PIC Mikrodenetleyici ile LM35 Sıcaklık Sensörü ve FVR Kullanımı

  Рет қаралды 6,307

Genç Mucitler

Genç Mucitler

Күн бұрын

XC8 derleyicisinde Fixed Voltaj Referans (FVR) özelliğini de aktif ederek LM35 sıcaklık sensörünü kullanarak sıcaklık ölçümü uygulaması
LCD Kütüphanesi: github.com/gen...
Twitter : / genc_mucitler

Пікірлер: 20
@yasarmertgunay8706
@yasarmertgunay8706 7 жыл бұрын
Sabırsızlıkla beklene video geldi :)
7 жыл бұрын
Teşekkür ederim. Çekilmesini istediğiniz dört gözle beklediğiniz başka bir konu var mı?
@emrecakr7667
@emrecakr7667 3 жыл бұрын
elinize sağlık
@Premiumarsiiv
@Premiumarsiiv 7 жыл бұрын
Teşekkürler, çok güzel olmuş :)
@Exlicia
@Exlicia 4 жыл бұрын
c0 pini aktif etmek istiyorum ama şartım lcd 40derece nin üzerine çıkınca. if komutunu nasıl kullanabilirim
@ugurcankaman3290
@ugurcankaman3290 4 жыл бұрын
hocam çıkışı kullanmayı nasıl yapıcaz ödevim varda acil dönüş yaparsanız sevinirim (çıkışa ısıtıcı bağlanılacak sıcaklık belli derecenin altına düşünce ısıtıcı çalışacak)
@salihenestek6779
@salihenestek6779 6 жыл бұрын
Hocam derleyici olarak micro c kullanıyorum ama baktımda xc8 daha kullanışlıymış fakat kaynak olarak xc8 için kaynak döküman bulamıyorum sizin öneriniz derleyici olarak hangi yönde ?
6 жыл бұрын
Öncelikle derleyiciye ilk başta fazla takılmayın. Önemli olan C dilinin kurallarına ve yapısına hakim olmak gerekiyor. Standart bir C kitabı alıp içindeki örnekleri bol bol yazıp deneyin. Bunu yaparken pc için olan bir derleyici bile kullanabilirsiniz. XC8 seçmemin nedeni hem microchip in kendi derleyicisi olması hemde ansic yi desteklemesi. Ansic destekleyen bir derleyici kullandığınızda yazdığınız kodları farklı mikrodenetleyicilere rahatlıkla taşıyabilirsiniz. XC8 için türkçe olarak fırat deveci nin yazmış olduğu hitech ile pic programlama ekitapı www.firatdeveci.com/programlar-kitaplar/kitaplar/ (XC8 hitect derleyicisinin devamı gibi.) yabancı olarakta www.electronicwings.com sitesini inceleyebilirsiniz. Asıl kaynak ise microchipin MPLAB XC8 User Guide dır.
@kochakan13
@kochakan13 7 жыл бұрын
Hocam printf fonksiyonunda lcd bacak bağlantıları için bi düzenleme yapmadınız, lcd.h daki bağlantılar printf için geçerlimidir.
7 жыл бұрын
Printf komutu ürettiği her çıktığı byte byte putch() fonksiyonuna gönderir. Dikkat edersen putch lcdyi çağırır.
@kochakan13
@kochakan13 7 жыл бұрын
teşekkür ederim
@arifaydogan1464
@arifaydogan1464 6 жыл бұрын
hocam elinize sağlık formatınız anlatımınız çok iyi ancak benim bir sorunum var. bu dönem bize mikrokontrolcü hatta sadece pic16f877a programlamayı gösteriyorlar ve ccs c compiler ile proteus ikilisini kullanıyoruz sadece(henüz canlı pic programlamadık hep sanal ortamda gördük). ben şimdi c dilini ve bahsettigim derleyiciyle pic programlamayı sıkı bir şekilde öğreniyorum ama bu proje yapmam için yeterliolacak mı ? bu sizin gösterdiğiniz program mplab derleyici mi oluyor ? bize öğretilenle bu sizin gösterdiğiniz arasındaki fark ne bunu da öğrenmelimiyim sadece pic16f877a gördük ama herhangi bir pic ya da herhangi bir kontrolcü programlayabilirmiyim ve projelerimde hangi kontrolcüyü tercih etmem gerektigini nerden anlayabilirim acaba? bilgisizliğimi maruz görün programlamayı yeni öğreniyorum hocamız da biraz ilgisiz bende kendim araştırmaya çalışıyorum. sizin bu seride şuana kadar olan videolarda mplab programına fransız oldugum için çok anlayamadım olayı, kavrama aşamasındayım henüz. cevap verirseniz çok sevinirim hayırlı günler
6 жыл бұрын
Proteus PIC konfigurasyon bitleri yanlış ayarlanmış olsa dahi yapmış olduğunuz projeyi çalıştırır. Onun dışında proteusta yaptığınız simulasyonların doğruluk derecesi yüksektir. İlk başta öğrenmek ve malzeme maliyetini düşürmek için proteus iyidir. Ama ben bir türlü ısınamadığımdan breadboard üzerinde kurmayı tercih ediyorum. CCSC 3.parti dediğimiz microchip dışında bir firmanın üretmiş olduğu C derleyicisidir. Türkçe kaynak, kitap, videosuda yaygın olarak bulunur. Example klasörü içerisindeki kodları zaman zaman incelerim. XC8 ise microchip'in derleyicisidir. C dili kökende aynıdır. Periperal dediğimiz donanımlara erişmek için fonksiyonlar farklı isimlendirildiğinden kodu CCSC den XC8 e taşımakta zorlanabilirsiniz. Proteusta yapmış olduğunuz çalışmayı gerçek hayata geçirmek için 5 dakikaya ihtiyacınız var. Bir kere breadboard üzerinde deneseniz olup bitmiştir. Eğer PIC çalışmazsa büyükihtimal konfigurasyon bitlerini yeniden gözden geçirmeniz gerekecektir. Kolay gelsin. İyi çalışmalar.
@arifaydogan1464
@arifaydogan1464 6 жыл бұрын
Cevabınız için teşekkür ederim. Dediklerinizi büyük ölçüde anladım bende şuan hatta bu cuma gerekenleri temin edip artık elle programlamak,görmek amacıyla araştırırken sizin kitleri, programı pice aktarmayı gösterdiğiniz videolara denk gelmiştim.. Bir kaç tense, nabız sayıcı gibi projem var (biyomedikal okuyorum) Bizim hocamız bugün bize bu pic16f877 tarih oldu zaten seneye den itibaren ccs c degil mikroc anlatıcam dedi. Biz de geçiş süreci olduk ve ondan sorularımız cevapsız kaldı sanırım. Açıklamalarınız için saolun şuan konfigürasyon bitlerinin ne oldugunu anlamadım ama o sanırım malzemelerimi aldıktan sonra uğraşmam gereken konu. Bir de ccs c de nereye kadar gidebilirim eninde sonunda xc8 de kullanabilmelimiyim sizce ? Son olarak çok basit olacak belki ama tanıttıgınız pickit2, pickit3 ürünlerinin derleyiciyle bir alakası yok değil mi yani ben bunlardan birini pic ve osilatörle alıp hemen programlamaya başlayabilirmiyim?
6 жыл бұрын
Derleyici olayına çok fazla takılmayın derim. C programlamayı öğrendikten sonra istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. MikroC olsun, CCSC olsun, XC8 olsun temelde aynı. Peripheril dediğimiz, usart, i2c, lcd ,adc vb donanımlara erişmek için gerekli fonksiyonlara farklı isimler vermişler. mikroc nin yardım dosyası geniş, devre şemaları bile var. Dezavantajı kütüphane fonksiyonları kapalı. CCSC nin kütüphanesi çok geniş ve açık, kodları driver ve example klasöründen erişebilirsiniz. Türkçe kaynakta çok. XC8 ise microchipin kendi derleyicisi olduğundan çıkan PIC lere kısa sürede destek verilmektedir. Dezavantajına gelince lcd, bluetooth, vb kütüphaneleri yok. Bunları ya kendiniz yazmanız yada internette bulmanız gerekiyor. MCC (mplab code configurator) olmasa adc, usart, i2c gibi fonksiyonları dahi olayacaktı. MCC sadece yeni seri PICler tarafından destekleniyor. Bir projede hangi pic i kullanacağınız,piyasada bulunurluğu,fiyatı, iç donanımı, hafızası, kullandığınız derleyicinin destekleyip desteklemediği gibi kriterler etkiler. Microchip eski PIC leri yüksek yeni nesil PIC leri ise düşük fiyattan satmaktadır. PIC16F877 ve BASIC dilini kullanarak ticari proje yapıp ekmek yiyen çok olmuştur. Dil ve hangi PIC olayına fazla takılmayın derim. Altaşkitap ın İleri Seviye C ve Deitel'in C kitabı iyidir. Öncelikle C dilini iyice öğrenin. Sonra kendinize bir derleyici seçip hayali bir projenizde kendinizi geliştirin. Kolay gelsin.
@arifaydogan1464
@arifaydogan1464 6 жыл бұрын
Anladım hocam öncelikle c diline hakim ol, kullandıgın derleyici çok önemli değil diyorsunuz. Pic olarakta sanıyorum yaptırcağım işlere uygun pic seçmem gerekiyor ve bunu en iyi datasheetlerinden öğrenicem sanırım. Bu arada altaşın ccs ile pic programlama kitabını kullanıyoruz bu kitapta bi bölümde c dili anlatılmış diğer bölümde pic programlama konuları anlatılmış c için yeterli olurmu bılmıyorum ama ben burdan ikisine paralel çalışıyorum c konusunda kitapta anlatılan kısmı bitirdim hatta. Gerçekten cevaplar için teşekkür ederim, çoğu soru işaretimi giderdiniz. Sadece tek bir son sorum kaldı :) Yarın pic almaya gittiğimde onun yanında uygun fiyatla alabileceğim pice programı yüklememe yarayacak bir ürün tavsiyeniz var mı?
6 жыл бұрын
Uygun fiyatlı dersen pickit3 klon alabilirsin.
While Döngüsü, MPLABX IDE Hata Ayıklama Özelliğinin Kullanımı
26:44
Thank you mommy 😊💝 #shorts
0:24
5-Minute Crafts HOUSE
Рет қаралды 33 МЛН
Jaidarman TOP / Жоғары лига-2023 / Жекпе-жек 1-ТУР / 1-топ
1:30:54
PIC Programlayıcılar- PICKit 3 Hakkında
9:53
Genç Mucitler
Рет қаралды 39 М.
XL 4016 İle ayarlı güç kaynağı yapımı
15:13
sonradanmaker
Рет қаралды 2,2 М.
How Do ADCs Work? - The Learning Circuit
10:13
element14 presents
Рет қаралды 153 М.
Tırt Uzaylı - 391. Bölüm (Güldür Güldür Show)
25:16
Güldür Güldür
Рет қаралды 646 М.
Factory IO Programı ile PLC Simülasyonu Mühürleme Devresi
19:06
Genç Mucitler
Рет қаралды 2,9 М.
Fatih Altaylı yorumluyor: Kötüye doğru gidiyoruz!
58:13
Fatih Altaylı
Рет қаралды 569 М.