe önemli yer tutan ve bir geleneği oluşmuş mesleklerin coğrafyamızdaki yeri ve potansiyeli ile ilgili de bir kaç kelam edebilmeniz. Batı ülkelerinden farklı olarak (çizgi film animasyon bölümleri haricinde) sanatın endüstri içerisindeki güncel formlarıyla ( batıda konsept sanatı ve illüstrasyon gibi direkt sektörün ihtiyaçlarına yönelik bölümler mevcut) eğitim veren kurumlar henüz yok. Fakat Resim, Heykel gibi bildiğimiz Güzel Sanatlar bölümü olan yerlerden mezun olup kendini bu alanlarda geliştirmeye çalışan bir çok insan var. Tabii bir çoğumuz Batı ve Uzak Doğu ekollerini takip edip kendi portfolyolarımızı oluşturduğumuz için hyper-casual vb mobil oyun sektörünün liderlik ettiği stüdyolara başvurma konusunda çekinceliyiz/çekinceliyim. Kendi stüdyonuz ve ülkemizdeki diğer stüdyoların bünyesinde ne tür sanatçılar barındırdığından, onlardan neler beklendiğinden bahsederseniz çok mutlu olurum. Saygılarımla.
@daphnepuding
@daphnepuding 3 жыл бұрын
Çok güzel bir istek. +1
@canahmetdarama354
@canahmetdarama354 3 жыл бұрын
Mobil sektör tam bir cümbüş. Indie sektörde duyulmanın tek yolu ise insanların arkadaşlarına önereceği kadar yaratıcı mekanikler veya güzel bir hikaye ile mümkün anca. 3A sektör için bir şey diyemeyeceğim, 3A oyun yapabilen şirket reklamını da yapar zaten.
@GamerRocko
@GamerRocko 3 жыл бұрын
Bağımsız oyunlara ağırlık veren PR ajansları ve dağıtımcılar için ben de ufak bir liste paylaşayım. - All in! Games - Cosmocover - Evolve PR - HomeRun PR - Honest PR - HypeTrain Digital - Jaleo PR - Plan of Attack - PlayWay - Renaissance PR - Tinsley PR - tinyBuild - Toplitz Productions
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
Çok teşekkürler Şefik! 😻
@kadiravc3043
@kadiravc3043 3 жыл бұрын
Pazarlama ve tanitim bu sektorun en onemli işi belki devoloptan dahi onemli olabilir , bu pazarla işlerinu iyi öğrenmek lazım.
@abrahamlaerion
@abrahamlaerion 3 жыл бұрын
Miyazaki pazarlama bilmediğinden Elden Ring çıkmıyormuş olsa ya :D
@trgamer3193
@trgamer3193 3 жыл бұрын
çok sağlam bilgiler teşekkürler
@mrtcnl
@mrtcnl 3 жыл бұрын
Sinan abi formunda Berkan abi de şakalara eşlik edince combo olmuş.Bu sefer Faruk abi de patlattı 3 lü voltran oluşturuldu.İğrenç espri seven bizler zevkten dört köşe
@mrtcnl
@mrtcnl 3 жыл бұрын
Elden Ring'i atlatamadım her gün izliyorum asdas
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
Elden bir şey gelmiyor (Ring mesela)
@sadaharu_tr
@sadaharu_tr 3 жыл бұрын
Peki sayın hocalarım oyun dünyasından çıkış nasıl yapıcaz? Yeter yav Pillars of Eternity'e not başladım bir haftada 50 saat duramıyorum. Daha da oynayasim geliyor. Benim sorum konu dışı ama sizi aşırı saran, oynamak için delirdiginiz bir oyun varsa, ama aynı zamanda işleriniz de varsa, öncelik ya da planlaması nasıl olmalı? Mesela Bloodbourne 2 çıktı ve işleriniz de yoğun, ne yaparsınız? Teşekkürler.
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
İşleri birden askıya alırız :)
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
Şaka bir yana, bu iş/okul ve oyun arasındaki denge zamanla kuruluyor. Belli bir formülü yok, bizim sorumluluklarımızın başka insanları da etkilemesiyle ilgili biraz.
@sametkucuk9152
@sametkucuk9152 3 жыл бұрын
Merhaba, benim sorum vergilendirme ile alakalı olacak. Herkesin bildiği gibi steamin yaptığı kesinti %30 ve Türkiye cumhuriyeti 2021 gelir vergisi oranlarına göre eğer 650 bin TL nin üzerinde bir getiriniz varsa %40 lık bir vergiye tabi tutuluyorsunuz. Diyelim ki ülkemizden bir arkadaşımızın geliştirdiği yapım çok başarılı oldu, 1.000.000 satışı yakalasa bile ödemiş olacağı vergi ve steamin yaptığı kesintiler yüzünden elde edeceği kazanç çokça düşecektir. Asıl sorum şu olacak. Sizlerin bildiği devletin vergi affı var mı yoksa bu oyun geliştiricisi arkadaşlarımız yüksek oranlarda kesintilere uğramak zorunda mı?
@emreroccia
@emreroccia 2 жыл бұрын
Genç girişimcilik hakları var gençlerin bu durumdan faydalanırlarsa vergi bayağı bi düşüyor.
@raven0116
@raven0116 3 жыл бұрын
Steam satışlarında hangi vergileri veriyoruz şirket kurmak zorunda mıyız vergi vermek için?
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
Vergi vermek için şahıs şirketi de olsa kurmanız gerekir. Steam satışlarında gelir vergisi ve KDV2 veriyorsunuz, bu konuda bir muhasebeciyle çalışmanı öneririm. Oyununu yaparken, ilk paran hesaba düşene kadar şirket kurmana gerek yok (yanında sigortalı birisini çalıştırmayacaksan tabii).
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 9 ай бұрын
Oyun sektorunde var olmayi kabul ediyorum seciyorum
@yokedicimagork6456
@yokedicimagork6456 3 жыл бұрын
Herkese selam.
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
Selamlar :)
@samedkarabulut847
@samedkarabulut847 3 жыл бұрын
Abi nerdesiniz siz ya
@DisketKutusu
@DisketKutusu 3 жыл бұрын
Buradayız?
@samedkarabulut847
@samedkarabulut847 3 жыл бұрын
@@DisketKutusu Daha çok burada görmek istiyoruz. Arayı çok tutmayın :)
@GuardianMehmed
@GuardianMehmed 3 жыл бұрын
espriler yine soğuk
İNGİLİZCE BİLMEK GEREKLİ Mİ (Oyun Sektörüne Giriş #3)
19:51
Disket Kutusu
Рет қаралды 3,6 М.
Electric Flying Bird with Hanging Wire Automatic for Ceiling Parrot
00:15
Самое неинтересное видео
00:32
Miracle
Рет қаралды 2,7 МЛН
when you have plan B 😂
00:11
Andrey Grechka
Рет қаралды 63 МЛН
Zaman Yönetimi 101: Zaman Herkesin Kendi Hızında
1:01:15
Skilled Hub
Рет қаралды 104
FİNALE DOĞRU ADIM ADIM...EVET, GİDİYORUZ - NERENİN PİKSELİ 25
25:45
EKİM 2024 | AYLIK BURÇ YORUMLARI | TÜM BURÇLAR
1:15:05
Astrolog Gülşan Bircan
Рет қаралды 42 М.
We Chat with Rollic CEO Burak Vardal on the Turkish Gaming Ecosystem
48:16
OYUN SEKTÖRÜNDE PARA KAZANMAK (Oyun Sektörü Soruları #5)
37:14
Electric Flying Bird with Hanging Wire Automatic for Ceiling Parrot
00:15