Kendimi bildim bileli diğer yaşıtlarımın sevdiği pek çok şey ilgimi çekmemişti. Kitap okumayı kimse sevmezdi çevremde(ailem hariç). Ben hep içime kapanık büyüdüm. 13 yaşıma kadar tekim sanıyordum. Arkadaşlar edindim. Benim gibi olan arkadaşlar. Hatta okadar harika insanlardı ki plak dinlemek sahaflardan kitap seçmek için bir araya gelirdik. Şimdi dağıldık. Herkes farklı şehirlere gitti. Taşındı farklı nedenlerden dolayı. İletişimi hiç kesmedik. Ancak her ne kadar inkar etsek de zamanla koptuk. Şimdi onların anısını yaşatmak için hırçın ruhumu sakinleştirmek için plak dinlemek istiyorum. Kendimi yi ifade edemediğimdenmidir bilmem yaşım nedeniyle okuduklarım dinlediklerimin bana ağır olduğunu söyleyenler oldu hep. Önemli olan ruhun olgunluğu değil midir? 15 yaşıma gireceğim yakında ve okuduklarımdan düşüncelerimden dinlediklerimden utanmıyorum.İyi ki sizinle karşılaştım. Bana böyle hissetmeyi öğreten dostlarımın anısını hatırlattığınız için çok teşekkür ederim.
@HalitHami4 жыл бұрын
Merhaba, bence kendinizi güzel ifade ediyorsunuz. Plaklara karşı olan özleminizi çok güzel anlatmışsınız. Ne mutlu bana ki size güzel anılarınızı hatırlatmışım. Yaşınız çok genç. Bol bol kitap okuyun, müzik dinleyin, film seyredin, imkanınız olduğunca seyahat edin, güzel bir hayat sizi bekliyor.
@slaboun83904 жыл бұрын
@@aycagurel247 :)
@shadori69544 жыл бұрын
Kuzum ben 20 yaşındayım her zaman KZbin'da insanların yaptığı zeka yoksunu yorumları okur ve gülerdim ama bugün sana şapka çıkarıyor, karşında eğiliyor ve kasıntılığın da bir çeşit mizahı olduğunu görüyorum kendini diğer insanlardan bu kadar soyutlayarak ne elde edeceğini sanıyorsun? bak seni gerçekte tanımıyorum ama umarım anlattığın gibi biri değilsindir. O yaşlarda herkes garip düşüncelere dalabilir mesela seni örnek alırsak sende bir üstünlük kompleksi var kendini yaşıtlarından üstün görüyorsun demek elde ne var? koca bir sıfır. Kendini olduğundan daha olgun ve bilgili göstermeye bu kadar çabalama yani demek istediğim sahte olma. Hırçın ruhun da inkar edemeyeceğin bir gerçeğin eseri adına ergenlik diyoruz bilmiyorsan. Evet, şu an utanmıyorsun ama çok değil bi beş sene sonra bu yoruma tekrar gelip bakmanı istiyorum senden ağlayarak duvara kafa atacağını garanti vermek isterdim ama ''olgun ruhun'' muhtemelen buna müsaade etmeyecektir. İçine kapanık büyümenin ve sosyalleşmekten korkmanın eksilerinden biri sanırım bu kültürlü gözükme çabaların her neyse uzun zamandır bu kadar güldüğümü ve öte yandan bir başkasının adına utandığımı hatırlamıyorum. Bu naaaaaçizene yorumunla geceme renk kattığın için teşekkür ederim Sıla sana hayatında başarılar diliyorum umarım ergenliğini hızlı atlatır ve normal insanlar gibi davranmaya başlarsın eh daha fazla söze gerek yok zaten fazla bile konuştum KZbin yorumlar sekmesinde birine cevap vermem pek sık rastlanır bir olay değildir seni buna layık gördüğüm için kendini iyi bile hissedebilirsin hatta. Öpüyorum canım ve adios 😘😘
@dr.kakule32195 жыл бұрын
Bu lezzetli video için çok teşekkürler. En son dediğiniz kitap benzetmesi çok hoştu. Hiç plak dinlememe rağmen nedendir bilmem bende hep bir plak, pikap merakı, hevesi olmuştur. Araştırma yaparken videonuza denk gelmem güzel bir rastlantıydı, ilerki videolarınızda başarılar.
@HalitHami5 жыл бұрын
Olumlu yorumlarınız için teşekkürler. (Şu an pikapların özellikleri ve pikap alırken nelere dikkat etmeli konusunda bir video hazırlıyorum. Yakın zamanda yayınlayacağım.) Diğer videolarda görüşmek üzere.
@dr.kakule32195 жыл бұрын
@@HalitHami Bekliyorum😁
@azur96813 жыл бұрын
Plak ve dijital müziği karşılaştırırken araya iyi veya kötü yorumu katmaman çok hoşuma gitti Halit Abi. Aynı kitap üzerinden referansını yaptığın gibi, ses üretiminin izlerine şahit olmak isteyenler için bir deneyim faktörü taşıyor. Baskıdaki mürekkep lekelerinin, sayfaları çevirirken oluşabilecek kağıt kesiklerinin ve sarı kağıt kokusunun yerini çıtırtılar, bakım zahmetleri, arka plan sesleri ve ikinci eldeki çizikler alıyor. Sana kıyasla çok daha acemi bir ilgim olsa da, güzel videolarınla beni bu işlerin dahasına motive etmeye başladın bile :)
@HalitHami3 жыл бұрын
Sevgili Kutay, güzel yorumun için teşekkür ederim. Mürekkep lekeleri, kağıt kesikleri, kokusu gibi benzetmelerini çok beğendim. Sevgiler.
@voltran864 жыл бұрын
Abi selam tam aradığım içeriklerle dolu bir kanal buldum sonunda baştan başladım her videonu izleyeceğim şimdi
@HalitHami4 жыл бұрын
Selam, teşekkürler. Umarım faydalı bilgiler edinirsiniz.
@MrFd413 жыл бұрын
küçüklüğümden beri evimizde hep pikap ve plaklarımız oldu, müziği plaklarla sevmek bambaşka bir deneyim , plak benim için bir sanatçıyı bir orkestrayı canlı dinlemekten sonra gelen ikinci en temiz ses .Örneğin Zeki Müren stüdyoya giriyor saz icracıları hemen arkasında ve kayıt başlıyor belki on yirmi kayıt sonrası plağa aktarılacak güzellikteki esere ulaşılıyor ve hiçbir elektronik dijital müdahale olmadan tabiri caizse müzikal photoshopsuz olarak eser plağa kopyalanıyor bu ise beni cezbediyor berrak doğal samimi bir eser dinlemiş oluyorum
@HalitHami3 жыл бұрын
Plak dinleme keyfini çok güzel bir şekilde kelimelere dökmüşsünüz. Ayrıca photoshop benzetmesi de çok uygun olmuş bence :)
@ferrari5125 жыл бұрын
Gerçekten çok faydalı özet niteliğinde bilgi verici olmuş. Teşekkürler :)
@HalitHami5 жыл бұрын
Teşekkür ederim :)
@mariokaldato3 жыл бұрын
Plak bir kere zamanda yolculugun gerçek bir deneyim şansıdır abi. Ondan hariç analogun sicakligini deneyimlemek gerekir. Ve asla yok olmazlar . Telefonda , dijital platformda yada hardiskte arsivledigimiz seyler bir şebeke dalgalanmasina bakar. Bi anda yok olur herşey. Sevgiler abi
@HalitHami3 жыл бұрын
Çok güzel ifade etmişsin. Sevgiler, saygılar.
@mariokaldato3 жыл бұрын
@@HalitHami sevgi ve saygı bizden sana Halit abim seviliyorsun 💓
@zaferyldz69733 жыл бұрын
Kedimiz de çok tatlıymış... ☺️☺️☺️👏🏻👏🏻👏🏻
@HalitHami3 жыл бұрын
Teşekkürler 😊
@ronanx27913 жыл бұрын
70'li yıllar ... Tülay Özer İkimiz bir fidanın ... Patlamış , Gençkızlar Kapı önlerinde , Çalıp dinliyor Eşlik ediyor Delikanlılar Evin içinde Eşlik ediyor ... Ben çocuk ... Bugün bile TÜLAY ÖZER -BİRİCİK-HURİ SAPAN Hayranıyım , dinlerim ...
@Rebetiko222 жыл бұрын
işten yorgun gelip bir fincan kahve eşliğinde missss
@erayatakol67936 ай бұрын
Abi videoların gayet bilgilendirici, teşekkür ederim.
@HalitHami6 ай бұрын
Yorumun için ben teşekkür ederim 😊
@şiirokumayıveyazmayısever3 жыл бұрын
Dinlemek için 8 değil, 1888 sebep bile vardır. Lakin dinle(ye)memek için 1888888 sebep var. Sizin daha dün aldığınız thorens td 402 dd model pikap bile 9 bin liradan 18 bin küsur liraya çıkmış. Olacak gibi değil...
@Mustafa_Dinc_ Жыл бұрын
Plaktan,kayıtlarıen doğal haliyle dinlersiniz ve hissedersiniz, dijitalde ise anılarınızdan dinlersiniz Ayrıca tenik alanlarda ilgisi olan biri olarak, plak kayıtlarının hiç bir aşamasında , adc dac çevilirmemelidir, hissihati yok ediyor, teşekkürler
@motrex86135 жыл бұрын
1:40 plakları kimin çizdiğini gördüm..
@HalitHami5 жыл бұрын
:)))
@Ataemrek45 жыл бұрын
Videolariniz gercekten cok biligilendirici tesekkur ederim videolar icin. Kendime uygun bir pikap almak istiyorum sadece elimdeki sevdigim plaklari ve ileride alacagim sevdigim gruplarin muziklerini dinlemek icin sonuçta bu işte çok profesyonel değilim sizin gibi ultra mukemmel ses sistemi ve pikapa ihtiyacim yok. Cok bir butcem de yok baska videonuzda bir arkadasimiz sormustu su gdl retro pikaplari,ama tam ayni durumda degiliz sanirim o arkadasla. Fiyati bana diger pikaplara nispeten cok daha uygun geldi. Ve kullanisli da duruyor.acaba amator biri icin sadece sevdigi plaklari dinlemek icin yeterli olur mu? Gercekten dediginiz gibi metal igne olmasi plaklari buyuk zararlar verir mi ?
@HalitHami5 жыл бұрын
Merhaba, olumlu yorumlarınız için teşekkürler. Öncelikle audio konusunun hem bilgi açısından hem de maddi açıdan dipsiz kuyu olduğunu söyliyeyim. Benim kullandığım cihazlar bile orta seviye diyebileceğim cihazlar :) Plak dinlemek için 3 şeye ihtiyacımız var: pikap - amfi - hoparlör En ideali bunları ayrı ayrı almak. Bazı ürünler hepsi bir arada satılıyor (örn. çanta pikaplar) Bazılarında pikap - amfi bir arada satılıyor (örn. eski amfili pikaplar) Bazılarında amfi - hoparlör bir arada satılıyor (örn. aktif hoparlör / PC hoparlörü) Size en uygun çözüm olarak şunu önerebilirim: PC / aktif hoparlör almak ve buna bağlanabilecek çıkışları olan bir gdl retro pikap almak. Bununla ilgili olarak detaylı model önerilerini "nasıl pikap seçmeli" ve "nasıl amfi seçmeli" başlıklı videolarda bulabilirsiniz. Metal iğneli ve / veya kol ağırlığı yüksek olan bir pikap plaklarınıza zarar verir. Plaklar iyi bakılırsa torunlarınıza bırakabileceğiniz kadar uzun ömürlüdür. Bu yüzen yıllarca aynı keyifi almak isterseniz müzik sistemine bütçenizin el verdiği en yüksek yatırımı yapın.
@Ataemrek45 жыл бұрын
@@HalitHami Cevabiniz icin teşekkurler
@HalitHami5 жыл бұрын
@@Ataemrek4 Rica ederim :)
@Bucoskun3 жыл бұрын
Hocam merhaba, bu konu ile ilgili bir araştırma içindeyim. Plak'ı gözardı ederek soruyorum... Neticede tüm sesler; kayda geçirilmesinden > kulağımıza getiren cihazlara kadar hepsi "cihaz" dan geçiyor? Bir sesi analog olarak dinlemek nasıl mümkün olabilir ki? Konserdeki çoğu enstrümanlar bile elektronik cihazlardan geçiyor? Kafam allak bullak :)) Bir gitarı bile anfisiz dinleyemiyoruz?
@HalitHami3 жыл бұрын
Merhaba, Ses digital olarak işlenmiyorsa, digital bir cihazdan geçmiyorsa analogdur. Yani her elektronik cihaz digital değildir. Sizin dediğiniz müziğin akustik olup olmamasıyla alakalı. Yani herhangi bir elektronik cihazdan geçip geçmemesi. Bu da ancak küçük bir konser salonunda veya evde canlı dinlenen bir müzik için geçerli. Mesela elektro gitar varsa bu durum gerçekleşmez.
@Bucoskun3 жыл бұрын
@@HalitHami Cevap için teşekkürler. Hangi enst. olursa olsun; anfi'de dahil... Kulağımıza enst. dışı cihazlar vasıtası ile iletiliyorsa buna dijital diyemiyor muyuz? Yanlış mı anladım? Piyanoyu yalın olarak dinliyoruz sorun yok. Akustik gitarı (anfisiz) dinliyoruz sorun yok. Çelloyu ya da kemanı da aynı şekilde.. bunlar direkt kulağa geliyor: analog. Ne zaman ki işin içine ses yükseltmek için de olsa elektronik cihaz giriyor, işler değişiyor?... mu? :)
@HalitHami3 жыл бұрын
@@Bucoskun Tam olarak dediğiniz gibi enstruman dışı bir takım elektronik cihazlar devreye giriyorsa digital diyemiyoruz. Müziğin digital olması için içinde logic devreleri olan ve prosesörü olan bir elektronik cihazdan geçmesi gerekiyor. akustik, unplugged kavramlarının zıttı elektroniktir. analog kavramının zıttı digitaldir. Yani analog elektronik cihazlar vardır. (30 - 40 sene önce tüm elektronik cihazlar analogdu) Konuyu tam netleştirmese de şu videoyu izlerseniz digital ve analog arasındaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz. Not : Her iki müzik de elektronik cihazlar tarafından üretiliyor) kzbin.info/www/bejne/b3u2oI2kmMR-opo
@seljuk112 жыл бұрын
Kalite hariç hepsine katılıyorum. Güzel bir hobi, hoş vakit geçirme aracı, yaşı gereği plakla başlamış insanlara verdiği hisler hepsi için servet ödenebilir ve fakat ses kalitesi dendi mi orada durmak lazım.
@HalitHami2 жыл бұрын
Şu videoyu izlemenizi öneririm: kzbin.info/www/bejne/o32VY6R4bpyoaLc
@bgn94994 жыл бұрын
2.36 😊
@HalitHami4 жыл бұрын
:))
@bugunnedinlesek5 жыл бұрын
Hocam ayip oluyor ama hep yabancı birde cem karaca çalın :)
@HalitHami5 жыл бұрын
Cem Karaca plağım yok :( Barış Manço olur mu :)
@bugunnedinlesek5 жыл бұрын
@@HalitHami yoksulluk kader olamaz olsa iyiydi :) barış manço 2023 olsa olur :)
@@HalitHami süper can abim bu aksam benim favorim orhan gencebay ben toprakdan bir canım :) dün muslum gursesdi :)
@greyever78204 ай бұрын
23-24 yasima kadar ben de plak alirdim ama ses daha iyi analog olsun falan diye degil, mesela 1971 basimi plak alirdim sirf kendimi 1971'deymis gibi hissetmek icin, tabi 1971'deki dunya muzik piyasasina biraz hakim olunursa misal bahsettigim keyif alinir daha cok, onun disinda bence dijitalde sevdiginiz sanatcilar muzisyenler varsa bosuna plaklara para vermeyin, dijitalde hicbir turlu bulamadiginiz merak ettiginiz, hicbir sekilde ulasamadiginiz albumler varsa plak olarak alinabilir, ki bunu bir muzik hastasi soyluyor, fikrimi dikkate alabilirsiniz, tum muzikseverlere keyif dolu dinlemeler diliyorum
@_moderntalking_3 жыл бұрын
Merhaba Halit hocam, size bişey sormak istiyorum, Dual marka pikabım var geçenlerde arıza verdi tamire gönderdim, arıza yapıldı ama tamirden geldikten sonra denedim ilk başlangıçta pikap anormal çalışıyor yani pikap kolu plağın üstüne gelirken ilk parçanın ortalarına kadar gidip iğne tam plağa oturacağı an başa gelip öyle başlatıyor kısacası kol başlangıç yerini biraz geçip geri dönüyor ve öyle başlıyor bu durum normal mi? Normal değilse ne yapmak gerekiyor bana bilgi verebilir misiniz
@HalitHami3 жыл бұрын
Merhaba, bahsettiğiniz durum normal değil. Otomatik başlattığınızda kolun plağın en başına gidip inmesi lazım. İleri geri gitmesi normal değil. Bence tamiri yapan kişinin düzeltmesi gereken bir durum.
@_moderntalking_3 жыл бұрын
@@HalitHami Evet bende bu durumun normal olmadığını düşünüyorum fakat tamirini yapan yer bana çok uzak yani şehir dışı kısacası gönderme alma yani sevkiyat sorunu var, ayrıca yapan kişiyle görüştüm bu durumun bi süre yaşanacağını ve geçici olduğunu söyledi, eğer düzelmezse başka birine baktırmayı düşünüyorum İlginiz için teşekkür ediyorum
@kemaldogan69563 жыл бұрын
Merhaba, Amfiniz ve hopörler modeliniz nedir?
@HalitHami3 жыл бұрын
Merhaba, amfim Harman Kardon 6100, Hoparlörleri yıllar önce kendim yapmıştım.
@_moderntalking_3 жыл бұрын
Merhaba Halit abi, ismim Turgut, sizi KZbin üzerinden yakından takip ediyorum ve anlatımlarınızı beğenerek ve dikkatle dinliyorum, gerçekten çok kolay ve anlaşılır bi şekilde dile getiriyorsunuz bilmediklerimizi, öncelikle bunun için size çok teşekkür borçluyum, sayenizde çok şey öğrendim plaklar ve onların nasıl korunacağı ve saklanacağı hakkında, size bi sorum olacak, ben antika değeri olan şeyleri çok seviyorum, bu durum plaklar için de geçerli merak ettiğim şu, plaklar içinde dönem baskı plakları mı tavsiye ediyorsunuz yoksa aynı vasıflara sahip yeni basılan plaklar mı, ben kendi yanımda dönem plak taraftarıyım aslında, çünkü onların (bana göre) nostaljik değeri var fakat bunun için araştırmalar yaptım ve birçok yerde yeni baskı plak tavsiyelerine de rastladım, ama yeni baskı plaklar bana çokta tatmin edici gelmiyor (size belki saçma gelebilir) biraz daha sahteymiş hissi bırakıyor bende, bilmiyorum bu belki de anlamsız bi düşünce olabilir bu yüzden sizin önerinizi almak istiyorum teşekkür ederim
@HalitHami3 жыл бұрын
Merhaba, öncelikle güzel yorumların için teşekkür ederim. Eski basım ve yeni basım plaklar arasında ses kalite farkı yok. Eskiler yıpranmış ve üzerinde tozlar birikmiş olduğu için daha çıtırtılı ses verir. Ben şahsen eski basımları tercih ediyorum. Sebebi daha ince ve (senin de dediğin gibi) ince olması. Benim bildiğim/beraber büyüdüğüm plaklar ince ve zarif plaklardı. Yeni basım (180gr) plaklar bana biraz kaba geliyor. Bu konuda bir videom var : kzbin.info/www/bejne/jZjSc5uZmrCUrJY Yerli albümlerde ise daha büyük problemler olduğunu duyuyorum. Eski orijinal stüdyo bant kayıtlarından değil de eski plaklardan veya mp3 dosyalarından plağa kaydedilmiş olduğunu duyuyorum. Dolayısıyla bunların ses kalitesi de çok kötü oluyor.
@_moderntalking_3 жыл бұрын
@@HalitHami Hocam birde bu plakların hangi yıl basıldığını nasıl anlıyoruz, kabında yada kendinde yazılı olan ve tarih belirten bi emare göremedim birde hangi ülkede basıldığını nasıl anlarız? Belki de "Bunun ne önemi var" diyebilirsiniz bilmiyorum ben bazı ince detaylara falan takılan biriyim sizi de uğraştırdığım için özür diliyorum
@HalitHami3 жыл бұрын
@@_moderntalking_ Böyle düşünmeyin. Hangi ülkede basıldığı, hangi tarihte basıldığı çok önemli. Üzerinde yazmıyorsa, kapakta bir seri numarası benzeri sayı/harf dizisi vardır. Bu sayıları/harfleri discogs.com sitesine girerek bilgi edinebilirsiniz. Seri numarası da yoksa, yine discogcs.com sitesine albüm adını girerek bilgilere ulaşabilirsiniz.
@_moderntalking_3 жыл бұрын
@@HalitHami Hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için
@cwferhat2 жыл бұрын
Dönem baskı plaklar dahil hepsi de sizin deyiminizle fotoşoplu. O günun şartlarina göre tabii : ) Burada asıl mesele, portreyi tuale kaydederken sâdelikle güzelliği birlestirebildik mi ?
GDL markasının kristal iğneleri de satılmakta. Elinizdeki pikabın modeline uygun bir iğne ile değişim yapabilirsiniz. Belirtmek istediğim bir nokta var: Aslında iğne iki parçadan oluşur iğne ve kafa (kartuş) Eğer bulabilirseniz sadece iğnenin kendisini alın. Daha ucuza gelir. Şu şekilde bir parça: www.gdlretro.com/img/products/GDLIGNE1_gg_1.jpg
@murattirosso27184 жыл бұрын
o tip pikaplarda iğne hatta kafa ve kartuşu bile değiştirsen plak için zararlı olup olmadığını anlayamazsınız çünkü o pikapların mekanizmaları çinde fason olarak 50 lira gibi bi paraya ulaşabileceğiniz şekilde üretiliyor tavsiyem satıp orta sınıf bi deck piikap almanız
@alparslanesmer425110 ай бұрын
Abi bi tırnak alabilir miyim? :))
@HalitHami9 ай бұрын
Tabi, ne demek. Bir kaç kedi daha var. Hangisini isterseniz size bir tırnak verirler :))
@mustafacan57275 жыл бұрын
Merhabalar pikap arabaya bağlana bilirmi
@HalitHami5 жыл бұрын
Merhaba, Malesef pikap sarsıntıya çok duyarlı bir cihaz olduğu için arabada çalışmaz. İğne mikron genişliğinde kanallarda ilerlediği için en ufak sarsıntı bile iğnenin kanaldan çıkmasına sebep olur. Ekiden arabalar için üretilen 45'lik pikaplar vardı. Ancak iğneyi plağa çok kuvvetli bastırdığı için plaklara zarar veriyordu. Ayrıca kasislerden geçerken iğne zıplayarak yandaki kanallara atlama yapıyordu. Dolayısıyla bunlar pek tutmadı. Bu pikaplar günümüzde üretilmiyor.
@mustafacan57275 жыл бұрын
@@HalitHami teşekkürler verdiğiniz güzel bilgi icin
@HalitHami5 жыл бұрын
@@mustafacan5727 Rica ederim :) Son olarak; eski araba pikabı ile ilgili şöyle bir video buldum. İlginizi çekebilir. kzbin.info/www/bejne/l6iqooFrmZVorbM
@mustafacan57275 жыл бұрын
@@HalitHami teşekkürler:)
@bugunnedinlesek5 жыл бұрын
Eski impalalarda philips in bi modeli var sadece 45lik çalar
@ahmetmirkanozdemir8595 жыл бұрын
Leziz
@HalitHami5 жыл бұрын
:)
@yusuferuncak13773 жыл бұрын
Kullandığınız pikap modeli hangisi?
@HalitHami3 жыл бұрын
Dual dtj 301.1
@yusuferuncak13773 жыл бұрын
@@HalitHami teşekkür ederim
@HalitHami3 жыл бұрын
@@yusuferuncak1377 Rca ederim.
@nurullahyasarcubukovasi7073 жыл бұрын
Bence plaktan çıkan ses daha tok ve daha net plak dinlememin tek nedeni
@nurullahyasarcubukovasi7073 жыл бұрын
@@keremtash kulaklıktan müzik dinliyorsan senin müzik kulağın yok demektir gerçek müzik plaktan hfi ses sistemi ve en az onbin tl lik bir pikapla dinlenir
@cwferhat2 жыл бұрын
En kaliteli sesi, doğası gereği C.D. verir. Plak ise , C.D.nin yanina bile yaklaşamaz. Bas ve tiz sesleri plağa aktarırken belli miktarda kısmak zorundasınız. Plak sesi, iğne ile okunur ve sürtünmeden dolayı , plak uzerindeki ses izleri zamanla aşınır ve plakdeki ses kalitesi düşer. C.d. ortaminda ses , iğne yerine lazer ile okunur ve aşınma , sürtünme neredeyse hiç yoktur. Bu nedenle c.d. ler, plakdan çok çok daha uzun ömürlü ve kalitelidir ve , plakdaki gibi kayıt sınırlamaları da yoktur . Sonradan piyasaya çikan remastered v.s. gibi plaklar genelde eski , yıpranmış plaklardan veyahut mp3 gibi, kalitesi düşürülmüş digitalden devşirme olduğu için , yeni bir plak alsaniz da orjinal dönem baskı plak sesini duyamazsınız. Plak basılana kadar orjinal kayıt , 4 defa mekanik olarak kalıptan kalıba aktarılır ve her defasında bir miktar ses kayıp olur. C.D de ise, kaç kez kaydederseniz edin kalitede kayıp yoktur... Yaş 30 u geçince kulaklarımızın hassaiyeti düşer , bas ve tiz sesleri gittikçe daha az duyarız . O halde kulagımızın duyamadığı sesleri veren sistemlere neden servet harcarız.
@HalitHami2 жыл бұрын
Merhaba, söylediğiniz bazı konularda doğru düşünüyorsunuz. Plağın en büyük dezavantajı çıtırtı ve yüzey sesidir. Ancak teknik olarak analog ses kaydı digitalten daha iyidir. Ama dediğiniz gibi kulağımız bunu ayırt edemediği için fark etmemiz çok zor. Şu iki videoyu izlemenizi öneririm: kzbin.info/www/bejne/b3u2oI2kmMR-opo (yüzeysel bilgi) kzbin.info/www/bejne/o32VY6R4bpyoaLc (detaylı bilgi)