Рет қаралды 23
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2), 20:30
"Ήπειρος με τα φλουριά σου"
Παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου θα παρουσιάσει το πολυφωνικό σύνολο Ήνορο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το Ήνορο έχοντας διαγράψει μια πορεία για περισσότερα από 20 χρόνια, ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες περιοχές, αναδεικνύοντας τον πλούτο του πολυφωνικού παραδοσιακού τραγουδίσματος ως ιδιαίτερο μουσικό πολιτισμό της Ηπείρου.
Ήνορο: Μαρία Σιδέρη, Βασιλική Σκόπη, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Νότα Στάππα, Κώστας Λώλης, Βασίλειος Ευθυμίου, Παναγιώτης Τέλλης, Βλάσης Παπαδημητρίου, Καραγιάννης Χαρίλαος
Πρόγραμμα
Σκάρος (σουραύλι)
1. Φίλοι καλώς ορίσατε (Σωπική)
2. Ήπειρος με τα φλουριά σου (Πολύτσανη)
3. Είμαι ξένη η καημένη (Άνω Επισκοπή)
4. Αλησμονώ και χαίρομαι (Σταυροσκιάδι)
5. Μου ‘λεγε η μάνα μου (Κτίσματα)
6. Ένα παλικαράκι ρούσο κι έμορφο (Τσερκοβίτσα)
7. Πως το τρίβουν το πιπέρι (Γράψη)
8. Νεράντζι από τη νεραντζιά (Σωπική)
9. Φράγκα φράγκα φραγκοπούλα (Πολύτσανη)
10. Εψές με την αστροφεγγιά (Επαρχία Πωγωνίου)
11. Πέρα σε ‘κείνο το βουνό (Μπουλιαράτες)
12. Τί κακό έκανα ο καημένος (Επαρχία Πωγωνίου)
13. Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ (Επαρχία Πωγωνίου)
14. Βεργινάδα (Χλωμό)
15. Έλα μετ’ εμένα (Χλωμό)
16. Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη (Άνω Επισκοπή)
17. Πάνω στη Μακεδονία (Χιμάρα)
18. Μια συννεφιασμένη μέρα (Τσιάτιστα)
19. Μάνα καημένη μάνα (Άνω Επισκοπή)
20. Δίστιχα της αγάπης (Επαρχία Πωγωνίου)
----
Ήνορο
Το Ήνορο δημιουργήθηκε το 2001. Mε γνώμονα την παραδοσιακή ερμηνεία και την αυθεντικότητα της τοπικής μουσικής παράδοσης το Ήνορο στοχεύει να διασώσει και να διαδώσει το πολυφωνικό τραγούδισμα της Ηπείρου, σαν μια λαϊκή μουσική φόρμα με καλλιτεχνική απήχηση και με μεγάλο εθνομουσικολογικό ενδιαφέρον.
Για την υποστήριξη των παραπάνω θέσεων τα μέλη του Ήνορο προχώρησαν στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία: Σύλλογος Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνορο το Νοέμβριο του 2010 με έδρα τα Ιωάννινα.
Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος έγινε το 2002 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ τόσο στο εσωτερικό (Φωνές της Πέτρας Αθήνα 2007, CityFestival Θεσσαλονίκη 2012, Φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού 2018-2023 Κουκλιούς Πωγωνίου κ.α.) όσο και στο εξωτερικό (Permeti Multikulturor Albania 2008 υπό την επίβλεψη της Unesco, Διεθνές Φεστιβάλ - Muzika e dy boteve Αργυρόκαστρο Αλβανία 2009, Άγιοι Σαράντα Αλβανία - Πολυφωνικές Γέφυρες Ιωάννινα 2009 όπου και συνεργάστηκε με το πολυφωνικό συγκρότημα Zeri I Bilbilit, Bylis Polifonia Albania τα έτη 2010, 2012, 2014, 2016 καθώς και στο Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου Αλβανία 2015 υπό την επίβλεψη της Unesco).
Έχει συνεργαστεί με πολυφωνικά σύνολα εντός και εκτός Ελλάδος, με διάφορες κομπανίες, καλλιτέχνες (Πετρολούκας Χαλκιάς, Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Σιάτρας, Κώστας Βέρδης, κ.α.) και χορευτικά σύνολα Ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις δίσκων, βιντεοσκοπήσεις (ΕΡΤ 1, Arte TV, κ.α.), μουσικοθεατρικές παραστάσεις και έχει πλαισιώσει μέρος των εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων διακρίσεων έχει αποσπάσει Α΄ και Β΄ βραβείο για την άριστη ερμηνεία του πολυφωνικού τραγουδιού στο 5ο, 6ο και 7ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού Bylis Polifonia Albania. Το 2012 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 30ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της I.S.M.E. για τη Μουσική Εκπαίδευση, το 2016 συμμετείχε στο εορτασμό των 30 ετών λειτουργίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (Βασιλικό Θέατρο, Θεσσαλονίκη), ενώ το 2023 συμμετείχε στη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Αλησμονώ και χαίρομαι» που διοργάνωσε το ΔΙΚΗΜ - Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με πολλούς μουσικούς και χορευτές της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.