Dacă s-a creat vreo confuzie OE = sunt piesele de prim montaj care conțin logoul/inscripțiile producătorului mărcii auto și de multe ori si logoul fabricantului piesei OEM = sunt piesele producătorului de prim montaj vândute sub bandul propriu AFTERMARKET = un produs compatibil De exemlu : Dacă un braț LEMFORDER este un produs OEM pentru un VW Passat 2014, acesta poate fi foarte simplu un produs AFTERMARKET pentru un VW Passat 2015 dacă pentru acesta sa folosit la primul montaj un braț SWAG Exista diferențe de calitate intre piesele OE si OEM ? Foarte adevarat ! In teorie - piesele OE sunt piese de cea mai bună calitate create după specificațiile producatorului marcii auto. - piesele OEM sunt piese ce o calitate foarte buna (UNEORI identica) cu cea OE . - piesele AFTERMARKET sunt toate piesele compatibile produse de n fabricanți calitatea fiind dată de acesta . Dar vorbind strict despre piesele pilite/slefuite eu consider ca produsul OE = cu produsul OEM.
@l.e.i.41113 жыл бұрын
👍🙏
@monsterul3 жыл бұрын
Foarte bine explicat. Ar fi fost bine sa arati si un exemplu in care OE e un produs mai bun decat OEM sau AM.
@MG-iv3lp3 жыл бұрын
Ca si o completare la ce a fost detaliat deja mai sus: Piesele OE nu se comercializeaza catre terti. Sunt livrate de furnizor catre fabricantul auto, direct pe baza de contract ce stipuleaza ca nu pot fi puse pe piata de catre furnizorul care le produce. Din acest motiv masina noua are piesele cu cea mai mare durata de viata chiar daca veti cumpara OEM nu vor rezista la fel de mult. OE nu sunt acelesi piese cu OEM chiar daca sunt facute cu aceleasi matrite si echipamente in aceasi fabrica. Materialele prime folosite nu sunt aceleasi, de exemplu piesele din plastic contin si "macinaturi" adica piesele rebut sunt macinate si reintroduse in fabricatie in procent de 10% ->20% in piesele OEM cu acordul fabricantului auto. Cele aftermaket nu au controlul calitatii si "reteta" de materiale aceasi cu a producatorului. Aici fabricatul reperului respectiv "are mana libera" sa faca ce vrea el atat ca design cat si ca materiale folosite. Cine lucra in automotive ar trebui sa stie aceste lucruri.
@l.e.i.41113 жыл бұрын
@@MG-iv3lp 🙏👍
@miagy4203 жыл бұрын
Foarte bune informatiile, ar trebui sa faceti serie, punctual cate un episod de la A la Z pentru fiecare marca de masina des intalnita in Ro, dar cred ca volumul de munca e imens...
@petrisorgaina33823 жыл бұрын
Gabriel e un om de nota 10, de câte ori am fost la el la magazin am plecat mulțumit. Felicitări pentru episod!
@adiliviu13863 жыл бұрын
Cosmin, felicitari pentru podcastul asta! Nu am vazut la nimeni sa abordeze subiectul asta. Legat de piesele OEM, detalii astea le stiu multi, insa nimeni nu s-a ostenit sa le prezinte asa. sper sa continue seria subiectelor. !!
@luciancosmin86813 жыл бұрын
Interesant subiectul insa ce se intampla de la min 12:18 nu este ok :D m am uitat de cateva ori la telefon si la calculator sa vad daca de la mine sunt alertele
@BogdyOne963 жыл бұрын
Eu am pc cu windows 7 si tot ma gandeam daca s-o fi facut vre-un update si mi s-a schimbat anumite sunete de notificari :)))
@sivu223 жыл бұрын
E ok ca vor sa-si pastreze originalitatea si spiritul "amator", dar asa ceva chiar trebuie evitat. Nu e deloc profesionist sau de bun simt/respect sa-ti sune notificarile la Windows si Facebook, sa te tot uiti pe telefon. Chiar si pe KZbin. Continutul nu e totul.
@vladdutz203 жыл бұрын
Foarte util episodul :)
@anunaki9593 жыл бұрын
Așadar, dacă sintem proști plătim de două, trei ori mai mult pe cel cu sigla doar că are siglă! Bravos națiune!
@armandharaidun76373 жыл бұрын
Man, daca ai masina in garantie si te duci cu ea obligatoriu la service, iti baga pe gat ce marca de ulei sau filtru doresc. Dupa ce iese masina din garantie esti liber sa alegi.
@mariusbogdannandrea3 жыл бұрын
Bună dimineața băieții !!! Foarte frumos explicat . Bravo felicitări pentru tot cea ce faceți, salutari și va doresc mult succes în continuare! O zi buna va doresc.
@blade22blade3 жыл бұрын
Eu cred ca s-a discutat de OE vs OEM ! Nu aftermarket !
@andreicircel10293 жыл бұрын
da, exact.
@steveurkel76763 жыл бұрын
Super Revue în cele din urmă adevărul iese la iveală.
@cristij84363 жыл бұрын
Service ul da comanda de piese la un depozit (la depozitul respectiv dacă bati la usa un filtru e 50 lei) service ul îl cumpăra cu discont în funcție de cât oferă producătorul 10,15,20,25,40 % deci odată service ul are discount ul în buzunar și manopera
@handleby3 жыл бұрын
pe langa discount, service-ul is pune adaos de 100 % la piesa, adica ti-l va factura cu 100 lei (pentru ca au pus comanda) si pe langa asta pun si manopera. In felul asta service-urile isi mascheaza costul manoperei in pretul piesei, pentrur ca majoritatea lumii nu stie oricum cu cat se poate cumpara piesa online sau direct in magazinul de piese.
@cristiradu4733 жыл бұрын
Majoritatea mecanicilor buni ,au deja propriile ( ateliere ,service ) la un pret mai bun la manoperă si te duci cu piesele tale . Garanția este o poveste in Romania ,de adormit .... Te plimba zile întregi, daca ai noroc ,daca nu ,utilizare defectuoasă. Si ce faci ? Stai cu masina pe dreapta . La reprezentanta o altă teapa . Si asa este peste tot .Ajungi in instanta .plătești avocat ,timp ,etc .
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Daca va fi vorba de garantie de multe ori atat mecanicul cat si furnizorul/producatorul vor incerca sa iti impute vina defectarii piesei .
@lowprofile3 жыл бұрын
Deci treaba cu calitatea sta cam asa: OE: CALITATE 100% OEM (producator) 80% AFTERMARKET - 60% sau mai putin Astea sunt procentele ce au fost comunicate de un producator la un curs la care am participat. Restul sunt povesti...
@silviuconstantin47022 жыл бұрын
Ce producea acel producător care a tinut cursul? Povești? :))
@EscuShow3 жыл бұрын
Uite, vezi Cosmin, de-aia. Că tot mă întrebasei de ce țin morțiș 😁 Conținut de pus la arhivă și de share-uit cu prietenii, eventual de pus pe repeat în fiecare magazin de piese auto din Romania. Felicitări.
@iancuadrian76033 жыл бұрын
Poate nu am fost atent. Cum se numeste si adresa unde se afla magazinul invitatului d-voastra. Multumesc. Felicitări pt cele doua canale . 👌
Sa traiti! Ce piese au pus baietii pe aveo? Sper ca nu deja celebrul kit, role ina, pompa hepu, culere conti + castrol 🙈 nu ca n-ar fi bune dar sunt bune primele peste linie, cand nu iti pasa prea mult dar totusi n-ai lasa masina sa cada. castro si continental sunt super dar degeaba in combinatie cu no.name-uri, parerea mea. 😁
@BogdyOne963 жыл бұрын
Eu am cumparat de pe Autodoc un kit complet de ambreiaj pentru un bmw e60 520d si nu am fost intr-un service sa faca aceasta operatiune de schimbare pentru ca 1. pretul kitului era dublu adica 990euro, si eu am dat doar 450 original pe LUK, iar 2. Manopera era tot cam dubla spre tripla (in Austria). L-am schimbat la un necunoscut in garaj pe o recomandare de la un prieten(acum nu m-as mai duce la altcineva, el este primul om pe care il sun cand am o problema) si se prezinta totul foarte ok dupa un an, am si putut asista la lucrare. Si cei de la Autodoc mi-au spus ca pentru garantie nu este obligatoriu sa se schimbe intr-un service autorizat atat timp cat cel care a montat piesa respectiva are un certificat de mecanic sau ceva asemanator, si acel om avea. Per total sunt multumit.
@danmariusstoica56963 жыл бұрын
Salutare! Bune informatiile pe care ni le dati! Am cumparat o distributie si la service cu piesele mele imi cereau cu ceva in plus cu piesele de la el era mai ieftin dar la sfarsit ajungeam tot la banii aia...am vrut sa schimb si cureaua de accesorii cumparata de ei.Costa aproape 100 de lei comandata de ei si eu am gasit cu 45- 55 lei...🥰
@massimolyon80033 жыл бұрын
Offf...greu tare...subiectul excelent...ar trebui reluat cu mai multe detalii..👍👍
@handleby3 жыл бұрын
Acuma fiecare face ce vrea cu banii lui si cu masina lui dar, cred ca ar trebui sa avem in vedere niste lucruri: - in general calitatea costa, la orice, bunuri sau servicii; mai rar gasim chestii ieftine si sa fie de calitate super buna; - e posibil ca un brand mai bun, sa aiba un pret mai mare la un produs/serviciu pentru ca renumele ala si l-a construit in timp, cu efort si, probabil, pe baza unei calitati mai bune; - magazinele si service-urile auto castiga din adaos la piese. Daca ti-ar recomanda piese OE, care sunt deja mai scumpe, nu ar putea sa pun asa mult adaos sau, daca ar pune, s-ar putea sa fuga clientul in alta parte. Din experienta mea, service-urile adopta umatoarea tactica: iti spun, fara sa verifice, ca piesa original costa extrem de mult si apoi zice sa verificam si OEM ca e la juma' de pret si " e acelasi lucru" (wink wink). - sa ne uitam la cat tin piesele pe masinile noastre. Cele originale, se schimba unele (chiar si baterii, brate, ambreiaj, volant, etc.) chiar si dupa 10 ani. Apoi, mergi pe mana service-ului si pui OEM (pentru ca te-au speriat cu pretul OE-ului si tu nu erai informat) si vezi ca te tin piesele doar 2-3 ani. Oare de ce... - nici in clipul asta si nici la service nu ti se prezinta data concrete, teste, masuratori care sa dovedeasca faptul ca OE = OEM. Sunt doar niste presupuneri. Faptul ca 2 produse arata similar, nu inseamna ca sunt 100% identice si pe aici pe colo s-a reconoscut asa si in clip. - atata vreme cat intelegem diferentele, faptul ca exista OE, OEM si AM poate fi un avantaj la masini SH pentru ca poti sa alegi in functie de bugetul la momentul respectiv. Poti alege in mod constient sa pui un OEM sa 60% din pret sau AM la 30% si apoi sa pui OE cand va fi buget pentru ca uneori cashflow-ul e mai important.
@mariusmarius69533 жыл бұрын
Perfect spus , n am reusit un comentariu asa concret . Dar perfect spus , documentati va , "vanzatorii" de piese fac si ei profit , piesa oem sau oe nu o poate "marja ca profit" una aftermarket cumparata de pe "piete dubioase" ii aduce mult profit si tie pierderi
@Zeghetank3 жыл бұрын
Da, exista diferente intre piesele originale,dar facute de un producator anume si piesa pe care o cumperi aftermarket tot de la acelasi producator. Cunosc caz real cu brate cu care a venit masina din fabrica, de la TRW si nu le-a schimbat si daca am vazut ca-l tin atat de bine, am zis sa-mi iau si eu, tot TRW. Avem aceeasi masina si pe deasupra, eu fac mai putini km decat el si ocolesc gropile cat pot de mult. Asa-s de proaste ca tin undeva la 10k. Pai sa vezi surpriza, eu am schimbat de doua ori setul si el inca le are pe acelea din fabrica. Si pot sa mai spun una. Am schimbat distributia pe kit Contitech, dar pe role si pe curele scria Made in Romania si ma asteptam sa vina Made in Germany. Pe una din role era lipit un sticker Made in Romania, dar cu stanta in metal Made in Canada, iar cu acea rola NOUA am avut probleme pentru ca scotea un sunet absolut anormal cu batai si harscaieli. Il puteti asculta aici: kzbin.info/www/bejne/hZjMmIaVgc6jisk Ce pot sa spun, e ca si producatorii de piese te fura pe fata! Ehee, dar sa vedeti voi cum te fura la pret si EMAG de exemplu pentru 1L de ulei 5W40 C3 la 126 lei/litru www.emag.ro/ulei-motor-addinol-premium-0540-c3-1l-106/pd/D0BZMJBBM , in conditiile in care in Germania costa 6.75 Euro www.addinol-shop.de/addinol-5w40-premium-0540-c3.html !!
@Schumaher7305 Жыл бұрын
Lucrez la Bosch in Ungaria si va spun eu cum este cu calitatea pieselor, exista 3 nivele sa spun asa: Cele OM de prim echipare care la verificariile CTCistului ies cu brio, calitate clasa A, care mai apoi se duc catre fabrici pentru prima montare. Cine spune altceva ori habar nu are ori face pur si simplu marketing... OEM cele care la control ies sa zicem OK si sunt vandute ca piese originale doar ca se slefuieste codul. Iar ultima varianta sunt piesele care au mici defecte de calitate dar sunt in standarde, iar aceste aunt vandute cu inscriptia Bosch dar fara stanta destinatarului sa zic asa gen VW. Deci aceasi piesa de prim echipare va duce cu mult mai mult decat aceasi piesa cumparat din magazin ulterior sa nu mai vb de cea vanduta ca Bosch fara stanta VW, la fel sunt la toate produsele Bosch, fie ele placute de frana sau acumulatori, exact ca la tamplaria pvc sunt profile de clasa A (pereti exterior de min 3mm si clasa B, la fel si la ceramice, exista faianta de clasa A si clasa B ( acolo unde placile nici macar nu au aceasi dimensiune, din acelasi pachet) de la acelasi producator din aceasi fabrica de pe aceasi linie de productie...
@NorbertCristian283 ай бұрын
Legat de potrivirea pieselor cu alte marci, de exemplu debitmetrul de la un bmw e39 benzinar, se potriveste cu debitmetrul de la volvo s40 1999, la fel si la land rover
@vladislav08073 жыл бұрын
de ce chiturile de ambreaj de la luk produse in romania se vand la dublu standard?
@AlexandruUdeanu3 жыл бұрын
Cred ca 80% dintre piese sunt la fel. La Renault clar pentru partea de directie ce e pe original e mai bun fata de after probabil cu mici exceptii. Luam ca exemplu bucsi bara stabilizatoare after cele mai scumpe 30 de lei cred bucata pe origine 150, cele after scartie cum le pui pe masina, cele original nu mai zic nimic si lista continua.
@AlexandruUdeanu3 жыл бұрын
@@justawhitenigga total de acord.
@AlexandruUdeanu3 жыл бұрын
@@justawhitenigga total de acord, sunt detinator de renault , ma declar multumit din punct de vedere consum si fiabilitate si nici costurile de intretinere nu sunt de speriat daca sunt facute la timp si de cineva care chiar stie ce face.
@adrianl49363 жыл бұрын
Diferenta intre un produs original gravat si unul "pilit" este ca cel gravat are alt control al calitatii, chiar daca vine de pe aceiasi linie de asamblare. De exemplu, BMW are o politica stricta asupra calitatii, se fac controale regulate la furnizorii de piese, cele mai mici defecte nu sunt acceptate, si e foarte probabil ca printre piesele "pilite" sa fie si piese respinse de BMW (sau Audi, sau VW etc) pt. diverse motive de calitate. Asa ca, nu e pur si simplu doar o sigla gravata, pretul mai mare se justifica.
@bogdanstoia94743 жыл бұрын
Si cu toate rigurozitatile astea au avut grave probleme de fiabilitate, deci cum e asta?
@adrianl49363 жыл бұрын
@@bogdanstoia9474 ai dreptate, dar asta e alt subiect Edit : Mă refer la toți marii producători, nu doar BMW
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Bine punctat Sunt convins ca există si această variantă Ceea ce nu imi explic eu este, de ce nu am intâlnit incă la un produs pilit varianta acestuia fară cod pilit in ambalaj OEM AM. Posibil in schimb ca toate acele piese refuzate să ajungă insă in cutiile altor producator AM , și am intâlnit de multe ori la branduri mici produse slefuite care nu aveau nici o legatură cu producătorul OEM gen TOPRAN/METZGER/A.Z. etc
@adi_v743 жыл бұрын
OE- original equipment OEM- original equipment manufacturer Aftermarket-Producatori diferiti fata de cei care produc pe original Nu este chiar adevarat ceea se se vrea a se induce privitorului, deoarece sunt diferente intre cele trei categorii. Diferentele intre OE si OEM sunt date de standardele diferite, sa luam un exemplu concret: discuri de frana BMW. Cotele(variatiile) pe care le accepta BMW sunt(sa zicem) 0-2mm, la ATE(OEM) sunt 0-3mm iar aftermarket 0-5mm. Cele OE vor fi perfecte, cele OEM vor fi bune(vor scârtii si vor avea depuneri de praf de placute) iar cele aftermarket(producatori care nu produc discuri pentru BMW pe linia de productie) vor fi cam ca la loterie(posibile ovalizari franare ineficienta, etc.) aduca cum nimeresti lotul(cota). Concluzia: Nu mai puneti semnul = intre OE, OEM si Aftermarket ca nu este asa! Sper sa nu mi-o luati in nume de rau, dar podcastul nu este foarte explicit si induce putin in eroare. p.s. ceea ce am spus mai sus se aplica in general la masinile mai scumpe, marcile consacrate.
@handleby3 жыл бұрын
asa cred si eu, ca sunt standarde diferite dar nu am nici o dovada, n-am lucrat la un producator de piese ca sa vad. Ai lucrat cumva? As fi curios de detalii.
@78rares3 жыл бұрын
Cu precizarea ca produsele OE sunt fabricate la standardul si specificatia exacta a producatorului, date la care doar firma respectiva are acces. Produsele OEM nu sunt realizate respectand 100% standardul cerut de producator pentru simplul fapt ca nu au datele tehnice furnizate de client, respectiv producatorul marcii de automobil. Cu toate acestea daca luam produse OEM trebuie cumparate de la producatori cu experienta pentru ca nu-si permit sa-si strice reputatia.
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Ai perfecta dreptate OE = sunt piesele de prim montaj care contin logoul/inscriptiile producatorului marcii auto si de multe ori si logoul fabricantului piesei OEM = sunt piesele producatorului de prim montaj vandute sub bandul propriu AFTERMARKET = un produs compatibil De exemlu : Daca un brat LEMFORDER este un produs OEM pentru un VW Passat 2014, acesta poate fi foarte simplu un produs AFTERMARKET pentru un VW Passat 2015 daca pentru acesta sa folosit la primul montaj un brat SWAG Exista diferente de calitate intre piesele OE si OEM ? Foarte adevarat ! Dar vorbind strict despre piesele pilite/slefuite eu consider ca produsul OE = cu produsul OEM.
@handleby3 жыл бұрын
@@danielulmanu1636 pai poate nu s-a incadrat in parametrii mai stricti ceruti pentru a fi OE si din cauza asta s-a sters logo-ul. Dar asta inseamna si ca nu sunt egale. In general, calitatea costa, cam la orice lucru si serviciu.
@handleby3 жыл бұрын
@adrian ai lucrat/lucrezi cumva la un producator de piese? ai putea sa ne prezinti diferentele bazate pe niste documente (anonimizate, ca sa nu fie probleme)? Ar fi util pentru ca video-ul asta se bazeaza doar pe presupuneri.
@catalinstan99113 жыл бұрын
Buna ideea, bine Cluj.
@marianupix26123 жыл бұрын
La termostatele egr pt.bmw, daca incercai sa sufli prin fiecare ,vedeai diferenta😉. La alea cu seria stearsa de la Mahle am schimbat doua , din magazin le probam,primul era blocat pe deschis de nou. Din cauza asta costa intretinerea ,caci omul zice ca pune piesa noua si problema persista ...
@handleby3 жыл бұрын
si mie mi se pare ca s-au facut comparatii superficiale. Faptul ca 2 lucruri arata similar, nu inseama ca sunt 100% identice. Se putea face un test cum ai zis tu. S-ar putea cantarii, sa vedem daca au masa egala. S-ar putea desface si compara ce este la interior, daca sunt aceleasi materiale, aceleasi dimensiuni, etc. S-ar putea testa in sarcina, dar acolo trebuie laborator, si vazut exact la ce temperaturi deschide fiecare termostat si cate mii de ore resista fiecare (pentru asta trebuie buget, nu cred ca ii cazul aici).
@marianupix26123 жыл бұрын
@@handleby e o problema serioasa cu piesele la noi, nu sunt piese de calitate chiar daca sunt brand uri de top, daca mai dai si de mecanici care nu sunt pe subiect la defectiunea data , te cam scutura de bani , apoi plangem pe unde putem ca masina x nu e buna ,nu e fiabila ....poate ca sunt eu Toma Necredinciosul dar chestia cu piesele mai "slabute" e rodul relatiei furnizor-magazin de piese , mie relatia asta imi pute...eu am noroc ca imi fac singur reviziile si ca stiu ce piese sa iau , si stiu care sunt bune sau nu, dar nu toti suntem mecanici sau soferi profesionisti care stiu despre masini, sunt oameni de buna credinta, care vor sa faca reviziile corect la masina propie si intampina problemele spuse mai sus si fac cheltuieli nejustificate.
@handleby3 жыл бұрын
@@marianupix2612 corect si mie imi cam "pute" relatia asta. Cu siguranta un service este stimulat in multe feluri de furnizorii astia mari de piese. Poate in functie de cate comenzi fac, primesc discount tot mai mare, etc. Si eu mi-am cam pierdut increderea si incerc sa mai fac una alta singur, dupa manualul de reparatii, nu orice merge asa. Ma gandesc sa incerc o strategie la urmatoarea masina: o tin pana pot face eu ce este de facut; cand intervine ceva si trebuie facuta o lucrare in service, la care nu pot sa asist, o vand. O s-o consider "spurcata", pentru ca s-a atins altcineva de ea fara sa fiu prezent. Si iau alta in stare buna si tot asa. Ii culmea cum dupa cate o vizita in service, la 1-2 luni iti apare altceva, asa "din senin" bate un brat sau ceva. Din pacate service-urile nu inteleg ca trebuie sa avem o "relatie pe termin lung cu win-win", adica sa urmareasca interesul tau si al masinii si te taxeze, transparent, PRIN MANOPERA pretul care ii face fericiti, ca sa mergi si data viitoare la ei.
@symplutz3 жыл бұрын
@@handleby tu ca persoana fizica nu poti cumpara de la furnizorii mari de piese. In Romania sunt cam 6-7 furnizori de piese auto si accesorii. Relatia furnizor-magazin de piese auto nu are de ce sa te deranjeze , evident ca magazinul respectiv are un adaos (eu lucrez la un asemenea magazin) . Problemele pe care le intalnesc spre exemplu e la service... unde mecanicul foloseste "brandometrica" in loc de dinamometrica., iar, montajul piesei este nu este corespunzator. Cand te duci la service si vor numai cu "piesele lor" ghice ce? Acele piese ale lor... de la furnizorii cu care lucrez eu le aduc si ei ( in cazul meu fiindca lucrez la cel mai mare magazin de piese din Romania) acel service vine chiar la mine si da comanda. Cat despre piese in sine... producatorii mari de piese.. si ei la randul lor au fabrici peste tot in lume. Mann Filter Mahle Original TRW au fabrici si in Romania. Unele repere de la TRW sunt fabricate chiar de TEXTAR. Unele flanse de amortizor de la kyb sunt fabricate chiar de SNR si tot asa. Traim intr-o lume unde se practica externalizari.
@handleby3 жыл бұрын
@@symplutz nu pot lua de la furnizorii mari, dar pot lua de la altii care vand si catre persoane fizice. Si daca vad ca service-ul mi-a facturat o piesa cu 80-100% mai mult decat o pot cumpara eu, nu-mi place. In plus, service-ul sigur o ia la un pret mai bun decat o pot lua eu. Stiu ca "piesele" lor inseama de la furnizor, Autonet sau altii. Nici nu stiu daca e legal sa te refuze cu piesele tale, daca ai factura, poate data viitoare o sa dau un telefon la RAR sa intreb.
@ciobanumarius18033 жыл бұрын
Asa este. Eu de obicei recomand clientilor mei in service piesele care vin in cutia OEM dar pe producătorul lor real. Si ce povesteste el am patit pe pielea mea cu un set de stopuri ptr B5.5. Originale erau 600 de lei bucata, asa ca am luat Magneti Marelli. Ulterior am constatat ca cele Magneti Marelli erau si ptr OEM, având doar sigla vw ștearsă. Si prețul era 300 de lei pe bucata :)
@alexandrufilipescu1301 Жыл бұрын
Si cum afli ce producător real are o piesă OEM, există vreun site?
@ciobanumarius1803 Жыл бұрын
@@alexandrufilipescu1301 întrebi mecanicul. De obicei știe el. De obicei.
@alexandrufilipescu1301 Жыл бұрын
@@ciobanumarius1803 Merci.
@alexandrucismaru91583 жыл бұрын
Diferenta de pret intre OEM si aftermarket consta un faptul ca, de exemplu, daca un brand anume sa zicem Dacia, VW, BMW, Mercedes s.a.m.d, merge la un furnizor de filtre de exemplu si spun : " vrem filtre pentru masina noastra, in carcasele astea trebuie sa intre". Ei bine, brandul (Mercedes, Dacia s.a.m.d), ei platesc sculele, matritele pentru ca furnizorul de filtre să-l produca. Deci brandul plateste matritele, sculele subansamblelor pentru a produce produsul final (filtru) la furnizor si mai plateste si pretul unui filtru. Sunt costuri mari pentru un brand pt a proiecta la un furnizor o anumita piesa. Ca si rezumat, un brand auto plateste la un furnizor de piese tot ce inseamna proiectare ( scule, matrite s.a.m.d).
@adiliviu13863 жыл бұрын
Sunt curios de unde stii ca „producatorii auto platesc matritele”.... Cand in realitate producatorii de piese PLATESC producatorilor auto ca sa poata comercializa piese COMPATIBILE cu modelele de masini. Ia zi, nu crezi?
@olimpiasaninoiu63923 жыл бұрын
Neața!
@paddy46273 жыл бұрын
Depinde de bugetul fiecaruia, dar personal daca exista piesa AM aleg varianta premium, cand nu este after n-ai de ales
@ionelr11723 жыл бұрын
de multe ori platim dublu, triplu sau mai mult doar pentru sigla. dayco e producatorul kiturilor de distributie pentru ford fiesta V 2008, costul pe kit original (tot dayco in cutie) este dublu.
@anunaki9593 жыл бұрын
Unde are băiatul cu piesele magazinul?
@petrisorgaina33823 жыл бұрын
In Hârlău, județul Iasi.
@AtelieruldeDetailing3 жыл бұрын
@@justawhitenigga dintr-o greseala :)
@sorex_81733 жыл бұрын
Aftermarket, dar de la firme cunoscute gen Febi bilstein. Am cumparat ultima data un pivot pe febi bilstein, iar în pachet era pivot oem, deci era doar ambalata de febi piesa. Diferenta intre febi și oem era de 55 de lei.
@Manu-P83 жыл бұрын
Poate ai vrut sa spui invers, febi e producatorul de componenta, iar cei oem doar ambalează (de multe ori nici asta nu o fac și tot producatorul folosește un alt ambalaj) cu sigla lor
@mrovi7893 жыл бұрын
Exemplu de OE care e diferit de OEM va dau eu, volanta a4 b7 multitronic, vine doar pe LUK. Cumparat OEM cu stampila stearsa si numai probleme, dat jos pus OE, problema rezolvata. Exact acelasi produs daca te uti vizual. Asa au patit mai multi cu volantele astea. Teoria este ca ce pica la teste pe OE se arunca pe piata ca si OEM... Doar o teroie...
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Sincer personal nu am întâlnit la ambreiaje, distribuții, sisteme de frânare produse pilite ... Dar sunt convins că există si această posibilitate iar respectivul produs să fie unul refuzat de către fabrică
@mrovi7893 жыл бұрын
@@danielulmanu1636 In cazul respectiv, volanta dubla este doar produsa de ei... Diferenta de pret este de 500ron sau mai putin...
@symplutz3 жыл бұрын
@@danielulmanu1636 la lanturile de distributie pt cod motor N47 produs de Febi Bilstein.. acolo ai sa le vezi ... "pilite" si eu lucrez la un magazin de piese auto.. Mai erau anumite tesrmotate de la Mahle.. care si ele la randul lor era produse de Calorstat bt Vernet si fel si cele de la Behr . Cat despre volanta domnului de la mai sus... ce sa zic... grupul VAG nu fac volante. nici macar nu ii intereseaza cutiile... deobicei sunt facute de ZF.
@danielulmanu16363 жыл бұрын
@@symplutz Sincer nu am întâlnit la un lanț de distribuție sa fie pilit . Am întâlnit însă la un mercedes kit distribuție lanț SWAG in interior produsul fiind cu sigla și codul OE , nimic șters sau ascuns. Referitor la ambreiaje si volante etc. majoritatea producătorilor auto lasa in seama altor companii specializate producerea acestor componente
@mrovi7893 жыл бұрын
@@symplutz Tot LUk este volanta, una cu stampila audi, una cu stampila pilita :),
@cezarvasile16353 жыл бұрын
👌
@mariusmarius69533 жыл бұрын
Foarte rar produsele aftermarket o sa ajunga la calitate oem , oe niciodata ! Documentati va foarte bine , nu urmariti clipuri pe youtube. Un "vanzator " nu o sa aduca piese oem ca n are marja... Aduce piese aftermarket din surse " discutabile" ca sa aiba profit . Ganditi putin ! 10:34 , un exemplu .
@claudiakulcsar82963 жыл бұрын
Foarte fain👍👏
@TabarceaTD3 жыл бұрын
👑
@cristiradu4733 жыл бұрын
Interesant !
@keresztesjozsefrobert3 жыл бұрын
buna!!piesele originale(oe-original echipment) piese de montaj din fabrica !! oem sunt piese de calitate pe de la acelas producator doar nu sunt la fel ca materialitate si ca rezistenta etc....
@alexalexandru50283 жыл бұрын
Asta e de la dm auto?
@AtelieruldeDetailing3 жыл бұрын
nu
@gabidijma56553 жыл бұрын
Mda,la Orăștie am văzut niște geci de piele f.misto și am vrut sa cumpar(250 euro)..nu era posibil ,deoarece mergeau în Italia, unde ,nu mai știu ce brand punea o etichetă pe ele și se vindeau cu 2500 euro..on topic:avut accident ,făcut pe asigurare cu piese OM😂😂😂😂😂😂...fix pl..aripa nu intra la locul ei(spre deosebire de aia veche și dezdoita,da na,hai sa punem nou)..aripa pusa are rugina cît China după 3 ani și stopul spate,cică OM,zici că are 1000 ani ,spre deosebire de cel de pe mașină , care pare nou..stați liniștiți ,că nu veți redea decit aftermarket la preț de OM..avind ,multi "km la bord" am ajuns sa cred că pur și simplu nu exista OM,doar fraierii care plătesc...apropo de sigle și ștanțe,in ziua de azi și Ion de la tara le poate executa..
@handleby3 жыл бұрын
da, dar la OEM service-ul poate sa-si puna adaos de 100% (care aduce piesa practic la pret de OE). Pe cand la OE, piesa fiind deja scumpa nu pot sa puna asa mult. Si atunci iti vand povestea asa "ca sunt exact aceeasi piese, doar sigla lipseste", poveste nefundamentat pe nici o dovada, doar presupuneri.
@calinbiris4710 ай бұрын
Și culmea faptul că eu mi-am cumpărat două geci din acel magazin și după ani de zile nu am avut nicio problemă cu ele, chiar dacă nu scrie Armani sau Cavalli😂😂. Cam așa e și la piese, contează calitatea, nu numele brandului. 😎
@armandharaidun76373 жыл бұрын
La capitolul filtre, atat la Ford cat si la Renault am mers mereu pe MAN.
@mihaiviteazu87333 жыл бұрын
Total irelevant ce filtre ti-ai pus la caruta, nu ne intereseaza. MAN face camioane si autobuze (+altele), tu ai pus MANN.
@armandharaidun76373 жыл бұрын
@@mihaiviteazu8733 total irelevant e comentariul tau. Aduce vreo plus valoare discutiei cumva ? Poate la cocalarii cu care spargi seminte la bloc... Te rog abtine-te pe viitor, daca stii ce inseamna asta.
@armandharaidun76373 жыл бұрын
@@mihaiviteazu8733 Si apropos, flota de la birou tot din Forduri este compusa si tot Mann li se pune. Asta asa, pentru informarea ta, desi inclin sa cred ca nu te intereseaza prea mult.
@danielanghele65783 жыл бұрын
cunosc o persoana care imbuteliaza ulei de la butoi in recipiente de elf ,continental,castrol si cate si mai cate brenduri.
@vladandrei513 жыл бұрын
Sunt componente care se simt clar diferență dintre piese pe producător vs originale, de exemplu discuri bmw, brate samd
@gligom3 жыл бұрын
Si uIte asa, reparatia Passatului meu din 2006 costa 32.000 de lei la reprezentanta, cu piese “originale” si manopera tot “originala”. Era sa lesin, l-am vandut, a fost reparat “after market” cu 10.000 de lei, cumparatorul stia cum si ce sa comande si unde sa repare. Societate bazata pe consum 😂
@adriandanielmoga3 жыл бұрын
Mai scumpă reparația decât masina, în ambele cazuri.
@vladulescuadrian60803 жыл бұрын
Trebuia refacut motorul sau cum de ai ajuns la sumele alea ?
@adriandanielmoga3 жыл бұрын
@@vladulescuadrian6080 , probabil a vrut să zică 3200 respectiv 1000...
@gligom3 жыл бұрын
nu, cifrele sunt corecte, 32.000 lei, respectiv 10.000
@andreicranga143 жыл бұрын
Ma apropii vertiginos de schimbarea placutelor de frana pe fata, posibil si pe spate. Tot incerc sa aflu cine face placutele pentru Hyundai/ Kia ca sa iau OEM fiindca cele OE mi se par nesimtit de scumpe si nici nu tin foarte mult incat sa merite banii. Nimic nu am aflat, doar ca Mobis e firma care se ocupa de consumabile, insa cu siguranta nu produc ei placute si alte consumabile.
@Manu-P83 жыл бұрын
când faci schimbul de anvelope fa o poza la o plăcută și s-ar putea sa ai surpriza sa aibă logo producătorului. Dacă nu, încearcă sa cauți pe net seria lor, asta dacă mașina încă le are pe cele din fabrica 😁
@andreicranga143 жыл бұрын
@@Manu-P8 Din pacate nu e asa simplu ☹️ Partea vizibila nu are nici un logo de la un producator, iar seriile vizibile nu dau nici un rezultat la cautarea online. Posibil sa fie ceva util acoperit de catre etrier, dar voi vedea asta doar la schimbarea lor ☹️
@doruiuliancostache26893 жыл бұрын
Apreciez informatiile dar tipul stie cine sunt producatorii ce se echipeaza din fabrica . .....
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Dacă te referi la un model anume in majoritatea cazurilor nu putem sti ce e pe masina OE . Există însă și excepții când in programele de identificare sunt specificați producătorii acestora
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Dacă vrem să aflăm, o variantă simplă ar fi să luăm codul de origine si cautam imagini pe Google😂
@filippxx3 жыл бұрын
@@danielulmanu1636 orice service care stie cate ceva despre un tip de masina stie si cine face piesele pe original. Cand te duci la unij tari pe BMW aia stiu cine face totate piesele uzuale. La Renault sau VW la fel, aia care sunt buni pe marca se stie cine face consumabilele. Cand cumperi de capul tau tre sa pierzi timpul pe forumuri ca sa cauți, deci nimic nu e gratis, inclusiv timpul
@danielulmanu16363 жыл бұрын
@@filippxx Exact, ține de experiență vânzătorului/mecanicului ✌
@gabidijma56553 жыл бұрын
Adică ,pe românește,garanție aproape ioc 😂😂😂
@poldaniel35743 жыл бұрын
"Garantie?!? Ce garantie dom'le, noi suntem firma serioasa, nu ne ocupam cu asa ceva!"
@gabidijma56553 жыл бұрын
@@poldaniel3574 😂😂😂
@andreibacalu81143 жыл бұрын
Cum adica este aproape ioc?! Daca in timpul garantiei ai probleme cu motorul, cutia de viteze, sistemul multimedia,atunci ea este buna.
@netrasystem3 жыл бұрын
AFTERMARKET la calitate de ORIGINALE
@olimpiasaninoiu63923 жыл бұрын
Foarte interesant, eu când schimb o piesa pentru Logan vreau de origine, m-am lămurit.
@paulvlad74723 жыл бұрын
Ieri am fost să îmi iau burduf pentru casetă. Pe original 237 de lei. Altă firmă 27 de lei. Renault Laguna 3
@handleby3 жыл бұрын
Cat te-a tinut cel original? De cand e masina noua probabil? Esti convins ca cel cu 27 va tine la fel de mult?
@bogdanstoia94743 жыл бұрын
@@handleby iti zic eu din experienta ca o sa il tina cateva luni. Am schimbat pe o honda 3 marci de protectii amortizor, dupa 6 luni erau terci toate, am pus originale si nu au mai fost probleme.
@handleby3 жыл бұрын
@@bogdanstoia9474 Mda, dar vezi ca omul e fascinat, in prima faza, de pretul mic. Deci, cel putin in unele cazuri, piesele originale sunt mai de calitate si atunci pretul mai mare poate se justifica. Plus, daca te gandesti la costuri, cele 3 marci diferite au costat fiecare ceva + manopera + timpul pentru mers la service. Probabil daca puneai din prima cele originale, ieseai mai ieftin per ansamblu, nu? Si eu m-am cam saturat de povestea impinsa de service ca OEM = OE dar la juma' de pret si dupa 2 ani iar mergi la service sa le schimbe, cand cele OE au tinut mult mai multi ani. Lor le convine cu OEM pentru ca o data la 2 ani omu tre sa schimbe practic tot la masina (protectii telescoape, bucsi, brate, poate discuri, etc.) si asta insemna un nou adaos si o noua manopera. Daca pui originale, poate trebuie sa le schimbi doar la 4-5 ani si asta nu ii business bun pentru service, cel putin la prima vedere.
@paulvlad74723 жыл бұрын
@@handleby nu stiu daca este cel original, dar daca ar fi inseamna ca 300k de km. Am sa incerc cu acestea la 27 si daca ma tine un an tot este bine. Mi se pare putin exagerat ca un burduf sa coste totusi 237 de lei.
@handleby3 жыл бұрын
@@paulvlad7472 e si asta o varianta. S-ar putea as tina s-ar putea sa nu.
@adiliviu13863 жыл бұрын
@Cosmin, nu cei care lucreaza in mod legal cu toate autorizarile sunt mai scumpi, cei care lucreaza la negru, sunt mai ieftini. pentru ca folosesc produse ieftine, nu platesc dari la stat, si e posibil ca el, dintr-o lucrare, sa ramana cu mai multi bani decat iti intra tie in firma(sau in mana, dupa ce platesti dividente, cass si pensii).
@poldaniel35743 жыл бұрын
Buna ziua Atelier! 👍
@l.e.i.41113 жыл бұрын
de pret si am si o justificare. datorita miscarii pro-eco, ce se dovedeste uneori exagerata, sabotii originali facuti din nu stiu ce material eco-friendly, incepusera sa scartaie cand vremea era umeda, de la doar 14k. i-am schimbat cu marca Ate si s-a rezolvat problema. e inutil sa mai zic ca cei de la Ate au fost la jumate de pret si ca nu am simtit ca franeaza mai prost? nu e inutil. desigur ca sunt marci si marci si nu tot ce e aftermarket = calitate slaba. va mai dau un exemplu: filtru de polen pus pe masina din fabrica ... Valeo, filtru de polen schimbat la revizia anuala...OEM VW, dar scris un pic mai jos...manufactured by Mann Filters. deci? 🤔
@danielulmanu16363 жыл бұрын
Nu e un caz singular si de multe ori acest lucru este specificat in programele de identificare piese . In unele cazuri au fost schimbati furnizorii din cauza unor defectiuni sau functionarii incorecte intalnite ulterior , alteori primesc un deal mai bun de la concurenta . 😊
@l.e.i.41113 жыл бұрын
@@danielulmanu1636 E corect ceea ce spui, mai ales ca discuția despre calitatea unor repere montate din fabrica a mai fost și cu Vlad. Exemplul in cazul meu a fost in sensul ca Ate chiar au fost la jumatate de preț ca si cost al pieselor si mi-au fost recomandate chiar de servisul autorizat. Celalalt service din București de unde luasem masina, de fapt, imi vindea povești eco. Da-o-ncolo de poveste mai nene, dupa 14k km tu vii si imi spui ca materiale ca laia si balaia? Iata ca un coleg din rețea din alt judet a stiut despre ce e vorba și am rezolvat-o. In definitiv plăcuțele și saboții de frână sunt consumabile nu?
@danielulmanu16363 жыл бұрын
@@l.e.i.4111 Ai perfecta dreptate dar multă lume "pune în aceeași oală " spre exemplu plăcuțele de frâna ATE, TEXTAR, BREMBO... cu cele Starline, LPR, SCT, A.Z., ... toate fiind AM
@cristiancarcea27353 жыл бұрын
niciodata o piesa oem nu va fi la fel ca o piesa aftermaket.O piesa identica OEM cu una aftermarket,chiar de ceea aftermaket e mai ieftina,arata la fel cu ceea OEM nu va fi la fel.Am avut un prieten director la Unix auto.Unix punea maxim 3-5% din piesa adaos, la o piesa OEM.La o piesa aftermaerket 20-40% poate si mai bine.O piesa aftermarket avand adaos comercial mai mare si fiind mult mai ieftina decat ceea OEM cu mult,va fi inferioara cu mult fata de ceea OEM.Pretul dicteaza,or fi la fel la prima vedere dar calitativ nu se compara.
@sultanul693 жыл бұрын
Nu prea ati fost coerenti, notoficarile nu trebuiau sa existe, cam sec per total.
@romanu7773 жыл бұрын
Va spun din proprie experienta ca daca sunt aceleasi piese dar produse in fabrici diferite nu sunt in aceleasi cote..!
@handleby3 жыл бұрын
Salut, ai lucrat la ceva producator de piese? As fi curios de mai multe detalii gen materiale, proces de productie, conditii de trecere a controlului calitatii, etc.
@romanu7773 жыл бұрын
@@handleby salut. Eu proiectez piese auto si am contact cu furnizori. Stiu situatii in care s-a mutat o linie de productie dintr-o locatie in alta si pentru ca de exemplu sunt masini noi de injectie nu mai ies aceleasi dimensiuni...
@handleby3 жыл бұрын
@@romanu777 pare un job fain! Faci proiectarea si pentru toate tipurile de piese OE, OEM si AM? Cred ca ai descris bine unul din motivele pentru care calitatea pieselor poate varia.
@romanu7773 жыл бұрын
@@handleby doar oem
@handleby3 жыл бұрын
@@romanu777 am inteles. Ma gandeam ca, da lucrezi atat pe OEM cat si pe OE, poti sa ne explici niste diferente, anonimizate bineinteles. Chiar si asa ne-ai dat deja un exemplu de ce "Made in..." conteaza. Mai zine daca mai sunt, de ex. dupa ce specificatii se proiecteaza, pentru ce durata normala de utilizare, etc.?
@mariusmarius69533 жыл бұрын
Piesele aftermarket aduc profit vanzatorilor , penibil . Unul oe sau oem din surse "originale" niciodata
@passatvariant43133 жыл бұрын
Golaniile din servisuri e de multe ori penale. Pe langa adaus de la 50%_la 300% , golanii mai câștigă si din piesele vechi pe care unele daca sunt ok le repara si le revand pe la vreun prost, pe de alta parte le duc la remat si iara fac bani. Eu am vazut chiar pe sefu servisului, cu o carosata cum descarca tot felul de piese schimbate .... daca era corect macar isi calcula cumva adaosul la piesa noua, sa fie multumit si el si clientu. Dar fara suparare majoritatea servisurilor sunt niste spagari.... si nici treaba buna nu fac. Propunerea mea pt o emisiune viitoare este sa promovați servisuri serioase, sau chiar mecanici buni care lucreaza pe cont propriu. De asemenea sa faceti emisiuni si cu servisuri proaste sa stie omu sa nu se mai duca la acesti spagari. Cu respect