No video

Η πιο σημαντική χώρα που δεν έχετε ακούσει ποτέ! // Άκου να δεις!

  Рет қаралды 28,623

Άκου να δεις!

Άκου να δεις!

Күн бұрын

Σε μια ταχέως κλιμακούμενη κατάσταση, οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η κρίσιμη θαλάσσια οδός, που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αποτροπής, απειλείται πλέον, διαταράσσοντας το διεθνές εμπόριο και τον εφοδιασμό με πετρέλαιο για εβδομάδες, αν όχι μήνες. Τα κοινά στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση σε σχεδόν δύο μήνες συνεχιζόμενης επιθετικότητας των Χούθι σηματοδοτούν μια σημαντική εξέλιξη σε αυτή την ασταθή περιοχή.
Η στρατηγική σημασία της Ερυθράς Θάλασσας
Η Ερυθρά Θάλασσα, και συγκεκριμένα το στενό πέρασμά της, γνωστό ως Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, αποτελεί ζωτική αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο. Από αυτό το σημείο ασφυξίας, πλάτους μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, περνούν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το 30% όλων των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέουν τις παγκόσμιες αγορές. Η γεωπολιτική σημασία της περιοχής αυτής δεν μπορεί να υπερτιμηθεί, ιδίως καθώς γίνεται επίκεντρο παγκόσμιων ανταγωνισμών και εντάσεων.
Ασταθές περιβάλλον
Ο Πορθμός Μπαμπ ελ-Μαντέμπ πλαισιώνεται από έθνη βυθισμένα σε εμφύλιους πολέμους, επαναστατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, πολέμους δια αντιπροσώπων, ασταθείς κυβερνήσεις και πειρατεία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πειρατές έχουν καταλάβει χιλιάδες πλοία, αποσπώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα. Η περιοχή αυτή, που είναι ήδη γεμάτη αστάθεια, κινδυνεύει τώρα ακόμη περισσότερο από τις επιθετικές τακτικές των ανταρτών Χούθι.
Αύξηση των εντάσεων εν μέσω παγκόσμιων ανταγωνισμών
Ενώ ο πόλεμος μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, οι σφοδρά αντιδυτικοί αντάρτες Χούθι στην Υεμένη εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον φορτηγών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας αντίποινα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο μήνα, ένα πλοίο που δέχτηκε επίθεση από αντάρτες υποστηριζόμενους από το Ιράν βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας την αστάθεια της περιοχής. Παρά την αναταραχή αυτή, το Τζιμπουτί παραμένει ένας φάρος σχετικής σταθερότητας μέσα στο χάος.
Τζιμπουτί: φάρος σταθερότητας
Το Τζιμπουτί, μια μικρή άνυδρη χώρα που βρίσκεται στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Ιαπωνίας - τη μοναδική ξένη στρατιωτική βάση της Ιαπωνίας. Επιπλέον, στεγάζει την πρώτη στρατιωτική βάση της Κίνας εκτός της πατρίδας της. Το Κατάρ έχει ειρηνευτές εδώ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο λιμάνι μέχρι πρόσφατα. Η Αιθιοπία, ένα έθνος που δεν έχει χερσαία σύνορα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Τζιμπουτί για τις εμπορικές της συναλλαγές, καθιστώντας τη σταθερότητα του Τζιμπουτί ζωτικής σημασίας για την περιοχή.
Στρατηγική σημασία του Τζιμπουτί
Η σημασία του Τζιμπουτί δεν έγκειται μόνο στην τοποθεσία του, αλλά και στον ρόλο του ως άξονα για το παγκόσμιο εμπόριο και τη στρατιωτική στρατηγική. Σχεδόν το 10-15% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που καθιστά τη σταθερότητα του Τζιμπουτί υψίστης σημασίας. Η ικανότητα της χώρας να εξισορροπεί τα συμφέροντα διαφόρων παγκόσμιων δυνάμεων, παρά τους περιορισμένους πόρους της και τις συνεχείς προκλήσεις, αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής της οξυδέρκειας.
Ιστορικό πλαίσιο
Ο Πορθμός Μπαμπ ελ Μαντέμπ, γνωστός ως "Πύλη των Δακρύων", ήταν ιστορικά επικίνδυνος λόγω των ισχυρών ανέμων, των απρόβλεπτων ρευμάτων και των ρηχών υφάλων του. Η σημασία του εκτοξεύτηκε στα ύψη με το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ, ένα θαύμα γαλλικής κατασκευής που μείωσε στο μισό το χρόνο ταξιδιού από την Ευρώπη στην Ασία. Αυτή η διώρυγα μετέτρεψε την Ερυθρά Θάλασσα από αδιέξοδο σε ζωτικό αγωγό για τις ευρωπαϊκές αποικιακές φιλοδοξίες.
Αποικιακός αγώνας για τον έλεγχο
Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αγωνίστηκαν να ελέγξουν σημεία-κλειδιά κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Οι Βρετανοί εγκατέστησαν μια θέση στο νησί Περίμ και στο Άντεν, οι Ιταλοί κατέλαβαν την περιοχή της Ερυθραίας και οι Γάλλοι επικεντρώθηκαν στο σημερινό Τζιμπουτί. Αυτές οι κινήσεις καθοδηγούνταν από την ανάγκη να εξασφαλίσουν στρατηγικά φυλάκια για ανεφοδιασμό και προβολή ισχύος.
Η πορεία του Τζιμπουτί προς την ανεξαρτησία
Το Τζιμπουτί, γνωστό ως Γαλλική Σομαλιλάνδη κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1977. Ωστόσο, αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης καλλιεργήσιμης γης και πόρων. Για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, το Τζιμπουτί συνήψε συμφωνία με τη Γαλλία, επιτρέποντάς της να διατηρήσει μια στρατιωτική βάση με αντάλλαγμα την ασφάλεια και την οικονομική βοήθεια.
Σύγχρονο Τζιμπουτί
Σήμερα, η οικονομία του Τζιμπουτί ενισχύεται από τη μίσθωση στρατιωτικών βάσεων σε ξένες δυνάμεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν εδώ τη μοναδική μόνιμη στρατιωτική βάση τους στην Αφρική μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ως ορμητήριο για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Пікірлер: 25
@stamatina_krina
@stamatina_krina 2 ай бұрын
🇬🇷💙 Μπράβο εξαιρετική έρευνα του θέματος,σ ευχαριστώ πολύ ❤
@savvaskotenidis6404
@savvaskotenidis6404 2 ай бұрын
Ευχαριστούμε για την δωρεάν ενημέρωση
@xristinalazellari-tu7vo
@xristinalazellari-tu7vo 2 ай бұрын
Τη χώρα την έχω ακούσει το ότι είναι τόσο σημαντική όχι. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ωραίο βίντεο.
@einefreundin2076
@einefreundin2076 2 ай бұрын
Ευχαριστώ
@georgiak2022
@georgiak2022 2 ай бұрын
Πολύ καλό το βίντεο.
@IRon.g
@IRon.g 2 ай бұрын
Ωραίο θέμα ωραίο βίντεο.ας ανοίξουν τα μάτια τους να δουν τις αιτιες όλων αυτών.ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και ποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
@user-gu1yj2py3r
@user-gu1yj2py3r Ай бұрын
Μπράβο για τις γνώσεις που μας μεταφέρεις. Πόσο θέλω να ακούγεται και η αξιοσυνη της χώρας μας και όχι η κατάντια της. Σε ευχαριστουμε‼️
@user-uc9ix2rm4b
@user-uc9ix2rm4b 2 ай бұрын
Μπραβο.ωραιο βιντεο
@jimmystav2350
@jimmystav2350 2 ай бұрын
nice video
@user-bt9mt6eb9k
@user-bt9mt6eb9k 2 ай бұрын
Μια βόμβα είναι και τέλος...... (υπάρχει άλλη λύση???)
@ii4152fgytsa
@ii4152fgytsa 2 ай бұрын
Πολύ ωραίο βίντεο μπράβο συνέχισε έτσι.
@jiorhos
@jiorhos Ай бұрын
@KUMANTSEN
@KUMANTSEN 2 ай бұрын
Πως κ έτσι δεν τους εξαφανίζουν από τον χάρτη;
@AKRITAS365
@AKRITAS365 2 ай бұрын
Mια ατομική βόμβα να μιν μίνι ούτε ενα κουνουπι!
@babouras
@babouras 2 ай бұрын
Δεν εχει χερσαία σύνορα;;
@takaliteratop10maria
@takaliteratop10maria 2 ай бұрын
first!
@user-vk1wj9ig4s
@user-vk1wj9ig4s Ай бұрын
Γιατί δεν σβήνουν από το χάρτη την Υεμένη
@ASSOSGIAGKW
@ASSOSGIAGKW 2 ай бұрын
OK δεν το περίμενα 😇💙👍
@effienyc
@effienyc 24 күн бұрын
δηλαδη ειναι μια αποικια απο πολλες χωρες δεν ειναι ανεξαρτητο κρατος
@swan3
@swan3 2 ай бұрын
Ώστε από εκεί ήταν ο Γουιλι ο μαύρος θερμαστης… άραγε ζει ακόμα;;;;
@akounadeis-panos
@akounadeis-panos 2 ай бұрын
😂😂😂
Γιατί δεν υπάρχει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής
10:18
Αξίζει να γνωρίζετε
Рет қаралды 303 М.
❌Разве такое возможно? #story
01:00
Кэри Найс
Рет қаралды 3,8 МЛН
나랑 아빠가 아이스크림 먹을 때
00:15
진영민yeongmin
Рет қаралды 3,7 МЛН
КАКУЮ ДВЕРЬ ВЫБРАТЬ? 😂 #Shorts
00:45
НУБАСТЕР
Рет қаралды 3,5 МЛН
Whoa
01:00
Justin Flom
Рет қаралды 45 МЛН
Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Τραμπ; (28-8-2024)
1:13:33
Σάββας Καλεντερίδης
Рет қаралды 12 М.
Φυγόκεντρος - Το πείραμα της Φιλαδέλφειας
45:37
❌Разве такое возможно? #story
01:00
Кэри Найс
Рет қаралды 3,8 МЛН