Palatul Regal, Bombardamente și Trădări: Germanii în Derută!

  Рет қаралды 2,040

GIUCLEA

GIUCLEA

Күн бұрын

Continuăm seria specială dedicată momentului definitoriu de la 23 august 1944, cu episodul trei.
🎥 Acest al treilea episod din seria de 6 episoade, realizată alături de istoricul Mihai Burcea, ne poartă prin locuri semnificative din București, unde s-au desfășurat evenimente esențiale în acele zile cruciale.
𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐨𝐩𝐫𝐢𝐫𝐞: Ne aflăm pe strada Schitu Măgureanu, la numărul 19, unde locuia Aurel Lecuția, un important avocat și membru devotat al Partidului Țărănesc. Blocul în stil art deco, construit în 1929 de celebrul arhitect Horia Creangă, a găzduit întâlniri politice și conspirații între lideri de marcă precum Iuliu Maniu, Lucrețiu Pătrășcanu și Constantin Titel Petrescu. Aici s-au conturat planurile de răsturnare a regimului Antonescu, iar aceste momente de istorie intensă sunt aduse în prim-plan de relatarea captivantă a istoricului Mihai Burcea.
𝐎𝐩𝐫𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚: Strada Știrbei Vodă, nr. 79-81 - sediul Marelui Stat Major al Armatei, un loc de maximă importanță la momentul 23 august 1944. În acea zi, Generalul Gheorghe Mihail, abia numit șef al Statului Major, a emis o directivă operativă prin care s-a ordonat blocarea trupelor germane din București, Valea Prahovei și alte puncte strategice. Burcea ne introduce în detaliile acestei decizii critice, explicând contextul și impactul ei asupra succesului loviturii de stat.
𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐕𝐚𝐥𝐭𝐞𝐫 𝐌𝐚̆𝐫𝐚̆𝐜𝐢𝐧𝐞𝐚𝐧𝐮: Aici, în clădirea Ministerului de Război, preluată de noua conducere în frunte cu Generalul Mihail Racoviță, s-a desfășurat un alt capitol important din acea zi. Istoricul ne explică felul în care clădirea a fost ocupată rapid și ce rol a avut acest eveniment în consolidarea noului regim. Tot aici găsim și statuia „Avântul Țării”, ridicată în anii 1920 în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență.
𝐏𝐚𝐥𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐑𝐞𝐠𝐚𝐥: Un moment dramatic al evenimentelor din 23 august 1944 s-a desfășurat la Palatul Regal, unde Ion Antonescu și Mihai Antonescu au fost arestați de către Regele Mihai, după ce refuzaseră încheierea unui armistițiu. Burcea ne poartă prin detaliile acestei întâlniri tensionate, care a marcat o schimbare crucială în conducerea României. Antonescu și Mihai Antonescu au fost ulterior reținuți și predați armatei sovietice, o decizie cu consecințe imense pentru soarta țării.
𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐀𝐦𝐛𝐚𝐬𝐚𝐝𝐨𝐫 ș𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞ș𝐭𝐢𝐮𝐥 𝐛𝐨𝐦𝐛𝐚𝐫𝐝𝐚𝐭: Pe Bulevardul Gheorghe Magheru, Hotelul Ambasador a fost înconjurat și ocupat de trupele române pe 24 august 1944, după ce ofițerii germani s-au predat fără să opună rezistență. Burcea explică cum această clădire a fost un punct strategic în eliberarea Bucureștiului de sub dominația germană. Tot în această perioadă, orașul a fost supus raidurilor aeriene germane, care au vizat clădiri emblematice precum Palatul Regal, Palatul Telefoanelor și Universitatea București.
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐚̆𝐥𝐧𝐢𝐫𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐞: Ne îndreptăm către Intrarea Rigaș, unde liderul social-democrat Constantin Titel Petrescu își avea reședința și unde s-au desfășurat întâlniri clandestine între 20 și 23 august 1944. Aceste întâlniri, alături de cele din blocul lui Corneliu Coposu, aflat în apropiere, au jucat un rol crucial în pregătirea acțiunilor politice ale blocului național-democrat.
𝐎𝐚𝐬𝐩𝐞𝐭̦𝐢 𝐧𝐞𝐚ș𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐜𝐚̆: Finalizăm turul în fața clădirii Hotelului Princiar, unde, în ziua de 23 august 1944, soldații germani au fost rapid dezarmați de trupele române. Hotelul Ambasador și multe alte clădiri din centrul Bucureștiului au devenit puncte cheie în eliberarea orașului, iar Mihai Burcea subliniază conexiunile istorice și strategice între aceste locuri.
Alăturați-vă nouă într-o călătorie fascinantă prin Bucureștiul de la 23 august 1944, în care fiecare clădire și fiecare poveste ne dezvăluie o altă fațetă a evenimentelor care au schimbat destinul României. Mulțumim că ați fost alături de noi și nu uitați să vă abonați pentru a urmări următoarele episoade din această serie captivantă! 🙏
𝐀𝐥ă𝐭𝐮𝐫𝐚ț𝐢-𝐯ă 𝐧𝐨𝐮ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐩𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐞𝐢. Veți înțelege modul în care aceste locuri au contribuit la evenimentele majore din 23 august 1944 și la reconfigurarea politicii românești.
𝐋𝐢𝐧𝐤𝐮𝐫𝐢 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐞:
✦ Mihai Burcea
/ mihai.burcea.58
Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
/ @giuclea
Ținem să reamintim că aceste materiale sunt făcute de către echipa Giuclea din resursele proprii, din plăcerea de a promova, conserva și arăta istoria noastră, a românilor.
Mulțumim că ați vizionat! 🙏 Rămâneți alături de noi pentru mai multe aventuri culturale și istorice!

Пікірлер: 3
@ovidiuaurelmoldovan3668
@ovidiuaurelmoldovan3668 Ай бұрын
Domnul meu imi placi , esti ravnitor si incerci sa mergi mai tot mai departe . Bravo ! Am auzit numele la mai multi generali . De pilda Aldea , un ofiter bun in timpul primului razboi , ulterior nu prea a dovedit mari hai sa-i zicem calitati . Domnul Mihai , se spune ca pana l-au ridicat sovieticii , Antonescu ar fi fost vizitat de vreo doua ori de Aldea , asa ca nu prea a fos atat de secret locul detinerii . Gheorghe Mihail , vicepriministru cand s-a pierdut Basarabia , sef al statului major cand s-a pierdut Ardealul de Nord ( peste tot fara sa se teaga un foc de arma ). Petecul perfect pentru tara . Racovita , mare om mare caracter , dar bagat pana peste cap in afacerea " poarta Iasului " cand cica s-a uitat sa se puna vreo 25 km soldati sa apere zona ( de aceea frontul era intr-o stare deplorabila , pentru ca acolo rusii au intrat ca la nunta ) . Sanatescu , macelar al soldatilor romani la Odessa , iertat de Antonescu , aici in cazul acesta , se adevereste zicala " pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa el sa traiesti ! " . PS . Baietii aceia din regimentul de garda care aveau insemnele IA si nu M au ajuns la "specializare " la Oarba de Mures , trimisi singuri la atac si majoritatea se odihnesc acum pe delusorul de langa satul Sfantul Gheorge .Nu au scapat prea multi. Se spune ca pana si Petrica Groza ar fi spus ceva de genul " maiestate , cum a-ti putut face asa ceva , erau frumusetea poporului roman !
@popianartist1892
@popianartist1892 Ай бұрын
da, a fost o trădare, dar nu e vina regelui.
Man Mocks Wife's Exercise Routine, Faces Embarrassment at Work #shorts
00:32
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 6 МЛН
From Small To Giant Pop Corn #katebrush #funny #shorts
00:17
Kate Brush
Рет қаралды 72 МЛН
Slobozia
1:14:19
GIUCLEA
Рет қаралды 913
Roșia Montană
1:52:20
GIUCLEA
Рет қаралды 1,8 М.
Istorii nestiute despre centrul vechi al Bucurestiului cu Damian Anfile !
1:37:46
Constantinescu Sorin
Рет қаралды 305 М.
Visul Esuat Al Lui Ceasusescu - Casa Poporului
12:15
Atentie, Cad Mere!
Рет қаралды 204 М.
Istoria Bursei de la București
34:13
📈📉 Feed your Greed
Рет қаралды 21 М.