Parcul

  Рет қаралды 32

Etnous

Etnous

Күн бұрын

#scheibrasov,#brasov,#bulgari,#bisericasfnicolae,#sași,#maghiari,#unguri,#greci,#schei,#armeni,#aromani,#mihaiviteazul,#pietreleluisolomon,#trocari,#miletich,#radutempea,#lacea,#romani,#vlahi,
Lyubomir Miletich, filolog și istoric bulgar prin 1895, a studiat unele documente din arhivele Brașovului și ale Bisericii Negre, printre care și Istoria sfintei biserici din Șcheii Brașovului, a lui Radu Tempea. Concluzia trasă de Miletich a fost că, românii din Șchei au fost coloniști bulgari și că limba bulgară s-a menținut până în sec. XVIII-lea. www.promacedoni...
Printre documentele cercetate de Miletich se găsește și Cronica lui Radu Tempea de la 1742 unde constată că bulgarii au venit în 1392, în Brașov, an ce coincide cu căderea Regatului Tarnovo, afirmând că această „istorie” nu spune din ce motiv s-au stabilit bulgari la Braşov. Miletich mai constată că în1484 bulgarii aveau deja propria lor biserică, care era din lemn.
Istoria sfintei biserici a Șcheilor, a lui Radu Tempea prezintă cele mai importante evenimente ce au avut loc în biserica românească între 1484 și 1742.
Istoricii dar și săpăturile arhelogice ne spun că în zonă a existat o salbă de cetăți cum ar fi, cetatea Răcădău, castrul roman urmat de cetatea Șprenghi în jurul cărora a existat o continuă locuire. Aproape de Șprenghi a existat o Cetatea dacică între cimitirul Central şi satul Stupini, în afara cartierului Bartolomeu (sec IV-III i H), Cetatea Pietrele lui Solomon (secolul II î.Hr.) cu ziduri groase de 6 metri folosită ca loc de refugiu pentru localnicii din zonă în caz de atac. Cetatea făcea parte din regatul lui Oroles, predecesorul lui Burebista.
Conform documentelor maghiare de la 1023 - Primele știri despre administrația rurală a Brașovlui vin din 1288, când este menționat comitatul Barcaság -Țara Bârsei, format din nobili maghiari, secui, sași și români, după cum afirmă Zsigmond Jakó în Arhivele Transilvaniei, perioada 1023-1300 .
Brașovul se conturează ca așezare imediat după anul 1200 când locuitori ai zonei Bartolomeu, așezați în vestul castrului roman de pe dealul Șprenghi, încep să se mute într-un loc mai înalt, ferit de inundații și de năvălitori dar așezat lângă drumul carelor ce trecea prin așezarea Cătun de sub Tâmpa, apoi prin zona Pietrele lui Solomon, continuând să urce spre Poiană după care coborau în Râșnov de unde se îndreptau spre vama Bran, drumul Dâmboviței, pentru a merge cu marfa în Țara Românească.
Potrivit autorului german,Thomas Tartler, bulgarii au fost chemați din Bulgaria pentru a lucra la Biserica Neagră.
Din acest fragment aflăm că la 1385 când a început construcția Bisericii Negre (atestarea documentară indică anul 1383), din anumite motive lipsea în unele sectoare mâna de lucru, deoarece piețele și satele din Țara Bârsei erau în același timp ocupate cu construirea bisericilor și castelelor. Fiind un deficit de mână de lucru, s-a apelat la muncitori din provinciile învecinate. .
-Așa zișii bulgari din Brașov, au venit în jurul datei de 1392 ca muncitori în construcții.
Cele de mai sus ne spun că Brașovul a avut nevoie de multă mână de lucru pe parcursul a unui secol, deoarece la nivelul Țării Bârsei aceasta era insuficientă fiind împuținată și de incursiunile turcilor.
În corespondența comercială era folosită limba greacă, totuși deseori era folosită și limba română ba chiar și limba sârbă. Nu însă și bulgara.
Din cele prezentate în daniile făcute bisericii găsim mulți macedo-români printre locuitorii din Șchei, totuși efortul financiar cel mai mare a fost făcut de către domnitorii Tării Românești și ai Moldovei cum a fost Aron Vodă lucru dovedit de cronicile amintite.
Faptul că la ridicarea bisericii au ajutat s-au au fost angajați lucrători din zonă, români ortodocși din Șchei și din restul cartierelor Brașovului, aromâni sau poate chiar bulgari vlahi din sudul Dunării, unii dintre ei ca negustori care s-au ocupat cu aprovizionarea materialelor, asta nu înseamnă că biserica Sf. Nicolae a fost ridicată de bulgari așa cum spunea omul de știință Lyubomir Miletich. în documentele vremii nu sunt astfel de dovezi.
Concluzii finale
-Brașovul ca și toată Țara Bârsei a fost locuit de urmași ai getodacilor, înainte de apariția coloniștilor germani și maghiari.
-Concluziile omului de știință Lybomir Miletich se bazează pe o cercetare limitată la vremea respectivă deoarece accesul la o serie de documente nu era încă posibilă.
-Așa zișii bulgari veniți de la sud de Dunăre erau în marea majoritate vorbitori ai limbii române și ortodocși.
-Prima și singura biserică din lemn din Șcheii Brașovului cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ridicată de ortodocșii din Șchei, toți cu origini românești.
-Actuala biserica de piatră cu hramul Sf. Nicolae, a fost ridicată de ortodocșii din Brașov și împrejurimi, ajutați prin danii primite de la domnitori din Țara Românească dar și din Moldova, precum și de apropiați ai acestor domnitori.

Пікірлер
Haiducul Petru Beci alias Caciora
5:39
Vasile Enache
Рет қаралды 114
Exploring The #ancient  #roman  #cities  of #dacia
11:33
Vasile Enache
Рет қаралды 563
А ВЫ ЛЮБИТЕ ШКОЛУ?? #shorts
00:20
Паша Осадчий
Рет қаралды 7 МЛН
Bike vs Super Bike Fast Challenge
00:30
Russo
Рет қаралды 23 МЛН
小丑和白天使的比试。#天使 #小丑 #超人不会飞
00:51
超人不会飞
Рет қаралды 46 МЛН
Interviu cu  Constantin Pârvulescu (1990)
33:38
CINECLIC+
Рет қаралды 63 М.
Toni de la Brasov - Trag un fum dintr-o tigara (Live 2024)
7:31
Manele Explozive Live
Рет қаралды 215 М.
Sabia lui #Solomon
5:15
Vasile Enache
Рет қаралды 1,4 М.
TRAGEDIA celui mai mare artist
13:14
Sorin Anghelache
Рет қаралды 44 М.
PRIMA PORNIRE DUPA 24 ANI !!!
14:20
Viorel VIO
Рет қаралды 187 М.
#Ceangăii, scurta prezentare. Din #istoriaromâniei i
7:49
Vasile Enache
Рет қаралды 113
Petiția vlahilor din 1791
5:00
Vasile Enache
Рет қаралды 171