izlediğimiz için kendimizi ayrıcalıklı hissettiğimiz bir kanal
@hasangogce26609 күн бұрын
Harika bir programdı teşekkürler..
@ahmetben88124 күн бұрын
Ağzınıza sağlık, konuya geniş bir perspektiften yaklaşan çok güzel bir yayın olmuş.
@esuvari8 күн бұрын
Cemalettin hocamın aydınlanma aklı eleştirisine dair çok fazla materyalini okudum, dinledim. Kendi kabullerimi kırmak zor oldu ama aşağı yukarı eleştirisinin temel noktalarını kavradığımı hatta benimsediğimi düşünüyorum. Ancak bazen hala şu noktada zorlanıyorum. Hoca hem kompleks yapılarda belli bir amaç doğrultusundaymış gibi gözüken her aksiyonun kimi bu amaca zıt, kimi bu amacı destekleyen kimi de tamamen ilgisiz bir yığın yan sonucunun olacağını, bunların da “bilinemez”, “kestirilemez” olduğunu söylüyor. Hem de bu yan sonuçları hiç hesaba katmadan karar almayı, adım atmayı eleştiriyor. Yani ormanı “optimize” etmeye çalışan adamın derdi zaten muhtemelen doğa değil, kereste. Keresteyi de darwinci bakış açısıyla nasıl elde edersin o kısmına kafam basmıyor. Çünkü kereste üreteyim ama tüm sonuçlarını düşüneyim, kuşlar da kaçmasın, kurtçuklar da yaşasın dediğin ve ormanı güya bunları da hesaba katarak optimize ettiğin anda hop yine mekanistik bakış açısının kucağına düşmüş oluyorsun. Ve belki yeni bulduğun çözümlerle kuşlar yerinde kalıyor, kurtçuklar da yaşıyor ama öngörülmemiş bir yığın başka sorun çıkıyor ortaya. Yani hocam Kıbrıs’ı şöyle çözelim diyen adam tam da sizin bir başka benzetmenizdeki gibi ince ince hesap yapmadan sadece göz kararı topa doğru az ileri az geri gidip topu yakalayan adam olamaz mı? “Her şeyin çözülebilir olduğuna inanan” ve bu doğrultuda nehirlere hükmeden, barajlar yapan, evet belki bu esnada doğanın o güne kadarki bildiğimiz halini değiştiren akıl tam da bu özellikleriyle evrim mekanizmasının kuvvetlerinden biri olarak değerlendirilemez mi? Çok sakil ve süfli bir şekilde ifade ettim derdimi, tam da edemedim zaten bağışlayın ama aydınlanma aklını evrimsel sürecin duraklarından biri olarak değil, sanki evrime karşıt, gayrıtabii bir anomali olarak görüp eleştirmek mümkün mü bunu çözemiyorum. İçinde misiniz çemberin yoksa büsbütün dışında mı yer alıyorsunuz?
@alp99 күн бұрын
Hatırlamakta fayda var, Jordan Peterson da online bir akademi kurdu. Kurmadan önceki açıklaması da “üniversite eşini bulduğun, çevre edindiğin, ufkunun genişlediği yerdir; biz bunu sağlamaya çalışacağız” idi. Dersler tarih, felsefe, evrim vs geniş bir spektrumdan ama öyle çok çok zor olacak, yoğun çalışma gerektirecek şekilde düzenlenmemişler. Oradan alınacak kredilerin diğer üniversiteler ile denkliğini oluşturacak arayışları varmış, sağlayamazlarsa “patronların kapısına gidip mezunlara iş imkanı sağlanması için bizzat görüşeceğim” dedi. Yine hatırlamakta fayda var, Trump’ın seçimi kazandıktan sonra ilk açıklamalarından biri “üniversiteler saçma sapan tiplerin eline geçmiş vaziyette, alternatif kredi denklik sistemleri oluşturacağız, eğitimi geri alacağız” anlamına gelecek şekilde bir şeydi. Demem o ki; yeni bir mıknatıs oluşumu o kadar uzak görünmüyor. Burası karışacak, vaziyet alın.
@tteo54058 күн бұрын
57:12 hayatımın özeti :/ acı ama gerçek bir ifade oldu...
@nihalercan33829 күн бұрын
İşitmede sıkıntım var. Rahat dinleyemiyorum. İşitme cihazı, kulaklık, hoparlör veya hepsini birden kullanmaya çalışıyorum. Alt yazı seçeneğini aktifleştirmenizi rica etmiştim. Galiba mümkün olmuyor. Ne diyelim sağlık olsun, yine de izlemeye devam.
@ilterbbl8 күн бұрын
Merhaba, video formatında değil ama Spotify'da olan kanallarında altyazı seçeneği var.
@nihalercan33826 күн бұрын
@ teşekkür ederim.
@serifsuveydan79328 күн бұрын
"dandik dundik", gündelik kullanıma ekliyorum.
@mahalyok9 күн бұрын
çok güzel bir programdı özellikle galatasaraya sataşılmaması olumlu
@bulentbilgi53879 күн бұрын
Eleştir- kendini öv- elitleri eleştir- cahilliğe övgü- kendini öv- elitleri eleştir- kapanış🤔
@erkamevlice70069 күн бұрын
Elit eleştirisini cahilliğe övgü olarak çerçevelemek = tam da eleştiriye konan çağdaş elitin üçkağıtçılık repertuarından klasik bir parça