Program hayırlı uğurlu olsun çok değerli sohbetler varmış detaylarla dolu.
@muhammedsamilalbayrak46722 жыл бұрын
Şu dikkatimi çekti moderatör kardeş ne güzel dinliyor bizim gibi; araya zırt pırt girip boş konuşmalar yapmıyor. 👍
@pikachuzan2 жыл бұрын
Öncelikle Makine'ye ve sunucu Ali Eren'e video için teşekkürler. Sayenizde Bager Akbay'ı da tanımış oldum. GSF'de ister istemez Film Tasarımı hocalarıyla çok fazla vakit geçirdiğimden ötürü Bager Akbay'ı da kafa ütüleyen ve paso anlamadığım terimlerle ideolojik konuşmalar yapacak bir akademisyen olarak düşünmüştüm ama pek öyle olmadı. Ya da ben oyunlarla daha çok ilgiliyim diye daha rahat anladım. Yine de olabildiğince sade bir biçimde anlatım yaptığını ve anlaşılabilir örnekler ile ilerlediğini düşünüyorum bu bölümün. Her ikinizin de emeğine sağlık. Oyunların sanatsal yanı olduğuna katılıyorum ancak bunu net olarak ayırmamız gerek. Birincisi: Müzik, resim, sinema, edebiyat gibi birçok sanat dalının veya bulundurdukları birtakım özelliklerin bir şekilde oyunların içinde var olması. İkincisi: Kendine (oyunlara) özgü sanatsal özelliklerini barındırması. Örnek olarak burada gameplay design, içine çekip sanki oradaymışsın gibi hissettiren atmospheric graphics/sounds, level design gibi birkaç özellik sayılabilir. Diğer tüm sanat dallarında olduğu gibi burada da bir şeyin çok fazla benzeri üretilmesinden tutun birçok geliştiricinin farklı farklı bir ton tarzı denemesinden ötürü gameplay ve level design bakımından sanatsal iş üretmek her geçen gün zorlaşıyor. Bu yüzden sanatsal olmak isteyen yapımlar daha çok atmosferleri, grafik tarzları, müzikleri, anlattıkları hikayeler ve hissettirdikleri duyguları (bunlar içinde oyuna özgü diyebileceğim sadece grafikler, sanatsal oyunlarda sıklıkla başvurulanlar ise son ikisi diyebilirim) gibi yanlarıyla öne çıkıyorlar. Genellikle hepsini harmanlamayı seçiyorlar hatta. Bager Akbay'ın da dediği gibi sanat ve tasarım (tasarım kavramının tam anlamıyla oturduğunu düşünüyorum, nedense önceden "Tamam bu bir sanat değil de, ne olarak nitelendirmek lazım?" diye tıkanıyordum. Tasarım kelimesini kullanınca aydınlanma yaşadım resmen.) arasındaki çizgi o kadar ince ki ayırt etmek zor. Burda da ayırt etmemiz için en kolay yöntem olarak "yapılış amacı, bitmiş üründeki halinin hizmet ettiği amaç" gibi sorular ve anlatımlar devreye giriyor. Ancak şahsen ben bunların hiçbirine takılmıyorum. Neticede elimizdeki yapı istediği taktirde harika bir hikaye anlatımı, kamera ve sinematografi kullanımı, dinledikçe dinlenecek müzikleri, insanı havaya sokan atmosferi ve nicesini bir arada bulundurabilen bir medium. Resmen sanat olmak için doğmuş bir yapı. Mevzu yapımcının nasıl bir iş ortaya çıkarmak istesemesinden ibaret diye düşünüyorum.
@Asd-px1fi2 жыл бұрын
çok güzel olmuş, Ali'nin enerjisi ve Bager Hoca'nın bilgisinin birleşimi hoş olmuş
@toprakart2 жыл бұрын
Günlerini/Aylarını başında geçirdikleri eğlence aracının kendileri ve diğer insanlar için çok daha anlamlı bir şey olmasını istediklerinden, her fırsatta çıkıp "İşte bu sanattır abi! Bu değilse ne sanat" diye ağlamayı seviyor bizim oyuncu tayfa :) Zamanında koca koca adamlar günlerce kavga ettiler, ekran görüntüsü paylaştılar oyunların sanat olduğunu kanıtlamak için. Hepsini bulup yollamak lazım bu videoyu. Elinize sağlık çok güzel olmuş.
@altumlux2 жыл бұрын
Kafa açıcıydı gerçekten, tşk.
@bahadirkosapinar91552 жыл бұрын
Enfes bir bölüm olmuş
@fatihoner25922 жыл бұрын
Video çok güzel olmuş ama keşke ekranda gösterilen oyun gameplay leri adlarıyla birlikte gösterilseymiş. Daha iyi olurdu.
@eskitvturkiye7742 жыл бұрын
Daha çok entelektüel sohbet gelsin
@taskintaskiran28062 жыл бұрын
Çok başarılı bir video olmuş, moderatör ayrı konuk ayrı başarılı bence, benzerlerini bekliyoruz...
@erwnn2 жыл бұрын
Çok iyi.
@lim10_2 жыл бұрын
İlk like benden. Makine harika eleştiriler yapıyor.